|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 cz
martysek mi polozna tlumaczyla ze u niektorych dzieci wystepuje tzw otylosc niemowleca i jak zaczynaja chodzic to szybko to gubia
#1142 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 cz
siala kobieto, nie wychodz po ciemku na dwor, niebezpiecznie tam u was
![]() E. wciagnol 210 ml i ![]() ![]()
#1143 |
Zakorzenienie
|
Ale na skrobałyście, widzę że itakaska się w końcu odezwała
![]() My byłyśmy u pradziadków i koleżanki i w końcu w domku, jutro idę tylko na spacerek nigdzie więcej ![]() idę poczytać
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
![]() ![]() |
![]() |
#1144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nasze nocki coraz lepsze. dalej misiek sie budzi i kreci ale to juz tak z 4-5 razy w nocy. kolo 1-2 budzi sie na jedzenie a potem tak 5-6 znow ale przysypia jeszcze i przewaznie wstaje 7.20. dla mnie to raj po tym co bylo ostatnio ![]() teraz juz spi. poprzestawial dzis sobie godziny jedzenia i zjadl o 18, spac mu sie nie chcialo wiec nie bylo drzemki, a kolo 19 juz byl tak spiacy ze w biegu go kapalismy. zjadl i spi jak zabity. tak sie jakos dziwnie przestawil ze w dzien praktycznie przy jedzeniu albo zaraz po zasypia. wiec mamy przekrecone wszystko zamiast jedzenie-aktywnosc-spanie to mamy jedzenie-spanie-aktywnosc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() "I chociaż kroczę ciemną doliną zła się nie ulęknę.. bo to ja jestem największym skur****em w całej dolinie ![]() Mój pije po 145 ml i zawsze uleje ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1146 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1147 |
Zakorzenienie
|
dzidzia wystawisz komentarz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1148 |
Zakorzenienie
|
oj
![]() ![]() A pełno tu takich typasów.. albo trza ich omijać albo mieć się "za pan brat" ;]
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
![]() ![]() |
![]() |
#1149 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
Rozeznanie
|
Witam wszystkie mamy. I proszę o komentarze
![]() Ja jestem mamą tegoroczną lipcową, ale dopiero teraz się odzywam. A powodów jest wiele. I błagam, wybaczcie, ale nie mogę przeczytać wątku od początku, chociaż bardzo bym chciała. Nie wiem, jak wygląda to u was, ale moja Mała jest bardzo absorbującym dzieckiem. Przez pierwsze trzy miesiące miała masakryczne kolki. Jest od początku karmiona przewagą mleka modyfikowanego. Kolki były całodobowe, okazało się,że nie toleruje laktozy. I pod koniec 3 miesiąca na szczęście kolki mineły i myślałam, że będzie już fajnie i radośnie. A nie jest. Mała mało śpi w dzień, chociaż widzę po niej, że jest zmęczona, to nie może usnąć, denerwuje się i płacze. Ubieranie przed spacerem to jest tragedia - jeden wielki ryk, aż się zanosi. Słyszę, jak dzieci znajomych (w tym samym wieku, czyli początek 5 miesiąca) cały dzień się śmieją i gadaja po swojemu, a moja nie. O uśmiechy musze zawalczyć, zwracać na siebie jej uwagę. Gada bardzo mało. Wiem, że każde dziecko jest inne, każde ma inny rytm i temperament. Mała rozwija się nad wyraz dobrze jak na swój wiek, wiele rzeczy przychodzi jej z łatwością, mimo, że jest wcześniakiem. Ale powiem wam, że czasami już nie mam siły. Nie moge jej na chwilę zostawić na leżaczku czy na macie, bo od razu jest bunt. Wymaga ciągłego towarzystwa, zabawiania, a zabawy szybko jej się nudzą. Nawet noszenie na rękach nie pomaga, bo się pręży i denerwuje. Ogólnie straszny z niej nerwus. Nie wiem, skąd się to wzięło, w naszym domu nie ma ani awantur,ani krzyku, ani hałasu. Jestem uziemiona, nie mogę z nią nigdzie iść w odwiedziny, bo nie usiedzi spokojnie, zaraz jest płacz i nerwy. Jesli chodzi o jedzenie: ostatnio wymysliła, że na rękach je tylko w nocy, a w dzień - nie. Dobrze, że wykombinowałam, że owszem, zje, ale na leżaczku lub na leżąco w łóżeczku. Dodam, że jest normalnym, zdrowym dzieckiem, więc proszę nie piszcie o adhd itp ![]() Powiedzcie mi tylko, czy któras z Was też przeżywa to, co ja? Bo czasami wydaje mi się, że tylko u mnie sa takie numery ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1151 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a Ty omijasz? ![]() najgorsze ze mu nic nie zrobia bo to mala szkodliwosc ![]() ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- modro to zes zaszalala, teraz wszyscy siedza i mysla ![]() moze jej sie odmieni? to tak jakby nie konczacy sie skok ![]() ![]() no ale Twoja mala... hmm... ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- z tym ze jest ciagle placz i nerw, jedyne co mi przyszlo do glowy: moze ja przegrzewasz? ![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- E. tez tak ma ze jak przesziedzi to nie moze usnac, ale ja go usypiam, tak jakby ,,na sile,, moze tez powinnas?? ![]() ale sie drze, musze powojowac z nim zeby usnol ![]()
![]() |
#1152 | |
Zakorzenienie
|
A widzisz...ja to wystawiam jak mi się przypomni. Już lecę
![]() A ja za to martwię się w drugą stronę. Niby przez jakieś 25 dni mała przybrała pół kilo...Ale jakoś to dla mnie mało, bo wcześniej 250g na tydzień. Cytat:
![]() O spaniu w dzień- za długo ją przetrzymujesz. Trzeba wyłapać moment, kiedy dziecko jeszcze nie jest potwornie zmęczone, ale już by chętnie pospało. Inaczej mordkodarcie murowane i zaśnie tylko na rękach i to po długim uspokajaniu. Przed spacerem też płacze. Już jak w gondoli jest też. Dopiero jak ją umocuję na stelażu to jest cisza ![]() Też się awanturuje, jak się nią nie zajmuję. I choć dzień po dniu próbuję ją przetrzymywać, to za choinkę nie idzie- max 10 minut i awantura. W pozostałych kwestiach problemów nie mam. Ale nie martw się- nie jesteś sama ![]()
![]() |
#1153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1154 |
Rozeznanie
|
Dzięki za odzew
![]() Nie przegrzewam, ubieram tak jak siebie, daruję sobie ta jedną warstwę więcej, pomijając spacery - przecież tam leży i praktycznie się nie rusza. Co do usypiania: znam wyłapywanie momentu, ale ona albo jeszcze nie chce spać i marudzi, albo juz chce za bardzo. Moje dziecko nie zna środka ani koloru szarego. A powiem wam, że jakis czas temu był juz taki moment, że zaczynałam z obawa myśleć, że już niedługo się obudzi.... Normalnie strach przed własnym dzieckiem ![]() A jak spędzacie czas czuwania z waszymi maluchami? Jakie zabawy? Może ja ją za mało stymuluję, nudzę? Bo w sumie u mnie to jest tak: zwiedzanie mieszkania z dokładnym opisem, co i jak, taka wycieczka z przewodnikiem próby zainteresowania jej matą edukacyjną pokazywanie grzechotek, gryzaków itp., próby chwytania i pakowanie wszystkiego do buzi robienie głupich min, wygłupy, tańczenie i generalnie robienie z siebie wariata celem wywołania śmiechu i chyba jej ulubione - masaże ciałka z naciskiem na stópki Może ona jest znudzona??? |
![]() ![]() |
![]() |
#1155 |
Zakorzenienie
|
dzidzia dziekuje
|
![]() ![]() |
![]() |
#1156 | ||
Zakorzenienie
|
gratuluje
![]() wspolczuje, mam nadzieje ze teraz juz wszystko ok ![]() Cytat:
![]() Cytat:
wow, spory chlopczyk ![]() hej karolcia ![]()
![]() |
#1157 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Modro moja uwielbia jak ja sie do lustra przystawia i sie chichra sama do siebie a i samolocik zawsze wywoluje usmiech na buziaku ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1158 |
Rozeznanie
|
Linka24 gratulacje, my dziś też 4 miechy
![]() hd bardzo fajna strona, przejrzę sobie może jutro dokładniej margo my za wiele więcej nie robimy, wieczorem ze 3 wierszyki przeczytamy, do lustra dużo chodzimy i obowiązkowo spacer - wtedy jest mniej znudzony bo się zdrzemnie porządniej - w domu spi max 30 min. Ale sam sie potrafi sobą zająć, leży cały dzień na podłodze, w tym na macie, dużo widzi i ćwiczy np. przewroty na brzuch. Z tym że jest tak od miesiąca może. Staram sie tylko by np. często zmieniać mu krajobraz, tzn. przeniesć matę do kuchni, albo położyc na brzuchu na innej (2 mam), dużo też gadam do niego, trochę go posadzę sobie na kolanach, trochę ponoszę przodem, na chwilę do łożeczka położę z zabawkami.... Może mała pokazuje charakterek? Przy ubieraniu na dwór jest ryk obowiązkowy. Z wagą to tez jest tak, że jak sie urodzi dziecko 4 kilo to będzie miało potem niby więcej od tego z 3 kilo, ale proporcjonalnie przyrost będzie podobny. Mój dzieć ma około 7 kilo mając 4 miesiace, przy urodzeniu miał ok. 3kg. Podobno też u większości kobiet drugie dziecko rodzi się większe i tym samym ma inny start wagowy. Byliśmy u neurologa, jest okej, różnica w rączkach jest niewielka, nie ma napięcia. Mamy stymulować prawą rękę i się nie martwić, poleciła nam zapisac się na ćwiczenia na nfz (a byliśmy prywatnie) na styczeń są zapisy, bo być może samo sie wyrówna, a jak nie to akurat poćwiczymy troszkę za free. Ładnie ciągnie głowę - a ja sobie wyobrazałam, że to inaczej ma wyglądać a jest spoko całkiem. Jutro dermatolog, oby pomógł. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Rozeznanie
|
Modro moja uwielbia jak ja sie do lustra przystawia i sie chichra sama do siebie a i samolocik zawsze wywoluje usmiech na buziaku
![]() Zapomniałam o lustrze - u mnie tez działa, chociaz dopiero od niedawna polubiła nasze odbicia. Teraz mam całe lustro w szafie upstrzone oślinionymi łapkami... |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1160 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#1161 |
Zakorzenienie
|
dzidzia
przy pierwszej nie wiedzialam czego ona chce ![]() ![]()
#1162 |
Zakorzenienie
|
witaj. moze to skok. moj misiek tez takie jazdy robil przy jedzeniu jeszcze niedawno. doszlo do tego ze karmilam go albo z grzechotka w zebach albo w foteliku przy suszarce wlaczonej
![]() ![]() misiek tez lubi towarzystwo i jest absorbujacy ale chyba nie az tak bardzo bo da rade czasem polezec sam i sie pobawic. z zasypianiem mysle podobnie jak dzidzia. a moze poprostu ma za duzo wrazen? sporo tych atrakcji jej fundujesz i maly rozumek musi to przetworzyc ![]() ze spacerami i ubieraniem nie mam problemu wiec nie pomoge ja tam bym sie nie upominala ale damian tylko te komentarze ma w glowie ![]() pochwalilam miska za nocki a dzis nie zapowiada sie ciekawie. od mojego ostatniego postu budzil sie juz kilka razy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1163 |
Zakorzenienie
|
itakasia - dziękuję
zapraszam ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1164 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A poźniej pokazała charakterek, chociaz mój pediatra już wczesniej mówił, że ma strasznie bystre oczka i że będę miała pełne ręce roboty. Mam nadzieję tylko, że małe zlośniki z tego wyrastają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i ![]() ![]() ![]() ![]() itakasia ty to zorganizowana kobieta jestes ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.forum.kobiet.pl/skoki-roz...ka-t43876.html, niedługo będziecie miały chwilę przyjemności. CHWILĘ ![]()
![]() |
#1167 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jestem głupek i nigdy nie omijałam ![]() pamiętam jak za pewnych czasów jeszcze celowo prowokowałam.. idąc parkiem w nocy nie skręcałam w stronę ulicy do świateł tylko bezczelnie lazłam tamtędy gdzie ktoś siedział i libacjował ![]() ![]() Cytat:
![]() jakie komentarze? Może w czymś pomóc?
||
![]() ![]() |
![]() |
#1168 |
Zakorzenienie
|
aniaa
tak, Zosia jeszcze ma swoje dlugie drzemki. dopoludnia ok3h i popoludni 1-2h ![]()
#1169 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() No przestańcie wkręcac ![]() Cytat:
![]() Wow!!!! gratki super ![]() a no on zawsze za nami łazi a do kuchni szczególnie bo wiecznie głodny pies oczywiscie. W ogóle od wczoraj kaszle masakra , tz był z nim u weterynarza 150 zł na leki wydał dla niego mam nadzieje że pomoga ale wet powiedział że to tez może byc spowodowane tym ze cos połkną i mu sie wbiło w gardło ( nastepna 100 jak cos). Ale kaszle strasznie głosno tak jak by go cofalo i zyg ale bez zygow. ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#1170 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ciekawe, nie słyszałam do tej pory o tym. Dzięki za nadzieję, że być może to przejściowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.