Małżeństwo i intercyza - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-11-22, 13:24   #91
LadyArya
Amounted Princess

Dot.: Małżeństwo i intercyza

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;67803816]Nie no jasne ,ja nie będę decydować za innych tylko za Siebie -a z taką osobą bym nie mogła być w związku /czy małżeństwie. Gdzie jako jedyna osoba byłbym obarczona finansami i musiałabym swojego mężusia utrzymywać ..bo on woli przesiadywać z rodzina /czy stać przy garach.[/QUOTE]

A ja wciaz nie moge zrozumiec czemu ci przeszkadza jesli komus sie podoba taki model rodziny i znajdzie druga osobe ktorej on tez odpowiada.
LadyArya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 14:18   #92
201706190936
Konto usunięte

Intercyzę bym podpisała. Bez dwóch zdań.
Poza tym jak autor się ożeni to i tak przecież wspólnie będą korzystać z dobrodziejstw jakie płyną z prowadzenia firmy, z zysków itd. Też bym na wszelkie możliwe sposoby zabezpieczała dorobek swojego życia.
Regułka bycia ze sobą "na dobre i na złe" ostatnimi czasy jednak sporo traci na wartości.

Nie wiem, mnie gdzieś zapaliła się czerwona żarówka po tym jak autor wspomniał że jego dziewczyna ciśnie na ślub i szybciutkie posiadanie dzieciątka.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 14:19   #93
kasiatoya
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Zgodzilabym się na intercyze tylko że względu na ochronę naszych interesów. Jeśli przyszły mąż miałby się zabezpieczyć przede mną to niech spada.
I tu jest chyba pies pogrzebany.
Coś mi się zdaje, że autor właśnie zabezpiecza się przed własną wybranką. Jakoś słabo to rokuje to przyszłość.
kasiatoya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 14:34   #94
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiatoya Pokaż wiadomość
I tu jest chyba pies pogrzebany.
Coś mi się zdaje, że autor właśnie zabezpiecza się przed własną wybranką. Jakoś słabo to rokuje to przyszłość.
nie ogarniam pewnej rzeczy

jak ktoś wpada na forum z postem w stylu "ja nie mam nic, partner nie ma nic ale marzy nam się domek i jakoś to będzie" to gromy z jasnego nieba lecą na tą osobę za podejście do życia na zasadzie "jakoś to będzie" bo jak powszechnie wiadomo - nie będzie

a jak człowiek się chce zabezpieczyć na wypadek rozwodu to drań paskudny jest bez uczuć bo przecież powinien żyć wizją "miłość, motylki, jednorożce i jakoś to będzie" a przecież jak powszechnie wiadomo to rozwody są takie miłe, przyjemne i w ogóle wszyscy do nich podchodzą rozsądnie a większość rozstań jest pokojowa

cytując klasyka:
Cytat:
Dawno temu ja też zaufałem pewnej kobiecie, wtedy dałbym sobie za nią rękę uciąć. I wiesz, co... I bym teraz, k***a, nie miał ręki
oczywiście adekwatne zarówno w przypadku kobiet jak i mężczyzn - w każdym razie nie ogarniam tego dziwnego "parcia" na pokładanie w drugim człowieku nadziei tak wielkich by doznać zaćmy mózgowej bo przecież "motylki"

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2016-11-22 o 14:36
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 14:35   #95
himymdk95
Raczkowanie

Ja bym nie miała z tym problemu. Jest to nie tylko zabezpieczenie w momencie, gdy się rozstajecie, ale też Twoja partnerka by nie musiała być odpowiedzialna za Twoje ewentualne długi.

Ale Twoje podejście jest dziwne-nie chce intercyzy, więc zwiazek sie skończy. Czyli tylko Twoje zdanie się liczy w tej kwestii?
himymdk95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 14:47   #96
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Eyo - mówisz o dwóch różnych rzeczach.
Jeśli biorę z kimś ślub to znaczy że mu ufam, a nie jest to spółka z o.o. Jeśli nie ufam to nie biorę ślubu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 14:54   #97
visionAM
Zakorzenienie

Zaufanie może być w dniu ślubu, a po 10-15 latach z różnych przyczyn zniknąć. Po co się oszukiwać, że związek zawsze będzie idealny albo tak samo zgodny? Są różne sytuacje. Wiadomo, że podczas planowania ślubu nie zakłada się czarnych scenariuszy, ale wg mnie gdzieś tam w tyle głowy trzeba to mieć. Ludzie się zmieniają, życie pisze różne historie, nikt nie wie co mu się trafi za ileś tam lat. Nie tylko mężczyźni odchodzą do innych kobiet, a zaufanie w 100% wg mnie jest nierealne. Nawet sobie nie można aż tak bardzo ufać. Ja tam patrzę na świat realnie, a nie przez pryzmat marzeń i ideałów.

Gdybym miała firmę, której poświęciłabym większość życia, nie chciałabym jej dzielić z nikim, nawet z mężem - człowiekiem, którego kocham, któremu ufam i z którym docelowo chcę być do końca życia. Tak więc chciałabym podpisać intercyzę, która - jak już tutaj padło kilka razy - może mieć rożną formę i wcale nie musi oznaczać wykluczenie małżonki/małżonka całkowicie z majątku czy zostawienie jej/go z niczym w przypadku ewentualnego rozwodu.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 15:30   #98
thirky
on tired little feet

Nie wzielabym ślubu bez intercyzy.

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 15:31   #99
LadyArya
Amounted Princess

dla mnie wchodzenie w malzenstwo z myslami "a co to bedzie jak sie rozwiode" jest co najmniej dziwne. skoro masz watpliwosci co do swojej partnerki nie bierz z nia slubu i tyle. No ale dla mnie slub jest bardzo powazna deklaracja, na cale zycie a jak ktos ma inne podejscie i jeszcze sie nie ozeniwszy juz planuje rozwod to juz na to nic nie poradze, pozostaje wspolczuc.
LadyArya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 15:38   #100
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyArya Pokaż wiadomość
dla mnie wchodzenie w malzenstwo z myslami "a co to bedzie jak sie rozwiode" jest co najmniej dziwne. skoro masz watpliwosci co do swojej partnerki nie bierz z nia slubu i tyle. No ale dla mnie slub jest bardzo powazna deklaracja, na cale zycie a jak ktos ma inne podejscie i jeszcze sie nie ozeniwszy juz planuje rozwod to juz na to nic nie poradze, pozostaje wspolczuc.
Nikt tu nie mówi o planowaniu rozwodu czy zakładaniu z góry, że do niego dojdzie. Do związku trzeba mieć zdrowe podejście
Stary 2016-11-22, 15:54   #101
vouvray
Zadomowienie

Ja bym sama zaproponowała mężowi intercyzę, gdyby miał firmę, która generowałaby tak duże dochody i dziwi mnie, że komuś to wydaje się niedorzeczne, ale ludzie są różni i staram się tego nie oceniać. Przedyskutowałabym natomiast z mężem taki temat, aby moja pensja była w całości odkładana np. na lokatę i w razie rozstania byłabym zabezpieczona bo za tę kwotę mogłabym sobie kupić jakąś nieruchomość. Wydaje mi się, że ten układ jest uczciwy, ponieważ domyślam się, że jako prezes firmy mój mąż miałby mniejszą ilość czasu na opiekę nad dziećmi i prace domowe (wątpię żeby udało się zachować podział 1:1).
vouvray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-11-22, 15:58   #102
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość
Rozumiem, że wraz z intercyzą masz zamiar wziąć na siebie dokładnie 50% opieki nad dzieckiem? Zawsze wykonywać dokładnie 50% obowiązków domowych? Co za tym idzie, ponieważ ona będzie w ciąży i poniesie jej skutki zdrowotne, Ty przejmiesz większość tzw. urlopu macierzyńskiego - czyli rodzicielskiego (masz swoją firmę więc możesz to spokojnie ogarnąć) i zostaniesz w domu z dzieckiem, kiedy ona będzie rozwijać karierę? A później tak samo, w równym stopniu będziecie się dzielić opieką, obowiązkami itd. No to w takim układzie rozumiem, podpiszcie intercyze i fajnie.
Dokładnie
Cytat:
Napisane przez PatrykDW Pokaż wiadomość
Gdybym chciał być złośliwy i wyolbrzymiać jak @januszpolak to rzuciłbym tekstem, że przecież jest równouprawnienie i niech każdy zarabia na siebie.
Jak równouprawnienie, to równouprawnienie: niech obejmie również równiutki co do dnia podział urlopów rodzicielskich i zwolnień na dzieci, równy podział odprowadzania dzieci do szkoły, wywiadówek itp. I wtedy owszem, intercyzę jak najbardziej można podpisywać.

Ja bym podpisała intercyzę, ale na warunkach:
- bez dzieci,
- bez przeprowadzek celem rozwoju kariery jednego partnera, a kosztem drugiego.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 16:13   #103
visionAM
Zakorzenienie

Dziewczyny, co wy się tak tych dzieci uczepiłyście

Po pierwsze - kobieta nie ma obowiązku siedzieć z dzieckiem 24h na dobę przez X lat. Jest taki czas, gdy można wynająć nianię lub oddać dziecko do żłobka - podejrzewam, że autor przy swoim poziomie zarobków, może sobie na taką opcję pozwolić i w ten sposób wesprzeć żonę w opiece nad dzieckiem. A żona w tym czasie może się szkolić, pracować, studiować czy robić cokolwiek tam tylko chce. Myślę, że da się to rozsądnie ustalić i podzielić obowiązki między żonę, ojca i ewentualnie osobę czy instytucję trzecią i wszyscy będą zadowoleni.

Nie rozumiem czemu utożsamiacie intercyzę z tym, że po jej podpisaniu kobieta będzie siedzieć na tyłku w domu, prać, gotować, sprzątać, niańczyć dzieci, a facet będzie tylko siedzieć w pracy i czekać na gotowe. Serio nie wiem skąd takie daleko idące wnioski i insynuacje.

---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Dodam jeszcze, że nie z obserwacji mam wrażenie, że typowe "matki polki' siedzące w domu z dziećmi, są w takiej pozycji z własnego, niewymuszonego wyboru podyktowanego różnymi względami. Często po prostu odpowiada im takie życie, wolą to niż pracę zarobkową.

Znam kobiety z dziećmi, które dość szybko do pracy wróciły i jakoś nie miały rozkmin ani problemów z podziałem obowiązków w małżeństwie, bo SAME zdecydowały, że nie będą się poświęcać tylko dzieciom i rodzinie. To jest wybór, a nie uwiązanie, zawsze można się dogadać albo wymyślić sposób aby każdy był zadowolony.

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

Btw. to:
Cytat:
Jak równouprawnienie, to równouprawnienie: niech obejmie również równiutki co do dnia podział urlopów rodzicielskich i zwolnień na dzieci, równy podział odprowadzania dzieci do szkoły, wywiadówek itp. I wtedy owszem, intercyzę jak najbardziej można podpisywać.

Ja bym podpisała intercyzę, ale na warunkach:
- bez dzieci,
- bez przeprowadzek celem rozwoju kariery jednego partnera, a kosztem drugiego.
rozumiem, że ma działać tylko w przypadku małżeństw z intercyzą, bo jak bez intercyzy to równouprawnienia ma nie być?

Z takiej argumentacji wynika, że:
- jak nie ma intercyzy to tylko kobieta może się zajmować dzieckiem ile wlezie, bo tak czy siak w przypadku rozwodu należy jej się połowa majątku. Facet nie musi pomagać, ma chodzić do pracy itp., a kobieta będzie sobie siedziała w domu.
- jak jest intercyza to facet musi na równi pomagać kobiecie przy dziecku, bo majątek nie jest wspólny. W takim wypadku stosujemy równouprawnienie, nie ma absolutnie innej opcji.

Logika level hard

Tyle, że żadna z Was nie bierze pod uwagę opcji, w której intercyza może być korzystna dla dwóch stron.
Stary 2016-11-22, 16:15   #104
kennedy
Zakorzenienie

Ja tam kasa sie nie przejmuje. Jak sie kogos kocha to sie nie wylicza ze ty mniej a ty wiecej wlozyles.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 16:16   #105
PatrykDW
Przyczajenie

Przeczytałem wszystkie posty i najczęstsze argumenty przeciwko mnie to:

1. "Nie planuje się rozwodu przed ślubem."

To cecha charakteru. Trudno to nazwać wadą. Nie idę przez życie z idealistycznym podejściem, że stanie się wszystko co sobie wymarzę. Każda młoda para uważa, że ich związek będzie wyjątkowy, ale praktyka pokazuje inaczej.

2. "Nie podpisałabym bo zostałabym z niczym po rozwodzie"

Ten argument nie ma kompletnie sensu. Czym to się różni od chęci zabezpieczenia się intercyzą. Kobieta również zakłada możliwość rozwodu i traktuje małżeństwo z papierkiem jako 'zły deal'. Jako ktoś kto prowadzi firmę mogę to nawet zrozumieć, ale nie dorabiajmy do tego moralnej otoczki (co robi tutaj wiele pań).

3. "Autor uznaje dziewczynę za gorszą bo ta gorzej zarabia"

Bzdura. Tutaj wychodzi zasadnicza różnica pomiędzy percepcją kobiet i mężczyzn. My nie oceniamy kobiet na zasadzie 'ona jeździ Fiatem Punto = fajtłapa, a tamta nowym Jaguarem = kobieta sukcesu'.

Nie znam ani jednego faceta który wybierał by partnerkę kierując się tym ile ona zarabia lub jakim autem jeździ.

4. "Jak urodzi dziecko to zrujnuje sobie karierę i zostanie z niczym"

Gdybyśmy mieli dziecko i doszłoby do rozwodu to priorytetem byłoby dla mnie zapewnienie mu jak najlepszych warunków. Nie miałby nic przeciwko alimentom. To nie jest jednak to samo co oddanie ex połowy majątku.

Patrząc na opinie są one raczej podzielone, ale mam waszą perspektywę. Postanowiłem, że poruszę dzisiaj temat intercyzy i powiem, że chodzi mi głównie o zabezpieczenie firmy. Jeszcze raz dziękuje za wszystkie wypowiedzi.
PatrykDW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 16:24   #106
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co wy się tak tych dzieci uczepiłyście
Wszytsko zależy oczywiście od zawodu, więc potraktuj to, co napiszę, jako przykład, ale...
W organizacjach silnie zhierarchizowanych marne pół roku urlopu macierzyńskiego oznacza "utratę" roku. Dziewczyna z dwójką dzieci jest dwa lata do tyłu za równieśniekiem płci męskiej, który nie pracuje lepiej, ale dzieci przecież nie urodzi. W skali ~30 lat, które przepracuje jeszcze po urodzeniu dzieci, to jest niestety gigantyczna różnica - do wyliczenia w Excelu.
W takiej sytuacji oczekiwałabym, że po moim urlopie macierzyńskim małżonek, który nalegał na intercyzę, zrezygnuje z pracy na ekwiwalentny okres - jak równouprawnienie, to równouprawnienie, dlaczego tylko ja mam tracić. Ale ponieważ wiemy, że posiadanie takiej hiper firmy, jak to ma autor, raczej wyklucza rok wychowawczego, to nie wyobrażam sobie, żeby można było dzieci z intercyzą pogodzić.

Plus z obserwacji: jeżeli Zosia ma s*aczkę, kto zostanie z nią w domu - pan właściciel firmy, czy mamusia, która zarabia marne 15x mniej na etacie?
Jak właściciel firmy jest gotowy na podział obowiązków 50/50, to OK. Ale niech każdy sam zastanowi się, na ile to realne.
A dla mniej zarabiającej mamy kolejna s*aczka i katarek Zosi to kolejne spowolnienie kariery i koniec końców dramatycznie niższe career earnings.

Jak byłam młoda i nawina, to też mi się wydawało, że przecież dziecko idzie do przedszkola, a mama dalej idzie prosto w kierunku fotela prezesa NBP. Ykhm.
Stary 2016-11-22, 16:25   #107
_ema_
Zakorzenienie

Ja bym nie podpisała rozdzielności jeżeli powodem jest tylko "jak będziemy się rozwodzić to ona weźmie mój majątek".
Majątek nabyty przed ślubem jest własnością jednego z partnerów, nieruchomości również, więc nie jest to zagrożone w przypadku rozstania,
Pieniądze, których dorobicie się w związku, są wspólne nie bez powodu, ona również będzie brać w "dorabianiu się" czynny udział, chociażby piorąc brudne gacie Na tym polega związek i albo się to akceptuje, albo się żyje jako singiel.
Strasznie jestem uczulona na podejście (jeszcze przed ślubem!) "ja zarabiam tyyyyylleeeeee, na pewno będzie chciała mnie oskubać", bo zaraz widzę moją znajomą, która w takim układzie urodziła dziecko i stała się niewolnicą pana męża, który trzyma kasę i wylicza co do grosza, bo skoro ona nie zarabia to nie będzie go "skubać"

Małżeństwo to pewna wspólnota. Twój, autorze majątek może w wyniku zbiegu różnych okoliczności zniknąć. Ona może stać się żywicielem rodziny. Ona może zostać Twoją utrzymanką. Oboje możecie zbankrutować. Lub też ona może się dorobić i wyprzedzić Cię w zarobkach. Partnerzy w życiu, powinni być również partnerami w finansach, niezależnie od sytuacji.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 16:30   #108
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Bzdura. Tutaj wychodzi zasadnicza różnica pomiędzy percepcją kobiet i mężczyzn. My nie oceniamy kobiet na zasadzie 'ona jeździ Fiatem Punto = fajtłapa, a tamta nowym Jaguarem = kobieta sukcesu'.
Bzdurę to ty teraz napisałeś. Wypowiadają się tu kobiety, które mają percepcję tożsamą z twoją, ale ty ciągle myślisz, że żyjesz w świecie, w którym jest sztywny podział na percepcje kobiece i męskie.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 16:33   #109
PatrykDW
Przyczajenie

@_ema_ Ja bym się z Tobą nawet zgodził, problemem są jednak sądy które nie traktują małżeństw 'po partnersku'. Nie tylko w Polsce. W całym zachodnim świecie (tam gdzie feministki najwięcej krzyczą o równouprawnieniu) sprawy rozwodowe należą do najmniej sprawiedliwych na niekorzyść mężczyzn.

W Stanach intercyzy mają zupełnie inną formę niż tutaj. Są także znacznie częściej stosowane przy dużych dysproporcjach zarobków.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-11-22, 16:38   #110
kasiatoya
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Wszytsko zależy oczywiście od zawodu, więc potraktuj to, co napiszę, jako przykład, ale...
W organizacjach silnie zhierarchizowanych marne pół roku urlopu macierzyńskiego oznacza "utratę" roku. Dziewczyna z dwójką dzieci jest dwa lata do tyłu za równieśniekiem płci męskiej, który nie pracuje lepiej, ale dzieci przecież nie urodzi. W skali ~30 lat, które przepracuje jeszcze po urodzeniu dzieci, to jest niestety gigantyczna różnica - do wyliczenia w Excelu.
W takiej sytuacji oczekiwałabym, że po moim urlopie macierzyńskim małżonek, który nalegał na intercyzę, zrezygnuje z pracy na ekwiwalentny okres - jak równouprawnienie, to równouprawnienie, dlaczego tylko ja mam tracić. Ale ponieważ wiemy, że posiadanie takiej hiper firmy, jak to ma autor, raczej wyklucza rok wychowawczego, to nie wyobrażam sobie, żeby można było dzieci z intercyzą pogodzić.

Plus z obserwacji: jeżeli Zosia ma s*aczkę, kto zostanie z nią w domu - pan właściciel firmy, czy mamusia, która zarabia marne 15x mniej na etacie?
Jak właściciel firmy jest gotowy na podział obowiązków 50/50, to OK. Ale niech każdy sam zastanowi się, na ile to realne.
A dla mniej zarabiającej mamy kolejna s*aczka i katarek Zosi to kolejne spowolnienie kariery i koniec końców dramatycznie niższe career earnings.

Jak byłam młoda i nawina, to też mi się wydawało, że przecież dziecko idzie do przedszkola, a mama dalej idzie prosto w kierunku fotela prezesa NBP. Ykhm.
Zgadzam się
dlatego autorze dla mnie punkt 2 łączy się bezpośrednio z punktem 4.
Dziecko zabezpieczysz ale już małżonkę która z powodu tego dziecka ogranicza się siłą rzeczy zawodowo to już pomijasz.
Dla niej urodzenie dziecka to wykluczenie na jakiś czas z zarabiania, dla Ciebie nie...
kasiatoya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 16:47   #111
PatrykDW
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kasiatoya Pokaż wiadomość
Zgadzam się
dlatego autorze dla mnie punkt 2 łączy się bezpośrednio z punktem 4.
Dziecko zabezpieczysz ale już małżonkę która z powodu tego dziecka ogranicza się siłą rzeczy zawodowo to już pomijasz.
Dla niej urodzenie dziecka to wykluczenie na jakiś czas z zarabiania, dla Ciebie nie...
Nie byłem u prawnika i nie znam wszystkich możliwości jakie oferują intercyzy w Polsce. Wiem, że na przykład w przypadku gdyby ona mnie zdradziła nie chciałbym żeby dostała ode mnie cokolwiek (oprócz ewentualnych alimentów na dziecko). Wbrew powszechnemu mitowi zdradza małżeńska w Polsce nie wpływa na podział majątku.

Intercyzą mógłbym się na przykład zabezpieczyć, że w przypadku rozwodu z jej winy nie chcę jej niczego oddawać. Natomiast gdyby do rozstania doszło z mojej winy lub 'niezgodności charakterów' to inna rozmowa.
Stary 2016-11-22, 16:54   #112
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Patrząc na opinie są one raczej podzielone, ale mam waszą perspektywę. Postanowiłem, że poruszę dzisiaj temat intercyzy i powiem, że chodzi mi głównie o zabezpieczenie firmy. Jeszcze raz dziękuje za wszystkie wypowiedzi.
Daj znać jaka była reakcja partnerki

Cytat:
A skąd niby to wiesz?
Firmę można prowadzić z domu, mając odpowiednich ludzi. W dobrze prosperującą firmę, właściciel często nie musi już ingerować tak bardzo, jak na początku jej działania.

Cytat:

Pierwsze pogrubione - kwestia ustaleń w związku, wyżej napisałam jak działają dobrze prosperujące firmy. Autor wątku pisał o maszynach i samochodach, nie sądzę więc, że to jednoosobowa działalność, chyba że coś ominęłam.

No i jakoś te panie dyrektorki i prezeski firm mają dzieci i żyją
Kwestia organizacji Poza tym posiadanie dziecka nie jest obowiązkowe. A jeśli ktoś je bardzo chce mieć to niestety musi się liczyć z pewnymi konsekwencjami swojego wyboru. I owszem, zazwyczaj to kobieta ponosi większe konsekwencje niż facet, ale bez przesady, że od razu trzeba być matką polką i z dzieckiem nie da się robić kariery. Na pewno jest trudniej, ale jak ma się normalnego męża, z którym da się dogadać + jak się dobrze zarabia to wg mnie jest to niewielki problem, a już na pewno nie problem bez wyjścia.
Stary 2016-11-22, 17:21   #113
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Eyo - mówisz o dwóch różnych rzeczach.
Jeśli biorę z kimś ślub to znaczy że mu ufam, a nie jest to spółka z o.o. Jeśli nie ufam to nie biorę ślubu.

porównania mają to do siebie, że się w nich nie porównuje dwa razy ze sobą tego samego
a dwie różne rzeczy to zaufanie i zdrowy rozsądek - ja na przykład nie ufam nierozsądnym ludziom

Cytat:
Napisane przez LadyArya Pokaż wiadomość
zabezpieczenie na wypadek rozwodu nie oznacza jego "planowania", można zabezpieczyć się intercyzą a jednocześnie może się okazać, że danej parze ta intercyza się nigdy nie przyda bo będą ze sobą do śmierci

jednocześnie wiele par z tych które się rozwodzą zupełnie szczerze zarzekałoby się w dniu ślubu, że to miłość do grobowej deski

życie ma to do siebie, że różnie może być

przy okazji ja współczuję Tobie, że uważasz swoje podejście do związków za bardziej wartościowe niż cudze (zwłaszcza, że jeszcze parę postów temu miałaś do innej użytkowniczki pretensje, że osądza innych swoją miarą)

Cytat:
(...)
powodzenia daj znać jak przebiegła rozmowa

Cytat:

a jakie to ma znaczenie w temacie? jak kobieta i jej partner będą zarabiać najniższą krajową albo średnią krajową - oboje - to sytuacja kobiety w przypadku ciąży jest dokładnie taka sama jak w związku gdzie występuje dysproporcja zarobków

z "bogatszym" mężem kobieta ma chociaż ten plus, że nie musi szukać roboty na gwałt bo nie ma noża na gardle jak również może sobie pozwolić na nianię

po co rezygnować? stać ich na zapewnienie dziecku opieki w takim wymiarze aby OBOJE mogli się realizować zawodowo
nie wiemy też jaką w ogóle prace ma ta dziewczyna - może pracuje w jakimś normalnym zakładzie gdzie nie ma problemu z powrotem do pracy po ciąży?
w skrajnym przypadku (trudna sytuacja zawodowa dziewczyny - "śmieciowa umowa" albo brak możliwości powrotu) autor może ją zatrudnić w swojej firmie i zapewnić przychód na cały okres ciąży i urlopu

nie wiemy czy marne - na dobrą sprawę dziewczyna może zarabiać 2x więcej od Ciebie a jej facet jednocześnie 30 razy więcej od Ciebie
to, że ktoś zarabia 15x mniej od kogoś nie znaczy, że zarabia mało w odniesieniu do reszty społeczeństwa - ona zarabia mało w porównaniu do swojego partnera a to wcale nie znaczy, że zarabia najniższą krajową

jak wyżej - i jak niby na to wpływa intercyza? to nie jest żaden argument w dyskusji bo kobiety w związkach bez dysproporcji zarobków mają te same problemu (i przy okazji o wiele bardziej ograniczone środki do radzenia sobie z nimi)
poza tym to kwestia podziału obowiązków z partnerem - i tutaj kasa ponownie nie ma nic do rzeczy - bo albo się ma partnera, który uznaje podział obowiązków albo ma się pana wygodnickiego, który zrzuca opieke nad dzieckiem na partnerkę - zarobki nie mają tu nic do rzeczy
intercyza w żaden sposób nie pogłębi problemów związanych z urlopami w pracy w związku z chorobami dziecka ale już związek z bogatym partnerem może wiele ułatwić bo chociażby będzie ich stać na prywatna opiekę medyczną, która chociażby sprawi, że lekarz będzie dostępny od ręki, bez kolejek

komentarze na czerwono

są dwie opcje do wyboru

- związek w którym oboje zarabiają pomiędzy najniższą a średnią krajową, mają mieszkanie na kredyt, zbyt wielkich oszczędności nie zrobią, prywatnej niani nie wynajmą i mogą liczyć tylko na miejsce w żłobku (które też darmowe nie jest), nie wspomnę o tym w jak wielkim ciemnym dole są jak jedno straci pracę (i trzeba wtedy brać co leci byleby pensja była) - przy rozwodzie muszą się martwić bardziej tym co zrobić z kredytem, który trzeba spłacać jeszcze 10 lat i ewentualnie kto weźmie 10 letnie auto, oszczędności jak mają do podziału to niewielkie

- związek w którym występuje dysproporcja zarobków, mają dom bez kredytu, koszty życia w ich budżecie to dosłownie kropla, mogą sobie pozwolić na nianie, prywatną opiekę medyczną, nie muszą ciułać na wyprawkę szkolną, mogą pozwolić sobie na wypasione wakacje, partner o niższych zarobkach jak straci pracę to może sobie i pół roku szukać nowej aż nie znajdzie czegoś na czym jednocześnie zarobi i się spełni zawodowo, mogą sobie pozwolić na dokształcanie się itd. - przy rozwodzie partner o niższych zarobkach dostanie to co należy mu się zgodzie z intercyzą (przy czym nikt nie napisała, że intercyza zakłada, że nie dostanie nic)

ekhem i co się niby bardziej "opłaca"
pomijam już to, że nikt nie powiedział, że intercyza będzie zakładać, że puszczamy partnera w skarpetkach w takiej sytuacji z dobrze przygotowaną intercyzą to partner o niższych zarobkach w opcji drugiej może i tak wyjść finansowo lepiej niż para z pierwszej opcji

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2016-11-22 o 17:24
Stary 2016-11-22, 17:41   #114
skazana_na_bluesa
.

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;67786736]
Autor wyraźnie napisał że dorobił się wszystkiego PRZED zawarciem małżeństwa ,pojawieniem się dzieci , czy ich wspólnym gospodarstwem domowym . Więc Autorka w NICZYM się poświęciła,w żaden sposób mu nie pomagała ,NIE OSIĄGNĘLI TEGO RAZEM. Może warto wziąć z niego przykład i również jako kobieta się czegoś dorobić przed pieluchami i staniem przy garach .

[/QUOTE]
no popacz, jakimś cudem polskie prawo uwzględnia takie rzeczy.

Cytat:
No i jakoś te panie dyrektorki i prezeski firm mają dzieci i żyją
Kwestia organizacji Poza tym posiadanie dziecka nie jest obowiązkowe. A jeśli ktoś je bardzo chce mieć to niestety musi się liczyć z pewnymi konsekwencjami swojego wyboru. I owszem, zazwyczaj to kobieta ponosi większe konsekwencje niż facet, ale bez przesady, że od razu trzeba być matką polką i z dzieckiem nie da się robić kariery. Na pewno jest trudniej, ale jak ma się normalnego męża, z którym da się dogadać + jak się dobrze zarabia to wg mnie jest to niewielki problem, a już na pewno nie problem bez wyjścia.
wiesz, dziecko można hodować albo wychowywać. samo "posiadanie" dziecka o niczym nie świadczy. to, że jakaś tam pani prezes ma dziecko nie oznacza, że dziecko ma zaspokojone wszelkie potrzeby. z moich obserwacji wynika, że często gęsto dzieciakiem zajmuje się niania przez 3/4 czasu, a jak odpowiednio podrośnie to jest zapisywane na milion zajęć dodatkowych.

gdybym usłyszała tekst o intercyzie w kontekście wycyckania z kasy - byłaby to nasza ostatnia rozmowa. generalnie mogłabym podpisać, gdyby interesy obu stron byłyby zabezpieczone. twoja firma, mieszkanie i oszczędności zgromadzone przed ślubem należą do ciebie, ale ja nie zostaję z niczym po ew. rozwodzie. więc albo odpowiedzi podział majątku zgromadzonego w trakcie małżeństwa albo wpłacanie co miesiąc x kwoty na konto kobiety, żeby w razie "w" miała poduszkę finansową.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 17:43   #115
visionAM
Zakorzenienie

Czyli albo się robi karierę albo jest się prawdziwą matką?
Stary 2016-11-22, 17:57   #116
skazana_na_bluesa
.

zależy czy myślisz o karierze czy Karierze. ale tak, nie wierzę, że KARIERĘ da się zrobić bez poświęceń.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 18:29   #117
aidam11
Raczkowanie

Cytat:
O co tutaj chodzi??? Nie rozumiem? Piszesz jakieś głupoty o 'byciu w tyle za rówieśnikami'? Co to w ogóle oznacza? Wyjaśnij, bo jak dla mnie to po prostu łatwy sposób na tłumaczenie swojego własnego nieudacznictwa.
aidam11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 18:39   #118
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
zależy czy myślisz o karierze czy Karierze. ale tak, nie wierzę, że KARIERĘ da się zrobić bez poświęceń.
Dokładnie.

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Cytat:
Napisane przez aidam11 Pokaż wiadomość
O co tutaj chodzi??? Nie rozumiem? Piszesz jakieś głupoty o 'byciu w tyle za rówieśnikami'? Co to w ogóle oznacza? Wyjaśnij, bo jak dla mnie to po prostu łatwy sposób na tłumaczenie swojego własnego nieudacznictwa.
Cóż, przeczytaj jeszcze raz uważnie

Stary 2016-11-22, 18:49   #119
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Autorze ile macie lat?
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-22, 18:56   #120
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
(...)
wiesz, dziecko można hodować albo wychowywać. samo "posiadanie" dziecka o niczym nie świadczy. to, że jakaś tam pani prezes ma dziecko nie oznacza, że dziecko ma zaspokojone wszelkie potrzeby. z moich obserwacji wynika, że często gęsto dzieciakiem zajmuje się niania przez 3/4 czasu, a jak odpowiednio podrośnie to jest zapisywane na milion zajęć dodatkowych.
(...)
znam wiele par w których oboje rodziców pracuje w korporacjach, oboje awansują od czasu do czasu i wcale nie spędzają życia w pracy podczas wiecznych nadgodzin - mają dzieci (i przypadki 3 dzieci w tych związkach nie są odosobnione), wychowują je i dają radę pogodzić obowiązki domowe z tymi zawodowymi

a w przypadku własnych firm to warto zauważyć, że często biznesy się rozbudowuje po to żeby się nimi nie zajmować - to zasadniczo jest cel biznesu czyli stworzyć organizację w której nie trzeba siedzieć 24h/dobę a ma się z niej dochody, oczywiście osiągnięcie takiego etapu trwa ale generalnie im czyjaś firma ma się lepiej i im więcej pracowników zatrudni tym większa szansa, że właściciel może sobie pozwolić na zdecydowanie więcej luzu niż etatowy pracownik

Cytat:
Czyli albo się robi karierę albo jest się prawdziwą matką?
to Ty nie wiedziałaś

15.02.2017 ♥
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości