Co dalej w takiej sytuacji? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-12-03, 22:20   #91
lolita96
Zadomowienie

Dot.: Co dalej w takiej sytuacji?

Jak masz trojke dzieci to dostajesz 'tylko' 1000, bo pierwsze się nie wlicza ;P
lolita96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 22:21   #92
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita96 Pokaż wiadomość
Celowe rodzenie 3 dzieci żeby je wychowywać samotnie jest ryzykowne i w tym konkretnym wypadku nieodpowiedzialne.

Eyo ,jasne, Nie mogła przewidzieć ze zachoruje , ale mogła założyć ze jak tak się stanie to dzieci trafią do sierocinca, bo nikt z rodziny nie rzuci sie z radością do wychowywania 3 (!) dzieci.

Znam dwie samotne matki które mają po jednym maluchu i one jakoś czasami mają taką myśl z tyłu głowy co bedzie z ich dzieckim jak im sie nagle coś stanie. I mają obgadany taki temat z kim trzeba.
czyli ludzie którzy nie mają co zrobić z dziećmi na wypadek swojej śmierci powinni wykazać się odpowiedzialnością i nie mieć dzieci ?

@lolita96
jak rodzina zastępcza to akurat autorka i jej partner otrzymaliby świadczenia na każde z tych dzieci (nie w ramach 500+ a po prostu w ramach świadczeń dla rodzin zastępczych) ale to zasadniczo bez znaczenia bo i tak ich nie wezmą

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2016-12-03 o 22:24
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 22:22   #93
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Przygarniecie tych dzieci to nie jest prosta sprawa i wcale nie twierdze, ze autorka powinna to zrobic. Mnie razi, ze ludzie 30+ nie raczyli uzyc np. google zeby sprawdzic czym nakarmic male dziecko i jak zmienic pampersa. Pomijam, ze serio nie ogarniam jakim cudem dorosly czlowiek (nie kobieta konkretnie, co padlo wyzej nie wiedziec czemu) mogl nigdy nie slyszec o zasypce i odparzeniach. Chocby w reklamie. Jakby mi ktos przyniosl swinke morska to tez bym sprawdzila co moge dac do jedzenia
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 22:25   #94
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
Sprawdzić w USC kto albo co jest wpisane w akcie urodzenia każdego dzieciaka-Albo znajdzie się ojciec albo informacja, że matka jest jedynym prawnym opiekunem. Jak są dane ojca to wiadomo co robić-opcja "po taniości" -odpalasz fejsika i znajdujesz tatusia...tudziez opcja droższa czyli płacisz komuś za znalezienie owego.
Jak danych ojca nie ma to będzie wpis "ojciec nieznany" i wtedy jasno matce powiedzieć, że dziećmi sie nie zajmiecie i póki żyje niech temat ogarnie.
Bez emocji i zgrzytania zębami jaką to szują jest brat tudzież Autorka wątku...sama dzieci cudzych raczej nie lubię, chociaż mam własne. Autorkę doskonale rozumiem i uważam że na posiadanie dziecka powinny być zezwolenia bo naprawdę nie każdy jest w stanie wychowywać. Autorka i jej TŻ nie są. Plus dla nich za samoświadomość

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Niestety znam taki przypadek z życia moja koleżanka. Pensja poniżej średniej krajowej, duże miasto...wielka miłość studencka. Chłopak ciągle przychodzi i odchodzi...mieszka chyba za granicą, w każdym razie jak zmajstrował 1 dziecko to się na jakiś czas wyniósł do UK. Potem byli "parą na odległość" miała do niego jechać...przyjechal do PL zrobił drugie dziecko...wyjechał znów za pracą...wrocil...znow wyjechał...znow zrobił dziecko...taki tatuś widmo.
Obecnie koleżanka z nim zerwała, ale pewnie jakby się pojawił kolejny raz to znow by to przyjęła i z miłości by kolejne "bobo" było miłość jest ślepa...w tym przypadku ślepa i głupia na dokładkę.
A tak w ogóle...to za 3 dzieci 1500plnów dadzą...i patrzcie chętnych brak! Dziadki by sobie do emerytury dorobili...eh mało przedsiębiorcza rodzinka

no dobra ale ty znasz tego chopaka-widmo? a przynajmniej cos o nim wiesz.... w sensie wyjechal, mial ich sciagnac itd. a tutaj ktos go widzial raz, nawet nie wiadomo jak sie nazywa
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 22:29   #95
tahivare
Raczkowanie

W takim razie cokolwiek by nie mówić o dziadkach, chorej mamie itp, sprawa jest jasna: dzieci mieć nie możecie. Proponuję sprawę rozwiązać jak najszybciej.
Stary 2016-12-03, 22:31   #96
Silloe
Zakorzenienie

Mnie dziwi fakt, że kiedy dzieci były u autorki to ich matka zrobiła wojnę, że źle się zajmowali dziećmi, a teraz nagle chce im powierzyć swoje pociechy. Dziwne, bardzo dziwne. Dlaczego nie porozmawia ze swoimi rodzicami co ma zrobić w tej sytuacji, tylko chce bez żadnego namysłu tak na spontanie wtryniać dzieci bratu tym bardziej, że wie od dawna, że on i jego partnerka dzieci nie chce
Jakaś parodia.
Silloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 22:34   #97
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
no dobra ale ty znasz tego chopaka-widmo? a przynajmniej cos o nim wiesz.... w sensie wyjechal, mial ich sciagnac itd. a tutaj ktos go widzial raz, nawet nie wiadomo jak sie nazywa
Tak...tu sprawa jest ciut inna, racja. Wiem jak sie nazywa Ale uznany nie jest bo...kolezanka rodziła sama i to było na zasadzie zemsty-Nie było cie przy mnie jak rodzilam Ci syna= nie będzie nosił Twojego nazwiska....moze matka tych dzieci też ma jakiś "problem" z ich ojcem np.facet ją bił albo co....uwazam ze brat tak czy inaczej powinien pogadać poważnie z siostrą i wprost jej powiedzieć że dziećmi się nie zajmie.

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 22:52   #98
Litlle_Suzi
Raczkowanie

GG do Litlle_Suzi
Dot.: Co dalej w takiej sytacji?

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Głównie tym matka zawinila że absolutnie nie myślała o przyszłości dzieci w razie jakiegoś problemu. Sugerujesz że dzieciom będzie lepiej u ludzi którzy ich nie chcą?
Takie wszystkie niemal nagle szlachetne tutaj ale cudzym kosztem.

wysłane telepatycznie
Myślała że ma rodzinę. Nikt nie planuje takich sytuacji. Ja jestem w trzeciej ciąży i też nie planuje takich rzeczy.

Wysłane z mojego LENNY przy użyciu Tapatalka

http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...f6c7733722.png

Odchudzam się! Było 68kg, jest 55kg, będzie 52 kg

Zapuszczam włosy! Jest 45cm, będzie 70cm

Jestem cudem boskim, z diabłem za skórą.
Litlle_Suzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 22:56   #99
lolita96
Zadomowienie

Eyo, Jak już mają, to niech dbają i kochają, ale też niech zdają sobie sprawę z tego że jak ich zabraknie to ich dzieci trafią do domu dziecka lub adopcji, gdzie mogą zostać rozdzielone, bo trójka to już grupa.

Ta kobieta świadomie zdecydowała się na trojke dzieci bez posiadania wsparcia partnera i rodziców. No i okej, w sumie jej sprawa, ale mogła przewidzieć co się stanie z dziećmi jak jej zabraknie, nie może mieć pretensji do brata czy rodziny ze nie chcą wziąć na siebie takiej odpowiedzialności.

Dalej, zauwaz ze sprawa bylaby o wiele prostsza gdyby to chodziło o jedno dziecko, czy nawet dwoje. Ja nawet rozumiem potrzebę posiadania dziecka z jednoczesną niechęcią do facetów i zwiazkow, ale czy na prawdę trzeba było ich robić aż trójkę?
Stary 2016-12-03, 23:16   #100
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Nie ma obowiązku interesowania się losem cudzych dzieci. Nie oni podjęli decyzję o posiadaniu trójki dzieci i nie ma powodu żeby ten problem ich teraz obciazal.

wysłane telepatycznie
A gdyby to byly porzucone psy? Też nie byloby powodu żeby nikt sie tym problemem nie przejął?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 23:17   #101
lolita96
Zadomowienie

Little Suzi, ależ ta kobieta ma rodzinę, właśnie dlatego miał kto się zaopiekować jej dziećmi w czasie kiedy nagle trafiła na kilka dni do szpitala.

Jej rodzice pierwszej młodości pewnie nie są więc nie w głowie im adopcja i wychowywanie rocznego dziecka, to samo kwestia brata - on ma zupełnie inne priorytety i żyje inaczej.

Nie wiem jak można tego nie rozumieć ?
Stary 2016-12-03, 23:20   #102
Ingrid80
BAN stały

Dziadkowie mogą byc koło 50. Nie wiem dlaczego z góry zakłada się że są starzy i schorowani?

Stary 2016-12-03, 23:27   #103
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Dziadkowie mogą byc koło 50. Nie wiem dlaczego z góry zakłada się że są starzy i schorowani?

pewnie dlatego

Cytat:
Napisane przez jubiscrok Pokaż wiadomość
Teściowa jeszcze jest jako tako zdrowa, nawet pracuje na kawałek etatu ale teść jest po udarze i nie odzyskał pełnej sprawności...
nie ma to jak straszej kobiecie "zdrowej jako tako" z chorym mezem dorzucac do opieki 3 malych dzieciakow

nie wiadomo jak dziadkowie stoja z finansami, z sytuacja mieszkaniowa.

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 23:30   #104
Ingrid80
BAN stały

A to przegapiłam.

---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Ogolnie uważam że nikt nie powinien brać tych dzieci na siłę bo nic dobrego z tego nie wyniknie dla dzieci ale nalezaloby mieć na tyle odwagi zeby powiedzieć ich matce prawdę.

Stary 2016-12-03, 23:31   #105
lolita96
Zadomowienie

Pewnie dlatego że w poście padła informacja ze dziadek jest świeżo po udarze. A nawet jakby byli super zdrowi, to sytuacja kiedy najmłodsze dziecko będzie miało 10 lat a jej opiekunowie po 60 wcale super świetna nie jest. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie tego. Dlatego ich decyzja ani trochę mnie nie dziwi, wręcz jest rozsądna. Pewnie nie poradzili by sobie.
Stary 2016-12-03, 23:36   #106
Ingrid80
BAN stały

Jakby chcieli toby sobie poradzili. Nie wyobrazam sobie sytuacji że moi rodzice oddają moją córkę do domu dziecka gdyby mi i tz cos się stało. A maja 60.

Stary 2016-12-03, 23:36   #107
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Przygarniecie tych dzieci to nie jest prosta sprawa i wcale nie twierdze, ze autorka powinna to zrobic. Mnie razi, ze ludzie 30+ nie raczyli uzyc np. google zeby sprawdzic czym nakarmic male dziecko i jak zmienic pampersa. Pomijam, ze serio nie ogarniam jakim cudem dorosly czlowiek (nie kobieta konkretnie, co padlo wyzej nie wiedziec czemu) mogl nigdy nie slyszec o zasypce i odparzeniach. Chocby w reklamie. Jakby mi ktos przyniosl swinke morska to tez bym sprawdzila co moge dac do jedzenia
Ja nie wiem, a w swoim czasie oglądałam bardzo dużo telewizji i w żadnej reklamie nie było o zasypce

Nie rozumiem dlaczego tak najeżdżacie na autorkę, bo ja jej się wcale nie dziwię, że nie chce i nie potrafi zająć się trójką dzieci.
Same twierdzicie, że nie wszyscy powinni mieć dzieci, a tutaj padają informacje o poczytaniu w internecie i problem rozwiązany.

Edytowane przez 3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Czas edycji: 2016-12-03 o 23:38
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 23:38   #108
201803090921
Konto usunięte

W takiej sytuacji nie podjęłabym się opieki nad trojka dzieci, o których nie mam bladego pojęcia, tak samo jak nie przyjęłabym na przechowanie np.pająka. Dzieci mają ojca - i od poszukiwania tegoż pana zaczęłabym.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 23:40   #109
Djuno
Regulator reniferów

Po co wy chcecie znaleźć tego ojca? Ani się dziećmi nie zajmie, ani płacić na nie nie będzie.
Stary 2016-12-03, 23:42   #110
Ingrid80
BAN stały

Dokładnie.

Stary 2016-12-04, 00:14   #111
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Eyo, Jak już mają, to niech dbają i kochają, ale też niech zdają sobie sprawę z tego że jak ich zabraknie to ich dzieci trafią do domu dziecka lub adopcji, gdzie mogą zostać rozdzielone, bo trójka to już grupa.

Ta kobieta świadomie zdecydowała się na trojke dzieci bez posiadania wsparcia partnera i rodziców. No i okej, w sumie jej sprawa, ale mogła przewidzieć co się stanie z dziećmi jak jej zabraknie, nie może mieć pretensji do brata czy rodziny ze nie chcą wziąć na siebie takiej odpowiedzialności.

Dalej, zauwaz ze sprawa bylaby o wiele prostsza gdyby to chodziło o jedno dziecko, czy nawet dwoje. Ja nawet rozumiem potrzebę posiadania dziecka z jednoczesną niechęcią do facetów i zwiazkow, ale czy na prawdę trzeba było ich robić aż trójkę?
aha - czyli jak ktoś zdaje sobie sprawę z tego, że dzieci trafią do domu dziecka to już jest ok, spoko i są odpowiedzialni? szczerze - to ja nie wiem do czego zmierzasz... osądziłaś matkę tych dzieci jako osobę nieodpowiedzialną a teraz z argumentami świadczącymi o jej nieodpowiedzialności brniesz w co raz większe absurdy

w wątku była informacja, że dziadkowie z początku bardzo jej pomagali - pech chciał, że nie trwało to wiecznie ale nic nigdy nie trwa wiecznie i nawet jak ktoś sobie 50 osób ugada jako potencjalnych opiekunów dzieci po śmierci to się może okazać, że guzik z tego - dziewczyna była przekonana, że może liczyć na rodzinę a pech chciał, że rodzinka ma na nią wywalone, nazywanie tego brakiem odpowiedzialności to jakaś pomyłka - jedyne co każdy z nas ma na takie sytuacje to myślenie życzeniowe o tym, że wszystko ułoży się tak jak nam się wydaje, że się ułoży

Cytat:
Pewnie dlatego że w poście padła informacja ze dziadek jest świeżo po udarze. A nawet jakby byli super zdrowi, to sytuacja kiedy najmłodsze dziecko będzie miało 10 lat a jej opiekunowie po 60 wcale super świetna nie jest. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie tego. Dlatego ich decyzja ani trochę mnie nie dziwi, wręcz jest rozsądna. Pewnie nie poradzili by sobie.
i znowu brnięcie nie wiadomo gdzie - tak się składa, że chyba większość z nas gdyby miała wskazać potencjalnego opiekuna swoich dzieci po śmierci skierowałaby oczy ku rodzicom (bo chociażby nie wszyscy mają rodzeństwo a też chyba niewiele osób ma aż tak dobrych przyjaciół by zakładać, że przejmą w razie czego opiekę nad dziećmi) i jakoś tak się składa, że wszyscy mamy rodziców starszych od siebie a nasze dzieci jednocześnie są młodsze od nas - także no chciał nie chciał różnica wieku między opiekunami a dziećmi będzie duża...

różowo nie jest ale jednak na ogół na to na dziadków spada odpowiedzialność za dzieci - bo tak, rodzice nie, rodzeństwo nie, obcy nie.. to niby kto jako opiekun dzieci, którym zmarli rodzice będzie odpowiedni pozostaje chyba tylko latający potwór spaghetti

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;68239881]Ja nie wiem, a w swoim czasie oglądałam bardzo dużo telewizji i w żadnej reklamie nie było o zasypce

Nie rozumiem dlaczego tak najeżdżacie na autorkę, bo ja jej się wcale nie dziwię, że nie chce i nie potrafi zająć się trójką dzieci.
Same twierdzicie, że nie wszyscy powinni mieć dzieci, a tutaj padają informacje o poczytaniu w internecie i problem rozwiązany.[/QUOTE]

mi przeszkadza tylko fakt, że autorka w swoich postach (póki się nie obraziła za brak aprobaty) pisała w tonie, który sugerował, że oni nie mogą się dziećmi zająć bo nie potrafią - tak jakby to była jakaś wiedza tajemna przekazana w ramach łaski bożej reszcie społeczeństwa a im nie - co w efekcie uniemożliwiło im opiekę nad dziećmi podczas gdy brak umiejętności zajęcia się dziećmi to nie jest problem bo ten brak - przy odrobienie chęci - można nadrobić
oni jedynie nie mają chęci i ok bo nie muszą ale po co się zasłaniać czymkolwiek innym?

a jak się bierze trójkę dzieci na parę dni to:
- 8 i 5 letnie są już całkiem samoobsługowe - raczej już ogarną takie elementy jak toaleta, mycie, jedzenie, miejsce do spania przy czym nie wymagają za bardzo innego traktowania w tych zakresach niż dorośli (w sensie no zapewnić im posiłek, szampon, ręcznik czy pastę do zębów to nie jest jakieś wyzwanie wymagające wiedzy tajemnej)
- 1 roczne dziecko - jak się ja ma na parę dni to co to za problem wygooglać parę informacje na temat pielęgnacji i karmienia? nikt nie mówi o wertowaniu milionów artykułów w celu wybrania najlepszej emulsji do ciała ale po prostu o zebranie informacji, które umożliwią Ci nieskrzywdzenie tego dziecka przez tych parę dni

tymczasem Ci ludzie zaniedbali dzieci mając je pod opieką przed kilka dni - sorry ale dla mnie to już jest po prostu nienormalne zachowanie, ja rozumiem, że ktoś może dzieci nie chcieć no ale jak się wzięło pod opiekę je raptem na te parę dni to chyba sprawdzenie kilku informacji to chyba nie jest wysiłek przekraczający możliwości 30sto letniej osoby no ludzie - jakby mi ktoś podrzucił chomika na parę dni to bym wykazała więcej zainteresowania niż Ci ludzie poświęcili trzem istotom ludzkim...

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2016-12-04 o 00:16
Stary 2016-12-04, 00:38   #112
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
tymczasem Ci ludzie zaniedbali dzieci mając je pod opieką przed kilka dni - sorry ale dla mnie to już jest po prostu nienormalne zachowanie, ja rozumiem, że ktoś może dzieci nie chcieć no ale jak się wzięło pod opiekę je raptem na te parę dni to chyba sprawdzenie kilku informacji to chyba nie jest wysiłek przekraczający możliwości 30sto letniej osoby no ludzie - jakby mi ktoś podrzucił chomika na parę dni to bym wykazała więcej zainteresowania niż Ci ludzie poświęcili trzem istotom ludzkim...
Czyli w zasadzie zachowują się bardzo odpowiedzialnie odmawiając stworzenia im rodziny zastępczej?
Czy jednak uważasz, że powinni mimo wszystko?
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 00:54   #113
Hultaj
BAN stały

Dot.: Co dalej w takiej sytacji?

no ja też nie pojmuję że ponad 30letnia kobieta karmi roczne dziecko mlekiem z kartonu (??) zamiast zadzwonić do teściowej z podstawowymi pytaniami jak wygląda opieka nad takim maluchem.
Serio dostalaś dzieci bez wyprawki, a w torbie nie bylo kremu na odparzenia?

abstrakcyjny temat, mam nadzieję, że to fake.
problem jest mega trudny, ale nie wiem czy do Was i teściów dociera, że dzieci trafią do domu dziecka i realną szansę na adopcję ma w sumie chyba tylko to najmłodsze.
Ludzie chcą niemowlaki, 5 i 8 latek to już duże dzieci.
serio babcia nie pomoże bo ma focha na córusię?
Fajna z was rodzinka. Niestety, takie wujostwo jak wy to też nic dobrego.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2016-12-04 o 00:58
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 01:04   #114
lolita96
Zadomowienie

Eyo, przerzucanie odpowiedzialności na nieodpowiednie osoby w tak istotnej kwestii jest nieodpowiedzialne
Stary 2016-12-04, 01:38   #115
Limonka2738
Zakorzenienie

Tyle tu komentarzy o braku czułości, brania dzieci bez zastanowienia...

Napiszcie na priv swoje dane do autorki, a ona przekaże je matce w celach adopcyjnych. Będziecie mogły pomóc.

---------- Dopisano o 01:38 ---------- Poprzedni post napisano o 01:33 ----------

I tak serio, też nie wiem, co z takim dzieckiem robić... Dałabym jakieś jedzenie z misiem, zmieniła pieluszkę i tyle.

Nigdy nie stałam nawet dwa metry od takiego dziecka, jestem najmłodsza w rodzinie, koleżanki bezdzietne.

Skoro się nigdy nie zainteresowałam, to skąd mam wiedzieć? Tego nie podają w wiadomościach...

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 01:54   #116
eyo
Zakorzenienie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;68241126]Czyli w zasadzie zachowują się bardzo odpowiedzialnie odmawiając stworzenia im rodziny zastępczej?
Czy jednak uważasz, że powinni mimo wszystko?[/QUOTE]

losie - nawet w tym samym poście który zacytowałaś napisałam wyraźnie, że nie mają obowiązków zostawać rodzicami dla tych dzieci jaka szkoda, że akurat ten fragment Ci się wykasowało

wyobraź sobie można jednocześnie oceniać ich postawę negatywnie jak i uważać, że to dobra decyzja - w świetle sytuacji opisanej przez autorkę nie są to w żaden sposób przeciwstawne sobie stwierdzenia - oni nie chcą mieć dzieci i uważam, że decyzja o tym by ich dalej nie mieć jest słuszna natomiast cała otoczka tej sytuacji to dla mnie jakaś abstrakcja (dotychczasowa "opieka" nad dziećmi, zachowanie TZ autorki w trakcie rozmowy z siostrą - zgoda na zajęcie się dziećmi, wysyłanie autorki przez jej TZ żeby w jego imieniu odkręcała bajzel, którego narobił zgadzając się na zajęcie się dziećmi - jaki dorosły facet próbuje wysługiwać się partnerką w takich sprawach )

Cytat:
Eyo, przerzucanie odpowiedzialności na nieodpowiednie osoby w tak istotnej kwestii jest nieodpowiedzialne
no tak, już wiem, że wszystko jest nieodpowiedzialne
ja się po prostu próbuję od dłuższego czasu dowiedzieć co niby jest Twoim zdaniem odpowiedzialne, co Ty proponujesz jako faktyczne i skuteczne rozwiązanie tego typu problemów

dla mnie nie można oceniać czegoś jako "nieodpowiedzialnego" skoro dla danego typu sytuacji nie ma odnośnika w postaci zachowania "odpowiedzialnego" - co konkretnie proponujesz samotnym rodzicom na wypadek ich śmierci czy pełnym rodzinom na wypadek śmierci obojga rodziców?

dla mnie ocenianie umierającej kobiety jako nieodpowiedzialnej w sytuacji w której większość z nas w analogicznej sytuacji miałaby analogiczny problem jest zwykłą hipokryzją - z mojego punktu widzenia to co Ty oceniasz uderza w jej "rozwiązłość" czyli posiadanie trójki dzieci z "tajemniczym" partnerem mimo, że ma to niespecjalny związek z faktycznym problemem (bo czy będzie mowa o kobiecie, która sobie "narobiła" dzieci z byle kim czy będzie mowa o szczęśliwej, modelowej rodzince jak z obrazka to problem jest taki sam - nie można zapewnić w 100%, że ktoś się tymi dziećmi zajmie po śmierci rodziców i po prostu w obliczu śmierci "prowadzenie się" matki nijak nie wpływa na głębokość ciemnej dziury w której są dzieci jak człowiek ma rodzinę taką jaka się trafiła tej konkretnej kobiecie)

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość

Napiszcie na priv swoje dane do autorki, a ona przekaże je matce w celach adopcyjnych. Będziecie mogły pomóc.

---------- Dopisano o 01:38 ---------- Poprzedni post napisano o 01:33 ----------

I tak serio, też nie wiem, co z takim dzieckiem robić... Dałabym jakieś jedzenie z misiem, zmieniła pieluszkę i tyle.

Nigdy nie stałam nawet dwa metry od takiego dziecka, jestem najmłodsza w rodzinie, koleżanki bezdzietne.

Skoro się nigdy nie zainteresowałam, to skąd mam wiedzieć? Tego nie podają w wiadomościach...
ale co to ma do rzeczy? logika na poziomie krzykaczy, którzy odmawiają przeciwnikom aborcji prawa do opinii póki nie zaadoptują dziecka z ZD

o ile mi wiadomo dla posiadania opinii nie jest zbędne ani przeżycie danego typu sytuacji ani osobiste zaangażowanie w omawiany problem

a co do opieki - wydaje mi się, że skoro potrafisz założyć konto na wizażu (a nawet mailu - bo do konta na wizażu jest potrzebny mail), potrafisz pisać posty (i nawet je edytować) to wyszukanie w googlach kilku informacji o pielęgnacji dzieci nie przekroczyłoby Twoich możliwości intelektualnych gdyby zaszła potrzeba się takim dzieckiem zaopiekować przez krótki czas

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2016-12-04 o 02:04
Stary 2016-12-04, 02:30   #117
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
ale co to ma do rzeczy? logika na poziomie krzykaczy, którzy odmawiają przeciwnikom aborcji prawa do opinii póki nie zaadoptują dziecka z ZD

o ile mi wiadomo dla posiadania opinii nie jest zbędne ani przeżycie danego typu sytuacji ani osobiste zaangażowanie w omawiany problem

a co do opieki - wydaje mi się, że skoro potrafisz założyć konto na wizażu (a nawet mailu - bo do konta na wizażu jest potrzebny mail), potrafisz pisać posty (i nawet je edytować) to wyszukanie w googlach kilku informacji o pielęgnacji dzieci nie przekroczyłoby Twoich możliwości intelektualnych gdyby zaszła potrzeba się takim dzieckiem zaopiekować przez krótki czas
Logika na poziomie - skoro to takie oczywiste i proste, że się takie dzieci powinno zaadoptować, dlaczego tak mało osób to robi?

Dla posiadania opinii nie jest niezbędne. Ale dla zmieszania z błotem osoby nie chcącej postąpić "szlachetnie" - za tym powinny iść też czyny.

Mówię tylko do tych, które uznają taką opiekę za oczywistą, więc nie miałam ciebie na myśli.

Szczerze? Zadbałabym, żeby dziecko było ubrane, czyste, nakarmione i tyle. Nie interesuje mnie opieka w najmniejszym stopniu, nikt normalny by mi dzieci nie powierzył. Wygooglałabym cośtam pewnie, ale na sto procent nie wszystko, zadzwoniłabym do kogoś, kto się zna... Albo wynajęłabym opiekunkę, bo sama bym je pewnie zagłodziła.

Jak dla mnie skrajnie nieodpowiedzialne jest robienie sobie dzieci bez męża, bez zabezpieczenia ich bytu czy CZEGOKOLWIEK, co te dzieci może chronić w razie przedwczesnej śmierci rodzica. Ja mam wykupioną polisę "na wszelki" i wszystko załatwione, gdyby rodziców zabrakło, bo tak robią odpowiedzialni ludzie...

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 07:02   #118
jubiscrok
Raczkowanie

Oczywiście że wpływu na to, że zachorowała nie miała. Nikt nie ma. I to nie jest jej wina. Ale miała ogromny wpływ na czas rozpoczęcia leczenia. Jeżeli od "x" czasu wiedziała, że coś jest nie tak, czuła się źle, bolało tu i tam a do lekarza nie poszła to o czym to świadczy? Czy tak robi odpowiedzialna matka trójki dzieci? Prawdopodobnie gdyby poszła do lekarza w momencie gdy zaczęło jej coś dolegać to dziś sytuacja wyglądałaby inaczej. Może leczenie by pomogło? Może dziś nie miałaby przed sobą kilka tygodni życia a kilka ładnych lat i czas na odchowanie dzieci? Nowotworu złośliwego z przerzutami nie wychoduje się w tydzień. Gdyby nie to, że zasłabła i siłą rzeczy trafiła do szpitala to może i dziś by nie była u lekarza. Przecież równie dobrze mogła umrzeć wtedy. Czy nikt normalny nie myśli o śmierci? Oczywiście, że ludzie myślą o śmierci, co będzie gdyby, tylko zazwyczaj ludzie nie pstrykają sobie od tak trójki dzieci z kimś na kogo nie można liczyć. Raczej każdy właśnie zakłada, że w razie czego to drugi rodzic zajmie się dziećmi. Kiedy teść miał udar, siostra K. stwierdziła, że to kara za próby wtracania się w jej życie. Nawet go raz nie odwiedziła bo jak oni mieli czelność jej mówić, że nie powinna była wpuszczać aż o najmniej 3 razy do swojego życia człowieka który pojawia się i znika i nic go więcej nie obchodzi. I tak postepuje niby odpowiedzialna osoba dla której wszyscy chcieli pomóc. Teść porusza się na wózku inwalidzkim, teściowa nie mogła wjeden dzień rzucić wszystkiego i tu przyjechać, musiała najpierw załatwić opiekę dla teścia. I przyjechała. I jest tu do dziś. Nikt się na nią nie obraził, rodzina nadal ją wspiera i pomaga pomimo tego co wyprawiała, co mówiła. Ale teściowie nie chcą i nie są wstanie wziąć na swoje barki 3 dzieci. Ilekroć próbowali z nią porozmawiać to była obraza, ze ona wie co robi, niech nikt się nie wtrąca, ona jest dorosła i to ona będzie ponosić konsekwencję swoich wyborów. Taka była teoria, praktyka jest taka jak widać. Kolejną sprawą to jest jak ona się zachowuje. Załóżcie - umieracie, typujecie ludzi na potencjalnych przyszłych opiekunów, macie świadomość że jedna i druga strona nie lubi się, nie przepada za sobą i nie akceptuje. I co robicie? Nic? Rozmowa, prośba przez łzy i wystarczy? No ja bym dążyła do tego aby dzieci i potencjalni opiekunowie się polubili, poznali. A ona nawet od tych 2 tygodni sama sie do nas nie odezwie. Co K. do niej wydzwoni to to jest. Nigdy tu ani nigdzie indziej nie stwierdziliśmy że naszym najwikszym marzeniem jest to aby dzieci trafiły do domu dziecka, nawet tu to napisałam, chcielibyśmy aby dzieci od razu trafiły do jakiejś rodziny.
jubiscrok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 07:04   #119
zakonna
Naczelna Nastolatka

A propos psów. To psy znalezione oddaje straży miejskiej lub szukam domu. Ludziom którzy psów nie lubią nie oddalabym psa pod opieką ani na chwilę ani tym bardziej na stałe. Analogicznie dzieci.
Są instytucje które się zajmują sierotami i oczekiwanie ze ktoś, kto dzieci nie chce i nie lubi, nagle został odpowiedzialnym opiekunem jest myśleniem zyczeniowym.
To że kobieta umiera nie zmienia faktu ze podjęła nieodpowiedzialne decyzje życiowe na których teraz ucierpia dzieci.

wysłane telepatycznie

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2016-12-04 o 07:06
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 08:13   #120
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość

To już było. Odpowiedzi na pytanie skąd wiedziec: zapytac zainteresowanych, kudzu w rodzinie, skorzystac z Google, yt, zajrzeć na forum internetowe.
To nie jest fizyka kwantowa.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości