Husky, samojedy, malamuty... - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-09-26, 13:06   #91
karateczka000
Zakorzenienie

Dot.: husky, samojedy, malamuty...

musze wam to powiedziec

sasiedzi z bloku naprzeciwko kupili sobie samojeda, narazie jest to szczeniak, ale co bedzie jak urosnie
bo mysle ze trzymanie takiego psa w bloku to głupota

a, i jeszcze oni chyba sobie nie zdaja sprawy z tego, ze sa to dosc duze psy, potrzebuja ruchu, a oni mu fundują ze 2 spacery dziennie na około bloku

no i jak sie zapytac ich co to za rasa to babka odpowiadała "zimojed" a potem sie poprawiła, nie nie przepraszam "samojed"

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 13:11   #92
AguŚ87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karateczka000 Pokaż wiadomość
musze wam to powiedziec

sasiedzi z bloku naprzeciwko kupili sobie samojeda, narazie jest to szczeniak, ale co bedzie jak urosnie
bo mysle ze trzymanie takiego psa w bloku to głupota

a, i jeszcze oni chyba sobie nie zdaja sprawy z tego, ze sa to dosc duze psy, potrzebuja ruchu, a oni mu fundują ze 2 spacery dziennie na około bloku

no i jak sie zapytac ich co to za rasa to babka odpowiadała "zimojed" a potem sie poprawiła, nie nie przepraszam "samojed"
no wiesz ja mam Syberian huska w kamienicy Tylko wychodzi z 5 razy i jeden spacer to bieganie, a jak nie biegamy to łazimy sobie po 2 h i chyba jest jej dobrze, wszędzie ją zabieram ze sobą, chyba sie nie nudzi
Stary 2006-09-26, 13:28   #93
karateczka000
Zakorzenienie

jednak mysle ze ten pies i tak sie bedzie w bloku męczył

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 13:36   #94
AguŚ87
Zakorzenienie

Cytat:
jednak mysle ze ten pies i tak sie bedzie w bloku męczył
moi znajomi mają syberiana w bloku ztym że obok jest las więc pies ma super spacerki do lasu, no sory ale w koło bloku nawet dla małego kundelka to wg mnie troche mało, to co ten biedny pies cały dzien robi ? leży i co patrzy w sufit ? biedny
Stary 2006-11-29, 10:51   #95
bb-m
Rozeznanie

Wczoraj byłam u okulisty-weterynarza i niestety mój haszczak ma w jedym oczku jaskrę, już nie widzi na to oko. Dostałam rózne krople do wpuszczania, niestety one jej wzroku nie przywrócą ale oko ją przestanie boleć.
Niestety te rasy mają tendencję do jaskry :-(
bb-m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-29, 11:47   #96
esfira
Zakorzenienie

Cytat:

"miłośnicy psów"
a jak ten pies jej mieszkanie zdemoluje, bo sfiksuje od trzymania w mieszkaniu, to oddda "zimojeda" do schronu, bo kupiła "rasowego" na allegro za 500 zł, to nie będzie strasznie szkoda

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-24, 08:38   #97
Runeth
Przyczajenie

zgadzam sie z wypowiedzia przed mowcy,

a tak przy okazji to wiecie gdzie mozna se kupic rasowego Haskiego, bo gdy patrze na te zdjecia to nie moge i caly czas mysle o kupnu takiego slodziutkiego pieska, wiecie moze gdzie i mniej wiecej ile tylko zeby byl do wyboru masci czarno-bialej
Runeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-24, 11:41   #98
AguŚ87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Runeth Pokaż wiadomość
zgadzam sie z wypowiedzia przed mowcy,

a tak przy okazji to wiecie gdzie mozna se kupic rasowego Haskiego, bo gdy patrze na te zdjecia to nie moge i caly czas mysle o kupnu takiego slodziutkiego pieska, wiecie moze gdzie i mniej wiecej ile tylko zeby byl do wyboru masci czarno-bialej
rozejrzyj sie w swoich regionalnych gazetacg, ogłaszają się czasem hodowle

u mnie w domu znow dylemat czy wydac huska, zjadła cały tapczan , naprawde cały rozprula, ale to nic, w przedpokoju w 30 min jak była sama zdjeła całe linoleum, nie mowie jak by nie biegała jak by nie chodziła na spacery, ale ten pies ma wszsytko lepiej odemnie a takie rzeczy wiecznie robi, rodzice juz nie wytrzymują, nie wspomne ze zjadla mi ksiazk izeszyty nowy plecak buty laczki eh wszsytko a siedzi sama max 3 h, max ! no i ma juz 1,5 roku Nie polecam tym psów chyba ze ktos ma dom i będzie mial dla niego osobne pomieszczenie
Stary 2006-12-25, 11:12   #99
Runeth
Przyczajenie

AguŚ87 wiesz moze ile sie wydaje na takiego pieska, bo ja zielony jestem w tych sprawach?

o i czy naprawde haszczaki sa az tak niszczycielskie ?
Stary 2006-12-25, 11:30   #100
AguŚ87
Zakorzenienie

Cytat:
AguŚ87 wiesz moze ile sie wydaje na takiego pieska, bo ja zielony jestem w tych sprawach?

o i czy naprawde haszczaki sa az tak niszczycielskie ?
czy duzop wydaje ? niewiem o co ci dokłądnie chodzi, moja dostaje gotowaną karme kurczaki z warzywami i ryzem, nie jest to drogie,

a czy niszczycielskie ? pisałam juz wyzej, wiele się słyszy otym że to demolantu, to ich największy minus, poczytaj trosze w necie
Stary 2006-12-25, 17:30   #101
Runeth
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez AguŚ87 Pokaż wiadomość
czy duzop wydaje ? niewiem o co ci dokłądnie chodzi, moja dostaje gotowaną karme kurczaki z warzywami i ryzem, nie jest to drogie,

a czy niszczycielskie ? pisałam juz wyzej, wiele się słyszy otym że to demolantu, to ich największy minus, poczytaj trosze w necie
a porobila bys jej jakies fajne zdjecia?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-29, 10:59   #102
vesta19
Raczkowanie

Witam serdecznie . jestem właścicielką 2-letniej suczki rasy Syberian Husky..
Vesta (bo tak się właśnie wabi moja psina),jest ogromnym pieszczochem i łasuchem .

-demolka ;
Kiedy była malutka, również "zjadła" połowe mieszkania.. Tzn.podarła wykładzinę w przedpokoju, obgryzła kanape, obszorowała zębami nogi od stołu i wiele,wiele innych! Oczywiscie wszystkie zabawki,gryzaki,które miały złagodzić jej swędzące dziąsła-poszły w kąt , bo ją (jak kazdego psiego malucha) interesowało wszystko inne .Kiedy już toszkę podrosła.., zdarzało sie,że demolowała coś ze złości..np.,kiedy jej sie na coś nie pozwoliło.. Na szczęscie ten okres mamy już za sobą..

-natura ;
Psy rasy Syberian Husky sa oczywiście-zimno lubne,ale to nie jest sztywna reguła..Vesta uwielbia ciepło.., słońce (np. kiedy może położyć się w upalny dzień w cieniu,to i tak kładzie się na słońcu ). Ona poprostu, tak jak kot, kocha się wygrzewać.. . Nawet w domu, nie kładzie się na chłodnych kafelkach, czy szwedzkiej podłodze- zawsze wybiera dywaniki.

-spacery :
Naszą suczkę wyprowadzamy 4x na dzień ,w tym jeden wybieg.Najlepiej jej się hasa, gdy ma przy sobie jakiegoś psiego towarzysza..,wtedy oddaje się w nurt zabawy i gonitwy .Spuszczamy ją w miejscach niedostępnych dla samochodów, czy innych zagrożeń.Zawsze są to jakieś pola,łąki, lub duże ogrodzone tereny.Zdarza się tez,że spuszczamy ja w lesie.., ale tam równiez trzeba uważać, bo wystarczy jakaś wiewiórka, królik.. i automatycznie włącza się instynkt łowiecki.Dodam jeszcze,że Vesta uwielbia zarzywać kąpieli..Np. kiedy jesteśmy na wczasach, potrafi wsakiwać do jeziora klilka razy na dzień-podskakuje przy brzegu i tupie łapami jak dziecko .

-bezpieczny kąt ;
Mieszkam w bloku,w mieszkaniu 3 pokojowym..i nie jest powiedziane,że pies rasy s.h. w takim otoczeniu sie męczy..Nie zapominajmy,że wybiegany husky=to szczęśliwy husky.Jezeli zapewni się takiemu psu odpowiednią dawkę ruchu to i w takim miejscu będzie on szczęśliwy..

-przysmaki ;
Jak pisałam wcześniej Vesta jest małym łasuchem.Oprócz suchej karmy, do jej psiego menu należą: gotowana lub surowa marchew,właściwie to większa część warzyw, ser,makaron, kasza, wołowina, jabłko i tp.Jeśli chodzi o słodycze to:kość czekoladowa dla psów (nie zawiera cukru, a jest bogata w wapno) oraz czekoladowe dropsy,również bez cukru. Oczywiste jest,że psi pokarm musi być odpowiednio zbilansowany..

-zabawa&ruch ;
Ruch z Vestą jest dla mnie nie tylko dobrą zabawą i przyjemnością,ale również zapewnia mi dobrą formę.Mozna powiedzieć,że ja dbam o kondyncję mojego psa,a on o moją .Chodzi tu o jazdę przy rowerze,albo o jazdę na rolkach, kiedy Vesta mnie ciągnie.Zabawy na śniegu sa również pełną uroku rozrywką.

-posłuszeństwo&charakterek ;
Vesta jak każy husky jest baaardzo uparta.Komendy wykonuje tylko wtedy kiedy wie,że zostanie za nie nagrodzona.. Najczęściej uzywane z nich to "siad" , "do mnie", "stój", "idziemy", "szukaj","nierusz", "ale dobre" i tp.Te psy sa bardzo madre..Są madre do takiego stopnia ,że umieją to odpowiednio wykorzystywać..Już jako małe, pluszakowe szczenięta ,zwracają uwagę na to co im się pozwala..po to-by w przyszłości umiejętnie to wykorzystywać.. Może brzmieć to dosyć dziwnie,ale znam to z własnego doświadczenia i doswiadczenia swoich znajomych..

-pielęgnacja ;
Każdy posiadacz haszczaka- doskonale wie,że psy te (szczególnie w okresie linienia) pozostawiają tony sierści na dywanach...Kłaki unoszą się nawet w powietrzu..,zdarza sie też lądują w talerzu .Veste szczotkujemy 2x dziennie-ale nie przynosi to specjalnych efektów-wiec jeśli planujesz zakup takiego psa( a jesteś wielkim czyściuchem),to poprostu wybierz inną rase.. Vestę kąpiemy 3x do roku- i wydaje mi sie,ze to w zupełności wystarcza.

-dziwactwa i inne ;
Tak jak pisałyście wcześniej psy te słyną z różnych cekawych póz podczas spania-najsłynniejsza u Vesty to poza spania do góry kołami . Wspominałyście też o wyciu,spiewaniu, gadaniu.. i tp.. Vesta również wydaje masę niezliczonych dźwięków, które są zależne od sytuacji.Umiejetnie otwiera drzwi, rozplatuje smycz,tupie łapami,kiedy się czegoś domaga, i tp.

Tą rasę poleciłabym osobom, baaardzo aktywnym(ze wzgledu na ruch,jaki te psy potrzebują), cierpliwym( poniewaz mają swoje humorki) i stanowczym ( ze względu na dużą skłonność do dominacji).
vesta19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-29, 11:23   #103
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vesta19 Pokaż wiadomość
Tą rasę poleciłabym osobom, baaardzo aktywnym(ze wzgledu na ruch,jaki te psy potrzebują), cierpliwym( poniewaz mają swoje humorki) i stanowczym ( ze względu na dużą skłonność do dominacji).
To zależy. Moj maluch jest maksymalnie leniwym haszczakiem
Dominujący już nie jest I w jego wypadku, dopoki nie trafila do nas Mala nie wiedzialam co to znaczy pies demolujący otoczenie.
Link
Chociaż ta pannica jest przykladem typowego haszczaka

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-29, 12:26   #104
AguŚ87
Zakorzenienie

Cytat:
a porobila bys jej jakies fajne zdjecia?
tu na wątku jest juz jej kilka zdjęć przejrzyj strony
Stary 2007-01-08, 22:40   #105
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam Malamuta mieszańca i strasznie ucieka! Ja wiem, ze to zew natury i takie tam, ale naprawde mam juz tego dosyć. Często z moim TŻ bierzemy naszego psiaka na spacery, więc to chyba nie jest niedomiar spacerów. Chodziłam z psem przez kilka miesięcy na szkolenie, wszystkie komendy wykonuje bardzo ładnie, kiedy bawię się z nim w ogordzie nie ma opcji, żeby na komendę 'noga' lub 'do mnie' nie przyszedł. Na zamkniętym terenie jest super, ale gdy tylko widzi okazję do ucieczki [otwarta brama, furtka], to przepycha się i zwiewa, na nic nie reaguje. To naprawde męczące, martwimy się o niego. Ma przy obroży kartke z adresem i telefonem, do tej pory skutkuje, ale kiedys moze nadejsc chwila, ze cos zlego sie wydarzy...

macie jakies sposoby na wyleczenie Malamuta z ucieczek?

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-08, 23:12   #106
ewulinek@vp.pl
Zakorzenienie

witam Dziewczyny!!
czy i ja mogę przyłączyć się do grona uwielbiających szpice!!??
sama mam pieska rasy akita inu o imieniu Elwoo. już drugi rok nam mija w naszym wspólnym życiu! oj uparciuch z tego mojego psa...to psiak o bardzo mocnym charakterze , niezależny...jednak bardzo szybko przyzwyczaja się do właściciela! wystarczy pójście do łazienki i zamknięcie drzwi,a on już ujada pod drzwiami najgorsze , że bardzo ale to bardzo nie przepada za innymi psami , niestety... ale i tak jest kochany!! wklejam zdjęcia!! i pozdrawiam wszystkich zakochanych w szpicach!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ELWOO_ZDOBYWCA.JPG (113,5 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg elwookosc.JPG (82,8 KB, 28 załadowań)
ewulinek@vp.pl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-19, 12:57   #107
jukol
Zakorzenienie

GG do jukol Send a message via Skype™ to jukol

I ja chcialabym sie przylaczyc do milosnikow Husky moj piesek ma juz 7 lat ale zachowuje sie jak szczeniak uwielbia spacerki i lezec tam gdzie wlasnie posprzatalam nie lubi innych pieskow i ma czeste fochy ale jest przeslodki gdy go juz zabraknie chce kupic sobie 2 malamuty ale narazie mam Atosa

Olinek

Paulinka
jukol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-01, 10:29   #108
jukol
Zakorzenienie

podbijam

Olinek

Paulinka
Stary 2007-02-01, 10:55   #109
AguŚ87
Zakorzenienie

do wlascicieli huskow

do ile wasze haszczaki rozabiały ? toc ja nie mam juz kanapy zjadła całą, nowiuska piekna kanapa wszystko demoluje jak nie ma nas w domu, a wybiega sie ma zabawki kosci, wlaczaona muzyke i nic kapana idzie w ruch

i mam pytanie, moja ma 1 rok i 5 miechow, przejdzie jej czy nie? wracam do domu z ogromnym strachem co znow zostalo zniszczone a jest max hmm 3 h sama
Stary 2007-02-01, 11:21   #110
jukol
Zakorzenienie

Moj rozrabia do tej pory a ma 7 lat
Moze nie chce zostac sama i dlatego tak warjuje... ??

Olinek

Paulinka
Stary 2007-02-09, 12:14   #111
kiara137
Raczkowanie

GG do kiara137

Witam
Ja mam 2malamutki i 1 hasiora.
Pierwsza w naszym domku była Tajga(malamutek)teraz Tajgusia ma 9miesięcy,jest kochana.Na spacerkach moge ją puścić bez smyczy nie ucieka.
Uwielbia spacerki,jedzenie,no i strasznie lubi dokuczać hasiorkowi bo wie że nic jej nie zrobi a ona może zrobić z nim wszystko czasem to mi biedaka żal.
http://www.dogomania.pl/gallery/13/0/600.html
Drugi był Dinko (hasiorek) ma 2lata.Odkupiliśmy go bo siedział w kojcu ,zero ruchu.Ojjjj na początku było strasznie.Na spacerach tak ciągnął,pare wypadków było hehe ale teraz jest lepiej.Dinko uwielbia biegać przy rowerze,i tak jak Tajga dokuczać wszystkim.
http://www.dogomania.pl/gallery/415/3/603.html
No i nasz weteran Neo (malamut)jest z nami od miesiąca,wzieliśmy go ze schroniska.Neo ma około 6lat.Kochany pupilek.Nie lubi zostawać sam nawet na minutke,strasznie tęskni.Niedawno miał mały zabieg na oczko i ząbki czyszczone.Był strasznie wychudzony i smutny.Juz jest lepiej,nawet bardzo dobrze. Oczywiście jest bardzo spokojny,grzeczny,poprost u Kochany!!!!
Pieski mają swoje kojce i wybieg.Jak narazie Neo nocuje w domku,na wiosne będzie w kojcu.
kiara137 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-09, 12:17   #112
kiara137
Raczkowanie

GG do kiara137

A tu jeszcze Neo http://www.dogomania.pl/gallery/13/13/1013.html
Stary 2007-02-09, 13:30   #113
Eowin
Raczkowanie

Kiara, ależ piękne te twoje psiaki
Fascynują mnie husky, uwielbiam je, aczkolwiek wydaje mi się, iż życie w bloku byłoby dla nich udręką.. (?)
Tymczasem ja jestem wciąż zakochana w moim Fifim - cocker spanielu
Eowin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-09, 13:47   #114
kiara137
Raczkowanie

GG do kiara137

Dzięki
Napewno lepiej im jest w domku,gdzie mają wybieg.Ale dużo ludzi ma też hasiorki i malamutki w bloku i mówią że wcale nie jest im tam żle.Poprostu trzeba mieć dla nich czas,muszą się wyszaleć.Neo uwielbia być w domu,napewno poprzedni właściciele trzymali go w mieszkaniu.
Za to Tajga woli być w kojcu chociaż długo była w domu.W domu wytrzymuje góra pół godzinki i już marudzi hihi.
Stary 2007-02-09, 14:31   #115
jukol
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eowin Pokaż wiadomość
Kiara, ależ piękne te twoje psiaki
Fascynują mnie husky, uwielbiam je, aczkolwiek wydaje mi się, iż życie w bloku byłoby dla nich udręką.. (?)
Tymczasem ja jestem wciąż zakochana w moim Fifim - cocker spanielu
Bo sa to pieski ruchliwe i nie wyobrazam sobie mojego hasiora zostaionego w jednym pokoju chyba wszytko by rozniosl.Ale jakze one sa kochane
Nie wiem czy wasze ale moj jest wmiare spokojny ale jak dostaje korby to biega ze wszytich sil tam i zpowrotem na podworku i straszna radoche przy tym ma szajbus

Olinek

Paulinka
Stary 2007-02-09, 15:57   #116
kiara137
Raczkowanie

GG do kiara137

No moje też świrują a najbardziej to Dinko,ten to zawsze humor poprawi hihi.Neo jest spokojny ale też mu czasem odbija hihi A Tajga to jak już pisałam uwielbia gryść Dinka.Dzisiaj Dino wziął piłke do budy i tam szalał aż dach podskakiwał ŚWIREK RUDY!!!
Stary 2007-02-14, 11:48   #117
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

hej
chcialabym sie wam pochwalic moja slodka psinka. ma na imie Luna i taraz ma ok 3 miesiecy. jest slodkim lobuziakiem i nawet jak cos zbroi to nikt sie dlugo na nia nie gniewa. powiedzcie mi jak poradzic sobie z nauka psa aby nie siusial i robil kupy w domu. w dzien juz jest lepiej - podchodzi do drzwi na taras i skacze na nie to ja wypuszczamy, ale po nocy znajdujemy po calym domu rozne niespodzanki . wychodzi pozno wieczorem sie wysiusiac, potem wychodzi przed piata rano i po siodmej rano ale mimo wszystko nie wytrzymuje i musi sie zalatwis w domu. powiedzcie mi czy to jej z wiekiem przejdzie?? bedzie dluzej wytrzymywac?? a to zdiecie mojej Lunki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg lunka 1.JPG (85,2 KB, 47 załadowań)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-02-14, 20:32   #118
zuzenon
Przyczajenie

GG do zuzenon Send a message via Skype™ to zuzenon

A ja się muszę wam pochwalić że też mam Huskiego Kocham go poprostu nad życie Mój dzieciaczek ma dopiero 3 miesiące alee już dał mi troszkę w kość O 5 nad ranem mnie budzi żeby z nim biegac i tak o 7 ide pół przytomna do szkoły hehe Alw ogólnie to z niego zadziora jest i wstręsiuszek
zuzenon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-14, 21:16   #119
kiara137
Raczkowanie

GG do kiara137

Hej
Jak Tajga była mała i mieszkała w domku to żeby nie było właśnie takich niespodzianek rano to najpużniej około 18 dostawała kolacje a potem już nic,no i nie zostawialiśmy jej dużo picia.
No i musowo o stałej porze spacerek,pużnym wieczorem i wczesnym rankiem.Na początku też była to 5godz hehe a potem już coraz pużniej.
Nauczyła się.
Pozdrowionka papa
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Tajga.jpg (77,9 KB, 56 załadowań)
Stary 2007-02-15, 17:16   #120
jukol
Zakorzenienie

Kate sliczna jest Twoja sunia
Bedziesz miala tak jeszcze 3-4 mc nasz Atos tak mial
Najpozniej o 18 dawaj jej am tak jak pisala kiara a potem ok 22 idz z nia na dwor zeby sie wyproznilai to powinno ja nauczyc.

Olinek

Paulinka
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości