|
|
#91 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy kupujecie na raty?
|
|
|
|
|
#92 |
|
zielony stworek
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;77737566]Chrystepanienadywanie
o tak. Najlepiej to nic nie kupować, w końcu mozna se gdzieś lepiankę skleić, po co brac kredyt hipoteczny.---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- Ale moze jakiś inaczej? Utrata na wartości przy płaceniu gotówka to moze prestiż.[/QUOTE] Nie piszemy o kredytach na mieszkanie. Czytałaś 1 post w ogóle
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wesela. Jak ktoś chce i to,że będzie miał dług na dwa lata go nie rujnuje to czemu nie ? Dla mnie wesele było mega ważne i czy bym na niego odkładała dwa lata czy zrobiła je szybciej biorąc kredyt na dwa lata to to samo I ktoś pisał chyba do mnie,że jestem z branży. Nie jestem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#94 |
|
Naczelna Nastolatka
|
No to co z tą lodówka? Można czy nie? A tablet jeśli potrzebny do pracy?
Wysłane z mojego SM-T320 przy użyciu Tapatalka
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z resztą jak ci tablet potrzebny do pracy, to jak to ci go pracodawca nie zapewni ?! No jak to ?!Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#96 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7773782 1]Nienie, pisalam do kaledonii. Chwalila sie, ze z branzy jest.[/QUOTE]
A to sorry Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#99 |
|
Naczelna Nastolatka
|
No. Z czym do ludzi... jakichś się rozrywek zachciewa
Wysłane z mojego SM-T320 przy użyciu Tapatalka
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w końcu jak mogłam się oszukiwać u udawać,że mnie na coś stać W ogóle to wzięłam kilka tysięcy na remont. Oj... Co ja mam zrobić teraz ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#101 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, co masz zrobic, ale wiem, co moze zrobic kaledonia - cieszyc sie, ze ludzie nadal biora kredyty i kupuja na raty, bo inaczej jej branza by umarla i nie mialaby gdzie pracowac
|
|
|
|
|
#102 |
|
Konto usunięte
|
Szczerze mówiąc bardzo mi to pachnie taką nowobogacką mentalnością. Ludzie zamożni czy wręcz bardzo zamożni nie zawsze płacą gotówką i nie widzą w tym żadnej ujmy.
|
|
|
|
|
#103 |
|
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7773803 6]Szczerze mówiąc bardzo mi to pachnie taką nowobogacką mentalnością. Ludzie zamożni czy wręcz bardzo zamożni nie zawsze płacą gotówką i nie widzą w tym żadnej ujmy.[/QUOTE]
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7773803 6]Szczerze mówiąc bardzo mi to pachnie taką nowobogacką mentalnością. Ludzie zamożni czy wręcz bardzo zamożni nie zawsze płacą gotówką i nie widzą w tym żadnej ujmy.[/QUOTE]
Też tak odczuwam. "Jak nie macie kasy w łapie biedaki to nie pchać się do fajnych rzeczy!!111"
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co ja sobie myślałam.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A z innej beczki - to, że ktoś akurat ma na koncie daną kwotę
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam Huawei P9lite... Chciałam poczuć chociaz taki lekki powiew nowości i nowoczesności przepraszam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2017-10-05 o 23:47 |
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Kupowałam. Dwa razy na Allegro (najpierw rower, potem laptop), teraz mam raty za komplet garnków i za meble. Wszystko 0%, po prostu cena którą bym zapłaciła gotówką jest rozbita na określoną ilość rat. Koszty się zaczynają dopiero jak ktoś nie spłaca w terminie, bo np. w ostatniej umowie koszt smsa z przypomnieniem jeśli w dniu zapłaty kasa im nie wpłynie na konto to 30 zł, a pisma - 50 zł...
Rower kupiłam, bo nie miałam na niego kasy a chciałam kupić na wiosnę, a nie w zimie, jak oszczędzę Żeby w sezonie na nim pojeździć. Laptopa i meble kupiłam na raty mimo że mam oszczędności, ale oszczędności wolę zostawić na takie sytuacje, kiedy nie będę mogła rozłożyć kosztów w czasie - płacąc za leczenie.Nie uważam, że na raty kupują ci, co ich nie stać. Nie widzę żadnej różnicy między kupieniem czegoś dziś i spłaceniem w ciągu roku, a oszczędzaniem przez rok na to i kupieniu za gotówkę. Wychodzi dokładnie to samo finansowo, tylko jest ten wielki plus, że można używać już teraz, a nie za rok. |
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chcesz kupić Huawei P9lite ? :Brzydal:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#111 |
|
Konto usunięte
|
Ja od kiedy mam prace z umowa na czas nieokreślony, wzięłam chyba 3 rzeczy na raty. Wszystkie spłacone bez problemu i żadne nie było mi potrzebne do życia - raczej dla rozrywki. Buduję sobie zdolność kredytową
Mam też kartę kredytową - opłacam z niej Netflix, kupuję rzeczy PayPalem. Spłacona jest zawsze w dniu wygenerowania wyciągu. Nie mam za nią żadnych opłat, za to dostałam bon na 400 zł na zakupy w jednym ze sklepów internetowych. Raty biorę tylko 0%, przez internet - na sklepach stacjonarnych się przejechałam, w jednym zostałam zwyczajnie oszukana, że takich rat nie ma (na ich stronie za to się da bez problemu).Telefon też sobie kupię na raty - zmieniam co 2 lata, dużo korzystam z internetu (nie insta czy fb), teraz narzekam na zdecydowanie za mało ramu i małą pojemność dysku (nie wszystko da się przegrać na kartę sd). |
|
|
|
|
#112 | |
|
Wtajemniczenie
|
Kupiłam tv na raty. Stać by mnie było silikonowe by wyłożyć kasę od razu, ale chciałam zbudowax historie kredytowa.
Nie wiem co teraz. Telefon w sumie też kiedyś miałam na raty, bo zaplacolam 1 zł w abonsmencue czyli reszre wartości splacalam z abonamentem. Bieda panie. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- Cytat:
Jak kupisz auto za 30 tysięcy w gotówce, to ono straci po roku na wartości tak samo jak auto, które byś kupiła w 10 ratach po 3 tysiące. Także nie wiem.... Chyba że matematyka też kłamie. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie przegadacie....
Raty jak i wszystkie tego typu rzeczy sa dla ludzi myslacych. Mozna je brac z rozsadkiem. Zwlaszcza jesli ktos buduje historie. Mam tylko 2 osoby w swoim otoczeniu, ktore na raty reaguja jak przewijajaca sie tu wizazanka. I sa to osoby ktore nie musza sie martwic np o mieszkanie. Kolega mieszka z rodzicami, kolezanka (bajkowa historia) dostala kase w spadku za ktora kupila mieszkanie bez zadnego kredytu. Wydziwiaja ze jak to mozna brac raty, a ledwo kojaza co to historia kredytowa. Takze tego. Jako ze zaden spadek mi nie grozi, jak dobrze pojdzie rodzice kiedys dorzuca moze na meble 😀 kase i historie musze sobie zorganizowac samodzielnie 😊 Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
|
|
#114 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Ja nie raz pisałam, że auta kupować nie zamierzam, bo nie po to mieszkam w centrum miasta, a nie na zadupiu. Mieszkanie w centrum to inwestycja, a auta nie. Koszty dojazdy spod miasta do pracy nigdy się nie zwrócą. |
|
|
|
|
|
#115 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, tak z ciekawości pytam - o tę historię kredytową Wam chodzi pod kątem kupna mieszkania? My braliśmy sporo rzeczy na raty i tak sobie myślę, że rzeczywiście mamy "fajną" tą historię, ale nigdy nie myślałam o tym jako o budowaniu historii kredytowej.
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jedziemy nim do tesciow do innego miasta, robię nim duże zakupy, wożę dziecko. Ale jestem przegrywem bo auto traci na wartości. Może ratuje nie to, że nie wzięte na raty ![]() Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#117 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
![]() U mnie w mieście dzieciaki do szkoły rodzice podwożą rowerem, w przyczepce lub same jadą rowerem. Cały rok! Rower drogi nie jest, jedno wyjście do knajpy i taki z marketu jak znalazł
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;77740566]Dziewczyny, tak z ciekawości pytam - o tę historię kredytową Wam chodzi pod kątem kupna mieszkania? My braliśmy sporo rzeczy na raty i tak sobie myślę, że rzeczywiście mamy "fajną" tą historię, ale nigdy nie myślałam o tym jako o budowaniu historii kredytowej.[/QUOTE]
Jeżeli spłacaliście wszystko w terminie, nie macie zaległości, to tak - jesteście dla banku bardziej wiarygodnymi klientami, niż ktoś, kto w życiu niczego nie spłacał, nie zaciągał, a następnie nie regulował jakichś zobowiązań. Odkąd wzięłam kredyt na wykup mieszkania rodziców TŻ, to co chwilę bank mi coś proponuje - stałam się wiarygodniejsza jako klienta, bo wiadomo, że wszystko jest spłacane w terminie. Mogę mieć kartę kredytową, większy debet na koncie i inne takie. |
|
|
|
|
#119 |
|
zielony stworek
|
Kartę kredytową banki wciskają prawie każdemu, kto tylko ma dochody stałe.
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.

z resztą jak ci tablet potrzebny do pracy, to jak to ci go pracodawca nie zapewni ?! No jak to ?!

mam Huawei P9lite...