|
|
#91 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Kod Leonarda Da Vinci
książki nie czytałam, ale po opowiadaniach znajomych - zachwyconych, jaką to pan Brown niesamowitą, ale i ciekawą historię wymyslił (chodziło o rys religijno-historyczny) pomyslałam, że na 1 roku studiów to wkuwałam - oczywiscie w postaci czystej bez wątku współczesno-sensacyjnego) a było to doooobre kilka lat temu. Gnostykom chyba jakies copyright sie należy
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
własnie wrócilam z sensu
film wiadomo, powiesc splaszczyl, troche przerobil. mam wrazenie ze KK postawil w nijakim swietle troszke pod publiczke SWIETNIE gral sylasa Paul Bettany po rprostu cudo. i Hanks, jak go nie lubie, tez fajnie usmialam siue z tekstow Sir Tebinga acz miejscami ackja sie ciagnela, i nudzila. podobalo mi sie -tak jak ksiazka. czyli niezle, ale bez wybuchow.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#93 |
|
Rozeznanie
|
miałam iśc ale co z tego wyszło?? jutro pójdę
Książka ciekawa była ale zwyczajnie jako książka dla rozerwania się ![]() Filmu jestem ciekawa tylko dlatego, że zastanawia mnie jak oddali to co było w książce i pójde jeszcze na przekór temu co mówią księża
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
.
Na stałę w USA[nie udzielam się już na forum, więc proszę do mnie nie pisać, opcja pw została wyłączona.] Edytowane przez Lovisa Czas edycji: 2006-06-18 o 16:36 |
|
|
|
|
#95 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
litości... Kościół ma prawo reagować jeśli ludzie tępo wierzą w "kod..." i wyobraźnie autora.
|
|
|
#96 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
przeczytałam ostatnio artykuł w którym pisało że to jego żona zajęła sie całym szperaniem i kolekcjonowaniem materiałów. Jeździła po Europie i zwiedzała muzea. To ona interesuje sie sztuką i to ona miała decydujący wpływ na przebieg akcji i wątków w książce
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
.
Na stałę w USA[nie udzielam się już na forum, więc proszę do mnie nie pisać, opcja pw została wyłączona.] Edytowane przez Lovisa Czas edycji: 2006-06-18 o 16:36 |
|
|
|
|
#99 |
|
Przyczajenie
|
Kto oglądał już film "Kod Leonarda da Vinci"?
Jestem właśnie po obejrzeniu filmu.Ciekawa jestem jakie na was zrobił ten film wrażenie?Mnie się nawet podobała ta bajka sensacyjna...
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kto oglądał już film "Kod Leonarda da Vinci"?
Przecież wątek o tym filmie i książce jest na tej samej stronie
Wyszukiwarka zawiodła?
|
|
#101 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kto oglądał już film "Kod Leonarda da Vinci"?
Ups...jakoś przegapiłam...sorki
|
|
#102 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
napisałam co o tym myśle na podstawie rozmowy i reakcji osób które znam, wiec jak każda, moja opinia jest subiektywna. Niestety nie wszysycy zdają sobie sprawe z tego że książka Browna jest fantazją i stąd cały ten zamęt.
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
.
|
|
|
|
#104 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Koleś pisze rzeczy obraźliwe na osoby dla nas ważne, mota w faktach historycznych żeby mu zgrabnie układanka wyszła i zbija na tym kase (notabene już jakieś 70mln) Przykre i czasem sie krew zagotuje Tylko czekac na moment "...gdy emocje już opadną..."
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
.
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Po tym kiedy, wiele lat temu, przeczytałam książkę "Święty Graal, Święta Krew", lektura "Kodu..." nie stanowiła dla mnie wielkiego odkrycia. Niemniej podobała mi się jako powieść. Jestem bardzo ciekawa filmu, ponieważ czytając książkę, miałam wrażenie, że wiele scen, aż "prosiło się" o przeniesienie na ekran.
I mam pytanie, do osób które film już widziały: jak się ma obsada do Waszych wyobrażeń i jak ogólna "atmosfera" filmu? |
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
ja czytajac książke potrafiłam oddzielić to co jest fikcją od tego co jest rzeczywistością.. fajnie mi sie tą książke czytało, ale żebym wierzyła w to co ten pan pisał, to bez przesady.. natomiast bardzo chętnie obejrze ekranizacje, żeby przekonać sie czy reżyserowi udało sie utrzymać ten klimat..
|
|
#108 |
|
Zadomowienie
|
pierwszy raz od dawna wybrałam się do kina i film zaliczyłam
![]() wrażenia są ogólnie dobre, ale bez szaleństw.. film był poprawny ale niczym nie zaskakiwał.. ksiązka była dla mnie zdecydowanie bardziej tajemnicza i niepokojąca.. niektóre wątki, jak to już ktoś napisał, zostały spłaszczone.. np. wątek kobiecości został tak pobieżnie wyjaśniony, że osoba która ksiązki nie czytała raczej nie zacznie się nad tym wszystkim zastanawiać.. postacie były dla mnie troszkę bez wyrazu (z wyjątkiem mnicha albinosa - wyobrażałam go sobie jako ponurą nieciekawą postać, a w filmie był taki mhm..smakowity .. czegoś mi w tym wszystkim zabrakło..jakiejś pasji.. no i te scenki z przeszłości :0 dla mnie makabra.. palone czarownice ..fruwające kule.. film fajny, ale pewien niedosyt czuję..może byłoby inaczej gdybym nie czytała wcześniej książki
|
|
#109 |
|
BAN stały
|
wlasnie wrocilem z kina, ksiazki nie czytalem ale film jak dla mnie nudny a ide znowu na niego w poniedzialek bo sie juz wczesniej umowilem ale dzisiaj mi sie nudzilo to sobie pojechalem <ściana>
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Na filmie byłam wczoraj, książkę czytałam chyba w zeszłe wakacje i muszę przyznać, że całkiem nieźle im ta adaptacja wyszła, choć jak już było wspomniane niektóre wątki pominięto, spłaszczono. Ja film zrozumiałam, ale już mój TŻ, który książki nie czytał miał parę wątpliwości i pytań. Niemniej jednak generalnie jestem zadowolona
Podobała mi się gra Hanks'a, tej babeczki, co grała Sophie no i mnicha. Faktycznie miał to coś w sobie, co sprawiało, że był bardzo wiarygodny.
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do ateizmu - to kwestia wyboru i wolnosci,oparta na wlasnych doswiadczeniach zyciowych. Z tym,ze u Browna potepiony jest sam sposob kreowania wizerunku , oparty na domyslach.To nie kwestia podwazenia dogmatow czy prawd wiary wynikajacych z racjonalnego spojrzenia czy watpliwosci.To juz jest przeinaczanie faktow. Np.ze smiercia Jezusa.Pisza o niej historycy rzymscy (Tacyt na pewno),u nich w tym wypadku trudno upatrywac jakiejs stronniczosci.I jest sobie legenda o zwiazku Jezusa z Maria Magdalena. Albo kwestia historyczna prawd wiary,kiedy zostaly one potwierdzone oficjalnie jako dogmaty(np.ze Jezus byl uwazany za Boga przez caly czas,to nie Konstantyn sobie "ustalil") Dla mnie najbardziej porazajace jest to,ze sam autor uwaza wszystkie te rzeczy opisane w ksiazce za fakt.Podobnie jak mnostwo czytelnikow,ktorym albo sie nie chce sprawidzic faktow,albo nie maja pojecia o tym,ze to literacka fikcja takze w kwestii podawanych wiadomosci.
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czytalam ksiazke, ale na film sie nie wybieram - zreszta, chyba kazdy wie,ze filmy na podstawie ksiazek sa gorsze, nawet jesli to powieść przygodowa
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
sophie- wlaśnie na soborze(który notabene zorganizował Konstantyn) ustalono,co ma wejść w obręb ogólnie ustalonej wiary, ma być uznane przez kościół, a co potępione. W skład tego drugiego weszły Ewangelia Judasza i jak to nazywasz "legenda o związku Jezusa z Marią Magdaleną". Wówczas też uznano te ewangelie,w któtych opisywane jest,że Jezus jest synem Bożym,itd. zostały powszechnie uznane.Według jakich kryteriów zostało to uczynione i z jakich powodów nikt nie wie,więc nie nazywałabym jednego jakąś tam legendą, a drugiego potwierdzym faktem, dogmatem.Poza tym ludzie trochę tolerancji-żyjemy w XXI wieku i Dan Brown ma prawo wierzyć w co chce i również pisać o czym chce, a jak się komuś nie podoba to nie musi czytać. Istnieje chyba wolność słowa..A tak w ogole to byłam na filmie i jakaś kobieta z synem przez pół godziny komentowali na całą salę,że to niedopuszczalne i co to za głupoty..
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
.
Na stałę w USA[nie udzielam się już na forum, więc proszę do mnie nie pisać, opcja pw została wyłączona.] Edytowane przez Lovisa Czas edycji: 2006-06-18 o 16:37 |
|
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
Lovisa - ja tez jestem niewierząca. Chyba mnie nie zrozumiałaś
Napisałam,że w równym stopniu to ze Maria Magdalena była żoną Jezusa,co to,że Jezus był synem bożym, może być prawdą,jedno zostało uznane za dogmant, a drugie za fikcję przez zwykłych ludzi . A czy w ogóle cokolwiek z tego jest prawdą to już inna historia, zwłaszcza,że ta pierwsza ewangelia jest o zwykłych ludziach nie bogach.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Własnie tak dziwnie to napisałas, ze zastanawialam się, czy dobrze zrozumiałam
|
|
#117 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozdrawiam
|
|
|
#118 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak dla mnie sytuacja jest analogiczna,bo biore pod uwage stanowiska krytyczne i obiektywne w sprawie historii chrzescijanstwa,pomijam kwestie wiary,czy przezyc religijnych.Od dluzszego czasu mam stycznosc z tematami apokryfow ,dogmatow,soborow i innych.Od samego poczatku bylo duzo sekt,ktore postac Jezusa w jakis sposob zainspirowala,brali pewne elementy z jego nauczania, dodawali pierwiastek tajemnicy. Chociazby oslawiona sekta kainitow ze swoja ewangelia Judasza.Inne apokryfy zestawione ze soba,wyraznie sobie przecza.Mnie nie dziwi,ze jedne pisma zostaly uznane za niekanoniczne. Co do dogmatow,prawd wiary.Jednych dowody moga przekonywac,innych nie.Ale chyba po to jest miejsce na wiare lub niewiare.
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
.
Na stałę w USA[nie udzielam się już na forum, więc proszę do mnie nie pisać, opcja pw została wyłączona.] Edytowane przez Lovisa Czas edycji: 2006-06-18 o 16:37 |
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Co do Konstantyna to jego sobór był znakomitym strategicznie ruchem. Jak scalić chylące się ku upadkowi cesarstwo, jak nie pozbywając się politeizmu i na to miejsce ustanowić chrześcijaństwo, o które już zabiegano. Dla poparcia swojej wagi w kraju zdobył Włócznię św. Maurycego, a jego (trochę za bardzo "święta") matka gwoździe z ukrzyżowania Jezusa... Zreszta ta włócznia miała chronić Konstantyna od porażek na polu bitwy i raczej spełniała swoje zdanie...
Co do filmu to rzeczywiście miejscami jest nudnawy, ale ogólnie najważniejsze momenty z ksiązki zostały zachowane, także dość dobrze odzwierciedla treść. Co do da Vinciego, to należy wziąć poparwkę, że sam obraz jest tylko wizją malarza. Może być prawdą, ale nie musi. Równie dobrze Józek Kowalski mógłby cś namalować i dorabiać ideologię tam, gdzie jej nie ma. Fakt, że apostoł po prawej (dla Jezusa) jest nieco zniewieściały, ale czy jest to tylko wyobraźnia artysty, czy już coś więcej?... da Vinci tworzył dłuuugo po śmierci Jezusa, także nie jest w tej sprawie takim autorytetem, jak przedstawia nam to Brown. Jedno jest pewne Kościół przelał wiele niepotrzebnej krwi. To jest fakt, wiec proszę nie krytykowac.
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.

litości... Kościół ma prawo reagować jeśli ludzie tępo wierzą w "kod..." i wyobraźnie autora.

Wyszukiwarka zawiodła?

Jak mogę grzeszyć, skoro nie uznaję pojęcia grzechu i jednakowej moralności dla wszystkich? W tym jest sęk