Tunezja-zbiorczy - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-19, 14:05   #91
Nutka
Nutka nie gryzie!

Dot.: Tunezja:D Podzielcie się wrażeniami:)

Esstelko wiem wiem ..ja jestem zaprawiona w boju turystka duzo zwiedzam
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 14:19   #92
Madz!uHa
Zadomowienie

GG do Madz!uHa

Byłam w hpotelu Garden Beach w Skanes Monastir I było świetnie WYboierz się na medinę w Sousse, koniecznie. Aż głowa pęka, tyle różności... I pamiętaj- targuj się, ile wlezie! Bo inaczekj kupcy mogą się obrazić. Koniecznie przywieź sobie sizszę- arabską fajkę wodną

Jak jestes blondynką albo masz niebieskie oczy, to uważaj Tubylcy będą cię zaczepiać, mrugać, zagadywać... Generalnie sa bardzo mili

Nie kupuj wody w restauracjach, bo kosztuje 1-2 dinary. A na medinie za 300 mililimów butelka...

Wycieczki? Sahara. Tylko i wyłącznie Mówili, że Tunis to nieporozumienie. Moja wycieczka safari po Tunezji była rewelacyjna, jeepy, jazda na wielbłądach, zwiedzanie... Miodzio

GHeneralnie jest po prostu świetnie Ale weź ze sobą bardzo wysoki filtr, bo tam opala nawet wiatr.

just take it and fly...
Madz!uHa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 14:22   #93
Estella
Zakorzenienie

Nutko droga ale jaki hotel tak z czystej ciekawosci

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 20:49   #94
jucha
Wtajemniczenie

o kolejny wątek o Tunezji lecę z moim TŻ już za tydzień do Monastiru hotel Ruspina 4* przy samiutkiej plaży tylko codziennie sprawdzam pogodę i te 23-25 stopni troszkę mnie martwi, bo nie wiem czy będę mogła śmigać w japonkach i krótkich spodenkach/spódniczkacha ja tak kocham się opalać
aha a czy jest szansa na wykupienie wycieczek (np.Sahary) w jakiś miejscowych biurach,taniej, tak jak było np. w Turcji?
jucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 21:19   #95
primavera
Zakorzenienie

[quote=kasienka.b]Mi sie tam bardzo podobalo. Bylam w Port el kantoui (niedaleko Sousse) I bylo super /quote]

Ta miejscowość jest prześliczna
Wszędzie biało i zielono- no cudnie Strasznie podobały mi się tamtejsze kosze na śmieci- zwróciłyście na nie uwagę? Takie duże niebieskie dzbany/wazony we wzorki- aż miałam ochotę zwinąć do domu

Ja byłam w Tunezji w podróży poślubnej- wspominam ją bardzo miło.
Szczegóły już dziewczyny opisały-więc nie będę powtarzać.

Aha- ja byłam w sierpniu; miałam sweterek z długim rękawem- przydał się tylko w samolocie i podczas podróży autokarem na wycieczkę
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-20, 12:28   #96
jucha
Wtajemniczenie

a co powiecie o tym biurze? mieści się w Sousse i oferuje ciekawy program zwiedzania (wycieczki na miejscu):
http://www.sahelvoyages.com/wycieczki.htm
Stary 2006-04-20, 12:32   #97
jucha
Wtajemniczenie

aha i czy naprawdę nie ma szans żeby na miejscu płacić np. EUR? konieczna jest wymianat na DT?
Stary 2006-04-20, 12:41   #98
wersta
Zakorzenienie

w zeszłym roku byłam najpierw w egipcie a po miesiącu w tunezji. nigdzie mi się nie podobało. mieszkańcy obu krajów są strasznie upierdliwi nie dają żyć. miałam ochotę powybijać chodziłam zła jak osa. za każdym razem "cześć kochanie" i "dobra dobra zupa z bobra"
nigdy więcej krajów arabskich!

pamiętaj o lekach na biegunkę.
wersta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-20, 13:36   #99
sorceress
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jucha
aha i czy naprawdę nie ma szans żeby na miejscu płacić np. EUR? konieczna jest wymianat na DT?
Niestety, trzeba wymieniać.
sorceress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-20, 14:02   #100
Madziencja
Przyczajenie

Mnie się w Tunezji bardzo podobało. Kraj jest specyficzny (zaczepianie kobiet, nachalni handlarze) ale chyba po to jeździ sie po świecie żeby poznać inne kultury. Polecam Tunezję a już kawał świata zwiedziłam więc wiem co mówię. Będziesz zadowolona.

Co do wody to rezydent mówił, że nie jest tak źle. Ostrzeżenia są trochę na wyrost. Lodu też nie wyjmowaliśmy z napojów i żadnych sensacji nie mieliśmy. Ale oczywiście ostrożności nigdy za wiele.

Edytowane przez Madziencja
Czas edycji: 2006-06-14 o 14:50
Madziencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-20, 18:13   #101
NIUNIA***
Rozeznanie

Co do wody to rezydent mówił że nie jest tak źle. Ostrzeżenia sa troche na wyrost. Lodu też nie wyjmowaliśmy z napojów i żadnych sensacji nie mieliśmy. Ale oczywiście ostrożności nigdy za wiele.[/quote]

Dokładnie tak...Wsystko zalezy od twojego żołądka- kiedy byam z TŻ w Tunezji mnie nie zaszkodziło nic, natomiast jego "drazniły" nawet kostki lodu i później musiał to odchorowac
Również przypominam o lekach na biegunke
Stary 2006-04-21, 08:54   #102
Justek
BAN stały

GG do Justek

ja o targowanie i wymianę waluty się nie martwię natomiast napewno kupię jakieś medykamenty na biegunkę
Justek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-21, 09:01   #103
primavera
Zakorzenienie

Na biegunkę lepiej coś mieć, aczkolwiek nie wszystkich ona dopada
My nie mielismy żadnych dolegliwości żołądkowych, chociaż jedliśmy nawet owoce bez mycia (wiem,wiem-ryzykowaliśmy) i te słodycze kupione prostu u Araba na targu.

Nasi znajomi natomiast uważali bardzo, na dworze nie jedli nawet sezamków kupionych w sklepie- "bo przecież ręce nie były umyte" - i pochorowali się oboje...

To chyba zależy indywidualnie od każdego
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-21, 09:19   #104
Justek
BAN stały

GG do Justek

tak, myślę że na wszelki wypadek się przyda wziaść jakieś leki....i jakiś alkohol hihi
Stary 2006-04-21, 10:41   #105
NIUNIA***
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Justek
tak, myślę że na wszelki wypadek się przyda wziaść jakieś leki....i jakiś alkohol hihi
Alkohol to naprawdę nie głupi pomysł...świetnie odkarza żołądek. My z piersióweczka chodziliśmy na śniadanie i obiadokolacje (oczywiście kilka kropelek do soku- zupełnie niewyczuwalne a żadne z naszych znajomych się nie pochorowało..sama nie wiem czy od "dezynfekcji" czy po prostu mieli zahartowane żołądki )
Macie racje- kazdy człowiek ma inny organizm i to co jednemu nie służy drugiemu kompletnie nie przeszkadza
Stary 2006-04-21, 11:10   #106
Estella
Zakorzenienie

Ja polecam Trilac, pierwsza tabletke wzielam w przeddzien wyjazdu, a pozniej po jednej przez caly wyjazd. Nic mi nie bylo w Egipcie, jadlam troche swiezych warzyw, pilam napoje z lodem.

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-23, 12:21   #107
jucha
Wtajemniczenie

Kochane, już jestem spakowana tak się cieszę na ten wyjazd - to już we wtorek odliczam godziny i mam nadzieję, że jutro szybko zleci mi dzień w pracy
po powrocie obiecuję podzielić się wrażeniami
Stary 2006-04-23, 18:55   #108
sorceress
Rozeznanie

Ale Ci fajnie Udanego wyjazdu!!
sorceress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-24, 10:52   #109
Justek
BAN stały

GG do Justek

buuu ja mam jeszcze 10 dni przed sobą, oby szybciorem zleciały
Stary 2006-04-24, 12:40   #110
serducho
Raczkowanie

Nam sie w Tunezji bardzo podobalo!!! Bylismy niedaleko Tunisu-Gammarth,La Marsa.Przede wszystkim trzeba miec ze soba dobre kremy do opalania,slonce jest po prostu mordercze!!!!O nachalnych typach juz bylo tu pisane-obrzydliwosc!Uwazajcie tez na handlarzy na targach.Nas taki niby przyjazny typ zaciagnal do "sklepu",gdzie robia dywany.Ludzie,chyba ze 2 godziny tam siedzielismy,i cudem udalo nam sie stamtad uciec.A ...... i jak bedziecie chodzic po ulicach to proponuje zakladac na siebie jednak dluzsze spodnice,lub spodnie.Chyba,ze ktos lubi sliniacych sie,oblesnych typow!Bylismy tez w Grecji,i gdyby mnie ktos teraz zapytal,gdzie bym chciala jeszcze raz pojechac-to napewno nie bylaby to Tunezja,a Grecja!Jednak dobrze jest poznac tez inne kultury.A wiec zycze udanego urlopu!!!!
serducho jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-13, 10:35   #111
Justek
BAN stały

GG do Justek

Podnoszę wątek, żeby Wam jeszcze raz podziękowac za cenne rady Urlop był naprawdę bardzo udany, chociaż miałyście rację, nachalnosc tubylców jest bardzo męcząca. Mileiśmy hotel w samym centrum Sousse, nad samym morzem, El Hana Beach. Nie przejechałam się co prawda na wielbładzie ale i tak było wspaniale. Byliśmy w porcie El Kantoui, pływalismy statkiem stylizowanym na piracki, opalalismy sie nad basenem hotelowym itp. Przydały się tez leki na biegunkę Przywiozłam tez dwie wspaniałe torebki z prawdziwej skóry krokodyla, za które w Polsce zapłaciłabym pewnie niemałe pieniądze. Jeszcze raz ogromne dziękuję
Stary 2006-05-13, 11:30   #112
*Natalia*
Raczkowanie

to ja też podzielę się swoimi wrażeniami. ale one nie sa pozytywne. Jest to najgorszy, najbiedniejszy i najbardziej brudny kraj w jakim byłam. Zaraz pierwszego dnia dostałam uczulenia. Nie wiem czy to od wody, jedzenia czy słońca. W każdym razie do końca pobytu dostawałam zaszczyki, bo było tak źle. Radziłabym Ci się zaszczepić - tak na wszelki wypadek. Klimat tez mi nie odpowiadał. Tam jest baaardzo duża wilgotność powietrza - coś ok 80%. Czułam się jak w saunie, nie mogłam oddychać. Bardzo kiepskie menu tam mają - cały czas to samo. Tam jest straszna bieda, no w końcu to Afryka. Coca cola jest ale jeszce w tych szklanych butelkach ( u nas to wycofali jakies 10 lat temu). Sok - jest. Ale albo pomarańczowy ( nie lubię) albo melanż (który też jest z pomarańczy). Piwo - ochydne. Widoki - nic specjalnego. Wokół hoteli jest w miare czysto, ale jak wyjdziesz poza ogrodzenie to masz ochotę jak najszybciej stamtąd uciec. Wszędzie pełno takiego kurzu, pyłu. Kosza na śmieci nie uraczysz, chyba że w centrum miasta. Mnóstwo much i potężnych karaluchów.
Jedyne co mi się podobało to zapach powierza, pełno tam egzotycznych kwiatów, wanilia, jaśmin...
Miło mi się zrobiło, gdy jacyś Afrykanie (chyba bardziej z południa, bo byli czarni jak smoła) patrzyli na mnie jak na przybysz z kosmosu. Chyba pierwszy raz widzieli białą blondynkę Zrobilismy sobie zdjęcie i było fajnie. Ale wiem napewno, że już nigdy tam nie pojadę. Jakbyś się jednak uparła pamiętaj o szczepieniach, weź preparaty na poparzenia, ciepłe ciuchy na wieczów i kołderkę (tam nie dają, śpi się pod prześcieradłami) brrr....
Jak moge polecić inny kraj to będzie to Chorwacja. Przede wzsystkim - pięknie.
Pozdrawiam i zycze udanych wakacji.
*Natalia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-13, 11:31   #113
*Natalia*
Raczkowanie

Ups, teraz dopiero zauważyłam, że już wróciłaś
Ale moje info napewno się przydadza takim wrażliwcom jak ja.
*Natalia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-13, 13:08   #114
Justek
BAN stały

GG do Justek

Cytat:
Napisane przez *Natalia*
Ups, teraz dopiero zauważyłam, że już wróciłaś
Ale moje info napewno się przydadza takim wrażliwcom jak ja.
W Sousse nie było aż tak żle, owszem zgadzam się z Tobą że za czysto nie jest. Plaża naprawdę pełna papierków, butelek, niedopałków i dlatego woleliśmy opalac sie nad basenem. Tam było czyściutko, trawa, palmy wokół, super. Hotelowi tez nie mam nic do zarzucenia. Karaluchów brak, czysta pościel, codziennie zmieniane ręczniki. Jedzenie w hotelu bardzo mi smakowało, był szwedzki stół i naprawdę było w czym wybierac. Odwazyłam się tez przedostatniego dnia zjesc w hotelu lody na deser. Raz ze były pyszne, dwa ze nic mi po nich nie było. Przypuszczam, ze wszystko zalezy od miejsca
Stary 2006-05-14, 14:01   #115
sky1980
Rozeznanie

bylam w Sousse,ladne miasto
jak dlugo nic nie jecie i pijecie poza hotelem to nic sie nikomu nie stanie
sky1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-11, 17:16   #116
Małgosia24
Raczkowanie

podnosze stary wątek
dziewczyny we wtorek lecę do Tunezji- mamy zarezerwowany hotel Ruspina w Monastirze? może ktoś był tu albo się wybiera w tym terminie? dajcie znac
Małgosia24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-11, 17:30   #117
Madz!uHa
Zadomowienie

GG do Madz!uHa

Na biegunkę polecam Stoperan- rewelacja

Monastir piękny jest Co prawda byłam w Skanes ale to ejst bardzo blisko Monastiru. Koniecznie wybierz się na medinę

just take it and fly...
Madz!uHa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-11, 17:47   #118
Małgosia24
Raczkowanie

nigdy nie bylam w Tunezji - medina jest to coś w rodzaju targu? czy jest w każdej większej miejscowości?
Małgosia24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-12, 08:59   #119
Ślicznotka;)
Rozeznanie

GG do Ślicznotka;)

Cześć Dziewczyny Ja też w tym roku myślę o Tunezji Mam prośbę, czy mogłybyście wpisywać nazwy hoteli (i w jakich są miastach), w których byłyście i napisać czy Wam się w nich podobało? Wiecie jak to jest - w katalogu każdy wygląda cudnie, a jak się przyjedzie.... Pozdrawiam!
Ślicznotka;) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-13, 08:01   #120
Ślicznotka;)
Rozeznanie

GG do Ślicznotka;)

up!!
Ślicznotka;) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości