Czy studia powinny być płatne? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-10-15, 00:38   #91
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: Czy studia powinny być płatne?

Cytat:
Napisane przez Pigeons Pokaż wiadomość
Odnosiłam się do wyobrażenia pracy lekarza jako takiej której widzimy w serialu Chirurdzy. Czytaj: idziesz do lekarza i widzisz, że nie wygląda to jak w serialu.
Twoje porównanie to jak pogląd o zawodzie nauczyciela - każdy z nas do szkoły chodził, widział teoretycznie jak ten zawód wygląda, ale praktyka prześciga wyobrażenie o lata świetlne. A w szkole i tak każdy z nas spędził 12 lat po kilka godzin dziennie, co nadal nie wystarcza, jakim więc cudem miałyby pokazywać ten zawód sporadyczne wizyty u lekarza? Dla mnie absolutnie wizyta u lekarza nie pokazuje tej pracy.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-15, 08:04   #92
Pigeons
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Twoje porównanie to jak pogląd o zawodzie nauczyciela - każdy z nas do szkoły chodził, widział teoretycznie jak ten zawód wygląda, ale praktyka prześciga wyobrażenie o lata świetlne. A w szkole i tak każdy z nas spędził 12 lat po kilka godzin dziennie, co nadal nie wystarcza, jakim więc cudem miałyby pokazywać ten zawód sporadyczne wizyty u lekarza? Dla mnie absolutnie wizyta u lekarza nie pokazuje tej pracy.
Bo nie musi ważne, że pokazuje:
Cytat:
że nie wygląda to jak w serialu
To ja może wyjaśnię jeszcze raz, moja wina, może użyłam zbyt dużego skrótu myślowego. Jeżeli ktoś myśli, że praca lekarza wygląda tak jak w serialu to zwykła wizyta u lekarza pokazuje mu, że rzeczywistość wygląda inaczej i tyle. Nie głoszę, że wystarczy iść raz do dentysty żeby poznać tajniki tego zawodu.

Z mojej strony EOT, bo nie chcę ciągnąć dyskusji nie na temat. Jak ktoś jeszcze nie zrozumiał to trudno
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-15, 10:43   #93
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Bo nie musi ważne, że pokazuje:

To ja może wyjaśnię jeszcze raz, moja wina, może użyłam zbyt dużego skrótu myślowego. Jeżeli ktoś myśli, że praca lekarza wygląda tak jak w serialu to zwykła wizyta u lekarza pokazuje mu, że rzeczywistość wygląda inaczej i tyle. Nie głoszę, że wystarczy iść raz do dentysty żeby poznać tajniki tego zawodu.

Z mojej strony EOT, bo nie chcę ciągnąć dyskusji nie na temat. Jak ktoś jeszcze nie zrozumiał to trudno
tak. o ile ten ktoś chce być lekarzem rodzinnym albo ginekologiem.
zdrowa 16 latka nie bywa u ortopedów, kardiochirurgów, neurochirurgów itd itd.
z resztą nikogo nie kręci "zwykła" praca lekarza, tylko nagłe, ekscytujące wypadki. i nawet jesli zwykła wizyta u lekarza okaże się mało serialowa (w ogóle który serial pokazuje zwykłe wizyty u lekarza??), to wcale nie wyklucza to, że "niezwykła" wizyta też będzie tak odbiegała od realiów serialu.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-15, 14:07   #94
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
tak. o ile ten ktoś chce być lekarzem rodzinnym albo ginekologiem.
zdrowa 16 latka nie bywa u ortopedów, kardiochirurgów, neurochirurgów itd itd.
z resztą nikogo nie kręci "zwykła" praca lekarza, tylko nagłe, ekscytujące wypadki. i nawet jesli zwykła wizyta u lekarza okaże się mało serialowa (w ogóle który serial pokazuje zwykłe wizyty u lekarza??), to wcale nie wyklucza to, że "niezwykła" wizyta też będzie tak odbiegała od realiów serialu.
Z tym "nikogo" to nie przesadzaj. Na studia lekarskie dużo osób idzie z poczuciem misji ratowania ludzkości, ale jak się pochodzi na praktyki, podpatrzy sor, pobędzie na dyżurze, to wizja pracy lekarza rodzinnego jest naprawdę zachęcająca.
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-15, 19:28   #95
Pani_Mada
BAN stały

[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;77989031]Z tym "nikogo" to nie przesadzaj. Na studia lekarskie dużo osób idzie z poczuciem misji ratowania ludzkości, ale jak się pochodzi na praktyki, podpatrzy sor, pobędzie na dyżurze, to wizja pracy lekarza rodzinnego jest naprawdę zachęcająca. [/QUOTE]

ok. nie wyraziłam się precyzyjnie
mówiąc "nikogo" miałam na myśli osoby, których "powołanie" wzięło się po oglądnięciu kilku sezonów Housea, Chirurgów czy innego serialu pseudomedycznego. a nieliczne wyjątki od tego tylko potwierdzają regułę.
znam oczywiście też ludzi, którzy od przedszkola powtarzali ze zostaną lekarzami - no ale oni raczej nie zachwycali się że będą polskim Housem
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości