![]() |
#1141 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Cytat:
Co do sytuacji w Szwecji- nie wiem. Ale w Anglii cofnięto lub poważnie obcięto benefity "jak leci". "Swoim" także. A teraz porównaj sobie sytuację gospodarczą Wielkiej Brytanii i Polski oraz wyciągnij wnioski. ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Taaaaaa. Nouvelle, zauważ, że generalnie biedni uważają, że ich biedzie są winni bogacze. Tyle tylko, że bogacze z reguły myślą w sposób przyczynowo-skutkowy i mają tyle dzieci, na ile ich stać właśnie po to, żeby nie musieć liczyć na żadne "benefity" mające zapewnić ich dzieciom niezbędne minimum socjalne. To właśnie dzięki temu myśleniu dzieci "bogaczy" mają jakiś start w życiu. Kurczę, no bogaczom też nie spada z nieba. Dokładnie pamiętam, jak zasuwali moi Rodzice po to, by mi i bratu zapewnić to, co zapewnili a nawet więcej niż musieli. I tego samego nauczyli nas. Prostej zasady: chcesz mieć, to zasuwaj. Ciekawa jestem, jakie zasady wpoją swoim dzieciom ci rodzice, którzy całe zycie siedzą na zasiłkach lub pracują tylko tyle, ile wymaga niezbędne minimum i liczą na cud. Bo z pewnością nie zaradności i zasuwania.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1142 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Ja uważam, że pomoc od państwa powinna się należeć tym najsłabszym, którzy nie mogą sami na siebie zarobić. Czyli niepełnosprawnym, chorym i starym. Dzieci mają rodziców, którzy powinni je utrzymywać. Jeśli np. mnie nie stać na dziecko, to go sobie nie planuję, nie rodzę i nie wyciagam ręki po pieniądze z to 500+, MOPS-u itd.
Dlaczego nikt się nie zainteresuje losem ludzi chorych, starych, którzy nie mają na leki i utrzymanie? Dlaczego nikogo nie obchodzi los niepełnosprawnych i ich rodzin? Nie mowie tu tylko o pomocy finansowej, chociaż ta pomoc jest śmieszna wobec nakładów, jakie muszą ponieść np rodzice chorego dziecka na jego leczenie i utrzymanie. Potrzebna byłaby pomoc państwa w opiece nad niepełnosprawnymi. Np. taka matka, która została z problemem sama, a tatuś się ulotnil, urabia się po łokcie, poświęca całe życie, a mało kto jej współczuje i wyciągnie pomocną dłoń. Kij mnie obchodzą rodziny wielodzietne, ja im dzieci klepac nie kazalam.
#1143 |
Raczkowanie
|
dziewczyna bana dostała.... za co?
spadam, bo mając odmienne zdanie aniżeli większośc tez moge sobie na niego zarobic ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1144 |
Konto usunięte
|
Dostała raczej za dublowanie kont niż za poglądy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1145 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale rozdawanie kasy zdrowym ludziom, bo im "ciężko" nie mieści się w granicach mojego pojmowania świata.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1146 |
Konto usunięte
|
Tym bardziej, że to "cieżko" w przypadku Polski bierze sie właśnie z rozdawania nierobom kosztem pracowitych. Wspomniana fryzjerka z miasta powiatowego zarabiałaby pewnie więcej, gdyby właścicielka salonu nie musiała np co miesiąc dopłacać do jej wynagrodzenia jakichś 500 zł, które w tej chwili idą w kosmos, tzn na podatki, które fundują socjal. Czyli płaci dodatkowe 500, ktore teraz dostanie z powrotem. Ups, a może jednak dopłaci do nich kolejne 200 - koszty obsługi projektu? Czyli zabiorą jej 700, podniosą podatki, dowalą podatek od sklepów, który spowoduje wzrost cen i dadzą 500 zł. Gdzie tu jest sens?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1147 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#1148 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Są lenie, i są osoby, które po prostu pracy znaleźć nie mogą. Jeśli tak uogólniasz, to nazywasz w tej chwili m.in. moją matkę leniem ![]() Cytat:
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;57144151]Kto powiedział, że do miast? Przeprowadzić się tam, gdzie jest praca. Są w Polsce duże firmy, np. motoryzacyjne, które płaca krocie tapicerom, żeby chcieli się przeprowadzić w ich okolicę, bo nie mogą znaleźć pracowników. Takie miejsca niekoniecznie są tylko w dużych miastach. To raz. Dwa, może zacznij się najpierw troszczyć o swoją pracę, a nie wszystkich 38 milionów obywateli. Nie pójdziesz do pracy, bo jak wszyscy będą chcieli, to będzie źle? ![]() [COLOR="Silver"][/QUOTE] Ciężko oczekiwać, żeby np. rodzina mieszkająca w domu po dziadkach, za który nie trzeba płacić, rzuciła wszystko i np. wynajęła mieszkanie w dużym mieście. Wiesz, ile kosztuje wynajęcie mieszkania, w którym zmieściłaby się 4 czy 5-osobowa rodzina w dużym mieście? Co z tego, że jeden z rodziców znajdzie w końcu pracę, jeśli i tak nie wystarczy na utrzymanie? Przenosić jest się łatwo ludziom wolnym czy jeszcze nieposiadającym dzieci, albo gdy oboje mają szansę na pracę. Nie oczekujmy też takiej mobilności od ludzi z pokolenia urodzonego w latach 50-tych i 60-tych, z których większość nie skończyła studiów, więc do korpo nie pójdą a do zaczynania pracy fizycznej nie każdy ma w tym wieku siły. Dlatego ludzie często wolą zostawać w rodzinnych miejscowościach. Ty piszesz z punktu widzenia świeżo upieczonej studentki/absolwentki bez zobowiązań, która chce podbijać świat. Cytat:
Edytowane przez d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767 Czas edycji: 2016-03-17 o 00:27 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1149 |
Konto usunięte
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;57474871] tam jest porządny socjal i ludzie nie lądują na marginesie, [/QUOTE]
To już coraz bardziej mit. Wiem o tym z pierwszej ręki. Socjal jest taki, że nie zdechniesz z głodu jak nie pracowałeś, ale pomoc finansowa jest taka, że właśnie trzyma na marginesie. W sumie to bardzo dobrze, powinno to zmuszać lewusów do podjęcia pracy. Ale wielu bezrobotnych z zawodu przyzywczaja się i do tego kiepskiego poziomu życia. Jest oczywiście lepiej niż w Polsce, ale szokującej różnicy nie ma. Skończyło się tak stopniowo od lat 1990-2000, wtedy mocno obcięto socjal w Niemczech. |
![]() ![]() |
![]() |
#1150 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiem. Takie tłumoki bez szkoły nie powinny mieć praw wyborczych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1152 |
Zakorzenienie
|
Nie ma możliwości aby pracy nie było. Po prostu nie ma.
Jest owszem praca mało płatna, mało rozwijająca, o nieciekawych godzinach pracy, taka w której się pracuje a nie spija kawki, trudna, ale jest i jest jej na tyle dużo, że spokojnie piszę że praca jest, tylko się niektórym nie chce. |
![]() ![]() |
![]() |
#1153 |
BAN stały
|
I zasadnicze pytanie: czy rodzice ktorzy zarabiają 1500 zł (przykład kilka postów wyżej) na prawdę powinni mieć 3 dzieci?? Może tylko jedno?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1154 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1155 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja mam pracowała jako sekretarka i potem młodsza księgowa przez jakieś 10 lat po ślubie, po przeprowadzce do innego miasta tylko tata znalazł pracę. Przenieśli się, bo kończyły się czasu PRL-u gdzie mieszkanie zapewniał im zakład pracy a na zakup nie było ich stać więc wrócili mieszkać u moich dziadków, gdzie dom był duży i miejsca sporo. Mama zajmowała się wychowywaniem trójki dzieci, gdy najmłodsze z nas miało ok 10 lat mama zaczęła aktywnie szukać pracy na nowo, no ale niestety, rynek pracy się zmienił i nawet to jej doświadczenie się nie liczyło, tym bardziej, że nie skończyła studiów, tylko przeróżne kursy dla sekretarek i księgowych. Do tego u mnie w mieście pracę biurową dostają głównie znajomi znajomych. Mama do pracy fizycznej nie pójdzie ze względu na stan zdrowia, ma grupę inwalidzką, nie wolno jej niczego ciężkiego nosić, zginać się za dużo, podnosić rąk na dłużej, bo potem kończy się to u niej unieruchomieniem albo kilkudniową migreną. Jest wg Ciebie leniwa, głupia, czy praca leży na ulicy a ona nie chce brać? Szukała, jest zarejestrowana w UP, zrobiła tam kilka kursów. Nie raz mówiła, że żałuje tego czasu bez pracy no ale przeprowadzka była konieczna, potem trójka dzieci (dziadkowie w żaden sposób nie pomagali w opiece, wręcz sami wymagali opieki, sprzątania, gotowania, oni nie robili nic a wręcz utrudniali np. nie sprzątając po sobie) a potem to już niestety było za późno. Cytat:
I tak sobie przypominam, że kiedyś bardzo chciałam iść na medycynę, ale w mojej szkole chemia była zawsze na poziomie podstawowym, w dodatku nawet ten poziom podstawowy był realizowany kiepsko i na zdanie matury rozszerzonej nie miałam szans. Niektóre dzieciaki z mojej klasy poszły po prostu na korepetycje i potem bez problemu maturę zdały i dostały się na wymarzone studia. Takie korepetycje z jednego przedmiotu to był koszt może 200 zł miesięcznie, może nawet nieco mniej i tak sobie myślę, że gdyby moi rodzice dostawali wtedy taką pomoc, to mogłabym na te korki iść i zostałoby jeszcze na inne potrzeby, np. na wycieczki szkolne na które nigdy nie jeździłam. W całym moim życiu pojechałam raz, w ostatniej klasie liceum. Może mogłabym pójść na studniówkę i bal gimnazjalny, bo miałabym na kreację. Może uniknęłabym prześladowania ze strony koleżanek z klasy za niemodne ciuchy po siostrze. Dużo rzeczy wyglądałoby lepiej, ale nigdy nie przyszło mi do głowy winić za to rodziców, bo doskonale wiem, że robili wszystko, co było w ich mocy i odmawiali sobie wszystkiego dla dzieci. Edytowane przez d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767 Czas edycji: 2016-03-17 o 11:36 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1156 |
Zakorzenienie
|
Tak oczywiście obiektywne przeciwności losu i praca tylko po znajomości.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kojarzycie pewnie sprawę Piotrusia, którego wsparł Real Madryt. Przy okazji reportażu na ten temat w tv ktoś z NFZ mówił, że zachęca ludzi do leczenia w Polsce i dlatego nie daje kasy na zagraniczne operacje. W tym samym reportażu wypowiadał się też tata chorej dziewczynki, która też miała problem z oczami (wybaczcie, nie pamiętam dokładnie co to za choroba). Co zaproponowano, gdy dziecko w końcu doczekało się na wizytę? USUNIĘCIE oka. K**wa mać. Usunięcie oka, które można by było uratować. EDIT: Co ja szukam jakichś przykładów z TV... Znajoma rodziców ma syna, lat już bedzie mieć około trzydziestu. Niestety, syn jest na poziomie emocjonalnym 7-latka. Z wyglądu normalny facet, ktoś kto go nie zna, minąłby go na ulicy i nawet by nie pomyślał, że coś jest nie tak. Z resztą nawet do podstawówki chodził normalnie, ale okazało się, że odstaje od innych dzieci. Wyniesie śmieci, pójdzie do sklepu po bułki, ale kanapki już sam sobie nie zrobi. Problem jest taki, że jego poziom upośledzenia jest zbyt duży, by mógł żyć jak "normalny" człowiek, a jednocześnie zbyt mały, by miał przebywać w ośrodku. Renty nie dostał, bo uznano, że jest zdolny do pracy. Do pracy iść nie może, bo owszem, jest (jak na swój stan) bystry i potrafi zrobić wiele rzeczy, które mu się pokaże, ale musi być przy tym pod stałym nadzorem (to jest tak, że np pokaże się mu, jak zrobić samolot z papieru i za chwilę zrobi ich 5, ale na drugi dzień kompletnie nie będzie sobie w stanie poradzić z kartką papieru :/ ), nikt nie powierzy mu samodzielnej pracy...
"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.." Edytowane przez Jamajka007 Czas edycji: 2016-03-17 o 11:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1158 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Uważam, że ci ludzie niepotrzebnie naciągają innych na datki skoro ich dzieci mogą dostać pomoc w kraju. Podobnie jest z kardiochirurgią dziecięcą - rodzice zbierają kasę na operację w Niemczech, gdzie operuje jakiś polski profesor (nazwiska nie pamiętam), podczas gdy w Polsce też takie operacje się przeprowadza. Oczywiście nikt nikogo nie zmusza, żeby wspierał takie akcje, ale uważam, że to z deka nie fair wobec tych osób, których się nie informuje, że te dzieci mogą otrzymać pomoc medyczną bez tych pieniędzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Konto usunięte
|
Yuri, ale ten program nie jest dla 50-latków, bo oni, jeżeli w ogóle z niego skorzystają, to przez krotki czas. To jest program dla ludzi 20+, którzy mają właściwie nieograniczony dostęp do nauki i czasy mamy takie, że nikt nikomu nie broni sie uczyć, niekoniecznie żeby pójść na medycynę (rozumiem ból, moja mama też nie miała kasy na korki dla mnie, przez co matura poszła mi średnio i na wymarzoną uczelnię nie dostałam się), ale po prostu żeby mieć pracę. Wielu ludziom sie po prostu nie chce uczyć, a widząc, że ktoś ma lepiej od nich potrafią tylko heheszkować o znajomościach, złodziejach, układach, nie widząc zupełnie ciężkiej pracy tej osoby. To, że ktoś jest mniej zdolny to nie jest problem ogółu społeczeństwa i normalne jest, że taka osoba ma zwykle dosyć ograniczone pole manewru jeżeli chodzi o pracę, więc nie bardzo rozumiem skąd pretensje, że musi być sprzątaczką albo kasjerką. Wszędzie, w każdym kraju na świecie ludzie mniej zdolni, mniej zaradni, gorzej wykształceni pracują w mniej ambitnych zawodach i zarabiają mniej.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1160 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5749381 6]Chodzi o siatkówczaka i ten rodzaj nowotworu leczy się już w CZD tą samą metodą co w USA - podaje się leki p.nowotworowe bezpośrednio do oka. Nie jest to metoda dobra w każdym przypadku, pokazywali w tv dziewczynkę, którą wyleczono tą metodą w Polsce, bez amputacji oka. Główny 'zarzut' rodziców jest taki, że w Polsce metodę tę stosuje się od roku, a w USA od 10 lat.
Uważam, że ci ludzie niepotrzebnie naciągają innych na datki skoro ich dzieci mogą dostać pomoc w kraju. Podobnie jest z kardiochirurgią dziecięcą - rodzice zbierają kasę na operację w Niemczech, gdzie operuje jakiś polski profesor (nazwiska nie pamiętam), podczas gdy w Polsce też takie operacje się przeprowadza. Oczywiście nikt nikogo nie zmusza, żeby wspierał takie akcje, ale uważam, że to z deka nie fair wobec tych osób, których się nie informuje, że te dzieci mogą otrzymać pomoc medyczną bez tych pieniędzy.[/QUOTE] Właśnie pamiętam, że mówili, ze w Polsce można już leczyć chorobę, na którą cierpi Piotruś, ale w przypadku tej dziewczynki odniosłam wrażenie, że cierpiała na coś innego, nie wiem czy mówimy o tym samym reportażu. Może oglądałam coś innego, a może coś pomieszałam, bo zwykle tv leci tylko w tle ![]() Chodziło mi generalnie o to, że państwo ma w ![]()
#1161 |
Konto usunięte
|
No niestety, ten świat jest straszny i okrutny, rządzony kasą, kasą i jeszcze raz kasą. Równości nie było, nie ma i nie będzie. Próbowali wdrożyć komunizm swego czasu i też klapa.
Pora się pogodzić z tym, że większość z nas będzie żyło w niedostatku czy biedzie, że została urodzona po to żeby zapierdzielać wkoło jak chomik w kółku dla paru zaren karmy. Mało kto jest piękny, zdrowy i bogaty. Większość ma przesrane. Jeżeli ciężko sie z tym pogodzić, to najlepiej w ogóle się nie rozmnażać. |
![]() ![]() |
![]() |
#1162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1163 |
BAN stały
|
Prof. Malec. Też się zastanawiam dlaczego ci rodzice usilnie zbierają pieniadze na leczenia w Monachium skoro w Krakowie pracował prof. Maleci nadal tam operują jego koledzy którzy z nim pracowali :-/
|
![]() ![]() |
![]() |
#1164 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
Serduszko pęka, że dzidzi chore, ale cóż - welcome to the cruel world. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1165 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5749464 6]No niestety, ten świat jest straszny i okrutny, rządzony kasą, kasą i jeszcze raz kasą. Równości nie było, nie ma i nie będzie. Próbowali wdrożyć komunizm swego czasu i też klapa.
Pora się pogodzić z tym, że większość z nas będzie żyło w niedostatku czy biedzie, że została urodzona po to żeby zapierdzielać wkoło jak chomik w kółku dla paru zaren karmy. Mało kto jest piękny, zdrowy i bogaty. Większość ma przesrane. Jeżeli ciężko sie z tym pogodzić, to najlepiej w ogóle się nie rozmnażać.[/QUOTE] Ja kompletnie nie czaję tego narzekania i jojczenia młodych (!) ludzi, moich rówieśników. Urodziliśmy sie we w miarę spokojnych czasach, każdy z nas ma dostęp do podstawowej edukacji, nie żyjemy w Afryce, gdzie podstawówka to kamienna podłoga z kawałkiem ściany, mamy normalne życie, dostęp do dóbr, mamy internet, który normalnym ludziom służy też do nauki, a nie tylko do klikania w gierki na fb. I poza naprawdę skrajnymi przypadkami życie które mamy odzwierciedla nasze wybory. Jest mnóstwo ludzi z biednych rodzin, którzy ciężką pracą wychodzą z biedy, bo myślą co robią i nie zazdroszczą tym, którzy mają lepiej, tylko biorą z nich przykład i jakoś tam sobie to życie poukladają, więc dlaczego inni nie mogą? Nie rozumiem, naprawdę, w czasach masowego dostępu do rożnych dóbr nie mieści mi sie to w głowie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1166 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1167 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1168 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No i ta pogarda wobec siebie na wzajem, wobec ludzi uczciwych, których określa się frajerami itd. itp. To jest temat na rozprawę doktorską. Lepiej siedzić na dupie wymyślać tysiąc sposobów na to, dlaczego mi się nie udało, niż zrobić choćby jedną konstruktywną rzecz, podjąć jakiś wysiłek na początek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Konto usunięte
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;57492491]
I tak sobie przypominam, że kiedyś bardzo chciałam iść na medycynę, ale w mojej szkole chemia była zawsze na poziomie podstawowym, w dodatku nawet ten poziom podstawowy był realizowany kiepsko i na zdanie matury rozszerzonej nie miałam szans..[/QUOTE] i jak rozumiem nauczycielka odmawiała Ci pożyczenia dodatkowych książek, większego wypytywania Cię na lekcji, zadawania dodatkowych przykładów do domu, dostępu do biblioteki nie miałaś i nawet na używane repetytorium do rozszerzonej matury odkupione od kolegów ze starszych lat (a tuż po maturze u mnie i za darmo książki rozdawali) nie mogłaś sobie uzbierać? a wiesz, jak moja znajoma z siostrą, bez kasy uczyły się angielskiego? ich matka wyprosiła u prowadzącej dodatkowe zajęcia nauczycielki, żeby jej córki mogły za darmo siedzieć na dywanie na końcu sali. bez odpytywania, bez pisania klasówek, po prostu tak jakby ich nie było. a wiesz, jak moja koleżanka załatwiła sobie korepetycje z biologii? po prostu umówiła się z nauczycielką, że w zamian za naukę będzie u niej sprzątała. więc nie zasłaniaj się brakiem kasy, bo ci co mają kasę mają łatwiej, owszem. ale nie zawsze ona jest wyznacznikiem wszystkiego. |
![]() ![]() |
![]() |
#1170 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;57492491]
I tak sobie przypominam, że kiedyś bardzo chciałam iść na medycynę, ale w mojej szkole chemia była zawsze na poziomie podstawowym, w dodatku nawet ten poziom podstawowy był realizowany kiepsko i na zdanie matury rozszerzonej nie miałam szans. Niektóre dzieciaki z mojej klasy poszły po prostu na korepetycje i potem bez problemu maturę zdały i dostały się na wymarzone studia. Takie korepetycje z jednego przedmiotu to był koszt może 200 zł miesięcznie, może nawet nieco mniej i tak sobie myślę, że gdyby moi rodzice dostawali wtedy taką pomoc, to mogłabym na te korki iść i zostałoby jeszcze na inne potrzeby, np. na wycieczki szkolne na które nigdy nie jeździłam. W całym moim życiu pojechałam raz, w ostatniej klasie liceum. Może mogłabym pójść na studniówkę i bal gimnazjalny, bo miałabym na kreację. Może uniknęłabym prześladowania ze strony koleżanek z klasy za niemodne ciuchy po siostrze. Dużo rzeczy wyglądałoby lepiej, ale nigdy nie przyszło mi do głowy winić za to rodziców, bo doskonale wiem, że robili wszystko, co było w ich mocy i odmawiali sobie wszystkiego dla dzieci.[/QUOTE] Jestem dzieckiem zamożnych rodziców. Nie miałam korepetycji, choć przedmioty realizowane były róznie. Nie kupowano mi super modnych ciuchów, ubrana chodziłam skromnie (o dziwo nie prześladowano mnie z powodu niezgodnego z najnowszymi trendami outfitu). Nie dostawałam kasy na zawołanie na wycieczki. Na wiele rzeczy sama musiałam zarobić sprzątając w weekendy gabinety Mamy. Podobnie zarobiłam sobie na sukienkę studniówkową. Maturę zdałam bez problemu, dostałam się na wymarzony kierunek, który ukończyłam (aktualnie pracuję i robię specjalizację). Nie rozumiem więc, dlaczego Ty nie wpadłaś na pomysł, żeby na swoje przyjemności zarobić w wieku licealnym. Ja to robiłam z mopem, odkurzaczem, wiadrem i ścierą. Nie było to żadnym dyshonorem dla córuni pani doktor. Powiedz, dlaczego podatnicy mieli to finansować? Masz zdrowe ręce? Zarób. Nie odpadłyby Ci, gwarantuję.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:55.