Dwa koty w jednym w domu, dokocenie, drugi kot - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-14, 15:16   #91
Edytkaaa
Raczkowanie

Dot.: Dwa kocury pod jednym dachem?

Nie chodziło mi że zwykły zwykły, tylko tak napisałam :P Bo moj kotek chociaż nierasowy to jest niezwykły
Stary 2008-09-14, 15:30   #92
loss_lauri
Zakorzenienie

wiem, wiem
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 16:03   #93
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Nawet jeśli kot jest wykastrowany, nie znaczy, że nie będzie miał nic przeciwko drugiemu Mój kot to zbój okrutny , wykastrowany o czasie, dla ludzi milutka przylepka, dla kotów- okrutnik. Potrafi skoczyć z balkonu, gdy zobaczy dzikiego kota kręcącego się pod domem i go przegonić(!), ma silne poczucie własności jeśli chodzi o dom i okolice. Kiedyś rozważałam przygarnięcie drugiego kota, ale po takich "akcjach" zrezygnowałam.

Ale, jeśli mowa o niespełna rocznym kocie, to jest szansa na pomyślne załatwienie sprawy
Stary 2008-09-16, 15:30   #94
esfira
Zakorzenienie

Edytkaaa, zastanawia mnie to co napisałas o nowym kotku- że będzie miał niewiele ponad miesiąc... kotki sa gotowe do pójścia do nowego domu w wieku 3 miesięcy, miesięczny czy 2 miesięczny kociak jest na to za mały i jego rozwój fizyczny i psychiczny może na tym ucierpieć. To matka uczy kota jak byc kotem, jeśli kociak zostanie odebrany matce za wczesniej, może nie umieć się dogadac z innymi kotami- przemyśl to i zrób to, co najlepsze dla kotka, 12 tygodni, nie mniej!

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 19:19   #95
loss_lauri
Zakorzenienie

esfiro - kolejny raz dzięki tobie łapię się na tym, że nie czytam ze zrozumieniem.... Boże, może po prostu ślepnę przez ten komputer.... ale- wracając do kotka - absolutnie się z tobą zgadzam, że 4-5 tyg jest kompletnie niedostosowany do samodzielnego życia i dolna granica wieku, kiedy może być wzięty od matki i rodzeństwa to 3 miesiące( oczywiście inaczej się ma rzecz gdy kocię jest sierotką, ale twój przyszły kot, Edytko ma chyba mamę, prawda?). dlatego zaczekaj 2 miesiące.
Stary 2008-09-17, 20:31   #96
Tesiaczek
Zakorzenienie

GG do Tesiaczek
Kocur i kotki

Mam pewien problem. Mam kotkę, która normalnie chodzi po całym domu i kocura, który niestety ją atakuje i dlatego jest trzymany u mnie w pokoju.
(warunki ma dobre, dużo miejsca i duży drapak). Urodziły nam się dwa kotki - dziewczynki. Bardzo chciałabym je zatrzymać, ale mogę to zobić tylko wtedy, kiedy one będą u mnie w pokoju. Teraz mają 4 miesiące i chce je powoli zaaklimatyzować u mnie. I teraz przechodzę do sedna sprawy.

Kotki były u mnie dzisiaj drugi dzień (w nocy są w łazience, bo boję się, że jak będę spała, to kocur coś im zrobi). Kocur tak się oswoił, ze nawet miał zamiar kryć (!) jedną z nich. One nawet nie miały jeszcze ruji, a kocur był dosyć agresywny (jakto podczas krycia). Małe oczywiście zamierzał wysterylizować, ale o kocurze nie ma mowy. Czy jest jakiś sposób, żeby on je traktował jako koty do zabawy lub jakoś normalnie, a nie przedmiot do wyrzyć? Jak to zrobić?
Tesiaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 20:34   #97
motylek1007
Zakorzenienie

Dot.: Kocur i kotki

dlaczego nie chcesz kocura wykastrowac?

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 20:43   #98
Tesiaczek
Zakorzenienie

GG do Tesiaczek

bo to jest kocur rodowodowy i jest reproduktorem.
Stary 2008-09-17, 20:45   #99
motylek1007
Zakorzenienie

czyli ze tak powiem, dajesz go na zapłodnienie innych kotek z rodowodem czy wszystkich?
masz hodowle?

wydaje mi sie ze malo co bedziesz mogla zrobic, poniewaz skoro on juz kryl, ma to "we krwi" widzi samice to sie do niej dobiera....

[*] 11.09.2012
Stary 2008-09-17, 20:50   #100
Tesiaczek
Zakorzenienie

GG do Tesiaczek

Hodowli nie mam, a kotki rodowodowe, bo słyszałam, że nie można ze wszystkimi (a przynajmniej się nie powinno).
Właśnie nie podobało mi się to, że moje nawet nigdy rui nie miały... czyli nawet jak je wykastruję, to on będzie je szarpał?
Stary 2008-09-17, 20:53   #101
motylek1007
Zakorzenienie

tak mi sie zdaje ze "problem" jest w kocurze. Jak kotki beda wysterylizowane to on moze i tak sie do nich dobierac (bo on nie wie ze sa po zabiegu) co prawda nic nie zdziala, ale taki jest popęd.
Zwlaszcza ze on juz kopulowal, wiec dla niego to norma ze jak widzi samice to sie za nia bierze

[*] 11.09.2012
Stary 2008-09-17, 21:19   #102
Tesiaczek
Zakorzenienie

GG do Tesiaczek

Przypomniało mi się teraz, ze mój kocur był z takiej hodowli, gdzie był jeden kocur i 3 kotki i wszystkie koty były trzymane w jednym pomieszczeniu i zachowywały się normalnie, a trochę czasu tam spędziłam.

Nie wiem, co teraz zrobić, bo zależy mi, żeby zostawić te maluchy. Może jest tutaj jakiś hodowca, który będzie w stanie mi doradzić
Stary 2008-09-17, 21:22   #103
motylek1007
Zakorzenienie

moze zapytasz na forum kocim jakims? bo teoretycznie sa tam osoby doswiadczone, to moze Ci pomoga jakos

[*] 11.09.2012
Stary 2008-09-18, 08:27   #104
loss_lauri
Zakorzenienie

wiesz - ja nie jestem hodowcą, ale - skoro nie masz hodowli tylko reproduktora, należałoby kotki wykastrować. wtedy byłyby juz całkowicie dla niego aseksualne, więc może przestałbny je atakować i kryć - niewykastrowane kotki nawet nie mające w danym momencie rui mogą wydawać się dla niego atrakcyjne... a zapytać na miau też radzę.
Stary 2008-09-18, 09:46   #105
Tesiaczek
Zakorzenienie

GG do Tesiaczek

je na pewno chciałabym wykastrować, tylko nie wiem czy nie są jeszcze za małe
Na miau założyłam też wątek, dzięki
Stary 2008-09-18, 12:30   #106
loss_lauri
Zakorzenienie

a w jakim wieku i jakiej rasy są koteczki? bo steryliacja powinna zostać wykonana po osiągnęciu dojrzałości płciowej - u kotów domowych to już wiek ok 6 m-cy, podczas gdy u np main coonów - 12 a nawet 18.. na miau z pewnością się czegoś dowiesz
Stary 2008-09-18, 18:52   #107
esfira
Zakorzenienie

na miau wszystko powinni wyjasnić... o ile założycielka wątku się nie obrazi i będzie tam dalej zaglądać

Stary 2008-09-18, 18:52   #108
esfira
Zakorzenienie

ja po prostu lubie się czepiać

Stary 2008-09-18, 21:20   #109
blacksheep969
Raczkowanie

Dot.: dwie kocice :-/ jeden problem?

ja miałam tak samo... "duża" kotka strasznie nie lubiła małej... swojej córki zresztą (bo już była w następnej ciąży). a że mała była słodka i cały czas siedziała w domu, duża się pogniewała na nas, i na to, że ktoś śmie panoszyć się na jej terytorium;] przez tydzień potrafiła nie przychodzić do domu,.. a jak już się pojawiła - łaskawie coś zjadła i uciekała (po drodze prychając i burcząc )

problem rozwązał się sam, gdy podarowaliśmy małą znajomym.... duża się przestała gniewać i już od 2 tygodni prawie całymi dniami siedzi w domu, przeważnie śpiąc na moim łóżku:P (na pole wychodzi tylko na siku;] )
blacksheep969 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-24, 13:21   #110
Edytkaaa
Raczkowanie

Nie martwcie sie, nadal czekam
Jak Pani mamy mojego kotka da znać, że mogę go już zabrać.
Więc na razie czekam i czekam i się doczekać nie mogę już
Przeczytałam na jakiejś stronce, że kotka można zabrać od matki w wieku 6-8 tygodni.
Moj kotek ma już ponad miesiąc a ja dalej czekam
Stary 2008-09-24, 17:32   #111
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edytkaaa Pokaż wiadomość
Nie martwcie sie, nadal czekam
Jak Pani mamy mojego kotka da znać, że mogę go już zabrać.
Więc na razie czekam i czekam i się doczekać nie mogę już
Przeczytałam na jakiejś stronce, że kotka można zabrać od matki w wieku 6-8 tygodni.
Moj kotek ma już ponad miesiąc a ja dalej czekam
12 tygodni Edytko, naprawdę - a czy nie mogłabyś go odwiedzać?
Stary 2008-09-26, 13:16   #112
Edytkaaa
Raczkowanie

Niestety odwiedzac kotka nie moge
Bede czekac ile bedzie trzeba, w koncu to wazne zeby mały kotek nie bal sie jak juz bedzie u mnie.Mam nadzieje,ze sie szybko zaklimatyzuje i nie bedzie bal sie wiekszego kotka. Jak sądzicie, czy odrazu powinnam oswajać młodego z większym kotem czy najpierw niech się zaklimatyzuje? Chociaż to będzie trudne, nie odizoluje ich bo ten obecny łazi wszedzie gdzie chce po domu.
Stary 2008-09-27, 09:47   #113
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edytkaaa Pokaż wiadomość
Niestety odwiedzac kotka nie moge
Bede czekac ile bedzie trzeba, w koncu to wazne zeby mały kotek nie bal sie jak juz bedzie u mnie.Mam nadzieje,ze sie szybko zaklimatyzuje i nie bedzie bal sie wiekszego kotka. Jak sądzicie, czy odrazu powinnam oswajać młodego z większym kotem czy najpierw niech się zaklimatyzuje? Chociaż to będzie trudne, nie odizoluje ich bo ten obecny łazi wszedzie gdzie chce po domu.
w kocich poradnikach zaleca się na samym początku wypuszczenie kotka, żeby poznał mieszkanie (rezydenta trzeba wtedy na chwilę odizolować a następnie np stawianie nowego członka rodziny w transporterku (najpierw zamknietym, na jakiś czas, potem otwieranym) w jakimś miejscu na uboczu by w spokoju obserwował nowe otoczenie i zachowanie rezydenta. na samym początku powinno się uczestniczyc w ich spotkaniach ale nie ingerować (oczywiście oprócz takich sytuacji gdy np rezydent zaatakuje kociaka - wtedy trzeba się wtrącić). z czasem koty się poznaja i ustalą hierarchię między sobą.
Stary 2008-09-29, 14:56   #114
blanx
Zadomowienie

Moja kotka była z nami 3 lata kiedy przybłąkała się Luna Luna jest młodsza i bardzo waleczna, nie da sobie w kaszę dmuchać i od razu ustawiła Pazurkę ;-) jedzą co prawda z jednej miseczki, korzystają z jednej kuwety ale o czułościach nie ma mowy. Luna jest prowodyrką do zaczepek, ganiają się czasami po całym mieszkaniu, biją się ale to chyba raczej na żarty ;-) Na szczęście obie są kotkami wychodzącymi na dwór, także czasami jak wybiegają się to śpią i nie mają siły na bitwy :P ale ogólnie jest w porządku, czasami nawet zdarza im się spać na jednym łóżku (ale w bezpiecznej odległości)
blanx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 15:20   #115
adzia'90
Rozeznanie

to teraz ja proszę o rade. mam 3 miesieczną kotke... chcialabym bardzo zaadoptowac jej przyjaciela/przyjaciolke.. i sie zastanawiam, lepszy bedzie kotek w podobnym wieku, czy kot "dorosły" ok.12 miesiecy [wykastrowany]?

Edytowane przez adzia'90
Czas edycji: 2008-11-24 o 15:23
adzia'90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-25, 07:14   #116
blanx
Zadomowienie

na pewno chcesz? a jeśli nie zaakceptują siebie? Jeśli już to moim zdaniem starszy kotek jako kompan
blanx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-25, 16:55   #117
adzia'90
Rozeznanie

Juz sie wczoraj zdecydowałam na młodszą i dzis byłam poznać kotkę, ma ok.4 miesiecy, wiec starsza troszke od mojej, moja kicka od początku jak u mnie jest to przebywa z psem moich rodziców, a ze sie wyprowadzam to chciaam dla towarzystwa jej wziac 2 kota, druga kotka też mieszka z 2 kotami.. sadze, ze bedzie Ok. Czekam na kontakt z fundacji.

Edytowane przez adzia'90
Czas edycji: 2008-11-25 o 18:24
adzia'90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 15:41   #118
marea
Wtajemniczenie

2 Koty

Witam,

Pisze z prosba o opinie osob ktore posiadaja 2 lub wiecej kotow w domku i pomoga mi rozjasnic co nieco w glowie, jako ze dotychczas nie posiadalam naraz wiecej niz 1-nego kociego przyjaciela i nie wiem czy powinnam sie martwic pewnymi zachowaniami....
A wiec do rzeczy, mam kotke rezydentke, miesiac temu wrocilismy z zagranicy do Polski, kotka z nami od okolo roku, gdy ja znalezlismy miala ok 4-5 miesiecy, tam mogla wychodzic na ogrod, tu w Polsce mieszkamy w mieszkaniu, wiec ewentualnie balkon i czasami spacer na szelkach. Wychodzac na tenze dwor zazwyczaj byla dreczona przez inne koty, jako ze sama nie przejawia agresji troche sie teraz boi kotow, aczkolwiek po tygodniu w mieszkaniu tesciow zaprzyjaznila sie z ich kotka, gdy nabrala pewnosci ze nic jej nie grozi i tamta jej nie atakuje, teraz na swoim mieszkanku, byla sama, przez kilka tyg i znosi te wszelkie zmiany dzielnie, w ogole jest spokojna kotka i grzeczna....od tygodnia mam malego kocurka, znaleziony na dworzu, ma okolo 3.5 - 4 miesiecy, na dworzu zyl w stadzie wiec wszelkie normy obowiazujace do zycia w grupie przypuszczam ma doskonale wpojone, troszke jest nieufny w stosunku do nas ale jest coraz lepiej, no a przy miskach to kot miziak zmierzajac do sedna sprawy, kotki dosyc szybko sie zaprzyjaznily, kocurek jest grzeczny i nie napastliwy w stosunku w mojej kotki, wyzywa sie na myszkach, pileczkach, sznurkach itp, ona na poczatku traktowala go jak swoje dziecko, myla czyscila, on za nia krok w krok, jak cien, gdy dorywa sie do jej misek, ona zazwyczaj mu ustepuje, nie ma miedzy nimi agresji, czy fukania, ale...moja kotka czasami bawi sie z nim agresywnie, czai sie na niego, skacze, podgryza za uszy i szyje, przyciska biedaka do podlogi albo zapedza w kat i tam morduje tak ze on az biedak piszczy, a ona sie nakreca jeszcze bardziej, maly zwiewa pod wanne i tam sie ukrywa, pozniej spokoj, znow mycie malego, nawet spanie razem...i nie wiem co o tym myslec, o jej zachowaniu? czy ona wyzywa sie na malym za te lata co ona dreczona byla? czy powinnam interweniowac czy zostawic ich samym sobie? nie chce by jakos zaszczula malego, on i tak ma duzo stresu w zwiazku ze zmianami w zyciu i dogorywa po chorobie....jak to jest u was, co radzicie ?!

dodam jeszcze ze odkad maly jest z nami kotka wyprowdazila sie z naszej sypialni i spia, badz broja razem w salonie w nocy

Edytowane przez marea
Czas edycji: 2009-10-21 o 15:54
marea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 15:49   #119
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia
Dot.: 2 Koty

podepnij się pod wątek z kotami
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 19:14   #120
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: 2 Koty

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
podepnij się pod wątek z kotami
Ustalają hierarchię w stadzie Twoja kicia czuje się ważniejsza, bo jest z wami dłużej. Więc musi pokazać nowemu gdzie jego miejsce, właśnie takimi bójkami. Na pewno nie zrobi mu krzywdy, i wcale nie oznacza to, że go nie akceptuje - wręcz przeciwnie. Za kilka tygodni (2-3) powinny przestać.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości