Maszyna do szycia - pomoc - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-23, 15:24   #91
entene
Przyczajenie

Dot.: problem techniczny :(

na zdjęciach nic nie będzie widac, ustrojstwo jest malutkie i wsunięte w obudowę.
Nitka dolna jest taka sama jak górna i taka sama jak była poprzednio.
Tak, zanim się zacznie szyć trzeba przekłuć ze dwa razy na pusto żeby dolna załapała górną - ale właśnie to też nie działa, nie łapie! Silniczek działa, wszystko się kręci, igła trafia we właściwą dziurkę, tylko nie łapie dolnej nitki która tma obok smętnie czeka! :/
Dla mnie to już nie zabawka, sama jestem wkurzona i podłamana bo nie lubię jak coś co powinno działać z niewiadomych powodó nie działa.
entene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-23, 16:52   #92
Speranza
Zadomowienie

a ja przypuszczam, że odwrotnie włożyłaś szpółkę z nitką na dół i przez to nie łapie. Konstrukcja musi być bardzo zbliżona do normalnej maszyny, a tak się dzieje gdy się odwrotnie włoży szpuleczkę. Po zamocowaniu szpuleczki w bębenku, gdy pociąkniesz nitkę to szpulka musi sie kręcić zgodnie z ruchem zegara. Igła z dziurką i rowkiem musi być zwrucona w tym kierunku gdzie wkłada się szpuleczkę do bębenka, u ciebie jeśli dobrze widzę powinna być dziurka z przodu.
Speranza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-23, 21:17   #93
asiulkaa
Zakorzenienie

Sprawdź jeszcze czy po włożeniu szpulki dobrze nitkę poprowadziłaś.
Są dwa rodzaje maszyn w jednych szpulkę wkłada się do bębenka odpowiednio przekłada nitkę żeby otworkiem wyszła i taki zestaw montuje w maszynie.
W drugiej wersji tak jak u mnie szpulkę wkłada się bezpośrednio do maszyny, ale następnie trzeba przeciągnąć nitkę przez pierwsze nacięcie (patrząc zgodnie z ruchem wskazówek zegara) aż do drugiego nacięcia. Wtedy nitka ustawi się w prowadnicy.
Stary 2006-06-23, 23:30   #94
entene
Przyczajenie

dzięki, kobity, jesteście wielkie!!

szpuleczka w bębenku odwrócona do góry nogami, a rowek na igle szedł gdzieś boczkiem...
Nie mam szczegółowej instrukcji, a że nigdy nie miałam prawdziwej maszyny to nie wiedziałam tych rzeczy.

Jeszcze raz serdeczne dzięki. Nie wpadłabym na to że kierunek rozwijania nitki z dolnego bembenka ma jakieś znaczenie, tak jak w kwestii igły interesowało mnie tylko zeby szła w pionie równo i trafiała w dziurkę w stopce, a nie z której strony ma jakieś rowki

Właścicielka sprzętu już śpi, ja z tej radości sama sobie poszyję. Jakiaś barbia dostanie nową kieckę tej nocy
Stary 2006-06-27, 23:52   #95
entene
Przyczajenie

instrukcja do maszyny Lifetec LT 8709

Cześć,
bardzo potrzebuję instrukcji do maszyny do szycuia Lifetec LT 8709, po polsku albo angielsku.
mój mail torrin@op.pl
Bede ogromnie wdzięczna za pomoc!
Stary 2006-06-28, 08:14   #96
afrodyta-83
Przyczajenie

GG do afrodyta-83
Dot.: instrukcja do maszyny Lifetec LT 8709

mam ale nie mam skanera jak wykombinuje jak ci ja wyslac to dostaniesz
afrodyta-83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-16, 22:32   #97
margolinas
Raczkowanie

Dot.: maszyna do szycia

A co sądzicie na temat tej maszyny????

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=116034879
Stary 2006-07-16, 23:47   #98
Danaa
Raczkowanie

Ja kupiłam taką maszyne na allegro, nie była droga ,ale jestem z niej bardzo zadowolona.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg lifetech2.jpeg (43,8 KB, 453 załadowań)
Danaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 23:29   #99
ella1980
Raczkowanie

GG do ella1980
Smile Dot.: maszyna do szycia

Cytat:
Napisane przez Danaa
Ja kupiłam taką maszyne na allegro, nie była droga ,ale jestem z niej bardzo zadowolona.
Ja też przymierzałam się do jej kupna,możesz mi powiedzieć czy ona zszyje kilka warstw jeansu,i czy szyje także cieniutkie,wręcz przezroczyste materiały?Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz
ella1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-03, 21:24   #100
Danaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ella1980
Ja też przymierzałam się do jej kupna,możesz mi powiedzieć czy ona zszyje kilka warstw jeansu,i czy szyje także cieniutkie,wręcz przezroczyste materiały?Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz
Jestem zadowolona z maszyny , szyłam jeans i to złożony z 4 warstw( w maszynie można ustawiać grubości materiału) , a co do cieniutkich to nie wiem , bo jeszcze nie próbowałam
Stary 2006-08-06, 18:13   #101
kubus1234
Przyczajenie

Dot.: Mini maszyna do szycia- jest sens?

Dostałem tą maszynę tydzień temu!!1Jaki narazie spisuje się świetnie nie mam do niej zadnych zastrzeżeń
kubus1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-13, 09:04   #102
1goska
Przyczajenie

To ja nawiąże do poprzednich wypowiedzi odnośnie overlook. Chciałam wyjaśnić, że overlook i maszyna ze ściegiem overlook to różne rzeczy. Overlook szyje tylko overlook to znaczy obrębia no i oczywiście obcina materiał (no 4 i 5 nitkowe zszywają też). A maszyna do szycia może mieć ścieg overlook (nie ucina materiału.). Padło tez hasło przemysłowy overlook...przemysłowy overlook różni się od domowego tylko prędkością szycia. (Przemysłowe maszyny są po prostu dużo szybsze i przeznaczone do dużego natężenia pracy, tzn. kilkanaście godzin dziennie) natomiast jak ktoś już wcześniej zauważył mają zwykle bardzo mało funkcji i są kilka razy droższe. Czy kupować oberlook i masznynę do szycia i sam overlook? Moja mama przez wiele lat szyła tylko na maszynie i w czasach kryzysu udało jej się wyczarować kilka ładnych ubranek dla mnie. Ostatnio jako hobby zapisałam się na kurs szycie (stąd wiem co to jest overloook ;-) i bardzo spodobało mi się szycie i ja chcę kupić i overlook i maszynę do szycia. Zresztą overlooki arka-radom są już po 300 zł i są całkiem o.k. więc nie jest to taki duży wydatek.
1goska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-14, 17:04   #103
wiolazy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Danaa
Danaa, czy masz może indtrukcję do tej maszyny w języku polskim? Może ktoś inny posiada? Poszukuję właśnie i bylabym wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
wiolazy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-14, 17:19   #104
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

Cytat:
Napisane przez Danaa
Mam identyczną maszynę. Dostałam ją od taty na 18-ste urodziny Jest kupiona i przywieziona z Niemiec Jestem z niej naprawdę baaaardzo zadowolona. Mama to nawet odstawiła swoje stare maszyny i jak tylko coś szyje to jedynie na tej mojej maszynie. Szyje świetne, nawet gruby jeans. Jest idealna. Polecałabym ją każdemu

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-14, 23:16   #105
kati7401
Raczkowanie

Ja właśnie posiadam overlook Arka Radom już od kilku ładnych lat i raczej nie miałam z nim problemów.Oczywiście co jakiś czas trzeba naostrzyć lub wymienić noże ale to normalne.Natomiast overlooki przemysłowe są przede wszystkim duże . Do szycia w domu mały overlook w zupełności wystarczy.To samo dotyczy maszyny do szycia. Maszyna przemysłowa szyje tylko prosty ścieg nic poza tym , nie zrobisz nią nawet dziurki na guzik. Do szycia dla własnych potrzeb a nawet potrzeb znajomych wystarczą Ci małe maszyny domowe.
kati7401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-15, 22:32   #106
Sulami
Raczkowanie

GG do Sulami

Witajcie dziewczęta

Też jakieś dwa-trzy tygodnie temu szukałam maszyny do szycia... Czytałam Wasze wypowiedzi na forum i zasięgnęłam rady fachowca (człowiek, który od lat handluje maszynami, a także ma serwis maszyn do szycia- tych przemysłowych i tych do użytku domowego). No i zdecydowałam nie wydawać nie wiadomo ile pieniedzy (w planie miałam zakup maszyny do około 1000zł, więc raczej nie jakieś cudo), tylko postanowiłam, na próbę, kupić maszynę używaną. Wybrałam Łucznika, ponieważ moja mama miała (i ma nadal) taką maszynę i dużo na niej szyła. Z czasem maszyna już nie działała tak rewelacyjnie, ale teraz przynajmniej wiem, co by w niej można udoskonalić i wyregulować, żeby dobrze działała.
Pan w serwisie przygotował mi maszynę, pokazał jak jej używać, na co zwrócić uwagę, zapłaciłam za nią 250 zł (teraz wydaje mi się, że można było taniej, ale wtedy uznałam, że cena jest ok). Maszyna jest metalowa, ciężka, z walizką (która ma urwane ucho, ale mi to nie przeszkadza).
Ponieważ nie umiem jeszcze szyć (ale odkrywam "talent"- dziś zszedł ze stołu pierwszy patchwork i baaaardzo mi się podoba...), taka maszyna mi w zupełności wystarczy. Jestem bardzo zadowolona z tego zakupu i polecam wszystkim, którzy są początkujący, jak ja, w szyciu.

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
Stary 2006-08-17, 13:04   #107
Danaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiolazy
Danaa, czy masz może indtrukcję do tej maszyny w języku polskim? Może ktoś inny posiada? Poszukuję właśnie i bylabym wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
Mam instrukcję w jezyku polskim , napisz meila to wysle
Stary 2006-09-15, 21:07   #108
manolita
Zakorzenienie

Podnosze wątek , bo mam do Was pytanie.

W Realu sa aszyny do szycia za 299zł Arka Radom 653. Cena nie zadwala Maszynę w zasadzie będę nie za często używać, nie szyję nałgw, ale w domu musi być, bo jednak od czasu coś przeszyć muszę.
Jak myślicie czy to są dobre maszyny?

Teraz mam starego Łucznika < z lat 80-tych> , odziedziczyłam po teściowej, ale nie chce już szyć. Była w naprawie dwa lata temu za którą zapłaciłam 90 zł, już nie chcę po raz drugi wywalać kasy w błoto

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-16, 09:18   #109
1goska
Przyczajenie

Witam,
Powiem szczerze, że gdybym miała wybierać między Arką Radom, a jakąś chińską maszyną typu noname, to oczywiście wybrałam bym Arkę. Są oczywiście dużo lepsze maszyny do szycia np. Singer, ale nie w tej cenie. Jak za tą cenę to pewnie najlepszy wybór, maszyny Arka nie psują się często, ale nawet gdyby to bezproblemu można je naprawić (zresztą kupując w sklepie na pewno jest co najmniej roczna gwarancja), można bez problemu dokupić do nich częsci zamienne (za rozsądną cenę) itp.
Kiedyś z daleka omijałam wszelkie sprzęty made in Poland, jednak od jakiegoś czasu przekonałam się, że Polskie wcale nie znaczy gorsze.
Sama zbieram się do kupna overlocka tej firmy. P.S. Na allegro.pl wystawia się duża hurtownia i oni mają bardzo duży wybór maszyn do szycia w tym sporo Arka Radom.
Stary 2006-09-16, 10:20   #110
manolita
Zakorzenienie

Dziękuję za odpowiedz.

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-04, 14:18   #111
martuko
Wtajemniczenie

a ja jeszcze raz podniosę wątek i zapytam - kto ma Arkę Radom (taka jak wyżej wymieniona)i jak sie w niej ściegi ustawia? Widizalam jakieś pokrętła, ale tam sa na tym samym poziomie różne literki, a niby tych ściegów jest więcej. W zasaadzie potrzebny mi tylko taki do szycia - prosty i do obrębiania.No i możliwość szycia materialów różnej grubości... jestem kompletną amatorką więc nie bedę potrafiła sama sie wyznać co i jak.Nie mam dużych funduszy a maszyna jest mi potrzebna bo często musze coś przeszyć.Prosze o pomoc
martuko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-05, 11:35   #112
Madziejka*
Raczkowanie

W sobotę wyruszam na poszukiwanie maszyny do szycia dla mnie. Po przeglądnięciu kilkudziesięciu stron w necie, muszę popatrzeć i wypróbować w rzeczywistości, inaczej nie podejmę decyzji. Marek jest kilka, a opinie bardzo zróżnicowane.

Jeśli ktoś może polecić dobre adresy, gdzie warto udać się, proszę napiszcie Na razie znam jeden - Tarłowska.

Maszynę kupiłam ))

Edytowane przez Madziejka*
Czas edycji: 2006-10-11 o 15:29
Madziejka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-17, 08:02   #113
ella1980
Raczkowanie

GG do ella1980

Witaj Danaa ,właśnie kupiłam tą samą maszynęCzy i mi mogłabyś przesłać polską instrukcję obsługi?Mój mail:lopez1980@tlen.pl
Dziękuję

Edytowane przez ella1980
Czas edycji: 2006-10-18 o 23:48
Stary 2006-10-19, 09:21   #114
Danaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ella1980 Pokaż wiadomość
Witaj Danaa ,właśnie kupiłam tą samą maszynęCzy i mi mogłabyś przesłać polską instrukcję obsługi?Mój mail:lopez1980@tlen.pl
Dziękuję
Wysłałam
Stary 2006-10-20, 13:10   #115
ella1980
Raczkowanie

GG do ella1980

Cytat:
Napisane przez Danaa Pokaż wiadomość
Wysłałam
Wielkie dzięki za szybciutką odpowiedź,pozdrawiam:cmok :
Stary 2006-10-23, 23:35   #116
Emka210
Raczkowanie

GG do Emka210 Wyślij wiadomość przez MSN do Emka210

witam wszystkich. znow wyrzucam watek na wierzch. no wiec chodzi mi o to ze; chcem kupic maszyne (bo mam juz dosc katowania babci i kolerzanek i cioc kolezanaek porzyczajac od nich wiecznie te nieszczesne maszyny) wiec decyzja o zakupie jest ale mieszkam w bogatyni wiec jakikolwiek sklep najblizszy gzdie bylby jakis wybor maszyn mam minimum 200km. w google szukala ale jak znajduje sklepy internetowe ta fakt faktem maszyny sa ale ceny ok1000 no a nie bardzo mam tyle na wydanie.Zorientowalam sie ze na forum sporo osob chwali Lifeteca znalazlam na allegro takiego
http://allegro.pl/item135440114_supe..._sprawdz_.html
co o tym sadzicie czy cena nie zamala.
i czy znacie jakies adresy gdzie jest spory wybor maszyn i ogilnie co byscie radzily.
szyje dla siebie i rodzinki i chcialabym cos nieawaryjnego ale porzadnego w przystepnej cenie.
plis doradzcie cos
Stary 2006-10-24, 07:28   #117
1goska
Przyczajenie

Post Dot.: maszyna do szycia

Witam,
Weszlam na ta strone, ale musze przyznac za marka lifetime (mam nadzieje, ze nie przekrecilam) nic mi nie mowi. Cena owszem jest bardzo niska, ale sprzedawca nigdzie nie wspomnial o gwarancji.
Maszyna moze pochodzic i kilka, kilkanascie lat bez naprawy, ale moze sie tez zepsuc od razu i wtedy moze byc problem z naprawa, lub nawet z dokupieniem dodatków, sprawdziła bym też, czy jest serwis lifetime w Poslce.
Poniżej 3 proste, które ja bym wybrała, są niestety dwukrotnie droższe w przedziale 300- 400 zł, ale są to znane marki typu Singer, Łucznik, czy Arka Radom, i wszystkie mają 2- letnią gwarancję i taką maszynę bez problemu można naprawić i po gwarancji, lub dokupić dodatki, części.

http://allegro.pl/item135113054_sing...r_gratis_.html

http://allegro.pl/item136091455_masz...per_cena_.html

http://allegro.pl/item135113019_prom...adom_653_.html

Ale oczywiście wybór należy do Ciebie, równie dobrze, może się okazać, że kupisz ta tania maszyne lifetime (jest naprawde tania) i bedziesz na niej szyla wiele lat, ale ja bym jednak wolala troche doplacic i miec pewnosc, ze bedzie o.k.
Stary 2006-10-24, 07:30   #118
1goska
Przyczajenie

Sorki oczywiscie przekrecilalam nazwe Lifetec, nie Lifetime.
Stary 2006-10-24, 10:29   #119
Madziejka*
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1goska Pokaż wiadomość
Witam,
Weszlam na ta strone, ale musze przyznac za marka lifetime (mam nadzieje, ze nie przekrecilam) nic mi nie mowi. Cena owszem jest bardzo niska, ale sprzedawca nigdzie nie wspomnial o gwarancji.
Maszyna moze pochodzic i kilka, kilkanascie lat bez naprawy, ale moze sie tez zepsuc od razu i wtedy moze byc problem z naprawa, lub nawet z dokupieniem dodatków, sprawdziła bym też, czy jest serwis lifetime w Poslce.
Poniżej 3 proste, które ja bym wybrała, są niestety dwukrotnie droższe w przedziale 300- 400 zł, ale są to znane marki typu Singer, Łucznik, czy Arka Radom, i wszystkie mają 2- letnią gwarancję i taką maszynę bez problemu można naprawić i po gwarancji, lub dokupić dodatki, części.

http://allegro.pl/item135113054_sing...r_gratis_.html

http://allegro.pl/item136091455_masz...per_cena_.html

http://allegro.pl/item135113019_prom...adom_653_.html

Ale oczywiście wybór należy do Ciebie, równie dobrze, może się okazać, że kupisz ta tania maszyne lifetime (jest naprawde tania) i bedziesz na niej szyla wiele lat, ale ja bym jednak wolala troche doplacic i miec pewnosc, ze bedzie o.k.
Zgadzam się w 100% z 1goską Maszyna- zabawka, dopóki się nie zepsuje jest fantastyczna. Sprawdzilabym oprócz wymienionego przez 1goske serwisu np. czy igły do tej maszyny są dostępne w sprzedaży.
Madziejka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-24, 16:11   #120
Emka210
Raczkowanie

GG do Emka210 Wyślij wiadomość przez MSN do Emka210

no wlasnie mam dylemata bo na poczatku na lucznika sie napalilam ale duzio ludzi wypowiada sie iz sa bardzo wadliwe no i co mo z tego jak bede z nia latac po serwisach.
pytalam rowniez ludzi na allego tych co zakupili ja co o niej sadza i byli zadowoleni i mowili ze jest solidna.
wiec badz madry pisz wiersze.
dzieki 1goska za linki nad singerem tez myslalam bo na jego plus tez jest duzo.
tak w super naglej potrzebie nie jestem wiec spokojnie moge poszukac. jak jeszce cos wam wpadnie do glowek to klikajcie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości