|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Ania po 154 na pierwsze czy na dwoje a później na każde kolejne coraz więcej no za takie rodzinne to już można dziecku coś kupić nawet tam bo ceny w sumie takie jak u nas i chyba raz w roku jest taki dodatek 100 e zdaje się.Oni tam z Familenkase jak coś się będzie nie zgadzać to przyślą pismo żeby poprawić czy coś dosłać ale to nic nie przepada bo zwrócą wstecz od kiedy prace zaczął,nawet jeśli tu brali to odejmą te marne kilkadziesiąt zł.
Darusia też mam ten emolium special i do kąpieli i niestety no szlag wie a z takimi małymi dziećmi się chodzi do dermatologa?
|
|
|
|
#1142 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
nie wiem,ja z mala to od 2mż chodzilam,ale do alergologa jak skaza strasznie wysypywala...
|
|
#1143 |
|
Zakorzenienie
|
No ten co my do niego jeździmy to też jest alergolog.
Kurcze już myśle i myslę i nic ni mogę wymyślić czy cos mogło wpłynąć na to że wyszła ta wysypka
|
|
|
|
#1144 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny
Pop - bardzo się cieszę że jesteście w domu. Trzymam kciuki cały czas .Evitka - jesteśmy i wszystko jest u nas ok . Wyjechaliśmy na kilka dni ferii do teściów (miałam nie jechać ). Niestety straszne tu są problemy z zasięgiem. Do tego mróz jak cholera - uwaga dziś tylko - 20 o godz. 9 rano od wschodniej strony. Dobrze że teściowa siedzi i pali praktycznie całą dobę. W górnej łazience woda zamarzła i mamy nadzieję że nizej nie zamarznie . Jako że na dworze ciężko wytrzymać to byliśmy dzisiaj na basenie i to była wspaniała decyzja, dzieciaki się wyszalały. Było praktycznie pusto. Do wczoraj udawało się jeździć na górkę (właściwie Górę Żar) na sanki i dupki (My z Zosią) a chłopaki na narty. Nie jestem w stanie nadrobić Was teraz, spróbuję po powrocie.
|
#1145 |
|
Zakorzenienie
|
Izazula to prawdziwa syberia
tam u was ,bawcie się dobrze
|
|
|
|
#1146 |
|
Zakorzenienie
|
Izazula tak wlasnie myslalam ze jak znikasz to na wypoczynek do tesciowej
![]() Libra ja z moim bylam u dermatologa jak mial 1,6roku,a z erykiem bylam pierwszy raz jak mial 6tyg. U nas na wszystkie cielesne wypryski dziala balneum ten do kapieli co kiedys mi darusia polecila.a miejscowo balneum kremem smaruje. To co ma na buzi to niestety juz naczyniaczki po leczeniu miejscowym elocomem wiec tym nie smarujcie ![]() Moje dziecko wkoncu juz normalnie chodzi po domu w rajtuzach lub zamiennie spodniach dresowych i skarpetkach
|
|
#1147 |
|
Zakorzenienie
|
Michał wstał dziś z suchą pieluchą
|
#1148 |
|
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę Was normalnie
ostatnio próbowałam z Maćkiem, ale jednak za wcześnie na wiosne kolejna próba
|
#1149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale coraz częściej woła co mnie cieszy... Michaś bez pieluchy od niecałego miesiąca jest. Po nockach przeważnie pielucha pękała a dziś sucha Warto spróbować
|
|
#1150 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę chyba poważnie porozmawiać z Igorem.
On jak nasika na podłogę, to się tym bawi, wczoraj mi kupę chcial z pieluchy do zabawy zabrać... I wierzę, że on jest szalenie inteligentny, ale jakoś w inną stronę niż inne dzieci ![]() Po tatusiu.
|
#1151 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Co do wzrostu dzieci to jak narazie ani jeden ani drugi synek jeszcze wyzszego rówiesnika nie spotkali.Choć Eryk dopiero taki wysoki od 2 lat się zrobił.No i tez nie spotkałam dziecka chudszego od moich chłopaków(Eryk dopiero co od 2 lat też normalniej wygląda i przytył) Ja za to jako dziecko byłam zawsze maleńka, jak chodziłam to wyprostowana przechodziłam pod ławą w pokoju taka standardową![]() W szkole zawsze byłam z tych niższych, ale nie najniższych, zawsze tez najchudsza. I dopiero jak miałam 15 lat zaczełam być wyższa od koleżanek, i ku mej rozpaczy i od kolegów z klasy Wszystkie się chwaliły pierwszymi chłopakami, a ja nie miałam bo wstyd przeciez mieć dziewczynę wyzsza od siebie. Na dyskotekach też przeważnie siedziałam lub zgarbiona tańczyłam w grupie, ale nigdy w parzeDopiero od moze 5 lat nie mam kompleksów ze jestem taka wysoka, bo większość nastolatek ma teraz i więcej cm niż ja. A jak jeszcze obcasik ubiorę to się odmładzam.
|
|
|
#1152 |
|
Rozeznanie
|
AniaP widzę że już znalazłaś. Jak bedą mieli już te papiery od razu niech je wysyłają tam z dokumentami, bo oni potrafia przysyłać, że jakieś nie są dostarczone i trwa nawet to 6 miesięcy. Kasy tam dają sporo, a jeszcze więcej się dostaje jak się z dzieckiem jest tam u nich. My tu, Tż tu pracuje ja też, a zasiłek dostajemy
tylko my dostajemy cos koło 100 e. nie wiem ile, bo idzie na Juli konto.Dziękuję wam za miłe słowa dotyczące mojego mieszkanka i pomoc w doborze prezentu ![]() Evitka tam będą różowe dodatki, tylko muszą jeszcze zawisnąć na ścianach i suficie, a ściany zostaja białe na razie, bo nie mamy kasy by kupić zmywalną farbe w inny kolorze. Narożnik, stolik, dywan do Juli i szafa do sypialni to priorytety, potem zmywarka i na końcu będziemy malować na inny kolor jej pokój, ale jaki to nie wiem poczekam z 2 lata, niech sama zdecyduje jak chce mieć ![]() a dzisiaj bedę miala telewizję i wreszcie mój serial bedę mogła oglądnąć nawet nie wiecie jak taka mała rzecz może ucieszyć od kąd sie przeprowadziliśmy, to nie było jak podłączyć telewizji, bo zwykła tam nie działa a nie mogliśmy się zdecydować co wybrać
|
#1153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1154 |
|
Zakorzenienie
|
drcronik tam 2 pokoje czy 3 macie?
kafelki bardzo ladnie wygladaja.U nas nadal nocnikowanie pelna para,chociaz dzisiaj jak robilam polędwiczki to nie zdazylam pomoc i sie skarbus zlal w rajtochy ale to nic ![]() kochana,madra i juz coraz wiecej mowi ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- aneczka ja tez myslalam,ze u nas za wczesnie,ale jak jej przyszczypalo dupsko jeden dzien od razu zajrzyla;p bo np ona sie zlala a ja mala karmilam,wiec chodzila z 10min w takich mokrych rajtakch,ewenbtualnie musiala sie pomeczyc zeby je sama sciagnac
|
|
#1155 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Wiecie że wczoraj jak juz zasypiała spytałam czy pośpiewa z mamą kołysnaki I DOZNAŁAM SZOKU.. bo ona zna jej na pamiec!! Tomek ze smiechu ale z podziwu nie wytrzymywał i pod kołdre sie chował ![]() Dokańczała każde ostatnie słowo w "linijce" Ach śpij kochanie. Jeśli gwiazdkę z nieba chcesz dostaniesz. Czego pragniesz daj mi znać. Ja ci wszystko mogę dać. Więc dlaczego nie chcesz spać??? Ach, śpij, bo nocą, Kiedy gwiazdy się na niebie złocą Wszystkie dzieci, nawet złe, Pogrążone są we śnie A ty jedna tylko nieeeeee.... <tu szyderczy usmiech i ironia> ![]() Aaa... Aaa... Były sobie kotki dwa. Aaa... Aaa... Szarobure, szarobure, obydwa Ach, śpij, bo właśnie Księżyc ziewa i za chwilę zaśnie A gdy rano przyjdzie świt Księżycowi będzie wstyd, Że on zasnął a nie ty i kazde ostatnie słowa ona dopowiadała...kopara nam opadła... i z tej drugiej: Już gwiazdy lśnią, już dzieci śpią, sen zmorzył twą laleczkę, więc główkę złóż i oczka zmruż, opowiem ci bajeczkę. Więc główkę złóż i oczka zmruż, opowiem ci bajeczkę. Był sobie król, był sobie paź i była też królewna. Żyli wśród róż, nie znali burz, rzecz najzupełniej pewna. Żyli wśród róż, nie znali burz, rzecz najzupełniej pewna Kochał ja król, kochał ją paź, kochali ją we dwoje i ona też kochała ich kochali się we troje. I ona też kochała ich kochali się we troje. Lecz straszny los, okrutna śmieć w udziale im przypadła: króla zjadł pies, pazia zjadł kot, królewnę myszka zjadła. Króla zjadł pies, pazia zjadł kot, królewnę myszka zjadła. Lecz żeby ci nie było żal, dziecino ukochana; z cukru był król, z piernika paź, królewna z marcepana. Z cukru był król, z piernika paź, królewna z marcepana. Wiadomo niektóe słowa wypowiadała po swojemu ale mozna zrozumieć o jakie chodziło od urodzenia te dwie kołysnaki codziennie po kilk razy spiewałam
|
|
#1156 |
|
Rozeznanie
|
Darusia mamy dwa pokoje i pokój połączony z kuchnią w sumie 3 pokoje
ale namieszałam hehe Madziwnia zdolniacha z Michasi ![]() moja Jula jedyne co powtórzy albo sama tak od siebie chodzi i śpiewa to " stary niedzwiedz mocno śpi, my sie boimy, jak obudzi to mnie zje" i drugie to " hampy dampy na murze siadł, spadł, król i armia nie podnieśli go" moje dziecko coraz wiecej rzeczy próbuje wymusić krzykiem czasem nie mam siły
|
#1157 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Kurcze, dziewczyny, chyba nam wątek padnie niedługo... nie ma mnie prawie dwa dni a nadrabianie ledwie 2 stroniczki Teraz jak zimno was nie ma to co dopiero jak lato czy wiosna przyjdzie ![]() U mnie pociecha śpi a godzinkę temu wyszli od nas Lind z Michasiem Więc w pokoju mała demolka ![]() Moje dziecko niestety nie zabłysnęło gościnnością. Chyba już czuje silne poczucie własności. jaką zabawkę dotknął Misiu to moje dziecko akurat chciało się nią bawic. No i była bardzo bojowa... hmmm... chyba muszę ja wyszkolić ![]() Michaś jak zwykle uroczy szkoda, ze tak leciutko ciągnie bo bym miała podlogę odkurzona na glanc ![]() Wercia była ciut zdziwiona jak Misiu siusiał i zobaczyła siusiaka
|
#1158 |
|
Zakorzenienie
|
a od nas bunt chyba odchodzi,mala coraz grzeczniejsza
|
|
#1159 |
|
Zakorzenienie
|
A moje dziedko śpiewa "lulajże Jezuniu"
dzis malą zajawkę przedstawiła Lind Kiedys oglądała kasiążeczke i sobie cos śpiewała. i nagle mnie oświeciło że to chyba lulajże... wiec pytam- kto Cię nauczył? ona "niania". Więc spytałam niani a ona jej czasem do snu śpiewała i ona się nauczyła. Tak śmiesznie "lulaj juniu ze lulaj" itp i tak krzyczy przy tym że my płaczemy ze śmiechu
|
#1160 |
|
Zakorzenienie
|
Kilka fotek:
1-3. przedwczorajszy spacer 4-6. czułe pożegnanie z dnia dzisiejszego
|
#1161 |
|
Zakorzenienie
|
Evitka- później zrobię zdjęcia wózka
Zosia dzisiaj rano spadła z huśtawki, ma rozwaloną całą wargę. Krew się lała, a ona biedna tak płakała z tego wszystkiego o 11 poszła spać i śpi do tej pory.
|
|
#1162 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie co...tak czytam co te nasze dzieciaki robia,co juz umieja to az nie dowierzam.
PRZECIEZ ONE SIE DOPIERO CO URODZILY!!! gdzie te 2 lata????ja nie wiem kiedy to minelo...... swoja drogą moja 2 córeńka dzis konczy 2 miesiace
|
|
#1163 |
|
Zakorzenienie
|
Sara- biedna Zosia. Ucałuj ją od cioci
darusia- dokładnie... kiedy to minęło?? Amelka juz 2 miesiące!! SZOK!! Przecież Ty rodziłaś ze dwa dni temu
|
#1164 |
|
Zakorzenienie
|
sara chyba taki dzien moja tez bije rekord w spaniu!
biedna zosienka;/
|
|
#1165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak oglądałam z Wercią fotki na telefonie. A MIsiek nawet odkurzacz na miejsce odstawiłDobrze że dziś wzięłam przykład z darusi i o 8.30 miałam już przyszykowany prawie obiad. Wróciłam to raz dwa na gaz i już jem Misiek dalej śpi, zasnął w aucie
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia a gdzie to balneum kupujesz w aptece?
Drcron,jak to zrobiliscie że tz jest w pl i macie kindergeld ![]() Madziwnia ja jak nie chcę żeby mi Miko usnął np. w samochodzie to zaczynam śpiewać i on patrzy jak na wariatkę i nie spi ![]() Sara całusy dla Zosi Asiulek słodkie dzieciaki A ja to nawet nie wiem ile czasu my bez pampka i się nie zastanawiałam nad tym czy to już czas czy nie.Zdjęłam pampka i tyle ,co pół godziny wysadzałam ,teraz już wytrzyma dłużej 1-1,5h ale chyba muszę ograniczyć picie wieczorem ,bo wczoraj się ożłopał jak koń sołtysa i zdoił się w nocy aż śpiwór był mokry musiałam go całego przebierać a już przecież suchutki wstawał od jakiegoś czasu. Mam tez taki problem że straszny cycek się zrobił , dosłownie nie mogę się iść umyć bo słyszę jak wyje za mną.Dzisiaj go u siostry zostawiłam ,zawsze tam lubił być a dzisiaj mówiła że płakał i ciągle mama i mama. No katastrofa jakaś może to tylko taki okres zdziczenia ![]() Bunty tez jeszcze uskutecznia szczególnie jak coś chce a ja mówię nie to drze japę jakby go ze skóry obdzierali ,chyba jakbym mu wlała to by mniej płakał jednak zlewam to i tyle.
|
|
|
|
#1168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale rachu ciachu posprzątane jak Wercia grzecznie fotki oglądala z ciocią ![]() Tylko podłoga pozostawia wiele do życzenia odkurzacz aż się prosi Ja już też wcinam zupkę
|
|
#1169 |
|
Zakorzenienie
|
Michał wstał, zjadł troszkę i ... chce do cioci
![]() Rozbierają z tz choinkę, wreszcie A prosiłam chyba ze 2 tyg już![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Asiulek podeślij mi fotki na maila
|
#1170 |
|
Zakorzenienie
|
ja juz zapomnialam,ze choinke mielismy
![]() moja zgaga wstala wiec uciekam sie bawic. Lind ja musze miec nasyzkowane wsio wczesniej bo takto bym sie nie wyrobila,chociaz ostatnio np kotlety ze mna robila,dostala kawalek miesa mlotek plastikowy i tluklysmy razem a ile zabawy ![]() taka sie kochana zrobila,ze po prostu brak mi slow ![]() przylazi sie przytulic,buziaka dac i to gadanie ehhh dobrze ze mam jeszcze jedno i to samo przede mna bo co ja bym zrobila jak mi to tak szybko rosnie? ![]() czasami bym chciala czas zatrzymac...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:22.

no szlag wie a z takimi małymi dziećmi się chodzi do dermatologa?

.
). Niestety straszne tu są problemy z zasięgiem. Do tego mróz jak cholera - uwaga dziś tylko
. Jako że na dworze ciężko wytrzymać to byliśmy dzisiaj na basenie i to była wspaniała decyzja, dzieciaki się wyszalały. Było praktycznie pusto. Do wczoraj udawało się jeździć na górkę (właściwie Górę Żar) na sanki i dupki (My z Zosią) a chłopaki na narty. 

ostatnio próbowałam z Maćkiem, ale jednak za wcześnie
na wiosne kolejna próba 

Wszystkie się chwaliły pierwszymi chłopakami, a ja nie miałam bo wstyd przeciez mieć dziewczynę wyzsza od siebie. Na dyskotekach też przeważnie siedziałam lub zgarbiona tańczyłam w grupie, ale nigdy w parze

poczekam z 2 lata, niech sama zdecyduje jak chce mieć