![]() |
#91 |
Przyczajenie
|
Dot.: Wizażanka buduje dom - krok po kroku
Klaudyjka-czyli polecasz polecasz Polbank?.Tylko ta marża.....rzeczywiście duzo.W GE jest chyba 0,3.Tylko nie wiem jak tam jest z resztą warunków.Ktos sie orientuje??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
Jedyne co moge zarzucić Polbankowi - to długi okres oczekiwania na kredyt. Jak składalam dokumenty to pani z Polbanku powiedziala, że czas oczekiwania to 3-4 tygodnie a w rzeczywistości trwało to 2,5 mies.
![]()
![]() |
#93 | ||
kosmitka
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
I tym sposobem zrobił nam się inny temat wątku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
Hmmm...
W tym porównaniu banków jest o takiej marży...0,33% http://kredyty-mieszkaniowe.mieszkaniowe.pl/ Ale i tak będe sie musiała indywidualnie pytać,albo czegoś innego poszukać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
kosmitka
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam,,nadal walkuje temat KREDYTU HIPOTECZNEGO
![]() ![]()
![]() |
#97 |
kosmitka
|
Tak naprawdę jak wybierzesz bank, to resztą spraw pokieruje pracownik banku, poinformuje Cię o wszystkich potrzebnych dokumentach.
Najważniejsze i najczęściej potrzebne to: - odpis z księgi wieczystej (do załatwienia w sądzie) - wypis z rejestru gruntów i wyrys z mapy (w starostwie) - pozwolenie na budową wraz z załącznikami (również projektem) - kosztorys obejmujący prace już wykonane i pozostałe do wykonania (na druku bankowym). Tak naprawdę na tyle rzeczy przy wyborze oferty trzeba zwrócić uwagę, że ciężko wszystkie wymienić w jednym poście. Może skorzystaj z pomocy doradcy finansowego, który pomoże w wyborze banku i podpowie, na jakie rzeczy zwraca się uwagę.
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
dzieki anciaahk .Co do banku to jeszcze sie zastanawiam,ale zrobie jak pisalas,skontaktuje sie z jakims radca prawnym i moze on mi pomoze
![]() ![]() mialam na mysli doradce finansowego,, ![]() ![]()
,,...zbyt otwarta i zbyt skryta,za delikatna, a czasem za silna... po prostu kobieta...,, I faza - 05.01.2010 164/58kg 58....57,5...57....56....55....cel!!! 54 Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2007-11-15 o 10:32 Powód: POST POD POSTEM - PROSZE KOSZRYSTAć Z FUNKCJI "EDYTUJ". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
|
Dagmar- w zasadzie do każdego kredytu musza być udokumentowane zarobki. W twojej sytuacji możesz rzeczywiście miec problem z otrzymaniem kredytu. Z tego co się orientuję w niektórych bankch można łączyć dochód kredytobiorcy razzem z inną osobą, która staje się współkredytobiorcą. Może poszukajcie najlepiej w rodzinie takiej osoby, która mogłaby się na to zgodzić i zróbcie wycieczkę po okolicznych bankach w celu sprawdzenia czy w ogóle wyjdzie wam zdolnośc kredytowa. W bankach są specjalne programy-kalkulatory gdzie bez skladania papierów możecie wstępnie poprosić o sprawdzenie waszej zdolności kredytowej.
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
no to stwarza mi sie spory problem,,,dzieki za pomoc
![]() |
#101 |
kosmitka
|
W wielu bankach możesz otrzymać kredyt na oświadczenie (np. Multibank, Santnder) pod warunkiem posiadania odpowiedniego udziału środków własnych. I tak jak napisała Klaudyjka - można łączyć dochody np. z rodzicami. To też podwyższa zdolność kredytową.
Zaś zamiast spaceru po 10 bankach naprawdę czasem warto skorzystać z usług doradcy ![]()
![]() |
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
Dobrze,ze współkredytobiorcą mogą być rodzice. Wtedy łatwiej dostać kredyt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
![]()
dziewczyny a co wiecie na temat kredytu na zakup nieruchomosci? podobno jest korzystniejszy i bardziej sie oplaca go wziasc. ja dopiero jestem po umowie przedwstepnej u notariusza ale za 3tyg jade juz na zapis domu,wiec mam czas na decyzje
![]()
![]() |
#104 |
Wtajemniczenie
|
odnośnie środków własnych...
Niektóre banki godzą sie na kredytowanie 100 % wartości nieruchomosci, czyli zakup działki i budowe domu. Jezeli ja juz mam działke (jestem właścicielem) wartą obecnie 460 tys zł i potrzebuje drugie 460 tys na wybudowanie domu to znaczy ze mój udział środkow własnych wynosi 50% wartości całej nieruchomosci?? dobrze rozumuje? (nie pytałam w bankach bo narazie nie bierzemy kredytu, ale chciałabym wiedziec na przyszłość) czy w takiej sytuacji łatwiej jest dostać kredyt? jak Wy to widzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Dawno nic nie pisalam na tym wątku ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz zalatwiamy firme ochroniarska bo zaczynaja sie pojawiac rzeczy ktore mogły by szybko zniknąć ![]() ![]() Wklejam zdjecie drzwi wejsciowych ktore obiecalam że pokaże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
Skrzynka z prądem
Witam
Budujemy dom, u sasiada na działce stoi skrzynka z prądem, chodzi o to aby podłączyć się do jego skrzynki-tzn oczywiscie kazdy płaci za siebie, chodzi raczej o źródło prądu.. Czy orientujecie sie, czy rzeczywiscie ma prawo odmowic? Bo faktycznie odmówił.Czy wg prawa budowlanego takiej mozliwosci nie ma? bo wydaje mi się że przeciez nie kazdy ma taka skrzynke na swojej działce. Dziękuje bardzo za pomoc.
![]() |
#107 |
Wtajemniczenie
|
a ja się muszę pochwalić, że własnie dzisiaj odebrałam mapkę do celów projektowych
![]()
![]() |
#108 | ||
kosmitka
|
![]() Cytat:
Cytat:
Na pewno zostanie to policzone na plus przy ustalaniu oprocentowania kredytu (będzie niższe) i nie zapłacisz dodatkowych ubezpieczeń, związanych z tzw. niskim wkładem własnym.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
![]()
Wiem, że wątek dotyczy domów ja jednak chciałąbym zapytać czy któraś z Was drogie Wizażanki rozbuodwywała domek lub jest w trakcie, Chodzi mi o rozbudowę o piętro, poddasze użytkowe. Oczywiście o przybliżone koszty takiej rozbudowy pozdrawiam serdecznie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
Ciekawa sprawa z tym wkładem własnym. Ja tez sie zastanawiałam zawsze jak to wygląda. Czy myslicie,ze rankingi kredytów sa wiarygodne? Ostatnio zanalazła taki w gazecie wyborczej. Calkiem ciekawie pisza tu o franku
http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1...as=3&startsz=x |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Wtajemniczenie
|
HELP
![]() może ktoś poratuje i opisze jak to naprawde jest z kredytem kiedy rozkładasz go na 45lat a część pieniędzy wpłacasz na lokatę i np. po 15latach uzbiera się taka suma że spłacisz cały kredyt??? czy ot jest opłacalne??? i jaki musi być stosunek kwoty wydawanej a kwoty wpłacanej na lokatę?
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Hmmmm....to pytanie raczej do jakiegos doradcy,ale moze ktoś tak na forum robił. Wydaje sie opłacalne,ale to tylko moja opinia. Wiem na pewno ze musiałabys miec w banku mozliwośc wcześniejszej spłaty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
już chyba w większości banków ma się możliwośc wcześniejszej spłaty ![]() ale to nie problem bo sumka musi urosnąc a to zazwyczaj trwa od 15 lat
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Opłacalne to będzie jeżeli dasz pieniądze na lokatę w PLN o wyższym oprocentowaniu, a kredyt w walucie znajdziesz na niższe oprocentowanie. Nie masz jednak co liczyć że po 15 latach uzbierasz na spłatę. W zasadzie kredyt do 30 lat jest opłacalny, potem rata niewiele się zmniejsza gdyż w każdej racie spłacasz coraz więcej odsetek a mniej kapitału. Dla przykładu kredyt 100.000 z oprocentowaniem 4,25 okres kredyt. 30 lat 45 lat rata 491,94 415,79 suma odsetek 77.098,36 124.527,32 Czyli płacisz o 76,15 mniej (15,48% mniej), którą to kwotę możesz odkładać na lokatę.
![]() |
![]() |
#115 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
potrzebuję sumę 200tys na budowę domu, moj wkład własny to działka, cała załatwiona papierologia( nie wiem czy się liczy ![]() i teraz pytanie ile musze wziąść więcej kredytu bym mogła pomyśleć o takiej opcji jak wyżej??
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Trochę policzyłam. Jeżeli weźmiesz kredyt na 4% z 30 latami spłaty i będziesz odkładać na lokatę 5-6% różnicę dla kredytu na 20 lat. To uda Ci się uzbierać pieniądze żeby spłacić kredyt po 18,5- 19 latach. Czyli zyskujesz rok spłaty.
Ale musisz wziąć pod uwagę że teraz lokaty są wyjątkowo wysoko oprocentowane i raczej w dłuższym okresie czasu będą spadać, a przez to że będziesz systematycznie dopłacać do niej nie masz co liczyć na taką ze stałą ratą. Poza tym bank przy kredycie w walutach przelicza go po swoim kursie który zazwyczaj nie jest zbyt korzystny. Tak więc może się okazać że będziesz spłacać wyższe raty, więc zostanie Ci mniej na odłożenie na lokatę. Raty spłaty zależeć tez będą od zmian kursu walut. Nie wiem też czy zbyt optymistycznie nie liczysz że 200 tys. wystarczy Ci na wybudowanie domu (bez fundamentów które już masz) i wykończenie. Czy masz już wiarygodny aktualny kosztorys, czy może to są Twoje szacunki. Proponuję Ci wybrać się do Polbanku i Millenium (z tego co się orientuję obecnie mają najlepsze warunki dla kredytów w CHF), poprosić o zbadanie zdolności i przedstawienie harmonogramu spłat dla kredytu na np. 20 i 30 lat. Jeżeli różnica na ratach będzie interesująca to myślę że warto zdecydować się na te opcję kredyt z lokatą. W każdej chwili jak przestanie to być opłacalne (oprocentowanie lokaty będzie niższe niż kredytu) możesz natychmiastowo spłacić część kredytu, a myślę że w ciągu 5 lat oprocentowanie lokat spadnie.
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Hej, a może warto pomyśleć o funduszach np. Skandia , tylko trzeba by było dobrze się dowiedzieć co i jak
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Fundusze były opłacalne dawniej jak zyski były bardzo duże i prawie nie było spadków, ale teraz sytuacja jest bardzo chwiejna i istnieje duże ryzyko że się straci a nie zyska. Gospodarka w USA nie poprawiła się, a to ona ma wpływ na naszą giełdę. Za to inwestowanie w zagraniczne fundusze też niesie ryzyko gdyż złotówka się umacnia i straci się na kursie wymiany.
W chwili obecnej decydowałabym się jedynie na lokatę.
![]() |
#119 |
Przyczajenie
|
Asiuklaa ma racje- wybierz kilka banków,ktorych oferty wyglądaja najlepiej i poproś o przedstawienie harmonogramu spłat.
200 tys. to może byc rzeczywiście mało? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Wtajemniczenie
|
dziękuję za wyliczenia
![]() co do sumy 200tys nie wiem czemu mówicie mało jeśli nikt nie wie co chcę wybudować, jak to ma wyglądać itp. nie mam jako takiego kosztorysu bo projekt jeszcze nie dokończony ale po rozmowie z fachwcem(rodzina) zostaliśmy upewnieni że starczy, oczywiście były to długie przemyślenia i wyliczenia a po drugie możemy liczyć na ok 30tys prezentu gdy coś się nie uda albo na coś zabraknie bo zawsze coś takiego może mieć miejsce no i wiem za jakie prace nie będziemy płacić naprawde buduje z głową ta sume to nie nasze widzi mi się ![]() co do banków to wstępnie wiem jak to ma wygladać, razem z TŻ byliśmy w większości oddziałów nasza zdolność kredytowa wynosi ok 300tys ale kredyt bierzemy dopiero za pół roku i wtedy zasiągniemy rady radcy finasowego tylko jakoś gdzieś mi migneła opcja z lokatą i bardzo mnie to zaciekawiło dla tego chciałam się szybko zorientować jak to ma wygladać
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:18.