Pierwsza praca, nadzieje, ich brak.... - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-08, 12:13   #91
cheer
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsza praca, nadzieje, ich brak....

Cytat:
Napisane przez emememsik
to zalezy od tego, jaka jest Twoja sytuacja finansowa. dla przeciętnego Polaka Twoje podejście będzie niezrozumiałe. Zyjemy w państwie, gdzie tak naprawdę bez znajomości trudno jest o jakąkolwiek pracę. No i jeszcze jedno - czy masz co wpisać do CV? Poprzeczkę powinno się sobie podnosić, a nie z czasem ją obniżać.. to zrozumiałe, że do wymarzonej pracy chętniej przyjmą Cię z doświadczeniem. Zastanów się nad tym, bo ludzie po studiach często wysyłają po kilkadziesiąt CV czekając na jakikolwiek odzew.. i nie doczekują się.
Dziękuję za Twoją opinię Właśnie mi chodziło o taki wstrząs. Znowu jeśli chodzi o podnoszenie kwalifikacji - większość osób ma tu na myśli zdobywanie doświadczenia, a ja raczej kursy, studia podyplomowe i tu też jestem niezrozumiała, wiem. A żeby robić jakieś podyplomowe, muszę mieć pieniądze, czyli pracę.
Sama się zastanawiam czy nie zatrudnić się na początek gdzieś w mniej ambitnym miejscu, by potem móc pracować w miejscu marzeń, o ile to możliwe...W końcu ludzie właśnie w ten sposób pięli się wyżej, czyż nie?
Jak myślicie?
Stary 2006-08-08, 13:19   #92
cheer
Zakorzenienie

Pytanie: jeżeli chcę aplikować do redakcji gazety, to jeśli nie ma sprecyzowanego maila "rekrutacyjnego", to wysyłam CV i list na adres mailowy gazety, prawda? Wiem, że najlepiej jest skierować list motywacyjny do konkretntej osoby, a nie - w tym przypadku - całej redakcji, a zatem mam go skierować do redaktora naczelnego? Nie mam nigdzie wyszczególnionego kto się zajmuje takimi sprawami...
Stary 2006-08-08, 14:24   #93
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheer
Sama się zastanawiam czy nie zatrudnić się na początek gdzieś w mniej ambitnym miejscu, by potem móc pracować w miejscu marzeń, o ile to możliwe...W końcu ludzie właśnie w ten sposób pięli się wyżej, czyż nie?
Jak myślicie?
Dobre podejście
Cytat:
Napisane przez cheer
primavero, jak u Ciebie sytuacja, jeśli mogę zapytać?
Dzięki za pamięć

Słowem wstępu- moją wymarzoną pracą była praca w szkole- kocham dzieciaki i jestem w tej pracy dobra, z pewnością bym się w niej spełniała.
Ale cóż...nie zawsze można od razu mieć, co się chce.

Od środy pracuję - w piątek byłam na rozmowie kwalifikacyjnej, we wtorek do mnei oddzwonili i już kilka dni pracuję- jestem specjalista d/s zaopatrzenia i marketingu w firmie produkujacej sprzęt medyczny.
Plusem pracy jest bliskość do mojego domu (miejscowość 5 km od mojej), mam fajne biuro i miłych współpracowników i szefostwo- jest to raczej praca typowa biurkowo-siedząca.

Minusem jest to, że na razie jestem na miesięcznym okresie próbnym, po którym mam założyć własną działalnosć. WOlałabym być normalnie zatrudniona na etat - a tak; wiadomo-mam mniejsze prawa jako parcownik (praktycznie żadnych) i dodatkowo wymaga to ode mnie doszkolenie się w tych wszystkich podatkach i innych- muszę się tego nauczyć, gdyż nie bardzo mam ochotę oddawac pół pensji ksiegowej...

Ach- zawsze znajda się plusy i minusy każdej sytuacji, niemniej jednak bardzo się cieszę, ze mam pracę
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-08, 14:38   #94
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez cheer
Dziękuję za Twoją opinię Właśnie mi chodziło o taki wstrząs. Znowu jeśli chodzi o podnoszenie kwalifikacji - większość osób ma tu na myśli zdobywanie doświadczenia, a ja raczej kursy, studia podyplomowe i tu też jestem niezrozumiała, wiem. A żeby robić jakieś podyplomowe, muszę mieć pieniądze, czyli pracę.
Jak myślicie?
Tak naprawdę, na razie wszystko zależy od tego, jak stoisz finansowo. Jeśli możesz sobie pozwolić na zdobywanie doświadczenia do CV chodząc na kursy itp., to jest to bardzo dobre wyjście. A myślałaś może o bezpłatnym stażu? Ja teraz, mimo, że mam 16 lat pracuję w pewnym malutkim regionalnym tygodniku. Nieodpłatnie, ale ważne, że zdobędę doświadczenie. Jeśli nie masz znajomości, ani nadmiernie nietypowego szczęścia, to zasada zazwyczaj jest taka im więcej doświadczenia - tym większe szanse. To zrozumiałe, że już w tej wymarznej pracy nikomu nie będzie się chciało wprowadzać Cię w to wszystko
Myślę, że możesz już zacząć piąć się po szczebelkach w górę, tylko pamiętaj - nie zaczynaj od razu od połowy!

Co do tego, gdzie lepiej wysłać maila, to Ci nie pomogę, bo kompletnie się na tym nie znam
Stary 2006-08-08, 15:45   #95
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez primavera
Dobre podejście
Dzięki za pamięć

Słowem wstępu- moją wymarzoną pracą była praca w szkole- kocham dzieciaki i jestem w tej pracy dobra, z pewnością bym się w niej spełniała.
Ale cóż...nie zawsze można od razu mieć, co się chce.

Od środy pracuję - w piątek byłam na rozmowie kwalifikacyjnej, we wtorek do mnei oddzwonili i już kilka dni pracuję- jestem specjalista d/s zaopatrzenia i marketingu w firmie produkujacej sprzęt medyczny.
Plusem pracy jest bliskość do mojego domu (miejscowość 5 km od mojej), mam fajne biuro i miłych współpracowników i szefostwo- jest to raczej praca typowa biurkowo-siedząca.

Minusem jest to, że na razie jestem na miesięcznym okresie próbnym, po którym mam założyć własną działalnosć. WOlałabym być normalnie zatrudniona na etat - a tak; wiadomo-mam mniejsze prawa jako parcownik (praktycznie żadnych) i dodatkowo wymaga to ode mnie doszkolenie się w tych wszystkich podatkach i innych- muszę się tego nauczyć, gdyż nie bardzo mam ochotę oddawac pół pensji ksiegowej...

Ach- zawsze znajda się plusy i minusy każdej sytuacji, niemniej jednak bardzo się cieszę, ze mam pracę
primavero, jesteś pedagogiem czy psychologiem? Dobrze zgaduję?
Najważniejsze, że jesteś zadowolona, choć - tak jak mówisz - nie można mieć od razu wszystkiego, co się chce. Mam nadzieję, że Ci się tam ułoży i z tą własną działalnością też

Cytat:
Napisane przez ememesik
Tak naprawdę, na razie wszystko zależy od tego, jak stoisz finansowo. Jeśli możesz sobie pozwolić na zdobywanie doświadczenia do CV chodząc na kursy itp., to jest to bardzo dobre wyjście. A myślałaś może o bezpłatnym stażu? Ja teraz, mimo, że mam 16 lat pracuję w pewnym malutkim regionalnym tygodniku. Nieodpłatnie, ale ważne, że zdobędę doświadczenie. Jeśli nie masz znajomości, ani nadmiernie nietypowego szczęścia, to zasada zazwyczaj jest taka im więcej doświadczenia - tym większe szanse. To zrozumiałe, że już w tej wymarznej pracy nikomu nie będzie się chciało wprowadzać Cię w to wszystko
Myślę, że możesz już zacząć piąć się po szczebelkach w górę, tylko pamiętaj - nie zaczynaj od razu od połowy!

Co do tego, gdzie lepiej wysłać maila, to Ci nie pomogę, bo kompletnie się na tym nie znam
ememesiku, przywracasz mi wiarę w polską młodzież
Stary 2006-08-08, 17:51   #96
emememsik

Cytat:
Napisane przez cheer
ememesiku, przywracasz mi wiarę w polską młodzież
dziękuję

i koniecznie napisz, jeśli na coś się zdecydujesz
Stary 2006-08-08, 18:09   #97
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik
dziękuję

i koniecznie napisz, jeśli na coś się zdecydujesz
No, kurka, znalazłam interesującą mnie ofertę, choć niepokoją mnie wymagania. Tyle, że nie są to wymagania specjalistyczne (nie będzie dla mnie problemem się nauczyć), więc chyba spróbuję tam złożyć CV i list. Najwyżej mnie (pewnie) odrzucą.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-08, 18:13   #98
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheer
No, kurka, znalazłam interesującą mnie ofertę, choć niepokoją mnie wymagania. Tyle, że nie są to wymagania specjalistyczne (nie będzie dla mnie problemem się nauczyć), więc chyba spróbuję tam złożyć CV i list. Najwyżej mnie (pewnie) odrzucą.
spróbować zawsze warto anuż się uda
smerfeta01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-09, 11:26   #99
cheer
Zakorzenienie

Kobitki - prozaiczna, ale ważna sprawa! Jak wiadomo wszelki podpis ma wartość, o tyle, o ile jest on odręczny. I tu moja rozkmina - kiedy wysyłam dokumenty mailem, to jak ma być odręczny? Nie może - chybaże skan, ale to też głupota - dlatego muszę się podpisać "komputerowo", czy tak?
Stary 2006-08-09, 17:09   #100
cheer
Zakorzenienie

To jak to jest z tym podpisem?
Stary 2006-08-09, 17:13   #101
emememsik

wydaje mi się, że wysyłając maila zawsze podpisuje się "komputerowo". to chyba nic dziwnego. skanowanie podpisu byłoby jakieś takie.. pretensjonalne?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-09, 17:38   #102
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik
wydaje mi się, że wysyłając maila zawsze podpisuje się "komputerowo". to chyba nic dziwnego. skanowanie podpisu byłoby jakieś takie.. pretensjonalne?
Dokładnie - jakieś takie śmieszne, prawda?

Pytam, bo lubię się o wszystko wypytać, a w konsekwencji i tak sama podejmuję decyzję. Zbiło mnie z tropu to, że wszędzie tak podkreślają, że podpis koniecznie musi być odręczny, natomiast nikt się nie pokusił o krótką, może oczywistą - ale ja lubię mieć wszystko jasno powiedziane - wzmiankę, że dokumenty przesyłane mailem "podpisujemy" czcionką, tym bardziej, że teraz chyba większość osób wysyła maile.

Ok, muszę się w końcu zebrać do wysłania...wszystko mnie przeraża...
Stary 2006-08-09, 18:28   #103
smerfeta01
Zakorzenienie

tak a propos pracy ja jestem bardzo zadowolona ze swojej okazało się,że umowę będę miała na przeszło rok praca skomplikowana, ale da się opanować, choć trzeba znać mnóstwo przepisów.
Stary 2006-08-09, 18:30   #104
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerfeta01
tak a propos pracy ja jestem bardzo zadowolona ze swojej okazało się,że umowę będę miała na przeszło rok praca skomplikowana, ale da się opanować, choć trzeba znać mnóstwo przepisów.
Gratulacje Gdybym tylko znlazła pracę - ba - była z niej zadowolona, to dałoby mi takiego poweru w życiu...och!
Stary 2006-08-17, 15:42   #105
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheer
Gratulacje Gdybym tylko znlazła pracę - ba - była z niej zadowolona, to dałoby mi takiego poweru w życiu...och!
każdy w życiu ma swoje 5 minut - pewnie i Ty znajdziesz w pełni satysfakcjonującą Cię pracę
Stary 2006-08-17, 16:59   #106
lain
Zakorzenienie

o watek dla mnie, bo od niedawna w koncu mam prace. ciezko bylo cos znalezc, bo na poczatku nastawialam sie glownie na sklepy. pozniej stwierdzilam, ze pojde do sanepidu, zrobie ksiazeczke i sie zatrudnie na kelnerke. akurat jak wyrobilam ksiazeczke dostalam zaproszenie na rozmowe kwalifiikacyjna w sklepie odziezowym w jednym z centrow handlowych. pozniej dzien probny i okazalo sie, ze jestem najlepsza z posrod 4 kandydatek a wiec mam pierwsza w zyciu prace kokosow nie zarabiam (5zl/h), do stania trzeba sie przyzwyczaic (11h na dobe), ale nie pracuje codziennie tylko praktycznie zawsze mam jednodniowa przerwe. troszke ubolewam, ze sprzedaje ubrania raczej takie ktorych bym sama nie wlozyla na siebie, ale co tam... wazne, ze w koncu zdobywam doswiadczenie i moje CV juz nie bedzie swiecilo pustkami kierowniczke mam ugodowa, wiec mysle, ze w czasie roku akademickiego bede pracowac tylko weekendami - zawsze to jakies dodatkowe wplywy do portfela no i wspolpracownicy na szczescie w wieku studenckim lub lekko postudenckim, a nie jakies starsze panie
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-17, 17:16   #107
emememsik

Cytat:
Napisane przez lain
o watek dla mnie, bo od niedawna w koncu mam prace. ciezko bylo cos znalezc, bo na poczatku nastawialam sie glownie na sklepy. pozniej stwierdzilam, ze pojde do sanepidu, zrobie ksiazeczke i sie zatrudnie na kelnerke. akurat jak wyrobilam ksiazeczke dostalam zaproszenie na rozmowe kwalifiikacyjna w sklepie odziezowym w jednym z centrow handlowych. pozniej dzien probny i okazalo sie, ze jestem najlepsza z posrod 4 kandydatek a wiec mam pierwsza w zyciu prace kokosow nie zarabiam (5zl/h), do stania trzeba sie przyzwyczaic (11h na dobe), ale nie pracuje codziennie tylko praktycznie zawsze mam jednodniowa przerwe. troszke ubolewam, ze sprzedaje ubrania raczej takie ktorych bym sama nie wlozyla na siebie, ale co tam... wazne, ze w koncu zdobywam doswiadczenie i moje CV juz nie bedzie swiecilo pustkami kierowniczke mam ugodowa, wiec mysle, ze w czasie roku akademickiego bede pracowac tylko weekendami - zawsze to jakies dodatkowe wplywy do portfela no i wspolpracownicy na szczescie w wieku studenckim lub lekko postudenckim, a nie jakies starsze panie
a pochwalisz się w jakim dokładnie sklepie pracujesz?
Stary 2006-08-17, 17:35   #108
paulinka_vel_paulinka
Wtajemniczenie

Ja też narazie pracuje w firmie budowlanej, tak bardziej dla doświadczenia a nie zarobków....i już widze że warto było. Na początku zajmowałam się głównie xerem i robieniem kawy a teraz dzwonie, jeźdze nawet załatwiam transporty budowlane do Szwecij Dziewczyny, zarobki to nie wszystko to przyjdzie z czasem
Stary 2006-08-17, 17:43   #109
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik
a pochwalisz się w jakim dokładnie sklepie pracujesz?
pochwalilam ci sie na privie (tylko zapomnialam napisac, ze to w Plazie)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-17, 18:32   #110
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain
5zł. na godzinę to nienajgorsza stawka gratuluję
Stary 2006-08-17, 19:46   #111
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerfeta01
5zł. na godzinę to nienajgorsza stawka gratuluję
TŻ tez mi mowi, ze jak na pierwsza prace to ok, szczegolnie, ze to 5 zl na reke chociaz jak sobie pomysle, ze w takim Quiksilverze, do ktorego tez skladalam CV, placa 6,50 to hmm... troche szkoda, ze sie tam dla mnie miejsce nie znalazlo
Stary 2006-08-17, 19:54   #112
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain
TŻ tez mi mowi, ze jak na pierwsza prace to ok, szczegolnie, ze to 5 zl na reke chociaz jak sobie pomysle, ze w takim Quiksilverze, do ktorego tez skladalam CV, placa 6,50 to hmm... troche szkoda, ze sie tam dla mnie miejsce nie znalazlo
niektórzy pracują za 3zł. na godzinę, wiec nie ma masz najgorzej wazne żeby praca Ci odpowiadała
Stary 2006-08-17, 21:10   #113
emememsik

Cytat:
Napisane przez lain
napisałam Ci PW zanim przeczytałam tego posta niemniej gratuluję

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-08-17, 21:37   #114
kasiunia`18
Zadomowienie

GG do kasiunia`18

a ja powysyłałam mailem chyba z 20 cv i listow jak nie wiecej,gdzie sie tylko dało,juz jakis czas temu,ponad tydzien i cisza,najgorsze jest to czekanie,a tak chcialabym zaczac pracowac,myslalm,ze bedzie to latwiejsze

Majusia 19.01.2012r **
kasiunia`18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-17, 21:44   #115
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia`18
a ja powysyłałam mailem chyba z 20 cv i listow jak nie wiecej,gdzie sie tylko dało,juz jakis czas temu,ponad tydzien i cisza,najgorsze jest to czekanie,a tak chcialabym zaczac pracowac,myslalm,ze bedzie to latwiejsze
Ja wysłałam na razie trzy. Również chciałabym już zacząć pracować, głownie po to, żeby coś zmienić w swoim życiu. Chcę poznać nowych ludzi, chcę żeby coś się zaczęło dziać...

Właśnie, po jakim czasie można spokojnie stwierdzić, że już nie oddzwonią?
Stary 2006-08-17, 22:03   #116
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheer
Właśnie, po jakim czasie można spokojnie stwierdzić, że już nie oddzwonią?
ciezko stwierdzic. ja wyslalam multum aplikacji (plus te skladane osobiscie). zalezy tez od kiedy chca zatrudniac. do mnie np. sklep odezwal sie po prawie 2 tygodniach. a np. jak bylam na rozmowie w Cinema City manager powiedzial, ze odezwa sie w ciagu 2 tygodni. nie odezwali sie w tym czasie to zatrudnilam sie w sklepie, a oni dzwonia po 3 tygodniach, ze chcieliby mnie zatrudnic a z reszta nawet dobrze, bo w CC placa grosze.

mi w szukaniu pracy bardzo pomogla Gratka.pl i ich Autoposzukiwacz (codziennie wysylaja na maila swieze oferty z zakresu ktory mnie interesuje)
Stary 2006-08-18, 15:41   #117
smerfeta01
Zakorzenienie

ja szukałam pracy przez 2 miesiące, CV zanosiłam głównie do sklepów odzieżowych i biur, ale niestety żadnego odzewu. Miałam co prawda pracować najpierw w CCC, potem w pewnej hurtowni, ale odpuściłam sobie. Byłam już nieźle zrezygnowała, gdy zadzwonili do mnie z Zusu i tak mam pracę

także dziewczyny nie poddawajcie się grunt to cierpliwość
Stary 2006-08-18, 16:15   #118
kasiunia`18
Zadomowienie

GG do kasiunia`18

weszłam na ta stronke gratka.pl i zarejestrowałam sie,zobaczymy,a moze macie jeszcze jakies inne stronki z ogłoszeniami,ja szukam jeszcze na pracuj.pl i gazeta.praca.pl

Majusia 19.01.2012r **
kasiunia`18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 18:26   #119
smerfeta01
Zakorzenienie

ja swego czasu byłam zarejestrowana na www.jobpilot.pl
Stary 2006-08-18, 19:57   #120
Ewelka69
Przyczajenie

Ja szukalam pracy przez 3 tygodnie i sama nie moglam uwierzyc, ze tak szybko znalazlam. Skonczylam resocjalizacje a pracuje w dziale handlowym w firmie polsko-niem, praca biurowa ale jestem b.zadwolona. Na zarobki tez nie narzekam.Najwazniejsze to posiadanie "papierkow", wszelkich kursow, certyfikatow, szkolen no i dobre wrazenie na rozmowie..Powodzenia:cmok :
Ewelka69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości