|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sylvie - coś nowego ?
U mnie wmieście w ogóle trudno dostać Sylvie30, mimo, że przecież są już na rynku ponad rok, czy nawet prawie 2. Wczoraj TŻ jeździł po aptekach i nie ma... Apteka będzie sprowadzać. Mało tego, TŻ usłyszał, że ich nie mają na stanie, bo mało kto je bierze, bo są drogie
Przecież 19,00 złotych, bo tyle ostatnio za nie płaciłam, to wcale nie dużo! ![]() Cytat:
Dziękuję serdecznie Niech tabletki służą ![]() Cytat:
To, że jesteś nerwowa, może być skutkiem brania tabletek |
||
|
|
|
|
#1142 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mianowicie coraz wiecej osób kupuje te tabletki wiec szybciej koncza sie w aptekach i ze była jakas mała zmiana szaty graficznej( której ja zupełnie nie zauważyłam) wiec mieli opóźnienie w dostawie. Mam nadzieje, że wszystko wróci do normy niedługo |
|
|
|
|
|
#1143 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ja sobie zawsze zamawiam sylvie w internetowej aptece doz za 18,60 chyba i na drugi dzień mam je do odbioru w wybranej przez siebie aptece. Bardzo wygodne nie muszę łazić dziesięć razy do apteki szukając pigułek.
|
|
|
|
|
#1144 |
|
Zakorzenienie
|
afadro, dobry patent!
|
|
|
|
|
#1145 |
|
Zakorzenienie
|
a u mnie bez problemu je dostałam
|
|
|
#1146 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po ok 8 miesiącach brania odstawiam te tabletki w cholere! tak mi przy nich wypadają włosy, ze niedługo zostanę łysa
cera mi się nie poprawiła niestety, przetłuszcza sie nadal i wyskakują mi bolesne "gule" więc tymbardziej nie jest mi szkoda odstawiać. Szkoda tylko, ze mam wykupione 2 kolejne opakowania i pójdą do kosza, ale to nie jest najważniejsze, trudno, a tak liczyłam na te tabletki, ze pomoga na moje problemy
|
|
|
|
|
#1147 |
|
Zakorzenienie
|
ja również odstawiłam po niecałym miesiącu brania. szkoda, bo nie szkodziły mi w żaden sposób, oprócz strasznego swędzenia skóry dekoltu i piersi, czasami też innych części ciala. niestety, było to nie do zniesienia
i robiłam sobie bezwidnie ranyehh
|
|
#1148 |
|
Raczkowanie
|
witajcie
a powiedzcie mi jak wyglada wasz sluz przy braniu sylvie 20? jest jakis troche gesciejszy niz zwykle? |
|
|
|
|
#1149 |
|
Raczkowanie
|
Ja już biorę od jakiś 2 tygodni Sylvie 20 :P
Na razie zbytnio skutków ubocznych nie widzę. Mimo wszystko jeszcze nie mogę się przekonać, czy tabletki działają, wiec na wszelki wypadek uprawiam z moim tż stosunek przerywany. Wiem, głupie, ze nie mogę się przestawić, ale mam nadzieje, ze kiedyś to minie ;] A co do sluzu, to ja u siebie nie zaobserwowałam żeby byl gesciejszy, albo po prostu nie interesowalam sie tym, ale wg mnie to normalne, bo przecież śluz musi blokować drogę plemnikom. Takie działanie tabletek ;] Edytowane przez Ewelinka_00 Czas edycji: 2010-10-09 o 09:40 |
|
|
|
|
#1150 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Ginekolog przepisala mi te wlasnie tabletki, zaczne brac dopiero, gdy pojawi sie miesiaczka, ale powoli Was podczytuje Czuje, ze trudno bedzie mi przestawic sie psychicznie, zeby konczyc stosunek w srodku, ale w sumie po to bierze sie tabletki..
|
|
|
#1151 |
|
Raczkowanie
|
tzn ja mialam na mysli o zmianie sluzu przy zmienia tabletek z jakichs innych na sylvie 20. Bo u mnie ten sluz jest taki gestszy troche i nie wiec czyt to ok czy nie;/
|
|
|
|
|
#1152 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Harmonet-wady i zalety. - zbiorczy
heja! właśnie skończyłam 3 opakowanie harmonetu, przez 2 pierwsze było super ;] w połowie 3 poczułam, że boli mnie jajnik, troche podbrzusze i tak co jakiś czas do końca tabletek, a dzis(ostatnia tabletka) od rana bolą mnie też piersi, tzn czuje je jakby były nabrzmiałe, teraz czeka mnie 7 dniowa przerwa i stresujące oczekiwanie na krwawienie. Jak myslicie, to skutki uboczne brania tabletek? Dodam, że byłam trochę przeziębiona i brałam rutinoscorbin, witamine C i urosept na pęcherz.
|
|
|
|
|
#1153 |
|
|
Ja przechodząc z harmonetu na sylvie20 nie widziałam różnicy w śluzie, ale wiadomo każda z nas jest inna.
|
|
|
|
|
#1154 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Harmonet-wady i zalety. - zbiorczy
Witam. Moim zdaniem to nie są dolegliwości związane z braniem tabletek. Ja uważam,że po prostu będziesz miała okres i stąd te dolegliwości.
|
|
|
|
|
#1155 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny czy wiecie jak powinno się wymawiać nazwę sylvie20? bo we wszystkich aptekach farmaceutki miały problem ze zrozumieniem o jakie tabletki pytam:P a wymawiałam "sylwi":P
|
|
|
|
|
#1156 |
|
Zakorzenienie
|
kasia_kg18 no to faktycznie jest problem.
ja nigdy nie musiałam wymawiać nazwy, zazwyczaj mówię "dziń dybry " daję receptę i już. Chociaż myślę, ze skłoniłabym się do "sylwi" , ale np. moja ginekolog mówi "sylwia" .Jeśli chodzi o mnie, ja sobie chwalę te tabletki. Przeszłam na nie z Yazu, po którym miewałam stany depresyjne i byłam wiecznie rozdrażniona. Poza tym, kosztują 18 zł, co dla mojej studenckiej kieszeni jest zbawienne.
|
|
|
|
|
#1157 |
|
Przyczajenie
|
CzerwonaKokardo, ja przeszłam na sylvie z yasminelle więc też wyraźnie odczułam zmianę finansową, co bardzo mnie cieszy
dobrze że stworzono polskie tańsze odpowiedniki tych droższych tabletek
|
|
|
|
|
#1158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko, że Sylvie akurat nie jest odpowiednikiem Yasminelle (a tak zrozumiałam Twojego posta, jeśli błędnie to przepraszam ).Sylvie20 jest zamiennikiem Logestu, Harmonetu, a Sylvie30 bodajże Minuletu czy Femodenu. Yasminelle jako zamiennik ma dosyć nowe tabsy - Naraya. |
|
|
|
|
|
#1159 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
miałam na myśli np drogi harmonet, który można sobie zamienić na sylvie. i dobrze, że produkują coraz więcej tańszych zamienników. a o tych tabletkach Naraya jeszcze nie słyszałam. są dostępne w Polsce?
|
|
|
|
|
|
#1160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1161 |
|
Raczkowanie
|
Ja kilka dni temu skończyłam pierwsze opakowanie Sylvie 20.
Od jakiegoś tygodnia czułam się bardzo źle... bolał mnie brzuch, jakbym miała jakąś niestrawność, było mi niedobrze, gdy np dłużej stałam, ogólnie nie było za fajnie... Ale gdy już dostałam okres, to na szczęście podbrzusze nie bolało mnie, tak, jak to bywało w pierwszym dniu ![]() Przez tabletki muszę powiedzieć, że zdecydowanie szybciej psuje mi się dobry humor i na pewno nie jest tak wesoło jak zawsze. Na razie nie zamierzam rezygnować z tych tabletek. Mam nadzieje, ze kiedyś to minie (o ile minie...) Edytowane przez Ewelinka_00 Czas edycji: 2010-10-18 o 09:21 |
|
|
|
|
#1162 |
|
|
Na razie spokojnie, jak po trzecim opakowaniu niepokojące Cię dolegliwości nie miną, to wtedy zgłoś się z tym do lekarza. Każdy ginekolog Ci powie, że początki mogą być ciężkie, w końcu ingerujemy w nasza gospodarkę hormonalną i na bardziej wrażliwym organizmie będzie się to odbijało złym samopoczuciem.
|
|
|
|
|
#1163 | |
|
|
Cytat:
Ja obstawiam brak dostatecznej ilości ruchu i zatrzymanie wody w organizmie. Sylvie raczej są niewinne. Zwiększ ilość ruchu i pij dużo wody niegazowanej i zielonej herbaty, przy czym nie zmieniaj nawyków żywieniowych. Po 2-3 tygodniach takiego nawadniania waga powinna spaść w dół. |
|
|
|
|
|
#1164 |
|
Raczkowanie
|
Muszę podzielić się z wami moim szczęściem - mój łojotok znika, powoli ale znika. Borę sylvie30 nie długo ale juz widze poprawę, a tak się bałam że to kolejny niewypał. W końcu trafiłam na coś co mi pomaga, w końcu będę mogła dotknać mojej twarzyczki bez obrzydzenia
|
|
|
|
|
#1165 |
|
Przyczajenie
|
Arpko dziękuję ci za nadzieję
ja stosowałam milony kremów, zabiegów kosmetycznych i tylko czarów nie odprawiałam nad moim nieszczęsnym łojotokiem. Jutro lecę do przychodni ginekologicznej i nie wyjde z tamtąd dopóki kóryś z lekarzy mnie nie przyjmę. Też chcę spóbować terapii z sylvie30. I mam nadzieję że kiedys tak jak ty będę mogła podzielić się z wami dobrymi informacjami
|
|
|
|
|
#1166 |
|
|
Czyli po jakim czasie zauważyłaś poprawę? Bo taki hormon przyjmowany w tabletce chyba musi mieć trochę czasu zanim ta gospodarka hormonalna się ureguluję za czym idzie normalizacja gruczołów łojowych.
|
|
|
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
Jutro łykam ostatnią tabletkę pierwszego opakowania i ciągle plamię. Raz bardziej, raz mniej. Mam nadzieję, że może się coś zmieni gdy zacznę drugie opakowanie...
|
|
|
|
|
#1168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to dziś polecę do sklepu po herbatkę i zobaczymy co z tego będzie
|
|
|
|
#1169 |
|
Raczkowanie
|
Sylvie30 biore miesiąc, oczywiście tłuszczyk jeszcze sie trzyma na mojej twarzy ale juz nie w takich ilościach. Wiem że potrzeba czasu aby wyregulować hormony - to mi już mówiła moja ginekolog, ale teraz jak już widze delikatna poprawę to wstąpił we mnie inny duch
|
|
|
|
|
#1170 |
|
|
Też namiętnie piję zieloną herbatę, a ostatnio jeszcze czerwoną zaczęłam pić, trochę skarpetami jedzie ale da sie wytrzymać. A wiecie, że po zielonej herbacie robi się większy osad na zębach niż po zwykłej, aż mi się w to wierzyć nie chciało, no ale podobno tak jest.
Rybulka, to dopiero pierwsze opakowanie, bądź dobrej myśli będzie coraz lepiej. Arpka a no to szybko jak po miesiącu już widzisz efekty, czyli pomaga i będzie coraz lepiej. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:04.

Przecież 19,00 złotych, bo tyle ostatnio za nie płaciłam, to wcale nie dużo! 

Dziękuję serdecznie 

cera mi się nie poprawiła niestety, przetłuszcza sie nadal i wyskakują mi bolesne "gule" więc tymbardziej nie jest mi szkoda odstawiać. Szkoda tylko, ze mam wykupione 2 kolejne opakowania i pójdą do kosza, ale to nie jest najważniejsze, trudno, a tak liczyłam na te tabletki, ze pomoga na moje problemy
i robiłam sobie bezwidnie rany

wczoraj właśnie skończyłam 2 opakowanie i teraz zaczęłam 7dniową przerwę.