![]() |
#91 |
ctrl alt delete
|
Dot.: Intercyza - Wasze opinie i odczucia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
Intercyza zła nie jest, zakladając, że ma się jakiś majątek. Gdy zarabia się rocznie mniej niż liczba kilkuzerowa, nie ma się inwestycji, dóbr, to jest bez sensu. Gdyby przyszły mąż poprosił mnie o podpisanie, w razie posiadania czegoś, zgodziłabym się i nawet doceniłabym rozsądek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
No cóż, mój facet bardzo się trzęsie o swoje pieniądze, wyczułam to już na początku naszego związku. Stwierdził, że swojej byłej dziewczynie w ogóle o nich nie mówił, więc to, że mi mówi, świadczy o zaufaniu do mnie. Muszę chyba z nim na ten temat spokojnie pomówić, zapytać, co na przykład jeśli to ja będę potrzebować tych pieniędzy na rehabilitację czy operację. W razie rozwodu na bank ta kasa pozostaje jego. Niestety, jego przyjaciel jest w tej chwili w trakcie rozwodu i podziału majątku, to tez może mieć wpływ na jego postawę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
ctrl alt delete
|
Nawet w przypadku braku intercyzy, więc chłopak nie musi sie tak stresować
![]() Planujecie dzieci, swoją drogą? Albo przeprowadzkę, ze względu na pracę, za granicę? Jeżeli więcej zarabiasz, to intercyza może mieć u Was sens, ale weź poprawkę na to, że dzieci mogą wiele zmienić pod względem zawodowym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Tak, planujemy dzieci, jednak jestem w takiej sytuacji, że ewentualna ciąża, urlop macierzyński, najwyżej zahamują na jakiś czas rozwój zawodowy. Za granicę nie planujemy wyjeżdżać. Jest mi zwyczajnie przykro z powodu jego postawy, czuję się trochę jak ubogi krewny :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Ja również planuje zapytać żony o podpisanie intercyzy , nie wiem dokońca jak to zrobić aby nie poczuła się urażona ,bądź że jej nie ufam w czymś. Jak to najlepej zrobić ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
Skąd obcy ludzie mają wiedzieć co najlepiej przemówi do twojej żony? Nikt jej tutaj nie zna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
BAN stały
|
Nie wyobrażam sobie ślubu bez intercyzy. Nie dlatego, że mam jakiś ogromny majątek
![]() Mam trochę życiowego doświadczenia i w 100% nie ufam nawet sobie, a co dopiero drugiemu człowiekowi i... całemu światu. Jeżeli druga strona zostanie oszukana, np. w biznesie, wpadnie w jakieś kłopoty, długi, ze swojej winy albo i nieswojej, alkoholizm, hazard, itd. to ja nie mam zamiaru za to odpowiadać. Jeżeli ślub - to tylko z intercyzą. Razem z TŻ mamy co do tego identycznie podejście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Konto usunięte
|
Ja podpisze intercyzę. Żadnych majątków nie mamy, ale tz lubi być niezależny i mieć swoje rzeczy.
Sama na siebie pracuje, mam oszczędności, dzieci raczej nie planujemy, więc mi szczerze wszystko jedno. Tak ogolnie to mamy swobodny stosunek do pieniędzy i dzielimy się nimi. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
No ja mam taką sytuacje ,że dostałem od babci działkę jako darowizne a jedną działke którą miałem sprzedałem. Wiec buduje dom za pieniadze ze sprzedanej działki na działce którą dostałem od babci. Dlatego chciałbym podpisać z żoną intercyze ze względu ,że moj wklad bedzie jakies 80 do 20 % . a nie chce później po rozwodzie ,jeśli miała by taka sytuacja miejsce ,abym został z niczym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozdzielność majątkowa nie wyklucza dziedziczenia - więc po Twojej śmierci małżonka odziedziczy po Tobie część domku i działki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Darowizny i spadki nabyte także już w trakcie trwania małżeństwa wchodzą do majątku odrębnego. Ale zdaje się, że jak się je spienięży i kupi coś innego to już majątek wspólny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
Moim daniem intercyza powinna zawsze byc. Milosc miloscia, a rzeczywistosc rzeczywistością i jeżeli wszystko bedzie dobrze to i tak sie z niej nie skorzysta. A jak bedzie źle to dobrze, że jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A moim zdaniem powinna być nie tyle intercyza, co brak tworzenia się wspólnoty majątkowej z automatu. Byłoby o wiele łatwiej, gdyby wspólnota była opcją do wyboru dla chętnych, a nie coś, co trzeba specjalnie i za opłatą załatwiać u notariusza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
wspólnota majątkowa jest zabezpieczeniem interesów "słabszego" z małżonków np osoby która pozostanie w domu z dziećmi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;86841741]wystarczy w akcie notarialnym zakupu nowej nieruchomości zapisać że np 75 tys pochodzi ze sprzedaży kawalerki zakupionej przed ślubem.
wspólnota majątkowa jest zabezpieczeniem interesów "słabszego" z małżonków np osoby która pozostanie w domu z dziećmi.[/QUOTE] Już coraz mniej kobiet zostaje z dziećmi ( albo w ogóle te dzieci ma), a mimo to nadal prawie wszyscy mają wspolnote, widc to chyba nie dlatego. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Konto usunięte
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86841927]Już coraz mniej kobiet zostaje z dziećmi ( albo w ogóle te dzieci ma), a mimo to nadal prawie wszyscy mają wspolnote, widc to chyba nie dlatego.
![]() napisałam "osoby". Ktoś dziecko musi urodzić, ktoś bierze macierzyński, do kogoś w pierwszym rzędzie przedszkole czy szkoła dzwoni jeżeli maluch jest chory, ktoś musi być dyspozycyjny i czyjś rozwój zawodowy zwalnia. Lub korzysta się z pomocy dziadków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Konto usunięte
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86841927]Już coraz mniej kobiet zostaje z dziećmi ( albo w ogóle te dzieci ma), a mimo to nadal prawie wszyscy mają wspolnote, widc to chyba nie dlatego.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;86842013]napisałam "osoby".
Ktoś dziecko musi urodzić, ktoś bierze macierzyński, do kogoś w pierwszym rzędzie przedszkole czy szkoła dzwoni jeżeli maluch jest chory, ktoś musi być dyspozycyjny i czyjś rozwój zawodowy zwalnia. Lub korzysta się z pomocy dziadków.[/QUOTE] Ciąży się nie przeskoczy. Ale reszta to kwestia dogadania. [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86842062]Dokładnie dlatego. To pochodzi z czasów, kiedy taka sytuacja była na porządku dziennym, a prawo nie zmienia się samo z siebie.[/QUOTE] Kiedyś tak było. Ale teraz już mniej. Każdy kto ma ochotę może podpisać intercyze, ale jakoś mało kto to w Polsce robi. Zmiana prawo nie oznacza automatycznie zmiany obczyczajow. Może większość wcale nie chce tej zmiany. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Konto usunięte
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86842105]
Kiedyś tak było. Ale teraz już mniej. Każdy kto ma ochotę może podpisać intercyze, ale jakoś mało kto to w Polsce robi. Zmiana prawo nie oznacza automatycznie zmiany obczyczajow. Może większość wcale nie chce tej zmiany[/QUOTE] Co nie zmienia faktu, że prawo powstało z tego powodu. Mało kto to robi, bo tak naprawdę mało kto się zastanawia jakie są naprawdę skutki prawne małżeństwa i ich konsekwencje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86842135]Co nie zmienia faktu, że prawo powstało z tego powodu. Mało kto to robi, bo tak naprawdę mało kto się zastanawia jakie są naprawdę skutki prawne małżeństwa i ich konsekwencje.[/QUOTE]Już nie róbmy z ludzi debili. Po prostu większości odpowiada idea, że małżeństwo to wspólnota.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Wizażowy Kot Igor
|
W ogóle o intercyzie nigdy nie gadaliśmy.
Ale oboje jesteśmy już od dawna dorośli, oboje pracujemy, mamy takie samo podejście do życia i jakiś bagaż doświadczeń za sobą. Ja może jestem niedzisiejsza i jakaś naiwna ale dla mnie związek to zaufanie i uczciwość, pewność tej drugiej osoby. Szczerze mówiąc- nie wiem, jak bym się zachowała, gdyby TŻ zaproponował mi podpisanie intercyzy (w teorii). Małżeństwo to nie kontrakt biznesowy a ogromny kredyt wzajemnego zaufania. Jeśli partner by mi nie ufał, nie wierzył w moją uczciwośc to po co miałabym za niego wychodzić? I vice versa. Na szczęście oboje nie posiadamy żadnych ogromnych majątków, choć on ma więcej niż ja (choćby z racji porównania poziomu życia w Polsce i w Anglii). Ale z pewnością nie jest super bogaty ( i bardzo dobrze). Pieniądze się dziś ma a jutro może nie mieć. I ja wiem, o czym mówię- dorastałam w tzw. bogatym domu. Prawie wszystkie pieniądze "zjadła" choroba Taty (pozostały nieruchomości ale przecież ziemi i kamienia się nie ugryzie) a do grobu i tak zabiera się sześc desek i kilka gwoździ, tudzież urnę. Takie doświadczenie totalnie zmienia punkt widzenia na intercyzy i gromadzenie dóbr.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Intercyza tego wszystkiego nie wyklucza. Niektórzy w ogóle nie biorą ślubu, czy to znaczy, że sobie nie ufają i nie są sobie pewni? Mimo, że za sa 20 lat związku? I to tylko dlatego, że mają osobną kasę? ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Czy przy porównywalnym poziomie dochodów opłaca się w ogóle rozdzielność (koszty notariusza)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
My intercyzy nie mamy, ale wszystko dzielimy na pol. Konto wspolne jest tylko i wylacznie w celu oplat, a tak to kase mamy osobna. Zaufanie nie ma nic do rzeczy przy intercyzach. Szit hapens. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
BAN stały
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:50.