![]() |
#1141 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Poprawiamy maturę w maju 2009 :)
Melduje się jak zwykle pełna zapału do nauki
![]() Wczoraj wieczorem pomęczyłam jeszcze biologię ( roślinki ![]() ![]() Co do studiów i ludzi, którzy idą na nie dla papierka, albo prestiżu... To ja to znam z własnego doświadczenia. Kiedy po mojej wsi rozniosło się, że ja chce iść na medycynę, a zaznaczam że kończyłam zwykłe wiejskie liceum, bo mi się dojeżdżać do miasta nie chciało ![]() ![]() ![]() Ludzie są dziwni- serio ![]() ![]() Ok, zaraz śniadanko i zmykam do książek ![]()
Edytowane przez nebya Czas edycji: 2009-02-17 o 08:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ludzie są baaardzo dziwni ![]() I nie rozumiem co obcy ludzie mają do moich studiów. Te ciągłe pytania: Ale dlaczego nie poszłaś na studia? Na pewno nigdzie nie składałaś? Pewnie się nie dostałaś, nie martw się, za rok się uda ![]() Kiedy pyta ktoś z bliższej rodziny, z kim mam dobry kontakt, czy życzliwie nastawieni znajomi to jestem w stanie zrozumieć. Ale jakieś obce ciotki, które cieszą się, że okazałam się głupsza od ich wnuków, które od razu dostały się na studia i chcą się w ten sposób dowartościować to wrrrrrr ![]() O 12.30 mam jazdy, ostatnie ![]()
![]() |
![]() |
#1143 | |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A te wszystkie ' życzliwe' osoby, które dowartościowują się takimi wiadomościami to tylko ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1144 |
Zadomowienie
|
No cóż , ludzie czasami zbyt bardzo interesują się zyciem innych , jakby swojego życia nie mieli ..
![]() Pewnie niektóre z moich życzliwych koleżanek myślą , że rezygnując ze studiów poniosłam porażkę i cieszą się z tego niezmiernie . Im pewnie do głowy by nie przyszło , że można zrezygnować ze szkoły bo jest za niski poziom . Do nauki nie mam zapału . To chyba po tej sesji mój mózg jest wykończony i potrzebuje czasu na regenerację ![]() ![]() Właśnie - czy może na tym forum ktoś nie pisał , że ma coś odnośnie tego jak analizować wiersz na maturze ? Kazde info się przyda ![]()
![]() |
![]() |
#1145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Od tej pory nie słucham naiwnie ludzi, bo wiem, że rówieśnicy (i nie tylko) potrafią być strasznie zawistni. Wolę stracić czas i sprawdzić coś kilka razy. Ja nie powiedziałam nikomu, że zrezygnowałam ze studiów. Tylko moja najbliżasza rodzina i przyjaciel o tym wiedzą. A moja matka jak się na mnie wkurzy to mi mówi, że to przez moje grzechy nie udało mi się na studiach ![]() Jestem chyba optymistką bo mam nadzieje, że będe uczyć się wymarzonego zawodu a później pracować. Obojętnie czy w Polsce czy nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1146 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moj wykladwca z łaciny na studiach gdy mu mowilam ze rezygnuję jednak powiedzial mi tak: "Po co pani to robi? Będzie pani pozniej żalowac bo lepiej jest skonczyc nawet kierunek ktory panią nie interesuje ale na ktory się pani dostala bo to zawsze wyzsze studia niz rzucac wszystko i probowac jeszcze raz rekrutacji. A jak za rok tez się pani nie dostanie tam gdzie by pani chciala to co wroci pan ido nas pewnie?"...ehhh |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1147 |
Zadomowienie
|
wybaczcie off topic ale jestem tak zajarana ze wszystkim to mówie
ZALICZYŁAM historię ustroju państwa i prawa !!!!!!!!!!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nic nie jest w stanie wyrazić mojej radośći - az cala się trzęse bo bylam pewna ze nie zalicze i po egzaminie chciałam sie od razu do poprawki uczyc a tu proszeeeee zaliczone ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sesja za pierwszym podejsciem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1148 |
Konto usunięte
|
Gratuluję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1149 |
Wtajemniczenie
|
Super! Gratulacje
![]() Co do analizy wiersza, to ja znalazłam coś takiego u siebie w zeszycie: I Wstęp: - ogólne określenie problemu - przyporządkowanie utworu do epoki - przyporządkowanie autora do określonej grupy (tzn. np. wyznającej jakiś nurt filozoficzny) II Rozwinięcie: - określenie podmiotu lirycznego - określenie do kogo mówi podmiot liryczny ( do każdego człowieka, do określonej grupy ludzi- jeśli tak to jakiej) - określenie czy podmiot liryczny mówi o czymś z perspektywy czasu czy teraz uczestniczy w jakimś wydarzeniu, bądź jest jego świadkiem - określenie stosunku podmiotu lirycznego do opisywanego problemu ( czy jest czemuś przeciwny czy z czymś się zgadza itd.) - analiza fragment po fragmencie ( ale bez przepisywania ![]() - dostrzeżenie środków stylistycznych i celu ich występowania w wierszu ( np. niektóre porównania występują w celu wyolbrzymienia jakiegoś problemu) - dostrzeżenie związków między wierszem, a epoką ( np. główne założenia filozoficzne) - odniesienie się do konkretnych wydarzeń historycznych, jeśli te występują w wierszu ( krótkie nakreślenie danego wydarzenia) - znalezienie związku miedzy wierszem a innymi utworami o podobnej tematyce ( niekoniecznie z tej samej epoki) - własne wnioski - opis subiektywnego odczuwania opisanej w wierszu sytuacji ( niepowielanie schematów, oryginalność wniosków) III Zakończenie - podsumowanie interpretacji i wyciągnięcie ogólnych wniosków ( np. odniesienie treści wiersza do teraźniejszości) - przedstawienie własnego punktu widzenia na dany problem, np. sposobu rozwiązania - jedno, dwa konkretne zdania podsumowujące ( zależy od piszącego) Nie wiem czy choć trochę pomogłam- to takie luźne notatki. Miałam jeszcze gdzieś schemat analizy wiersza, ale się zawieruszył ![]() ![]()
![]() |
#1150 |
Zadomowienie
|
O dzięki , napewno się przyda , bo sama nie mialam tego na polskim [ nikt nie porywał się na rozszerzenie ] a to mi przynajmniej zarysowało co , gdzie , kiedy pisać
![]()
![]() |
![]() |
#1151 | |
Zakorzenienie
|
AmericanGirl Gratuluję
![]() Cytat:
Jak się okazuje - nie dla wszystkich ![]() Miałam 3h jazd, idę do geografii.
![]() |
![]() |
#1152 |
Zakorzenienie
|
Przypomniałaś mi, że muszę zadzwonić do instruktora zapytać się na kiedy mnie zapisał
![]() ![]() ![]() AmericanGirl To fajnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1153 |
Raczkowanie
|
AmericanGirl gratuluję
![]() ![]() A ja dziś zdałam teorię, a 14 kwietnia praktyczny egzamin. Dziś byłam też u mojej nauczycielki z biologii po testy i teraz właśnie przerabiam materiał z biologii od początku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1154 | |
Zadomowienie
|
Ah dziękuję , dziękuję
![]() ![]() Cytat:
![]() Z tego całego szczęscia przeczytałam ponad 100 stron podręcznika do historii i az doszłam do XVII w - h. polski . ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1155 |
Zakorzenienie
|
Uczymy się dziewczynki, uczymy
![]() ![]()
![]() |
#1156 | |
Zadomowienie
|
Oj tak... zmotywowałam się, wyłączam to przekleństwo (czyt. komputer), wezmę siostrę na 15 min na spacer, jak tylko pójdzie spać to wezmę się za czytanie genetyki. Wystarczy że się zmuszę do przeczytania 1 str a potem samo mnie wciągnie
![]() Dzisiaj muszę zakupić herbatkę BioPower bo ta kawa mnie wykańcza, plusz active też. Może akurat będzie lepszy dopalacz ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1157 |
Konto usunięte
|
Na mnie kawa nie dziala nic a nic
![]() ![]() Nie mogę sie juz doczekac matury ![]() Nie wazne jak napiszę! Strasznie nudzi mi sie tak siedziec calymi dniami w domu, nawet nauka mnie nudzi... mam wrazenie ze marnuję kazdy dzien z mojego niewiadomo jak długiego zycia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1158 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak się muszę nauczyc a już sił mi brak - więc raczej przed egzaminem , zaliczeniem niż na codzień - piję napoje energetyzujące . Uwielbiam je . I tak wypiję np 2-3 w jakiś odstępach 30 -50 min . Muszę przyznać , że wtedy mam taką energię , pobudzona lekko jestem więc efekt odpowiedni . Troche niezdrowo , ale ja lubie niezdrowe rzeczy haha . No i kawa - jestem uzależniona . Plusza w sumie nie próbowałam ale chyba czas najwyższy . Jadłam tez lecytynkę w tabsach ale trzeba zazywac regularnie zeby był efekt - sama go raczej nie odczułam . Chciałam wypróbować tabletki? Speed , można je kupic w sklepie dla mięśniaków , kiedyś przypadkiem zobaczyłam i tak pomyslałam , że jest w sklepie z odzywkami , białkami i innymi specyfikami zeby panowie rośli w siłę hahha to może działa . Tez chciałabym zeby była juz matura , a najlepiej zebym juz się na studia dostała , bo mam ciągłe wrazenie jakiegoś zawieszenia : niby juz studiuje ale jeszcza a to trzeba się przeniesc na dzienne , a to matura , nowy kierunek i tak ciągle jestem jakoś pomiędzy a juz chcialabym poprostu uczyc sie do egzaminów , byc na 2 wymarzonych kierunkach a nie martwic sie o mature ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1159 |
Zakorzenienie
|
AmericanGirl Ty pisałaś kiedyś o książkach do angielskiego
![]() Masz może książkę FC Language Practice (Michael Vince)? ![]() Jeżeli tak to mogłabym prosić o zdjęcia przykładowych stron? Zastanawiam się nad tą książką...
![]() |
#1160 | ||
Wtajemniczenie
|
Tak jest! Chemia na mnie czeka...
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() To idę zaraz do chemii, wczoraj ( a właściwie dzisiaj w nocy) usnęłam z podręcznikiem na twarzy. Śnili mi się SS-mani( nie wiem dlaczego, nie pytajcie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Śniły mi się różne przedmioty ale to jak do szkoły chodziłam. Teraz na luzie ![]() A ja tam nie chcę jeszcze matury bo zorientowałam się, że mało czasu zostało ![]() Wczoraj w nocy troszkę się pouczyłam. Cud ![]() Znalazłam taką herbatkę, może kupię, sama nie wiem. http://www.helfy.pl/brahmi-memory-tea-pamiec-konentracja a z tymi dopalaczami to bym nie próbowała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1162 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam taką książkę , to chyba ta sama : First Certificate Language Practice with key Michael Vince with Paul Emmerson -English Grammar and Vocabulary . wyd MacMillan . Przesyłam foto mam nadzieje , że bedzie wyraźne .
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1163 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kurczę, a tam nie ma żadnych obrazków? Wszystko takie czarno-białe? ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1164 |
Zadomowienie
|
No głównie to tylko wszystko czarnobiałe , kilka obrazków między zadaniami ale zadko no i czasami obrazek jak się nowy dział zaczyna to u góry strony . Ale ksiązka wg mnie całkiem całkiem . Nie lubie tyakich całych w obrazkach jak podreczniki w szkole więc ta mi odpowiada .
![]() |
![]() |
#1165 |
Konto usunięte
|
Pusto tu...
Dobra to ja sie na dziś poddaję i ide spać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1166 |
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj planuje rozpocząć przygodę z polskim
![]() planuje ![]() Na razie włączyłam komputer i nie wiem czy coś dobrego z tego wyniknie.
![]() |
#1167 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1168 |
Wtajemniczenie
|
Cześć Wszystkim
![]() Przyszłam tylko na chwilkę, bo zaraz siadam do biologi. Dzisiaj długo spałam więc trochę czasu na naukę mi uciekło, ale musiałam odespać. Trudno, kiedyś odpocząć trzeba. Dzisiaj zaczynam od glonów, a kończę na ...- zobaczymy, bo nie wiem ile wytrzymam ![]() ![]() ![]() To jeszcze pare chwil na Wizażu i zmykam. Miłego dnia ![]()
![]() |
#1169 |
Zakorzenienie
|
Zaraz idę do geografii
![]() Uczymy się, uczymy ![]()
![]() |
#1170 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zaczynam od zmiennosci organizmow i zamiar mam skonczyc dziś cała genetykę ![]() ![]() Durga ja też dalej jestem na renesansie i coś ciezko idzie ![]() Dzisiaj w Krakowie jest jakiś szczyt NATO i jak przed chwila jechalam tramwajem to nie nadąząłam z liczeniem policjantów, tyle ich wszedzie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:02.