Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-11-26, 11:29   #1141
imago84
Wtajemniczenie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Damian:)ek Pokaż wiadomość
nie. przedłużając umowe, przedłużasz ja na dotychczasowych warunkach, źle zrobiłaś ze sie na to zgodziłaś, teraz każdego miesiąca będziesz stratna o 200zł

...

majeczka_1988, żadnych kar finansowych, po prostu zostaniesz pozbawiona statusu bezrobotnego na okres 3 miesięcy, olej ten staż i poszukaj sobie normalnej pracy
dlaczego źle ? dobrze mi na tym stażu musialabym szukać nowego
Stary 2007-11-26, 12:49   #1142
Damian:)ek
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

jak nie zależy Ci na 680zł zamiast 480 to okej
Damian:)ek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-26, 13:05   #1143
imago84
Wtajemniczenie

to nie tak jak sobie to wyobrażasz jezeli chodzi ci tylko o pieniadze....
Stary 2007-11-26, 20:40   #1144

staż jako sam w sobie jest niewiele wart, pracodawcy aż tak poważnie tego nie biorą pod uwagę, rzadko też się zdarza że firma w której jesteś na stażu przyjmie Cie na stałe, wolą kolejnego stażystę niż płacić za pracownika na normalnych warunkach.

najśmieszniejsze jest to że pracując na stażu dalej masz status bezrobotnego, a mimo to podatek od stypendium jest pobierany -to już żenada na całej linii
Stary 2007-11-27, 05:47   #1145
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Damian:)ek Pokaż wiadomość
staż jako sam w sobie jest niewiele wart, pracodawcy aż tak poważnie tego nie biorą pod uwagę, rzadko też się zdarza że firma w której jesteś na stażu przyjmie Cie na stałe, wolą kolejnego stażystę niż płacić za pracownika na normalnych warunkach.

najśmieszniejsze jest to że pracując na stażu dalej masz status bezrobotnego, a mimo to podatek od stypendium jest pobierany -to już żenada na całej linii
podatek jest pobierany??
czyli w kwietniu go odzyskam?? bo zaczęłam staż od 1 listopada, czyli całkowity dochód za ten rok to będę mieć 2x za staż, czyli to będzie kwota wolna od podatku...wie ktoś może?
Stary 2007-11-27, 10:18   #1146

tak, oczywiście że podatek odzyskasz, chodzi mi o sam fakt z jakiej racji od osób o statusie bezrobotny jest pobierany podatek
Stary 2007-11-27, 15:09   #1147
8130adda5fdf07dc6108f868c816e6cb0c62ccd0_5f5d52f2a7083
Konto usunięte

Damian : ) ek , podatek od stypendium stazowego sie odzyskuje? mozesz cos wiecej na ten temat napisac? w piatek konczy mi sie 7miesieczny staz i nie slyszalam o tym, ze podatek sie odzyskuje....czy on nie idzie na te skladki zus'owskie? :/
8130adda5fdf07dc6108f868c816e6cb0c62ccd0_5f5d52f2a7083 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-11-27, 15:28   #1148
arizoona
Zakorzenienie

ScarletRose podatek odzyskujesz na pewno, przyjdzie Ci z Urzędu Pracy karta PIT już uzupełniona z której wpiszesz kwoty na PIT składany w US
... a składki zus'owskie to zupełnie co innego
arizoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-27, 19:08   #1149
patinka_
Zakorzenienie

[1=8130adda5fdf07dc6108f86 8c816e6cb0c62ccd0_5f5d52f 2a7083;5893710]Damian : ) ek , podatek od stypendium stazowego sie odzyskuje? mozesz cos wiecej na ten temat napisac? w piatek konczy mi sie 7miesieczny staz i nie slyszalam o tym, ze podatek sie odzyskuje....czy on nie idzie na te skladki zus'owskie? :/[/quote]

Ty chyba nie dostanie zwrotu podatku bo dostajesz wypłatę przez 7 miesięcy czyli na pewno przekroczyłaś kwotę wolną od podatku, która na cały rok wynosi coś ponad 2000zł.. więc jeśli Twój dochód jest wyższy na cały rok niż te 2000zł to nie dostaniesz zwrotu..
Stary 2007-11-27, 20:31   #1150
anuleńka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez majeczka_1988 Pokaż wiadomość
hej
a jeśli to ja bede chciała zrezygnować przed terminem to czy bede miała jakieś kary finasowe czy jakoś tak???bo chyba jutro powiem że rezygnuje już nie dam rady dłużej .....
hej
Moja znajoma zrezygnowała ostatnio przed terminem,musiala ponieśc kare w wysokości 50 zł..chyba nie tak tragicznie.
Pozdrawiam
anuleńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-27, 20:57   #1151
Brydzia_
Zakorzenienie

trzeba zwrócic za badania... czyli te 50zł... z tego co sie orientuje

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-27, 21:28   #1152
Maniwa
Wtajemniczenie

Dziewczyny, a co zrobić, gdy na stażu wykonuję nie to, co mam w umowie?
Nie od dziś wiadomo, że stażysta to jest parobek, przynieś-wynieś-pozamiataj.
Można się postawić, domagając się obowiązków zawartych w umowie, czy będą tego jakieś złe konsekwencje?
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-28, 19:21   #1153
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a co zrobić, gdy na stażu wykonuję nie to, co mam w umowie?
Nie od dziś wiadomo, że stażysta to jest parobek, przynieś-wynieś-pozamiataj.
Można się postawić, domagając się obowiązków zawartych w umowie, czy będą tego jakieś złe konsekwencje?
a co np. każą Ci robić?? ja w sumie też robię nie to co w umowie, tyle że ja po prostu robię to co normalny pracownik i szczerze powiedziawszy to mnie to przerasta
Stary 2007-11-28, 19:49   #1154
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patinka_ Pokaż wiadomość
a co np. każą Ci robić?? ja w sumie też robię nie to co w umowie, tyle że ja po prostu robię to co normalny pracownik i szczerze powiedziawszy to mnie to przerasta
Robię wszystko, tylko nie to co mam w umowie
W umowie nacisk jest położony na naukę pracy na komputerze, z tego co pamiętam to jest to najwięcej godzin, a ja od miesiąca nie miałam przed sobą komputera w pracy
Moja rola ogranicza się do przybijania pieczątek na tonie papierów, adresowania drugiej tony kopert, zlecenia całego budynku wzdłuż i wszersz 5 razy dziennie, częste spacerki po mieście, nie wspominając o jakże ambitnym myciu szklanek połowy wydziału...
Przestaje mi się to podobać...
Stary 2007-11-28, 20:51   #1155
8130adda5fdf07dc6108f868c816e6cb0c62ccd0_5f5d52f2a7083
Konto usunięte

arizoona, patinka_

dziekuje za odpowiedz
8130adda5fdf07dc6108f868c816e6cb0c62ccd0_5f5d52f2a7083 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-28, 21:20   #1156
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość
Robię wszystko, tylko nie to co mam w umowie
W umowie nacisk jest położony na naukę pracy na komputerze, z tego co pamiętam to jest to najwięcej godzin, a ja od miesiąca nie miałam przed sobą komputera w pracy
Moja rola ogranicza się do przybijania pieczątek na tonie papierów, adresowania drugiej tony kopert, zlecenia całego budynku wzdłuż i wszersz 5 razy dziennie, częste spacerki po mieście, nie wspominając o jakże ambitnym myciu szklanek połowy wydziału...
Przestaje mi się to podobać...

Jeśli uwazasz,że coś nie gra masz prawo spokojnie porozmawiac o tym z pracodawcą.Jeśli to nie przyniesie rezultatów wędrujesz do PUP.To normalne,ze na początku nie wykonuje sie odpowiedzialnych zadań,nie mniej jesli w kolejnym miesiącu myje się tylko garnki i stempluje koperty,a program mówi o czym innym to jest to nadużycie.
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-29, 12:28   #1157
szazi
Raczkowanie

Witam
przeczytałam całe forum, bo aktualnie też jestem stażystką. troche mnie zdzwiło to że tak ciężko czasami w waszych miastach o staż. ja praktycznie w dniu zarejestrowania dostałam propozycje stażu w jednej z prywatnych firm szkoleniowych. bardzo jestem zadowolona, szefową mam super, ludzką i jeszcze złapałam się na tą podwyżkę. moim zdaniem nie warto brać pierwszego lepszego stażu i pytajcie od razu czy istnieje możliwość zatrudnienia po stażu, w państwowych instytucjach niestety coraz rzadziej, wiadomo dlaczego. Pozdrawiam!!!!
szazi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-29, 13:38   #1158
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Jeśli uwazasz,że coś nie gra masz prawo spokojnie porozmawiac o tym z pracodawcą.Jeśli to nie przyniesie rezultatów wędrujesz do PUP.To normalne,ze na początku nie wykonuje sie odpowiedzialnych zadań,nie mniej jesli w kolejnym miesiącu myje się tylko garnki i stempluje koperty,a program mówi o czym innym to jest to nadużycie.
I tak zrobię Ostatnio mój wydział odwiedziły dziewczyny, które przede mną były tu stażystkami - wiadomo, że przez te parę miesięcy można się zaprzyjaźnić, więc przyszły na kawę. Popytałam je co robiły, i co - żadna z nich nie siedziała ani chwili przy komputerze, bo kierownictwo twierdzi, że piszą tu zbyt ważne dokumenty. Ok, oczywiście rozumiem to, tylko że w umowie pisze jak byk - praca przy komputerze: bla, bla...
Będę walczyć o swoje
Stary 2007-11-29, 15:53   #1159
majeczka_1988
Przyczajenie

Question Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

a ten masz jeszcze pytanko:mianowicie jak to jest z ty okresem trwania stazu??ja podjełam staż 1.10 i mam na trzy miesiące czyli do 31.12 tak??ale ta babeczka to jestem u niej mówi że jeszcze styczeń ale to już od niej umowe dostane na jeden miesiąc???wiecie jak to jest
majeczka_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-29, 16:24   #1160
szazi
Raczkowanie

Cytat:
a ten masz jeszcze pytanko:mianowicie jak to jest z ty okresem trwania stazu??ja podjełam staż 1.10 i mam na trzy miesiące czyli do 31.12 tak??ale ta babeczka to jestem u niej mówi że jeszcze styczeń ale to już od niej umowe dostane na jeden miesiąc???wiecie jak to jest
hmm... ogólnie to Ty z urzędem masz umowe a urząd z pracodawcą u którego pracujesz, podpisywałaś taką umowe z urzędem gdzie był zakres trwania stażu i tylko urząd może Ci go przedłużyć. może to będzie już na zasadzie umowy między Toba a pracodawca.najlepiej się dopytaj.
pozdowienia
Stary 2007-12-02, 11:48   #1161
imago84
Wtajemniczenie

na jutro mam napisać sprawozdanie z 3 miesięcznego stażu ...
nie wiem co ma w nim byc a pprzedewszystkim jak go zacząć?
pomóżcie coś
Stary 2007-12-02, 12:36   #1162
Brydzia_
Zakorzenienie

sprawozdanie ? ja dostałam taką tabelke w której musze napisac jakie czynności wykonywałam w danym miesiącu.
Ty musisz sama napisac?

Stary 2007-12-02, 14:46   #1163
imago84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
sprawozdanie ? ja dostałam taką tabelke w której musze napisac jakie czynności wykonywałam w danym miesiącu.
Ty musisz sama napisac?
no właśnie sama musze napisać to a nie wiem w jakiej formie no bo myslalm o tabelce ale to ma być tekst

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-02, 18:50   #1164
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Odpowiedź jest zawarta praktycznie w Twojej wypowiedzi...jesli tego nie widzisz.Staż masz na 3 miesiące (X-XII 2007),a styczeń 2008r. to umowa od tej "babeczki".
Tak przynajmniej można wywnioskować z tego co piszesz.
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-02, 21:33   #1165
patrinka
Przyczajenie

mam takie pytanko, jeśli zachorowałabym podczas odbywania stażu, to czy normalnie dostanę całą kwotę stażowego czy coś mniej za chorobę (l4)?
patrinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-02, 21:37   #1166
Brydzia_
Zakorzenienie

jesli bedziesz miała l4 podczas stażu dostajesz calą kwote to jest pozytywne

Stary 2007-12-02, 21:39   #1167
patrinka
Przyczajenie

to dobrze, bo u jednej dziewczyny, która była na stażu dowiedziałam się że ona mniej dostała za l4 a od innych że normalnie całą kwotę, dobrze że to prawda, bo od takich pieniędzy odejmować jeszcze to już byłby szczyt wszystkiego
patrinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-02, 21:59   #1168
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patrinka Pokaż wiadomość
mam takie pytanko, jeśli zachorowałabym podczas odbywania stażu, to czy normalnie dostanę całą kwotę stażowego czy coś mniej za chorobę (l4)?
Znam przypadek, kiedy kobieta siedziała cały staż na l4. Pierwszy miesiąc pracowała normalnie, później wciąż dosyłała załatwiane l4. Dostawała kasę, ale moim zdaniem przesadziła.
Stary 2007-12-04, 19:15   #1169
szazi
Raczkowanie

Ostatnio wpładła mi w ręce umowa którą mój pracodawca podpisywał z UP i był tam taki punkt"zobowiązuje się zatrudnić po zakończeniu stażu na okres co najmniej pół roku.."pod tym wszystkim podpis i data firmy w której jestem na stażu, zastanowiło mnie to bo z tego co wiem staż nie zobowiazuje pracodawcy do zatrudnienia..
Stary 2007-12-04, 21:52   #1170
wskazówka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szazi Pokaż wiadomość
Ostatnio wpładła mi w ręce umowa którą mój pracodawca podpisywał z UP i był tam taki punkt"zobowiązuje się zatrudnić po zakończeniu stażu na okres co najmniej pół roku.."pod tym wszystkim podpis i data firmy w której jestem na stażu, zastanowiło mnie to bo z tego co wiem staż nie zobowiazuje pracodawcy do zatrudnienia..
U mnie w mieście warunkiem zawarcia umowy stażowej jest potem gwarantowane zatrudnienie u pracodawcy proporcjonalne do odbywanego stażu. Dlatego też trudno znaleźć staż nawet na 3 m-ce po których pracodawca ma zatrudnić na umowę o pracę również na co najmniej 3 c-ce.
Jednak gdy mój obecny dyrektor poszedl wszystko zalatwiać w związku ze stażem (znajomy dyrektora PUP) dostałam staż na 6 m-cy a zatrudnienie na 4 m-ce. Jestem trochę zła, bo gdy chciałam iść gdzie indziej na staż na 3 m-ce i pracodawca zgodził się na zatrudnienie na 1 m-c, wtedy PUP odmówił mi mówiąc że proporcjonalnie zatrudnienie

Co do zwolnień i wypłaty, potweirdzam że jest wypłacana w całości bez potrąceń (jestem już na zwolnieniu 2 m-ce - wypadek).

Czy może ktoś wie czy to prawda, że po 3-ch miesiącach zwolnienia mogą zwolnić ze stażu?
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości