|
|
#91 |
|
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Tunezja:D Podzielcie się wrażeniami:)
Esstelko
duzo zwiedzam |
|
|
|
|
#92 |
|
Zadomowienie
|
Byłam w hpotelu Garden Beach w Skanes Monastir
I było świetnie WYboierz się na medinę w Sousse, koniecznie. Aż głowa pęka, tyle różności... I pamiętaj- targuj się, ile wlezie! Bo inaczekj kupcy mogą się obrazić. Koniecznie przywieź sobie sizszę- arabską fajkę wodną ![]() ![]() Jak jestes blondynką albo masz niebieskie oczy, to uważaj Tubylcy będą cię zaczepiać, mrugać, zagadywać... Generalnie sa bardzo mili Nie kupuj wody w restauracjach, bo kosztuje 1-2 dinary. A na medinie za 300 mililimów butelka... Wycieczki? Sahara. Tylko i wyłącznie Mówili, że Tunis to nieporozumienie. Moja wycieczka safari po Tunezji była rewelacyjna, jeepy, jazda na wielbłądach, zwiedzanie... Miodzio GHeneralnie jest po prostu świetnie Ale weź ze sobą bardzo wysoki filtr, bo tam opala nawet wiatr.
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
Nutko droga ale jaki hotel
tak z czystej ciekawosci
|
|
|
#94 |
|
Wtajemniczenie
|
o kolejny wątek o Tunezji
a ja tak kocham się opalać![]() aha a czy jest szansa na wykupienie wycieczek (np.Sahary) w jakiś miejscowych biurach,taniej, tak jak było np. w Turcji?
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
[quote=kasienka.b]Mi sie tam bardzo podobalo. Bylam w Port el kantoui (niedaleko Sousse) I bylo super /quote]
Ta miejscowość jest prześliczna Wszędzie biało i zielono- no cudnie Ja byłam w Tunezji w podróży poślubnej- wspominam ją bardzo miło. Szczegóły już dziewczyny opisały-więc nie będę powtarzać. Aha- ja byłam w sierpniu; miałam sweterek z długim rękawem- przydał się tylko w samolocie i podczas podróży autokarem na wycieczkę
|
|
|
|
|
#96 |
|
Wtajemniczenie
|
a co powiecie o tym biurze? mieści się w Sousse i oferuje ciekawy program zwiedzania (wycieczki na miejscu):
http://www.sahelvoyages.com/wycieczki.htm
|
|
#97 |
|
Wtajemniczenie
|
aha i czy naprawdę nie ma szans żeby na miejscu płacić np. EUR? konieczna jest wymianat na DT?
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
w zeszłym roku byłam najpierw w egipcie a po miesiącu w tunezji. nigdzie mi się nie podobało. mieszkańcy obu krajów są strasznie upierdliwi nie dają żyć. miałam ochotę powybijać
chodziłam zła jak osa. za każdym razem "cześć kochanie" i "dobra dobra zupa z bobra" nigdy więcej krajów arabskich! pamiętaj o lekach na biegunkę. |
|
|
|
|
#99 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
Przyczajenie
|
Mnie się w Tunezji bardzo podobało. Kraj jest specyficzny (zaczepianie kobiet, nachalni handlarze) ale chyba po to jeździ sie po świecie żeby poznać inne kultury. Polecam Tunezję a już kawał świata zwiedziłam więc wiem co mówię. Będziesz zadowolona.
Co do wody to rezydent mówił, że nie jest tak źle. Ostrzeżenia są trochę na wyrost. Lodu też nie wyjmowaliśmy z napojów i żadnych sensacji nie mieliśmy. Ale oczywiście ostrożności nigdy za wiele. Edytowane przez Madziencja Czas edycji: 2006-06-14 o 14:50 |
|
|
|
|
#101 |
|
Rozeznanie
|
Co do wody to rezydent mówił że nie jest tak źle. Ostrzeżenia sa troche na wyrost. Lodu też nie wyjmowaliśmy z napojów i żadnych sensacji nie mieliśmy. Ale oczywiście ostrożności nigdy za wiele.[/quote]
Dokładnie tak...Wsystko zalezy od twojego żołądka- kiedy byam z TŻ w Tunezji mnie nie zaszkodziło nic, natomiast jego "drazniły" nawet kostki lodu i później musiał to odchorowac Również przypominam o lekach na biegunke
|
|
|
#102 |
|
BAN stały
|
ja o targowanie i wymianę waluty się nie martwię
natomiast napewno kupię jakieś medykamenty na biegunkę
|
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Na biegunkę lepiej coś mieć, aczkolwiek nie wszystkich ona dopada
![]() My nie mielismy żadnych dolegliwości żołądkowych, chociaż jedliśmy nawet owoce bez mycia (wiem,wiem-ryzykowaliśmy) i te słodycze kupione prostu u Araba na targu. Nasi znajomi natomiast uważali bardzo, na dworze nie jedli nawet sezamków kupionych w sklepie- "bo przecież ręce nie były umyte" - i pochorowali się oboje... To chyba zależy indywidualnie od każdego |
|
|
|
|
#104 |
|
BAN stały
|
tak, myślę że na wszelki wypadek się przyda wziaść jakieś leki....i jakiś alkohol hihi
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
(oczywiście kilka kropelek do soku- zupełnie niewyczuwalne a żadne z naszych znajomych się nie pochorowało..sama nie wiem czy od "dezynfekcji" czy po prostu mieli zahartowane żołądki )Macie racje- kazdy człowiek ma inny organizm i to co jednemu nie służy drugiemu kompletnie nie przeszkadza
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Ja polecam Trilac, pierwsza tabletke wzielam w przeddzien wyjazdu, a pozniej po jednej przez caly wyjazd. Nic mi nie bylo w Egipcie, jadlam troche swiezych warzyw, pilam napoje z lodem.
|
|
|
#107 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochane, już jestem spakowana
![]() po powrocie obiecuję podzielić się wrażeniami
|
|
#108 |
|
Rozeznanie
|
Ale Ci fajnie
Udanego wyjazdu!!
|
|
|
|
|
#109 |
|
BAN stały
|
buuu ja mam jeszcze 10 dni przed sobą, oby szybciorem zleciały
|
|
|
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
Nam sie w Tunezji bardzo podobalo!!! Bylismy niedaleko Tunisu-Gammarth,La Marsa.Przede wszystkim trzeba miec ze soba dobre kremy do opalania,slonce jest po prostu mordercze!!!!O nachalnych typach juz bylo tu pisane-obrzydliwosc!Uwazajcie tez na handlarzy na targach.Nas taki niby przyjazny typ zaciagnal do "sklepu",gdzie robia dywany.Ludzie,chyba ze 2 godziny tam siedzielismy,i cudem udalo nam sie stamtad uciec.A ...... i jak bedziecie chodzic po ulicach to proponuje zakladac na siebie jednak dluzsze spodnice,lub spodnie.Chyba,ze ktos lubi sliniacych sie,oblesnych typow!Bylismy tez w Grecji,i gdyby mnie ktos teraz zapytal,gdzie bym chciala jeszcze raz pojechac-to napewno nie bylaby to Tunezja,a Grecja!Jednak dobrze jest poznac tez inne kultury.A wiec zycze udanego urlopu!!!!
|
|
|
|
|
#111 |
|
BAN stały
|
Podnoszę wątek, żeby Wam jeszcze raz podziękowac za cenne rady
Urlop był naprawdę bardzo udany, chociaż miałyście rację, nachalnosc tubylców jest bardzo męcząca. Mileiśmy hotel w samym centrum Sousse, nad samym morzem, El Hana Beach. Nie przejechałam się co prawda na wielbładzie ale i tak było wspaniale. Byliśmy w porcie El Kantoui, pływalismy statkiem stylizowanym na piracki, opalalismy sie nad basenem hotelowym itp. Przydały się tez leki na biegunkę Przywiozłam tez dwie wspaniałe torebki z prawdziwej skóry krokodyla, za które w Polsce zapłaciłabym pewnie niemałe pieniądze. Jeszcze raz ogromne dziękuję |
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
to ja też podzielę się swoimi wrażeniami. ale one nie sa pozytywne. Jest to najgorszy, najbiedniejszy i najbardziej brudny kraj w jakim byłam. Zaraz pierwszego dnia dostałam uczulenia. Nie wiem czy to od wody, jedzenia czy słońca. W każdym razie do końca pobytu dostawałam zaszczyki, bo było tak źle. Radziłabym Ci się zaszczepić - tak na wszelki wypadek. Klimat tez mi nie odpowiadał. Tam jest baaardzo duża wilgotność powietrza - coś ok 80%. Czułam się jak w saunie, nie mogłam oddychać. Bardzo kiepskie menu tam mają - cały czas to samo. Tam jest straszna bieda, no w końcu to Afryka. Coca cola jest ale jeszce w tych szklanych butelkach ( u nas to wycofali jakies 10 lat temu). Sok - jest. Ale albo pomarańczowy ( nie lubię) albo melanż (który też jest z pomarańczy). Piwo - ochydne. Widoki - nic specjalnego. Wokół hoteli jest w miare czysto, ale jak wyjdziesz poza ogrodzenie to masz ochotę jak najszybciej stamtąd uciec. Wszędzie pełno takiego kurzu, pyłu. Kosza na śmieci nie uraczysz, chyba że w centrum miasta. Mnóstwo much i potężnych karaluchów.
Jedyne co mi się podobało to zapach powierza, pełno tam egzotycznych kwiatów, wanilia, jaśmin... Miło mi się zrobiło, gdy jacyś Afrykanie (chyba bardziej z południa, bo byli czarni jak smoła) patrzyli na mnie jak na przybysz z kosmosu. Chyba pierwszy raz widzieli białą blondynkę Zrobilismy sobie zdjęcie i było fajnie. Ale wiem napewno, że już nigdy tam nie pojadę. Jakbyś się jednak uparła pamiętaj o szczepieniach, weź preparaty na poparzenia, ciepłe ciuchy na wieczów i kołderkę (tam nie dają, śpi się pod prześcieradłami) brrr....Jak moge polecić inny kraj to będzie to Chorwacja. Przede wzsystkim - pięknie. Pozdrawiam i zycze udanych wakacji. |
|
|
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
Ups, teraz dopiero zauważyłam, że już wróciłaś
![]() Ale moje info napewno się przydadza takim wrażliwcom jak ja. |
|
|
|
|
#114 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#115 |
|
Rozeznanie
|
bylam w Sousse,ladne miasto
![]() jak dlugo nic nie jecie i pijecie poza hotelem to nic sie nikomu nie stanie
|
|
|
|
|
#116 |
|
Raczkowanie
|
podnosze stary wątek
dziewczyny we wtorek lecę do Tunezji- mamy zarezerwowany hotel Ruspina w Monastirze? może ktoś był tu albo się wybiera w tym terminie? dajcie znac
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zadomowienie
|
Na biegunkę polecam Stoperan- rewelacja
![]() Monastir piękny jest Co prawda byłam w Skanes ale to ejst bardzo blisko Monastiru. Koniecznie wybierz się na medinę
|
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
nigdy nie bylam w Tunezji - medina jest to coś w rodzaju targu? czy jest w każdej większej miejscowości?
|
|
|
|
|
#119 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny
Ja też w tym roku myślę o Tunezji Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#120 |
|
Rozeznanie
|
up!!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.

duzo zwiedzam 

a ja tak kocham się opalać

chodziłam zła jak osa. za każdym razem "cześć kochanie" i "dobra dobra zupa z bobra" 

Ja też w tym roku myślę o Tunezji
Pozdrawiam!