![]() |
#1141 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia
Nie, nie można go bronić poprzez wymuszanie na rodzicach decyzji lub uniemożliwianie im działań do których mają prawo. Tyle. koniec. Rodzice podejmują decyzję i nikomu nic do tego.
![]() |
#1142 |
Zakorzenienie
|
Celebre po prostu zgadza się z taką ideologią:
Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości do wykonywania prac domowych. Św. Tomasz z Akwinu (1225-1274) ojciec kościoła katolickiego Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów. Św. Tomasz z Akwinu (1225-1274) ojciec kościoła katolickiego Kobiety są błędem natury z tym ich nadmiarem wilgoci, temperaturą ciała świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu, są rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny Św. Tomasz z Akwinu (1225-1274) ojciec kościoła katolickiego Cała płeć żeńska jest słaba i lekkomyślna, uświęcona jedynie przez macierzyństwo Św. Jan Chryzostom To o czym tutaj dyskutować. A jeszcze jaka waleczna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1143 | |
Raczkowanie
|
najśmieszniejsze jest to, że ja nigdzie nie napisałam jakie jest moje zdanie, co ja bym zrobiła
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Podejrzewam, że uważacie swoje zdanie za złe i dlatego tak zawzięcie atakujecie bogu ducha winnych ![]() Edytowane przez Celebre Czas edycji: 2014-08-05 o 12:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1144 |
Zakorzenienie
|
No proszę Celebre, jaka teraz sprytna i przebiegła się zrobiłaś. Imponujące.
I te ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1145 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty na poważnie takie rzeczy piszesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla dziecka, które będzie żyło ze świadomością, że nikt go nie chciał? Dla rodzica, który będzie musiał podjąć decyzję o jego porzuceniu? Dla społeczeństwa, które na te dzieci będzie musiało łożyć? Poniekąd po to wymyślono badania prenatalne - aby chorych dzieci rodziło się mniej, bo są ogromnym problemem dla swojej rodziny, są kosztem dla całego społeczeństwa. Oczywiście, że komuś może się to wydać okrutne, ale kiedyś te dzieci po prostu by się nie urodziły, matki potraciły by ciąże bo nie było ich czym podtrzymywać, ewentualnie dzieci zmarły by tuż po narodzeniu albo we wczesnym niemowlęctwie. Dzisiaj mamy duże możliwości medyczne i jak widać sami wpadamy czasem w ich pułapkę jak właśnie bohaterka tego wątku - próbująca na siłę wbrew możliwościom swojego organizmu zostać mamą. Nad tym się należy czasem zastanowić, że życiu nie wszystko można mieć, mimo, że teoretycznie są możliwości, bo czasem cena może się okazać zbyt wysoka. Niedawno czytałam jaką wiadomość o tym, jak to rodzice wynajęli surogatkę, trafiły się bliźniaki, jeden z zespołem downa, to wzięli zdrowe dziecko a to drugie surogatce pozostawili, no ewentualnie mogła oddać, ale zdaje się, że się nie zdecydowała i opiekuje się nim - w sumie nie swoim dzieckiem tak na prawdę ... ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- A daj spokój, akurat tego jestem pewna, że gdybym nie miała realnych możliwości wychować swojego dziecka obojętnie chorego czy zdrowego to na pewno usunęłabym ciążę zamiast rodzić i je gdzieś oddawać. I jeszcze się całe życie zastanawiać co się z nim stało, czy jest szczęśliwe, czy może jest mu bardzo źle, czy ma do mnie żal za to, że je urodziłam itd. Zupełnie bezsensowne myślenie jak dla mnie - urodzić i oddać. Już pomijam, że te ośrodki nie czekają z otwartymi ramionami i różnie w nich jest.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-08-05 o 13:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1148 |
Zakorzenienie
|
Wiesz Klarisso, widocznie najlepsza jest jednak adopcja duchowa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1149 |
Naczelna Nastolatka
|
Nie, nie lepiej. Lepiej jest jak ludzie mogą korzystać ze swoich praw i wiedzą, że przepisy będą przestrzegane. "Co by było gdyby"do rozważenia mają rodzice a nie osoby postronne i rodzice podejmują decyzję. Nie wiem ile razy mam to napisać.
![]() |
#1150 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Skoro moje pieniadze ida na obiady dla ministrów i ich podróże wakacyjne to moze lepiej zawalczyc o zmiany w opiece nad chorymi, w tym wieksze nakłady finansowe. Moze wtedy aborcji byłoby mniej |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1151 |
Zakorzenienie
|
Jestem też bardzo ciekawa, jak Celebre w swojej szlachetności serca widziałaby życie takich np. dzieci w "ośrodku":
http://dawidekspalek.blogspot.com/p/o-nas.html http://preclowastrona.blox.pl/html Chociaż przypuszczam, że za długo by nie pożyły... Ile pracy, zabiegów i sił psychicznych i fizycznych rodziców wymaga opieka nad chorymi dziećmi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Problem jest bardziej złożony niż aborcja czy terminacja. Dawniej wiekszość chorych dzieci nie przeżywała, umierała szybko, skrajne wcześniaki czy dzieci z innymi wadami, chorobami. Była brzydko zwana selekcja naturalna. Teraz żyją znacznie dłużej i generują ogromne koszty, i tego nie zmieni fakt, czy jeden z ministrem z drugim zaczną jeść w barze mlecznym zamiast u "Sowy i przyjaciół", to jest argument populistyczny, jak z "Faktu". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1153 | |
Raczkowanie
|
jedni sie modlą a inni daja na wódeczkę
![]() Cytat:
Duza czesc ludzi nie ma wiedzy, polegaja na slowach lekarza, powinien on w pierwszej kolejnosci mowic o zyciu, a nie od razu proponowac aborcje |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie róbmy z ludzi idiotów, jest naprawdę duży dostęp do wiedzy, sporo blogów rodziców i ludzie łatwo mogą się dowiedzieć, jak wygląda życie z dzieckiem chorym na daną chorobę. Poza tym lekarz nie jest od tego, żeby mówić o życiu, prowadzić indoktrynację, ale od tego, żeby przedstawić rodzicom, jaka jest sytuacja i jakie mają możliwości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1155 | |||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jestem absolutnie przeciwna czemuś takiemu, gdyż to było by jedynie odwodzenie od podjętej decyzji lub potęgowanie wyrzutów sumienia dla tych, którzy jednak nie zmienili by zdania. Takie coś się praktykuje jak matka chce porzucić dziecko w szpitalu po narodzinach - owocuje to tym, że pod wpływem hormonów i rozmów z psychologiem kobiety raczej decydują się podjąć opiekę nad dzieckiem, a potem po roku lub kilku latach słyszymy o zakatowanych dzieciach... Cytat:
![]() |
![]() |
#1156 |
Konto usunięte
|
Nie wierze, ze ktos tu podwaza fakt iz o dziecku maja prawo decydowac rodzice i nikt wiecej. Jesli rodzina nie jest patologiczna (czyt. kobieta wpadla po raz n-ty i robi wszystko, aby usunac, ciaze, to to dziecko jest dzielem dwojga ludzi i tylko oni moga o nim decydowac. Zaden kosciol i inni obroncy zycia od siedmiu bolesci.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1157 |
Przyczajenie
|
Powiem szczerze, że jestem przerażona ostatnimi wydarzeniami chciałam starać się o dziecko metodą in-vitro przy użyciu xxx ale w tym świetle nie wiem jak to będzie w przyszłości chyba jestem skazana na bezdzietność ...
Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2016-10-14 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1158 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:43.