Stephen King - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-08, 08:55   #91
cheer
Zakorzenienie

Dot.: Stephen King

Cytat:
Napisane przez moee
i najbardziej mnie smuci to ze jest juz prawie niewidomy
Tak...ale czyż jest mu potrzebny wzrok, by dalej wymyślać swoje historie?? Ja tak sobie to tłumaczę.

Wczoraj zaczęłam czytać Rose Madder i jestem strasznie ciekawa jak to się dalej potoczy, a przeczytałam dopiero jakieś 60 stron. Taka nie-Kingowa książka po tych 60-ciu stronach , niemniej bardzo mnie ciekawi co będzie dalej (nie chcę nic mówić, bo na pewno nie wszyscy czytali ).
Stary 2006-04-08, 09:37   #92
moee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheer
Tak...ale czyż jest mu potrzebny wzrok, by dalej wymyślać swoje historie?? Ja tak sobie to tłumaczę.

Wczoraj zaczęłam czytać Rose Madder i jestem strasznie ciekawa jak to się dalej potoczy, a przeczytałam dopiero jakieś 60 stron. Taka nie-Kingowa książka po tych 60-ciu stronach , niemniej bardzo mnie ciekawi co będzie dalej (nie chcę nic mówić, bo na pewno nie wszyscy czytali ).
czytalam, czytalam ale juz dawno Dzisiaj dopiero wrocilam do jego ksiazek, nakrecilyscie mnie swoimi postami i chapnelam " Marzenia i Koszmary" jedna z moich ulubionych poza" Bezsennoscia"
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-11, 16:20   #93
cheer
Zakorzenienie

Już skończyłam Rose Madder i, jak dla mnie, to chyba najlepsza książka Kinga jaką ja czytałam. To dziwne, bo jest chyba jednocześnie najbardziej brutalną i wulgarną momentami jego książką (wciąż mówię o tych, które czytałam). Ale jakoś tak się wczułam w przeżycia bohaterki...choć wcale nic podobnego mnie nie spotkało, Boże broń! Coś jest w tej książce i myślę, że każda kobieta powinna ją przeczytać

Pożyczyłam To, zniechęca mnie objętość...ale nic to, chyba jeszcze dziś zacznę
Stary 2006-07-02, 17:04   #94
cheer
Zakorzenienie

Wow! Bodajże niedługo po napisaniu poprzedniego mojego postu w tym wątku zaczęłam czytać TO. A było to w kwietniu! I jeszcze nie skończyłam. Musiałam oddać do biblioteki, bo miałam obronę pracy mgr. Zostało mi jakieś 100 stron do końca. Teraz poluję na tą książkę na Allegro, w Empiku jest dosyć droga...
Muszę przyznać, że To mnie wciągnęło i jakoś wprowadziło w sentymentalny nastrój, nastrój czasów dzieciństwa, latania po drzewach, głupich pomysłów, itd. Tylko nie przeżyłam tego, co te dzieciaki...
Generalnie - bardzo mi się podobała, choć w sumie może nie jestem uprawniona do wyrażania opinii, nie skończyłam jeszcze czytać. Na pewno nie zgodzę się z opiniami niektórych czytelników n/t książki, jakoby jej autor sam od pewnego momentu nie wiedział o co mu chodzi...

Czytacie coś obecnie??
Stary 2006-07-02, 23:48   #95
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Chyba się nie chwaliłam w tym wątku jeszcze, że "Miasteczko Salem" przeczytałam no z lekka mnie rozczarowało, ale początek czytało się świetnie, wciągnęło mnie... tylko jakoś tak od momentu kiedy wiadomo o co chodzi to robi się tak nudnawo.
Na pewno stawiam wyżej niż 'Carrie', a już na pewno wyżej niż 'Stukostrachy'
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-03, 05:19   #96
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia
Question Dot.: Stephen King

Nie czytam Kinga bo sie boje... Jest czego?

czarownicagosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-03, 09:50   #97
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarownicagosia
Nie czytam Kinga bo sie boje... Jest czego?
Ehehe, też tak kiedyś myślałam! Ale uwierz mi, gorszego tchórza niż ja nie ma, horrorów nie oglądam (co ciekawe, chyba jestem jedyną osobą tak świetnie zorientowaną teoretycznie w fabułach wszelkich horrorów/thrillerów, bez praktycznej ich znajomości...ogólnie tchórz do potęgi n-tej. Dwudziestoczteroletni tchórz, śpiący w jednym łóżku z siostrą), ale Kinga mogę czytać i czytam okropnie! Pomimo olbrzymiej wyobraźni, a może właśnie ze względu na nią.
Ta "rekomendacja" Kinga chyba wystarczy?
Stary 2006-07-03, 10:57   #98
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cheer
(...)
Ta "rekomendacja" Kinga chyba wystarczy?
Gdybym miała podobne problemy czy wątpliwości to z pewnością Twój post by mnie przekonał

Uroczy po prostu.

W moim odczuciu nie ma się czego bać
A w razie czego można przecież odłożyć książkę
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-03, 12:17   #99
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka_bzzz

W moim odczuciu nie ma się czego bać
A w razie czego można przecież odłożyć książkę
Dokładnie. Pomimo, że bałam się nieco (bałam to może przesadzone słowo-wyobrażałam sobie dużo czytając Miasteczko Salem), to czytałam dalej. Któregoś razu o mało co się nie zabiłam biegnąc do lampki, bo akurat przypomniała mi się jedna scena z Miasteczka...

Jeszcze chciałam dodać gwoli tej rekomendacji, że książki Kinga to takie połączenie horroru z elementami fantastycznymi, więc to też jakoś przemawia za tym, żeby aż tak się nie bać. Chociaż sama nie wiem. W sumie najstraszniejsze jest nie to, co jest, ale to, co może być. Więc...
Stary 2006-07-03, 15:18   #100
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia
Smile Dot.: Stephen King

Najbardziej boje sie mojej wybujalej wyobrazni...
Moze polecicie mi cos ciekawego i niestrasznego

czarownicagosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-03, 15:39   #101
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarownicagosia
Najbardziej boje sie mojej wybujalej wyobrazni...
Moze polecicie mi cos ciekawego i niestrasznego
Spokojnie, ja mam totalnie wybujałą wyobraźnię, a już z Kinga sporo przeczytałam. Wydaje mi się, że może najlepiej będzie zacząć od opowiadań, skoro się tak obawiasz W opowiadanie siłą rzeczy trudno się wciągnąć, bo ledwo zaczniesz, a już się kończy. W powieści groza narasta stopniowo i mocno wciąga. Przynajmniej mnie. Z drugiej jednak strony-to zależy. Niektóre opowiadania mocno zapadły mi w pamięć-zwłaszcza te z tomu pt. Szkieletowa Załoga. Ale na prawdę całym sercem polecam-mi nawet ta literatura w pewnym sensie pomogła i pomaga przezwyciężać mój strach i tego zajączka, który w mnie siedzi i się boi wszystkiego. Przecież to ponoć najlepszy sposób, żeby przezwyciężyć strach-po prostu się z nim zmierzyć.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-03, 15:40   #102
Little Angel
Wtajemniczenie

Witam,zglasza sie wielbicielka Kinga Kocham po prostu jego ksiazki.Ostatnio(po raz drugi, przebrnelam przez Bastion.A moja ulubiona chyba to Dolores Claiborne.
Ech,wszystkie lubie najbardziej
Little Angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-03, 16:06   #103
amika79
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Little Angel
Witam,zglasza sie wielbicielka Kinga Kocham po prostu jego ksiazki.Ostatnio(po raz drugi, przebrnelam przez Bastion.A moja ulubiona chyba to Dolores Claiborne.
Ech,wszystkie lubie najbardziej
O, tak, tak! Dolores to też moim zdaniem jego najlepsza powieść (i chyba jedna najkrótszych ).
Stary 2006-07-03, 18:52   #104
Little Angel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cheer
Spokojnie, ja mam totalnie wybujałą wyobraźnię, a już z Kinga sporo przeczytałam. Wydaje mi się, że może najlepiej będzie zacząć od opowiadań, skoro się tak obawiasz W opowiadanie siłą rzeczy trudno się wciągnąć, bo ledwo zaczniesz, a już się kończy. W powieści groza narasta stopniowo i mocno wciąga. Przynajmniej mnie. Z drugiej jednak strony-to zależy. Niektóre opowiadania mocno zapadły mi w pamięć-zwłaszcza te z tomu pt. Szkieletowa Załoga. Ale na prawdę całym sercem polecam-mi nawet ta literatura w pewnym sensie pomogła i pomaga przezwyciężać mój strach i tego zajączka, który w mnie siedzi i się boi wszystkiego. Przecież to ponoć najlepszy sposób, żeby przezwyciężyć strach-po prostu się z nim zmierzyć.
Ze Szkiletowej Zalogi najbardziej wcaignela mnie Mgla-zalowalam,ze to tylko opowiadanie,a nie powiesc.Ach,ten King-w dodatku zakonczenie takie niedopowiedziane
Stary 2006-07-03, 19:56   #105
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
-w dodatku zakonczenie takie niedopowiedziane
Świetne, prawda?? Mnie też to opowiadanie niesamowicie wciągnęło-to chyba najdłuższe opowiadanie Kinga, ma około/ponad 100 stron. Faktycznie, wątek nadaje się na całą powieść. Jednak wydaje mi się, że wszystko to, co się tam wydarzyło, miało jakiś nadnaturalny, fantastyczny podtekst-UWAGA TU SPOILER, KTO NIE CZYTAŁ MGŁY-PROSZĘ OMINĄĆ TEN FRAGMENT POSTU!!!-według mnie od momentu "tąpnięcia", jak to określił King, bohaterowie przenieśli się do równoległej rzeczywistości, jakiegoś innego wymiaru, gdzie na pozór wszystko wygląda tak samo, ale rządzi się innymi prawami...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-07-04, 15:48   #106
Little Angel
Wtajemniczenie

Racja Cheer
Chyba odswieze swoja znajomosc z KIngiem-wracam do tych dawno przeczytanych,a co tam.Ale dziwi mnie ,ze do tej pory nie trafilam na Rose Madder...ani nawet nie slyszalam tego tytulusama nie wiem jak to sie stalo
Stary 2006-07-04, 16:18   #107
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Racja Cheer
Chyba odswieze swoja znajomosc z KIngiem-wracam do tych dawno przeczytanych,a co tam.
Koniecznie!

Cytat:
Ale dziwi mnie ,ze do tej pory nie trafilam na Rose Madder...ani nawet nie slyszalam tego tytulusama nie wiem jak to sie stalo
Całym sercem polecam Ci tę książkę. Myślę, że każda kobieta powinna ją przeczytać
Stary 2006-07-04, 18:15   #108
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

Po każdej przeczytanej jego książce wmawiam sobie, że to już ostatnia Jakieś takie one dziwne Nie lubię zakończeń (moim skromnym zdaniem napisałabym lepsze )
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-04, 18:16   #109
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

Rose Madder... to wchodzenie w obraz takie jakieś naciągane Początek najlepszy
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-04, 19:44   #110
Little Angel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malinka_Malwinka
No dzieki MalinkaPrzeciez pisze,ze nie czytalam.Moze jeszcze opowiedz jak sie skonczylo
Stary 2006-07-04, 21:39   #111
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malinka_Malwinka
Ale u Kinga jest właśnie to połaczenie horroru z elementami fantastycznymi, także wszelkie zdarzenia fantastyczne nie wydają się raczej zbyt naciągane, naiwne czy nierzeczywiste. Właśnie o to chodzi.
Stary 2006-07-05, 16:22   #112
Little Angel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cheer
Ale u Kinga jest właśnie to połaczenie horroru z elementami fantastycznymi, także wszelkie zdarzenia fantastyczne nie wydają się raczej zbyt naciągane, naiwne czy nierzeczywiste. Właśnie o to chodzi.
Dokladnie,u Kinga po prostu tak byc musi.To taki rodzaj literatury i nic tu nie jest naciagane.A Gra Geralda?Niby opis rzeczywistych wydarzen,ale pieknie wpleciony watek z zupelnie innej rzeczywistosci.
Stary 2006-07-05, 23:04   #113
2016070150903
Konto usunięte

King prawdziwym królem jest. to nie ulega wątpliwości.

ulubione książki? Worek kości [!], Carrie, Miasteczko Salem.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-06, 09:25   #114
amika79
Wtajemniczenie

A ja obeszłam ostatnio prawie wszystkie Empiki w Warszawie, by dla relaksu kupić sobie jakąś jego książkę. I co? I nic. Wszystkie półki z napisem Stephen King puste. Wakacyjna Warszawa czyta Kinga.
Stary 2006-07-06, 18:04   #115
VampIrzyca
Zadomowienie

zdecuydowanie nie wyszla mu książka ,,Regulatorzy", ktora nie podobala mi się ani trochę, za to ,,Lśnienie" jest świetne, ale ja chyba wolę ekranizacje jego powieści;p
VampIrzyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-06, 18:32   #116
Little Angel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez VampIrzyca
zdecuydowanie nie wyszla mu książka ,,Regulatorzy", ktora nie podobala mi się ani trochę, za to ,,Lśnienie" jest świetne, ale ja chyba wolę ekranizacje jego powieści;p
Ja to jestem tak zaslepiona,.ze uwazam,ze wszystko mu wyszlo(ale to juz zaslepienie).Lsnienie ogladalm,teraz zamierzam przeczytac-juz sobie wyobrazam jak sie boje,film byl straszny
Stary 2006-07-06, 21:15   #117
amika79
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez VampIrzyca
zdecuydowanie nie wyszla mu książka ,,Regulatorzy", ktora nie podobala mi się ani trochę
A mi się "Regulatorzy" nawet podobali. Końcówka była jedynie nieudana. Fakt, SK ma w swojej kolekcji lepsze i gorsze opowiadania.
Stary 2006-07-07, 08:50   #118
spray
KWC

Cytat:
Napisane przez Morrisey
Kingolożki a czemu nikt z was nie wspomniał o "Bastionie" ,jak dla mnie to opusmagnum Kinga , najwspanialsza jego książka , a krąg pierwszy czyli opis zarazy ,poprostu mistrzostwo świata .Książka ciut długa, raptem , podajże 1218 stron, ale pierwszy raz przeczytałem ją w 24 godziny.Jak dla mnie rewelka , film już nie tak bardzo , ale również daje radę .Ktoś się przyczepił do "IT" wspaniała , niezwykle klimatyczna książka , jak czytam wspomnienia Bena , jak zrzucał te swoje 200 funtów , to ryczę , kto był tłusty za małolata ten zrozumie .Btw Warner , kręci nową wysokobudżetową wersję ,mam nadzieje ,że tego nie zepsują ,choć wersja telewizyjna ,gdy miało się 13 lat wciskała w fotel

Och, błagam, to mój NUMBER ONE! Zarywałam noce a na wykładach nie notowałam tylko czytałam i czytałam. Uwielbiam tę książkę!!
ps.: właśnie dorwałam Marzenia i Koszmary
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-07, 10:32   #119
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Morrisey
.Btw Warner , kręci nową wysokobudżetową wersję ,mam nadzieje ,że tego nie zepsują ,choć wersja telewizyjna ,gdy miało się 13 lat wciskała w fotel
Hoooooooooolllllllllllaaa aaaaaa!!!!!!!! Dopiero doszło to do mojej świadomości kiedy spray Cię zacytowała! Serio? Ciekawe skąd ten news o wysokobudżetowej wersji "Tego"...To byłoby świetne, ale tylko w takiej oprawie wizualnej, na jaką ta książka zasługuje i z tak wymowym i głębokim - moim zdaniem - przedstawieniem poszczególnych bohaterów, jak w książce. Chociaż - przedstawienie losów siedmiorga dzieciaków, tak różnych, a jednak stanowiących zespół...no, no, zobaczymy. Tylko oby doszło to do skutku.
W sumie - nie oglądam horrorów, ale chociaż dla samego trailera - chętnie zobaczę
Stary 2006-07-09, 16:41   #120
Little Angel
Wtajemniczenie

Rose Madder juz do mnie jedzie juz jest moja.
A tymczasem Worek KOsci po raz drugi str.490
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości