Mamusie marcowe 2017 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-03-27, 17:31   #91
siempre
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie marcowe 2017

Cytat:
Napisane przez Almat Pokaż wiadomość
To jest niesłychane jak te skurcze Wam przechodzą.. Ja bym pewnie już zwarta i gotowa jechała do szpitala (co 5 minut to jednak b. często)
Chciałam zjeść śniadanie i jechać a tu już po skurczach. Do szpitala mam ponad 60 km i chciałam sobie po jeść i na spokojnie jechać. Już synka obudzilam a męża sciaglam z budowy żeby mu dał śniadanie. Dobrze że po dziadka nie zdążyliśmy zadzwonićTak mocne skurcze przy Bartku miałam w szpitalu jak juz akcja dobrze była rozwinięta. A tu widać całkiem inaczej musi być

Cytat:
Napisane przez youan Pokaż wiadomość
Almat wyrosla z kilku ubranek juz grzeczny syn jak czeka z wyjsciem za pozwoleniem Mamy
Jeszcze jedno pytanie: Ten zwrot jest na koszt hm czy ja ponosze koszty?
Siempre dlatego ja sie ciesze ze mi najpierw odeszly wodynawet nie wiem co ile mialam skurcze bo byly w szpitalu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Przy pierwszym porodzie wody mi najpierw odeszły żadnego skurczu wcześniej i wtedy wiedziałam że trzeba jechać a teraz sama nie wiemżebym za długo nie czekała i w samochodzie nie urodziła
W środę wizyta u gina a w czwartek pewnie szpital. Mój lekarz będzie miał dyżur więc niech mnie bierze

siempre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 18:10   #92
interewcia
Rozeznanie

A ja już sama nie wiem co robić więc chyba będę czekać.
Mały jest spokojniejszy jak dostanie jeszcze więcej mleka niż do tej pory
Kupki na razie bez śluzu i krwi, ale ciągle jak robi kupę to bardzo krzyczy i ma takie strzelające kupy jak biegunka.
Dziś byliśmy u pediatry i mówi że mały ma bardzo wzdęty brzuch i może dlatego tak płacze.
Dałam nam receptę na mleko Nutramigen, ale ja chyba na razie nie będę go kupować, bo ledwo parę dni temu zmieniliśmy mleko. Tak często zmieniać chyba też nie można.
Przybiera ładnie, w 11 dni 400gram, więc mówiła że ok. Teraz już waży 4kg

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

interewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 18:27   #93
pantera09
Zakorzenienie

4kg to już dużo! Choć na zdjęciu wygląda nadal jak okruszek

A tu nasz Słodziak w chuscie na spacerze
1490631992330.jpg

Siempre, ale Cie maluszek trolluje, no ale na pewno już niedaleko
11.03.2017

Edytowane przez pantera09
Czas edycji: 2017-03-27 o 18:39
pantera09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 18:31   #94
witch_18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pantera09 Pokaż wiadomość
Witch mało tego, wróciliśmy, zjadł i zasnął znowu, spi już 2h. Miałam go w chuscie i zrobiłam obiad
To super Nasza musiała trochę pomarudzić,ale poszliśmy potem na drugi spacer i przy okazji na szybko do Biedronki to nawet oka nie otworzyła

Oddałam ją teraz ojcu, a ja chociaż chwile poczytam

zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 19:46   #95
antena22
Zadomowienie

Moj Tymus dzisiaj od rana byl bardzo marudny.Na 13:20 bylismy umowieni do lekarza bo ma wysypke na twarzy.okazalo sie ze to potowki.po powrocie od lekarza dalam mu piers.i pieknie spal.bylismy tez troche na dworze.normalnie nie poznaje mojego syna taki grzeczny i spokoiny.
Sonia,Tymek spi mi na klacie.Dzisiaj w nocy to chyba nawet jakos go przelozylam bo jak sie obudzilam to spal mi na lewej rece
Interewcia a podajesz Biogaje?Tymka jak bolal brzuszek to mu dawalam i od razu bylo lepiej
Mi dzisiaj udalo sie nastawic dwa prania a po powrocie mamy z pracy umylam dwa okna

Edytowane przez antena22
Czas edycji: 2017-03-27 o 19:47
antena22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 19:47   #96
Sonia11
Wtajemniczenie

Słodkie maluchy.
Pantera dostałaś pw ode mnie z danymi na pierwszą stronę? Pierwszy raz z telefonu wysłałam i nie jestem pewna czy to dobrze zrobiłam.

Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 20:05   #97
interewcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez antena22 Pokaż wiadomość
Moj Tymus dzisiaj od rana byl bardzo marudny.Na 13:20 bylismy umowieni do lekarza bo ma wysypke na twarzy.okazalo sie ze to potowki.po powrocie od lekarza dalam mu piers.i pieknie spal.bylismy tez troche na dworze.normalnie nie poznaje mojego syna taki grzeczny i spokoiny.
Sonia,Tymek spi mi na klacie.Dzisiaj w nocy to chyba nawet jakos go przelozylam bo jak sie obudzilam to spal mi na lewej rece
Interewcia a podajesz Biogaje?Tymka jak bolal brzuszek to mu dawalam i od razu bylo lepiej
Mi dzisiaj udalo sie nastawic dwa prania a po powrocie mamy z pracy umylam dwa okna
Jeszcze nie próbowałam. Mam Espumisan i infacol, na początku miałam jeszcze Delicol.
Stary 2017-03-27, 21:12   #98
youan
Zadomowienie

Po wizycie u gin wszystko super jajniki uspione wiec przez tydzien mam pewnosc ze nie zajde ponownie w ciaze jutro nadrobie dzis musze pocwiczyc hihi

youan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 22:01   #99
83kajusia
Zadomowienie

Youan, czyli dobrnęłaś do końca połogu. Gratki! A miałaś krwawienie przez całe 6 tygodni czy krócej? I jak to jest z okresem? Jeśli kp tylko i regularnie to mam okres czy nie?
Interewcia, rozumiem Twoją "niemoc". To straszne. Człowiek wszystko by zrobił, żeby ulżyć dziecku, a tu się nie da
Antena, ja mam podobnie jak Ty. Ani się ubrać, ani zjeść. Aż się wierzyć nie chce, że to się kiedyś skończy. Ja tam sobie często płaczę. Hormony u mnie buzują.
Dziewczyny w dwupaku, wiem jak Wam się dłuży. Może to głupio zabrzmi, ale wiele bym dała, żeby móc teraz tak się polenić jak w ciąży. Korzystajcie.
Zuzanka dziś skończyła miesiąc. Niby nie wiem gdzie ten czas się podział, a z drugiej strony wszystkie dni takie same... Nie ma lekko.
Interewcia, Pantera, fajne chłopaki
83kajusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 22:05   #100
marlenya111
Raczkowanie

O matko ! Olek dopiero usnal, pierwszy raz tyle czasu aktywny i marudny. Nie spal prawie 5h i co chwile na cycu. Tak jeszcze nie bylo ale spi i mam nadzieje ze troche pospi i biedaczek odespi sobie ja tez uciekam na szybka kimke
Dobranoc

marlenya111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 22:12   #101
witch_18
Zakorzenienie

Mamusie marcowe 2017

Cytat:
Napisane przez marlenya111 Pokaż wiadomość
O matko ! Olek dopiero usnal, pierwszy raz tyle czasu aktywny i marudny. Nie spal prawie 5h i co chwile na cycu. Tak jeszcze nie bylo ale spi i mam nadzieje ze troche pospi i biedaczek odespi sobie ja tez uciekam na szybka kimke
Dobranoc

Jakbym o swoim dziecku czytała. Wróciliśmy o 17:30 z drugiego spaceru i dopiero z 10min temu jakoś ją uspałam. Cyc zły, smoczek zły, tulenie z tatą złe...w końcu zasnęła na mnie i aż boje się ruszyć a poszłabym się wykąpać w koncu

zapraszam

Edytowane przez witch_18
Czas edycji: 2017-03-27 o 22:54
Stary 2017-03-27, 23:10   #102
carla2607
Rozeznanie

No to widzę się nasze dzieciaczki wczoraj zmowily.ja wyglądam jak bokser po kiepskiej walce od wczorajszego płaczu i przemęczenia. Dzisiaj pięknie w ciągu dnia spał i aż się boje nocy...

My dzisiaj na wizycie, mały odbił się od spadku fizjologicznego i zaczął przybierać.zoltaczka ustępuje, pobrali krew z nóżki do badań i wszystko wspaniałe.polozna się pyta czy jakieś jeszcze zażalenia czy problemy . powiedzieliśmy, że przydałoby się nam więcej snu no i mam nogi jak banie, opuchlizna paskudnie mnie ogranicza.ale mam nakazane więcej wypoczywać.

Almat angielska opieka fenomenalna.dzieki tym wszystkim położnym, które przychodziły nas co parę godzin badać czułam się tak bezpiecznie.byly przesympatyczne i bardzo pomocne.wszystkie bardzo dobrze znają się na karmieniu piersią, wiec w ogóle nie jest mi potrzebny doradca laktacyjny, same mi zrobiły małe szkolenie i w razie problemów mogę się do nich zgłaszać lub pójść do darmowej grupy wsparcia.tak wiec jak w ciazy nie bylam zbyt zadowolona, tak tutaj duuuzy plus.

Mamuśki w dwupaku ale was te skurcze robią w balona.ale juz niedługo

carla2607 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 00:26   #103
teQiba
Moderator

Witam się na odchowalni 😊
Gratuluję wszystkich nowych maluszkow i trzymam kciuki za ostatnie porody 😘

Wpadam też żeby podpytać - jak szczepicie? Starszego szczepilam 5w1, ale ponoć już niedostępna jest ta szczepionka.. Sklaniam się więc ku 6w1 ale ciekawa jestem jak inni decydują 😉

Stary 2017-03-28, 02:05   #104
carla2607
Rozeznanie

Ja planuje 6w1 i choć naczytalam się o tych wszystkich NOPach, to zostaje przy standardzie i szczepie.

Aa i pamiętam, że któraś pytała jaki długi nasz maluszek czy się przewidywania sprawdzily. Z waga mniej więcej tak, bo duży się rzeczywiście urodził. A jaki długi to nie wiem, bo tu nie mierzą. Probowalismy sami, ale jakoś nam to nie wyszło.

Co do wagi - wazyli mnie przed porodem i po zwazylam się sama, to przytylam w ciazy 17 kg, z czego 6 kg spadło od razu po.a u was jak to wygląda?

Stary 2017-03-28, 04:04   #105
Sonia11
Wtajemniczenie

Carla skoro odbił na wadze to masz wystarczająco pokarmu, nie musisz się tym martwić. Fajnie że zadowolona jesteś ż opieki.

Mi po porodzie spadło ok 8 kg i od tamtej pory nic.... fakt że jest u mnie mama i mnie dokarmia 😉 no ale liczyłam że coś jeszcze spadnie bez wysiłku...

Teqiba my chyba ta 6w1, jutro idziemy do pediatry to zobaczymy co nam powie...

Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 07:06   #106
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carla2607 Pokaż wiadomość
Ja planuje 6w1 i choć naczytalam się o tych wszystkich NOPach, to zostaje przy standardzie i szczepie.

Aa i pamiętam, że któraś pytała jaki długi nasz maluszek czy się przewidywania sprawdzily. Z waga mniej więcej tak, bo duży się rzeczywiście urodził. A jaki długi to nie wiem, bo tu nie mierzą. Probowalismy sami, ale jakoś nam to nie wyszło.

Co do wagi - wazyli mnie przed porodem i po zwazylam się sama, to przytylam w ciazy 17 kg, z czego 6 kg spadło od razu po.a u was jak to wygląda?

Ja szczepie nfztowskimi- nie ufam skojarzonym jakos...

Ja przytyłam18kg-19kg/ Po powrocie ze szpitala było -8 w domu spadlo jeszcze 4kg ....zostalo 6kg z ciazy i 6kg sprzed ciazy;p
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 07:51   #107
83kajusia
Zadomowienie

Ja na pewno nie będę szczepić skojarzonymi.
U mnie spadło 13 kg, zostało 6 - po miesiącu.
83kajusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 08:15   #108
marlenya111
Raczkowanie

Ja ciagle czekam na wizyte pedriatry zeby pogadac o szczepieniach i cos ustalis ale tez boje sie skojarzonych choc z drugiej strony te z nfz sa takie same przez kupe lat i nikt juz tego nie bada i to mnie tez martwi

---------- Dopisano o 07:15 ---------- Poprzedni post napisano o 07:14 ----------

Ps nocka cudowna

Stary 2017-03-28, 08:25   #109
carla2607
Rozeznanie

Marlenya u nas tez dziś nocka rewelacja.az nie wierzę, że jednak tak można ja juz bardziej wypoczeta.
I pytanie korzystacie z poduszki do karmienia? Ja właśnie zamówiłam, bo układanie małego do cyca to jednak wyzwanie.zwlaszcza, że ze względu na kleszcze kazali karmic spod pachy.i jak się wam te poduszki sprawują? Pomocne?

Stary 2017-03-28, 08:33   #110
marlenya111
Raczkowanie

Carla ja ma kure babci dany z la millou i uwazam ze jest tylko disaynersja i nie jest do konca praktyczna, ale korzystam i mysle ze te standardowe poduszki do karnienia beda sie swietnie sprawdzac. Podtrzymuja glowke nozki albo po prostu moja reke a wygodna pozycja dla mamy tez musi byc bo na poczatku myslalam tylko o dziecku a pozniej dwa dni karkiem nie moglam ruszac

Stary 2017-03-28, 09:00   #111
witch_18
Zakorzenienie

Ja tez mam kurę z La Millou i u mnie bardzo się sprawdza przy karmieniu. Jeszcze w duecie z fotelem z Ikei to wogole bajki są Ze szczepieniami z kolei skłaniamy się ku 6w1,ale tez jeszcze czekamy na wizytę pediatry. Szkoda,że 5w1 są tak mało dostępne.

Eh znowu słaba noc u nas. Mała dalej jakaś nieswoja. Podje troche, potem się pręży i płacze i ni to jest chce ni da się jakoś uspokoić. Jak cudem ją uśpię to 30min snu jest, maksymalnie godzina. Już się serce kraja na to. Zastanawiamy się czy to nie kolki już? jak je rozpoznać, po brzuszku?

A z waga to ja przytyłam 18kg i praktycznie samo spadło mi 10kg. O pozostałe 8kg walczę,bo ciezko mi w spodnie wejść.

zapraszam
Stary 2017-03-28, 09:20   #112
carla2607
Rozeznanie

Witch współczuję kolejna noc z rzędu to pewnie porządnie wymeczona jesteś.ja się boje momentu jak smoczek przestanie być skuteczny. .. dlatego staram się spać kiedy on śpi i ładuje akumulatory na gorsze chwile.

A ile malutka juz ma? Ponoć kolki pojawiają się po 3 tyg gdzieś czytałam.

---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ----------

A jak z waszą dieta? Ja jem lekkostrawnie i mało, głównie przez zmniejszony żołądek po szpitalnym jedzeniu i czasem z braku czasu.omijam te ciężkie i wzdymajace rzeczy.a ćwiczenia zacznę jak ogarnę temat z małym, wejdę w rytm i się zagoje na tyle, żeby móc śmigać.

Stary 2017-03-28, 09:27   #113
interewcia
Rozeznanie

A jak to jest z tymi szczepionkami. Bo ostatnio jak byłam u lekarza to pielęgniarka, która szczepi dzieci pytała jak będziemy szczepić. Starszego szczepiłam tą skojarzoną, ale teraz niby mówią że to też nie jest dobre żeby wszystko na raz. Więc myślałam, że weźmiemy te na NFZ, ale ona mówiła że to i tak za jednym razem się szczepi, tylko kłuje się więcej razy. Więc już sama nie wiem.
U nas ta skojarzona 160zl kosztuje.
Stary 2017-03-28, 09:30   #114
youan
Zadomowienie

TeQiba mam dokladnie te sama rozkmine do szczepien ale zdecydowalam sie na 6w1 bo tak szczepila moja lekarka swego wnuka a to dla mnie najlepsza rekomendacja

Carla nas tez nie mierzyli ale teraz niby tego nie robia poduszke kupilam- 1 Core tylko z nia karmilam teraz prawie wcalepo prostu teraz mam fotel na ktorym mam dobra wysokosc a wtedy na lozku bylo mi za nisko

youan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 09:54   #115
pantera09
Zakorzenienie

U mnie poducha się nie sprawdza. Próbowałam karmić z tą na której soalam, ale za wielka mi jest i dałam sobie spokój. Potem dostałam taka małą zwykła, ale totalnie nie pasuje...

Co do diety, jem wszystko łącznie z czekoladą.
Carla zazdroszczę u nas było kilka prób podania smoczka, ale mały tego nie ogarnia i się krztusi.

Klementyna a jak u Was?

Ja nie wiem co ze szczpieniami...
Rowazam 6w1.

Noc spoko. Zasnął o 23, potem pobudka o 3 i 6. Standardowo po 6 już jest rozmemlane wszystko do 9. Spi po godzinie, może więcej. Steka, jeczy...

Witch a jak to u Was wygląda to prezenie, my mamy to samo, ale nie wygląda mi to na kolki bo kupy i baki idą normalnie. Wczoraj o 19 zasnął. Pół godziny później się obudził i histeria. Prezy się, wscieka, tulenie, lulanie, przebranie nic nie pasowalo. Cyc owszem uspokoił ale zasnął dopiero o 23. A po drodze cycka wypluwal i się wkurzal bez powodu. Np. Leży ssie i nagle wygina się na wszystkie strony i krzyk :| Potem zmienię mu pozycje, np. do odbicia, za chwilę przystawiam znowu i jest spokój...

---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ----------

Sonia dodałam Cie na 1 stronę Dobrze że pisałaś że wysłałaś pw, bo mi się w apce też nie pokazało że coś dostałam.
11.03.2017
pantera09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 10:09   #116
witch_18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carla2607 Pokaż wiadomość
Witch współczuję kolejna noc z rzędu to pewnie porządnie wymeczona jesteś.ja się boje momentu jak smoczek przestanie być skuteczny. .. dlatego staram się spać kiedy on śpi i ładuje akumulatory na gorsze chwile.

A ile malutka juz ma? Ponoć kolki pojawiają się po 3 tyg gdzieś czytałam.

No nie powiem,żebym dzisiaj tryskała energia :/ z kolkami to też położna mówiła wczoraj,że 3-4tydz mogą się pojawić. Sama nie wiem już.

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

Cytat:
Napisane przez pantera09 Pokaż wiadomość
Witch a jak to u Was wygląda to prezenie, my mamy to samo, ale nie wygląda mi to na kolki bo kupy i baki idą normalnie. Wczoraj o 19 zasnął. Pół godziny później się obudził i histeria. Prezy się, wscieka, tulenie, lulanie, przebranie nic nie pasowalo. Cyc owszem uspokoił ale zasnął dopiero o 23. A po drodze cycka wypluwal i się wkurzal bez powodu. Np. Leży ssie i nagle wygina się na wszystkie strony i krzyk :| Potem zmienię mu pozycje, np. do odbicia, za chwilę przystawiam znowu i jest spokój...
To u nas jest to samo z cycem, wkurzaniem się zmiana pozycji i chwila jest Ok,a potem od nowa. Jeszcze na mnie chwilę przyśnię,ale jak chce odstawić to awantura dzisiaj nad ranem nam przysnęła,ale znowu przy cycu i leżąc między nami. No i kupy i bąki idą u niej normalnie. Tak jakoś przyszła nam do głowy ta kolka,bo nie widzimy innego powodu który mógłby jej tak nie pasować od dwóch dni

zapraszam
Stary 2017-03-28, 10:32   #117
pikdaria
:)

Hej, jak was czytam to trochę się boje kolejnych tygodni.

Hmmm... nie wiedziałam ze nie ma już szczepionek 5w1....taka szczepilismy poprzednio.

To teraz pewnie tez wezmiemy skojarzona.

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ----------

Aaaa jeszcze mi się przypomniało. Kiedyś była dyskusja na temat pozycji dziecka. W wypisie ze szpitala w zaleceniach mam opisane ze na pleckach, swobodnie, żeby dziecko mogło się poruszać. Tez tak macie? Trochę mnie to zdziwiło ze aż w szpitalnych zaleceniach to piszą.....

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ----------

Wagowo u mnie w miarę ok +11 przez ciąże. -7 kg 6 dni po porodzie. Czyli nadzien dzisiejszy. Od razu się nie ważyłam niestety. Zostało 4 i przydałoby się jeszcze z 7 kg dodatkowych pozostałości przedporodowych zrzucić.

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Pytanie: czy któraś z Was składała już wniosek o jednorazowa zapomogę (te 1000zl) i może robiła to elektronicznie? Bo ja wczoraj wysłałam i się teraz zastanawiam, ze tam nie było miejsca na zaśw. Od gin. Ze byłam od 10 tc pod opieka.....

pikdaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 11:16   #118
witch_18
Zakorzenienie

Pikdaria mi wczoraj położna mówiła,żeby dziecko właśnie na pleckach układać,żeby mogło swobodnie główka ruszać. A druga pozycja to na brzuszku. O becikowe jeszcze nie składałam. Czekam na wypis mój ze szpitala,bo na jego podstawie położna właśnie to zaświadczenie mi wystawi.

zapraszam
Stary 2017-03-28, 11:19   #119
asia_28w
Zakorzenienie

A jaki jest limit zarobków na becikowe? I za który okres są one brane pod uwagę?

asia_28w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 11:33   #120
witch_18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_28w Pokaż wiadomość
A jaki jest limit zarobków na becikowe? I za który okres są one brane pod uwagę?

Z tego co kojarzę to około 1920zl i zarobki za 2015 rok. Tak mi położna mówiła. Tylko naczytałam się,ze do tego milion jakichś zaświadczeń potrzeba,ale to może dziewczyny co juz złożyły podpowiedzą.

Dziecię pospało prawie 2 godziny - zdążyłam zjeść śniadanie, ogarnąć siebie i mieszkanie po czym zrobiłam sobie gorąca inkę i usiadłam na kanapie - tyle było spokoju akurat słonko przebij zza chmur to może na spacer zaraz pójdziemy, po cycowaniu. Tylko na dwóch kurierów czekam i pewnie się z nimi minę.

zapraszam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości