Czy powinno sie informować o dawnych zdradach? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-12-23, 00:25   #91
amillia
BAN stały

Dot.: Czy powinno sie informować o dawnych zdradach?

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;79892786]nie gram kogos kim nie jestem ,jestem soba z moim partnerem,to co robilam w moich przeszlych zwiazkach nie jest jedyna objawiona prawda na moj temat
nie mam takiej potrzeby jak ty zwierzania sie ze wszystkiego co zrobilam,przezylam w moim zyciu,
takie rzeczy zachowuje dla siebie i nie chce wiedziec takich prywatnych detali o moim partnerze,nie potrzebuje ich aby go poznac ,byc z nim i wyrobic sobie zdanie na jego temat.
mnie obchodzi tylko to jakim czlowiekiem jest dla mnie,jak nasz zwiazek sie rozwija a nie to co robil przed poznaniem mnie to komplenie nie ma dla mnie znaczenia
nie potrzebuje jego akceptacji moich"grzechow"to nie jego biznes[/QUOTE]

Dobra, bo zaczynam mieć silne podejrzenia, że brak porozumienia w tej kwestii może mieć głębsze podłoże, a nigdy nie miałam wiele cierpliwości do braków innych ludzi, więc krótko: nie wiem skąd bierzesz większość wniosków, bo na pewno nie z rozmowy ze mną, więc powtórzę -> w swoim związku sobie rób co chcesz, akceptuj co chcesz, pytaj o co chcesz, nikt Ci nic kobieto nie narzuca. Mówimy o prawie , nie obowiązku, innych ludzi do poznania informacji o partnerze, które mogą, a nie muszą mieć wpływ na jego zachowania w przyszłości. I to prawo innych ludzi wypadałoby uszanować, jeśli się nie chce uchodzić za wyrachowanego egoistę, tyle w temacie.
amillia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-23, 01:15   #92
mariamalaria
BAN stały

Tak, Toblerone. Każdy psychopata radośnie da ci podejrzenia co do bycia psychopatą, podając ci fakty torturowania zwierząt w dzieciństwie.
Tak, amillia, będę uchodzić za wyrachowanego egoistę, w oczach partnera, który nie będzie wiedział, że nie wie wszystkiego.
A poza tym wszyscy w domu zdrowi?
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-23, 04:58   #93
amillia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mariamalaria Pokaż wiadomość
Tak, Toblerone. Każdy psychopata radośnie da ci podejrzenia co do bycia psychopatą, podając ci fakty torturowania zwierząt w dzieciństwie.
Tak, amillia, będę uchodzić za wyrachowanego egoistę, w oczach partnera, który nie będzie wiedział, że nie wie wszystkiego.
A poza tym wszyscy w domu zdrowi?
Ale wiesz, że kwestii moralności nie reguluje to, czy ofiara wie, że jest oszukiwana? Że czyny dzieli się na moralne lub nie, a nie tylko na takie, które przyniosą wymierne konsekwencje?
Stary 2017-12-23, 07:14   #94
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
Napisane przez amillia Pokaż wiadomość
Ale wiesz, że kwestii moralności nie reguluje to, czy ofiara wie, że jest oszukiwana? Że czyny dzieli się na moralne lub nie, a nie tylko na takie, które przyniosą wymierne konsekwencje?
Wg której moralności?
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-23, 07:27   #95
amillia
BAN stały

Uniwersalnej.
Stary 2017-12-23, 09:00   #96
Valtamerii
Zadomowienie

Cytat:
Uniwersalnej.
Tak zdarzaja sie ludzie ,ktorzy twierdza ,ze glosza prawde "uniwersalna".

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Valtamerii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-23, 10:11   #97
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Valtamerii Pokaż wiadomość

Jak dla mnie złota zasada jest uniwersalna i działa w 99% przypadków.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-12-23, 10:18   #98
Valtamerii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie złota zasada jest uniwersalna i działa w 99% przypadków.

Az mnie korci zapytac jaka to ona jest

Stary 2017-12-23, 10:27   #99
amillia
BAN stały

Cytat:

Mówimy o moralności. Generalnie pewne zasady moralne są przyjęte w społeczeństwie jako uniwersalne, dzięki temu może ono w ogóle funkcjonować. Wśród nich oszukiwanie innych dla własnych korzyści, ze szczególnym naciskiem na bliskie osoby.
Stary 2017-12-23, 10:48   #100
Valtamerii
Zadomowienie

Cytat:
Mówimy o moralności. Generalnie pewne zasady moralne są przyjęte w społeczeństwie jako uniwersalne, dzięki temu może ono w ogóle funkcjonować. Wśród nich oszukiwanie innych dla własnych korzyści, ze szczególnym naciskiem na bliskie osoby.
Tak, wg norm morderstwo jest zle ale sa czynniki lagodzace jesli jest to w samoobronie. Wiem ,ze to dosadny przyklad ale ladnie pokazuje jak to czyn "niemoralny" lub przestepczy nie jest taki jednoznaczny.
Szastanie "moralnoscia" ma czesto pokazac ,czy jest ktos "zly" ,czy "dobry"' a tak nie jest.
Dobrym przykladem jest tez aborcja ,ktora jest morderstwem ,bo "usuwasz" zywa istote a mimo wszystko wiele kobiet ,ktore tutaj tak szastaja "moralnoscia" mowiac o zdradzajacym facecie goraco ja popieraja nawet na zyczenie.
Wiem ,ze temat jest o zwierzaniu sie o zdradach I nie chce robic off topu ale nie rozumiem tej zawzietosci wobec oceniania czyjejs przeszlosci I gadania o "prawdach uniwersalnych" tylko w tym przypadku.

Stary 2017-12-23, 10:52   #101
amillia
BAN stały

Cytat:
Tak, wg norm morderstwo jest zle ale sa czynniki lagodzace jesli jest to w samoobronie. Wiem ,ze to dosadny przyklad ale ladnie pokazuje jak to czyn "niemoralny" lub przestepczy nie jest taki jednoznaczny.
Szastanie "moralnoscia" ma czesto pokazac ,czy jest ktos "zly" ,czy "dobry"' a tak nie jest.
Dobrym przykladem jest tez aborcja ,ktora jest morderstwem ,bo "usuwasz" zywa istote a mimo wszystko wiele kobiet ,ktore tutaj tak szastaja "moralnoscia" mowiac o zdradzajacym facecie goraco ja popieraja nawet na zyczenie.
Wiem ,ze temat jest o zwierzaniu sie o zdradach I nie chce robic off topu ale nie rozumiem tej zawzietosci wobec oceniania czyjejs przeszlosci I gadania o "prawdach uniwersalnych" tylko w tym przypadku.

A jakie to czynniki łagodzące istnieją w przypadku osoby, która przyznaje, że oszukuje partnera tylko i wyłącznie dla własnych korzyści?

Polacy są podzieleni w sprawie aborcji mniej więcej po pół, ciężko tutaj mówić o jakimkolwiek konsensusie, więc nie rozumiem analogii. Natomiast w przypadku niewierności w małżeństwie czy zatajania prawdy wobec partnera konsensus niewątpliwie istnieje.

Wiadomo, że każdą sytuację da się nagiąć do takich granic absurdu, że faktycznie rozmyje się po drodze gdzieś granica jednoznaczności... ale nie o takich sytuacjach przecież tutaj mówimy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-12-23, 11:37   #102
Roseslove
Raczkowanie

Każdy zły czyn można wytłumaczyć tak, że stanie się cudem. To nazywa się manipulacja.

Aborcja to morderstwo. Ginie nienarodzone dziecko z rąk lekarza, za przyzwoleniem matki dziecka.

13 latka została brutalnie zgwałcona przez kilku mężczyzn. Lekarze przeprowadzili aborcję w trosce o jej zdrowie i stan psychiczny.

W obu przypadkach jest śmierć, ktoś zabija. Możesz wytłumaczyć to sobie na dowolną ilość sposobów, ale fakt jest faktem.
Roseslove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-23, 11:49   #103
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Roseslove Pokaż wiadomość
Każdy zły czyn można wytłumaczyć tak, że stanie się cudem. To nazywa się manipulacja.

Aborcja to morderstwo. Ginie nienarodzone dziecko z rąk lekarza, za przyzwoleniem matki dziecka.

13 latka została brutalnie zgwałcona przez kilku mężczyzn. Lekarze przeprowadzili aborcję w trosce o jej zdrowie i stan psychiczny.

W obu przypadkach jest śmierć, ktoś zabija. Możesz wytłumaczyć to sobie na dowolną ilość sposobów, ale fakt jest faktem.
To nie wątek o aborcji, wypad fanatyczko

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-23, 11:55   #104
Roseslove
Raczkowanie

Stuknij się haha. To jest odpowiedź do posta wyżej, który przytoczył przykład morderstwa i aborcji w odniesieniu do rozumienia moralności. Najpierw czytaj wszystko a potem wytykaj innym swoje dziwne wyobrażenia.
Stary 2017-12-23, 12:08   #105
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Stuknij się haha. To jest odpowiedź do posta wyżej, który przytoczył przykład morderstwa i aborcji w odniesieniu do rozumienia moralności. Najpierw czytaj wszystko a potem wytykaj innym swoje dziwne wyobrażenia.
To jest wątek o zdradzie. Chcesz gadać o jakichś wymyślonych morderstwach to idź na odpowiedni wątek. Nie rób offtopu

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-23, 12:20   #106
Roseslove
Raczkowanie

Kieruj swoje słowa do osób, które sprawdziły dyskutuje na taki temat. A zeszło ze zdrady na moralność, potem na morderstwa i aborcje tak więc to co napisałam obecnie jest na temat
Stary 2017-12-23, 12:25   #107
201803071142
Konto usunięte

Oho i ewoluowało do granic absurdu...

Cały czas szukam analogii walki o własne życie z mordercą do posuwania kogoś na boku. Ciężko mi idzie...

"Mordujemy" płody... ale nie mordujemy krówek, świnek, kurczaczków? (Nie, nie jestem vege)

Edytowane przez 201803071142
Czas edycji: 2017-12-23 o 12:32
201803071142 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-23, 12:35   #108
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Az mnie korci zapytac jaka to ona jest

Nie robisz innej osobie tego, czego sam nie chciałbyś doświadczyć i traktuj ich tak, jak sam chciałbyś traktowany.

Oczywiście to się przekłada na różnicę wśród ludzi, bo nie każdy chciałby wiedzieć nawet o obecnych zdradach swojego partnera (są tacy ludzie), a co dopiero o przeszłych z inną osobą. Więc o ile złota zasada jest uniwersalna, to jej zastosowanie już nie zawsze jest uniwersalnie dobre. Jeden lubi ciszę, drugi lubi gadać, a nikt nie jest wróżką. Ale dla mnie liczą się dobre intencje.

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Cytat:
Zamordować można człowieka.

Widzisz problem w twoim rozumowaniu?

Człowieka.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2017-12-23, 13:15   #109
Enfant_Double_Terrible
Raczkowanie

Z konsensusem co do wierności jest jednak ten problem, że deklaratywnie prawie wszyscy zarzekają się, że nie, a mimo to według niektórych badań odsetek niewiernych wynosi nawet do 70% (o czym pisano w artykule, który podlinkowałam). Badanie tego jest rzecz jasna utrudnione, ponieważ ludzie po prostu boją się przyznawać.

Enfant_Double_Terrible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-23, 13:37   #110
Roseslove
Raczkowanie

A ty rozumiesz, że to przykłady różnego rozumowania tego samego tematu tj aborcji a co za tym idzie inaczej pojęta moralność?
Stary 2017-12-23, 13:56   #111
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
A ty rozumiesz, że to przykłady różnego rozumowania tego samego tematu tj aborcji a co za tym idzie inaczej pojęta moralność?
Dalej nie widzę zwiazku ze zdradą, która jest tematem wątku.

Stary 2017-12-23, 14:25   #112
Roseslove
Raczkowanie

Możesz złożyć zażalenie do osób, które jako pierwsze podjęły ten temat.

Btw na tym forum można prowadzić TYLKO rozmowy jednoliniowe?

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

+ sama dyskutujesz na ten temat
Stary 2017-12-23, 14:48   #113
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Możesz złożyć zażalenie do osób, które jako pierwsze podjęły ten temat.

Btw na tym forum można prowadzić TYLKO rozmowy jednoliniowe?

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

+ sama dyskutujesz na ten temat
EOT z mojej strony. Jest specjalny wątek, zapraszamy. "Aborcja wątek zbiorczy".

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-12-23, 16:18   #114
Valtamerii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Enfant_Double_Terrible Pokaż wiadomość
Z konsensusem co do wierności jest jednak ten problem, że deklaratywnie prawie wszyscy zarzekają się, że nie, a mimo to według niektórych badań odsetek niewiernych wynosi nawet do 70% (o czym pisano w artykule, który podlinkowałam). Badanie tego jest rzecz jasna utrudnione, ponieważ ludzie po prostu boją się przyznawać.

No wlasnie. Mnie zawsze zastanawialo skad to swiete oburzenie wsrod osob ktore nie sa swiete. Sa statystyki dotyczace zdrad. Sa tezpewnie statystyki mowiace ile zwiazkow malzenskich w ktorych pojawila sie zdrada rozpada sie. Poza tym jak wspomnialam ,zeby bronic zajadle moralnosci wypadaloby byc ok w kazdym aspekcie a nikt taki nie jest.
Pisalam ,ze nie chcialam wywolac off topu z aborcja ,bo to niby o zdradach ale wdala sie dyskucja o uniwersalnych normach ,ktore jak widac nie sa takie uniwersalne.
Widac w kazdym z nas siedzi hipokryta ,ktory owa moralnosc bedzie naginal do siebie. Dla jednego plod to nie czlowiek ino grzyb a klapsy to nie przemoc a dyscyplina, a dla innego zdrada poprzedniego partnera nie jest zbrodnia stulecia tylko przeszloscia.
Moze trzeba by zalozyc watek o moralnosci

Stary 2017-12-23, 16:28   #115
201803071142
Konto usunięte

Cytat:
No wlasnie. Mnie zawsze zastanawialo skad to swiete oburzenie wsrod osob ktore nie sa swiete. Sa statystyki dotyczace zdrad. Sa tezpewnie statystyki mowiace ile zwiazkow malzenskich w ktorych pojawila sie zdrada rozpada sie. Poza tym jak wspomnialam ,zeby bronic zajadle moralnosci wypadaloby byc ok w kazdym aspekcie a nikt taki nie jest.
Pisalam ,ze nie chcialam wywolac off topu z aborcja ,bo to niby o zdradach ale wdala sie dyskucja o uniwersalnych normach ,ktore jak widac nie sa takie uniwersalne.
Widac w kazdym z nas siedzi hipokryta ,ktory owa moralnosc bedzie naginal do siebie. Dla jednego plod to nie czlowiek ino grzyb a klapsy to nie przemoc a dyscyplina, a dla innego zdrada poprzedniego partnera nie jest zbrodnia stulecia tylko przeszloscia.
Moze trzeba by zalozyc watek o moralnosci

Już widzę listę BANów...
201803071142 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-23, 16:41   #116
Valtamerii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Toblerone Pokaż wiadomość
Już widzę listę BANów...
Ale dlaczego ? ja lubie to forum wlasnie przez mozliwosc takich dyskusji mozemy wyrazic swoje zdanie ,ktorego np. Nasza kolezanka nie chce slyszec po raz enty. Poza tym glupio jak sie wszyscy ze soba zgadzaja.

Stary 2017-12-23, 16:41   #117
Roseslove
Raczkowanie

Szkoda, że za napisanie czegoś co nie jest "postępowe" jest się skazanym na atak. Tak czy siak, zdrada jest okropna. Osoby, które się jej dopuszczają nie znajdą u mnie szacunku ani w moim otoczeniu. Zdrada jest zła niezależnie od okoliczności i świadczy źle o zdradzającym.
Stary 2017-12-23, 16:47   #118
Valtamerii
Zadomowienie

Cytat:
Szkoda, że za napisanie czegoś co nie jest "postępowe" jest się skazanym na atak. Tak czy siak, zdrada jest okropna. Osoby, które się jej dopuszczają nie znajdą u mnie szacunku ani w moim otoczeniu. Zdrada jest zła niezależnie od okoliczności i świadczy źle o zdradzającym.
Wg Ciebie. Mnie np. Coraz bardziej irytuja ludzie ,ktorzy tak latwo szufladkuja ludzi I rozdaja swoj "szacunek". O takiej jak Twoja postawa tez pewnie wiele mozna powiedziec. Swieta nie jestes. Sama bylam zdradzana ale nie uwazam ,zeby mojemu ex nie nalezyl sie szacunek. Nie nadaje on sie do zwiazku I zdrada byla jego najmniejsza wada. Ale jako osoba ma tez zalety.

Stary 2017-12-23, 16:53   #119
amillia
BAN stały

Cytat:
Poza tym jak wspomnialam ,zeby bronic zajadle moralnosci wypadaloby byc ok w kazdym aspekcie a nikt taki nie jest.
Czyli jak rozumiem sugerujesz całkowite zaprzestanie oceny moralnej jakichkolwiek czynów, od kradzieży, przez zdradę, po morderstwa, bo przecież nikt nie jest idealny? No ciekawy pomysł, ja jednak pozostanę przy mojej opinii, że wcale nie trzeba być świętym by dostrzec niemoralność pewnych zachowań
Stary 2017-12-23, 16:54   #120
Roseslove
Raczkowanie

Masz prawo tak uważać a ja mam prawo uważać inaczej. Człowiek, który zdradza (nie tylko w związku) nie jest godny zaufania i wg mnie również szacunku.

Ja omijam takich ludzi i wykluczam ich ze swojego życia. Ty nie musisz. Nie musimy się zgadzać, żyjemy po swojemu.

Zawsze bardzo śmieszyły mnie argumenty zdradzających. A bo nie zwraca na mnie uwagi, źle traktuje, kiepski seks albo jego brak. Tak jakby zdrada była sposobem na rozwiązanie problemów. Niestety sposobem na problemy nie jest. Pokazuje tylko, że ktoś jest egoistą i słabym człowiekiem, któremu niewiele potrzeba żeby z premedytacją krzywdzić innych.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości