|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żółw
Ten kto mówi,że żółwie wolno chodzą - nigdy nie widział żółwia w akcji hehehe.
Mój na razie jest młody - dużo śpi,je i wygrzewa skorupę,gdy mu włączę lampkę
|
|
|
#92 |
|
Rozeznanie
|
Kiedyś też miałam zółwia nazywałsię Cyklon.
Został znaleziony przy torach kolejowych (prawdopodobnie był z przemytu i ktoś go wyrzucił z jadącego pociągu, miał obita skorópkę i ślady taśmy) miał ok 25 lat (tak osądził weterynzrz) Mieszkał u nas ok 4 lat aż nauczył sie "skakać" z balkonu.... Podchodził do krawędzi chował główkę i spadała na trawkę wysokość to ok 1 m Zabezpieczyliśmy balkon ale on pewnego razu przesyną cegły i ponownie uciekł, myślalam że sąsiad przyniesie go jak wczesniej ale mimo poszukiwań nie było go. Mam nadziję że skonczył już 35 lat i ma się dobrze. |
|
|
|
|
#93 |
|
Zadomowienie
|
Kiedyś też znaleźliśmy żółwia w ogródku, ucieszyliśmy się, że nasza żółwica będzie mieć koleżankę, chociaż nasza to stepowa a znaleźliśmy grecką
ale po kilu godzinach przyszła pani po odbiór żółwia, okazało się, że mieszka w klatce obok na pierwszym piętrze i też nauczyła się skakać z balkonu
|
|
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
Hej! Wczoraj znalazłam(!!!) na ulicy żółwia, sprawdziłam w internecie, jest to żółw czerwonolicy...Jak na razie jest w ogrodowym oczku wodnym, tylko mam problem bo nie wiem co mu dać do jedzenia!!!Żółw jest chyba młody... pomóżcie, nie chce zeby zwierzątko padło:/
|
|
|
|
|
#95 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: żółw Czerwonolicy
kup w zoologicznym pokarm dla żółwia wodnego
on je takie suzzone robaczki albo karmę mój woli robaczki je także gotowanego kurczaka |
|
|
|
|
#96 |
|
Przyczajenie
|
Z kurczakiem bym polemizowała, nie jest najlepszy dla żółwi.
Czerwonolice jedzą (poza gotową suchą karmą) rybę surową, wszelkie owoce morza, ślimaki, ochotkę, wodzienia, gammarus, stynkę suszoną lub mrożoną. Jak znajdzie dżdżownicę, to też nie pogardzi . Powodzenia w chodowli. A. |
|
|
|
|
#97 |
|
Wtajemniczenie
|
Skubańce z tych żółwików - miałam czerwonolicego i zwiał mi w ogrodzie, kiedy sprzątałam mu terrarium. Już go więcej nie zobaczyłam
Swoją drogą chciałabym dorwać tego, kto powiedział, że żółwie są powolne
|
|
#98 |
|
Przyczajenie
|
Chciałam się tak nieśmiało zapytać jak tam żółw?
|
|
|
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
Hej! No więc żółw ma sie dobrze, ciagle siedzi w oczku wodnym,je robaczki,ale wydaje sie jakis taki przestraszony byc, bo jak tylko ktos sie zbliży to daje nura do wody...
pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
#100 |
|
Wtajemniczenie
|
Bo jeszcze jest przestraszony. W końcu będziesz go mogła brać na ręce i będzie wyciągał ten swój żółwi łebek, że Ci się lepiej przyjrzeć
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
a swoja droga to ciekawe co robil na ulicy?
a co do jedzenia to albo gotowe jedzonko w sklepie zoologicznym (takie suszone) albo zywe robaczki pozdr.
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Nie każdy ma okazję zobaczyć żółwia podczas obiadku
To niezapomniany widok
|
|
|
#103 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
o taaak, to prawda, niezapomniany zwłaszcza jak żółw się przymierza i próbuje coś złapać w dziób, ale mu nie idzie
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli pojawił się taki sam wątek lub podobny,to przepraszam, ale szukałam dzisiaj ,szukałam i nic
. No ale przejdę do sprawy. Mam żółwiczkę około 5 lat. dzieci jak to dzieci,nie przejmowałam sie raczej jak ona się czuje. No i dopiero teraz gdy się przeprowadziłam na wieś ,doszłam do wniosku że musze poprawić jej warunki. W wakacje często chodziła sobie po ogrodzie,jadła trawkę itd, ale nie wiem co z akwarium... Zawsze było smutne. Piaek,pare kamieni deska i wieczko od słoika jako miseczka,na szybach były obrazki z jakichś pism przyrodniczych. Szukałam dzisiaj w necie,co powinno znajdować się w takim akwarium żółwia stepowego,ale piszą o jakichś specjalnych podłożach ,basenach poidełkach. Jak mam zrobić basen??Przecież w akwarium to sie zrobi błoto...A wiec, jakie roślinki mogę włożyć do terrarium, jakies głazy,z czego domek itd?? wszystkie posty i zdiecia waszych akwariów mile widziane! Z góry dziękuję !!! ps wymiary akwarium to 70x 36 cm wys. 25 ... troszke małe wiem
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam żółwia greckiego i nie trzymam go w akwarium. "Biega" sobie po mieszkaniu, więc nie wiem jak ma akwarium wyglądać...
|
|
|
|
|
#106 |
|
Raczkowanie
|
Hej! Mam kilka pytań, może ktoś ma takiego żółwiai orientuje sie w temacie.
Johnnie jest ze mną prawie miesiąc. Trafił do mnie przez przypadek, był ranny i przestraszony. Szukałam w necie informacji o tych żółwiach, ale wiele z nich jest sprzecznych. Może wiecie czym go karmić, żeby nie zaszkodzić, co dawać, a co nie? Narazie karmie go mleczami, szczawiem, marchewką, jabłkiem, kapustą pekińską, sałatą i pokarmem dla ż.lądowych "BioRept". I jak to jest z piciem wody? Bo podobno te żółwie jej nie pijają, a jak dawałam miseczke wody Johnniemu to nawet się jej nie tknął Robie mu co jakiś czas kąpiele I smaruje skorupke wazelinką. Co powinnam jeszcze robić, żeby było mu dobrze? Może ktoś wie jak sie oblicza (szacuje) wiek żółwia? Z tym też mam kłopot :/Jeśli ktoś zna sie na tym to prosze o odpowiedz, byłabym bardzo wdzięczna
|
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żółw grecki :)
Mam nadzieję, że strony które znalazłam będą pomocne
![]() http://www.terrarium.com.pl/zobacz/z...dowych-62.html http://terrarystyka.pl/index.php?opt...=504&Itemid=84 http://www.terrarystyka.pl/index.php...1&limitstart=4 http://wetkros.republika.pl/zolwie.htm http://www.s31.pl/~wosiu/kaz/grecki.html PS. proszę o zdjęcia Twojego Żółwika
|
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki
będe miała lekturke na dobranoc Chociaż na 2 albo 3 z tych stron juz trafiłam i właśnie przeczytałam pare sprzecznych informacji (przedewszystkim o karmieniu) Nie chce mu zaszkodzić, bo biedak ma rane na przedniej łapce (na szczęście już jest lepiej) i chciałabym żeby jak najszybciej sie zagoiła (ale nawet to, że mały weteran wojenny ma rane, nie przeszkadza mu w tym, żeby szaleć w terrarium i na spacerku po mieszkaniu hehe) A fotke oczywiście wrzuce jak tylko będe mieć
|
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
Oj mialam mętlik w głowie czy te żółwie piją wode czy nie (mój nie pijał wody) i wreszcie dzisiaj stał sie cud
Johnnie wypił troche wody... moje wątpliwości co do tego zostały rozwiane Może ktoś z Was ma takiego żółwia,albo innego lądowego?
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętam, że jak miałam z 8 lat - Tato kolezanki przemycił żółwika z Bułgarii ( przestępca!!!) - ten żółw uwielbiał pomidory!!! Miał również zapewniony dostęp do świeżej wody...z tego, co pamiętam nie pił wiele
|
|
|
|
|
#111 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam dwa żółwie stepowe, moje jedzą :mlecz, jabłka, cukinię, cykorię, szpinak, latem czereśnie, arbuzy(pamiętaj o usunięciu pestek). Szczaw nie polecam -szczawiany, upewnij się, czy mu nie zaszkodzą. Nie wiem jak to się ma do żółwi greckich, ale moje jedzą mięso. Dostają raz w tygodniu np.; wołowinę, albo pierś z kurczaka i ryby, moje mogą jeść ryby słodkowodne. Biały ser jest bardzo polecany i jaja gotowane na twardo. Podaję im też kropelki z witaminami, do kąpieli. A do smarowania skorupy używam oliwki dla dzieci, myślę, że to bezpieczniejsze. A i ważne jest wystawianie na słońce, jutro ma być jeszcze ciepło, to choć na pół godz. żeby jeszcze "łyknął" wit.D . Jak coś sobie jeszcze przypomne, to napiszę.
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Mój uwielbia mlecze, a szczaw dałam mu kilka razy (nie chciałabym mu zaszkodzić) Właśnie z tym mięsem nie jestem pewna, bo czytałam, że nie powinnien go jadać, więc mu go nie daje... tak samo z jajkami. Na początku prawie nie jadł, był taki wystraszony, dopiero po jakimś czasie zaczął więcej jeść. Widziałam te kropelki z witaminami, ale nie kupiłam ich, bo jak zobaczyłam latającą miseczke z wodą w terrarium... zwątpiłam :/ Ale dzisiaj miał kąpiel, posiedział chwilke w misce. Niestety nie wysiedzi spokojnie nawet minutki... jeśli ktoś myśli, że żółwie są woooolne to się myli, mój ma motorek
w pupencji. Ja używam raz oliwki, raz wazelinki. Ale oliwka ładniej pachnie O wystawianiu na słońce pamiętam, chociaż teraz będzie coraz trudniej, bo zima idzie. Musze mu kupić jak najszybciej lampke do ogrzewania terrarium. Carolinascotties: Teraz, gdyby złapano Twojego tate nie byłoby za ciekawie. Ale cały czas te zwierzęta są przemycane i to w najgorszych warunkach. A teraz pomyślałam jak ludzie mogą być okropni. Wiecie, że z żółwi greckich robi sie zupy podobno są bardzo pyszne. Nie tknęłabym tego nigdy w życiu.
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Ev3 to nie był mój Tato- tylko Tato koleżanki
A dlaczego nie można podawać mięska? |
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
Carolinascotties: przepraszam za pomyłke
![]() Nie powinno im sie podawać mięska, bo to roślinożercy. Jak kiedyś przeczytałam to takie żółwie-kozy, głównie podjadają różne rodzaje traw, roślin i owoce (ale też nie wszystkie). Widziałam też gdzieś, że żółwią powinno się czasem podawać larwy mącznika, dżdżownice, mielone mięso drobiowe lub wołowe, ale tyczy to się innych żółwi lądowych... jak już pisałam wszędzie informacje co do pożywienia tych żółwików są sprzeczne, raz czytam trzeba im dawać pokarm mięsny, a w innym bardzo długim wykładzie o karmieniu tych żółwi pisze, żeby im go nie dawać, bo sie zaszkodzi. Chociaż pamiętam jak raz koło Johnniego latała mała muszka owocówka... przyglądał jej sie bacznie, może miał jakieś plany, żeby ją capnąć ale w efekcie muszka przeżyła. ![]()
|
|
#115 |
|
Rozeznanie
|
Co do mięsa, to ja rozmawiałam z babką z ZOO i ona mi powiedziała, że owszem żółwie sa bezsprzecznie roślinożerne, ale jak na trawce siedzi ślimaczek, albo coś się wykluwa, to one to zjadają. Ja mam w książce napisane, że żółw (zastrzegam, że stepowy) może nawet rozszarpać padłą mysz. Moje też się tłuką i szybko chodzą, ale ja je kąpię w brodziku, albo nawet w zlewie (oczywiście dezynfekuję przed i po) i do tej wody dodaję kropelki. Albo dajesz krople do jedzenia, ale moje niechcą tego jeść i zawsze muszę je oszukiwać.
|
|
|
#116 |
|
Wtajemniczenie
|
Żółw stepowy-jak sie nim zajmować?
Chcialabym sie dowiedziec, które z was maja żółwie stepowe? Jak sie o nie dba? Sama mam zolwia juz 1,5 roku ale martwi mnie troche jego wyglad. Skora mu zchodzi
Nie chce jesc nic procz salaty i mlecza, no moze czasem pomarancze zje. Nie wem jak go naklonic by jadl cokolwiek innego. Na dodatek cos mu sie chyba stalo, bo troszke przy pyszczku mu sie cos ulamalo. Dodam ze w terrarium go nie trzymam. Mam akwarium jedynie, ale z tego co wiem nie powinno sie w nich trzymac zolwi. Z gory dziekuje za odpowiedzi.
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żółw stepowy-jak sie nim zajmować?
Sama wczoraj szukałam na wizażu czegoś o żółwiqch stepowych i znalazłąm naprawdę bardzo dużo, większość dziewczyn nie trzyma ich nigdzie, po prostu latają sobie do domciu
. Właśnie przeczytałam, że żółw nie powinien jeść sałaty ![]() A co do Twojego, to ja już dawno poszłabym z nim do weterynarza...
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
#118 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak wiem powinnam
tylko ze kasy brak jak narazie. Musze niestety z tym poczekac jakis czas. Ile moze kosztowac taka wizyta?
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, to chyba zależny jest od wterynarza, może najlepiej zadzwoń i się zapytaj, wydaje mi się, że sama wizyta to cena ok. 20 zł, więc nie jest to dużo, więcej wyniesie leczenie, ale wydaje mi się, że na zdrowiu nie ma co oszczędzać...
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
#120 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki, na pewno zadzwonie do jakiegos weta. Mam tylko nadzieje ze nic mojemu Pupilowi nie jest
teraz go trzymam pod kocykiem i sobie smacznie spi. Mozna jakos zachecic zolwia do jedzenia innych rzeczy?
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:39.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Robie mu co jakiś czas kąpiele