Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-09, 17:50   #1141
frida110
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Cypress jesli jedziesz autkiem to zaden problem wez tylko ze soba papier do pakowania prezentow i zrob tube dookola kwiatka, sklej tasma klejaca z bku i od gory i kwiatek zabezpieczony. I do autka i full grzanie Ja tak moje wszystkie transportuje - jak mam szanse oczywiscie, bo w spozywczym papieru nie uswiadczysz hihi Z doswiadcznia wiem ze te w reklamowkach nie dadza rady zima Jaki nowy styl na forum sie zrobil , jak ladnie nono...

Oj z tym "full grzanie" to nie za bardzo. Bo będzie za duża różnica temperatur i po storczyku. Chyba że od sklepu do domu dzieli nas przysłowiowy rzut beretem. Za to dłuższy transport w wysokich temperaturach (jak i bardzo niskich) może zaszkodzić na pewno pąkom. Zresztą nie wierzę, że storczyki są transportowane do sklepów (zarówno "Biedronek" jak i zwykłych kwiaciarni) w tak cieplarnianych warunkach.

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2009-03-09 o 17:52
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-09, 18:27   #1142
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Cypress jesli jedziesz autkiem to zaden problem wez tylko ze soba papier do pakowania prezentow i zrob tube dookola kwiatka, sklej tasma klejaca z bku i od gory i kwiatek zabezpieczony. I do autka i full grzanie Ja tak moje wszystkie transportuje - jak mam szanse oczywiscie, bo w spozywczym papieru nie uswiadczysz hihi Z doswiadcznia wiem ze te w reklamowkach nie dadza rady zima Jaki nowy styl na forum sie zrobil , jak ladnie nono...
Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Oj z tym "full grzanie" to nie za bardzo. Bo będzie za duża różnica temperatur i po storczyku. Chyba że od sklepu do domu dzieli nas przysłowiowy rzut beretem. Za to dłuższy transport w wysokich temperaturach (jak i bardzo niskich) może zaszkodzić na pewno pąkom. Zresztą nie wierzę, że storczyki są transportowane do sklepów (zarówno "Biedronek" jak i zwykłych kwiaciarni) w tak cieplarnianych warunkach.
Ja chyba też nie byłabym za full grzaniem, bo podczas transportu do sklepu i w magazynach sklepowych raczej nie ma wysokich temperatur Do domu nie będę tym razem miała zbyt blisko, bo jakieś 2oo km i nie będę jechała autem tylko pociągiem, więc same rozumiecie moje obawy co do transportu. TŻ zadeklarował się, że oczywiście pojedzie do Biedronki i wybierze jakiś ładny okaz Dziś chciał mi kupić storczyka z Netto, ale po bliższym przyjrzeniu się im stwierdziłam, że nie podobają mi się

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-09, 19:03   #1143
Isis23
Zakorzenienie

ja dzisiaj w lidlu widziałam stroczyki , ale prawie za 35 zł.. i to takie niezaciekawe...

sposób z tubą papierową zapamietam, pewnie kiedys sie przyda..

dzisiaj przyjrzałam sie mojemu ciapatkowi.. i chyba nareszcie zaczyna kwiatka otwierac z przedłuzonej łodygi... znowu bede miec cos kwitnącego a nie same zielone liscie

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Edytowane przez Isis23
Czas edycji: 2009-03-09 o 19:07
Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-09, 19:09   #1144
cypressangel
Zakorzenienie

Też widziałam dziś te lidlowe: http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages...313.p.Orchidea - myślałam, że będą dopiero od czwartku w sprzedaży, ale w gazetce było napisane, że od 9 i rzeczywiście były dziś wystawione, ale u mnie też bez szału

Stary 2009-03-09, 20:39   #1145
norka27
Zakorzenienie

No nie chodzilo mi dziewczyny o ugotowanie goscia tylko by nagrzac autko - bo na starcie jest baaardzo zimne w zimie Ja ostatnio wiozlam 2 ponad 600km kiedy na zewnatrz bylo -11 wiec full power bylo jedyna opcja nagrzania autka. Ale oba przezyly i nic nie opadlo - zapakowane byly w papier, owiniete do okola, z gory tez zamkniete to samo z miniaturka - owinelam ja w papier i cala zdrowa. Za to jeden co go w reklamowce przenioslam do auta i z auta do domu stracil wszystkie paki Papierowe opakowanie pomaga Papier utrzymuje temperature - moja mama zawsze tak ziemniaki w garnku pakowala w gazete by tatkowi nie wyziebily sie jak mial male opoznienie z obiadem
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 08:06   #1146
kliwia
Zakorzenienie

A czemu glizdka dostała bana stałego ??
W ostatmnich reklamach gazetkowych, falki drogie powyzej 30zł, ale nie wiem czy to cena z doniczka ozdobna
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 08:33   #1147
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
A czemu glizdka dostała bana stałego ??
W ostatmnich reklamach gazetkowych, falki drogie powyzej 30zł, ale nie wiem czy to cena z doniczka ozdobna
tu glizdka wyjasnia czemu: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post11071719

pozwoliłam sobie zacytowac
"Pozdrawiam was wszystkie bardzo serdecznie i zyczę spadku wagi zdrowego i zebyście były jeszcze piękniejsze niż byłyście będę sobie was czytać lecz nistety za chwilkę będę miała bana stałego za wykasowanie wszystkich zdjęć z MM a to z przyczyn osobistych I z powodu moderatorki która zachowała się wobec mnie w spsób chamski i nie kulturalny. Nie mam ochoty oczestniczyć w forumowiskach nad którymi opiekę sprawują nie kompetentne i chamskie osoby które myślą ze skoro są moderatorami to wolno im absolutnie wszystko

Cudownie mi się z wami gadało
To mój nr gg gduby ktoś chciał pogadać 10381574"

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 11:12   #1148
platynka80
Rozeznanie

Fridziu, jak Twoj metrowiec?
Stary 2009-03-10, 13:12   #1149
frida110
Zakorzenienie

Metrowiec chyba śpi. Wypuścił ostatnio dwa liście, ale na żaden pęd narazie się nie zapowiada. Liście ma twarde i jędrne z korzeniami też ok.

Przez okres zimy musiałam się pożegnać z kilkoma storczykami, ale chyba tak to już bywa Narazie nie mam parcia na kupno kolejnych storczyków. Wystarczą mi te, które juz mam. No i z własnego doświadczenia już wiem, że kolejne pędy już nie są takie duże i takie bogate jak wtedy gdy kupowałam storczyki.
Znów pojawiły się przedłużenia pędów na kilku białych storczykach, ale już stwierdziłam, że jak przekwitną, to utnę całe pędy, bo jakoś mi się nie podobają długaśne patyki zakończone 2 lub 3 kwiatami.

Ktoś pytał o Ashai. Stosowałam u swoich storczyków tuż przed zimą i dwa tygodnie temu. Nie zauważyłam żadnych zaskakujących zmian. Kilka storczyków i tak nie przetrzymało zimy, chociaż nie stały na mrozie, ani na przeciągach.

A Co u Twoich Platynko?

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2009-03-10 o 13:22
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 15:24   #1150
Izka29
Raczkowanie

Ja tez sie zastanawiam,czy nie poucinać tych pędów u storczyków, bo to nieciekawie wygląda, ale tylko tak jest nadziejea na kwiatka, bo 2 moje chyba wypuszczająprzedłużenia pędow, a na nowe młode pedy chyba nie mam co liczyć, juz zaklinam się,ze dopóki którykolwiek nie wypuści pędu kwiatowego to nie kupię storczyka no chyba,że w Biedronce jakiśunikatowy sie trafi
Izka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 16:17   #1151
platynka80
Rozeznanie

zima moim nie służy, martwie sie o liscie metrowca, bo mu sie zmarszczyly z brzegu, te dolne..., jeden juz oderwalam...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 16:34   #1152
norka27
Zakorzenienie

No ta zima to jakasokropna byla, u mnie wszystkie byly nie za fajne. A dzisiaj je obejrzalam dokladnie i musze przyznac ze ten najbardziej chory sie wzial za siebie i wypuszcza drugi ped kwiatowy i jakies tam niby boczne nabrzmialy. Ale za to w nocy zgubil wszystkie kwiaty Nie moglo by byc za dobrze hihi... Co do obcinania pedow to ja przewaznie tne jak widze ze jakies te czubki nie takie sa ale ostatnio zostawilam lodygi bez czubkow i na jednej rosnie z oczka galazka ale w tempie oszalamiajacym - milimetr na miesiac - ale za to juz wystaje U bialego cos niby tez z oczka ruszylo i juz sie wychyla nawet a tak to u reszty stanelo - wszystkie boczne pedy nie ruszaja z miejsca a to dziwne bo juz calkiem spore byly Wiosno pospiesz sie
Stary 2009-03-10, 20:04   #1153
norka27
Zakorzenienie

Dziewczyny znalazlam cos fajnego - pomysl na doniczke dla 2 lub wiecej falkow na raz Wiec ta pani radzi by nabyc wiaderko od surowki, kapusty kiszonej czy czegos co jest plastikowe, przezroczyste w miare i w miare pojemne. Porobic w tm dziur ile sie da, obciac po bokach co tam odstaje, pod dnem super glue przykleic 3 nakretki plastikowe po napoju lub piwie by mialo to nozki i kupic ladna duza oslonke ceramiczna by tego dziwaka w niej ukryc I standardowo wsadzamy falki podobnego rodzaju by ladnie wygladalo w ta doniczke Wiecie ile to da miejsca na parapecie? A to wszystko ze strony internetowej dla milosnikow hoji - a tam forum o storczykach
Stary 2009-03-10, 20:32   #1154
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny znalazlam cos fajnego - pomysl na doniczke dla 2 lub wiecej falkow na raz Wiec ta pani radzi by nabyc wiaderko od surowki, kapusty kiszonej czy czegos co jest plastikowe, przezroczyste w miare i w miare pojemne. Porobic w tm dziur ile sie da, obciac po bokach co tam odstaje, pod dnem super glue przykleic 3 nakretki plastikowe po napoju lub piwie by mialo to nozki i kupic ladna duza oslonke ceramiczna by tego dziwaka w niej ukryc I standardowo wsadzamy falki podobnego rodzaju by ladnie wygladalo w ta doniczke Wiecie ile to da miejsca na parapecie? A to wszystko ze strony internetowej dla milosnikow hoji - a tam forum o storczykach

ale fajny pomysł

dziewczyny, wrzucam mojego kuracjusza... nie najlepiej wyglada, i fotki tez tego nie oddają (jutro moze załacze w swietle dziennym, bo dzisiaj na sam koniec jeszcze baterie mi padły)....liscie nie sa takie zielone, tylko ciemno zielone... korzonków ma aż 2 i to takie jak widac na zdjeciach... od dłuzszego czasu nic sie nim nie dzieje. jak go ratować?? da sie wogóle?? przesadzic moze.....albo w keramzyt go dac...

i niespodzianka spotkała na wieczór: mój ciapaty rozwinał całkowice kwiatka z przedłuzonej łodygi czekam na nastepne teraz
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 045.jpg (60,7 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 046.jpg (71,1 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 050.jpg (75,1 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 053.jpg (33,3 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 055.jpg (31,6 KB, 17 załadowań)

Edytowane przez Isis23
Czas edycji: 2009-03-10 o 20:33
Stary 2009-03-10, 21:03   #1155
norka27
Zakorzenienie

Isis sliczne ciapiatko Zobaczysz jak dlugo bedzie tobie kwitl - u mnie rozkwitl w listopadzie i do teraz te 3 kwiatki sie utrzymuja To nie to samo co rozkwitniete w sklepie. A twoj kuracjusz chyba da rade widac ze te korzonki 2 sa nie az takie zle. I nie chodzi mi o te uschle tylko tego zielonego - srebrnego z fotki. U mnie nastapil wiosenny szal rozrostu korzonkow - wiec sobie mysle nie zasusz go, rob mu kapiel raz na tydzien z odzyweczka a jak zobaczysz ze jest suchawo sryszcz tego powietrznego, wogole tego powietrznego mozesz prysnac woda co 2 dzionek - to tak zeby roslinke u zycia przetrzymac. Trzymam kciuki. W razie czego kilka stron dalej jest opisana metoda z keramzytem - ale to ostatecznosc - oba korzonki zgnija by roslina wypuscila nowe - wiec moze narazie sproboj go utrzymac tak. Teraz korzonki maja najlepszy czas na wzrost - byle troche wilgoci dac

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-03-10 o 21:06

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 21:43   #1156
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
Isis sliczne ciapiatko Zobaczysz jak dlugo bedzie tobie kwitl - u mnie rozkwitl w listopadzie i do teraz te 3 kwiatki sie utrzymuja To nie to samo co rozkwitniete w sklepie. A twoj kuracjusz chyba da rade widac ze te korzonki 2 sa nie az takie zle. I nie chodzi mi o te uschle tylko tego zielonego - srebrnego z fotki. U mnie nastapil wiosenny szal rozrostu korzonkow - wiec sobie mysle nie zasusz go, rob mu kapiel raz na tydzien z odzyweczka a jak zobaczysz ze jest suchawo sryszcz tego powietrznego, wogole tego powietrznego mozesz prysnac woda co 2 dzionek - to tak zeby roslinke u zycia przetrzymac. Trzymam kciuki. W razie czego kilka stron dalej jest opisana metoda z keramzytem - ale to ostatecznosc - oba korzonki zgnija by roslina wypuscila nowe - wiec moze narazie sproboj go utrzymac tak. Teraz korzonki maja najlepszy czas na wzrost - byle troche wilgoci dac
dziekuje za odpowiedz

jutro wszystkie mają dzien kapania, dzisiaj z kolei wszystkie liscie oczysciłam z kurzu, tego z brązową plamą uciełam i jeszcze jednego liścia w innym storczyku (bo tez miał podobną plame) bo postanowiłam ze jednak nie bede ryzykować.... rany potraktowałam cynamonem.zobaczymy co to dalej bedzie
i jeszcze pytanie: kwitnacego storczyka mozna przesadzac, albo wymieniać podłoze?? czy lepiej go nie ruszać i poczekac az przekwitnie??

Stary 2009-03-10, 21:53   #1157
adela17
Rozeznanie

Frido - wzięłam i na e-hortico zamówiłam mikoryzę jednak

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 14:05   #1158
capo36
Przyczajenie

GG do capo36

Witajcie mam problem z moja Orchideą a dokładniej korzenie usychaja ale nie tylko te powietrzne ale również te w środku doniczki. Przegladałem posty na różnych forach i spotkałem sie z różnymi odpowiedziami np że woda jest zbyt twarda, bądź ze to normalne. Chce się upewnić czy napewno tak jest, jest to dopiero pierwszy mój storczyk. Kwiatek obecnie nadal normalnie kwitnie. Stracił co prawda trochę paków ale gdy go kupiłem juz miał 3 zasuszone. Wiec podejrzewam iż podczas transportu doznał uszczerbku na zdrowiu... Jest podlewany co tydzień dość obficie. Czy mozliwe jest ze korzenie zasychaja z powodu zbyt małej ilości wody? Lub usychaja z powodu zbyt małej wilgotności powietrza? Bardzo proszę o odpowiedzPozdrawiam
capo36 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 14:14   #1159
norka27
Zakorzenienie

To ze powietrzne czasem usychaja - to sie zdarza chyba u kazdej z nas. Ale z tymi korzeniami podstawowymi to juz nie fajnie. Podejrzewam ze one gnija a nie usychaja i to jak znam zycie z przelania. Kazdy storczyk musi przeschnac za nim zostanie znowu podlany - poznaje sie to po kolorze korzonkow w doniczce - dlatego jest przezroczysta - korzonki powinny byc srebrne. Dalej trzeba kwiatka dokladnie odkapac z wody by nie wyciekalo do oslonki ceramicznej. Korzonki sa bardzo wrazliwe na nadmiar wody i gnija. Mysle ze powinienes wyjac kwiatka z doniczki i obciac to co zgnite. Caly watek przesadzania byl tu powtarzany kilka krotnie - przejrzyj tak od strony 22 tego watku - ja sama pisalam z 4 razy o tym. Powinno mu to pomoc. I jeszcze jedno Capo - nozem ponawiercaj jak najwiecej otworkow w doniczce - korzenie lubia dostep powietrza - wtedy tez nie gnija tak czesto bo podloze szybciej przesycha. Jesli to by byla choroba to na lisciach tez powinny byc plamy - ciemne, zolte, lub inne. U mnie kozonki gnily u storczyka porazonego fytoftoroza - ale tez mial on typowa plame u podstawy liscia.

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-03-11 o 14:21

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-11, 14:30   #1160
asiaczek12345
Przyczajenie

hej mam pytanko moze mi ktos pomoc mam storczyka i wlasnie zolkna mu liscie mozecie mi pomoc coa mam zrobic??
asiaczek12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 14:39   #1161
norka27
Zakorzenienie

Capo strona 27 tego watku, tam opisalam przesadzanie - dodatkowo po obcieciu zasypuj ranki cynamonem i podlej dobe przed wyjeciem z doniczki . lepiej sie wyjmuje i usuwa stare podloze. Asiaczku wstaw jakies zdjecie kwiatka i jego korzonkow w doniczce - i troche o nim nam powiedz, ile go masz, jak podlewasz i takie tam.
Stary 2009-03-11, 14:58   #1162
asiaczek12345
Przyczajenie

norka mam go nie caly tydzien dwa razy go lekko podlalam i to wszystko dodaje zdjecia moze uda ci sie mi pomoc nie mam pojecia co zrobic a on taki ladny
Stary 2009-03-11, 15:01   #1163
cypressangel
Zakorzenienie

Nie jestem specjalistką w hodowli storczyków, ale podlanie tego kwiatka 2 razy w ciągu niecałego tygodnia to wg mnie zdecydowanie za dużo. Ale niech lepiej wypowiedzą się na ten temat dziewczyny, które mają większą wiedzę nt. storczyków

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-11, 15:02   #1164
asiaczek12345
Przyczajenie

zdjecia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie004.jpg (55,2 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie003.jpg (48,4 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie002.jpg (48,2 KB, 35 załadowań)
Stary 2009-03-11, 15:03   #1165
asiaczek12345
Przyczajenie

no wlasnie wiem ze za duzo ale moze da sie jakos to odwrocic??
Stary 2009-03-11, 15:34   #1166
norka27
Zakorzenienie

Ja mam tego typu 2 storczyki i ich tak zupelnie jak falkow nie przesuszam ale i tak podlewam mniej wiecej co 7- 9 dni. Na czuja kiedy widze ze kora robi sie suchawa - nie mam przezroczystej doniczki. Potem odkapuje nadmiar wody - one nie lubia miec za mokro. Wieczorkiem poszukam cosik o tej roslince - napisz jej nazwe lacinska powinna byc na etykiecie lub przyklejona do doniczki. A teraz wyjmij doniczke z oslonki- ponawiercaj w niej dziurek po bokach - to powinno przesuszyc troche podloze i moze zostaw na noc wyjeta z oslonki zeby byla lepsza cyrkulacja powietrza - tylko nie stawiaj przy kaloryferze Tak sobie mysle moze on przenawozony jest albo sie aklimatyzuje - ale przelanie tez daje zolte listki - zobaczymy. Ale mimo wszystko ladny kwiatuszek Te dziurki oczywiscie zrob w tej plastikowej doniczce gdzie jest roslinka a nie w tyej ladnej porcelitowej doniczce w ktora wkladasz calosc

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-03-11 o 15:37
Stary 2009-03-11, 15:40   #1167
adela17
Rozeznanie

dziewczyny, nie wiem czy ten mój chory przetrzyma jeden liść ma żółty już drugi też mi się zdaje że się będzie robić ;/ ale korzenie nadal choć mało są... zobaczymy... czekam za szczepionką ale chyba do niego już nie zdążę (

glizdka prosiła przekazać wam, że u niej strajk storczykowy - żaden nie kwitnie i was pozdrawia )

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-03-11, 16:56   #1168
capo36
Przyczajenie

GG do capo36

Dziękuje, zastosuje się do twoich rad tylko one serio wyglądają jak by były suche tzn powietrzne i te w środku są takie same a częściej niż co tydzień nie był podlewany. Na początku gdy go kupiłem nie był podlewany przez 2 tygodnie bo podłoże miał wilgotne a zawsze sprawdzane jest podłoże co prawda z wierzchu a nie od strony dziurek w doniczce... ponawiercam te dziurki i zobaczymy jeszcze raz dziękuje za odpowiedź.
capo36 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 17:10   #1169
adela17
Rozeznanie

ejjjj troche radochy mi przysporzył ten biały)
bo ciapatek różowo biały no taki z małymi plamkami ma zżółkniętego liścia i wogóle nie za dobrze wygląda, tak samo jego kolega biały te liście takie pomarszczone i w ogóle no i ten ciapatek ma liście 2 a biały 3, no z u tego białego choć taki słaby i ostatnio od chyba niedzieli stał z koleżką w wodzie co widzę? liść! maleńki listek 4 wychodzi szczepionkę wyślą w ciągu 2 dni więc w przyszłym tygodniu fajnie by było jakby doszła może uda mi się uratować tego ciapatka i wspomóc białego)
to dla mnie lepsza wiadomość niż te łodygi, bo już miałam spisać je na straty, a o białego od lata walczyłam udało się)

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-03-11, 18:22   #1170
asiaczek12345
Przyczajenie

na dole mam dzurki to mam po bokach robic?? nie wsadzam ja juz w zadna doniczke tylko teraz stoi w tej w ktorej kupilam na kartce jest napisane nobile nie wiem czy widac tam na zdjeciu ale puszcza nowy ped m wiesz moze jak to zrobic przesadzic czy co?? zebys ie nie zmarnowal czy zostawic tak jak jest??
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości