|
|
#1141 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Dieta paleo.
masakra.. dzisiaj (po dwóch tygodniach nie oszukiwania) rano o 8.00 skusiłam się na małą kromkę chleba razowego z orkiszem i masą ziaren... do teraz mnie męczy i suszyyyyyy.. wypiłam już 2 litry wody. brzuch mam jak balon i jelita bolą! a to tylko 1 mała kromczusia taka 10x5cm...
po cheatach z nabiałem nie mam takich akcji to chyba jednak oznacza że mam sobie darować gluten?
Aparatka Edytowane przez pirisand Czas edycji: 2014-06-12 o 12:08 |
|
|
|
|
#1142 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Sama dieta - jak dla mnie - jest super. Jem w ten sposb już od trzech tygodni i zauważyłam, prócz spadku wagi, również zmniejszenie innych dolegliwości. ---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- Cytat:
|
|
|
#1143 |
|
Rozeznanie
|
http://natemat.pl/106179,dieta-bezgl...czym-to-sie-je
na poprawe humoru
|
|
|
|
|
#1144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1145 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1146 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dołączę sie do Was. W zasadzie nie jestem na paleo, ale staram się jeść w 80% bezglutenowo i ograniczyłam też nabiał. W małych ilościach gluten mi nie szkodzi, ale przy większych - bóle brzucha itd itp. Za to przyda mi się wsparcie i jakieś nowe pomysły co by tu zjeść
|
|
|
#1147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast bezpodstawne jest stwierdzenie ze to dieta szkodliwa lub dukan Po za tym nie wiem i nie rozumiem dlaczego krytykujacy za tak wazne odzywczo uznaja chleb i ciastka ? |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1148 |
|
Wtajemniczenie
|
No bo chleb = kanapki, które są najprostsze do przyrządzenia= wszędzie się nadają.
I niestety są osoby, któe sobie dnia bez chleba nie wyobrażają, a wszystko co jest zdrowe jest dla nich obrzydliwe (nieważne czy próbowały czy nie)
|
|
#1149 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym nie sądzę, żeby niejedzenie właśnie chleba czy ciastek było takie głupie Myślę, że ta krytyka to jest po prostu kwestia "producentów" czy po prostu wszystkich osób zarabiających na sprzedaży zboża itd. ![]() A jeszcze a propos mody - modny też jest teraz w ogóle zdrowy tryb życia: zdrowe jedzenie, ćwiczenie itd., więc nie wszystko, co modne, jest takie złe .
Edytowane przez Melonade Czas edycji: 2014-06-14 o 17:02 |
|
|
|
|
|
#1150 |
|
Wtajemniczenie
|
Tylko, że teraz moda na "zdrowy styl zycia" też przybiera złe strony.
Za dużo jest pokazanych zbyt wychudzonych dziewczyn, które niby mają "kaloryfer" na brzuchu, jak ktoś zje ciastko raz na tydzień - to jest zły i nie odżywia się zdrowo, jak nie biega to jest leń, bo każdy fit musi biegać, jak robi cokolwiek co nie jest "fit" albo "zdrowe" to się nie zna i absolutnie nie ma nic wspólnego ze zdrowym stylem życia. A to przecież w ogóle nie o to chodzi.
|
|
#1151 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z krytyka wylacznie producentow sie nie zgodze. Do nich dochadza takze ludzie dla ktorych pozywienie bazuje na chlebie kluseczkach i makaronie i bez tego mie wyobrazaja sobie zycia. A swoje dokladaja kolorowe pisemka z artykulami o wieloziarnistym chlebie otrebach i blonniku bez.ktorego zyc sie nie da... |
|
|
|
|
|
#1152 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Grunt to nie popadać ze skrajności w skrajność i zachować we wszystkim zdrowy rozsądek. Cytat:
Oczywiście nawet nie wspominam o wszystkich babciach i ciociach, które wszystko lepiej wiedzą i jak była wojna, to sam chleb z masłem jadły i to był rarytas, więc jak śmiesz go teraz nie doceniać .
Edytowane przez Melonade Czas edycji: 2014-06-14 o 18:14 |
||
|
|
|
|
#1153 |
|
Rozeznanie
|
Istnieja dwie mody na bycie fit ta normalna, gdzie ludzie nie katuja sie, bo zjedli kawalek ciastka, jedza wiecej niz 2000kcal i druga czyli obsesyjne pilnowanie diety + jedzenie 1500kcal (tak okolo). Czasem jak sie pochodze po tych taki fit blogach to podchodzi mi to pod pro ane (wiem, duzy zarzut). Roznica taka, ze jedne jedze 500kcal/dzien i po paru maja napad, drugie jeda na 1500kcal beznapadowo + godzinka cardio, czy czego tam. Wychodzi na to samo. Fitinspiracje na niektorych blogach tez do zludzenia przypominaja thinspiracje...
Ta dziennikarka (?) ktora napisala ten artykul zajmuje sie od paru tygodni wlasnie tematem jedzenia, czego kompletnie nie moge zrozumiec. Tluszcze, kawa, mleko, cukier... glowny cel artykulow to dac do zroumienia ludziom, ze najwazniejszy jest zdorwy rozsadek, a bedziemy zdrowi i szczesliwy. Nie rozumiem tylko po co ktos kto nie ma zielonego pojecia o jedzeniu robi wywiady z dietetykami, przeciez ona nie moze tych informacji zwerifikowac i na slepo wierzy, ze to co uslyszy jest prawda. I dalej nie rozumiem czemu odstawienie chleba budzi tyle kontrowersji. Rzucenie zboz napewno nie jest wygodne, ale bez przesady. Nie jestem za tym, aby ktos kto nie ma nietolerancji/celkalii/nie przyjemnych objawow nigdy juz nie zjadl ciastka, a wrecz panikowal jak do takiej sytuacji dojdzie, ze trzeba zjesc np. bulke na sniadanie. Ale to sa wyjatki, po co skupiac sie na wyjatkach? Lepiej zadbac o codzienna diete, lepsze sampoczucie gwarantowane, dopki np. zbozowe wpadki nie stana sie rutyna to przeciez wszytsko jest w porzadku. Ot, nagle zaczelo byc wszystko latwiejsze i ludzie na bezglutenowej diecie nie sa wyalienowani. |
|
|
|
|
#1154 |
|
Zadomowienie
|
Takich artykułów ostatnio coraz więcej http://foch.pl/foch/1,138503,1609204...ry_wybor_.html
|
|
|
|
|
#1155 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie rozumiem, dlaczego ciągle jest mało inf. nt pełnoziarnistych produktów - jak ktoś nie jest chory, nie ma żadnej nietolerancji, to mąką pełnoziarnista jest świetna i o wiele lepsza od zwykłej. I całe mnóstwo przepisów na chleby czy te nieszczęsne ciastka. Niby wszyscy tacy swiatli i w ogóle, ale w moim kręgu, w pojęciu "zdrowa mąka" to tylko razowa, a na niej wszystko jest okropne. Mało kto słyszał o mące jaglanej/gryczanej/ryżowej czy jakiejś innej. Nigdy nie próbował, ale z zasady "jak zdrowe to pewnie jak razowa - niedobra".
No i przecież paleo chlebów jest pełno. Mało przepisów na polskich blogach, ale już są, a wystarczy wpisać "paleo bread recipe" i pierwsza strona google to zatrzęsienie. Sama dziennikarka która się nie zna na zdrowym odzywianiu i przy nieznaniu angielskiego mogłaby sobie przetłumaczyć w translatorze - i wyszłoby jej, że można zrobić chleb bez mąki. Niestety, zgodzę się, że oni wszyscy w jakiejś zmowie z producentami którzy bazują na mące - bo to ich zysk. Mąkie, cukier, margaryna - taniocha, a tyyyyle ciastek. I taaaakie zyski.
|
|
#1156 |
|
Zakorzenienie
|
Albo po prostu pisza cokolwiek zeby nabijac wejscia. Bo napisza kontrowersje i maja wiecej zyskow z reklam. A dieta bezglutenowa jest na poczatku trudna bo trzeba myslec co sie je i czytac sklady a takze samemu gotowac. W przeciwienstwie do "fit" dietek bazujacych na liczeniu kalorii i jedzeniu rzeczy podpisanych jako zdrowe.
Co do diety to tez obijam sie o mur. Nikogo nie nawracam nie zabraniam i nie uswiadamiam. Ale jem paleo i odmawiam jedzenia glutenu co niektorych wrecz boli. No bo jak to nie jem chlebka, platkow, zboz, ciast to niezdrowe. Nie docieraja tlumaczenia ze glutenu nie toleruje i po nim cierpie. I ze schudlam. Nie jestem dziwna bo sobie wmowilam nietolerancje. Dokladne slowa wspolpracownikow. |
|
|
|
|
#1157 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a przecież jakby nie było, to jeden ze zdrowszych sposobów na schudnięcie z drugiej strony bez sensu są te przykłady bezglutenowego brownie itd., pewnie, że są osoby, które zamiast glutenu zapychają się waflami ryżowymi i pszenną mąką pozbawioną glutenu, ale to tak jak wegetarianin żywiący się frytkami i kluskami - tak jakby nie o to chodzi... szkoda tylko, że niektórzy nie potrafią tego ogarnąć
|
|
|
|
|
|
#1158 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#1159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie stad powszechna wiara ze bezglutenowo to na waflach ryzowych i innych fast foodach. |
|
|
|
|
|
#1160 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dieta Paleo
A składy pieczywa i innych produktów piekarniczych wolnych od glutenu? że się tak wtrące do Waszej rozmowy. Czego tam nie ma
![]() Albo makaron z kukurydzy, super! Zjedz a Twój poziom glukozy poszybuje w kosmos Zresztą, ktoś musi robić nagonkę- inaczej komu by sprzedali te wszystkie leki na cukrzycę, cholesterol, otyłość i wiele innych schorzeń, gdyby wszyscy rzucili zboża? Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-06-14 o 23:02 |
|
|
|
|
#1161 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Cytat:
A np. w Tłusty Czwartek zjadłam dwa pączki i nic. Ciekawe czy gluten, czy jednak jakiś inny składnik zbóż. ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Cytat:
|
|
|
#1162 |
|
Rozeznanie
|
Dieta paleo.
Ja akurat po zbozach żadnej reakcji nie mam
gorzej z nabiałem jak wkradnie sie regularnie (plasterk tu plasterek tam i nagle jem go codziennie), to zwiększona alergia i armagedon na twarzy, jednak jedzony sporadycznie także nie wywołuje żadnych reakcji.
Edytowane przez Immoral Czas edycji: 2014-06-15 o 15:48 |
|
|
|
|
#1163 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
Są nawet skrobie warzywne : mąka ziemniaczana (jeśli tolerujesz psiankowate), mąka z tapioki (to jest dopiero hipoalergiczne). Z takich skrobii można piec różne rzeczy, niekoniecznie takie same jak ze zbożowych, ale np. biszkopty to na skrobii wychodza lepsze niż na pszennej. ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- Cytat:
Przynajmniej wiem, czego mam unikać. ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Cytat:
Ale ogólnie zauważyłam, że wciąż chudnę, tylko wolno... Wolałabym już nie chudnąc, bo jestem wysoka i grubokoścista, i tak wiotko nie będę wyglądać, tylko się zrobię koścista. Pewnie powinnam zacząć ćwiczyć. Planuję wrócić niedługo do moich ulubionych łagodnych ćwiczeń i częstszego chodzenia na piechtę.
|
|
|
#1164 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ale też mnie to zastanawiało, czy to gluten czy coś innego . Niestety, ludzie lubią strasznie krytykować rzeczy, których nie rozumieją. Tak samo, jak ktoś już wyżej wspomniał, że jak ktoś jest wegetarianinem to na pewno wcina same kluski i makarony. Albo jak komuś☠powiem, że uwielbiam ćwiczenia ze sztangami to od razu słyszę, że jak kobieta wygląda jak kulturystka to takie niekobiecie przecież, po co mi to itd. (dodajmy, że jestem mała i tłusta i chyba musiałabym poświęcić z 10 lat na to, żeby było widać u mnie jakiekolwiek mięśnie, a co dopiero jak u kulturystyki ...) Cytat:
Dziewczyny, a wrzucacie gdzieś swoje jadłospisy może? Szukam inspiracji
Edytowane przez Melonade Czas edycji: 2014-06-15 o 16:54 |
||
|
|
|
|
#1165 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Właśnie układanie posiłków jest dla mnie dużą trudnością. Ale jest już coraz lepiej..... Jest kilka ciekawych blogów z których czerpię inspiracje na komponowanie posiłków.
|
|
|
#1166 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1167 |
|
Zadomowienie
|
Jest ich na prawdę mnóstwo: np.
http://www.thepaleomom.com/ A tu lista the best http://psychologyofeating.com/top-50-paleo-blogs/ I taki fajny blog nie tylko paleo: http://comfybelly.com/by-recipe/#.U54HG_l_vTo |
|
|
|
|
#1168 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ale i tak dziękuję za linki, na pewno przejrzę .
|
|
|
#1169 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1170 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Dieta Paleo
Ja najbardziej lubię stalkerville.net
Ale to nie blog tylko strona (i od tygodnie maja jakiś zastój :/) |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:54.

no i nie mam wypchanego ani wydętego brzucha

.