|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Orbitrek cz. II
No ja tez walcze z tluszczem
I pas naprawde baaardzo pomaga. Czytalam gdzies, ze podobno sa tez duze efekty ( talia sie modeluje ) gdy sie w nim spi. Ale jakos nie jestem przekonana do tego pomyslu.
|
|
#1142 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Cały rok z orbitrekiem
Ile kosztuje taki poczciwy już orbitrek??Do użytku domowego oczywiście.
|
|
|
|
|
#1143 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Cały rok z orbitrekiem
Cytat:
|
|
|
#1144 |
|
Raczkowanie
|
Jakiś czas temu pisałam tu o orbitreku i kupiłam tego: http://allegro.pl/orbitrek-magnetycz...990121710.html Wszystko trzeba było rozkręcać, bo coś źle na kole zamachowym było i nie było różnicy w obciążeniu. Teraz z kolei ciągle skrzypi. Te śruby co są na tej rurce do której mocowane są rączki ciągle się odkręcają. Cała ta rama się buja i skrzypi. Mam wrażenie, że on się zaraz rozleci. Wasze Orbitreki też się tak trzęsą, bujają? Ciągle mam na 1 ustawione, a ledwo daję radę. Nogi mnie tak bolą, że po 10 minutach muszę odpocząć, a i tak w sumie daję radę tylko 40 minut.
|
|
|
|
|
#1145 |
|
Zadomowienie
|
kasianiuniakotek, u mnie po poprawce w skręcaniu koła wszystko działa tak jak powinno być, różnice czuję z każdym jednym poziomem, ale na 1 to zwyczajnie sobie macham nogami jakby w powietrzu, ćwiczę zazwyczaj na 4-5, ostatni (9) jest zbyt ciężki. Na czym stoi Twój orbitrek? Jak mój stał na gołych panelach, ciągle się bujał, trzeszczał i było go wszędzie słychać, odkąd zainwestowałam w dywan, wszystko jest ok - pomijając fakt, że jakieś odgłosy musi wydawać
W kole czasem czuję jakieś tarcie (czuć w nogach i słychać), ale trwa to kilka sekund i nie każdego dnia tak się zdarza.
|
|
#1146 |
|
Zakorzenienie
|
no i wiadomo, ze im osoba ciezsza, tym ćwiczenia beda glosniejsze
|
|
#1147 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() Ja nowa w wątku, trafiłam tu bo szukam dla siebie orbiego, po porodzie sylwetka wymaga podrasowania dzis dokonałam już pierwszego zakupu - hula hop pod wymiar, mam nadzieję, że do piątku dojdzie niestety z wyborem Orbiego nie jest wcale łatwo. Wstępnie wybrałam kilka modeli i najblizszy memu sercu jest Zipro Hulk - ma ktoraś ten model? Jestem wysoka i muszęmieć orbiego z dlugim krokiem, ten model ma ponoć regulację długosci kroku 3 poziomowa. W dodatku jest duzy i stabilny (w teorii) i jak na magnetyka tej wielkości ńie zabija ceną, bo kosztuje 700 zl bez 1 zł. Kolo zamachowe 8 kg, sadze, ze mi wystarczy.W necie niestety znalazłam malo opinii o tym modeu, więcej o Neonie, który dla mnie jest za malutki a chcialabym czuć sie bardziej przekonana przed zakupem. Jeśli ktoras z Was miała jakies doswiadczenie z tym modelem, bedę wdzięczna za info jak się sprawuje
|
|
#1148 |
|
Raczkowanie
|
Hello. Potrzebuję pomocy w wyborze orbitreka. Szukałem czegoś w cenie 700-900 zł, ale jak się okazuje to za mało, więc teraz maksymalna kwota to 1300 zł. W tej cenie może kupić już dosyć dobry sprzęt takich firm jak Kettler, York czy Thorn. Poniżej załączam dwa rodzaje sprzętu, który po części mnie interesuje:
http://allegro.pl/orbitrek-magnetycz...107682109.html http://allegro.pl/orbitrek-kettler-c...105588472.html Może ktoś z Was wypowiedzieć się na ten temat? Może ktoś ma jakieś doświadczenie związane z tego typu sprzętem? Znacie wymienione wyżej firmy? Z góry dziękuję za pomoc!
|
|
|
|
|
#1149 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Polecicie dobry orbitrek?
Cytat:
Dlaczego uwazasz, ze do 700 zl nie da sie kupic dobrego orbitreka?
|
|
|
#1150 |
|
Raczkowanie
|
Ja tak nie uważam. Uważają tak osoby, których opinie czytałem. Zresztą już zdecydowałem, że chcę kupić coś droższego, bo nie mam pewności co do sprzętu za 500-700 zł. Także podtrzymuję pytanie, polecicie coś? Może coś z własnego doświadczenia?
|
|
|
|
|
#1151 |
|
Zakorzenienie
|
No ja z wlasnego doswiadczenia mam orbitrek do 400 zl, waze ponad 100 kg i jest sprawny nadal. Nie trzeszczy, nie kolysze sie, ma plynne regulacje. Nie wiem, co musialby miec w sobie, zeby dokladac 700 zl.
No ale jak masz taki kaprys to powodzenia w szukaniu
|
|
#1152 |
|
Zadomowienie
|
PawMaj13, mam Neon Zipro i jestem wciąż zadowolona, mam na koncie ponad 3000 km, wymieniłam tylko baterie w wyświetlaczu. Mam 160zm wzrostu, więc dla mnie jest w sam raz, mogę ćwiczyć różne mięśnie dzięki różnym chwytom i pozycjom. Nie wiem jak Hulk, ale skoro to ta sama firma, a więcej możliwości... :P
kosmonautaaa, ile opinii przeczytałeś? Sprzęt za 1300zł ma gorsze opinie niż te powyżej 10000zl Jeśli masz dużą motywację i nieginące chęci, za ponad tysiąc dostaniesz całkiem niezłego orbiego, cokolwiek "niezły" oznacza. Przy wyborze własnego orbitreka kierowałam się niewygórowaną ceną i opiniami, porównywałam wiele w podobnym zakresie cenowym i kupiłam wspomnianego już Neona za 500zł. Nie widzę sensu w wydawaniu dużych pieniędzy na sprzęt do użytku domowego. Z dwóch propozycji wybrałabym Thorna: oba mają podobne parametry, a Thorn jest 200zł tańszy i ma możliwość wprowadzenia własnych danych i zapamiętywanie 4 użytkowników (u mnie wkurza mnie właśnie to, że domownicy chodzą sobie pokręcić i naginają moje wyniki Mając do wybory Thorna i swojego Neona, znów wygrałby Neon (12kg koło nie byłoby w pełni wykorzystywane przeze mnie), miałabym wtedy fundusze na kupienie dywanu pod orbiego i sprawnie działający pulsometr
|
|
#1153 |
|
Rozeznanie
|
Wielkie dzięki za odpowiedź
już jestem o krok bliżej zakupu
|
|
#1154 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mogłabyś powiedzieć jak orbitrek sprawuje się po tym okresie czasu? Przymierzam się do kupna, dlatego pytam. Możesz polecić? Z góry dziękuję za opinie. |
|
|
|
|
|
#1155 |
|
Przyczajenie
|
Cześć jestem Adam, mam prawie 24 lata, 174 cm wzrostu 80 kg wagi jak zaczynałem jeździć, teraz 84(hehe proszę się nie bać), opowiem Wam moje doświadczenia z orbitrekiem.
Jeżdżę od dwóch lat z dwiema jedno miesięcznymi przerwami, do tego orbitrek kurzy się latem bo jeżdżę sporo na rowerze co bardzo lubię i preferuję. Mój orbitrek: http://topslim.pl/product-pol-414-Or...Sculpture.html Mój orbitrek kosztował ja wiem 700-800 zika[kupiony w selgrosie], gwarancja na 2 lata proponuję dokupić wydłużenie, zaraz powiem dlaczego. Moja maszynka ma 8 stopni trudności(8 najcięższa). Jak zaczynałem jeździć to plan wyglądał tak: 6 dni w tyg, codziennie po 20 minut na poziomie 5. Na chwilę obecną jeżdżę po 45 minut niekiedy 60 na poziomie 8. EFEKTY: -rozbudowa mięśni czworogłowego i dwugłowego uda(o to głównie mi chodziło bo mam problem z rzepkami[podwichnięcie rzepki] i musiałem wzmocnić nogi), -nooooo, nie ukrywam, że ładnie modeluje pośladki(to już nie z autopsji, ale słyszałem od paru osób kilka uroczych słów ;p płci przeciwnej rzecz jasna ;]), -rozbudowa mięśni ramion(orbitrek to typowy aerob, wyciął się biceps, triceps, m.czworoboczny, naramienny, a także uwidocznił się grzbiet i ogólnie plecy), mięśnie piersiowe większe(aka klata), także pewne uwidocznienie, -OD KIEDY JEŻDŻĘ NIE CHORUJĘ- ogólnie przeziębienie było moim fatum, do tego migdałki, chwila moment i już wyro, katar i L4, a nienawidzę tego! rutinoscorbiny i scorbolamidy do smieci, umarłemu kadzidło typowo.(przez intensywny trening na orbitreku pocisz się konkretnie, oczyszczasz troszkę organizm do tego zwiększasz kondycję, przyspieszasz metabolizm, drobnoustroje nie mają łatwego życia w Twoim ciele ;p) Spalanie tkanki tłuszczowej w moim przypadku trochę lipa ;p na brzuchu mam fałdki jak zaczynałem jeździć to były i teraz też są i tak sobie z nimi żyje[w pasie się nie mierzyłem], brzuch nie jest wielki, ale widoczny. Wychodzę z założenia, że jak podczas siusiu widać pewną [charakterystyczną dla mężczyzn] cześć ciała to nie ma się co martwić a jak zniknie z pola widzenia no to pierwszy sygnał, że robi się nie bezpiecznie. Jeśli czytają to fanki[fani] kaloryferków, sześciopaków i muskułów to pozdrawiam gorąco xDNapisałem, że moja waga najpierw była mniejsza a po orbitrekowaniu wzrosła ponieważ[być może]: -jeżdżę na najcięższym poziome - nie jest to taki klasyczny już aerob rozbudowała mi się tkanka mięśniowa, to może tłumaczyć wzrost wagi. - druga sprawa, nie mam żadnej diety i jestem szczerze mówiąc przeciwnikiem, jem normalnie, mięcho, warzywka do tego ciemne pieczywo bo bardzo lubię, także białka, węglowodany itd itp w normie. 3-4 posiłki dziennie, bez podjadanie i objadania się na noc. Słodycze i fastfoody bardzo rzaaadko, aczkolwiek nie eliminuję ich całkowicie. Ostatni raz jadłem słynnego maca w sierpniu zeszłego roku jak byłem w uk ;p. Zwykle sam sobie pichcę bo gotowanie to moje hobby. Jestem zwykłym chłopem lubię wypić piwko i popijam 2-3 razy w miesiącu. Wszystko z umiarem, ale wszystko dla ludzi niczego sobie nie odmawiam! Ciuchy nigdnu nie były na mnie ciasne, przeciwnie, te z liceum[stare] zrobiły się luźne ;> Jakiego orbitreka kupić? Myślę, że dla kobiety dobry jest każdy orbitrek, taki za 400 zika bez problemowo na aeroby wystarczy. Pisałem o gwarancji bo, w mojej maszynce poszły spawy na ramie, a potem spaw na dźwigni ręcznej - no ta wajcha która się popycha ręką podczas jazdy. Niestety 80 kilo ponad i szybkie machanie przez godzinę robi swoje. Dlatego gwarancja, serwis myk i reperują, to drugie pęknięcie zaspawałem sam, [był już po gwarancji] trzyma do dziś;> Czy polecam orbitreka? Tak i to bardzo! -Super aeroby, nie tylko nogi ale także i pośladki plecy i ramiona. -Widoczny efekt który nazywam zmęczeniem bez męczenia, pocisz się ale nie męczysz tak bardzo jak chociażby na rowerku stacjo. -Wzrost kondycji a do tego oszczędzasz stawy. -Serce i płuca Ci kiedyś podziękują za te gibanie na orbitreku teraz ;> -Spalanie tłuszczu? Tak! Ale połącz z lekką dietą, bez szaleństwa, to wystarczy! Do tego ćwicz na lekkim poziomie, machaj szybko, z dużą częstotliwością. Efekty nie pojawią się zbyt szybko, to jużzależy od Twojego organizmu, w razie jakby po miesiącu dwóch nie było znacznych rezultatów nie zniechęcaj się, cierpliwości! Edytowane przez Adamooo Czas edycji: 2015-03-04 o 13:55 |
|
|
|
|
#1156 |
|
Zakorzenienie
|
Nie miałam pojęcia, że można sobie dokupić przedłużenie gwarancji
Ale cóż, człowiek się uczy całe życie.Co do tego, że orbi nie obciąża stawów, to niestety nie mogę się zgodzić, kolanowe są mocno obciążane gdy ćwiczy się codziennie I to jest jedyny jak dla mnie minus orbitreka. No może jeszcze to, że jak coś nawala to nie mam pojęcia do kogo zwrócić się o pomoc. Złotych rączek niestety nie posiadam wokół siebie.
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2015-03-07 o 01:25 |
|
|
|
|
#1157 |
|
Przyczajenie
|
Z tą gwarancją rzuciłem bo standardowo jest 24 mies i mi ta wajcha poszła po 25 mies ;> Z tego co wiem jest opcja dokupienia roku za 50 zika w niektórych sklepach podobnie jest ze sprzętem RTV i AGD.
Noo o stawach mówiłem bardziej w kontekście biegania którego nienawidzę ;> Najlepszy exercise z myślą o stawach to rower a best to pływanie^^ |
|
|
|
|
#1158 |
|
Rozeznanie
|
Kupiłam Zipro Hulk
ćwiczę od tygodnia, miałam jeden dzień przerwy, a tak to codziennie ok 25-30 minut orbitrek na drugim poziomie obciązenia (kolo zamachowe 8 kg, 8 stopni regulacji obciązenia) średnia prędkosc 26-27 km/h. oprócz tego kręce hula hop juz jakis czas co 2-3 dni po pól h. Widzę pierwsze efekty - 1 kg w dół, mniejszy obwód w talii, twardsze pośladki, zmniejszyl sie nieco cellulit. zwłaszcza, ze w diecie praktyczie nic nie zmienilam i raczej nie w smak mi zmieniac nawyki żywieniowe )Co sądzicie o l-karnitynie w żelu? Stosuje któraś? Działa? Czy to pic na wodę? Na jakim obciążeniu ćwiczycie i z jaką prędkością? Ja nastawiam się póki co na spalanie tłuszczyku, dlatego obciążenie wybrałam niskie, ale nie wiem czy nie jest zbyt niskie i czy prędkość nie za mała...
|
|
#1159 |
|
Zadomowienie
|
Gratuluję zakupu, efekty jak najbardziej motywują. Zwiększałam poziom o 1 co miesiąc, ale jak doszłam do 6, stwierdziłam, że za bardzo wyrobiły mi się łydki, teraz ćwiczę różnie 3-5max. Z prędkością jest tak, że zależy od sprzętu, każdy pokazuje na swój sposób, musiałabym mieć porównanie na kilku, ale na moim (też Zipro) średnio wychodzi mi 22-24km/h, więc Twoja prędkość jest bardzo wysoka. Na spalanie ważna jest długość ćwiczeń, od ok 20minuty prawidłowe spalanie dopiero się zaczyna. Żeli ani innych wspomagaczy nie stosuję, oprócz magnezu w tabletkach, ale to inna bajka
Zakładam czasem pas neoprenowy i u mnie działa cuda zauważalne od razu. Tempo i obciążenie dobieraj pod siebie, zaczynasz dopiero, więc nie katuj się, tylko powoli zwiększaj poziom i czas. Obciążenie też nigdy nie jest równe, zależy w jakiej pozycji ćwiczysz i jak trzymasz stopy
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1160 |
|
Rozeznanie
|
Witam, zakupiłam w dobrej cenie Kettlera Axos Cross M. Moja przygoda ze sportem zaczęła się wiele lat temu- akrobatyka i balet, od mniej więcej 1,5 roku ćwiczę intensywnie (programy typu p90x, Insanity). Wzrost 168, waga:52 kg. Moim jedynym utrapieniem od dawna niestety są uda i pupa. Cellulit wodny (niewielkie wahania hormonalne) sprawia,że na udach i pupie widzę galaretkę. Nie ma tego dużo,ale ćwicze naprawdę sporo, a tak strasznie ciężko mi się tego pozbyć... :/ Orbitrek zakupilam również 'przyszłościowo', ponieważ jest on bezpieczny m.in. dla kobiet w ciąży.
Do tej pory ćwiczyłam na tego typu urządzeniu u rodziców, obciążenie bo 6-7 w skali 10-stopniowej. Ok 45-60 min. Dodam, że formę mam b. dobrą - taki trening właściwie mnie nie męczył mocno. Czy ktoś może dać mi jakieś wskazówki co do programu treningowego na orbitreku? Dodam,że jestem również w trakcie Insanity, czyli programu intensywnego cardio poprawiającego wydolność. Nie ograniczam się do orbitreka, to tylko mił dodatek i odmiana. Pozdrawiam fit-maniaczki
|
|
#1161 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz śmigam 50 minut przy ponad połowie obciążenia, orbi podaje, że robię około 16km. Mnie nic nie boli, bo wszystko zwiększałam sobie stopniowo. Na początku miałam trochę problemu z nudą, ale i na to znalazłam sposób. Słuchawki w uszach muszą być, bez energicznej muzyki nawet nie wsiadam na machinę. Do tego ustawiam sobie czas do przejechania, tak jak pisałam wcześniej ostatnio jest to 50 min. i jakoś bardziej mnie to motywuje, kiedy widzę ile czasu mi zostało do końca. W drugą stronę to było mi ciężko - 'o mamo... dopiero 20 min. jadę'.
|
|
|
|
|
|
#1162 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cellulit jest uciążliwy i niestety, jak sama widzisz po sobie, trzyma się również aktywnych fizycznie osób. Programy, z którymi ćwiczysz, powinny być zdecydowanie bardziej pomocne w walce z cellulitem niż orbi. Kiedyś ćwiczyłam głównie na orbim minimum 40min dziennie, często dochodziło do 1,5-2 godzin z obciążeniem jednym bez zmian przez cały trening. Efekt był taki, że faktycznie mnie to już przestało męczyć. Teraz dodaję inne ćwiczenia przed, różne programy z fitness blender, albo mieszanka Mel B i kończę orbim (zmieniam co 5-10 minut obciążenie, nie o 1 stopień, ale np.: 5-2-4-1-6) i po tym czuję, że żyję Do tego ćwiczę często z pasem neoprenowym, zakładałam go i na brzuch i na pupę ![]() CatherineWolf, ja na nudę oglądam seriale/filmy albo też słucham muzyki i czas leci. Najgorzej jest wstać i zacząć ćwiczyć, potem już leci. Cieszę się, że jest nas coraz więcej
|
|
|
#1163 |
|
Rozeznanie
|
Również trening poprzedzam innymi ćwiczeniami m.i.n fitness blender, Natalia Gacka, mel B (rzadziej-nie męczą mnie jej programy) itp. a kończę orbim, chyba faktycznie czas zrobić większe obciążenie na orbitreku
do wakacji marzę o szczupłych udach. pas neoprenowy chyba się u mnie nie sprawdzi, bo brzuch mam płaski i umięśniony.. jedynie pewne partie na udach i jak gdyby z boku pupy mnie męczą
|
|
#1164 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie - zaczęłam ćwiczyć na orbitreku, na razie po 15 minut co 2 dzień, żeby się wprawić
Ale nie wiem jak ćwiczyć docelowo - nie chcę schudnąć(tj. może, ze 3 kg by się przydało ), a tylko ujędrnić pupę, wzmocnić mięśnie nóg, bo mam problemy ze stawami, które są słabo przez mięśnie podtrzymywane(tak mówił lekarz ) i poprawić kondycję.Jak często i jak długo ćwiczyć i na jakim obciążeniu? |
|
|
|
|
#1165 |
|
Zadomowienie
|
Malagenia, może skup się bardziej na pozycji? Wersja "na palcach" i z większym obciążeniem pomoże umięśnić łydki. Na pupę polecam ćwiczenia bez odrywania pięt od podstawki i pozycję na Małysza
im pupa niżej, tym ciężej pracuje.
|
|
#1166 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a w tej pozycji na Małysza poowinnam oprzeć łokcie na tej "kierownicy" czy jak?:P
|
|
|
|
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
Na orbiku smigam juz 40 minut
w tym dwie przerwy po 3-5 minut 3x w tygodniu - raz rano na czczo, dwa wieczorem.Efekty sa oszalamiajace. Z rozmiaru 44 na 40 ![]() Spora zasluge robi w tym wszystkim pas neoprenowy. I zastanawiam sie nad spodenkami. Miala z was ktoras to cudo? W ogole ostatnio sprawilam sobie Cellu 5000. Fajna sprawa Zasysa jak banka a i jest wgodniejszy w uzyciu.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1168 |
|
Przyczajenie
|
Ja staram się codziennie rano ćwiczyć co najmniej 30 min.
|
|
|
|
|
#1169 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak wam idą ćwiczenia? Ja zmieniłam pracę, inne godziny, inny tryb i zupełny brak motywacji. Miesiąc nie robiłam nic
|
|
|
#1170 |
|
Zakorzenienie
|
Mi po staremu, czyli codziennie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:34.

I pas naprawde baaardzo pomaga. Czytalam gdzies, ze podobno sa tez duze efekty ( talia sie modeluje ) gdy sie w nim spi. Ale jakos nie jestem przekonana do tego pomyslu.

W kole czasem czuję jakieś tarcie (czuć w nogach i słychać), ale trwa to kilka sekund i nie każdego dnia tak się zdarza.
a chcialabym czuć sie bardziej przekonana przed zakupem. Jeśli ktoras z Was miała jakies doswiadczenie z tym modelem, bedę wdzięczna za info jak się sprawuje 

Ale cóż, człowiek się uczy całe życie.