![]() |
#1141 |
Rozeznanie
|
Dot.: mamusie i staraczki
Bo ja 21 mam urodziny a on akurat ma wtedy dyżur
![]() ![]() Czuję się strasznie. Wszystko mnie boli,a plecy to już szczególnie. Dzisiaj coś mi się zrobiło i boli mnie przy poruszaniu prawą nogą tak jakby w pachwinie albo na samym dole i brzegu podbrzusza (nie wiem jak to dokładnie określić). Martwi mnie to,ale nie wiem czy jechać z tym na ip Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1142 |
Zakorzenienie
|
Beauty Twoja decyzja oczywiscie ale moim skromnym zdanie dziec wie kiedy ma wyjsc najlepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1143 |
Rozeznanie
|
Ja wiem,ale psychicznie będę się czuła lepiej jak mój lekarz będzie. We wtorek mam wizytę i zobaczymy co tam lekarz wypatrzy.
A co myślisz o tym moim bólu w pachwinie? Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1144 |
Zakorzenienie
|
Beauty pod koniec wszystko boli
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Tyle ze lekarz z Tobą rodził nie bedzie. Przyjdzie na sam koniec albo zobaczyc w trakcie jak postęp porodu ewentualnie podjąć jakies decyzje chyba ze wlasnie o to Ci chodzi. rodzi sie z położna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1145 |
Rozeznanie
|
Wiem. Tylko że on jest ordynatorem i przy nim położne skaczą wokół mnie jak nakręcone. Także i przy porodzie inaczej by mnie traktowały
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1146 |
Zakorzenienie
|
Beauty trzymamy kciuki za pomyślne rozwiazanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1147 |
Zakorzenienie
|
Nie chce żebyś to źle odebrała, bo kurcze no nie lubie jak sa zgrzyty na forach, grupach etc. Ja bym na Twoim miejscu poczekała, sama chcialam już urodzić ale nie dałabym sobie wywolać jeśli nie byłoby to konieczne. Wiem, że komfort psychiczny matki jest ważny ale możemy sobie gadać i tak wiemy, że najważniejsze jest dziecko. W brzuszku mamy dzieciaczek ma się dobrze skoro sam się nie wybiera na ten świat, a nic złego się nie dzieje. Z tego co na szkole rodzenia mówili to dziecko decyduje o momencie porodu (mówimy o ciaży przebiegającej prawidłowo) Kiedyś oglądalam program z położną z wieloletnim stażem mówiła, że nie rozumie matek decydujacych się na cesarke bez przeciwskazań do porodu śn, że dla takiego dziecka to szok, zostaje nagle wyrwane z brzucha. Dlatego tak bardzo bałam się, że któregoś dnia usłyszę "nie przekręcił się, cesarka" tak bardzo chciałam urodzić naturalnie, dla Kamilka. Z ta cesarka to przykład podałam, wiem, że ty pn. Rozumię komfort psychiczny matki jest ważny ale popatrzcie, że my wiemy co się z nami dzieje, że rodzimy, mniej więcej wiemy jak to będzie przebiegać bo kobiety od pokoleń rodzą i nie jest to temat tabu a jednak towarzyszy nam strach, czasami przerażenie. A teraz spójrzmy na to z perspektywy dziecka, ono nie wie co się dzieje, jest wystraszone a jeszcze zmuście żeby wyszedł jak nie jest na to gotowe. Beauti ja Cię nie krytykuje, broń Boże, zrobisz jak uważasz i masz do tego prawo, to Twoje maleństwo
![]() ![]()
Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę, Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę, Jestem przy Tobie od pierwszego grama, Tyś moje dziecko a ja Twoja mama ![]() Nasze szczęście jest juz z nami ![]() Edytowane przez docik10 Czas edycji: 2015-11-17 o 00:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1148 |
Zakorzenienie
|
Powiem tak ja miałam możliwość wynajecia poloznej ale ona wlasnie działała w ten sposob ze rowniez brała w dany dzien zazwyczaj tydzien przed terminem i wywolywala. Zrezygnowałam bo chciałam by naturalnie wyszedł porod. Akcja naturalnie sie toczyła ale zakończenie cc.
Rozumiem cc przed terminem jak sa wskazania tak samo jak wywoływanie po terminie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1149 |
Zakorzenienie
|
Przeciez nikt o zdrowych zmyslach nie poda jej oksytocyny, co najwyzej lekarz zrobi jej masaz szyjki. Moze podziałac a nie musi. Masaz nie jest szkodliwy. Urodzenie w 39 tygodniu to porod o czasie. Ciaza jest donoszona. Nikt tu nie mowi o cesarce na zyczenie. A swoja droga komplikacji przy porodzie naturalnym moze byc pierdyliard razy wiecej niz przy cesarce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1150 |
Zakorzenienie
|
Calineczka a skad ta pewność? Przy cc jak i sn moze dojść do rożnych powikłań ale jeszcze do innych przy wywoływanym porodzie sn.
W mojej okolicy stosują wywoływanie porodów przed TP a kazdy dzien dla dziecka w brzuchu matki jest cenny. Beauty zrobi co uwaza,my tylko swoje zdanie wyrazilysmy wiec bez nerwów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1151 |
Zakorzenienie
|
Normalny nie poda oksy przed terminem. Zakładam, że chodzi do normalnego.
A bo tak naskoczyłyście na nią... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1152 |
Zakorzenienie
|
Calineczka nie no co Ty nie chodziło o naskoczenie. Ja wiem ze pokusa poznania swojego dziecka szybciej jest wielka
![]() ![]() Calineczka jak u Was? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1153 |
Zakorzenienie
|
Byliśmy na szczepieniu. Masakra. Dusiołka, co ty myślisz o szczepieniu na rota i pneumo i kiedy polecasz rozszerzać dietę? Po 4 czy 6 m przy kp?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1154 |
Zakorzenienie
|
Calineczka to trudne tematy:/ ja szczepie tymi podstawowymi z racji tego ze tyle lat juz sa na rynku i wszyscy żyjemy zeeszta byłam przekonana cały czas ze jest mniej tych szczepów w pojedynczych a tu niby odwrotnie (?!)jakos ..niedawno lekarz mi namieszał w głowie odnośnie tych pare w jednym no ale za pozno juz zreszta nie wiadomo gdzie jest prawda a argument ze na zachodzie wszyscy szczepią skojarzonymi mnie nie przekonuje. Zaczęłam zastanawiać sie nad szczepieniem przecie pneumokokom ale to po roku wtedy dwie dawki sa. Na Rota nie bede szczepić a jeszcze sa meningokoki masakra
![]() ![]() Co do rozszerzania ja rozszerzać zaczęłam jak Mała miała 4mies z hakiem od jabłka zaczęłam. Wiadomo to ab początek tylko po 2-3lyzeczji sje daje i pare dni obserwuje takze szału nie ma. Jak pamiętasz albo i nie moja była karmiona mieszanie. Wiem ze zalecenia niby najnowsze mówią ze od 6mies die powinno.. Powiem tak gdybym była kp tylko i przy drugim dziecku to chyba poczekałbym do tych 6mies albo chociaz 5.. Tu zapewne jest tez duzo mędrkujących a zalecenia kurcze z roku na rok sie zmieniaja ;/ jednak jestem za tym by dziecku obojętnie kiedy zacznie sie to rozszerzanie biorąc pod uwage ze najwczesniej po ukończeniu 4mies ,zeby dawać naprawde dzieciece rzeczy do jedzenia i na sile nie udoroslac dziecka jesli chodzi i potrawy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1155 |
Rozeznanie
|
Wracam z wizyty. Jutro mam jechać na ktg,jeżeli wyjdzie ok to wracam do domu, jeżeli coś będzie nie tak to zostaje w szpitalu. Jak zapis będzie w porządku to w piątek się kładę,wieczorem założą mi cewnik a w sobotę będę rodzić. Wydaje mi się,że krzywdy tym dziecku nie zrobię,bo termin mam tylko dzień później,więc urodze w 40 tygodniu. Może źle robię,możecie mnie krytykować,ale fakt,że mój lekarz będzie przy mnie bardzo mnie uspokaja. Tym bardziej że szykuje się duże dziecko i życie jest życiem,może się skończyć różnie,nawet cc, ale wtedy będę spokojna, że nie zrobi tego byle kto
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1157 |
Zakorzenienie
|
Calineczka spoko
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Beauty najwazniejsze żeby synek zdrowy sie urodził i żebyście byli pod fachowa opieka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1158 |
Zakorzenienie
|
Szczepię zwykłymi nfz plus pneumo po pół roku i rota.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1159 |
Zakorzenienie
|
Calineczko, przecież nie naskoczyłysmy na beauty, wyraziłysmy swoje zdanie.Na temat szczepien ja nic się nie wypowiadam, pytalismy o opinię dwóch matek i neurolog a i tak zadecydowalismy jak uważaliśmy i różnie znajomi reagowali.
Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę, Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę, Jestem przy Tobie od pierwszego grama, Tyś moje dziecko a ja Twoja mama ![]() Nasze szczęście jest juz z nami ![]() Edytowane przez docik10 Czas edycji: 2015-11-17 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1160 |
Zakorzenienie
|
Docik to jak szczepicie wkoncu?
![]() ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cos czuje ze w ogole nie szczepicie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1161 |
Zakorzenienie
|
Oj nie, ja nie z tych nieszczepiących
![]() ![]() ![]()
Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę, Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę, Jestem przy Tobie od pierwszego grama, Tyś moje dziecko a ja Twoja mama ![]() Nasze szczęście jest juz z nami ![]() Edytowane przez docik10 Czas edycji: 2015-11-18 o 20:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1162 |
Zakorzenienie
|
A tak z ciekawosci to co neurolog mówił?
Opinie od znajomych sie nie liczą co moga wiedziec na temat szczepień ? Tyle ile wyczytają w internecie. Dla fachowców jest to trudny temat i Niewiadomo gdzie jest prawda a co dopiero dla laików..sam kazdy musi zadecydować |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1163 |
Zakorzenienie
|
Kobieta odezwij sie
![]() Calineczka a mam pyt jak wspierać rozwoj mowy u dzieci takich bliżej roczku? ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- A u pochwale się moja córa chodzi juz ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1164 |
Zakorzenienie
|
Nam Pani neurolog powiedziala, że ona szczepila na wszystko młodsze dzieci, starszego syna nie zaszczepiła bo nie było tych szczepionek i przeszedł rotawirusy i powiedziała, że pomimo tego, że jest lekarką wylądował w szpitalu z powodu odwodnienie. Pytałam o te skutki uboczne bo większość znajomych straszyło mnie autyzmem a Pani doktor dementuje bo nie jest to potwierdzone badaniami. Wbrew temu co inni sugerowali zaszczepiliśmy.
---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Pediatra uważa, że jeśli nie ma bariery finansowej to powinniśmy szczepić na wszystko. Troszkę się zdziwiłam kosztami ale spokojnie daliśmy rade z wypłaty wyłożyć.Szkoda mi tych co by chcieli szczepić a ich na to nie stać. Szczepienia 5w1 mamy bezpłatnie z sanepidu ale był m-c, że musielismy kupić dwie szczepionki i 6 puszek mleka (nasz ma mleko na recepte) i mąż przyjeżdża z apteki i mi mówi, że musi jechać jeszcze raz bo mial za mało kasy, 500zl mu na to nie wystarczyło, wyszło za całość ponad 600zł a on kart nie mial przy sobie. A gdzie tam reszta rzeczy dla dziecka? Ale jestem bardzo zadowolona bo z prezentów jakie Kamiluś dostał to od urodzenia używany pampersów podarowanych, maluszek ma 3,5m-ca a my jeszcze mamy zapas ![]()
![]() |
#1165 |
Zakorzenienie
|
Docik no tak ale mozna tymi na NFZ szczepić. Z kolei pediatra w szpitalu gdzie rodziłam mówił ze niczym sie nie różnią tylko ilością wkłuć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1166 |
Zakorzenienie
|
Z sanepidu mamy obowiazkowe szczepienia za darmowe więc bezsensownie nie brać 5w1 i kłóć go kilka krotnie. Już ceny porównywałam w kilku aptekach w jednej było najtaniej ale i tak to sporo pieniędzy, więc nie każdego na to stać :/ Mleko to 6puszek ale on ma to tyljo na pół m-ca
![]()
![]() |
#1167 |
Zakorzenienie
|
Docik ja juz sie pogubiłam
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1168 |
Zakorzenienie
|
Dusiolka a co mowi twoja cora? Mozna duzo rzeczy: mozna masować jezyk policzki wewnatrz, proste cwiczenia artykulacyjne np. sprzątanie jezykiem mieszkania, czyli naszej buzi, sluchowe ćwiczenia - pokazywanie na obrazkach co słyszy. Na komlogo jest duzo pomocy. Cieszynska ma takie plyty z wyrazeniami dxwiekonasladowczymi do powtarzania. Temat rzeka.
Docik, a jak to jest, ze macie darmowe z sanepidu? To nie tylko chodzi o roznice wkluc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1169 |
Zakorzenienie
|
Mama namiętnie powtarza a tak to jakies swoje wymyślone wyrazy
![]() ---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Kurcze fajnie ze tak sie znasz na tym napewno zadbasz o synka odpowiednio ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- No wlasnie co do szczepionek to nie chodzi tylko o wkłucia ale gdzie jest prawda i jaka ona jest to chyba wiedza tylko ci co robia te szczepionki ;/ ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Cora ma troszkę ponad 10.5mies |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1170 |
Zakorzenienie
|
To od dxwiekonasladowczych trzeba.
Jezus.... nie da mi pisac to moje dxievko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.