|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
![]() u nas cieplo, ponad 20 i sloneczko swieci. ramiona mam lekko czerwone;P. co bede niunie w domu kisic. my z tztem tez bladziochy jak nie wiem. w czwartek pytalam polozna i powiedziala, ze ok. na co tu czekac;P?? teraz codziennie bedziemy wychodzic. mala coraz glodniejsza jest;p
![]() |
#1142 |
Zakorzenienie
|
kochane wczoraj dostałam sms od Głodomorka (wczoraj 8.04)
"Witam. Dziś dołączam do szczęśliwych mam. Agnieszka urodziła się przez cc ma 2350g. 51cm jest śliczna i zdrowa
![]() i jeszcze dziś od Gosiawolna. prosiła żeby przekazać że dalej 2w1. zaczyna 40 tydzień ale ma problemy z internetem bo zmieniła umowę i jest jakiś problem z podłączeniem. pozdrawia was ![]() ![]() ![]() powiedzcie jak ubieracie teraz maluszki na spacer? bo nas pewnie niedługo czeka ta przyjemność i nie wiem jak go wtedy ubrać jak będzie powiedzmy ok 20stopni na dworze ![]()
#1143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Np wczoraj u nas bylo ponad 20 i slonecznie, ja w koszulce boxerce, wiec naprawde cieplo. Moja mala w body, spodnie , bluza z kapturem i kocyk do przykreycia i tyle. Dodam, ze nie mam gondoli tylko siedzonko samochodowe, ale ostatnio jakos bezwietrznie mimo, ze na wyspach ![]() Mala dzien starsza od Twojego Oliwerka, ale jaknarazie kazdy sie dziwi, ze juz na spacerki. Tyle, ze ja uwazam, ze jak cieplo to na co czekac? Lenka spi praktycznie caly czas jak na dworze i chyba juz te poczatki zoltaczki sobie poszly, bo buzia rozowa i oczka biale a nie zoltawe ![]()
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-04-09 o 12:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1144 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje, ze w przyszłym tygodniu się rozpogodzi, bo te wichury nawet mnie samej nie zachęcają do spacerów. Az mi okna w mieszkaniu chodzą. Jeszcze do tego co i rusz deszcz pada.
Eirene, myślę, ze to dobra decyzja, pierś piersią, a dziecko nie może być głodne. Pamiętaj tylko, ze jeśli karmisz w sposób mieszany, to witaminę k się podaje co drugi dzień. (jeśli masz przepisaną). gratulacje dla Glodomorka ![]() i kciuki za gosiewolną ![]()
#1145 |
Zakorzenienie
|
u mnie dziś od rana armagedon... mała nie chce spać i płacze co rusz... latam pomiędzy wózkiem, bujakiem, przewijakiem, rękoma, kanapą i wszędzie jej dobrze na 3 sekundy. i już z tego zmęczenia płacze bo nie może zasnąć.. i koło się zamyka. teraz ją tata nosi na rękach i chwila ciszy
![]() ![]()
#1146 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1147 |
Wtajemniczenie
|
wanilia moja panna tez spokojna od wczoraj wieczór
![]() ![]() hahaha ![]() ![]() znowu mam swoje dziecko. mam nadzieje ze juz tak zostanie ![]() moze to był ten skok rozwojowy.... ??? gratulacje dla głodomorka!!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() też wam dziewczyny współczuje przezyc z karmieniem - to jednak trudna sztuka i wszystkie jesteście bardzo dzielne ![]() u mnie na poczatku tylko było ciezko, brodawki musiały sie zahartować teraz juz nic nie boli, niczym nie muszę smarować. mała sie najada wiec jestem happy ![]() tylko to wiszenie czasem na cycku przez malwinke mnie drazni ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1149 |
Zakorzenienie
|
Moja to nawet jak nie śpi, to sobie leży cichutko, patrzy się i coś tam gada po swojemu, ma czkawkę
![]() naprawdę butla okazała się u nas wybawieniem, a tak to tez płacz był i w nocy hardcory.
#1150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1151 |
BAN stały
|
Dzieki Montii wlasnie o ten napletek mi chodzilo bo probowalam znales info na necie i raz tak a raz tak pisza i juz sama nie wiedzialam
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1152 | |
Zakorzenienie
|
miamore999
trzymaj się ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja Nadia nawet w nocy często sobie nie śpi, tylko patrzy na mnie, rozgląda się na boki, bawi paluszkami swoimi, trzyma smoka. naprawdę można przy niej pospać, coś porobić, bo podczas czuwania nie jest marudna, chyba, ze wyczuwa zbliżającą się porę karmienia ![]()
![]() |
#1154 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny
wy już wiecie, więc poradźcie co trzeba koniecznie zakupić do apteczki maluszka? Mam jedynie koperek i herbatkę dla siebie, no i kremy na odparzenia a co jeszcze na brzuszek ewentualnie? I jeszcze sprawa MM- chciałabym jedno opakowanie na wszelki wypadek mieć, ale jak tu wybrać... które MM? |
![]() ![]() |
![]() |
#1155 |
Zakorzenienie
|
Ja mam Enfamil, jedno z droższych mlek i dostępne tylko w aptekach, ale ma bardzo dobry skład. Nadia nie ma po nim kolek, normalnie robi kupki i nie ulewa. Poza tym pediatra polecała jeszcze Nan i Bebilon.
![]() |
#1156 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
[ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1157 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,
czy którąś spotkało, nieprzyjemne pieczenie w pochwie, i wydzielina o nieprzyjemnym zapachu ![]() ![]()
#1158 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Traicionera, a ile dokładnie ważyła Twoja mała na wizycie u pediatry ostatnio?
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Zakorzenienie
|
Harrods- moje brodawki są wklęsłe i żadne nakładki na nie nie pasują nawet, bo przy tym mam tez b. mały biust. Laktatora używam od wtorku, mam medele mini electric i brodawki nie zmieniły się ani trochę. co i rusz próbuję przystawiać i zawsze ten sam scenariusz-próba przyssania, wrzask, odpychanie cycka i tłuczenie łapkami.
Niutka- 1.04 waga urodzeniowa 3950 3.04 przy wypisie 3578 (tylko przystawianie do piersi) 7.04. wizyta 3615 (przystawianie, picie z butli mojego mleka) przez 4 dni przybrała tylko 27 g
#1160 |
Zadomowienie
|
nie może mieć po tym mleku kolek, bo te pojawiają się po 3 tyg życia
15.03.2011 Tymek ![]() 12. 09. 2015 Tosia ![]() Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-04-09 o 20:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#1161 |
Zadomowienie
|
u nas dzis mała miała bardzo spokojny dzien
![]() ![]() olusia ja mam bebilon w domu w razie W a na wszelki wypadek dokup sobie Bobotic lub Espumisan albo cos w tym stylu ![]()
#1162 |
Zadomowienie
|
Chyba odkrylam sposob na prezenie. Poniewaz herbata koperkowa moze zaszkodzic, posluchalam rady lekarki i podaje malemu Plantex i caly czas kropelki Bio Gaia i odpukac od 3 dni maluch pierdzi i kupka bez wysilku. Plantex podaje sie raz dziennie saszetke rozrobiona w wodzie 50ml, lub jesli nie karmi sie MM, a dzieciaczek nie chce pic niczego oprocz mleka to w mleku. Sklada sie z mieszanki ziol i dlatego spokojnie dziecko moze wypic pelna dawke. Smakuje chyba tez lepiej, bo Mateusz wciaga az mu sie uszy trzesa.
Wysypki nadal konca nie widac tz na brzuszku i pleckach juz znika, smaruje mu mascia Dexeryl i pomaga, ale wysypalo mu brwi, uszy i szyje. Moje cycki sa nadal krainami mlekiem plynacymi, ale w sumie juz przywyklam do sciagania i sutki juz mnie praktycznie nie bola, jem wszystko oprocz cytrusow i wzdymajacych warzyw, ale od czasu do czasu zgrzesze i wcinam czekolade i jest ok. Poza tym poniewaz Mateo rosnie na alergika, lekarka poradzila mi, zebym jednak karmila go wlasnym mlekiem ile sie da, lub ile wytrzymam, bo w MM nie ma przeciwcial i antyalergenow, a im wiecej ich mu przekaze tym bardziej zmiejszam szanse na alergie. Przeczytalam artykol o pneumokokach i kurcze mam nadzieje, ze z rotami nie ma takich akcji. Kurcze porobilo sie tych wirusow i czlowiek sam nie wie czy wiekszej szkody szczepionka nie narobi. Kiedys tego nie bylo, a teraz wysrac sie nie da, zeby jakies go...wna nie zlapac. Rany za 10 dni Mateusz skonczy 2 miesiace,za chwile swieta, pozniej maj, a w czerwcu jade do rodzicow. Czas zapieprza jak szalony. |
![]() ![]() |
![]() |
#1163 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A nakładki u mnie też nie działały ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1164 |
Zakorzenienie
|
Ale tak czy owak mam za mało pokarmu jak na potrzeby mojej córeczki, góra 50 ml czo 3 godziny, ona się taka ilością nie najada.
moja mama tez miała problem zbyt malej ilości pokarmu i musiała dokarmiać.
#1165 |
Zakorzenienie
|
U nas wysypka prawie już zniknęła, ale odstawiłam nabiał, pomidory i czekoladę, za parę dni spróbuję nabiału i zobaczymy, ale chyba to ta czekolada jednak. Za to pupa dalej z rankami po odparzeniu...
![]() Co do szczepień na pneumo, ja szczepię, bo powikłania po chorobie mogą być straszne, a ryzyko zachorowania jest większe niż powikłań po szczepieniu. Właśnie parę dni temu rodzice oglądali w jakichś wiadomościach materiał o tej chorobie i dziewczynka została warzywem po pneumo, więc jeśli jest sposób na zapobiegnięcie chorobie to myślę, że warto, ale oczywiście to indywidualna decyzja każdego rodzica. |
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Zakorzenienie
|
ja tez jak na razie jestem za szczepieniem na te choroby, musze tylko poczytac dokladnie o roznych rodzajach.
#1167 |
Zakorzenienie
|
nocka przespana
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1168 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
aaa mleko kupilam zwyczajne bebiko bo mi w szpitalu powiedzieli ze albo bebilon albo bebiko..wzielam w razie czego ![]() Cytat:
![]() A ja się musze pochwalić, szczena mi wczoraj opadła jakie moje dziecko było grzeczne ![]() ![]() jakieś uśmieszki, machanie rączkami taki kochaniutki ![]() ... ale o 5 wstał i koniec, maruda teraz 9 i on śpi ![]() ![]()
![]() |
#1169 |
Zadomowienie
|
Z pneumo poki co poczekam, bo lekarka mi poradzila, ze skoro dziecko nie ma stycznosci z innymi dzieciakami w wieku przedszkolnym to nie ma sensu teraz dzieciaka faszerowac chemia, bo najlepiej dzieciatko przyswaja ok roku, lub nawet dwoch. Teraz moglby ciezko przejsc szczepienie. Jest ofc ryzyko, ale to za duze koszty poki co dla nas. Wiec zostajemy przy rota, bo to dziadostwo kazdy moze przyniesc do domu i tyle. Koszt nie jest jakis tragiczny i sa tylko 2 dawki na dodatek doustne, wiec spoko. Kurka musze sie powoli przygotowywac psychicznie na ten placz po ukluciu mam nadzieje, ze narobie siary i sie nie porycze hehe.
Na zakupy chodze z malym caly czas bez wzgledu na czas. Kupilam taki kubek termiczny i wlewam tam wrzatek wkladam nagrzana butle z mlekiem i mam 4h spokoju. Jak maly zechce jesc to karmie gdzie popadnie i znowu na zakupy. Ubieram go juz po doroslemu ![]() Do szpitala mialam Bebiko HA. Polecila mi lekarka i gine, bo jest delikatniejsze niz zwykle i na bank nie zaszkodzi i juz na penwo nie spowoduje alergii czy uczulen, a lepiej miec takie na wypadek gdyby dzieciatko nie przyswajalo zwyklego. Apteke dla malego to juz ma taka, ze chocho, ale to przez to uczulenie. No i stosuje raczej leki z gornej polki przepisane przez lekarke, bo jedynie takie poki co pomagaja. Grtaki kolejnym mamusiom ![]() No i nie pamietam co tam jeszcze bylo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1170 | |||
Zakorzenienie
|
![]() ciekawe czy z czasem przyzwyczaję się do małej ilości snu ![]() ![]() Cytat:
![]() kiedyś miałam dużą skłonność do łapania wszystkiego, kończyła się tak prawie każda wizyta na basenie czy w obcej toalecie ale myślałam, ze może tak się goją szwy w środku ![]() Cytat:
![]() u mnie też 2 pobudki, o 24 i o 4, ale jestem i tak nie wyspana Cytat:
a potem zaczęły się u mnie takie wichury, że tylko raz wyszłam i to na chwilkę może w końcu zaczniemy regularnie spacerować ![]() A z tymi szczepionkami to ja nie wiem co zrobię, we wtorek w końcu pierwsza wizyta u pediatry ![]() tak się ciesze bo mam dużo pytań do niego. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.