Bliźniacze mamy - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-25, 14:03   #1141
anita00079
Wtajemniczenie

Dot.: Bliźniacze mamy

Sonerko z ksiazki tej Tkacz wyczytalam cos apropo chorowania blizniakow, pisze by nie izolowac zdrowego od chorego, bo praktycznie nei ma szans na ochrone, jedynie co to z opoznieneim wyjdzie chorobsko, wiec w/g niej lepiej by oboje na raz chorowali i wyzdrowieli nizeli jeden po drugim, bo to sie rozciaga w czasie a czasem ten juz wyzdrowial moze znow sie zarazic od chorego,

Weic w mysl tej zasady nigdu ich nei izolowalam. poki co odpukac, chorowaly na przeziebienie dwa razy ok 6-8 meicha potem w list, jakas dziwna choroba ktora na 3 tyg wykonczyla nas psychicznie, bo dzieciaki prawie w szpitalu wyladowaly, jakas odmiana opryszczki, mialy zawalona buzie twarz itd, nei jadly nei pily..nei spaly tylko wyly, 24h mielismy dyzur, spalismy jak zajaca max o 30 min, ale mam nadzieje juz nigdy tego nei przechodzic,moim bledem bylo ze w tym przypadkuprobowalam drugiego izolowac, bo ne ichcialam by przechodzil te meczarnie co brat, i te krwawiace rany na brodzie.. dlatego zamiast 1.5 tyg meczylam sie 3.
No to tyle co do teorii izolowania

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Co to jedzenia- bo wlasnie doczytalam
Pierwsze prawdziwse papkowe jedzenie to byla masakra, jadly po 1-2 lzyki i wypluwaly, po takim miesiacy stwoerdzilam ze to bez sensu, i wrocilam tylko do mleka, potem znow sprobowalam, i szlo coraz lepiej,jadly malo ale cos tam juz jadly, nei mailam nerwow by ich karmic juz, pomysow braklo. I ktoregos dnia poprostu zaczely jesc i te z grutkami, szybko zaczely przezuwac, pierwsze zeby dosyc szybko im wyszly wiec moze lepiej im sie juz gryzlo?
Ale wiem ze poczatki byly bardzo nei fajne, wzielam na przeczekanie i tyle

Edytowane przez anita00079
Czas edycji: 2010-01-25 o 14:07
anita00079 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 14:16   #1142
AnnaGol
Przyczajenie

Oj Anitko chyba tylko na przeczekanie pozostało mi je wziąść.
Tak poza tym to jedzą mi pieknie ale papki, i to wsuwają az im sie uszy trzęsą
A co dochorowania to zgadzam sie z toba, nie ma sensu ich oddzielać bo i tak zlapia i tak.
AnnaGol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 14:34   #1143
anita00079
Wtajemniczenie

Ania to jak jedza papki to sie ciesz bo jedza chociaz Na grudki przyjdzie czas, i nei przejmuj sie opiniami ze musza miesnie rzuchwy cwiczyc, jeszce zdaza sie nacwiczyc
Stary 2010-01-25, 17:49   #1144
SoNeRa
Zakorzenienie

ja odpukać zjedzeniem nie mam problemów
może najpierw jak mixujesz to daj im ugotowany ryż ale nie miel go
potem makaron taki dla dzieci np w literki tez nie mielony no i dawaj maluchom jedzenie do rączki typu chrupki kukurydziane czy krążki ryżowe
ponoć do 10 miesiąca musi się dziecko przyzwyczaić jeśc grudkowe rzeczy bo jak nie to potem jest coraz gorzej przyzwyczaić.

u mnie Szymek strasznie chory masakra mam nadzieje, że to nie zapalenie oskrzeli czy cóś. Zaraz do lekarza jedziemy mam nadzieje, że nas nie zbyją byle paracetamolem!!!grr wrr
Stary 2010-01-25, 18:44   #1145
AnnaGol
Przyczajenie

O ja Sonerko daj znać jak Smyk Teraz to katastrofa jest z tymi choróbskami.
Stary 2010-01-25, 21:05   #1146
SoNeRa
Zakorzenienie

ma 38 gorączki i śpi cały czas dostał taki inhalator i jutro mamy iść na kontrole na 16:20 wiec zobaczymy:/
Martiwę się strasznie plus nie wiem jak jutro dam sobie z nimi radę sama jak Szymek taki chory a Tymek franca mała niedobry jak cholera!!!
:/
Stary 2010-01-25, 21:13   #1147
AnnaGol
Przyczajenie

Oj to niedobrze Kurcze to sie młody rozchorował. Ja tez sie chorób boje bo wtedy tylko siąść i płakać z tej bezradności i zmęczenia.
No trzymaj się
Stary 2010-01-25, 23:04   #1148
anita00079
Wtajemniczenie

Sonera no ale co lekarz powiedzial? przeciez osluchal małego nie?bo bez diagnozy kazal inhalowac?
Stary 2010-01-26, 20:03   #1149
SoNeRa
Zakorzenienie

tak osłuchał go ale, że antybiotyk nie potrzebny:/
ehs no nic zobaczymy
dziś go osłuchał sprawdził gardło i uszy no i tam ok i w oskrzelach lepiej:/
ehs urwanie głowy

ps teściowa przylatuje do nas na 3 tygodnie ale zarąbiście
kolo15 lutego chybaP
Stary 2010-01-26, 21:33   #1150
eniggma
BAN stały

SoNeRa zeby synek szybko wrocił do zdrowia.
eniggma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 22:14   #1151
sparkly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SoNeRa Pokaż wiadomość
jak to 100% rok??
hmm 6 tygodni jest 90ileś tam procent a reszta do 9 miesiecy jest 122funty nie słyszałam żeby było w uk 100% przez rok!!!!
Witam.
Ja idę na urlop macierzyński za 2,5 tygodnia. Też nie słyszałam, żeby płacili 100% przez jakikolwiek okres. Platne jest bodajże 39 tygodni. W zależności od stażuu pracy w danej firmie przez pierwsze 6 lub 12 tygodni płacą 90% a następnie 123,06 f tygodniowo. Radzę dokładnie sprawdzić lub doczytać w regulaminie pracy czy czymś podobnym. Chyba, że firma sama dopłaca resztę i funduje takie wakacje, w co szczerze mówiąc wątpię. Co do chorobowego, to zależy od polityki firmy. Nam płacą 100% tylko do 3 tygodni w roku, a później normalny zasiłek, chyba w granicach 70F tygodniowo. Natomiast to, ze 7 dni kalendarzowych można chorować bez zwolnienia lekarskiego to w UK obowiązujący przepis prawa.
Urlop macierzyński, to zupełnie coś innego niż zwykłe chorobowe.

Jutro znowu jadę na badanie krwi, brrrrr

Też czytałam tą książkę Tkacz, a w zasadzie właśnie ją kończę. Dużo ważnych informacji, o których wcześniej nie miałam pojęcia. Polecam kazdej mamie oczekującej bliźniąt. Na ile te rady przydadzą się w praktyce ocenimy później. Jednak lepiej mieć jakiekolwiek pojęcie o tym co nas czeka - dokładnie tak jak pisała SoNeRa

Imiona - jak na razie usg wskazuje na 2 dziewczynki. Wybraliśmy imiona Iga i Nadia. jednak ostatnio zastanawiamy się nad Igą. Może coś zmienimy. A jeśli urodzi się jeden lub dwóch chłopców? Co do imion nie mam pojęcia jakie mieliby nosić - żadne mi się nie podoba. I nieststy będą musieli nosić sukienki - bo już kilka kupiliśmy

Enigma - miło cię widzieć. Jak zdrowie?
sparkly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 10:45   #1152
SoNeRa
Zakorzenienie

jak dla mnie ksiażka tej Tkacz to można między bajki włożyć tyle się ma do rzeczywistości - też byłąm nią zauroczona w ciąży a potem do dupy można ją ...

mi się przydała książka - pierwszy rok życia dziecka tam fajne rzeczy można przeczytać i porady - polecam tą książkę!
Stary 2010-01-27, 12:21   #1153
nerika
Raczkowanie

Cytat:

Cytat:Napisane przez SoNeRa
jak to 100% rok??
hmm 6 tygodni jest 90ileś tam procent a reszta do 9 miesiecy jest 122funty nie słyszałam żeby było w uk 100% przez rok!
hi dziewczyny macie racje! nie mamy placone przez caly rok, ale tak czy inaczej u nas jest inna polityka firmy i to ona nam placi za zwolnienia i za macierzynskie. totez mamy przez 6 miesiecy placone 100%, nastepne 3 miesiace 60%, a przez 3 ostatnie firma juz nie placi.
nerika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 13:01   #1154
AnnaGol
Przyczajenie

I tak super firma. A co do książek to mozna poczytac ale czasem brak czasu przy dwójce na wykorzystanie treści. Ja zdaje się na intuicję i doświadczenie życiowe choć czasem spojrze do książki

Sonerko a jak synuś??
Stary 2010-01-27, 13:29   #1155
anita00079
Wtajemniczenie

Heja laseczki-)
Spiesze z pozdrowionkami od matki zalozycielki,
Co do ksiazek itd itp hmm sa rzeczy z ktorej z kazdej cos wynioslam i wiedza sie przydala, w Tkaczowej dodatkowo bylo to atutem ze ksiazka powstala na podstawie takiego forum jak my, i tam byla i Tkaczowa zwyklym uzytkownikiem, i keidys postanowila si ewziazc za pisanie bo w tamtych czasach poczatku neta a bynajmniej mniejszel ilosci mam blizniaczych i trojaczych dostep do info byl ciezki, W ksiazce jej sa przedstawione problemy lub rozwazania kupna wozka i td itp przez wiele mam i tatusiow, sa tam cytowane posty itd, wiec to ksiazka ktora zaiwra rozne opinie, I serio ksiazka jak dla mnie byla git, Potem sie za Hogową druga czesc wzialam, i tez podobala mi sie ale nei dokonczylam juz jej, (pierwsza czesc uwazam porazkowa troche dla mojego podejsci ado macierzynstwa hihi) ale sa tam cenne informacje ktore w pore zastosowalam, i bede sie trzymala regul o ktorych nie mialam pojecia ze sa wazne

To tyle z moja znajomoscia lektur-)))
Aha powoli bede rozgladala sie za zlobkiem, musze obadac keidy co i jak, bo nei mam sumienia zostawic tzta samego na cale dnie z nimi... widze juz jak widzimy sie gdzies na zakretach w mieszkaniu wiecznie zmeczeni

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-27, 14:01   #1156
SoNeRa
Zakorzenienie

anna gol - na szczeście Szymek już dużo lepiej ale mniej je no i jak mu zmieniła dziś pieluszkę to tak prawie nic nie nasikał:/wczoraj do połyudnia to samo było jakoś mało sika:/też się zaczynam tym martwić;/

anita - ja hogg przeczytałam 1 część i też jakoś tak niektóre ok niektóre nie a teraz nie mam czasu czytać 2 części!!

najważniejsze, że teściowa przylatuje12 lutego najprawdopodobniejna 3 tygodnie
Stary 2010-01-28, 21:12   #1157
anita00079
Wtajemniczenie

Pati jak tam chorowitek?
Stary 2010-01-29, 08:33   #1158
eniggma
BAN stały

Cytat:
Napisane przez sparkly Pokaż wiadomość

Enigma - miło cię widzieć. Jak zdrowie?
ogolnie to dobrze sie czuje. zreszt cały czas jestem w szpitalu z małym rozwarciem. no ale mysle ze wytzrymamy jeszce troche.
chciałabym juz urodzic. brzuch wielki i wogole mnie juz to wszytko meczy.
Stary 2010-01-29, 13:23   #1159
SoNeRa
Zakorzenienie

anitko - chorowitek już ok

enigma - o matko Ty dopiero 28 tydzień ja urodziłam w 38tygodniu więc jeszcze dużo jesteś w stanie znieść uwierz mihjehehe jeszcze za wcześnie na rodzenie!!!
Musisz jeszcze troszki się pomęczyć dla maluszkóiw!!

PS kupiliśmyw ózek
hehehe
taki:
http://www.kiddicare.com/webapp/wcs/...75_10001_14051

czasem potrzebujemy wyjść z 1 dzieckiem to się bardzo u nas sprawdzi bo np mąż bierze jednego i idą załatwiać jakieś sprawy w urzedach lub na zakupy albo tak jak teraz jeden chory drugi zdrowy to siedzimy w domu a takto jak mąż wróci z pracy to można wyjść ze zdrowy

PS2 lecę dziś do pracy złożyć wymówienie buuu będę kurą domową na cały etat hahahaale dobrze mi z tym póki co
Stary 2010-01-29, 15:15   #1160
sparkly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eniggma Pokaż wiadomość
ogolnie to dobrze sie czuje. zreszt cały czas jestem w szpitalu z małym rozwarciem. no ale mysle ze wytzrymamy jeszce troche.
chciałabym juz urodzic. brzuch wielki i wogole mnie juz to wszytko meczy.
To Twoje dzieciaki dwa tygodnie starsze od moich
Jeszcze trochę się musisz pomęczyć - chociaż z m-c. Trzymam kciuki i przesyłam gorące uściśki i buziaki
sparkly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 18:43   #1161
anita00079
Wtajemniczenie

Sonera ten woze super! widzialam w berlinie lasi i zawsze zazdraszczalam ze ta fajnie do autka wchodzi bo sie go fajnie sklada-)
Stary 2010-02-06, 17:39   #1162
pauula1991
Przyczajenie

kurcze dziewczyny ... ja mam problem ... troche nie na temat ale moze sie rozgadacie ... bo brzuszek rosnie i rosnie no i szukalam jakis ciuchow ciazowych i normalnie masakra nic nie ma ... polecacie jakies sklepy cokolwiek ... ?
pauula1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-06, 19:10   #1163
SoNeRa
Zakorzenienie

ja kupowałam w next'cie w uk i mothercare - mothercare jest w pl
Stary 2010-02-06, 20:18   #1164
anita00079
Wtajemniczenie

ja akurat od wiosny zaczelam rosnac, wiec nei kupowalam na zime zadnych ciazowych, na lato tez nie, poprostu, kupowalam tuniki, sukienki uzywalam te co sprzed ciazy byly dosyc elastyczne, jak weszlam raz do takiego ciazowego to wyszlam..-))dwa razy drozsze te ciuchy i w sumie na moment bo wiadomo ze rozmiary nasze beda zawsze wieksze A tak to serio niosilam tshirty sukienki odcinane w pasie, elastyczne sukienki, tuniki, i co najlepsze, nie musialam si epotem pozbywac bo uzywam ich do dzis-)

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

i czemu mialobyc nei na temat, wszytsko jest na temat u nas
Stary 2010-02-06, 20:51   #1165
LadyM
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anita00079 Pokaż wiadomość
ale sa tam cenne informacje ktore w pore zastosowalam, i bede sie trzymala regul o ktorych nie mialam pojecia ze sa wazne
możesz o tych cennych informacjach i regułach cosik opowiedzieć? Wstyd przyznac, ale ja żadnej książki tego typu nie przeczytałam, idę na żywioł Ale może mi conieco podpowiesz
Cytat:
Napisane przez SoNeRa Pokaż wiadomość
najważniejsze, że teściowa przylatuje12 lutego najprawdopodobniejna 3 tygodnie
musisz byc zdesperowana, jak sie cieszysz z przylotu teściowej żartuje of kors, ja sama mam spoko teściówkę i bardzo mi pomaga jak tylko może
Cytat:
Napisane przez pauula1991 Pokaż wiadomość
kurcze dziewczyny ... ja mam problem ... troche nie na temat ale moze sie rozgadacie ... bo brzuszek rosnie i rosnie no i szukalam jakis ciuchow ciazowych i normalnie masakra nic nie ma ... polecacie jakies sklepy cokolwiek ... ?
ja tak jak Anita chodziłam w uniwersalnych rzeczach, jedynie dzinsy ciążowe kupiłam, bo ja w kieckach nie bardzo chodzę na codzień. Poza tym rodzilam w listopadzie to troche juz zimno było
LadyM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-06, 21:08   #1166
SoNeRa
Zakorzenienie

mi też chodziło o ciuchy ciążowe typu jeansy bo takto to może z 3 bluzki ciążowe kupiłam w mothercare i jeansy z 4 pary w next a takto też jakies uniwersalne rzeczy

ladyM - no zdesperowana nie jestem ale my mieszkamy za granicą i jesteśmy tutaj sami więc jak teściowa przyleci to planujemy z mężem troszki powychodzić tylko we 2!!!
poza tym mam taką teściową co jak przyleci to przejmuję pałeczkę typu gotowanie,pranie sprzątanie prasowanie i wszystko inne a mi kazuje odpoczywaćwięc się cieszę, że przylatuje hehhe
Stary 2010-02-06, 21:18   #1167
eniggma
BAN stały

a ja naszczescie nie mam problemów z ciuchami. mam kilka tuniczek ale i tak prawie caly czas dresy i piżamka. tylko coraz wieksza
Stary 2010-02-06, 23:28   #1168
anita00079
Wtajemniczenie

Lady pierwsza ktora zapamietalam to z Hoog 2.cz chodzi o prezenty zabawki itd.
Akurat sie zblizaly swieta jak to czytalam-)))Wiec nei dawac dziecku za duzo na raz, dziecko samo powinno rozpracowac zabawke, nei wyrywac isi enia bawic pokazujac jak powinno sie uzywac zabawki,bo to deprymu ją basa i moze juz nei siegnac po zabawke.Zapamieta ze mama ciaglepoucza i samo bedzie sie czulo ze nic ni epotrafi.Bobas powinien sam poprosic o pomoc i wtedy wkraczamy-)))
Oczywiscie to juz dla nieco starszych dzieci,ale male jak takie 1.5 tez zakumaja bo wiem cos o tym-)Zaczynaja rzucac i sie neicierpliwic i teraz wiem czemu takrobily-)

Lepsze zabawki to te ktore rozwijaja inwencjeCzyli proponowano tutki od papieru toaletowego o inne rzeczy ktore mamy w domu,
Przy jedzeniu nei pytac dziecko co by chcialo, i podsuwac po kolei, od nadmiaru dziecko nei potrafi sie zdecydowac sposrod tylu dan, najlepiej zaproponowac dwa.Wtedy sie nei pogubi.
I duzo innych ciekawych fragmentow ale jest zara 24 a ja mysle o spacerze do lodowki-)))
Baardzo strescilam, powinnam skupic sie na uzasadnianiu bo to wazniejsze-by zrozumiec jak mysli dziecko. Ale jak wroce do lektury bo utknelam to wynajde fragmenty.A w sumie moze uda sie znalezc na necie, onlineta ksiazke.Sama tez nei czytalam innych oprocz tych dwoch

Ja chyba mam gdzies na kompie ta ksiazke

Enigma niech zyja dresy
Od poniedzialku jednak skonczy sie era dresowa u mnie premiera pracowa
Z tej okazji ostatnio zem wyhaczyla kilka unikalnych wdzianek, nei dalam sie namowic na obecnie modne kolory, nawet nie wiem jakie teraz sa Bralam co lubie.

Edytowane przez anita00079
Czas edycji: 2010-02-06 o 23:34
Stary 2010-02-07, 10:25   #1169
SoNeRa
Zakorzenienie

co tak wyhaczyłaś?
i ja myślałam, że już tydzień pracujesz tzn, że zaczełaś w ten poniedziałek co teraz był
pliizzz odkop tę książkę hogg 2 cześć
Stary 2010-02-07, 14:24   #1170
pauula1991
Przyczajenie

nio to chyba oleje sklepy ciazeowe i polaze po normlanych tylko pokupuje w wiekszych rozmaiarach czy tez bardziej elastyczne rzeczy ... no ale w celu kupienia spodni to nie unikne tego sklepu ... )
pauula1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości