Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-29, 22:21   #1141
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez dominika1991 Pokaż wiadomość
no po angielsku to do mnie nie mow bo nie dawno wrocilam z zgaranicy i bylam tam 3 lata a ze umiesz napisac easy to jestes super tak a jak Tobie lekarz blone przebil to co lecialo ropa??
Cytat:
akuat juz mnie lekarka zbadala i sa wyniki badan o bezprawnym naruszeniu blony wiec nie wiem czemu dalej polemizujesz !!!!!! a to takie fajne wedlug ciebie jak lekarz palcem cie rozdziewiczy bo jest takim zawzietym katolikiem!??

a moze troche grzeczniej?
nie znam takiego przestepstwa jak bezprawne naruszenie błony...
wczoraj bylas taka załamana a dzisiaj jaka agresja...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 23:03   #1142
indygo
Rozeznanie

dominiko, zdaje się, że nie zrozumiałaś mojego tekstu odnośnie angielskiego opuszczania imprez, ale powiedzmy, że jesteśmy kwita, bo ja tak samo nie rozumiem, co ma przebicie błony przez lekarza... do jego wyznania...

Cytat:
a to takie fajne wedlug ciebie jak lekarz palcem cie rozdziewiczy bo jest takim zawzietym katolikiem!??
"bezprawne naruszenie błony".. czy Ty nam tu próbujesz zasugerować, że pani doktor Cię zgwałciła?.. bo trochę jakby nie widzę tu opcji innego przestępstwa..
Stary 2008-08-30, 08:44   #1143
dominika1991
Przyczajenie

to poczytaj sobie w prawie bo to jes przestepstwem!!
dominika1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 10:26   #1144
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
to poprosimy jakiś link to potwierdzający
jeśli rzeczywiście chcesz iść do sądu z tym, to życze Ci powodzenia bo nie widze nawet 1% szansy na to, żebyś mogła wygrać...
Tylko sie naopowiadasz 100 razy jak wizyta wygladala...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-08-30, 10:44   #1145
lady karen
Zadomowienie

Cytat:
z całym szacunkiem, wątpię.
lady karen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 11:14   #1146
postrzelona20
Raczkowanie

dziewczyny po co sobie nerwy psuć??jest jakiś sens?moim zdaniem nie...dziewczyna próbuje nam wcisnąć jakiś kit i myśli,że się na niego nabierzemy,tylko jesli data w jej nicku mówi o wieku,to jak by nie patrzeć my mamy wiecej lat i chyb atroche wiecej o życiu wiemy niż jej się wydaje...takie jest moje zdanie...
a domoniko prosimy się wyrażać delikatniej i bez agresji,bo to nic Ci nie da,a możesz dostać bana...pozdrawiam udanej sprawy sądowej...może wygrasz...buhahahaha
postrzelona20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 11:21   #1147
ana2239
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez postrzelona20 Pokaż wiadomość
dziewczyny po co sobie nerwy psuć??jest jakiś sens?moim zdaniem nie...dziewczyna próbuje nam wcisnąć jakiś kit i myśli,że się na niego nabierzemy,tylko jesli data w jej nicku mówi o wieku,to jak by nie patrzeć my mamy wiecej lat i chyb atroche wiecej o życiu wiemy niż jej się wydaje...takie jest moje zdanie...
a domoniko prosimy się wyrażać delikatniej i bez agresji,bo to nic Ci nie da,a możesz dostać bana...pozdrawiam udanej sprawy sądowej...może wygrasz...buhahahaha
nie mam więcej pytań
ana2239 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 14:48   #1148
dominika1991
Przyczajenie

ty przegralas??? prawda ginekolog z toba sie nie cackal reka poszla prawda ???
dominika1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 00:37   #1149
madaK
Rozeznanie

nic dodac nic ujac.dziwni ludzie sa na tym swiecie.
madaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 02:16   #1150
ollkaa
Rozeznanie

Art. 217 KK Kto uderza człowieka lub w inny sposób narusza jego nietykalność cielesną podlega grzywnie, karze ograniczenia wolnosci lub pozbawienia wolnosci do roku.

Czyn opisana sytuacja miescie sie w sformułowaniu "naruszenie nietykalności cielesnej" - to juz sprawa dla prawników. Wg mnie miesci sie. Na pewno jest to sprawa precedensowa, ciekawa jestem np. wykładni Sądu Najwyższego na ten temat :p przynajmniej byłoby jakies ciekawe orzecnitwo do poczytania

Oczywiscie nie wylkuczam, za cała ta sprawa jest jedna wielka prowokacja. Prowokanci maja taki ... charakterystyczny ton wypowiedzi
ollkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 13:56   #1151
indygo
Rozeznanie

ciężko powiedzieć, bo i specyficzna specjalizacja lekarza, badanie specyficzne.. ale ludzieee, po prostu sposób pisania o tym.. co najmniej, pozostawia wiele do życzenia..
Stary 2008-08-31, 16:31   #1152
arcykaplanka
Raczkowanie

jezeli chodzi o ta sytuacje (jednak ja tez nie wierze ze rzeczywiscie wizyta dominki u ginekologa az tak koszmarnie wygladala jak probowala nam powiedziec) to sad raczej nia sie nie zajmie nie znam sie za bardzo na tym ale jeli takie wydarzenie mialomiejsce i zostanie zglozone do odpowiednich osob m.in policje to na pewno nikt tego nie zostawi obojetnie bo kto by chcial chodzic do takiego ginekologa po proatu pani dr. zostanie zawieszona i nie bedzie mogla wykonywac salej swojego zawodu
arcykaplanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 16:39   #1153
postrzelona20
Raczkowanie

dziewczyny a wiecie co ja proponuje??zamknąć ten temat raz na zawsze...tzn nie piać co sie na ten temat ,myśli,nie odpisywać drogiej Dominice jak znowu zacznie odpisywać z wielką złościa itd,bo ona na to czeka,żeby dalej prowokowac....
ja osobiście życze szczęscia...a i więcej rozumu się tez przyda..:P powodzenia w sprawie sądowej...
Stary 2008-08-31, 16:41   #1154
arcykaplanka
Raczkowanie

tak z innej rury naczytalam siie tutaj w postach ze dziewczyny w wieku 14-15 lat traca dziewictwo co dla mnie jest wielka glupota;/ nie chodzi juz o niechciana ciaze ale
WCZESNE WSPOLZYCIE ZWIEKSZA RYZYKO ZACHOROWANIA NA RAKA SZYJKI MACICY o czym ostatni jest glosno choroba na ktora w Polsce umiera co raz wiecej kobiet
wiec dziewczynki jesli chcecie isc do lozka przedtem
idzcie do ginekologa bo rzeczywiscie glupio isc do takiego typu lekarza w wieku 14 lat i mowic ze nie jest juz sie dziewica (chociaz to nie najwazniejsze) lepeij poczekac jeszcze te 4-5 lat bo 14 lat to nie jest przymusowy czas w ktorym trzeba sie udac chyba ze dzieje sie z wami cos niepokojacego
a po drugie przez 1 maly numerek warto walczyc z tak straszna choroba prze dobre kilka lat?(nie mowie ze to jest gwarantowane ale jelsi w polsce tak duzo osob choruje bez przyczyniania sie do tego)
P.S nasza sluzba zdrowia nie jest za bardzo pomocna powage sytuacji dojrza dopiero gdy choroba nabierze rumiencow wiem cos o tym;/
Stary 2008-08-31, 18:06   #1155
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez arcykaplanka Pokaż wiadomość
tak z innej rury naczytalam siie tutaj w postach ze dziewczyny w wieku 14-15 lat traca dziewictwo co dla mnie jest wielka glupota;/ nie chodzi juz o niechciana ciaze ale
WCZESNE WSPOLZYCIE ZWIEKSZA RYZYKO ZACHOROWANIA NA RAKA SZYJKI MACICY o czym ostatni jest glosno choroba na ktora w Polsce umiera co raz wiecej kobiet
wiec dziewczynki jesli chcecie isc do lozka przedtem
idzcie do ginekologa bo rzeczywiscie glupio isc do takiego typu lekarza w wieku 14 lat i mowic ze nie jest juz sie dziewica (chociaz to nie najwazniejsze) lepeij poczekac jeszcze te 4-5 lat bo 14 lat to nie jest przymusowy czas w ktorym trzeba sie udac chyba ze dzieje sie z wami cos niepokojacego
a po drugie przez 1 maly numerek warto walczyc z tak straszna choroba prze dobre kilka lat?(nie mowie ze to jest gwarantowane ale jelsi w polsce tak duzo osob choruje bez przyczyniania sie do tego)
P.S nasza sluzba zdrowia nie jest za bardzo pomocna powage sytuacji dojrza dopiero gdy choroba nabierze rumiencow wiem cos o tym;/
masz absolutną rację...
tutaj to jeszcze pol biedy, ale jest pare watków na podforum Seks i tam możesz znaleźć dużo więcej przypadkow 15 latek uprawiających seks i wszystkie z nich twierdzą, że są dojrzałe i gotowe na seks...
ale największą zgrozą są dla mnie wątki z serii "Czy mogę być w ciąży?" niektóre to prostu brak jakiejkolwiek podstawowej wiedzy na temat seksu...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-08-31, 18:20   #1156
postrzelona20
Raczkowanie

dziewczyny co się dzieje z dzisiejsza młodzieżą to po prostu brak słow...ja osobiście,to bym nawinęła (zachowam sie jak stara baba teraz;p) na kolano i pokazało,że seks to nie zabawka,bo one w wieku 15 lat tak myślą...a potem sa niechciane ciąze,głupie pytania(tak jak napisała marwari),usuwanie ciąż, czy nawet pytanie i usuniecie ciązy domowymi sposobami...;/ ja nie wiem do czego świat zmierza i w jakim kierunku....młodzież teraz czuje się strasznie dojrzała, ale czy biora od uwage konsekwencje??chyba nie...bo faktycznie sa wakacje,trzeba zaszaleć,cy nawet popisać sę przed koleżankami"że ja juz mam to za sobą,a Ty nie"....i śmiech..a taka istotka zrobi, to bo sie z niej kolezanki śmiały itd...to jest temat rzeka...my naprawde nic nie mozemy z tym zrobić,tylko gdzie są rodzice takich nastolatek?
dziewczyny w tak młodym wieku widzą tylko przyjemnosci,a oknskwencji nie.i podejrzewam,że nawet nie zdają sobie sprawy z raka szyjki macicy,że takie coś w ogóle istnieje...
mogłabym pisać i pisac,ale to chyba nie ten temat)
Stary 2008-08-31, 18:38   #1157
ana2239
Raczkowanie

Cytat:
dziewczyny co się dzieje z dzisiejsza młodzieżą to po prostu brak słow...ja osobiście,to bym nawinęła (zachowam sie jak stara baba teraz;p) na kolano i pokazało,że seks to nie zabawka,bo one w wieku 15 lat tak myślą...a potem sa niechciane ciąze,głupie pytania(tak jak napisała marwari),usuwanie ciąż, czy nawet pytanie i usuniecie ciązy domowymi sposobami...;/ ja nie wiem do czego świat zmierza i w jakim kierunku....młodzież teraz czuje się strasznie dojrzała, ale czy biora od uwage konsekwencje??chyba nie...bo faktycznie sa wakacje,trzeba zaszaleć,cy nawet popisać sę przed koleżankami"że ja juz mam to za sobą,a Ty nie"....i śmiech..a taka istotka zrobi, to bo sie z niej kolezanki śmiały itd...to jest temat rzeka...my naprawde nic nie mozemy z tym zrobić,tylko gdzie są rodzice takich nastolatek?
dziewczyny w tak młodym wieku widzą tylko przyjemnosci,a oknskwencji nie.i podejrzewam,że nawet nie zdają sobie sprawy z raka szyjki macicy,że takie coś w ogóle istnieje...
mogłabym pisać i pisac,ale to chyba nie ten temat)
Dokładnie ja też się czasem nad tym zastanawiam i już sobie myślałam, że może to ja jestem jakaś "inna" i "niedzisiejsza" hehe. Bo mam takie poglądy w wieku 20 lat Ehh... tak jak wspomniała Postrzelona20- to jest temat rzeka... Ja myślę, że to jest problem w wychowaniu i tym, że seks nie jest już tematem tabu, ale wręcz przeciwnie- wszędziego pełno - w telewizji, gazetach, internecie... normalnie ręce mi opadają ehh, szkoda słów ale się rozpisałam...
ana2239 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 19:50   #1158
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez ana2239 Pokaż wiadomość
Dokładnie ja też się czasem nad tym zastanawiam i już sobie myślałam, że może to ja jestem jakaś "inna" i "niedzisiejsza" hehe. Bo mam takie poglądy w wieku 20 lat Ehh... tak jak wspomniała Postrzelona20- to jest temat rzeka... Ja myślę, że to jest problem w wychowaniu i tym, że seks nie jest już tematem tabu, ale wręcz przeciwnie- wszędziego pełno - w telewizji, gazetach, internecie... normalnie ręce mi opadają ehh, szkoda słów ale się rozpisałam...
seks nie jest tematem tabu, ale antykoncepcja, robienie badań, wizyty u ginekologa czy chociażby podstawowa wiedza na temat zapłodnienia, ciąży, cyklu to jest temat tabu... a tabletki antykoncepcyjne to jak cukierki...
ile razy widzi sie pytania: "To prawda, że podczas okresu nie zajde w ciąże?"

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-08-31, 19:51   #1159
lady karen
Zadomowienie

A ja myślę, że problem leży w tym, że seks nadal JEST tematem tabu w wielu domach. I stąd niewiedza, głupie pytania i seks pod wpływem koleżanek. Ja mam mądrą mamę, która w odpowiednim czasie porozmawiała ze mną, kupiła mi książki, które były sensowne i było w nich sporo informacji (najpierw takie dla dzieci w wieku bodajże 7-13 lat, potem dla nastolatków), zawsze odpowiadała na moje pytania, jeśli takowe miałam. Może według Was nie jestem dobrym przykładem, bo straciłam dziewictwo mając 16 lat (czego nie żałuję), ale już wtedy wiedziałam, że kiedy usłyszałam "od razu Ci mówię, następny raz będzie bez gumki" (nie brałam wtedy tabletek antykoncepcyjnych, a w dodatku on miał jedną partnerkę przede mną), należy wiać jak najprędzej. I pożegnałam tego pana w ciągu następnych dwóch minut (po roku związku). Z tego, co zauważyłam, moje najbliższe koleżanki również nie mają, i nie miały rozpoczynając współżycie, dylematów w stylu "mam guzek pod kolanem, czy to może być ciąża pozamaciczna?" albo "czy jeśli kąpię się w tej samej wannie co mój brat, mogę być z nim w ciąży?" (to drugie to autentyczne rozważania dwóch dziewczyn z gimnazjum)
Poziom wiedzy, szacunku do własnego ciała i w ogóle samej siebie jest strasznie zróżnicowany wśród nastolatek, i moim zdaniem jeżeli niewiedza się pojawia, to bardzo często właśnie dlatego, że rodzice nie chcą rozmawiać na "takie tematy". Jak dziewczyna ma pierwszą miesiączkę, powiedzą "jesteś już kobietą", albo "teraz będziesz musiała nosić podpaski" i nie spróbują się zagłębić w temat. Moim zdaniem dobrze byłoby, gdyby wprowadzić wychowanie seksualne już w podstawówkach (rzecz jasna w formie dopasowanej do wieku dzieci).
Stary 2008-08-31, 19:56   #1160
arcykaplanka
Raczkowanie

ktos napsal tutaj sorki ale nie apmietam kto ze nie dlugo bedzie trzeba pilnowac dzieci w przedszkolu podczas lezakowania nie zdziwilabym sie jakbym ujrzala kiedys taka sytuacje
Stary 2008-08-31, 19:56   #1161
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez lady karen Pokaż wiadomość
A ja myślę, że problem leży w tym, że seks nadal JEST tematem tabu w wielu domach. I stąd niewiedza, głupie pytania i seks pod wpływem koleżanek. Ja mam mądrą mamę, która w odpowiednim czasie porozmawiała ze mną, kupiła mi książki, które były sensowne i było w nich sporo informacji (najpierw takie dla dzieci w wieku bodajże 7-13 lat, potem dla nastolatków), zawsze odpowiadała na moje pytania, jeśli takowe miałam. Może według Was nie jestem dobrym przykładem, bo straciłam dziewictwo mając 16 lat (czego nie żałuję), ale już wtedy wiedziałam, że kiedy usłyszałam "od razu Ci mówię, następny raz będzie bez gumki" (nie brałam wtedy tabletek antykoncepcyjnych, a w dodatku on miał jedną partnerkę przede mną), należy wiać jak najprędzej. I pożegnałam tego pana w ciągu następnych dwóch minut (po roku związku). Z tego, co zauważyłam, moje najbliższe koleżanki również nie mają, i nie miały rozpoczynając współżycie, dylematów w stylu "mam guzek pod kolanem, czy to może być ciąża pozamaciczna?" albo "czy jeśli kąpię się w tej samej wannie co mój brat, mogę być z nim w ciąży?" (to drugie to autentyczne rozważania dwóch dziewczyn z gimnazjum)
Poziom wiedzy, szacunku do własnego ciała i w ogóle samej siebie jest strasznie zróżnicowany wśród nastolatek, i moim zdaniem jeżeli niewiedza się pojawia, to bardzo często właśnie dlatego, że rodzice nie chcą rozmawiać na "takie tematy". Jak dziewczyna ma pierwszą miesiączkę, powiedzą "jesteś już kobietą", albo "teraz będziesz musiała nosić podpaski" i nie spróbują się zagłębić w temat. Moim zdaniem dobrze byłoby, gdyby wprowadzić wychowanie seksualne już w podstawówkach (rzecz jasna w formie dopasowanej do wieku dzieci).
My nie zaprzeczamy, że są też mądre dziewczyny takie jak Ty, które wiedziały za co się biorą
ale jak sie widzi coś takiego:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=1173
no to jak sie można nie załamać?
ja jestem jak najbardziej za edukacją seksualną w szkołach, tylko taką z prawdziwego zdarzenia np u mnie w gimnazjum miałam jedne zajęcia na ten temat tylko... nauczycielka od biologii nam tylko jedną metodę omówiła... kalendarzyk...

Cytat:
Napisane przez arcykaplanka Pokaż wiadomość
ktos napsal tutaj sorki ale nie apmietam kto ze nie dlugo bedzie trzeba pilnowac dzieci w przedszkolu podczas lezakowania nie zdziwilabym sie jakbym ujrzala kiedys taka sytuacje
ja się przyznaję:P

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-08-31, 20:02   #1162
arcykaplanka
Raczkowanie

Cytat:
te pytania mnie powalily xd ale jesli chodzi o szkole to mysle ze to tez dobry pomysl moze nie z wygodnictwa bo pewnie te zajecia bylby bez oceniania ale przynajmniej uswiadomily takim dzieciakom ze trzeba byc odpowiedzialnym tyle jest terazch niepotrzebnych przedmiotow w szkole i nie potrzebnego materialu ktory i tak po tygodniu sie zapomina a co dopiero po kilku latach...
Stary 2008-08-31, 20:07   #1163
lady karen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
My nie zaprzeczamy, że są też mądre dziewczyny takie jak Ty, które wiedziały za co się biorą
ja jestem jak najbardziej za edukacją seksualną w szkołach, tylko taką z prawdziwego zdarzenia np u mnie w gimnazjum miałam jedne zajęcia na ten temat tylko... nauczycielka od biologii nam tylko jedną metodę omówiła... kalendarzyk...

Dzieki

Matko... Nie no... Nie można się nie załamać, zresztą sama często się załamuję i myślę, że edukacja seksualna (obowiązkowa, nie ma to tamto, to nie religia, kiedyś każdy będzie miał z tym coś wspólnego D jak mówisz, z prawdziwego zdarzenia, byłaby bardzo wskazana. A przede wszystkim to należałoby odebrać prawo do prowadzenia "wychowania do życia w rodzinie" katechetom, którzy prowadzą te zajęcia w sporej części szkół, i w dodatku w większości tendencyjnie. Ja miałam w liceum zajęcia z panią od wf-u, bardzo sensowną kobietą, która starała się nam przekazać wszelkie potrzebne informacje i wpoić szacunek do samych siebie. Wszyscy lubili te zajęcia, tylko niestety 3 klasa liceum to najczęściej trochę po czasie, że tak powiem Także było miło, docenialiśmy jej starania, ale nie dowiedzieliśmy się niczego nowego. Jakkolwiek, zmierzam do tego, że należałoby kształcić nauczycieli w kierunku prowadzenia takich zajęć, a nie liczyć na to, że na podstawie podręcznika (beznadziejnego w dodatku, jedyną "słuszną" metodą jest tak kalendarzyk, tak więc nasza pani nawet nam o tej książce nie powiedziała) poprowadzą odpowiednio takie lekcje...

Trochę Offtop nam się zrobił...
Stary 2008-08-31, 20:10   #1164
postrzelona20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość

wiesz ja w gimnazjum byłam jeszcze 5 lat temu i nie przypominam sobie,żeby jakikolwiek nauczyciel zagłebił sie bardziej w te tematy,tylko normalne lekcje(omawianie za ksiazki) co po co i dlaczego,tylko wtedy to był jeden wielki śmiech na sali z tego tematu,a jak nauczycielka sie jakiegoś ucznia spytała cos to spalił cegłe i jeszcze większy brecht w sali nastąpił...nikt się nie zainteresuje powaznie w tak młodyym wieku tym tematem,a potem są skutki...
dopiero w szkole średniej miałam zajęcia "przygotowanie do życia w rodzinie" i to dopiero w 3 klasie ( to jest lat 17-18:O) ,mieliśmy super nauczyciela,ze tłumaczył nam jak krowie na granicy,nawet przynosząc ze sobą banana i prezerwatywe i uczył zakładac. i nie wyszliśmy z zajęc póki kazdy nie odpowiedział na zadane pytania na omawiany temat!!i już nie było śmiechów...
Stary 2008-08-31, 20:18   #1165
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
wiesz ja w gimnazjum byłam jeszcze 5 lat temu i nie przypominam sobie,żeby jakikolwiek nauczyciel zagłebił sie bardziej w te tematy,tylko normalne lekcje(omawianie za ksiazki) co po co i dlaczego,tylko wtedy to był jeden wielki śmiech na sali z tego tematu,a jak nauczycielka sie jakiegoś ucznia spytała cos to spalił cegłe i jeszcze większy brecht w sali nastąpił...nikt się nie zainteresuje powaznie w tak młodyym wieku tym tematem,a potem są skutki...
Ja miałam niezbyt ciekawą sytuację w gimnazjum Uczyła nas babka "przygotowania do życia w rodzinie" (abstrahując od wieku na oko ponad 50 lat) mówiąc, że seks jest zły. Tylko jak para jest małżeństwem to seks jest dobry, bo seks wtedy służy rozrodowi. ... Bo seks jest narzędziem do robienia dzieci. A antykoncepcja jest nie tylko zła, ale i szkodliwa. Że przez prezerwatywę można zarazić się AIDS, że pigułki doprowadzają do niepłodności (zarówno kobiety i tu uwaga MĘŻCZYZN ) Jedyną słuszną "antykoncepcją" jest kalendarzyk ... Nawet nie pokazywała nam żadnych rysunków mówiąc, że cyt" Każdy wie czym sika..." (ręce opadają) Dobrze, że miałam dostęp do literatury fachowej...
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 20:25   #1166
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez doloresd Pokaż wiadomość
Ja miałam niezbyt ciekawą sytuację w gimnazjum Uczyła nas babka "przygotowania do życia w rodzinie" (abstrahując od wieku na oko ponad 50 lat) mówiąc, że seks jest zły. Tylko jak para jest małżeństwem to seks jest dobry, bo seks wtedy służy rozrodowi. ... Bo seks jest narzędziem do robienia dzieci. A antykoncepcja jest nie tylko zła, ale i szkodliwa. Że przez prezerwatywę można zarazić się AIDS, że pigułki doprowadzają do niepłodności (zarówno kobiety i tu uwaga MĘŻCZYZN ) Jedyną słuszną "antykoncepcją" jest kalendarzyk ... Nawet nie pokazywała nam żadnych rysunków mówiąc, że cyt" Każdy wie czym sika..." (ręce opadają) Dobrze, że miałam dostęp do literatury fachowej...
i takiej edukacji seksualnej mówimy stanowcze NIE!!!

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-08-31, 20:34   #1167
lady karen
Zadomowienie

Właśnie mi się przypomniało jak katechetka, z którą miałam "wychowanie do życia w rodzinie" w szóstej klasie, powiedziała, że jeśli kobieta bierze tabletki antykoncepcyjne, to jej dziecko może urodzić się bez kończyn... Help... Przecież mieliśmy po 12-13 lat, a jak ktoś jej uwierzył?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-31, 21:16   #1168
Limonatka
Zakorzenienie

ja widziałam też pytania typu "czy poprzez siedzenie na desce klozetowej naktórej wcześniej siedział chłopak, mogę zajść w ciążę?" jasne, to ja już bym chyba miała 20 dzieci

co do edukacji seksualnej - wydaje mi się, że to, czy w domu takowa jest czy nie, nie ma większego wpływu na to co będzie w przyszłości. u mnie nie rozmawiało się o seksie, zabezpieczeniach itp. i ani ja, ani siostra nie wpadłyśmy, nie zaraziłyśmy niczym, obie bierzemy tabletki, mama od ponad 20 lat też. wiemy wszystko o ciąży, zabezpieczeniach itp. a wychowanie do życia w rodzinie miałam, ale szczerze powiem, że nawet nie pamiętam co tam było :P chyba wiecej się o ciąży rozgadywali, niż o seksie i zabezpieczeniach

Limonatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 21:33   #1169
indygo
Rozeznanie

Cytat:
Właśnie mi się przypomniało jak katechetka, z którą miałam "wychowanie do życia w rodzinie" w szóstej klasie, powiedziała, że jeśli kobieta bierze tabletki antykoncepcyjne, to jej dziecko może urodzić się bez kończyn... Help... Przecież mieliśmy po 12-13 lat, a jak ktoś jej uwierzył?
a jak ktoś wierzy, że mając 15 lat i będąc dziewicą, jest dziwakiem?

co do kalendarzyka - to nie jest "jedyna słuszna metoda ANTYKONCEPCJI", tylko najzdrowszy sposób planowania rodziny
a seks nie służy tylko rozrodowi, to nie jest oficjalne stanowisko Kościoła, tylko niedouczonych dewotek

co do małolatów, przychodzących do ginekologa po tabletki - właśnie dlatego zadałam moje wcześniejsze pytanie; zaskoczyłam się kilkoma wcześniejszymi postami, dodam, że zaskoczyłam negatywnie. i chcę wierzyć, że są jeszcze babeczki, dla których pierwsza wizyta jest po prostu podyktowana potrzebą dowiedzenia się czegoś o swoim ciele, upewnienia, że wszystko w porządku itd. a nie tylko "współżyłam już 10 razy, na razie nie wpadłam, ale w sumie to tabletki by się przydały"...

co do posta, do którego mar dała link - masakra, smucą mnie strasznie takie sytuacje parę lat temu, w związku z pracą, musiałam bywać często na forum "Bravo"; to, co tam wypisywały gimnazjalistki [i młodsze dziewczyny!], było dla mnie wtedy niezłym szokiem. i nauką, jak to teraz jest.. bo nie wiedziałam, że AŻ TAK..

ech. brak wiedzy, brak czasu rodziców na rozmowy z dzieciakami. dążenie do źle rozumianej "dorosłości", coraz większy chyba nacisk na to, żeby się przypodobać innym, żeby nie być uznawanym za ufo.. no i brak odpowiedniej edukacji seksualnej. z jednej strony - nie może być, oczywiście, tak, że nie ma nawet odpowiednich zdjęć, że nie omawia się wszystkich metod antykoncepcji. z drugiej - nie może być też tylko "instrukcji obsługi", dlatego taki przedmiot MUSI prowadzić, imho, osoba, która ma twardy kręgosłup moralny i wbije osiołkom do główek, że to nie jest zabawa w patyczek i dziurkę, że tak brutalnie powiem, tylko to jest poważna decyzja, której konsekwencje pozostaną w nas do końca życia; że z tego są dzieci.. ale nie po kąpieli w wannie...

[wybaczcie, że się tak rozpisałam, miłe panie ]

PS podobnie jak u limo - u mnie w domu większość tematów związanych z seksualnością było i jest tematami tabu. a jednak nie popełniałyśmy z siostrą głupstw. pewne wartości, wyznawane i przekazywane przez rodziców, chyba wystarczyły
Stary 2008-08-31, 21:40   #1170
lady karen
Zadomowienie

Najwyrażniej niemniej musiały jakieś być, a przecież ile jest domów, w których się nie przekazuje żadnych wartości, bo się nie rozmawia o niczym? Zresztą jest różnica między nierozmawianiem na temat seksu a traktowaniem wszystkiego, co z nim związane, jako zła wcielonego
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości