Kłótnia o alimenty - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-05-18, 09:57   #91
Hanako
lubi eks swojego męża

Dot.: Kłótnia o alimenty

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
to powinno iśc na perełki.

jesteście niepoważne

600+680+350=1630 (oraz to co matka da w swoim domu jeść, da do słoika i da się umyć od czasu do czasu, ale dziewczyna z matką nie mieszka , raczej okazjonalnie bywa, więc raczej nie są to lwie kwoty)

Jeśli tysiąc zł albo 800 zł na życie (jedzenie ubrania kosmetyki i dentyste itp) to wg Was są krezusowe pieniądze to chyba Wam odbiło z lekka.
Chętnie poczytam jak za takie pieniądze znakomicie funkcjonujecie bez dziadowania.
Hultaj, niepoważna jesteś ty. Ja na studiach dostawałam do ręki 1100, miałam znajomych, którzy utrzymywali się z kredytu studenckiego plus stypendium socjalnego i też się to sumowało do 1200 gdzieś. I jakoś wszyscy żyjemy, oddychamy, za te pieniądze zawsze mieliśmy dach nad głową, coś na grzbiet no i głodni nie chodziliśmy.
A że nie zawsze starczało na teatr i nowe air maxy? No to już trudno, byliśmy dorośli, jak ktoś chciał, to zawsze mógł dorobić - a jak cenił swój wolny czas, to żył bez air maxów i do teatru chodził na wejściówkach. Chyba że mieliśmy pozwać rodziców o to, że nie oddają nam 70% swojego dochodu.

Dziewczyna jest dorosłym człowiekiem, powinna być świadoma, że rodzice utrzymują ją proporcjonalnie do możliwości i jeśli ich możliwości spadają, to sorry, komfort jej życia też spada. Jeżeli tego do tej pory nie ogarnęła, no to właśnie jest najlepszy moment, witamy w prawdziwym życiu.
Nikt tu nie utrzymuje, że autorka za takie pieniądze żyje na niesamowitym wypasie. Ale sęk w tym, że rodzice nie mają obowiązku utrzymywać jej na wypasie, tylko na tyle na ile mogą.
I uwaga, dorosłość u progu: już za niedługo koniec studiów i pieniądze od taty skończą się tak czy inaczej. Radzę się powoli oswajać z tą koncepcją.
Stary 2017-05-18, 09:57   #92
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Valtamerii Pokaż wiadomość
Dlaczego parodia ? Facet jest chory na raka. Jak się uprze to ona będzie musiała na niego łożyć.
Swoją drogą ludzie dorośli , mają rodziny i muszą wyżyć za to co wyliczyłaś. Nie stać jej na mieszkanie to go nie wynajmuje, proste.
To jest dla mnie parodia.
Raczej nie ma takiej opcji.
Stary 2017-05-18, 09:58   #93
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Hultaj wyliczył że ledwo zipia finansowo a autorka ma inne wrażenie na temat swoich finansów

Cytat:
Napisane przez Blondynka93 Pokaż wiadomość
Żyjemy komfortowo, stać nas na jedzenie na mieście, na zakup ciuchów, odłożył też trochę kasy i kupił sobie sprzęt za 1300 zł.
....Nie wiem już, czy to ja jestem rozpieszczoną księżniczką (bo przecież mam co jeść i stać mnie na buty za 200 zł, choć to dla mnie kupa kasy), czy mi się te pieniądze należą.
Autorka jasno pisze ze ma pieniądze na jedzenie wyjścia na miasto drogie buty itp
Jej chłopak jest w stanie nawet odkładać
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 10:01   #94
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hanako Pokaż wiadomość
(...)
Dziewczyna jest dorosłym człowiekiem, powinna być świadoma, że rodzice utrzymują ją proporcjonalnie do możliwości i jeśli ich możliwości spadają, to sorry, komfort jej życia też spada. Jeżeli tego do tej pory nie ogarnęła, no to właśnie jest najlepszy moment, witamy w prawdziwym życiu.
Nikt tu nie utrzymuje, że autorka za takie pieniądze żyje na niesamowitym wypasie. Ale sęk w tym, że rodzice nie mają obowiązku utrzymywać jej na wypasie, tylko na tyle na ile mogą.
I uwaga, dorosłość u progu: już za niedługo koniec studiów i pieniądze od taty skończą się tak czy inaczej. Radzę się powoli oswajać z tą koncepcją.
Zgadzam się z każdą literką.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 10:03   #95
Hultaj
BAN stały

rozmowa nie ma sensu bo będziecie bronić tych swoich bzdur

ona ma byc moralna światła i mądra bo jako młoda osoba nie radzi sobie zyciem w sposób pochwalany przez wizaż, nie pracuje, ale uczy się, planuje przyszłośc, choruje, ''no jej wina'', że psychicznie nie jest idealna by umieć mieć siebie cudownie w garsci

on całe życie nie robił nic poza tym, ze wpadał w święta, przypomniał sobie raz na ruski rok, odpalał 6 stów i to jeszcze pilnowała tego ciotka by kasa wyszła i przyszła
i jemu to wolno całe życie byc tylko niebieskim ptakiem , alkoholikiem, urodziła mu się córka, co tam, nie jemu, tylko żonie.

tylko ona jest dorosła krótko, on wiele lat.
on się nie ogarnął do dzisiaj. od niej tego się wymaga.
Cytat:
Hultaj, niepoważna jesteś ty. Ja na studiach dostawałam do ręki 1100, miałam znajomych, którzy utrzymywali się z kredytu studenckiego plus stypendium socjalnego i też się to sumowało do 1200 gdzieś. I jakoś wszyscy żyjemy, oddychamy, za te pieniądze zawsze mieliśmy dach nad głową, coś na grzbiet no i głodni nie chodziliśmy.
jak dla mnie to się możesz ubierać w ciuchy z kontenerów i dojadac resztki z restauracji
jak tak super to moze najnizsza krajowa powinna wynosic 1100 zł na rękę i na co komu więcej?

no to zrób dziecko
zostaw ojcu
odpal mu 6 stów (a jak cie nie przypilnuje siostra to nie odpalaj wcale)
i olewaj ze w chwili gdy ty wieczorem bujasz sie po kinach ojciec pilnuje dzieciaka i robi z nim lekcje. w koncu opiekunki do dzieci sa darmowe, co nie?
wizaz Cie pochwali.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 10:03   #96
bonasera
Zadomowienie

Do niedawna pracowałam za najniższą krajową. Po zapłaceniu za pokój+media zostaje mi 800-900 złotych na życie. Na jedzenie, kosmetyki, ubrania i całą resztę. Może nie jest to standard, jaki bym sobie życzyła, ale starczyć musiało, bo nikt mi nie dołoży. A jak pusto w portfelu się robiło, to brałam nadgodziny.

Nie żyje się ponad stan, jeśli nie ma się na to warunków i funduszy.

Nie jest próżnością znać swoje dobre strony, przeciwnie - głupotą byłoby ich nie doceniać.
bonasera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 10:05   #97
olenkasz
Zakorzenienie

Jedna rada: zbieraj dupsko do roboty.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-05-18, 10:06   #98
Hultaj
BAN stały

Cytat:
drogie buty itp
200 zł to są drogie buty czy nie?
w mojej ocenie tanie nie są. Ale uwaga. taki pikuś. ciezko za mniej kupic skórzane buty. nie na wyprzedazy, nie używki, itd.
niestety skajówki na zimę niekoniecznie się nadają, bo zimne, a latem też średnio, bo poci sie stopa.

co ja widzę, apoteoza margaryny.
Stary 2017-05-18, 10:07   #99
Valtamerii
Zadomowienie

Hultaj po pierwsze nie życzę sobie ,żebyś się do mnie lekceważąco odzywała forumowy "geniuszu". Ale do tego można się przyzwyczaić z innych wątków.
Kiedyś ludzie wynajmowali nawet pokoje na 2 osoby i to nie urągało ich godności. Ale to było w czasach kiedy tacy geniusze jak ja studiowali

Fakt jest taki ,że płacił alimenty. Teraz jest chory na raka.
A swoją drogą co mają wizażanki ,które "żyją za 10 zł" wobec wielu polskich rodzin.
Masz bardzo lekceważące podejście do innych ,szczególnie jak się z Tobą nie zgadzają. Obrażasz ludzi jak nie masz argumentów.
Tak janusze biznesu muszą żyć za 2600 zł. Nie mają wyjścia.
Valtamerii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 10:19   #100
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
jak dla mnie to się możesz ubierać w ciuchy z kontenerów i dojadac resztki z restauracji
jak tak super to moze najnizsza krajowa powinna wynosic 1100 zł na rękę i na co komu więcej?
Nie, nie jest super. Ale tyle miałam - moi rodzice mieli mi te pieniądze wyczarować, czy jak? Pokazuję po prostu, jak bardzo demonizujesz sytuację: nie, utrata tych 200 zł nie skazuje autorki na śmierć głodową, tylko na rzadsze ciuchowe zakupy. A ojciec tych pieniędzy nie ma, jego własna matka pomaga mu się utrzymywać, więc on jej tych pieniędzy też znikąd nie wytrzaśnie. Nie ma znaczy nie ma, niezależnie od tego co się komu należy.
Cytat:
w mojej ocenie tanie nie są. Ale uwaga. taki pikuś. ciezko za mniej kupic skórzane buty. nie na wyprzedazy, nie używki, itd.
niestety skajówki na zimę niekoniecznie się nadają, bo zimne, a latem też średnio, bo poci sie stopa.
Wiesz, skórzane buty są fajne, ale jednak czasem ludzi na nie nie stać. I trudno, muszą kupić sobie inne buty niż skórzane. Jeżeli autorki aktualnie nie stać, to będzie musiała kupić sobie skaj, a zamiast masła margarynę, bo dochody jej ojca spadły i już go nie stać, żeby jej kupować skórzane buty.
Cytat:
no to zrób dziecko
zostaw ojcu
odpal mu 6 stów (a jak cie nie przypilnuje siostra to nie odpalaj wcale)
i olewaj ze w chwili gdy ty wieczorem bujasz sie po kinach ojciec pilnuje dzieciaka i robi z nim lekcje. w koncu opiekunki do dzieci sa darmowe, co nie?
wizaz Cie pochwali.
Jak chciała mieć wcześniej wyższe alimenty, to trzeba go było podać o wyższe, problem solved. Skoro się z matką godziły na taką kwotę, to jest już tylko ich sprawa.

P.S. Nie wstydzę się, że nie pochodzę z zamożnej rodziny i żadne twoje teksty o wyjadaniu resztek z restauracji mnie nie bolą. Ale to fajnie, że tak otwarcie pokazujesz najgorsze cechy swojej osobowości.

Edytowane przez Hanako
Czas edycji: 2017-05-18 o 10:24
Hanako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 10:30   #101
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Cytat:

To ona twierdzi że te buty są drogie (ona twierdzi że to dla niej dużo więc zgaduje że nie są to najtańsze buty)
Ale może się mylę bo nie wiem po ile są buty w Polsce .

Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Czas edycji: 2017-05-18 o 10:31
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-18, 10:35   #102
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
co by nie mówić jeśli dziecko się uczy to do 26 roku życia rodzic ma obowiązek na nie łożyć. no tak to wygląda bez względu na Twój osobisty pogląd, że powinna iść do roboty od kiedy tylko ma chwytne palce.

ojciec dawał 600 zł, przez niech Ci będzie, że powinien, 18 lat, weź mi wytłumacz, jak solidnie za to utrzymać dziecko aby nie dziadowało jako tu zachwala Valtamerii.
Od razu z góry napiszę, że nie jestem ani po stronie ojca ani po stronie matki czy samej autorki bo sytuacja jest skomplikowana... odnoszę się do wypowiedzi w wątku

ojciec dawał 600zł, ale matka też w takim razie powinna dawać 600zł - dziewczyna powinna mieć 1200zł od samych rodziców tak żeby było "sprawiedliwie" (chodzi mi o całe życie dziecka a nie obecną sytuację)
1200zł plus jej obecne 2 stypendia (630zł) czyli wychodzi 1830zł...

Aha i w poprzednich postach zapomniałaś napisać o czymś tak prozaicznym jak rachunki (w tym telefon, internet, prąd, gaz, woda), proszek do prania (co generuje sporą ilość kosztów mimo wszystko).

Sprawa jest serio trudna i skomplikowana bo z jednej strony mamy ojca, który pod przymusem ale jednak płacił a teraz jest chory na raka, a z drugiej strony dziewczynę, która chce dokończyć studia. Z trzeciej strony jest matka, która zapewne przez kilka lat nie mogła sobie pracować tak jakby chciała bo miała obowiązek opiekować się dzieckiem, przyprowadzać, odprowadzać do/ze szkoły, być na zebraniach, chodzić z dzieckiem do lekarza itd.
Serio ciężko jest cokolwiek mądrego powiedzieć i według mnie jest to sprawa dla sądu.

Ja osobiście sama dostawałam alimenty, mimo, że mam dobre stosunki z matką to jednak uważałam i dalej uważam, że jak się robi dziecko to sory winetou, ale trzeba ponieść tego konsekwencje. Moja matka nie płaciła, płacił mi fundusz. Matce rósł dług. Próbowałam pracować w międzyczasie ale to było dla mnie wykańczające do tego stopnia, że zasypiałam na stojąco. Próbowałam różnych wariantów pracy (na cały tydzień, na 3 dni w tygodniu), a i tak nie miałam jakiegoś strasznie wymagającego kierunku. Studia zaoczne też trzeba ratę zapłacić. No nie miałam wyboru, bo ojciec dawał mi dach nad głową i płacił rachunki a od matki (funduszu alimentacyjnego) miałam na jedzenie, środki czystości, chemię itp. Ratę na studia płaciłam raz z alimentowych raz od ojca. Musiałam sobie zrobić przerwę w studiowaniu żeby odłożyć na raty bo ledwo ciągnęłam. Wtedy np. takie stypendium by mi bardzo pomogło a 200zł mniej alimentów bym bardzo boleśnie odczula i kto wie, albo bym głodowała, albo bym rzuciła studia zupełnie. Chociaż wiem, że ojciec podjąłby się opłacenia mi wszystkiego, choćby sam się miał zadłużyć - ale tego wolałam uniknąć bo i tak wydawał przez całe życie na mnie więcej niż te nieszczęsne alimenty. I tak, uważam, że 600zł w obecnych czasach to jest takie minimum aby dało się żyć z pomocą jednego rodzica. 400zł to jest już tragedia.
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 10:46   #103
answer_is_here
BAN stały

Dziewczyna też jest chora, przypominam. To pewnie też rodzi dodatkowe koszta. Czy jej choroba jest mniej 'ważna', bo należy do zaburzeń psychicznych ? Powodzenia w organizowaniu sobie życia z depresją czy zaburzeniami nerwicowymi kiedy człowiek np. regularnie co jakiś czas czuje, że umiera albo boi się wyjść za próg własnego domu No ale pewnie, zawsze można wziąć się w garść, to takie proste.
Poza tym ojciec póki co żyje i ma cały czas zasądzone alimenty w określonej wysokości. Chłopak żadnych formalnych zobowiązań nie ma, więc lepiej nie wliczać jego dochodu do dochodu dziewczyny. Bo on wszystko może, a nic nie musi.
Na miejscu autorki postępowałabym tak samo, wyszarpnęłabym mu z tyłka to co mi się należy. Bo ojciec był z niego żaden, a to że teraz choruje to jego sprawa.
answer_is_here jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 10:47   #104
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez answer_is_here Pokaż wiadomość
Dziewczyna też jest chora, przypominam. To pewnie też rodzi dodatkowe koszta. Czy jej choroba jest mniej 'ważna', bo należy do zaburzeń psychicznych ? Powodzenia w organizowaniu sobie życia z depresją czy zaburzeniami nerwicowymi kiedy człowiek np. regularnie co jakiś czas czuje, że umiera albo boi się wyjść za próg własnego domu No ale pewnie, zawsze można wziąć się w garść, to takie proste.
Poza tym ojciec póki co żyje i ma cały czas zasądzone alimenty w określonej wysokości. Chłopak żadnych formalnych zobowiązań nie ma, więc lepiej nie wliczać jego dochodu do dochodu dziewczyny. Bo on wszystko może, a nic nie musi.
Na miejscu autorki postępowałabym tak samo, wyszarpnęłabym mu z tyłka to co mi się należy. Bo ojciec był z niego żaden, a to że teraz choruje to jego sprawa.
To niech wyszarpuje przez sąd.
Stary 2017-05-18, 10:48   #105
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3
Konto usunięte

Cytat:
Bo ojciec był z niego żaden, a to że teraz choruje to jego sprawa.
Oj nie chciałabym mieć takiego dziecka jak Ty...
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 10:50   #106
answer_is_here
BAN stały

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
To niech wyszarpuje przez sąd.
Póki co nie musi, bo alimenty ma zasądzone czy czegoś nie doczytałam ? Niech ojciec idzie do sądu jak mu cos nie pasuje, sąd rozstrzygnie.

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;73914596]Oj nie chciałabym mieć takiego dziecka jak Ty... [/QUOTE]

Wiesz gdzie to mam ? Właśnie tam Poza tym gratulacje jak planujesz być takim rodzicem jak jej ojciec.

Edytowane przez answer_is_here
Czas edycji: 2017-05-18 o 10:55
Stary 2017-05-18, 10:50   #107
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
I Autorka ma prawo iść do sądu i dopilnować swoich praw. Inna sprawa, że nie chce, ale cóż - jej wybór.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 10:51   #108
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Nic byś nie wyszarpala bo każdy sąd by uznał chorobę ojca za powód do obniżenia alimentów.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 10:52   #109
answer_is_here
BAN stały

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Nic byś nie wyszarpala bo każdy sąd by uznał chorobę ojca za powód do obniżenia alimentów.

Ciekawe jak zakwalifikowałby chorobę autorki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-18, 10:53   #110
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:
Póki co nie musi, bo alimenty ma zasądzone czy czegoś nie doczytałam ? Niech ojciec idzie do sądu jak mu cos nie pasuje, sąd rozstrzygnie.

Wiesz gdzie to mam ? Właśnie tam
A mnie się wydaje, że nic nie ma zasądzone Nie zdziwiłabym się jak po wizycie w sądzie nawet te zasądzone (o ile są) 600 zł magicznie zmalałoby do 300
Stary 2017-05-18, 10:54   #111
answer_is_here
BAN stały

Cytat:
A mnie się wydaje, że nic nie ma zasądzone Nie zdziwiłabym się jak po wizycie w sądzie nawet te zasądzone (o ile są) 600 zł magicznie zmalałoby do 300
Nie wiadomo.
Wszak autorka też jest chora, uczy się i nie ma męża.

Edytowane przez answer_is_here
Czas edycji: 2017-05-18 o 10:58
Stary 2017-05-18, 10:55   #112
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3
Konto usunięte

Cytat:
Pewnie tak. Facet jest chory, umierający. Obawiam się, że autorka mogłaby zostać z niczym...
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 10:55   #113
Istielig
Rozeznanie

Ohohoho jaki lincz XDDDDD odezwaly sie silne i niezalezne, pracujące od 10rż XDDDDD
I chyba żadna z Was nie dostawala alimentow, nie jest z rozbitej rodziny i nie wie jak to jest, zwlaszcza kiedy jedno z rodziców się od Was odwraca.
Ojciec ją olal i ma go żałować? Z moim mam sporadyczny kontakt telefoniczy od 10 lat (głównie jak trzeba cos załatwić) i za to, ze się od własnego dziecka odwrócił to informacja o potencjalnej chorobie spłynelaby po mnie jak po kaczce.
A 600zl ktore ta dziewczyna dostawala to ochlap, nieproporcjonalny do potrzeb mlodej, studiujacej osoby. I nie, ona nie ma obowiązku zarabiać na siebie, dopoki sie uczy.

Istielig jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-05-18, 10:57   #114
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Istielig Pokaż wiadomość
Ohohoho jaki lincz XDDDDD odezwaly sie silne i niezalezne, pracujące od 10rż XDDDDD
I chyba żadna z Was nie dostawala alimentow, nie jest z rozbitej rodziny i nie wie jak to jest, zwlaszcza kiedy jedno z rodziców się od Was odwraca.
Ojciec ją olal i ma go żałować? Z moim mam sporadyczny kontakt telefoniczy od 10 lat (głównie jak trzeba cos załatwić) i za to, ze się od własnego dziecka odwrócił to informacja o potencjalnej chorobie spłynelaby po mnie jak po kaczce.
A 600zl ktore ta dziewczyna dostawala to ochlap, nieproporcjonalny do potrzeb mlodej, studiujacej osoby. I nie, ona nie ma obowiązku zarabiać na siebie, dopoki sie uczy.
Jak wkleisz jeszcze kilka XD, to wyjdziesz na jeszcze bardziej ironiczną, sarkastyczną i odważnie korzystającą z internetowych memesów Go on, girl
Stary 2017-05-18, 10:57   #115
answer_is_here
BAN stały

Babcia mogłaby płacić na wnuczkę, tak poza tym i to zgodnie z prawem.
Stary 2017-05-18, 11:01   #116
Hultaj
BAN stały

dziewczyny to nie jest wątek jak wam się cudownie żyje za 1000 zł miesięcznie i jak to się nie najecie za 10 zł dziennie

ale o tym, że bycie rodzicem np. między 3 a 18 rokiem zycia (przypuscmy, że facet sie rozwiódł i wyprowadził jak mała miala tyle) nie polega na
- zadzwonieniu w boże narodzenie
- pogadaniu na imprezie rodzinnej
- wysłaniu 6 stów i to jeszcze dzięki pilnowaniu przez ciotkę, bo jakby nie ciotka, to.

fundusz alimentacyjny daje tyle ile daje nie dlatego ze za 500 zł tak cudownie sie uzyje ale dlatego ze to są srodki budżetowe i widocznie przelicznik na tyle może pozwolić wypłacić.
przykładowo utrzymanie dziecka w domu dziecka to jest koszt wyzszy niz 500 zł miesięcznie (kiedys czytałam o kwotach typu 1500-2000, ale to może podać ktos kto zna temat albo to sprawdził), co nie znaczy, że statystyczne dziecko z domu dziecka więcej je czy potrzebuje innych ubran niz statystyczne dziecko mieszkajace w domu przy rodzicu.

a cały wątek to pojazd po autorce , jaka to z niej harpia oraz jaki biedny miły szarpany przez wredną córę tatus.
Stary 2017-05-18, 11:05   #117
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
a cały wątek to pojazd po autorce , jaka to z niej harpia oraz jaki biedny miły szarpany przez wredną córę tatus.
Nie, to właśnie ty nie rozumiesz, że to nie jest wątek o tym, jakim jej ojciec jest ojcem, a o wysokości alimentów. I wysokości alimentów nie ustala się z proporcji: im gorszy ojciec - tym wyższe alimenty, tylko z dochodów.
Które spadły. Więc alimenty też spadły. I fakt, że był złym ojcem, nic w tej kwestii nie zmienia.
A jak autorka chce dochodzić swojego, to powinna to zrobić sądownie.
Stary 2017-05-18, 11:07   #118
Hultaj
BAN stały

Cytat:
ojciec dawał 600zł, ale matka też w takim razie powinna dawać 600zł - dziewczyna powinna mieć 1200zł od samych rodziców tak żeby było "sprawiedliwie" (chodzi mi o całe życie dziecka a nie obecną sytuację)
1200zł plus jej obecne 2 stypendia (630zł) czyli wychodzi 1830zł...

Aha i w poprzednich postach zapomniałaś napisać o czymś tak prozaicznym jak rachunki (w tym telefon, internet, prąd, gaz, woda), proszek do prania (co generuje sporą ilość kosztów mimo wszystko).
no i dostawala;
6 stów od ojca
od matki 350 + okazjonalnie jedzenie w domu, na bilet, leki. wyjdzie podobnie lub wiecej. i stypendium 630. niech ci wyjdzie tych twoich 1800, z tego 7 stów za wynajem zostaje jej jakies 1100 na jedzenie i całe wszystko.

ona nie mieszka w domu, nie jest powiedziane, ze wozi od matki tirem proszki do prania, słoiki z jedzeniem i zaraz sie okaze ze zyje jak bogini za 5 koła.
jak sie wyprowadzasz to kupujesz a nie wozisz od matki szampon do włosów. teoretycznie.
Stary 2017-05-18, 11:07   #119
Ingrid80
BAN stały

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;73914596]Oj nie chciałabym mieć takiego dziecka jak Ty... [/QUOTE]
On też nie chciał...

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 11:08   #120
answer_is_here
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hanako Pokaż wiadomość
Nie, to właśnie ty nie rozumiesz, że to nie jest wątek o tym, jakim jej ojciec jest ojcem, a o wysokości alimentów. I wysokości alimentów nie ustala się z proporcji: im gorszy ojciec - tym wyższe alimenty, tylko z dochodów.
Które spadły. Więc alimenty też spadły. I fakt, że był złym ojcem, nic w tej kwestii nie zmienia.
A jak autorka chce dochodzić swojego, to powinna to zrobić sądownie.
Oczywiście, jak on nie może, to babcia powinna. Skoro tak się do spraw dorosłego syna wyrywa.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości