![]() |
#1141 |
Rozeznanie
|
Dot.: Październikowe PM
czesc
![]() SSR - tez myslalam kiedys o judith, ale pewnie ma duzo pracy (kiedys pisala, ze ma sajgon) - tak jak ja teraz:/ imiona dla psiaka jeszcze nie mamy - choc mowimy czasem o nim szakur albo korsiak, choc decyzja jeszcze nie zapadla. zobaczymy jak psiak juz bedzie z nami i moze cos do jego temperamentu dobierzemy ![]() wspolczuje problemow zdrowotnych - ale porobisz badania i lekarz dobierze odpowiednia droge leczenia ![]() ![]() do tego od 4 tygodni strasznie boli mnie kosc w kolanie i czasem az nie moge chodzic, noca budzi mnie bol. bylam u lekarza i stwierdzil zapalenie stawow, ale to nie to, bo leki nie pomagaja, wiec musze isc do reumatologa ale boje sie, ze w wieku 24 lat wykryje u mnie klopotliwa chorobe ![]() dziekuje dziewczyny za stronki z %, jak bede miec czas to zaglebie sie w tym temacie lepiej. ale jestescie kochane, ze pomoglyscie ![]() kasiuha nie mam zbytnio czasu, bo zaczelam prace, do tego rodzice wyjechali na urlop i musze dodatkowo wszystkiego pilnowac, wiec zazwyczaj ostatni z TZ wychodzimy z zakladu. ale postaram sie czesciej tutaj zagladac. a sukienka na poprawiny mi sie podoba - lux. SSR super, ze pelerynke sobie pozyczasz ![]() ![]() ![]() jesli natomiastt chodzi o kierowce busa i sprawe jego noclegu i jedzenia - zrobilabym tak samo jak ty, przepraszam ale musze to napisac - ludzie to maja tupet. nie dosc ze ich zapraszasz i gwarantujesz nocleg to jeszcze wpychaja do gosci zupelnie obce Tobie osoby i zostawiaja ci je "na glowie". ok jesli bylo by miejsca na spanie w brud ale nie w takiej sytauacji jak piszesz (macie 3 pokoje dla bliskich), a reszta 15 km dalej. a wlasnie, ktoras z was pytala, co zakladamy na suknie - ja mam etole ![]() kurcze bianeczka odwazna jestes z ta bielizna ![]() ![]() gabrynko ucaluj core od nas, a mama sie nie przejmuj. liczy sie to ze masz TZ i sie kochacie, a niebawem stworzycie rodzinke ![]() gratuluje kupna sukni ![]()
#1142 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ---------- Cytat:
Dziewczyny, od jutra z Tż zaczynamy załatwiać sprawy urzędowe i kościelne. W przyszłym tygodniu biorę tydzień urlopu, żeby wszystko ogarnąć . Powiedzcie mi proszę, kiedy się płaci za ślub? Przy spisywaniu protokołu czy jakoś później? I ile? Bo ksiadz u mnie w parafii nic nie powidzial, tylko ciągle mowi "tyle ile łaska", a nie chcę się zblaźnić jak nie zapłace przy protokole. Za co się jeszce płaci jesli chodzi o kosciół? Edytowane przez lady1980 Czas edycji: 2009-08-06 o 23:15 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1143 |
Wtajemniczenie
|
Witam, kolejny krok do przodu, biżuteria jest oraz zaproszenia i bierzemy się do rozwożenia o ile dzieciak też ma to w planach
![]() Jak Wam się podoba biżuteria-to nie w komplecie tylko dobrane i nie efekt finalny, ponieważ bransoletka będzie 2.5razy grubsz(5cm) kolczyki jak i bransa będą tylko ze swarovskich różnej wielkści i nie będą to kuliste kryształki. Edytowane przez iwciag Czas edycji: 2010-01-31 o 14:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#1144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi się bardzo podobają. Iwciag, gdzie je kupiłaś? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1145 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1146 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Iwciag - świetne kolczyki ![]() SSR- jak przymierzałam welon, nie zrobiłam fotki ![]() ![]() ![]() No własnie - gdzie założycielka wątku???!!!
![]() |
#1147 |
Zakorzenienie
|
Mnie się wydaje że się płaci po ślubie. U mnie jest co łaska min 600 zł
![]() ![]() Założycielka się loguje ale nas nie odwiedza ![]()
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka ![]() Wspólnie zamawiamy buty ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2009-08-07 o 08:23 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1148 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no własnie, wczoraj ja widziałam na wątku o bukietach ![]() dziewczyny, czy Was też nachodzą wątpliwości co do wybranej sukni? ja od wczoraj nad niczym innym sie nie zastanawiam tylko nad słusznością mojego wyboru;-/
no i stało sie, jestem mamą ![]() Edytowane przez hipka80 Czas edycji: 2009-08-07 o 08:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1149 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1150 | |||
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny .Dziekuje za wsparcie ale macie racje oleje to i koniec ja bardziej zaboli to ze jestem szczesliwa i nie moge sie doczekac slubu....a co do ojca to siedzi pod pantoflem matki.Ja babci zrobilam podziekowanie bo traktuje ja jak druga mame i zrobilam album z naszymi zdjeciami(moje od tyci tyci potem wiadomo coraz starsza) i szulalam wierszy na podziekowania ale stwierdzilam ze przeciez chodze do szkoly i mam podreczniki
![]() ![]() ![]() Pisalyscie na temat bukietow,ja niestety nie moge sie zdecydowac podobaja mi sie wszystkie ![]() ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Napisane przez SSR ![]() Niunka pokaż zaproszenia ![]() Nic sięnie martw, wszytko będzie tak jak powinno, i kiecka i wszystkie inne rzeczy ![]() Jakie negocjacje? Ciekawość mnie zżera ![]() Wyobraźcie sobie, że kuzynka, która przyjeżdża z malutkimi dziećmi ![]() ![]() ![]() ![]() moim zdaniem twoja kuzynka troszke przesadza,kierowca jest dla ciebie obcym facetem i nie musisz go zywic ani zalatwiac noclegu.Skoro kuzynka chce by zostal to niech sama zalatwi mu nocleg i tak dalej bo to nie jest twoj gosc tylko kierowca twojej kuzynki. ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- Cytat:
u nas jest tez co laska 500 zl do tego dochodza koszty dywanu i organisty i placi sie 7 dni przed slubem,ale my jak wczoraj zalatwialismy sprawy koscielne to rozmawialismy z ksiedzem i nam powiedzial ze ile mamy tyle damy a jak nie mamy to nie damy.Wiecie ja tez mam latwiej z kosciolem bo TZ jest ministrantem a proboszcz bardzo dobrze zna moja babcie i jej corke(czyli ciotke) Ewe. Dla mnie jezeli jest co laska to daje tyle ile chce a nie ze wyskakuja z cenninkiem.Skandal ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
ja jak mialam jeszcze sukienke to wzielam sie na sposob,nie patrzylam na inne,z poczatku ona mi sie nie podobala i nie mialam do niej przekonania.Ale jak sie przekonalam do niej to nie patrzylam na inne i mowilam sobie ze ja w niej wygladam cudownie i bede najladniejsza oanna mloda troche to glupie ale pomagalo i malo tego schowalam ja do szafy ![]() ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- kasiuha sukienke na poprawiny masz fajna bo jest luzna i nie bedziesz sie w niej "sztywno" czula ![]()
16.04.08 jesteśmy razem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 24.08.08 nasze zaręczyny ![]() ![]() ![]() 17.10.2009 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Zakorzenienie
|
Dlatego jak się już kupi suknięto się powinno sobie zamontować klapki na oczy :P A tym bardziej n ie chodzić i nie przymierzeć innych
![]() ![]()
![]() |
#1152 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1153 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to pomysl sobie ze ona wyglada okropnie a ty w niej elegancko i seksownie,jest bardzo duzo kiecek ktore mi sie podobaja ale zawsze cos wymysle i mowie "mam juz swoja" Bianeczka bardzo dobrze napisala ale wiadomo to nie jest takie latwe.a jak cie korci by chodzic i ogladac kiecki to moze pojdz i rozgladaj sie za czyms innym hipko ![]()
16.04.08 jesteśmy razem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 24.08.08 nasze zaręczyny ![]() ![]() ![]() 17.10.2009 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ja tam bym się cieszyła jakby ktoś w mojej sukni źle wygladal ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka ![]() Wspólnie zamawiamy buty ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2009-08-07 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1155 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1156 | ||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() zlotko marsz do reumatologa, bo ze zdrówkiem nie ma żartów ![]() ![]() Pelerynce zrobię zdjęcie jak będę miała jako-tako kiecę, czyli na drugiej przymiarce we wrześniu. Co do tuprtu kuzynki, to ni będę się już więcej wypowiadac na ten temat, czekam na jej ruch, albo się obrazi i nie przyjedzie, albo nei wiem co, ale na żadnego obcego chłopa na wesele ani na nocleg nie będę łożyć i basta!!!! Cytat:
![]() Co do spraw urzędowych, to musiecie wyciągnąć akt urodzenia ze znaczkiem skarbowym 22zł (jeśli nie pobieracie się w tym mieście co żeście się urodzili), potem zaświadczenie z USC 84zł. NAstępnie idzieci do księdza, spisujecie protokół i jeśli musicie wyciągnąć akt chrztu i dać na zapowiedzi ( w przypadku, gdy byliście chrzczeni gdzie indziej niż bierzecie ślub, albo należycie do innej parafii, gdzie będzie ślub)- koszty akt 10-20zł, a na zapowiedzi to tak standardowo 50zł. Za spiasanie protokołu chyba nic, dopiero po mszy możecie wysłać świadka z kopertą do zakrystii (albo przed) i dajecie tyle ile chcecie, taki standard to 300-500zł, choć dają i więcej i mniej. Dodatkowo w różnych parafiach trzeba opłacić kościelnego, organistę, siostrę zakonna- dekorację ołtarza. Ale to w różnych parafiach jest różnie. Musicie popytać kogoś od Was. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ale dzięki dziewczyny za podtrzymanie mojego zdania ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie zazdrość ![]() ![]()
![]() |
#1157 |
Raczkowanie
|
Uwielbam Was laseczki
![]() ![]() ![]() każda z nas bedzie najfantastyczniejsza Panna młodą.... pewnie, ze bede wyglądała lepiej niż tamta panna - jestem od niej wyższa o jakies 8 cm ![]() no to dodałyście mi otuchy, dzieki ![]() ![]()
#1158 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
już pokazuje,tylko nasze zaproszenie nie ma napisu "zaproszenie" a nasze imiona wraz z datą są w prawym dolnym rogu ![]() ![]() Edytowane przez iwciag Czas edycji: 2010-01-31 o 14:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Raczkowanie
|
IWCIAG zaproszonka sa fajne,takie skromne a nieraz to co skromne jest ladniejsze od wygorowanych. Bardzo mi sie podobaja
HIPKA po to tu jestesmy zeby siebie wspierac nawzajem,same mi to pisalyscie ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Dziewczynki trzymam kciuki za wasze zdrowie zobaczycie bedzie wszystko dobrze!!!!!!
![]() ![]() |
![]() |
#1160 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1161 |
Rozeznanie
|
hej, nie pisze bo tone w pracy, czasami zajrze i rzuce okiem ale przyznam ze juz nie ogarniam watku
![]() dzisiaj mialam urlop i bylismy podpisac protokol, generalnie bezproblemowo, ksiadz nawet nie mrugnal okiem ze mieszkamy razem, za udzielenie slubu placimy 400pln plus musimy dogadac sie (zaplacic) koscielnemu bo nasza spiewaczka bedzie ze swoim mezem organista, ktory jej bedzie akompaniowal bylismy torty ogladac w sowie i razem z tz nie cierpimy tortow ![]() ![]() i kupilam w koncu bizuterie do sukni, zalaczam zdjecia zmienila mi sie koncepcja makijazu slubnego i 17 sierpnia mam kolejny probny, bardziej w klasycznym wydaniu kupilam tez buty - ten sam model co sprzedalam tylko w dobrym rozmiarze bo akurat trafilam w poznaniu i bede szla w nich, na fioletowe zmienie na sali i bede miala kolorowe na sesje tz poszedl do znajomych a ja pracuje z domu z mala przerwa na slonecznik i wizaz, od kilku tygodni siedze w pracy po 11-12h plus weekendy z domu - umre chyba niedlugo,albo rzuce prace ![]() nie bylo mnie tez bo mialam problemy ze zdrowiem i biegalam po onkologach, w koncu okazalo sie ze nic nie widza, ale cos sie dzieje wiec za miesiac mam kolejne badania itd. jestem tak zapracowana ze nawet nie mam czasu myslec o tym w weekend postaram sie podczytac i nadrobic, ale to tylko jak dzisiaj zrobie payroll dla pracownikow
![]() Edytowane przez judith8 Czas edycji: 2009-08-07 o 19:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#1162 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nieogarnięciem wątku się nie przejmuj, bo jak mnie nie było przez 5dni, to ja teżnie wiedziałam co się tu dzieje ![]() Życzę zdrówka i zaglądaj do nas częściej w miarę możliwości oczywiście ![]() A ja wybieram piosenkę na pierwszy taniec, tzn. ściągam kawałki i puszczę po kolei TŻ to może na coś się w końcu zdecydujemy, a i piosenkę na podziękowania też musimy wybrać, a czas goni, został nam tydzień na wybór. No tym onkologiem to mnie zmartwiłaś ![]() ![]() Biżuteria bardzo ładna ![]() A ten tort to drogo Wam wychodzi, no ale pewnie zależy wszystko na ile osób on jest. A i jaki smak w końcu wybraliście? No i po co Wam ten pan do krojenia? Wy zaczynacie przecież, a obsługa sali dokańcza, a i tort to rzeczywiście teraz to już tradycja.
![]() |
#1163 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
zadnego smaku nie wybralismy bo dopadly nas mdlosci ![]() ![]() a na marginesie to szukalismy tez w innych cukierniach i niestety nie podobalo nam sie nic wizualnie wiec zostal nam sowa
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1164 |
Zakorzenienie
|
judith torty piękne!
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka ![]() Wspólnie zamawiamy buty ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2009-08-07 o 22:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#1165 |
Rozeznanie
|
pan nie jest drozszy niz tort
![]() tz chce miec pana z sowy w firmowym wdzianku-ok, bedzie mial mi to obojetne, on pokroi, kelnerzy rozniosa tort i wszyscy beda zadowoleni, a mi moze uda sie go nie zjesc ![]() ![]() a wy juz macie koncepcje co do tortow, jakie beda, jak beda wygladaly, smaki itd.? SSR no niestety tort tradycja, a ja chetnie bym z niego zrezygnowala ![]() melduje ze skonczylam prace i wybieram sie spac, by jutro sprawdzic to co zrobilam i bede popijac kawke, luskac slonecznika i czytac stiega larssona - polecam obie czesci trylogii millennium, ja koncze druga czesci i juz nie moge sie doczekac jak w pazdzierniku wydana bedzie w polsce trzecia http://www.stieglarsson.com/Millennium-series http://www.stieglarsson.pl/ a dla dziewczyn, ktore pamietaja - robilam sesje zdjeciowa dla tz (co to niby mial byc prezent slubny) i wiedzialam ze tak bedzie ze dostanie zdjecia wczesniej bo juz sie nie moglam doczekac az mu je dam; na grillu u znajomych zaczal mnie meczyc zebym mu powiedziala co to za prezent slubny mam dla niego bo on na nic nie moze wpasc i nic nie bedzie mial, a jak cos wymysli to co bedzie jak moj sie okaze lepszy to potem bedzie my gloopio itd. tak jak wam pisalam ja jestem slaba w klamaniu tudziez mijaniu sie z prawda i cale trzy miesiace wytrzymalam nic mu nie mowiac, az dalam sie namowic i pokazalam mu bo mialam jedno zdjecie zgrane na telefonie, a ze ekran spory i swietna rozdzielczosc to bardzo ladnei bylo widac i tz o malo co nie zemdlal, byl w ciezkim szoku ze cos takiego zrobilam ![]() ![]() w domu zobaczyl wszystkie i dalej nie powiem co bylo ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() Edytowane przez judith8 Czas edycji: 2009-08-08 o 03:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#1166 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale radzę, jak skroicie 1 i 2 piętro, a goście już bedą mieli dość to weźcie ten tort do kuchni, żeby nie straszył, bo na parterze będzie ogromna dziura z ciastem oblana marcepanem ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A mój tort to będzie na takim stelażu jak na zdjęciu i na pewno oblany marcepanem i jakieś kwiaty marcepanowe, a na ostatnim piętrze figurka - niespodzianka dla TŻ i dla gości ![]() Co do aktów to super, że TŻ się podobają i nie tylko TŻ ![]()
![]() |
#1167 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny
![]() Bradzo dawno mnie niebyło, starm sie podczytywac was by byc nabierząca. Biżuterie kazda z Was ma śliczną ![]() iwciag bradzo ładne zaproszonka, nad podobnymi sie tez kiedys zastanwiałam gabryna ciesze sie ze u ciebie wszytko sie poukładało i że masz nową sukieneczke. Mama sie nie przejmuj widze ze ty jestes szcześliwa a to najważniejsze ![]() judith8 piękny ten torcik, ale ja również nie przepadam za tortami. Tort dostajemy w prezencie od mojego TZ koleznaki z pracy co ma cukiernie. hipka80 a ty to bedzies śliczną PM i inaczej nie wolno ci myślec. A i wielkie GRATULACJE zdania prawa jazdy. U mnie to tylko załatwiliśmy USC, ale całe wesele stoi wciąz pod znakiem zapytania, ślub napewno bedzie ale wesele juz nie tylko obiad dla najbliższych. Ja juz nie mam siły a najbardziej do lekarzy wciąż straszą i dobija a jak sie spytac na jakiej podstawie tak sądzą to mówią czekamy na wyniki. Dodatkowo szukam pracy i z tym w moim regionie jest cieżko, nawet o staz. Przez to wszytko plany nasze mieszkaniowe sie zmieniły. Poprostu ostanio w moim zyciu wszytko sie pląta i przez to na nic nie mam juz ochoty. Postanowiałam ze dzis sobie pójde chociaż zobaczyc buty. Trzymajcie sie kochane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1168 |
Rozeznanie
|
SSR pani w cukierni powiedziala ze lepiej brac wszystkie pietra takie same w naszym przypadku bo i tak nikt nikogo nie bedzie pytal na jaki ma ochote jak kroi sie od gory, ale moze u ciebie z takim stelazem mozesz tak zrobic
a czy wy ustalacie ze swiadkami w jakich kreacjach wystapia? ja sie dowiedzialam ze nasz swiadek chce zalozyc stalowo niebieski garnitur ![]() ![]() ![]() co myslicie czy ja juz przesadzam, qrcze martwie sie bo to ma byc wielkie swieto a widzialam juz ten garnitur i jest okropny ![]() BEAMI ja nie do konca jestem w temacie co sie u Ciebie dzieje ale mam nadzieje ze bedzie dobrze, trzymam kciuki
![]() Edytowane przez judith8 Czas edycji: 2009-08-08 o 19:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Zakorzenienie
|
Ja powiem mojej starszej tylko tyle, że nie chcę żeby miała sukienkę czarną, białą lub w innym jasnym kolorze który prowizorycznie mógłby być mój oraz że chciałabym, żeby sukienka była elegancka i stosowna do okazji, myślę że siorka cioteczna świństwa mi nie zrobi
![]() ![]() ![]() ![]() O jaaaa! to ile u was gości??? Powiedzcie mi jak się liczy ten tort na ilość gości na 200 osób to ile go trzeba?
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka ![]() Wspólnie zamawiamy buty ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2009-08-08 o 20:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#1170 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tort 14 kg na 80 osob - u nas bedzie 65 osob, ale sowa ma torty na 60, 80, 100 i chyba 120 jakos tak; wazy 14kg bo przy takich pietrowych to sa torty na kremie a nie na bitej smietanie i sa w zwiazku z tym ciezkie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.