|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: grejfruity a tabletki anty?
Cytat:
![]() |
#1142 |
Przyczajenie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami - wątek zbiorczy
Sugerowałabym używać dodatkowego zabezpieczenia przy stosowaniu wszystkich antybiotyków podczas stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych, dlatego, że ich działanie jest najbardziej skuteczne przy prawidłowej florze jelitowej, a jak wiadomo antybiotyki ją niszczą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1143 |
Raczkowanie
|
a ja sie ostatnio skusialm na grejfruta... nawte polowy nei zjadlam... chodiz mi o to czy mam sie amrtwic skoro zjadlam go tak malo...??
|
![]() ![]() |
![]() |
#1144 |
Zakorzenienie
|
w przypadku pigułek wystarczy zachować umiar- wystawianie sie na zwiększone dawki etinylestradiolu jest nierozsądne, ale bez paniki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1145 |
Raczkowanie
|
ja akurat jestesm przeokropna panikara, wolalam zapytac...
![]() widze ze nie mam sie czym martwic jednak... prawda? zjadlam maly kawalek.... i slyszalam tez (ale zapytam z czystej ciekawosci) ze jak grejfrut wywola biegunke to wteyd skutecznosc sie obnniza... czy to prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
#1146 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
biegunka to biegunka i nie jest istotne czym została wywołana.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1147 |
BAN stały
|
ale można stosować przecież osłonowo preparaty żeby tej flory jelitowej aż tak nie wybijać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1148 |
Przyczajenie
|
Cześć,
mam problem. Dopadło mnie zatrucie pokarmowe, na szczęście obyło się bez biegunki i wymiotów. Sprawa wygląda tak, że ze względu na to wzięłam Nifuroksazyd, który jak potem przeczytałam ma działanie adsorpcyjne. Czy mógł on osłabić działanie Yasminu jeżeli yasmin wzięłam ok.9, a pierwszą tabletkę Nifuroksazydu ok.15, następną ok.20 i potem o 1 w nocy. Po czym znowu rano o 9 wzięłam yasmin i ok.15 ostatnią tabletkę niforuksazydu. Nie brałam podwójnej dawki i tylko nie całe dwa dni. Czy jeśli mógł on osłabić działanie yasminu to czy jeśli jutro (czwartek) biorę ostatnią tabletkę z opakowania to w piątek mam zacząć przerwę czy lepiej rozpocząć od razu drugie opakowanie i przez tydzień się dodatkowo zabezpieczać? Proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1149 |
Zakorzenienie
|
przy takim dawkowaniu nifuroksazyd nie wpłynął na pigułki
|
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
Raczkowanie
|
dziewczyny a orientujecie sie jak to jest z blonnikiem w tabletkach ? Nie moge nigdzie znalezc odpowiedzi ...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Zakorzenienie
|
A dlaczego błonnik ma działać na tabletki? To naturalny składnik
#1152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
znalazlam tylko o blonniku pokarmowym : Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu. Powinno zachować się 2 godzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa. Jesli chodzi o tabletki z blonnikiem,to niestety nie wiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1153 |
Przyczajenie
|
a czy szczepionka odczulająca (Novo-Helisen Depot) może w jakiś sposób wpływać na skuteczność tabletek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1154 |
Zakorzenienie
|
a jak z Thermo speed extreme ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1155 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem błonnik nie wpływa na działanie żadnych tabletek, od lat jestem na diecie bogatej w błonnik i brałam/biorę różne lekarstwa.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1156 |
Przyczajenie
|
termogeniki, efedryna a novynette
Witam!
Mam pytanie - czy zażywanie efedryny ub innych termogeników może wpłynąć na skuteczność antykoncepcji? Termogeniki podnoszą temperwturę ciała, przyspieszają w pewnym sensie przemianę materii - czy przez to mogą negatywnie wpływać na działanie tabletek novynette? BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#1157 |
Rozeznanie
|
Dot.: termogeniki, efedryna a novynette
odradzalabym Ci branie efedryny jezeli nie jest Ci to do niczego potrzebne...
jak sie nie myle efedryna powoduje rozszerzenie oskrzeli, co oznacza ze jest podawana w astmie oskrzelowej, podwyższa cisnienie krwi w przypadku niedocisnienia... ponadto efedryna pobudza OUN i nastawia organizm na atak lub ucieczke...jest podobnym (ale nie takim samym) skladnikiem do adrenaliny, ktora w sytuacji stresowej rowniez nastawia do tego organizm.. niestety nie doszlam jeszcze do lekow hormonalnych a dokladniej antykoncepcyjnych wiec nie moge powiedziec czy mialy by jakies niebezpieczne zwiazki z efedryna. tyle z tego co pamietam z wykladow ![]() jesli chcesz sie pozbyc tluszczyku czy zwiekszyc wydolnosc organizmu to kup sobie np. TERM LINE II jest bezpieczniejszy niz efedryna...zawarta w nim kofeina powoduje zwiekszenie energii, zmniejszenie laknienia i spalanie tluszczu...bo chyba o to Ci wlanie chodzi... ![]() biorac efedryne musialabys byc pod stala kontrola lekarza...bezpieczniej jest sięgnąc po inne srodki.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1158 |
Raczkowanie
|
przeziębienie a tabletki
Czy przeziębienie może wpłynąc na skutecznośc tabletek antykoncepcyjnych?
#1159 |
Zakorzenienie
|
Dot.: przeziębienie a tabletki
moj lekarz mi powiedzial ze niektore tabletki na przeziebienie moga zaklocic dzisialnie pigulek antykoncepcyjnych...najle piej spytac lekarza jakie mozna brac albo isc do pteki i spytac
![]()
![]() |
#1160 |
Raczkowanie
|
Tyle, że ja żadnych leków nie biore
![]() Ale czy samo choróbsko może obniżyc ich skutecznośc??
#1161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1162 |
Rozeznanie
|
samo przeziębienie nie ma wplywu na dzialanie tabletek...chyba ze to przeradza sie w grype z wymiotami...poza tym radzilabym Ci zaczac brac chocby rutinacee zeby to zwalczyc bo jak przerodzi sie to w grypsko czy angine to juz tylko antybiotyki Cie ratują, a te obnizaja dzialanie tabletek...lykaj witaminki i rutinacee(Rutovit, Ascorutical, Rutinoscorbin) i zdrowiej szybko!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1164 |
Rozeznanie
|
ale przeciez ja nie napisalam ze wszystkie...najbardziej oslabiaja te ktore sa pochodnymy penicyliny np. Amoksycylina, Erytomycyna...(np. Amoksilav, Duomox)
#1165 |
Zakorzenienie
|
Ale tak to zabrzmiało. Masz racje, te interakcje są wypisane na ulotce.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Zakorzenienie
|
Wywołanie okresu a rozpoczecie brania tabletek
Hej. Mialam kilka miesiecy przerwy w braniu tabletek, lecz postanowilam do nich wrocic i wtedy pojawil sie problem.
Okres spoznial mi sie juz 3 tygodnie, w ciazy nie bylam na 100%. Ginekolog zapisal mi tabletki na wywolanie okresu (provera czy jakos tak). Dzisiaj pojawilo sie plamienie - takie jak koncowka okresu. Nigdy tak nie mialam na początku okresu, zawsze pierwsze dni byly od razu dość obfite. Czy to plaminie to juz okres? Czy w zwiazku z tym powinnam dzisiaj zacząć brać tabletki ? |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze opak. tabletek anty - czy skuteczne?
Mysle, ze chyba nie bylo takiego watku... Mam pytanie: czy w czasie brania pierwszego opakowania tablete anty skutecznosc ich jest wsyoka? czy jest szansa, ze w trakcie brania pierwszego listka dojdzie do ciazy? Bralam juz wczesniej hormony i nigdy nie kochalam sie z TZ przy pierwszym opakowaniu. Czy to ma znaczenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1168 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsze opak. tabletek anty - czy skuteczne?
Cytat:
nie no faktycznie... takiego watku nie bylo... byly ich setki ![]() to od kiedy tabletki dzialaja jest na 100% napisane w ULOTCE!
![]() |
#1169 |
Wtajemniczenie
|
No co Ty Marwari?? Był taki??
![]()
#1170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie jest okreslone czy to prawdopodobienstwo jest takie samo przy pierwszej i przy 21-szej pigulce moj ginekolog powiedzial mi, ze pelna skutecznosc antykoncepcyjna, jaka moze zapewnic pigulka hormonalna, osiaga sie dopiero przy 2 opakowaniu przy pierwszym opakowaniu ryzyko zajscia w ciaze jest wieksze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.