|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 | |
Kici kici miau miau
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
na katarek mozna stosowac Nasivin ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1142 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Aaaa i gratuluje poduszki ![]() ![]() ![]() ![]() a poduszke mamy dokładnie taką: http://allegro.pl/idealna-poduszka-d...337089779.html WITAMY ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1143 |
Zadomowienie
|
Ranka o tym nie wiedziałam że mozna szczepic przy katarze i kaszlu
![]() Ale nam juz 2 razy przekladali szczepienie przez tą cholerną skaze...
#1144 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, czy wasze dzieci od razu po karmieniu zasypiają?
bo u mnie jest z tym problem. Ja robię tak: Mała się budzi, zmieniam jej pieluchę, przystawiam do cyca, zdarza jej się przysypiać, to ją wtedy na ramię, zeby jej się odbiło, ona się wtedy trochę rozbudzi, to dalej daję cyca, aż przestanie ciągnąć. Znowu zaglądam w pieluchę i bach do łóżeczka. A ona wtedy zamiast spokojnie zasnąć to zaczyna się gnieść i wiercić w łóżeczku. Uspokajam ją, głaszczę po pleckach, jak widzę że jeszcze szuka cyca to podaję smoka, chwila jest spokój ale potem wypluwa i znowu się gniecie. Jak to uspokajanie nie pomaga i mała zaczyna wyć to ją biorę na ręce, pobujam troszkę aż się uspokoi i z powrotem do łózeczka, Nieraz to ją muszę brać i kłaść po kilkanaście razy.......... i taki cyrk jest prawie za każdym razem jak usypiam i trwa to ok 1,5h. W dzień pół biedy, ale w nocy jest to samo..... W dzień mi często przesypia porę karmienia, bo przerwy między karmieniami powinny być 3-3,5h (tak mi powiedziała położna). Mam ją budzić do karmienia, skracać jej te dzienne drzemki, żeby w nocy ładniej spała? rany macierzyństwo to trudna sprawa........... A jak funkcjonują wasze dzieci w dzień? dajecie im jeść i zasypiają? czy jest pora na aktywność? Edytowane przez anankee Czas edycji: 2010-12-04 o 11:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#1145 |
Dragonfly
|
Myszka jak tam po porodzie?
![]() KarolinaB no wlasnie znowu marudzila mi teraz przed spaniem(a jak ona marudzi to nie krzyczy tylko tak poplakuje)i ciezko ja bylo uspokoic,najedzona,przewi nieta i ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() poduszke mam taka sama tylko ze w zyrafy ![]() Weronisia,a jakie Ty masz doswiadczenie ze smoczkami?stalo sie cos zlego jak dalas? ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- (mam cholerne wyrzuty sumienia) ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Anankee,czesto po karmieniu odpada i od razu zasypia gdy sie porzadnie naje,ale czasem jest tak jak dzis-widze ze bardzo zmeczona i poplakuje,albo glosniej domaga sie uwagi...I nie zawsze mozna ja uspokoic,az dzis musialam dac jej smoka bo ma chyba zbyt silny instynt ssania,a nie moze non stop na mnie wisiec,bo potem kolki i bol brzuszka z przejedzenia
#1146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do jedzenia - mojej też się zdarza spać więcej niż 3-3,5 godziny - jak wcześniej zrobi ze 3 podejścia do cyca w odstępach co 30-40 minut to potem potrafi spać ponad 4 godziny. My właśnie zaliczyłyśmy pierwszy 20 minutowy spacerek ![]() Cały tydzień się zbierałam, żeby wyjść na dwór ale albo -15 stopni albo zawieja śnieżna - dziś się wreszcie udało ![]() Kinga pchała dzielnie wózek przez cały spacer - mnie pozwalała go jedynie dotknąć jak wjechała w zaspę i nie mogła sobie poradzić ![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Co do smoczka to ja posiadam takowe urządzenie ale nie planuję go dawać małej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1147 | |
Zakorzenienie
|
ja daje malej czasami smoczek i nic zlego sie nie dzieje
nie dalabym rady bez niego, pomogl przy bolach brzucha i kolce ![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1148 |
Zakorzenienie
|
Ja nie ssałam ani smoczka ani palca a wadę zgryzu i tak posiadam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1149 |
Zadomowienie
|
Artystka,
ja mam tak samo- początkowo miałam wyrzuty, że dałam Heli smoczka, bo przy pierwszym dziecku nie było potrzeby, bo było spokojniejsze. Ale teraz stwierdzam, że tak bedzie lepiej dla mnie i dla niej. Ona się szybko uspokaja ze smokiem, w ciągu kwadransa jej smoka zabieram albo sama wypluwa. Staram sie nie naduzywac podawania go, ale jak juz mam dość marudzenia, a ona chciałaby zasnac, ale nie moze, to smok jest rewelacyjny. Rozumiem Twoje wyrzuty, bo sama do tej pory mam watpliwosci, ale kilka razy dziennie daje smoka- na szczescie w nocy mala spi i smoka nie trzeba. |
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
Kici kici miau miau
|
ja tez zaczelam dawac, a Mala czsami wypluwa a czasami nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Rozeznanie
|
Hej Mamusie!
Nie dam rady nadrobic watku, ale melduje się już wśród Mam ![]() Tymuś kończy dzisiaj tydzień ![]() Przyznam bez bicia, że co noc mówię sobie: Od jutra zaczynam karmic mlekiem mod. bonie wyrabiam. Potem walczę, potem znowu kryzys. Mam wrażenie, że mały się nie najada moim mleczkiem, nie daje sie uspokoić inaczej niż przy cycu. Dzisiaj pol nocy nie spał, miał sucho, nie pręzył się, kupa była, szukał cyca, ja mu daje on wypluwa i tak w kółko, myślałam, że się załamie, tż tak samo... Stąd moje pytanie: nie chce kończyć z karmieniem piersią, ale czy mogę np raz na noc dokarmić mlekiem modyf. żeby pospał choć 2-3h bo wysiadam psychicznie i fizycznie. Jakie mleczko będzie najlepsze? Czy herbatkę też wtedy trzeba? Chce mieć puszeczke w domu wrazie czego....to dobry pomysł? nie wiem jakie mleczko...? Kupiłam specjalną butelkę z Lovi z łyżeczka, był dokarmiany w szpitalu mleczkiem bebilon, nie chcialam dokarmiac, ale wysiadam -pomocy ![]() A co pijecie na laktacje? Ja narazie 2xdziennie herbatke z Hipp'a
#1152 |
Zakorzenienie
|
Co do mleka modyfikowanego to ja nie pomogę bo się nie znam
![]() Ale nie dopadł cię nawał pokarmu??? Może masz za twarde sutki i mały nie może dobrze złapać i dlatego się złości? Jeśli tak to wtedy trzeba troszkę odciągnąć przed karmieniem, zeby sutek zrobił sie miękki i mały mógł dobrze chwycić. Albo nie pasuje mu pozycja - ja najpierw karmiłam na leżąco, potem mała zrobiła bunt i jadła tylko jak ja stałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1153 |
Wtajemniczenie
|
Z tym ssaniem cycka i wypluwaniem mialam calutka dzisiejsza noc. W koncu maly o 8 padl wyczerpany ja niestety nie moglam bo przyszla polozna. Kazala mi odciagac i podawac butelka, bo maly ma jeszcze zoltaczke i nie ma sily porzadnie zassac. Nie spie juz 48 godzin, czekam na tzeta ma przyniesc elektryczny laktator, odciagne i padam do lozka.
Dziewczyny, puchly wam kostki po porodzie`?U mnie wogole kostek nie widac, wszystko spuchniete,, twarde i bolace ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1154 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesli nie chcesz konczyc karmienia, to odciagaj swoj pokarm i zamrazaj te porcje albo podaj mu z butli swoje odciagniete. Trzeba eksperymentowac , moze pomoze- a jednoczesnie nie zamykac sobie drogi powrotu do karmienia piersia. Ja karmie piersia, ale mam na wszelki wypadek w domu bebilon comfort chyba. Raz jak wyszlam na zajecia i nie zostawilam wystarczajaco duzo swojego, to maz zrobil malej to mleko i bylo ok. Powodzenia ![]() ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Cytat:
Mi nie, ale kolezankom z sali bardzo. Tylko, że podejrzewam, ze ja po prostu rozmasowalam swoja ciazowa opuchlizne, bo mialam nogi jak w Shreku Fiona pod koniec ciazy, a jak urodzilam, to tak mnie bolaly piersi jak mala karmilam, ze krecilam stopami ósemki, zeby odciagnac uwage od bolu piersi i wtedy cala opuchlizna zeszla. Ale do dzis bola mnie stawy = szczegolnie palce u rak i nog i kolana- w nocy masakra, jak kilka godzin nie ruszam palcami , to mam jak niewladne. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1155 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja na laktację piję herbatkę z Herbapolu- w saszetkach, duuuzo wody niegazowanej, od czasu do czasu Karmi. No i pobudzam laktację laktatorem. Miałam nadzieję, że to pobudzanie potrwa chwilę, a trwa nadal . Ale jestem uparta ![]() Do mm- ja miałam wątpliwości- no bo jak się dokarmia to co z witaminami? Pytałam pediatry i powiedziała, że wtedy witamin absolutnie nie dawać, nawet jak dokarmiam w niewielkiej ilości. A skąd mogę przewidzieć, że nie będę musiała w tej dobie dokarmić? dlatego odciągam zapasowo ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- u mnie tylko puchły oczy od płaczu- baby blues ( nie dość, że rana po cc nawalała, mleka mało, zajmowanie się dzieckiem trudne, ze względu na ograniczenia w poruszaniu- masakra)
![]() |
#1156 |
Zakorzenienie
|
Melduję sie
![]() ![]() I powie kiedy na jakaś wizytę iść do ortopedy i kiedy szczepienia. Myśle kiedy zaczAc werandowanie..
#1157 | |||
Dragonfly
|
Cytat:
Cytat:
![]() De jak ta opuchlizna zacznie z Ciebie schodzic to z kibelka nie wyjdziesz ![]() ![]() ![]() Zlakomilam sie na ptasie mleczko-karmie mala i sie obzeram ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1158 |
Zakorzenienie
|
cześć ciotki
![]() A z innych tematow to- mam problem jak zwykle z prezentami na Gwiazdke ![]() juz macie kupione prezenty? Jagodzie kupie chyba: http://allegro.pl/fisher-price-proje...347562811.html miala moze ktoras z Was? Weronisia chyba mowilas cos o takim uspokajaczu prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
#1159 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pisalam, ze moja corka nie chciala smoka bo za pozno jej dalam, a potem strasznie zalowalam, bo niczym nie dalo sie jej zatkac ![]() Jak sie urodzil Thomas to dostal smoka juz w szpitalu i uznalam smoczek za wspanialy wynalazek. On sie nie rozstawal ze smoczkiem do 10 m-ca, a potem sam odrzucil. Thomas ma ladniejsze zeby od Oliwii - ona bedzie musiala nosic aparat, a Thomas ma prosciutkie i ani jednej dziurki. A uzywal najzwyklejszego Nuk. Dzisiejsze smoczki sa lepsze jakies Ortodontic itp. Pascalek dostal smoczka, mimo ze mnie przy nim nie bylo - juz na intensywnej terapii, a wiec od urodzenia. Dostal Nuk, a ja dalam mu Avent i tej firmy sie trzymamy. I wcale nie ograniczam sie ze smoczkiem. On go ma w buzi prawie non stop. To dla mnie wybawienie ![]() Cytat:
Ponoc najbardziej sycace jest mleko z Humany, mozesz kupic z sumbolem 1plus. Ja daje z symbolem AR ze wzgledu na reflux. Jak podajesz mm tylko raz to nie musisz dopajac herbatka. twoj cycek wystarczy. A herbatke laktacyjna w saszetkach ja pije 5 szklanek dziennie. Cytat:
![]() Jesli dziecko przybiera na wadze to nie ma sie czym martwic. Pascal przed kazdym ulaniem jest bardzo niespokojny, wierzga nogami itp. Potem jest chlust i spokój ![]() Usmiech tak wczesnie? ![]() ![]() Cytat:
Dawalam mu o 22.00 a placz sie zaczynal ok. 2-4 nad ranem. Dzis dostal w nocy znowu Humane i wreszcie nie plakal, spokojnie budzil sie i grzecznie pil z cycka i spał dalej. Nigdy wiecej Nan ![]() Cytat:
![]() A herbata sie tak nie przejmuj skoro pijesz bardzo slaba ![]() Ja wypijam 5 szklanek laktacyjnej, wiec zadnej innej juz nie pije. Cytat:
![]() ![]() Za to zjadłam nadziewane peperoni i czrne oliwki ![]() ![]() A na zdjeciu Pascalek ze swoim smoczusiem ![]() Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-04 o 16:02 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1160 |
Dragonfly
|
Weronisia
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- [B]Irsin/B] i Weronisia ale Wam dzieci urosly ![]()
#1161 | |
Rozeznanie
|
Jesli chodzi o opuchlizne to ja tez nie widzialam swoich kostek jakbym wazyla z 200kg ale przeszlo po kilku dniach.
Dzieki za odpowiedzi dziewczyny. Weronisia a jak dokarmiasz raz mm na noc to dajesz tez witaminy K i D mimo tego? Ja wlaśnie chce dokarmiac raz na noc. Dzisiaj udało mi sie pospac 3h to i mleko w piersiach było rano, a tak to cienko z mlekiem i mały jadłby co 5min. Laktatorem probuje, ale nic nie leci, mam reczny Avent. A czy mozna jakos nauczyc małego ssac smoczka? Moj wypluwa ciągle, choc w szpitalu ssał pare razy, mam Nuka i Avent. Byłoby to moje wybawienie czasem jak mu sie ssak nie chce wyłączyc, mam wrazenie ze 24 by wisiał na cycusiu, a ja chcialabym ze 3h na dobe pospac ![]() Słyszalam ze jak sie pije wiecej herbatki na laktacje to skutek moze byc odwrotny? na opakowaniu jest ze pije sie 2 szklanki dziennie. poza tym pije wode jak najeta, bo mam pragnienie. Kurcze cycek to jedyny uspokajak małego, ja nie mam kiedy prysznica wziąc masakra. tż mi sie mało przydaje bo nie ma cycków ehhhh ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
jeju zakrecona jestem z tym wszystkim jeszcze Dziewczyny a to zle jak maly robi takie zielonkawe kupy? bo dzisiaj takie robi rzadkie i zielonkawe, a pije tylko moje mleczko poki co. wiem ze moga byc ciemniejsze od zelaza bo ja łykam.
Edytowane przez niebieskaa Czas edycji: 2010-12-04 o 16:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Raczkowanie
|
Tak, przewieszasz przez bark : http://www.ma☠☠☠☠☠☠☠☠/webpage/instruktaz.html - ta druga prezentowana, pierwsza czerwona
#1163 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam cos innego, bo to karuzelka. Irsin jaka ta twoja Jagodka sliczna i jak urosła ![]() ![]() Cytat:
Witamine D daje co drugi dzien, a witaminy K wcale. zielone rzadkie kupy sa normalne przy karmieniu piersia ![]() Ja mam laktator elektryczny Medela, jest rewelacja ![]() Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-04 o 16:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1164 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Irisin, Weronisia ale słodziaki ![]() ![]() ![]() artystka a czy czekolada nie powoduje zaparć ? ![]() ![]() ![]() ![]() Marta a minął Ci już babyblues? bo ja to ciągle płacze ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1165 |
Dragonfly
|
ale dola zalapalam
![]() ![]() Na dodatek tesciowa mnie wkurzyla-byla blisko nas,miala wpasc ale zadzwonila ze jej jednak nie bedzie,taki powod mi podala ze smiac mi sie chce..dobrze chociaz ze babki tu na razie nie ma,bo zachowuje sie jak dzikus i mala sie budzi albo nie moze zasnac jak ona tu jest ![]() ![]()
#1166 |
Zadomowienie
|
Hej Mamuśki!
Coraz więcej nas tutaj ![]() Tak was poczytuje i widzę, że każda ma inny problem z maluchem. Moje kończy w poniedziałek juz 3 tyg. Jakoś sobie radzimy, miałam rodziców na tydzień, własnie odjechali ![]() ![]() Dziewczyny jak z waszymi włosami, paznokciami i cera po porodzie? U mnie odziwo, ani jeden włos nie wypadł, paznokcie jak tipsy, cera idealna jestem w lekkim szoku, boje sie , że to sie zmieni. |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj Pascalek ma 2 m-ce i jeszcze wlosy mam wszystkie ![]() ![]() Dzis kupilam kompleks witamin i zamierzam brac przez najblizsze m-ce ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1168 |
Dragonfly
|
Martini,mi sie poczatkowo cera popsula(problem z tradzikiem mialam od zawsze),ale po kilku dniach wszystko zeszlo i pomijajac ze jestem blada jak trup to jest dosc dobrze(i oby tak zostalo
![]() Paulinka,czekolada wywoluje zaparcia,ale jak potem zacznie robic to lo matko ![]() ![]()
#1169 |
Zadomowienie
|
Czyli może wszystko sie zmienić. Biorę cały czas te same witaminy i minerały co w ciąży, więc mam nadzieję, że mnie to ominie bo i tak włosów nie mam za dużo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1170 |
Dragonfly
|
Ja w ciazy mialam piekna burze wlosow na glowie i teraz jest mi zal ze wypadaja..ale na razie nic nie lykam,w ciazy bralam falvit
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:05.