![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pyszne prawdziwe placki Tortilla!!!
ja robiłam wczoraj wg przepisu Ewuli25, ale pierwszy raz. I chyba wyszły za grube, bo jakby niesmażone w środku (a na zewnątrz ok) a jak się długo trzymało na patelni to się łamały zamiast zawijać. Albo ja nie umiem takich cieniutkich? Jak to w końcu jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
TŻ uwielbia tortille i coraz częściej patrzy na mnie błagalnym wzrokiem ![]()
![]() |
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
ja przed chwila zrobiłam i oczywiscie pychotka, ale podczas wałkowania ciasto ciągle sie rwało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Rozeznanie
|
Ja zawsze sypię dużo mąki na stolnice i pod wałek też sporo. Wtedy nic mi sie nie rwie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Heh naczytałam się już za dużo o tych plackach tortilla i doszam do wniosku że zrobie je tylko mam pytanie czy pieczecie je na patelni teflonowej czy niekoniecznie??? Z góry dzięx za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
jak najbardziej teflon się do tortilli przydaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Przyczajenie
|
Teflon jest obowiązkowy, chyba że masz patelnię nie teflonową do które nic nie przywiera bez tluszczu :P ale takiej chyba jeszcze nie wymyślili.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
Teflon to akurat najgorsza rzecz jaką można wybrać do smażenia tortilli. Sama na początku smażyłam na teflonie, ale po kilku razach moja patelnia z Tefala nie wytrzymała. Jednak za wysoka jest temperatura podczas smażenia tych placków i cała się powyginała. Najlepiej jest smażyć na patelni z grubym żeliwnym dnem. Nic się nie przypala, a i placki zyskują na smaku. Można tylko sypnąć na nią trochę mąki żeby mieć pewność że placki się nie przylepią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Heh dzięki za odpowiedź ale już nic nie rozumiem a najlepiej to muszę sama wypróbować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
Oj już obiecałam mężowi dzisiaj na kolacje tortillę...
Ja jednak zwine wszystkie sładniki w naleśniki, bo i tak musze na jutro na obiad zrobić, więc nie ma senu robić osobno tortilli i nalesników. Zobaczymy jakie wyjdzie. Jako nadzienie mam zamiar dac kurczaka (piersi) z gyrosem, papryke, sałate lodową ogórka i pomidora oraz sos meksykański. Zobaczymy czy będzie dobrze... I mam takie pytanko, czy na drugi dzień na zimno do pracy sie nadaje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
hey
![]() ja mam pytanie jak robicie do tego kurczaczki? poprostu obtoczyc kawalki piersi z kurczaka ta przyprawa meksykanska i smazyc? prosze was o odpowiedz ![]()
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() aha i spaliłam jedną patelnię ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
a to maslo ma byc takie twarde czy je rozpusic na patelni ??
![]() |
![]() |
#105 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
1. pokroić kurczaka w kawaleczki, 2. zmieszać w miseczce 2 lub 3 łyżki majonezu z Mieszanką przypraw do gyrosa (Kotanyi), 3. wymieszać w tej "marynacie" kurczaka i odstawić do lodówki na minimum 3h, 4. po tym czasie podsmażyć na patelni (na oleju). dodać sałatkę, warzywka, sos czosnokowy i jeść! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Tortille z przepisu Olcia_rom są naprawdę dobra
![]() ![]() Jeszcze eksperymentuje nad nadzieniem, może ktos jeszcze poda swoje pomysły ? ![]()
![]() |
![]() |
#107 |
BAN stały
|
Uch :-):-):-)
Kochane, danko wyszlo wysmienite. Oczywiscie placki mi sie niemilosiernie rozrywaly (za duzo wody), ale jak sypalam duzo maki na stolnice to daly sie jakos cienko rozwalkowac
![]() ![]() Nadzienie pt. "Co sie nawinie" ;-) Zrobilam tak" miesko mielone podsmazyc + sos meksykanski Hellmans _ ogoreczki kiszone drobniutko krojone + podsmazola neciusienko cebulka w kostke + kukurydza + czerwona fasola + starty na grubej tarce ser zolty, ktory sie pieknie rozpuscil. Pyszota ![]() DZIEKUJE ZA WYBORNY PRZEPIS!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
postanowiłam wypróbować ten przepis- no ale zabawy z tym dosy dużo niestety
![]() ![]() placki na tortille wyszły taki sobie- jedne miękkie, drugie twardsze i łamały się więc postanowiłam zrobić własne... z ciasta naleśnikowego ![]() bardzo prosto łatwo i przyjemnie- proporcja 1:1 tzn: np. szklanka mąki, szklanka mleka, jedno lub dwa jajka, sól, odrobina oleju, około pół szklanki wody (dobrze dać gazowanej wtedy ciasto jest pulchniejsze)- tak by ciasto nie było ani za gęste ani za rzadkie- wszystko oczywiście zmiksować ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Kupie make kukurydziana, czerwona fasole i wygeneruje jakies nalesniki po meksykansku.
Myslalam, ze tortille sie piecze, nie smazy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
Zrobiłam te placuszki z przepisu z pierwszego posta
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Przyczajenie
|
![]()
ja miałam dziś na obiad ryż z warzywami i sporo mi zostało więc usmażyłam tortille i kolacja będzie jak znalazł!
![]() zrobiłam do tego sos czosnkowy i smakuje super! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
przewracasz
![]() Właśnie zrobiłam, ale tylko z pszennej, bo zabrakło mi kukurydzianej. Na to sos z pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy i sałatka z kapusty pekińskiej, papryki, ogórka, cebulki i podwędzanego twarożku. Pyszne jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
Ja robie z dwóch różnych przepisów:
1. taki jak w pierwszym poście= suche, twardsze placuszki, które się niestety łamią odrobinkę przy składaniu; 2. taki jak na naleśniki, tylko że daje mąkę kukurydziana, sól, przyprawy takie jak pieprz kajeński, i taka przyprawa knorra do kurczaka ostra= placki mięciutkie, można zawijać do woli. Farsz: - ryż - piersi kurczaka - fasola czerwona - papryka czerwona - cebulka - ser żółty starty - kukurydza - majonez - sos meksykański ze słoiczka - ogórek zielony, plastry Ryż oczywiście gotuję, do ostudzonego wrzucam z puszki kukurydzę i fasolę, dodaję pokrojona cebulkę, paprykę, dosypuję starty, miękki ser żółty, dodaję łyżkę majonezu, i dwie- trzy łyżki sosu meksykańskiego, doprawiam na ostro, mieszam wszystko, powstaje kleista masa, musi być gęsta. Opiekam przyprawionego kurczaka (pierś rozcinam w poprzek, żeby była chudziutka, obtaczam w jajku albo tylko w przyprawach) na łyżce rozgrzanej oliwy. Na placki kładę cieniutkiego kurczaka, na to masa, zawijam, na wierzch chłapnę reszta sosiku, tak żeby ładnie wyglądało, posypuję serem. Wrzucam do rozgrzanego piekarnika (180C) na 10 min, żeby ser się rozpuścił. Wykładam na talerz po 10 min i w około układam plastry świeżego ogórka. P.S. dozwolone tylko patelnie teflonowe ![]() SMACZNEGO ![]()
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie te placki z przepisu Olci smakują jakoś dziwnie - czuć od nich strasznie mąkę surową. Może za dużo dodałam tej mąki? Ale jesli dodaję mało to placki się rwą i nie da ich się rozwałkować
![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
w mc donalds jest aktualnie tortilla sniadaniowa (pomiedzy 7 a 10.30) i tam jest grillowana kielbasa (ta ichnia, ala mieso z maca) i smazony omlet z jajek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
a. i co do zawijania, w mc donalds zawijamy tak, ze sos i zawartosc kladziemy calkiem z jednej strony, i od tej strony zawijamy, najpierw trzeba w pewnym momencie dol i gore placka zawinac rowniez do srodka. wtedy na pewno sie nie rozleci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
jak pęka przy z wijaniu to należy na 3-5 sekund włożyć do mikrofali
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Właśnie skonsumowałam tortillę z sałatką gyros. Sałatka troszkę zmodyfikowana bo dodałam pomidora, a przed nałożeniem sałatki posypałam podgrzaną
tortillę żółtym serem. A tortillę zawijam tak: najpierw od dołu składam potem boki od dołu zawijam folią aluminiową. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Przyczajenie
|
Własnie wypróbowałam przepis, nieco zmodyfikowany, bo niestety mąki kukurydzianej to u mnie nie uświadczysz :/ Musiałam się zadowolić zwykła mąką pszenną.
Wyszły w miare smaczne, jak troche twardsze naleśniki ![]() Jak dorwę gdzieś mąkę kukurydzianą to na pewno zrobię je z oryginalnego przepisu ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:26.