NPR, obliczanie dni p³odnych - w±tek zbiorczy! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi zwi±zane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2006-04-05, 16:06   #91
Shemreolin
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 065
GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin
Dot.: NPR - naturalne planowanie rodziny

Mariola... hmm... wiesz, ja podejrzewam po tym co napisa³ rkalinow, ¿e jego ¿ona mo¿e byæ niepe³nosprawna. To co mówi³ o dzieciach i o ewentualnych zagro¿eniach dla potencjalnego dziecka oraz sposób w jaki pisa³ o swojej ¿onie, pozwala mi domniemywaæ, ze po prostu on sie ni± opiekuje. Zreszta napisa³, ¿e "tak na razie musi byæ". Nie mo¿na oceniaæ po pozorach... Chocia¿ oczywiscie to jest moja interpretacja i moze wcale nie byæ prawdziwa.

Shemreolin jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-05, 16:31   #92
Shemreolin
Zakorzenienie

A wiecie co... w sumie to zastanawiaj±ce Postanowi³am sama spróbowaæ sobie pomierzyæ temperaturê i zobaczê jak dzia³a mój organizm. Bra³am tabletki tyle lat, ¿e w sumie nie wiem jak to sie u mnie odbywa. A okres mam bardzo regularnie. Z tego co mi sie wydaje to tak nawet 28 dni, bo zawsze dostajê w weekend co cztery tygodnie.

To sobie zrobiê tabelkê i bêdê wpisywaæ temperaturkê rano i wieczorem i sie zobaczy.

A wogóle to jak g³êboko trzeba wprowadzaæ termometr? I mo¿e to byæ taki zwyk³y? No i co je¶li sie np. wieczorem uprawia³o seks? To chyba wtedy siê jest gorêtsz±... A... no i co do obserwacji ¶luzu... to mnie zawsze zastanawia³o w sumie. Jak sie kocha bez zabezpieczenia i mê¿czyzna ma wytrysk do ¶rodka to przecie¿ potem te plemniki wychodz± razem z naturalnymi wydzielinami. No i jak to jest generalnie? Czy to nie zmienia gêsto¶ci i koloru ¶luzu? Bo mo¿na wtedy cos ¼le zinterpretowaæ, prawda?

Fajnie, to ja sobie teraz poobserwujê swoje cia³o skoro nie biorê tabsów.

A no w³a¶nie... i jak ja mam sama sobie sprawdzic szyjkê macicy? Przecie¿ to trochê trudne jest, bo g³owê mam nie z teg strony co trzeba

Stary 2006-04-05, 18:09   #93
primavera
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 552

Shem- mo¿na u¿ywaæ termometru rtêciowego, jaki elektronicznego; miejscem mierzenia temp mo¿e byæ: usta, pochwa. odbyt. Nie jestem w stanie powiedzieæ ci o odpowiedniej g³êboko¶ci, ale w ustach termometr mieæ dooko³a b³ony ¶luzowe. Wa¿ne jest, aby mierzyæ przez ca³y cykl w tym samym miejscu - na tych stronach s± podane zasady mierzenia temp.

¦luz (mimo woli przecie¿ i nie¶wiadomie nawet) obserwujesz ca³y dzieñ, wiêc nie powinno byæ problemu z "pozosta³osciami"

W szyjce macicy bada siê g³ównie konsystencjê- raz jest twarda jak czubek nosa, a raz miêkka jak p³atek ucha b±d¼ wargi. Nie wiem wiecej na ten temat, ale w necie jest du¿o stron po¶wiêconych npr.
primavera jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-05, 19:57   #94
Marilyn
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 418

Cytat:
Napisane przez primavera
Nie wiem- zaczerpnê³am te informacje ze stron, do których wcze¶niej poda³am linki (s± to pierwsze strony wy¶wietlajac esiê po wpisaniu w wyszykiwarkê has³a:npr). By³y tam podane jakie¶ ¼ród³a- zerknij na stronê.

No oczywiste jest, ze praktyka jest gór±- w koñcu npr opiera siê g³ównie na praktyce po³±czonej z teori±.
Po wypiciu alkoholu temp mo¿e byc nastêpnego dnia podniesiona- po prostu trzeba odnotowaæ, ze by³ pity alkohol i je¶li jest to akurat czas skoku temp- wtedy nale¿y pomin±æ ten dzien z zak³óceniem. Tak samo katar i przeziebienie czy pó¼niejsz pora pomiaru temp- podnosi temp. Natomiast wcze¶niejsza godzina pomiaru czy os³abienie- wp³ywa na obnizenie temp.
Niestety nie podano tam ¼ród³a, a jakis czas temu Wprost chyba za New Scientist podawa³, ¿e jednak wielokrotne owulacje sie zdarzaja, wcale nie tak rzadko i nie tylko u kobiet, które wcze¶niej bra³y hormony.
Tak¿e mnie to stanowisko dziwi. Ktos na tej stronie pisze o "pseudonaukowych faktach" i nie podaje zdanych zróde³ co do badañ,na które sie powo³uje.
Moim zdaniem m³ode kobiety powinny obserwowac swoje cia³o, powinny znac swoja fizjologiê, ale namawianie ich do stosowanie NPR to wziêcie na siebie odpowiedzialno¶ci za mozliwe ci±¿e i nieszczêscia z tym zwi±zane.
Marilyn jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-05, 21:29   #95
rkalinow
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 41
GG do rkalinow

Cytat:
Napisane przez Shemreolin
Mariola... hmm... wiesz, ja podejrzewam po tym co napisa³ rkalinow, ¿e jego ¿ona mo¿e byæ niepe³nosprawna. To co mówi³ o dzieciach i o ewentualnych zagro¿eniach dla potencjalnego dziecka oraz sposób w jaki pisa³ o swojej ¿onie, pozwala mi domniemywaæ, ze po prostu on sie ni± opiekuje. Zreszta napisa³, ¿e "tak na razie musi byæ". Nie mo¿na oceniaæ po pozorach... Chocia¿ oczywiscie to jest moja interpretacja i moze wcale nie byæ prawdziwa.
cieplo cieplo. hehe.

shem, najlepiej mierzyc w pochwie, rano o tej samej porze, przed wstaniem z lozka. w taki sposob zeby czubek termometru caly czas dotykal scianki pochwy. i dosyc dlugo tzn, np. 7 minut. zeby miec pewnosc dokladnego pomiaru.

sluz sprawdza sie caly dzien. raz jest grudkowato-nieciagliwy lub go nie ma, a w dni plodne zamienia sie w ciagliwy-sliski

szyjki macicy nie trzeba mierzyc, ale jak komus nie przeszkadza to dobrze jest mierzyc. trzeba przyjac odpowiednia pozycje zeby sie do niej dostac. np. stanac przy krawedzi lozka i jedna noge podniesc i postwiac na lozku. sprawa sie troche komplikuje jezeli kobieta jest "gleboka" z natury i ma krotkie palce. wtedy trudno jest jej wymacac hehe. mierzyc najlepiej wieczorem

zanim dojdzie sie do wprawy minie kilka miesiecy a potem mozna bawic sie we wrozke i przewidywac miesiaczke z dokladnoscia do jednego dnia (nawet dla cykli niereguralnych).
Stary 2006-04-06, 10:30   #96
Shemreolin
Zakorzenienie

¶ciagnê³am sobie tak± kartê --> http://www.lmm.pl/npr/karta2003.pdf

Tylko w sumie nie mogê jako¶ doczytac co i jak z tym mierzeniem. Nale¿y mierzyæ raz dziennie czy dwa razy? Bo ja bym chcia³a codziennie rano mierzyæ miedzy 7 a 8. Tak jest najwygodniej, bo o tej godzinie wstajê, a w wekendy mogê siê obudziæ na chwilkê by zmierzyæ. Powiedzia³am T¯, ze chce sobie poobserwowaæ wszystko i potakn±³ z aprobat±. W sumie to na pewno nie zaszkodzi a mo¿e i pomo¿e Jak bêdê zna³a swój cykl to na pewno bêdzie nam ³atwiej. Nie chcê tej metody u¿ywaæ jako zabezpieczenia i tylko na niej polegaæ, ale w sumie na pewno bawiac sie w pomiary zrobiê wiêcej dobrego ni¿ z³ego. A poza tym to niez³a zabawa tak mi sie wydaje.

Wczoraj wieczorem zmierzy³am sobie temperaturkê ¿eby zobaczyc ile bêdê miec i wysz³o, ¿e mam 37,4, a rano jak zmierzy³am mia³am 36,7. To normalne ¿e sa a¿ takie skoki? Generalnie to wczoraj mia³am ostatni dzieñ miesi±czki, to moze dlatego nagle tak spad³o. Generalnie bêdê chyba mierzyæ raz dziennie, tzn. rano, bo wieczorami to cz³owiek robi ró¿ne rzeczy, czasami pewnie nie by³oby mnie w domu tylko szala³abym na jakiej¶ imprezce

A z t± szyjk± macicy to przyznam sie szczerze, ¿e nigdy nie sprawdza³am sobie szyjki i a¿ g³upio przyznaæ, ale nie jestem pewna gdzie ona jest. Tzn. wiem gdzie ona jest na schematach itd, ale nie jestem nigdy pewna czy to w³a¶nie ona gdy siê "macam". Bêdê musia³a chyba sobie "pogrzebaæ" w celu odnalezienia w³a¶ciwego obiektu

A w³a¶nie... mo¿ecie mi napisaæ co i jak z t± temperatur±? Jak to powinno wygladaæ? Temperatura zaczyna rosn±æ gdy zaczyna sie jajeczkowanie tak? A wcze¶niej sie tylko delikatnie waha?

DOPISEK: ej... znalaz³am jakis program do ¶ciagniêcia, w którym sie wszytsko oblicza i sie robi wykresy

http://ctlife.com.pl/

Stary 2006-04-06, 11:29   #97
rkalinow
Raczkowanie

GG do rkalinow

Cytat:
Nale¿y mierzyæ raz dziennie czy dwa razy? Bo ja bym chcia³a codziennie rano mierzyæ miedzy 7 a 8.
raz rano. i to lepiej przed 7. bo po 7 temperatura zaczyna rosnac podobno. czyli jak nie mozesz wczesniej to chyba najlepiej punkt 7. tak sadze.

Cytat:
Generalnie to wczoraj mia³am ostatni dzieñ miesi±czki, to moze dlatego nagle tak spad³o. Generalnie bêdê chyba mierzyæ raz dziennie, tzn. rano, bo wieczorami to cz³owiek robi ró¿ne rzeczy, czasami pewnie nie by³oby mnie w domu tylko szala³abym na jakiej¶ imprezce
temperatura jakies 2 tyg. przed miesiaczka(po owulacji) jest podwyzszona. jak dostajesz okres to spada. i to roznie jest z tym wahaniem. Temperatura moze sie wahac, ale jak juz bedziesz miala wszystkie temperatury w calym okresie, to latwo zauwazysz ze te temperatury pod koniec okresu sa wyzsze. polecam poczytac na stronach www. tam sa rysunki i interpretacje.

Cytat:
A z t± szyjk± macicy to przyznam sie szczerze, ¿e nigdy nie sprawdza³am sobie szyjki i a¿ g³upio przyznaæ, ale nie jestem pewna gdzie ona jest. Tzn. wiem gdzie ona jest na schematach itd, ale nie jestem nigdy pewna czy to w³a¶nie ona gdy siê "macam". Bêdê musia³a chyba sobie "pogrzebaæ" w celu odnalezienia w³a¶ciwego obiektu
to takie cudo wystajace w srodku okragle z dziurka na glowce

Cytat:
DOPISEK: ej... znalaz³am jakis program do ¶ciagniêcia, w którym sie wszytsko oblicza i sie robi wykresy
http://ctlife.com.pl/
no ciekawe, trzeba oblukac. tylko szkoda ze to demo.....
Stary 2006-04-06, 11:54   #98
Shemreolin
Zakorzenienie

Ale moze da siê sciagnaæ z netu

HA! Wydrukowa³am sobie ten wykres i na razie wype³ni³am tyle co mogê.

To szyjka macicy wystaje? jak to wystaje? sk±d? My¶la³am, ¿e ona jest g³êboko w ¶rodku i mo¿na j± tylko wyczuæ paluszkiem, a nie zobaczyæ... Rany... A my¶la³am, ¿e jestem dobra w te klocki, a tu sie okazuje, ¿e facet wie lepiej... Idê ogl±dac obrazki w necie... mam nadzijeê, ¿e mnie nikt w pracy nie przydybie, ¿e ogl±dam szyjki macicy

Stary 2006-04-06, 12:36   #99
Shemreolin
Zakorzenienie

A w³a¶nie... na tej karcie jest taka rubryczka "Coitus P/N". Coitus to stosunek, ale co oznacza P/N?

Stary 2006-04-06, 13:28   #100
rkalinow
Raczkowanie

GG do rkalinow

Cytat:
Ale moze da siê sciagnaæ z netu
watpie, a wersja uzytkowa kosztuje 100 zl

Cytat:
To szyjka macicy wystaje? jak to wystaje? sk±d? My¶la³am, ¿e ona jest g³êboko w ¶rodku i mo¿na j± tylko wyczuæ paluszkiem, a nie zobaczyæ... Rany... A my¶la³am, ¿e jestem dobra w te klocki, a tu sie okazuje, ¿e facet wie lepiej... Idê ogl±dac obrazki w necie... mam nadzijeê, ¿e mnie nikt w pracy nie przydybie, ¿e ogl±dam szyjki macicy
wystaje, ale w srodku oczywiscie, hehe. nie widac jej. roznie to bywa ale ona jest na glebokosci palca

Cytat:
A w³a¶nie... na tej karcie jest taka rubryczka "Coitus P/N". Coitus to stosunek, ale co oznacza P/N?
nie wiem, ja stosuje wlasne oznaczenia.
Stary 2006-04-25, 19:32   #101
natii29
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 14
czy dni plodne moga byc tak bolesne?

Witam serdecznie mam takie pytanie,okres mialam 10.04w ostatni dzien okresu wspolzylam bez zabezpieczenia,moje cykle sa nieregularne tak co 28-30dni.4 dni po okresie bylam u ginekologa pytalam sie go czy jest mozliwosc zajscia w ciaze wspolzyjac w ostatni dzien okresu stwierdzil ze jest ale malo prawdopodobne,po badaniu stwierdzil ze jest tylko drobny stan zapalny zwiazany z moja nadzerka zapisal mi tabletki dopochwowe Gynalgin,ktore obecnie stosuje.Do tej pory odczuwalam suchosc az do wczorajszego dnia wyczuwalam zwiekszona wilgotnosc.a ze to jest 16 dzien cyklu wiec podejzewam ze zaczal sie okres owulacyjny,tyle ze dzis strasznie mam wzedy brzuch,bola mnie jajniki tak jakbym miala dostac okres,nigdy tak mnie nie bolal brzuch w dniach plodnych.Prosze dziewczyny powiedzcie mi co to moze byc,byc moze troche przez stres wszystko mi sie rozregulowalo,czy tez moje objawy spowodowane sa ciaza,czy braniem tych tabletek dopochwowych,czy moze ja mam juz urojenia
natii29 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-25, 20:00   #102
primavera
Zakorzenienie

Dot.: czy dni plodne moga byc tak bolesne?

Cytat:
Napisane przez natii29
Witam serdecznie mam takie pytanie,okres mialam 10.04w ostatni dzien okresu wspolzylam bez zabezpieczenia,moje cykle sa nieregularne tak co 28-30dni.
Nati- to s± regularne cykle.
Nieregularne s± wtedy, gdy ró¿nica pomiêdzy najd³u¿szym a najkrótszym z ostatniego pó³ roku wynosi ponad 5 dni.

Cytat:
Napisane przez natii29
4 dni po okresie bylam u ginekologa pytalam sie go czy jest mozliwosc zajscia w ciaze wspolzyjac w ostatni dzien okresu stwierdzil ze jest ale malo prawdopodobne,
Przy bardzo krótkich cyklach jest to prawdopodobne, poniewaz jeszcze podczas trwania miesi±czki zaczyna siê czas p³odny, ale u ciebie raczej nie.

Cytat:
Napisane przez natii29
po badaniu stwierdzil ze jest tylko drobny stan zapalny zwiazany z moja nadzerka zapisal mi tabletki dopochwowe Gynalgin,ktore obecnie stosuje.Do tej pory odczuwalam suchosc az do wczorajszego dnia wyczuwalam zwiekszona wilgotnosc.a ze to jest 16 dzien cyklu wiec podejzewam ze zaczal sie okres owulacyjny,tyle ze dzis strasznie mam wzedy brzuch,bola mnie jajniki tak jakbym miala dostac okres,nigdy tak mnie nie bolal brzuch w dniach plodnych.Prosze dziewczyny powiedzcie mi co to moze byc,byc moze troche przez stres wszystko mi sie rozregulowalo,czy tez moje objawy spowodowane sa ciaza,czy braniem tych tabletek dopochwowych,czy moze ja mam juz urojenia
Raczej nic ci siê nie rozregulowa³o, ¶luz wskazuje na czas p³odny i owulacjê - niektóre kobiety odczuwaj± ból jajnika po tej stronie, z której uwalniane jest jajeczko, mo¿e akurat tym razem ty te¿ czujesz?
Tabletki raczej nie powinny wywo³ywaæ takich objawó- ju¿ bardziej jakie¶ wydzieliny, ni¿ to k³ócie.

Moim zdaniem nie powinna¶ siê bardzo martwiæ, ale zawsze mo¿esz wybraæ siê do lekarza na konsultacjê i zrobiæ test ci±¿owy, aby mieæ pewno¶æ.
Pozdrawiam
Stary 2006-04-25, 20:18   #103
natii29
Przyczajenie

Dzieki serdeczne Primavero za odpowiedz bylam caly czas przekonana ze mam nieregularne cykle,wydawalo mi sie moze to smieszne ale ze regularny cykl miesiaczkowy to taki ktory pojawia sie powiedzmy jak ktos dostanie okres np 28 to w nastepnym miesiacu tez powinien dostac 28 a jesli nie dostanie 28 to jest juz cykl nieregularny.Lecz powiedz mi taka rzecz jesli ja mam cykle co 28-30 dni to wsumie jakie to sa cykle ilu dniowe,ktora liczbe brac pod uwage z gory dziekuje.
Pozdrawiam.
Stary 2006-04-25, 20:30   #104
bergamia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 724
GG do bergamia

Nati z tego co piszesz, to wydaje mi siê, ¿e nie masz powodów do obaw.
A co do bólu to ja czasami te¿ mam tak silne bóle owulacyjne, ¿e muszê wzi±æ no-spe, nie wiem co jest tego powodem, mo¿e jaki¶ przejsciowy stan zapalny? Mo¿e przy najbli¿szej wizycie zapytaj lekarza o ten ból skoro Ciê niepokoi. Pozdrawiam
bergamia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-25, 21:03   #105
asia26
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 208
GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

Ja my¶lê ,¿e nie masz sie czego martwiæ a jak amsz obawy to zrób test ciazowy natomiast Twoje cykle s± regularne
G³owa do góry

pzdr
asia26
asia26 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-25, 21:31   #106
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natii29
Lecz powiedz mi taka rzecz jesli ja mam cykle co 28-30 dni to wsumie jakie to sa cykle ilu dniowe,ktora liczbe brac pod uwage z gory dziekuje.
Pozdrawiam.
Zawsze mo¿na wyliczyæ ¶redni±
No ja to traktujê tak, ¿e po prostu sykle s± 28-30 dniowe i tyle
Stary 2006-04-25, 22:34   #107
natii29
Przyczajenie

Serdeczne dzieki dziewczyny za odp.Jesli moge chcialabym zapytac sie jeszcze o taka rzecz zwiazana z owulacja,otoz moje pytanie dotyczy wlasnie bolu jajnikow w trakcie owulacji co to znaczy ten bol,czy to ze komorka jajowa juz wedruje jajowodami i czeka na spotkanie z plemniczkiem,czy to jest sygnal ze za dzien lub dwa bedzie sobie wedrowla,oraz jakie znaczenie ma ten obfity sluz w trakcie owulacji,wiem ze (u mnie przynajmniej tak jest) pojawia sie krotko przed bolem jajnikow,oraz ostatnie pytanie czy stres moze wywolac owulacje niezaleznie w jakim dniu cyklu.Przepraszam za te pytania ale staram sie doglebniej to zrozumiec.
Pozdrawiam.
Stary 2006-04-26, 08:53   #108
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natii29
Serdeczne dzieki dziewczyny za odp.Jesli moge chcialabym zapytac sie jeszcze o taka rzecz zwiazana z owulacja,otoz moje pytanie dotyczy wlasnie bolu jajnikow w trakcie owulacji co to znaczy ten bol,czy to ze komorka jajowa juz wedruje jajowodami i czeka na spotkanie z plemniczkiem,czy to jest sygnal ze za dzien lub dwa bedzie sobie wedrowla,
Ból spowodowany jest pêkniêciem Pêcherzyka Graafa i wydostaniem siê dojrza³ej komórki jajowej- przy pekniêciu powstaje taka mikro-ranka jakby. Uczucie jest po tej stronie, z której strony dochodzi do owulacji.
Niektóre kobiety odczuwaj± to k³ócie bardzo wyra¼nie i jest to dla nich wska¼nik dodatkowy do obliczania dni p³odnych; niektóre nie odczuwaj± tego w ogóle (np-ja)

Cytat:
Napisane przez natii29
oraz jakie znaczenie ma ten obfity sluz w trakcie owulacji,wiem ze (u mnie przynajmniej tak jest) pojawia sie krotko przed bolem jajnikow,
¦luz ten jest ¶luzem p³odnym, zawiera on sk³adniki od¿ywcze dla plemników- dziêki czemu w dniach p³odnych jest dla nich sprzyjaj±ce ¶rodowisko w drogach rodnych i mog± prze¿yæ do kilku dni.
¦luz ten jest ci±gn±cy - "pomaga" przedostaæ sie plemnikom do jajowodu, aby u³atwiæ zap³odnienie.

¦luz ten bierze tak¿e udzia³ w filtracji i kapacytacji- odrzuca uszkodzone plemniki i nadaje plemnikom pe³n± zdolno¶æ do zap³odnienia komórki jajowej

Cytat:
Napisane przez natii29
czy stres moze wywolac owulacje niezaleznie w jakim dniu cyklu.Przepraszam za te pytania ale staram sie doglebniej to zrozumiec.
Stres mo¿e przesunaæ owulacjê- ale nie na dowolny dzieñ cyklu.
Owulacja ma zazwyczaj miejsce ok 14 dni przed koñcem cyklu, a je¶li zachodz± jakie¶ zmiany-to w pierwszej czê¶ci cyklu.

Owulacja mo¿e wyst±piæ wcze¶niej lub pó¼niej - ale po niej za ok 14 dni bêdzie miesi±czka.

Nie wiem, czy jasno to t³umaczê
Je¶li owu nast±pi wcze¶niej, no w 10 dc (dniu cyklu) to cykl bêdzie skrócony i bêdzie wynosi³ ok (10+14=24) 24 dni.

Je¶li owu wyst±pi pó¼niej, np w 20 dc, to to cykl bêdzie przed³u¿ony i wyniesie ok 34 dni.

Ta druga faza (poowulacyjna) jest niezmienna i wynosi 12-16 dni (zazwyczaj 14). Oczywi¶cie- s± wyj±tki, gdy¿ niektóre kobiety maj± krótsz± fazê lutealn± - je¶li jest poni¿ej 10 dni, to nale¿y byæ pod kontrol± lekarza, gdy¿ wtedy w przypadku zap³odnienia moze byæ problem z utrzymaniem ci±¿y.

Mam nadziejê, ¿e moje t³umaczenie by³o w miarê zrozumia³e
Je¶li masz jeszcze jakie¶ w±tpliwosci-pytaj ¶mia³o, a postaramy siê odpowiedzieæ w miarê naszej wiedzy.
Stary 2006-04-26, 16:10   #109
gusinek
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 568
GG do gusinek
Smile Dot.: czy dni plodne moga byc tak bolesne?

Nati mysle ze nie ma powodów do zmartwien
ja tem mam okres tak co 27-30 dni i czasami ale nie kazdego miesiaca strasznie w dni p³odne bola mnie jajniki i mam wzdety brzuszek, ale w³asnie nie zawsze i nie wiem od czego to zalezy, na poczatku tez sie bardzo martwi³am ale teraz juz wiem ze czasem tak jest i musze to wytrzymac
pozdrawiam
gusinek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-26, 19:55   #110
bini6
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 504

Nati tak jak moje poprzedniczki nie masz sie czym martwic jesli chodzi o bol to jest to normalne ja tak mam co miesiac jak mam dni plodne tak mnie bola jajniki ze nie moge chodzic musze lezec ale trzeba to wytrzymac jakos wytrzymac niestety
bini6 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-27, 13:05   #111
natii29
Przyczajenie

Dzieki Wam dziewczyny za odp,pyta³am sie Was dlatego,¿e dla mnie to by³a troszke dziwna sytuacja,mam juz 2 córki w wieku 7 i 3 lat i nawet gdybym mia³a byæ teraz w ci±¿y to bardzo bym sie cieszy³a,ale nigdy do tej pory nie mia³am tak bolesnych dni p³odnych (nawet nigdy nie czu³am kiedy je mam bo nigdy mnie nic nie bolalo) zreszta kazda z Was wie ¿e jesli sie troszke pofigluje bez zabezpieczenia to sie pozniej marwi,chociaz w moim przypadku nie obawialam sie samego fakty ze moge zajsc w ciaze ale tego ze moze cos zlego sie dzieje,nawet nie chce mi to przejsc przez gardlo jakies poczatki poronienia,ale troszke mnie uspokoilyscie,tym samym faktem ja zrobilam sie bardziej spokojna i dziewczyny jak reka odjal wczoraj juz delikatniej czulam bol owulacyjny,nawet nie mialam juz tak wzdetego brzucha,dzisiaj jest juz wszystko w porzadku,wiec teraz wiem ze te bole byly owulacyjne,ze wszystko idzie prawidlowym rytmem.
Teraz sama sie z siebie smieje ze to jednak prawda ze czlowiek uczy sie cale zycie.
Jeszcze raz wielkie dzieki.
Pozdrawiam
Stary 2006-04-27, 16:33   #112
bini6
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 504

To tak jak ja nie wiedzialam ze ¶luz okoloowulacyjny moze pojawic sie z domieszka krwi nigdy tak nie mialam i troche sie wystraszylam ze cos jest tak jak nati napisalas czlowiek sie uczy cale zycie
bini6 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-05-12, 05:33   #113
magdahh
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 6
pytanie o dni plodne

mam pytanie o dni plodne mam okres co 25,26 dni kiedy wiec one powinny przypadac?
magdahh jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-05-12, 07:40   #114
Soncia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 402
GG do Soncia
Dot.: pytanie o dni plodne

Mysle ze mniej wiecej w 2 tygodnie przed kolejnym okresem Jesli sie myle to dziewczyny mnie poprawia

Pozdrawiam
Soncia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-05-12, 08:34   #115
xstorka22
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 164

Dni p³odne wystêpujê na oko³o 14 dni przed nastêpn± miesi±czk±, je¶li cykle s± regularne...

Pozdrawiam,
xstorka22 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-05-12, 08:46   #116
karolca
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 30 611

dni p³odne przypadaja w PO£OWIE cyklu. jezeli cykl trwa 26 dni to dni plodne przypadaja ok. 13 dnia.
inny przyklad. cykl trwa 30 dni - to dni plodne przypadaja ok. 15 dnia.

Ale to nie jest regu³±. Kazda z nas jest inna i tylko dokladna obserwacja organizmu pozwoli nam na okreslenie dni plodnych. W koncu jajeczkowanie moze sie przedluzyc albo w danym miesiacu w ogole nie wystapiæ. Moga zostac uwolnione 2 jajeczka albo po jednym z kazdego jajnika. Na to nigdy nie ma reguly.
Jezeli kobieta ma bolesne jajeczkowie to zawsze wie kiedy wystêpujê. (ten bol brzucha przed okresem! to jest wlasnie jajeczkowanie!) Jezeli cos takiego masz, to zauwaz, ze wypada w rozny dzien cyklu ale zawsze podobny (12 do 16 dnia). rzadko sie zdaza szybciej lub pozniej.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obra¿aj.
karolca jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-05-12, 08:59   #117
karolca
Zakorzenienie

Cos jeszcze mi siê przypomnia³o. Chyba do¶æ wa¿nego. Je¶li chodzi o dni plodne, to zaleca sie doliczenie przynajmniej 2-3 dni przed jajeczkowaniem i nawet tydzien PO jajeczkowaniu. Gdyz w tym czasie jest najwiêksze prawdopodobnieñstwo zaplodnienia.

I troche z innej beczki. Czasem siê zdarza, ze plemniki potrafia "zagniezdzic" siê w nab³onku w kobiecych narz±dach rodnych. Pomieszkuj± sobie bezpiecznie i czekaj± na nastêpne jajeczkowie. Wiêc czasem ci±¿a mo¿e siê pojawiæ gdy nie by³o stosunku. Z tego co wiem, dzieje sie tak dosc czêsto
Ale nie chcê nikogo tym martwiæ

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obra¿aj.
Stary 2006-05-12, 11:26   #118
obca
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 413

Cytat:
Napisane przez karolca
dni p³odne przypadaja w PO£OWIE cyklu. jezeli cykl trwa 26 dni to dni plodne przypadaja ok. 13 dnia.
inny przyklad. cykl trwa 30 dni - to dni plodne przypadaja ok. 15 dnia.
obawiam siê, ¿e siê mylisz.. dni p³odne nie przypadaj± w po³owie cyklu tylko zwykle ok 14 dni przed miesi±czk±.. u ka¿dej kobiety faza poowulacyjna jest sta³a +/- 1 dzieñ

je¿eli u kobiety której faza poowulacyjna ma 15 dni wyst±pi cykl np 40dniowy tzn ¿e owulacja mia³a miejsce w 25 dniu cyklu (a nie w 20tym dniu - czyli w po³owie cyklu)
oczywi¶cie mog± wystapiæ rózne chorobowe zaburzenia (np. faza poowulacyjna krótsza ni¿ 10 dni)- ale to ju¿ podlega leczeniu
obca jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-05-12, 11:33   #119
obca
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 413
Talking Dot.: pytanie o dni plodne

Cytat:
Napisane przez karolca

I troche z innej beczki. Czasem siê zdarza, ze plemniki potrafia "zagniezdzic" siê w nab³onku w kobiecych narz±dach rodnych. Pomieszkuj± sobie bezpiecznie i czekaj± na nastêpne jajeczkowie. Wiêc czasem ci±¿a mo¿e siê pojawiæ gdy nie by³o stosunku. Z tego co wiem, dzieje sie tak dosc czêsto
Ale nie chcê nikogo tym martwiæ
przepraszam ale sk±d jest ta bajka? :0

plemniki maj± okreslon± ¿ywotno¶æ (max. 8-9 dni)..potrzebuj± odpowiednich warunków..
nie s³ysza³am o herosie który by przetrwa³ w niep³odnym ¶luzie ..przedar³ siê przez niego do dróg rodnych ..prze¿y³ tam 20 dni.. i przetrzyma³ do tego krwawienie miesiêczne..no i jeszcze mia³ si³e przedrzeæ siê do jajeczka
obca jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-05-12, 11:40   #120
karolca
Zakorzenienie

obca to w takim razie wyja¶nij mi fenomen zap³odnienia w czasie kiedy nie by³o stosunku? i to juz PO okresie?
Co, niby okres by³ u ju¿ zap³odnionej kobiety tylko o tym nie wiedzia³a? W±tpiê w takie przypadki a ci±¿± bez stosunku jest czêstym powodem rozwodów. Bo jak facet moze uwierzyc kobiecie ze jest w ci±zy skoro go nie by³o?! (delegacja). znam taki przypadek ale facet okaza³ siê normalnym i swojej zonie wierzy³. A o takiej mo¿liwosci dowiedzieli siê od lekarza.
Nasze organizmy potrafi± rzeczy, o których nam siê nie ¶ni.
Gdyby¶ przeczyta³a uwa¿nie, potrafiê przezyc tyle czasu zagrzebane w nablonku miêsni g³adkich. (biologia siê k³ania).

teraz odpowiem tobie bezposrednio na Twoje pytanie skad wiem. Z zycia kochana, z zycia.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obra¿aj.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Ginekologia

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2019-08-02 23:56:11

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:49.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.