|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
Oj z tym "full grzanie" to nie za bardzo. Bo będzie za duża różnica temperatur i po storczyku. Chyba że od sklepu do domu dzieli nas przysłowiowy rzut beretem. Za to dłuższy transport w wysokich temperaturach (jak i bardzo niskich) może zaszkodzić na pewno pąkom. Zresztą nie wierzę, że storczyki są transportowane do sklepów (zarówno "Biedronek" jak i zwykłych kwiaciarni) w tak cieplarnianych warunkach. Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2009-03-09 o 17:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1142 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1143 |
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj w lidlu widziałam stroczyki , ale prawie za 35 zł
![]() sposób z tubą papierową zapamietam, pewnie kiedys sie przyda.. dzisiaj przyjrzałam sie mojemu ciapatkowi.. i chyba nareszcie zaczyna kwiatka otwierac ![]() ![]()
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-03-09 o 19:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#1144 |
Zakorzenienie
|
Też widziałam dziś te lidlowe: http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages...313.p.Orchidea - myślałam, że będą dopiero od czwartku w sprzedaży, ale w gazetce było napisane, że od 9 i rzeczywiście były dziś wystawione, ale u mnie też bez szału
![]()
#1145 |
Zakorzenienie
|
No nie chodzilo mi dziewczyny o ugotowanie goscia tylko by nagrzac autko - bo na starcie jest baaardzo zimne w zimie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1146 |
Zakorzenienie
|
A czemu glizdka dostała bana stałego ??
![]() W ostatmnich reklamach gazetkowych, falki drogie powyzej 30zł, ale nie wiem czy to cena z doniczka ozdobna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozwoliłam sobie zacytowac "Pozdrawiam was wszystkie bardzo serdecznie i zyczę spadku wagi zdrowego i zebyście były jeszcze piękniejsze niż byłyście ![]() ![]() ![]() Cudownie mi się z wami gadało ![]() To mój nr gg gduby ktoś chciał pogadać ![]()
![]() |
#1148 |
Rozeznanie
|
Fridziu, jak Twoj metrowiec?
#1149 |
Zakorzenienie
|
Metrowiec chyba śpi. Wypuścił ostatnio dwa liście, ale na żaden pęd narazie się nie zapowiada. Liście ma twarde i jędrne z korzeniami też ok.
Przez okres zimy musiałam się pożegnać z kilkoma storczykami, ale chyba tak to już bywa ![]() Znów pojawiły się przedłużenia pędów na kilku białych storczykach, ale już stwierdziłam, że jak przekwitną, to utnę całe pędy, bo jakoś mi się nie podobają długaśne patyki zakończone 2 lub 3 kwiatami. Ktoś pytał o Ashai. Stosowałam u swoich storczyków tuż przed zimą i dwa tygodnie temu. Nie zauważyłam żadnych zaskakujących zmian. Kilka storczyków i tak nie przetrzymało zimy, chociaż nie stały na mrozie, ani na przeciągach. A Co u Twoich Platynko? Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2009-03-10 o 13:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
Raczkowanie
|
Ja tez sie zastanawiam,czy nie poucinać tych pędów u storczyków, bo to nieciekawie wygląda, ale tylko tak jest nadziejea na kwiatka, bo 2 moje chyba wypuszczająprzedłużenia pędow, a na nowe młode pedy chyba nie mam co liczyć, juz zaklinam się,ze dopóki którykolwiek nie wypuści pędu kwiatowego to nie kupię storczyka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Rozeznanie
|
zima moim nie służy, martwie sie o liscie metrowca, bo mu sie zmarszczyly z brzegu, te dolne..., jeden juz oderwalam...
#1152 |
Zakorzenienie
|
No ta zima to jakasokropna byla, u mnie wszystkie byly nie za fajne. A dzisiaj je obejrzalam dokladnie i musze przyznac ze ten najbardziej chory sie wzial za siebie i wypuszcza drugi ped kwiatowy i jakies tam niby boczne nabrzmialy. Ale za to w nocy zgubil wszystkie kwiaty
![]() ![]() |
![]() |
#1153 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny znalazlam cos fajnego - pomysl na doniczke dla 2 lub wiecej falkow na raz
![]() ![]() |
![]() |
#1154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale fajny pomysł ![]() dziewczyny, wrzucam mojego kuracjusza... nie najlepiej wyglada, i fotki tez tego nie oddają (jutro moze załacze w swietle dziennym, bo dzisiaj na sam koniec jeszcze baterie mi padły)....liscie nie sa takie zielone, tylko ciemno zielone... korzonków ma aż 2 ![]() i niespodzianka spotkała na wieczór ![]() ![]()
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-03-10 o 20:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1155 |
Zakorzenienie
|
Isis sliczne ciapiatko
![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-10 o 21:06 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jutro wszystkie mają dzien kapania, dzisiaj z kolei wszystkie liscie oczysciłam z kurzu, tego z brązową plamą uciełam i jeszcze jednego liścia w innym storczyku (bo tez miał podobną plame ![]() i jeszcze pytanie: kwitnacego storczyka mozna przesadzac, albo wymieniać podłoze?? czy lepiej go nie ruszać i poczekac az przekwitnie??
![]() |
#1157 |
Rozeznanie
|
Frido - wzięłam i na e-hortico zamówiłam mikoryzę jednak
![]()
![]() |
#1158 |
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Zakorzenienie
|
To ze powietrzne czasem usychaja - to sie zdarza chyba u kazdej z nas. Ale z tymi korzeniami podstawowymi to juz nie fajnie. Podejrzewam ze one gnija a nie usychaja i to jak znam zycie z przelania. Kazdy storczyk musi przeschnac za nim zostanie znowu podlany - poznaje sie to po kolorze korzonkow w doniczce - dlatego jest przezroczysta - korzonki powinny byc srebrne. Dalej trzeba kwiatka dokladnie odkapac z wody by nie wyciekalo do oslonki ceramicznej. Korzonki sa bardzo wrazliwe na nadmiar wody i gnija. Mysle ze powinienes wyjac kwiatka z doniczki i obciac to co zgnite. Caly watek przesadzania byl tu powtarzany kilka krotnie - przejrzyj tak od strony 22 tego watku - ja sama pisalam z 4 razy o tym. Powinno mu to pomoc. I jeszcze jedno Capo - nozem ponawiercaj jak najwiecej otworkow w doniczce - korzenie lubia dostep powietrza - wtedy tez nie gnija tak czesto bo podloze szybciej przesycha. Jesli to by byla choroba to na lisciach tez powinny byc plamy - ciemne, zolte, lub inne. U mnie kozonki gnily u storczyka porazonego fytoftoroza - ale tez mial on typowa plame u podstawy liscia.
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-11 o 14:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#1160 |
Przyczajenie
|
hej mam pytanko moze mi ktos pomoc mam storczyka i wlasnie zolkna mu liscie mozecie mi pomoc coa mam zrobic??
|
![]() ![]() |
![]() |
#1161 |
Zakorzenienie
|
Capo strona 27 tego watku, tam opisalam przesadzanie - dodatkowo po obcieciu zasypuj ranki cynamonem i podlej dobe przed wyjeciem z doniczki . lepiej sie wyjmuje i usuwa stare podloze. Asiaczku wstaw jakies zdjecie kwiatka i jego korzonkow w doniczce - i troche o nim nam powiedz, ile go masz, jak podlewasz i takie tam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Przyczajenie
|
norka mam go nie caly tydzien dwa razy go lekko podlalam i to wszystko dodaje zdjecia moze uda ci sie mi pomoc nie mam pojecia co zrobic a on taki ladny
|
![]() ![]() |
![]() |
#1163 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem specjalistką w hodowli storczyków, ale podlanie tego kwiatka 2 razy w ciągu niecałego tygodnia to wg mnie zdecydowanie za dużo. Ale niech lepiej wypowiedzą się na ten temat dziewczyny, które mają większą wiedzę nt. storczyków
![]()
![]() |
#1164 |
Przyczajenie
|
zdjecia
|
![]() ![]() |
![]() |
#1165 |
Przyczajenie
|
no wlasnie wiem ze za duzo ale moze da sie jakos to odwrocic??
|
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Zakorzenienie
|
Ja mam tego typu 2 storczyki i ich tak zupelnie jak falkow nie przesuszam ale i tak podlewam mniej wiecej co 7- 9 dni. Na czuja kiedy widze ze kora robi sie suchawa - nie mam przezroczystej doniczki. Potem odkapuje nadmiar wody - one nie lubia miec za mokro. Wieczorkiem poszukam cosik o tej roslince - napisz jej nazwe lacinska powinna byc na etykiecie lub przyklejona do doniczki. A teraz wyjmij doniczke z oslonki- ponawiercaj w niej dziurek po bokach - to powinno przesuszyc troche podloze i moze zostaw na noc wyjeta z oslonki zeby byla lepsza cyrkulacja powietrza - tylko nie stawiaj przy kaloryferze
![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-11 o 15:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, nie wiem czy ten mój chory przetrzyma
![]() ![]() glizdka prosiła przekazać wam, że u niej strajk storczykowy - żaden nie kwitnie i was pozdrawia ![]()
![]() |
#1168 |
Przyczajenie
|
Dziękuje, zastosuje się do twoich rad
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Rozeznanie
|
ejjjj troche radochy mi przysporzył ten biały
![]() bo ciapatek różowo biały no taki z małymi plamkami ma zżółkniętego liścia i wogóle nie za dobrze wygląda, tak samo jego kolega biały te liście takie pomarszczone i w ogóle no i ten ciapatek ma liście 2 a biały 3, no z u tego białego choć taki słaby i ostatnio od chyba niedzieli stał z koleżką w wodzie co widzę? liść! maleńki listek 4 wychodzi ![]() ![]() ![]() to dla mnie lepsza wiadomość niż te łodygi, bo już miałam spisać je na straty, a o białego od lata walczyłam ![]() ![]()
![]() |
#1170 |
Przyczajenie
|
na dole mam dzurki to mam po bokach robic?? nie wsadzam ja juz w zadna doniczke tylko teraz stoi w tej w ktorej kupilam na kartce jest napisane nobile nie wiem czy widac tam na zdjeciu ale puszcza nowy ped m wiesz moze jak to zrobic przesadzic czy co?? zebys ie nie zmarnowal czy zostawic tak jak jest??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:16.