|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Jeśli to jakaś porządna agencja, to jest szansa, że jeszcze zadzwonią.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1142 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() nouvelle90, chodziło mi raczej o przykład czegoś co może być m.in przejawem snobistycznej podstawy wyższości niż o zwykłe czepianie się stroju ![]() ![]() Miałam dużo okazji do obserwacji takich zachowań prawników, to teraz wywołuje u mnie emocje. Może dlatego że moje wyobrażenia względem "prawego" prawnika zawiodły ![]() ![]()
![]() |
#1143 |
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że chyba żadna z dziewczyn, które się tutaj udzielają (a mamy absolwentki najrozniejszych kierunkow) raczej nie usłyszała na wykladach, że jest elita narodu? Ja usłyszałam to już pierwszego dnia studiów, a potem słyszałam to średnio ze dwa razy w tygodniu, między innymi w ironicznych reakcjach wykładowców na nieodpowiedni stroj i moim zdaniem to usprawiedliwia, bo działa na próżność i jak ktoś jest podatny na takie sugestie to może się zdarzyć, że mu odwali na tym punkcie. Na szczęście ja tam się dystansuje od tego i na dobrą opinię staram się zapracować.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1144 |
Zadomowienie
|
Tez ciągle słyszałam na wykładach, że jako przyszli prawnicy jesteśmy elita narodu. Dla mnie to była jakaś totalna bzdura ale widziałam, że dla wielu to tzw. "woda na ich młyn".
---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- Takie gadki mogą wpłynąć degenerujaco na umysł młodego człowieka. Jakkolwiek jest to głupie.
#1145 |
Zakorzenienie
|
Trochę offtopowo w sprawie świataka prawniczego polecam taką książkę "Anonimowy adwokat". Przerysowane, ale trochę prawdy w tym jest.
---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Zgadza się. Do mnie nawet ostatnio odezwała się agencja, gdzie byłam na czarnej liście. Edytowane przez Marbella85 Czas edycji: 2014-10-21 o 22:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#1146 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Wspominałyście o rozszerzaniu znajomości języków obcych. Oprócz angielskiego i niemieckiego jakie jeszcze znacie? Stawiacie na nietypowe języki jak np. czeski lub szwedzki? Może polecacie jakieś szkoły językowe? Jak widać po naszym forum często oprócz doświadczenia rekruterzy stawiają na języki - jaki poziom? B2? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1147 |
Rozeznanie
|
Znalazłam dziś ogłoszenie do sklepu z odzieżą używaną tzn. nie ja , tylko ojciec widział ogłoszenie na witrynie i od razu dzwonił do mnie, że takie jest. Pomyślałam, póki nie mam innej pracy to i taka dobra, kasa będzie przynajmniej. Zadzwoniłam od razu pod podany numer, ale niestety nie dostanę się do tej pracy. Pani zapytała mi się przez tel czy pracowałam już gdzieś wcześniej i czy umie obsługiwać kasę fiskalną. Odp , że pracowałam , ale nie w sklepie i że kasy nigdy nie obsługiwałam, ale szybko się uczę. Pani odp, że szukają osób, które już wszystko umieją. Wielka filozofia nauczyć się obsługi kasy fiskalnej albo wywieszania ciuchów na wieszakach.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1148 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1149 | ||
Raczkowanie
|
Nie usprawiedliwia, zdania nie zmienię
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1150 |
Wtajemniczenie
|
pytanie do dziewczyn "obcykanych " w temacie
![]() wczoraj sie zastanawialam z kolezanka która sie dosyc mocno rozchorowala ina moje sugestie zeby wziela ze 2 dni l4 i sie wykurowala odpowiedziala ze nie moze bo po 90dniach pracy dopiero jej zaplaca. ja z kolei wyczytałam ze po 90 dniach nieprzerwanego okresu ubezpieczenia tzn przed praca jesli były płacone skladki to to sie zalicza dotego okresu. jak to jest?
#1151 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja celuje tylko w kursy finansowane przez Unię, organizowane przez różne instytucje. W tym roku zrobiłam 2 takie kursy. Po drugie każda kasa jest inna. I uważam że obsługi kasy można nauczyć się bardzo szybko, nie potrzeba do tego kursu. Na kursie nauczymy się obsługi takiej kasy, a przyjdziemy do sklepu pracować i mamy inna kasę. Przecież to tylko szmateks, a nie żadne rozwojowe miejsce pracy. ![]() Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2014-10-22 o 13:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1152 | |
Zakorzenienie
|
Serio na kasę fiskalną potrzebny jest kurs? Przecież to w parę godzin można opanować. Zresztą teraz te kasy to są takie, że się tylko towar skanuje i resztę klientowi wydaje.
---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1153 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1155 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1156 |
Raczkowanie
|
Oooo wow
![]() ![]() ![]() Mam pytanie: w rubryce wymagane dokumenty jest napisane "CV - Kontakt WYŁĄCZNIE e-mail:" Hmmm... jakoś dziwnie byłoby mi wysłać mail z samym Cv bez LM ![]()
#1157 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A ja wczoraj byłam na rozmowie w branży. Miałam dostać dziś telefon, ale cisza. Szkoda cholerna, bo praca moich marzeń ;-( |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kasy starego typu trudniej opanować, masz wiele funkcji, które jak zrobisz źle to skarbówka siądzie i nie odpuści ![]() Patrząc na Was, wydawało mi się, że ludzie chcą się podjąć pracy i jakoś mają normalne podejście. Jak kogoś warunki nie interesują, to przecież się nie aplikuje. Jakoś tak rozsądnie podchodzicie do tego szukania pracy. Dzisiaj przyszła do nas dziewczyna, lat 30, zostawiła CV, w którym miała tylko jedną praktykę w 2009r, na moje pytanie, czy chce rozmawiać z kierownikiem, by osobiście oddać CV (moja kierowniczka akurat latała po sklepie i mogła dziewczę od razu zobaczyć) odpowiedziała że nie chce, ale że mamy zadzwonić do niej. Pytam więc, na jaki dział chce, a ona do mnie, że najlepiej do biura, od biedy na obsługę klienta, od pn-pt od 8-16. Cóż, z takimi wymaganiami to raczej nie do marketu, gdzie potrzeba dyspozycyjności, jest praca zmianowa i nikt jej tego nie da. Ja wiem, że każdy by chciał pracy w tygodniu, weekendy wolne, ale to raczej się nie idzie do handlu, czyż nie? Moja kierowniczka akurat szuka ludzi i gdyby dziewczę chciało pracować na zmiany, to mogłaby przyjąć, ale jak chciała mieć wolne weekendy no to nie ma szans. Swoją drogą, jakby któraś chciała pracy, co prawda na początek chyba 3/4 etatu, ale warunki do dogadania, jako kasjer we Wrocławiu, to mogę zanieść CV ![]()
![]() |
#1159 |
Zakorzenienie
|
Dziś dostałam maila z pewnej agencji, że nie zostałam przyjęta do pracy. Co ciekawe po telefonie z agencji parę dni temu powiedziałam, że nie jestem tym stanowiskiem zainteresowana. A co jeszcze lepsze oprócz mnie mail był zaadresowany też do 4 innych osób. Oczywiście nie byli oni ukryci. Kogo oni biorą do tych agencji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1160 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak z ciekawości, Jabłuszko co chciałabyś tak najbardziej robić? Z postów wnioskuję że studiujesz coś związanego z finansami. Chciałabyś być księgową czy nie do końca ![]()
![]() |
#1161 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Myślę też o byciu doradcą podatkowym lub/i biurze podatkowym. Ale to takie myślenie tylko, bo w żadnej pracy jeszcze nie miałam możliwości się sprawdzić, dlatego tylko gdybam, zawsze mnie "kręciły" podatki - jakoś mi to wchodziło ładnie do głowy, i księgowość prosta czyli ta budżetowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1162 | |
after hours
|
Cytat:
żeby otrzymać zasiłek z zusu na zleceniu musisz mieć ciągłość opłacanych składek chorobowych przez 90 dni. (może być u różnych pracodawców, niekoniecznie u jednego). Jeśli np pracowałaś 2 mies u poprzedniego pracodawcy na podstawie umowy o pracę, a przeszłaś (bez przerwy) do innego na zlecenie i po miesiącu pójdziesz na zwolnienie, a masz odprowadzaną składkę chorobową, to dostaniesz zasiłek. jeśli składki chorobowej nie masz potrącanej, to zasiłku nie dostaniesz. ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Jabłuszko, a Ty nie myślałaś o praktykach bezpłatnych choćby? skoro i tak studiujesz i nie jesteś w pełni dyspozycyjna, to ciężko będzie znaleźć normalną pracę. zwłaszcza w pięknym, studenckim mieście.. a przynajmniej zrobisz coś w swoim kierunku.
![]() |
#1163 |
Konto usunięte
|
Rozumiecie coś z tego ogłoszenia: http://olx.pl/oferta/decathlon-mikol...2e1e8;promoted
Jak może być staż na stanowisku kierowniczym. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1164 |
after hours
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48635727]Rozumiecie coś z tego ogłoszenia: http://olx.pl/oferta/decathlon-mikol...2e1e8;promoted
Jak może być staż na stanowisku kierowniczym. ![]() ![]() przypuszczam, że chodzi o "staż menedżerski", jak to ma miejsce w korporacjach ![]()
#1165 |
Konto usunięte
|
Ayo - Nie myślałam o bezpłatnych. A dyspozycyjna jestem, co 2 tygodnie jestem wolna całe 5 dni, a potem 3 dni (urok zajęć co 2 tygodnie).
A że w branży...? No po prostu chcę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Konto usunięte
|
Kiedyś mój angielski był dość dobry, w Liceum chodziłam na rozszerzony, potem na studiach to było takie ble-ble... Ale oglądam filmiki angielskie,uczę się. Jak jest...tak średnio - rozumiem w 90%, co ktoś mówi, gorzej z wysłowieniem się na takim samym poziomie.
Tak, myślę o wyjeździe, ale raczej nie do Warszawy, jednak chciałabym coś tutaj załapać, żeby mieć jakieś doświadczenie, chociaż te pół roku, bo potem "z czym do ludzi" jadąc do większego miasta? |
![]() ![]() |
![]() |
#1168 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
u mnie to zdarza sie zapraszać przez maila na rozmowy ale na drugi etap i to oczywiscie z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym, z otwartoscia na odpowiedz na pytania jesli jakiekolwiek sa. aha no i jak ktoś nie odpisze to sie dzwoni potwierdzac czy doszla wiadomosc na 1-2 dni przed. ewentualnie jest przeniesienie rozmowy na inny termin jak wiadomosc faktycznie nie dotarla. ale ja nie w agencji....wiec robie masowke ale musze dbac o branding firmy jako pracodawcy ![]() takie zagrywki z mailami itd to nie wina rekruterow czesto ![]() ![]() ![]()
I always look on the bright side of life and approach it with energy ![]() Edytowane przez malpkajuja Czas edycji: 2014-10-22 o 21:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Rozeznanie
|
Mam głupie pytanie.... Dlaczego w każdym ogłoszeniu wymagają statusu studenta?? Chodzi o ubezpieczenie? To już dla ludzi PO studiach nie ma zatrudnienia?! Masakra jakas... Nie mam gdzie wysłać cv bo wszędzie chcą dyspozycyjnych studentów... Ja będąc studentka w ogóle nie miałam czasu przez naukę nawet dla samej siebie, o pracy nie wspomnę :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#1170 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie wiem czy korzystasz, ale na KULu robią podczas Tygodnia Ekonomicznego wiele fajnych warsztatów prowadzonych m.in przez specjalistów z finansów. Polecam też różne spotkania w ramach dni kariery czy spotkań z HRowcami w ramach różnych konferencji. W Lublinie też się dzieje ![]() (Wiem że najchętniej chciałoby się coś robić i dostawać wypłatę ale... gdy zobaczyłam że w jednym instytucie psychoterapii w Lbn przyjmują na staż w ramach konkursu ale.. stażysta musi zapłacić za niego 1340 zł/msc, to doceniłam chęci pracodawców, którzy dzielą się wiedzą bezpłatnie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:25.