|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1142 |
Rozeznanie
|
Stwierdzenie "jak jesteś taka mądra to..." odebrałam bardziej jako przekorę niż ciekawość
![]() Mniejsza z tym. MPR to skrót od "metody rozpoznawania płodności" . Od NPRu różni się tym, że nie kierują nimi sprawy wiary czy wyznania. W MPR (lub FAM po angielsku) stosuje się prezerwatywę i prowadzi samoobserwację. Jeśli wpiszesz w wyszukiwarkę NPR, metody świadomej płodności, metody rozpoznawania płodności, to na pewno coś znajdziesz. Większości rzeczy dowiedziałam się ze stron o npr, domowego kursu npr, książek E.Wójcik czy dr. Rotzera.
#1143 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1144 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() "Wiem, że masz gula, kiedy ktoś wie więcej niż Ty, widać to nie tylko tutaj." - Niby na jakiej podstawie Szanowna Pani wysuwa tak daleko idące wnioski? ![]()
![]() |
#1145 |
Przyczajenie
|
przepraszam, że się Wam wtrącę, ale mam pytanie związane z odstawieniem tabletek.
Na swój trzeci naturalny okres czekałam 85 dni. No właśnie, ale trudno nazwać to okresem, bo gdybym tak go nie wyczekiwała - nawet pewnie bym go nie zauważyła. To są bardziej plamienia, na tyle skąpe, że o ich istnieniu jestem w stanie dowiedzieć się wyłącznie podczas, nazwijmy to, czynności związanych z higieną intymną. Pojawiły się trzy dni po tygodniowym przyjmowaniu luteiny -we wtorek, dziś już nie ma. Traktować to jak okres i spokojnie czekać na kolejny czy pójść Waszym zdaniem do gina? |
![]() ![]() |
![]() |
#1146 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1148 |
Raczkowanie
|
Po dostawieniu tabletek zaczęły bardzo boleć mnie jajniki przed owulacją. Może to jest związane z torbielą, która prawdopodobnie mi się nie wchłonęła
![]() Od odstawienia tabletek nie mam natomiast problemów z okresem - jest regularny i pojawia się w tym samym dniu cyklu, co podczas brania tabletek ![]() ostatnio tylko coś się stało i miałam 2-dniowy okres. Nawet myślałam, że jestem w ciąży ![]() Edytowane przez abc1987 Czas edycji: 2011-07-24 o 12:58 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
#1149 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mnie też zaczęły boleć jajniki w czasie owulacji po odstawieniu hormonów.
![]() |
#1150 |
Zadomowienie
|
Też mnie bolały jajniki...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Raczkowanie
|
Prawie cztery miesiące
![]() moim problemem jest to, że w trakcie brania tabletek zrobiła mi się spora torbiel i to może być problemem :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1152 |
amor vincit omnia
|
ma ktoś sposób na krostki i wypryski? nigdy nie miałam z nimi problemów, a po odstawieniu ciągle mam pełno na dekolcie i twarzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1153 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez _cherry_ Czas edycji: 2011-07-24 o 16:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1154 |
Raczkowanie
|
po ostatnim seksie, biorac tabletki oczywiscie, zrobilam 7 dniową przerwę i zjadlam kolejne opakowanie tabletek - cilest - dostalam okres, i po nim cisza... minął miesiąc. miałam straszne, typowe dla mnie i mojej menstruacji bóle, duszności, ale krwawienia zero. wciąż czekam.. ostatnio przeszłam dużo stresów, nie dojadałam, nie spałam, i cóż tu kryć - balowałam. prawdopodobienstwo ciąży to zero - bo były jeszcze gumki. Czy okresu nie mam po odstawieniu tabletek ? ( bralam pol roku regularnie), czy z powodu hulaszczego trybu życia? dodam tylko , że wcześniej miesiączki były bardzo regularne.
proszę, pomóżcie.. moja ginekolog jest na wakacjach :/ Edytowane przez TheGirlWhoWasDeath Czas edycji: 2011-07-24 o 16:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#1155 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1156 |
Raczkowanie
|
Może przejdź się do lekarza i zobacz co z tą torbielą. Są różne rodzaje torbieli, ja po odstawieniu tabletek miałam torbiel czynnościową pęcherzykową, która wchłonęła się sama i spowodowana była zaburzeniami hormonalnymi. Zwykle lekarze proponują terapię hormonami jeśli nie zanika więc dziwne, że tobie właśnie podczas brania hormonów, gdy jajniki są uśpione, takowa się wykształciła. Może to inny typ torbieli, lecz w takim wypadku sprawa byłaby poważna. Lekarz powinien to obejrzeć (na USG) i coś postanowić i to jak najszybciej.
#1157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1158 |
Raczkowanie
|
dzięki
![]() ![]() eedit : 49 dnia "cyklu" dostałam @ ![]() ![]() Edytowane przez TheGirlWhoWasDeath Czas edycji: 2011-08-01 o 17:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Przyczajenie
|
Tabletki antykoncepcyjne
Chciałabym zapytać o to po jakim czasie od odstawienia tabletek antykoncepcyjnych hormony wracają do normy?
Chodzi o to ze dostałam tak jakby depresji po tabletkach i dzisiaj postanowiłam wziąsc ostatnia. Kiedy poczuje poprawę? |
![]() ![]() |
![]() |
#1160 |
Raczkowanie
|
![]()
Depresja ? Tzn?,,,, Co źle się czujesz... czy zmeczenie.... mało informacji...
Czasem moze tak byc tabletki maja duzo hormonów.... mogą czasem zamulać człowieka....miałam tak tez... ale znowu po innych to totalnie byłam znerwicowana....wszystko wyprowadzało mnie z rownowagi... i zmieniłam i wszystko ok ![]()
#1161 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki antykoncepcyjne
"tak jakby depresji" ? Może masz chwilowy spadek formy, niekoniecznie od tabletek. Ale prawdą jest, że organizm może różnie reagować, ja tak jak kroliczek90 po mercilonie chodziłam zła na cały świat, siedziałam sama w pokoju i byłam wściekła bez powodu, ale etraz biorę yasminelle i jest wszystko ok, żadnych skutków ubocznych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Przyczajenie
|
Ciągle jestem płaczliwa, obwiniam się za coś co było dawno temu wydawało mi się już skończonym tematem i trochę psuje to moje relacje z chłopakiem. Chciałabym jednak je odstawić tylko zastanawiam się nad tym kiedy oczekiwać poprawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1163 |
Raczkowanie
|
Myślę, że każdy organizm reaguje indywidualnie. Ciężko powiedzieć czy poprawa nastąpi od razu po odstawieniu, po paru dniach, tygodniach czy miesiącach
|
![]() ![]() |
![]() |
#1164 |
Przyczajenie
|
del
Edytowane przez consequence Czas edycji: 2012-12-29 o 22:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1165 |
Raczkowanie
|
![]()
Hm... Cieżka sprawa Powiem Szczerze... Nie miałam nigdy jakichś dołów czy cos w tym stylu....
Może problemy codzienne doprowadzaja do takiego stanu.... nie sadze ze po tabletkach włacza sie akcja depresja albo obwinianie sie....Raczej zależy to od psychiki .... i jakie prowadzi sie życie prywatne ![]()
#1166 |
Przyczajenie
|
del
Edytowane przez consequence Czas edycji: 2012-12-29 o 22:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Raczkowanie
|
Masz cały wątek o odstawieniu tabletek -> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=448698
Możesz sobie pocztać z pewnościa znajdziesz odpowiedźn lub zapytac tam szybciej znajdziesz pomoc po co Ci od razu osobymy wątek?
#1168 |
Przyczajenie
|
Ja przed rozpoczęciem tabletek nie zachowywałam sie w ten sposób. Moj chłopak stwierdził ze nie dało się ze mną rozmawiać bo wszystko kończyło się płaczem. Tabletki odstawiłam kilka dni temu i wszystko wraca do normy teraz wszystko wydaje mi się takie śmieszne i zastanawiam się jak można było robić z tego aferę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Raczkowanie
|
![]()
Pierwszy raz spotkałam się z taką Akcja
![]() ![]() ![]()
#1170 |
Przyczajenie
|
Już mam umówioną wizytę
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:05.