Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009! Część II - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Co się w nas kryje?
chłopiec 23 41,82%
dziewczynka 11 20,00%
nie wiem 21 38,18%
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-18, 11:21   #1141
aromatyzowana
Raczkowanie

Dot.: Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009! Część II

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
z 2 lata temu w moim rodzinnym mieście byłam na imprezie ze znajomymi w barze 2 w nocy laska na oko 7 miesiąc piwka fajki i wywijała na parkiecie tak nią gościu zakręcił ze wpadła plecami na stół do bilarda i upadła........po chwili wstała otrzepała sie i tańczyła dalej......... no coments
takich co piją i palą jest coraz więcej,sama mam taką znajomą (dodam że kobieta po 30-tce)która będąc w ciąży paliła papierosy jeden za drugim,a jak się dziecko urodziło to lekarz zapytał się przy pierwszej wizycie czy paliła w czasie ciąży,ona się wyparła a lekarz na to"siebie może pani oszukiwać,ale nie mnie",nie było jej żal dziecka jak była w ciąży,nie było jej wstyd przed ludźmi że dojrzała kobieta a pali gdzie już brzuch pod nosem,a po porodzie bała się lekarzowi przyznać....brak mi słów do takich....
aromatyzowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 11:22   #1142
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
zastanawialyscie sie nad pielegnacja niemolwakow????
bo teraz coraz czesciej slyszy sie ze odchodzi sie od uzywania oliwki po kąpieli, ze niby pory sie zatykaja........
takze jesli chodzi o mycie maluszka, odchodzi sie od uzywania mydelek......

na jakims forum (nie pamietam na ktorym watku) mama pisala ze uzywa emulsji do kąpieli Oilatum i ze nie uzywa wtedy mydla, ani oliwki, bo skora dziecka jest juz lekko natluszczona z kapieli.......ale wiadomomo ze tak jak wszystko moze uczulic......choc raczej niepowinno skoro jest specjalnie dla noworodkow......

ja wlasnie sie zastanawiam co bedzie lepsze........
znajoma córkę z atopowym zapaleniem skóry myje w oilatum- niby pomaga, bo delikatne i alergiczne siostra male,nstwo od początku widzę, że kąpie w płynie z dodatkiem oliwki i już później nie oliwkje ciałka, a mała skórke ma natłusczoną i nawilżoną.Ja też skłaniam się ku temu.
Mamy na innych wątkach pisały, że potem takie tłuścioszki brudzą ubrania i zostaje kolor oliwki na jasnych rzeczach i nie idzie doprać, albo nie oliwkują bo tż boją się że im się dziecko wyślizgnie czy coś

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
Ranne ptaszki z was
Powiem wam szczerze ze nie wiedziałam, ze te wózki są takie drogie..... u mnie w rodzinie dzieci małych nie ma, to i nie miałam pojecia o cenach.
Ja chyba poszukam czegos tańszego....
ja też nie zamierzam szaleć.1500 Tto jest najwyższa z granic, bo uważam że to zbytek.
To tak jak z suknią ślubną. Ceny przerażająco wysokie, a nie zwróci się przy sprzedaży ani 1/2

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Któraś z Was kiedyś pisała, ze podoba się jej Axel Baby Smile, znalazłam na allegro:
http://allegro.pl/item553058852_axel...zsza_cena.html
mi się podobał axelek , ale już odpadł
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 11:24   #1143
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
A jakie są Twoje typy? Podzielisz się?
http://allegro.pl/item538376280_woze...2009_w_wa.html
http://allegro.pl/item544925251_woze...owosc_w_w.html
http://allegro.pl/item554578754_woze...rier_w_wa.html
http://allegro.pl/item559602467_bebe...wyprzedaz.html
http://allegro.pl/item554138412_nowy...ka_okazja.html (nowa kolekcja)
http://allegro.pl/item552592684_woze...l_fotelik.html

tak mniej więcej w kolejności zainteresowania. Pomacamy zobaczymy
Stary 2009-02-18, 11:33   #1144
Miramej
Zakorzenienie

Dzięki . Wszystkie mi się podobają , chociaż X-lander odpada z powodu spacerówki . Ale podobnie, jak Kasia i Wojtusia, nie wydam więcej niż 1500 zł na wózek, mimo, że Bebecary bardzo mi się podobają.

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 11:34   #1145
aromatyzowana
Raczkowanie

http://www.allegro.pl/item548933134_...y_fotelik.html
czyż nie bardzo podobny tylko znacząca różnica w cenie? nie lubię przepłacać
aromatyzowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 11:38   #1146
skierka1981
BAN stały

Cytat:
Skierka!! a w ktorym tygodniu jest to badanie połówkowe?????ja mam wizyte za 2 tygodnie bede w 19tc.........to chyba za wczesnie co?

ja w poniedziałek zacznę 21 tc, myślę że Ty możesz już teraz mieć to połówkowe, albo przy następnym usg.
Dziś coś się niewyraźnie czuję, nie dość że przeziębienie to jeszcze kłuje mnie w lewym boku i już dziś nie czuję żeby dzidzia się jakoś odzywała
Może bardziej po południu...
skierka1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 11:41   #1147
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość
ja w poniedziałek zacznę 21 tc, myślę że Ty możesz już teraz mieć to połówkowe, albo przy następnym usg.
Dziś coś się niewyraźnie czuję, nie dość że przeziębienie to jeszcze kłuje mnie w lewym boku i już dziś nie czuję żeby dzidzia się jakoś odzywała
w teorii dzieciaczki najaktywniejsze są w stanie twojego spoczynku, dpoczynku i relaksu.
Ja najintensywniej czuje wieczorkiem, jak już leżę w łóżeczku i oglądam tv.
Stary 2009-02-18, 11:43   #1148
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

ja 3tys na wozek nie wydam napewno bo to przesada, za 3tyd mozna juz samochod kupic
a i tak za pare miesiecy, gora rok bede kupowac nowy, wiec taki wydatek nie wchodzi w gre
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 11:45   #1149
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
no to moze bede miec to polowkowe , a jak nie to w 22tc, bo mam wizyty co 3 tygodnie.....
a dowiedzialas sie juz na czym wogole polega to polowkowe?tez mnie to ciekawi......

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 11:49   #1150
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

http://www.usgecho4d.pl/usgpolowkowe.php
Stary 2009-02-18, 11:52   #1151
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez aromatyzowana Pokaż wiadomość
http://www.allegro.pl/item548933134_...y_fotelik.html
czyż nie bardzo podobny tylko znacząca różnica w cenie? nie lubię przepłacać
Podobny, ale różni się jakością wykonania, materiałami, sprawnością mechanizmów.
Ja za pierwszym razem miałam wózek no name i niestety żałuję. Był bardzo podobny i wzorowany na wózkach markowych, ale to nie to samo.
Wtedy zdecydowałam, że wózek który kupię w przyszłości, będzie markowy.
Nie dlatego, że uważam, że jak tańsze to gorsze (bez sprawdzenia), ale coś w tym jest.
Dla mnie 3 tys to sporo jak na wózek, ale jeżeli nie znajdę tego czego oczekuję w tańszym to kupię ten droższy.
Poza tym będę chciała go sprzedac po roku i na pewno będzie to wyższa cena niż jakbym sprzedawała ten tańszy. Za mój używany przy pierwszym dziecku dostałam na all. 100 zł - jest to nie duży przypływ gotówki. A taki za 2-3 tys myślę, że sprzedam za min. połowę ceny. Taka kwotę można odczuc.
Takie moje przemyslenia.
Stary 2009-02-18, 11:52   #1152
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-02-18, 11:54   #1153
skierka1981
BAN stały

Cytat:
no to moze bede miec to polowkowe , a jak nie to w 22tc, bo mam wizyty co 3 tygodnie.....
a dowiedzialas sie juz na czym wogole polega to polowkowe?tez mnie to ciekawi......

Dziewczyny wcześniej pisały co tam było badane, ogólnie narządy wewnętrzne są oglądane, kości - nosowa czy jest (u mnie lekarz ostatnio mówił że jest) i przezierność karkową. Są tam jakieś normy i chyba im większa tym większe prawdopodobieństwo m.in zespołu downa. Musisz wcześniej poczytać, teraz już wszystkiego nie pamiętam.
Byłam przed chwilką na odchowalni i czytałam o tzw śmierci łóżeczkowej. Podobno jest jakiś monitor oddechu, który kontroluje oddech u bobo i gdy kilka sekund bobo nie oddycha to on delikatnie wibruje żeby pobudzić do tego oddychania, a jak to nie pomaga to włącza się alarm. Myślałyście o czymś takim? Ja powiem szczerze że mnie to zastanawia, myślę że jestem trochę przeczulona na tym punkcie i będę się tym stresować. Nawet jak z mężem idziemy spać i on szybciej zasypia to czuwam i zwracam na to uwagę.
Stary 2009-02-18, 11:54   #1154
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Ta moja znajoma, też taka przy kości, chodziła w dużych polarowych bluzach i nie było widac nic. A ona balowała na całego, kilka razy ją widziałam w mojej okolicy, jak ledwo szla, bo taka narąbana była i jarała na maxa. I pomyslec, że taka została matką o tym nie wiedziała, a normalne kobiety latami się starają
Tak to właśnie jest...każda ciąża inna i każda kobieta...jedna się nie oszczędza całe 9 miesięcy, pije, pali, baluje, pracuje 15h i wszystko jest w porządku, druga musi leżeć, uważać a i tak zagrożenie jest...niestety taka jest natura...najważniejsze by dzieciaczki były zdrowe...

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
w teorii dzieciaczki najaktywniejsze są w stanie twojego spoczynku, dpoczynku i relaksu.
Ja najintensywniej czuje wieczorkiem, jak już leżę w łóżeczku i oglądam tv.
Ja mam podobnie...Mała szaleje najbardziej jak już się położę w łóżku i rano jak jeszcze nie wstanę...czasami w ciągu dnia też coś poczuję ale to rzadko...

Cytat:
ja 3tys na wozek nie wydam napewno bo to przesada, za 3tyd mozna juz samochod kupic
a i tak za pare miesiecy, gora rok bede kupowac nowy, wiec taki wydatek nie wchodzi w gre
Myślę podobnie, chociaż czasami mnie bardzo kusi...z drugiej strony czy warto tyle wydać na wózek który będziemy używać tylko kilka miesięcy...dlatego tez dla mnie Leviroo jest idealne...wszystko co potrzebne za przystępną cenę...
Stary 2009-02-18, 11:56   #1155
skierka1981
BAN stały

Cytat:

O, dzięki . Sporo tego to i pewnie samo badanie trochę trwa
Stary 2009-02-18, 11:59   #1156
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
O, dzięki . Sporo tego to i pewnie samo badanie trochę trwa
no wlasnie....a mnie to zastanawia bo na nastepnej wizycie bede juz gdzies w 21 tyg i nic mi o polowkowym nie mowila

nie wiem moze po prostu je zrobi, ale nie wiem czy ma aparat, ktory sie do tego nadaje
Stary 2009-02-18, 12:00   #1157
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny wcześniej pisały co tam było badane, ogólnie narządy wewnętrzne są oglądane, kości - nosowa czy jest (u mnie lekarz ostatnio mówił że jest) i przezierność karkową. Są tam jakieś normy i chyba im większa tym większe prawdopodobieństwo m.in zespołu downa. Musisz wcześniej poczytać, teraz już wszystkiego nie pamiętam.
skierka, to co opisałaś to USG genetyczne robione między 11 a 14 tc, nie połówkowe .

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 12:01   #1158
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Byłam przed chwilką na odchowalni i czytałam o tzw śmierci łóżeczkowej. Podobno jest jakiś monitor oddechu, który kontroluje oddech u bobo i gdy kilka sekund bobo nie oddycha to on delikatnie wibruje żeby pobudzić do tego oddychania, a jak to nie pomaga to włącza się alarm. Myślałyście o czymś takim? Ja powiem szczerze że mnie to zastanawia, myślę że jestem trochę przeczulona na tym punkcie i będę się tym stresować. Nawet jak z mężem idziemy spać i on szybciej zasypia to czuwam i zwracam na to uwagę.
Tak są monitory oddechu. Montuje się je pod materacykiem w łóżeczku. Jest tak wyczulony, że gdy dziecko nie oddycha dłużej niż kilka sekund, to zaczyna pipac. To wydatek ok 400-500 zł min.
Lub jak np. ten z linka montuje się na pieluszce dzidzi , monitor ma kontakt z dzieckiem już po 15 sekundach bezdechu wibracje stymulują maluszka do ponownego oddechu. Jeśli po 5 kolejnych sekundach dziecko nie reaguje, wówczas włącza się narastający alarm.
http://respisense.pl/index.html

Edytowane przez UnholyOne
Czas edycji: 2009-02-18 o 12:11
UnholyOne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 12:01   #1159
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

a to badanie połowkowe mozna zrobic na zwyklym usg????? czy musi byc 3D???

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-02-18, 12:04   #1160
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
wszystkie tego typu badania robi sie na 2d bo na 3d nie widac kosci, serca ani innych narzadow, 3d jest po to zeby mamusia sobie poogladala dzidzie
Stary 2009-02-18, 12:06   #1161
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
wszystkie tego typu badania robi sie na 2d bo na 3d nie widac kosci, serca ani innych narzadow, 3d jest po to zeby mamusia sobie poogladala dzidzie
dzieki kolejny buziak dla ciebie

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-02-18, 12:06   #1162
skierka1981
BAN stały

Cytat:
skierka, to co opisałaś to USG genetyczne robione między 11 a 14 tc, nie połówkowe .

o, to nie wiedziałam. To co wreszcie na tym połówkowym jest???
ja do tej pory miałam usg co miesiąc i między 11-14 tc mi nic nie mówiła (bo wcześniej miałam innego gin, a teraz innego i ten mi mówił o połówkowym na następnej wizycie czyli 21 tc)
Stary 2009-02-18, 12:08   #1163
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
o, to nie wiedziałam. To co wreszcie na tym połówkowym jest???
ja do tej pory miałam usg co miesiąc i między 11-14 tc mi nic nie mówiła (bo wcześniej miałam innego gin, a teraz innego i ten mi mówił o połówkowym na następnej wizycie czyli 21 tc)

wszystko jest opisane w linku, ktory podalam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-18, 12:11   #1164
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Tak tak to nie połówkowe tylko pierwsze genetyczne usg. Ja teraz miałam robione połówkowe i lekarz sprawdzał wszystko dokladnie u dzidzi... mierzył narządy, sprawdzał wszystkie kości, serce, mózg, żołądek, nerki, kręgosłup...ogląda bardzo dokładnie dziecko...

Cytat:
W pierwszej części naszego wątku pisałam o detektorze oddechu...dużo lekarz mówił o nim w programie Mamo to Ja...mówił że jak nie ma obaw i dziecko nie jest w grupie podwyższonego ryzyka to nie ma potrzeby kupowania detektora, bo po prostu rodzice wtedy stają sie mniej wyczuleni i mniej obserwują dziecko...w koncu maszyna robi to za nich...

Cytat:
usg połówkowe robi się na zwykłym usg...3D jest bardziej dla rodziców, by mogli w trójwymiarze pooglądać dzidzie..a dla lekarza nie wnosi nic nowego...
Stary 2009-02-18, 12:14   #1165
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
ja rozumiem, ze mozna ukryc ciaze, sama znam taki przypadek, kobieta rowniez przy kosci i ukrywala w pracy, wszyscy sie dowiedzieli jak urodzila

ale zeby nie wiedziec, ze sie jest w ciazy az do porodu???? w to nie uwierze i nikt mnie nie przekona
nie wierze, ze mozna nie czuc ruchow zwlaszcza pod koniec ciazy kiedy to caly brzuch sie potrafi wyginac w rozne strony bo malenstwo tak kopie
ja bym tez mogła ukrywać do teraz mimo że nie jestem przy kości , bo jak kazdy na mnie patrzy to mi mówią, że nic po mnie nie widać
no ale ja sie wole chwalić
Cytat:
Cytat:
dzieki Svinecka ... ja idę dokładnie za dwa tygodnie na wizyte i będe wtedy w 21 tc ... wiec na pewno to będzie usg połówkowe

Te zdjecia są boskie

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 12:15   #1166
katarzynka00
Zakorzenienie

Dziś moj 17tydz i 5dzień, więc i ja za 2 tygodnie powinnam mieć połówkowe.Podoba mi się, że z każdą wizytą usg jest coraz dłuższe i coraz więcej doktorek bada,podczas gdy my zachwycamy sie małym skrzatem W marcu zapiszę się od razu na 3d/4d, ponieważ chcę mieć film i zdjęcia jako pamiątkę, a wieści jak wspomniałam...muszą być dobre.Innej opcji nie nie ma
Spuchła mi dziś prawa dłoń. Obrączki nie mogę ściągnąć paluszki jak parówki

I jeszcze wam się przyznam jak mi się w główce poprzewracało... ja...zagorzała fanka kobiet karmiących piersią, propagująca ten styl,i zapewniająca dookoła wszem i wobec, że i ja będę karmić...stwierdzam że nie chcę karmić piersią, że wolę dać flaszkę i wiedzieć ile bobas wypił i być pewną ,że jest syty. Może mi się odwidzi i spowrotem zmieni. W każdym razie niechęć nie jest spowodawana tym, że kondycja piersi po karmieniu spadnie, albo, że zrobią się obwisłe czy cokolwiek, bo u mnie nawet nie ma to cienia szansy
Stary 2009-02-18, 12:22   #1167
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
z cała stanowczościa stwierdzam, że nie masz w tym przypadku racji. Na końcowce starego wątku przepisywałam wszystko na tmat usg 2,3,4d, to poniekąd jest dla pooglądania dzidzi bo ja w ten sposob do tego podchodze, ale lakarz ma pole do popisu
Stary 2009-02-18, 12:27   #1168
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Dziś moj 17tydz i 5dzień, więc i ja za 2 tygodnie powinnam mieć połówkowe.Podoba mi się, że z każdą wizytą usg jest coraz dłuższe i coraz więcej doktorek bada,podczas gdy my zachwycamy sie małym skrzatem W marcu zapiszę się od razu na 3d/4d, ponieważ chcę mieć film i zdjęcia jako pamiątkę, a wieści jak wspomniałam...muszą być dobre.Innej opcji nie nie ma
Spuchła mi dziś prawa dłoń. Obrączki nie mogę ściągnąć paluszki jak parówki

I jeszcze wam się przyznam jak mi się w główce poprzewracało... ja...zagorzała fanka kobiet karmiących piersią, propagująca ten styl,i zapewniająca dookoła wszem i wobec, że i ja będę karmić...stwierdzam że nie chcę karmić piersią, że wolę dać flaszkę i wiedzieć ile bobas wypił i być pewną ,że jest syty. Może mi się odwidzi i spowrotem zmieni. W każdym razie niechęć nie jest spowodawana tym, że kondycja piersi po karmieniu spadnie, albo, że zrobią się obwisłe czy cokolwiek, bo u mnie nawet nie ma to cienia szansy
a zdrowia dziecka nie bierzesz pod uwage? wiadomo, ze mleko modyfikowane to nie to samo co mleko matki, ktore zawiera rozne przeciwciala i daje dziecku odpornosc - moj maly dopoki byl karmiony nie mial nawet kataru
Cytat:
z cała stanowczościa stwierdzam, że nie masz w tym przypadku racji. Na końcowce starego wątku przepisywałam wszystko na tmat usg 2,3,4d, to poniekąd jest dla pooglądania dzidzi bo ja w ten sposob do tego podchodze, ale lakarz ma pole do popisu
a jakie ma pole do popisu? to zn w czym? bo nie zobaczy ani kosci, ani ich nie zmierzy, ani nie zobaczy serduszka, zadnych narzadow itp....zadnych parametrow

mozesz tylko poogladac dziecko jak ulepione z plasteliny, nic poza tym
Stary 2009-02-18, 12:28   #1169
katarzynka00
Zakorzenienie

USG 2D-tradycyjne-wykonuje sie jako badanie podstawowe.Obraz na monitorze jest płaski (2wymiary: dł i szer) Widac na nim przekroje macicy, zarysy ciała płodu i jego narzady wenetrzne.Ocenia wielkosc poszczegolnych czesci ciala dziecka, stanu dziecka, polozenia lozyska oraz ilosci wod plodowych,pozwala wykryc ewentualne wady rozwojowe i niektore nieprawidlowosci.

USG3D- Bardziej precyzyjne niz 2D, dlatego bywa nazywane uzupelniajacym, daje obraz 3-wymiarowy-dł, szer, głebokośc. Na ekranie aparatu usg mozna ogladac dziecko z kazdej strony, umozliwa dokladniejsza ocene ksztaltu i anatomii malenstwa, oraz ulatwia wykrycie pewnych wad plodu i lozyska ktore moga swiadczyc o chorobach genetycznych lub wadach rozwojowych.

USG4D- to najnowoczesniejsza technika ultrasonograficzna, podobnie jak 3d pozwala na przestrzenne pokazanie dziecka i jego narzadow wew. a dodatkowo umozliwa sledzenie jego ruchow w czasie rzeczywistym, czyli w tym samym momencie kiedy je wykonuje.
Wykorzystuje sie m.in podczas operacji lub badan prenatalnych np. w trakcie pobierania wod plodowych, lekarz jednoczesnie obserwuje reakcje i polozenie plodu co ulatwia prezycyjne i skuteczne wykonanie zabiegu, bez narazania zdrowia dziecka i matki.Lekarz ma tez wieksza pewnosc- przy tej technice przy ustalaniu płci i może zaobserwować czy poszczegolne umiejetnosci ruchowe plodu pojawiaja sie we wlasciwej kolejnosci np. czy zdolnosc przeciwstawiania kciuka poprzedza zdolnosc zginania pozostalych palcow dloni.
Stary 2009-02-18, 12:30   #1170
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

to co moze wykryc 4d:
- rozszczepy wargi
- rozszczepy podniebienia
- polidaktylia (dodatkowe palce)
- zniekształcenia dłoni i stóp
- niewielki rozszczep kręgosłupa

ale o obejrzeniu narzadow, serduszka mozna zapomniec
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości