Rady dla studentek - o studiach, mieszkaniu, codzienności - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-08, 13:41   #1141
nellady
Zakorzenienie

Dot.: Rady dla studentek

Cytat:
Napisane przez mtynai Pokaż wiadomość
to jeśli znowu się dostałaś na doradztwo na tej samej uczelni to nie musisz przenosić papierów, tylko napisać podanie, że chcesz zostać na doradztwie, a nie na tym drugim kierunku. I już.
ok, dzięki jeszcze się wypytam jak będę w BDG, tylko właśnie nie wiedziałam gdzie mam iść

Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku,
bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze, niż spokój!
Na kolanach, po kamieniach, póki tylko jest sens.
nellady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 13:47   #1142
viva91
na przekór do celu

Cytat:
nie wiem, bo autorka pytania dosyć chaotycznie pisała.
zrozumiałam, że chodziło o przeniesienie dokumentów z wydziału na wydział, a co do tej opłaty to ja chyba nic takiego nie napisałam, a jeśli już to miałam na myśli opłatę za indeks i legitymację.
tak tak, chodziło o przeniesienie dokumentów, o opłatach tez nic nie pisałaś ale skomentowałaś moją wypowiedz która dotyczyła opłaty rekrutacyjnej, a ty napisałaś cos o indeksie i legitce mimo że wcześniej nie było o tym w ogóle mowy, to mnie zdziwiło
Cytat:
Napisane przez weronika_91 Pokaż wiadomość
dziewczyny studiujące zaocznie co uważacie na temat notatek? w czym najlepiej robić?
radzę zajrzec na pierwsze strony tego wątku
Stary 2010-09-08, 14:33   #1143
synesthesia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fragile 9000 Pokaż wiadomość
OoO ja też UMK od tego roku !

Co studiujesz ? wiesz wgl kiedy jesteś inauguracja ? Na stronie nic nie pisze ...

Informację naukową i bibliotekoznawstwo.

A inauguracja? nie mam pojęcia...
synesthesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 14:46   #1144
apoconazwa
Przyczajenie

http://umk.pl/studia/kalendarium/
apoconazwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 21:50   #1145
matyldaaaa
Zakorzenienie

Dziewczyny, które mieszkają w akademiku: Czy u was też jest tak, że można się wprowadzić do niego dopiero 1 października (mój wydział tak ma, inne wydziały mogą się wprowadzić pod koniec września)???

I możecie mi również powiedzieć czy u was jeżeli ktoś idzie do akademika bez znajomego to przydzielają mu do pokoju kogoś z jego wydziału czy nie ma to znaczenia???
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 10:07   #1146
201711060955
Konto usunięte

gdzie kupię tanio kołobruliony z kolorowymi marginesami cienka/twarda okładka ??
ktoś tu pisał o wyprzedaży w empiku - u mnie w mieście żadnej wyprz nie ma
201711060955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 10:36   #1147
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez matyldaaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, które mieszkają w akademiku: Czy u was też jest tak, że można się wprowadzić do niego dopiero 1 października (mój wydział tak ma, inne wydziały mogą się wprowadzić pod koniec września)???

I możecie mi również powiedzieć czy u was jeżeli ktoś idzie do akademika bez znajomego to przydzielają mu do pokoju kogoś z jego wydziału czy nie ma to znaczenia???
U nas można się wprowadzać ostatniego września, trochę bez sensu że u ciebie dopiero 1.10, bo jak np będziesz miała tego dnia inaugurację o 9, a do akademika masz 200 km to niby jak masz się tam dostać
W moim akademiku jeśli się nikogo nie zna to przydzielają osobę z tego samego roku która jest na w miarę podobnym kierunku
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-09, 12:58   #1148
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gofrowana Pokaż wiadomość
gdzie kupię tanio kołobruliony z kolorowymi marginesami cienka/twarda okładka ??
Nie wiem jak w innych empikach ale ja tydzień temu w lublinie załapałam się chyba na jakąś końcówkę, zeszyty były po 5-10 zł. Niektóre wzory na wykończeniu ale kilka jeszcze było i też całkiem ładne
Stary 2010-09-09, 13:07   #1149
201711060955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez grudniowa-szatynka Pokaż wiadomość
Nie wiem jak w innych empikach ale ja tydzień temu w lublinie załapałam się chyba na jakąś końcówkę, zeszyty były po 5-10 zł. Niektóre wzory na wykończeniu ale kilka jeszcze było i też całkiem ładne
to pojadę dziś do innego empiku poszukać
Stary 2010-09-09, 13:40   #1150
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gofrowana Pokaż wiadomość

Musisz dobrze poszukać bo nie ma żadnego napisu `promocja` i pod tym milion kołobrulionów. Jak ja kupowałam to one były pomieszane razem z tymi nieprzecenionymi i miały tylko poprzyklejane metki na okładce z nowymi cenami. Trzeba było wyszperać bo większość była tych nieprzecenionych
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 13:49   #1151
enlevé
Rozeznanie

tez muszę kupić laptopa ale na szczęście w tej kwestii zdaje się na brata, moje współlokatorki mają Asusy i ponoć są dobre

jestem ciekawa jak to jest z ubezpieczeniem, kiedy i komu je zapłacic? a jeszcze jeśli się przeprowadzam to będę musiała zmienić lekarza rodzinnego, czyli normalnie mogę sie zapisać do jakiegoś w najbliższej dla mnie przychodni?

enlevé jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-09, 13:59   #1152
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez enlevé Pokaż wiadomość
jeszcze jeśli się przeprowadzam to będę musiała zmienić lekarza rodzinnego, czyli normalnie mogę sie zapisać do jakiegoś w najbliższej dla mnie przychodni?
z lekarzem w przychodni to mogą być cyrki, bo np. nie bedziesz zameldowana na obszarze który obejmuje przychodznia.
ale spokojnie, jak lekarze będą mieli trochę oleju w głowie to będą kichac na to gdzie jesteś zameldowana. po prostu przypomniało mi się jak mój kuzyn musiał zmieniac zameldowanie gdy szedł na studia własnie z powodu lekarza, ale to było parę lat temu, może teraz poszli po rozum do głowy.
Stary 2010-09-09, 14:06   #1153
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
jestem ciekawa jak to jest z ubezpieczeniem, kiedy i komu je zapłacic? a jeszcze jeśli się przeprowadzam to będę musiała zmienić lekarza rodzinnego, czyli normalnie mogę sie zapisać do jakiegoś w najbliższej dla mnie przychodni?
Ja będę płacić na ubezpieczenie razem z indeksem i legitymacją.

Wg mnie będziesz musiała zmienić. Ja jestem aktualnie bez lekarza rodzinnego od pół roku więc od razu po przeprowadzce chcę się zapisać gdzieś.

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 14:28   #1154
Strawberry_Baby
BAN stały

Ja też poszukuję takiego grubego kołobrulionu z kolorowymi zakładkami. Dzisiaj u siebie w supermarkecie Simply widziałam takie, ale mniejsze niż a4 i kosztowały 15 zł
Strawberry_Baby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 14:36   #1155
krooolewna
Zadomowienie

Cytat:
jestem ciekawa jak to jest z ubezpieczeniem, kiedy i komu je zapłacic?
dziekanat zwykle przekazuje staroście do kiedy trzeba zapłacić,u nas zwykle do 30.10.Na 1 roku u nas było tak,że zanim odebrałaś legitymację i indeks musiałaś mieć opłacone ubezpieczenie.

krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 15:24   #1156
Rarita
Wtajemniczenie

A u nas ubezpieczenie nie było obowiązkowe - jeśli ktoś chciał, to mógł zapłacić, ale w rezultacie chyba tylko kilka osób z całego roku się na to zdecydowało...
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 15:44   #1157
fragile 9000
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez synesthesia Pokaż wiadomość
Informację naukową i bibliotekoznawstwo.

A inauguracja? nie mam pojęcia...
a przysyłali ci list gdzie co i jak ?

Cytat:
Napisane przez apoconazwa Pokaż wiadomość
dzięki

Znajdź mnie,
wyciągnij ze stosu zapisanych kartek, spomiędzy papierosów ładnie ułożonych w pudełku, zmiętych papierków w kieszeni
.

fragile 9000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 16:40   #1158
agnieszka16
Zadomowienie

kurcze dziewczyny- naprawde nigdzie nie ma ladnych w miare tanich kolozeszytow z kolorowymi podzialami. W empiku wpadla mi w oko tylko ta seria "nature" czy jakos tak- napewno kojarzycie- ta niby ekologiczna. ale kolozeszyt a4 kosztuje 25 zl.

wiecie w ktorych supermarketach sa ladne zeszyty? tesco ma okropne
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 16:51   #1159
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matyldaaaa Pokaż wiadomość

u mnie są dwa akademiki dla mojego wydziału (trzy pozostałe wydziały mają akademiki w innym miejscu), jeśli nie zgłosi się u kierowniczki akademika wcześniej, że chce się mieszkać z kimś konkretnym, to wtedy przydzielają losowo, jednak z tego samego kierunku (na moim wydziale są dwa kierunki baaaardzo do siebie zbliżone), ale mogą być inne roczniki.

a wprowadzać się można już od 27.09, z tego co mi wiadomo
Cytat:
tez muszę kupić laptopa ale na szczęście w tej kwestii zdaje się na brata, moje współlokatorki mają Asusy i ponoć są dobre

ja nie jestem w Trójmieście zapisana do żadnego lekarza. Wystarczy wziać z ZUSu/zakładu pracy rodziców zaswiadczenie o ubezpieczeniu i z tym świstkiem w razie czego iść do lekarza.

Chociaż ostatnio kolega chodził w Gdyni do lekarza i musiał tylko podpisać świstek, że jest ubezpieczony (nie miał żadnych dokumentów potwierdzających ubezpieczenie), wszedł od razu do gabinetu i nawet powiedział, że bardziej mu się podobało niż w mieście rodzinnym

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
z lekarzem w przychodni to mogą być cyrki, bo np. nie bedziesz zameldowana na obszarze który obejmuje przychodznia.
ale spokojnie, jak lekarze będą mieli trochę oleju w głowie to będą kichac na to gdzie jesteś zameldowana. po prostu przypomniało mi się jak mój kuzyn musiał zmieniac zameldowanie gdy szedł na studia własnie z powodu lekarza, ale to było parę lat temu, może teraz poszli po rozum do głowy.
jak wyżej

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ----------

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Pokaż wiadomość
kurcze dziewczyny- naprawde nigdzie nie ma ladnych w miare tanich kolozeszytow z kolorowymi podzialami. W empiku wpadla mi w oko tylko ta seria "nature" czy jakos tak- napewno kojarzycie- ta niby ekologiczna. ale kolozeszyt a4 kosztuje 25 zl.

sprawdź w realu, mają tam zeszyty oxfordu .

ja kupiłam w tesco kołobrulion z marilyn monroe na okładce, za całe 9.90zł. - kolorowe podziały zrobię sobie sama (mam stary kołobrulion, gdzie mam przekładki kolorowe z miejscem na opisanie, poprzekładam je do tego zeszytu z MM, tylko najpierw zobaczę ile miejsca muszę zostawić na poszczególne przedmioty)
są jeszcze z elvisem presleyem.

Warren Buffet
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-09, 18:23   #1160
viva91
na przekór do celu

Cytat:
jak wyżej .
ale ty pisałas o ubezpieczeniu a ja o zameldowaniu, kuzyn był ubezpieczony
Stary 2010-09-09, 19:27   #1161
synesthesia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Pokaż wiadomość

W realu był jeden ładny kołozeszyt, podziałka 4 kolorów... tia... 35 zł!

Cytat:
a przysyłali ci list gdzie co i jak ?
nawet dwa (że dostałam się na INiB i że nie dostałam się na pedagogikę) ale nie wczytywałam się xD

W realu byłam... ale zbyt drogi ten zeszyt z podziałką był i kupiłam segregator (taki cielisty za 7 zł), do tego 3 wkładdy szarych kartek (5 zł wkład 50kartkowy), do tego za 5 zł zestaw 12 podziałe (5 kolorow: czerwien zielen żółty pomarańcz niebieski) i mam z zesżłego roku zwykły brulion a4 w twardej okłądce... zobaczymy co lepiej się sprawdzi
Stary 2010-09-09, 21:14   #1162
201711060955
Konto usunięte

w empiku są naprawdę fajne tanie zeszyty! kupiłam dziś 3 kołobruliony z twardą oprawą z kolorowymi marginesami A4 160 kartek każdy za 4,99 przecenione z 27,99
i jeden A5 z kolorowymi marginesami ze świetną okładką zmieniającą się też za 4,99
Stary 2010-09-09, 23:30   #1163
Strawberry_Baby
BAN stały

Kurczę no, a teraz nie mam jak do Empiku podjechać... I mi wykupią

Dziewczyny co do rad, to ja Wam powiem coś od siebie. W tym roku zaczynam drugi rok studiów (i pierwszy drugiego kierunku) i będzie to mój także drugi rok mieszkania w akademiku. Powiem Wam, że mieszkałam w nieciekawych warunkach. W małym pokoju w 3 osoby, łazienka na cały korytarz. Ze współlokatorkami się nie dogadywałam. W ogóle były tak dziwne, że każda miała swój płyn do naczyń, gąbkę do zmywania itp... W jednym małym pokoju wszystko razy 3. Mam nadzieję, że w tym roku trafię lepiej. Przyznano mi o wieeele lepszy akademik z segmentami, z aneksem kuchennym, z łazienką i prysznicem w segmencie i z balkonami

I odnośnie mieszkania w akademiku mam dla Was radę. Postanowiłam w tym roku zaopatrzyć się w tzw. pudełka archiwizacyjne. Wiadomo, w akademiku miejsca nie ma zbyt wiele, a będzie łatwiej utrzymać porządek przechowując tam swoje drobiazgi i nie tylko. Byłam w Pepco i tam takie średnie kolorowe pudło kosztuje prawie 3o zł Ale że mój brat ma dojścia to przywiezie mi takie pudełka http://allegro.pl/karton-do-archiwiz...218372828.html za darmo, a ja je sobie obkleję kolorowym papierem do pakowania
Strawberry_Baby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-09, 23:48   #1164
emememsik
po prostu Em :)

To nie zależy tylko od zgrania się z innymi, ja i tak wolałabym mieć płyn do mycia naczyń i całą resztę swoją.
Stary 2010-09-10, 08:27   #1165
fragile 9000
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez synesthesia Pokaż wiadomość
nawet dwa (że dostałam się na INiB i że nie dostałam się na pedagogikę) ale nie wczytywałam się xD
a to to też dostałam ,że dostałam się na specjalną pedagogikę a na zwykłą nie xD chodziło mi o to czy ci przysłali kiedy zaczyna się inauguracja gdzie i o której . To jak ci nie przysłali to skąd wiedziałaś ? wgl podoba ci się tam ?

Ja zakupiłam kołonotatnik w biedronce za 20 zł z oxfordu i to na razie tyle, niedługo wybieram się do reala i empiku to się resztę zakupi.

Znajdź mnie,
wyciągnij ze stosu zapisanych kartek, spomiędzy papierosów ładnie ułożonych w pudełku, zmiętych papierków w kieszeni
.

fragile 9000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-10, 14:21   #1166
synesthesia
Zakorzenienie

Cytat:
a to to też dostałam ,że dostałam się na specjalną pedagogikę a na zwykłą nie xD chodziło mi o to czy ci przysłali kiedy zaczyna się inauguracja gdzie i o której . To jak ci nie przysłali to skąd wiedziałaś ? wgl podoba ci się tam ?

Ja zakupiłam kołonotatnik w biedronce za 20 zł z oxfordu i to na razie tyle, niedługo wybieram się do reala i empiku to się resztę zakupi.
Skąd wiem? Na necie pisze :P

A czy mi się podoba? Trudno powiedzieć skoro jescze zajęć nie miałam no nie? :P

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

O cholera... Zadzwonili do mnie właśnie z uczelni... zostałam wytypowana do ślubowania uroczystego - bo wybierali z osób z najlepszym wynikiem z rekrutacji (no a ja byłam 10 na liście swojego kieurnku bo mi angielski rozszerzony liczyło i 80 pkt miałam na 100 mozliwych....) xd Nieźle... xd
Stary 2010-09-10, 17:10   #1167
Vinanti
Raczkowanie

*

Edytowane przez Vinanti
Czas edycji: 2010-12-31 o 11:03
Vinanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 16:00   #1168
yasminuuum
Zakorzenienie

Dziewczyny, a nie orientujecie się ile trwa takie kolokwium czy egzamin? To i tak pewnie zależy od uczelni ale tak z ciekawości pytam

wymień się ze mną ciuchem >klik<

handmade blog
yasminuuum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 16:10   #1169
krooolewna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez yasminuuum Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a nie orientujecie się ile trwa takie kolokwium czy egzamin? To i tak pewnie zależy od uczelni ale tak z ciekawości pytam
Hehe to nawet zależy od przedmiotu i materiału.Niektórzy wykładowcy robią co tydzien kolosa i wtedy trwa 10 minut.Inni robia 2 kolosy na semestr i wtedy trwają 45 minut albo 1,5 godziny.Wszystko to zależy tak naprawdę od danego wykładowcy.Są też tacy co robią kolosa i mówią,że jak skończymy pisać to jesteśmy wolni

Co do egzaminu to zależy przede wszystkim czy ustny czy pisemny
Tak naprawdę ciężko to określić z jednego przedmiotu trwa ustny około np.15 minut,a z innego 45 minut.To zależy jaki materiał,jaki wykładowca

Na pierwszych zajęciach wykładowcy wszystko mówią

krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 16:17   #1170
sideritis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yasminuuum Pokaż wiadomość
To zależy, czasem kolos to tylko zwykła 10 minutowa kartkówka, czasem obejmuje materiał z całego semestru (tak jest najczęściej u mnie) i wtedy trwa od 45 minut do 1,5 h.

Wszystkiego dowiecie się na pierwszych zajęciach Póki co, cieszcie się najdłuższymi wakacjami, bez widma kampanii wrześniowej

sideritis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości