|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2017 cz. IX
Zuzolka no właśnie trochę marudzi trochę się bawi ale do spania daleko. Pójdzie spać niedługo i liczę ba to że pospi lepiej niż wczoraj
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Gosia sos pomidorowy to ugotowany pomidor 😂 dodałam pietruszke i koperek
miało być spaghetti ale w końcu dałam kurczaka. Ugotowałam makaron, osobno kurczaka i osobno pomidora, wymieszałam wszystko, dodałam zioła i tyle. Ale szczerze mówiąc dobre to było.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Nowa to skąd on ma tyle energii?! Jeszcze taki senny dzień. Oby w nocy pospał ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Haha, ta laska która wczoraj na olx zapytała czy jej przywiozę na przystanek rzecz, bo jej się nie uśmiecha do mnie z dzieckiem przyjeżdżać się obraziła 😂 napisała że nie musiałam tak ostro, a ja jej grzecznie napisałam, że mi się też nie uśmiecha brać dziecka i jechać na przystanek z rzeczą którą ONA chce kupić :| Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
Ja do pomidorowego daje troszkę czosnku jeszcze,bazylię
Maja wstała o 16 i jest marudna jakby chciała kupić spac, jest w piżamie, je i zobaczymy czy odpadnie... Wolałabym żeby jeszcze trochę polatala 😁 Zazwyczaj jak robię obiad to Maja śpi, jest tż albo biorę ja do kuchni i siedzi w krzesełku. Dziś gotowałam ogórkowa więc szybko poszło przygotowanie też gotuje Mai na dwa dniWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Sun, o właśnie czosnek jest spoko ale już nie dałam, bo miała w zupie.
Myślę, że Maja tak szybko Ci nie padnie 😂 Dracena a jak Cię denerwuje, że Igor wywala rzeczy z szafek to załóż blokady, ja kilka założyłam bo przytrzaskiwala palce. Dałam dziecku łyżkę do lodów i mam spokój od 10 minut 😂 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Zuzolka, masz rację, Maja tak szybko nie padnie 😂tż wraca za godzinę więc nie ma sensu żeby zasnęła nim wroci
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
No i już gargamel śpi. Mam nadzieję że lepiej będzie.
Zuzolka na dopalaczach jedzie ha Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Nowa, czyli Ty te dopalacze bierzesz, bo leoś na piersi 😂
|
|
|
|
#98 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki za info w sprawie tuli
a odnośnie wzoru to tez chce coś w miarę neutralnego żeby tz w razie czego tez mógł wyjść z młodym w nosidle na zewnątrz ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Dracena ja Cie rozumiem w tej kwestii. Moja niczym ba 10min sie nie zajmie. W krzesełku siedzi tyle ile trwa jej posiłek i ani minuty wiecej . Generalnie zupy to jednak najszybszy posiłek takze kciuki bys ogarnęła
![]() Nowa moja tez ostatnio ma takie turbo drzemki - 30min na cały dzien i koniec. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
1516559296543.jpg
Smacznego;-) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#101 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Dracena, kurcze no nie wiem, a drzemek nie ma? Ja gotue mając Natalke między nogami, bo się pląta ale nie nadepnę. Za to mąż wczoraj prawie nadepnąl bo nieprzyzwyczajony 😂
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Nowa, wygląda smakowicie
![]() Jak was czytam to się cieszę że Ala jest takim leniem chociaż dziś zaczęła trochę się przesuwać do przodu więc może i ruszy niedługo Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Już pojedzone a śniadanie na jutro w lodowce! 😋
Ja gotuję z małym w kuchni, on się bawi ą ja gotuję jak marudzi to chwilę noszę i znów wracam do gotowania. Ewentualnie puszczam muzę na to ma zajęcie 😆 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#105 |
|
Zadomowienie
|
Zuzolka, Sun, dzięki 🙂 kurcze, zrobiłabym ale nie mam skad wziąć fajnego pomidora. Moze zrobię ze zwykłym z warzywniaka...
Ja tez gotuje Rysiowi na dwa dni. Albo w międzyczasie jak sie bawi albo na drzemce. |
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Gosi a i ja robiłam na zwykłym pomidorze i do tego przyprawy- czosnek, bazylia, tymianek;-)
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Nowa co masz na sniadanie?
Ja dzis obieralam włoszczyznę z M na rekach. Wyszła mi dzis ta zupa mniam a chyba na kolacje spring rollsy ogarne ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
Trzeba sobie jakoś radzić, bo dziecko i my umarlibyśmy z głodu. Gotowanie w czasie drzemki, z nim międzyn nogami, z nim w bondolino. Dajemy rade, ale wiem, że przy diecie jest to dużo bardziej skomplikowane i czasochłonne. A przy okazji się spytam bo już dawno miałam ale ciągle zapominam. Jakie warzywa kupujecie dzieciom? Wiadomo, że wszystko co świeże jest teraz sprowadzane. Ja się w większości przerzuciłam na mrożone, ale sama nie wiem czy dobrze robie.
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Copy, czyli Ala rusza! Super. Natalka zaczynała właśnie od takiego dziwnego przesuwania się do przodu i np.20 cm na macie zajmowało jej 20 minut 😂
Dracena, ja zamawiam z lokalnego rolnika i co się trafi eko to eko, a jak nie to trudno ale też od rolnika. Te pomidory i botwinka były eko właśnie. A tego czego nie ma na rolniku daje mrożone ze sklepu np. groszek, brokuł, fasolka czy kalafior. Nowa, mniam, mniam ![]() Wolny wieczór 💃 Gosia, ja bym dała pomidora ze sklepu albo warzywniaka jeśli nie dawałaś jeszcze Rysiowi Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#111 |
|
Zadomowienie
|
Dracena, ja takie podstawowe warzywa jak marchewka, ziemniak, pietruszka mam od gospodarza, który je trzyma w chłodni i sprzedaje cały rok. Dynie zamrozilam w sezonie. Czasem daje coś z mrożonek, np. brokuła. Wydaje mi sie, ze mrożonki są ok.
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Ala podpiera się na łokciach i sunie resztę ciała do przodu. Coraz wyżej też podnosi pupę
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Raduska na razie tylko dorzuciłam TZtowi do koszyka na empiku ""Nie" z miłości". Jutro pracuję z domu, więc może ogarnę jeszcze jakiś bliskościowy koszyk na necie. Na chwilę obecną na pewno chcę self- reg, choć to podobno trudna do czytania książka.
Dracena ja cię z tą zywiolowoscia dziecka rozumiem. Jak tutaj piszecie, że jesteście w stanie wrzucić dziecko w krzesełko podczas gotowania (choćby na to 5 min), to ja się zastanawiam, czy zamiast dziecka w domu to nie mam jakiegoś tornada... Dzisiaj Pitul posiedział na podłodze w jednym miejscu tylko raz przez 10 minut i to tylko dlatego, że turlalismy do siebie piłeczkę... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde mam problem znowu z wagą Natalki. Może coś poradzicie. Ona je co 3h po 200-220g i to są duże porcje i je je tak raczej z musu a nie z chęci, muszę zagadywać, mamić bieluchem itp. żeby buzie otwierała, ale je, także to najważniejsze. Chodzi o to, że ona od jakis 2-3 tygodni nie dość, że nie przybrała na wadze to jeszcze lekko spadła. Teraz jest bardziej ruchliwa i wychodzi na to, że powinna jeść więcej, ale jak to zrobić jak wstaje przed 8 i je 8-11-14-17-20 :|
mam wrażenie że nie zdąży zgłodniec po takiej porcji do kolejnego karmienia a jeszcze dodać kolejne? Zupy robię takie, że łyżka stoi, wody to tam tyle co nic. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Copy, no to chyba czworaki próbuje super. Aha i jeszcze miałam pisać, że własnie ja chyba gorzej wspominam jak dziecko leżało, bo co chwilę stękała jak coś chciała i trzeba było zabawiać, a teraz jak coś chce to sama sobie bierze.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
Maja dziś chyba pół godziny w krzesełku siedziała 😂 dawałam jej różne rzeczy, ona wyrzucała i taka zabawa, potem włączyłam jej YouTube na chwilę to też się zajęła. Mam spokojne (póki co) dziecko. Mogłam spokojnie zostawić ją w salonie do tej pory i pójść wziąć prysznic, grzecznie się bawiła (miałam ją na widoku gdy miałam otwarte drzwi do łazienki). Teraz zaczęła się wspinać więc nie będę jej już spuszczać z oczu.
Copy, no super to Ala już na dobre chyba ruszyła ![]() Zuzolka, nie wiem co poradzić na to przybieranie. Może to takie jednorazowe wahanie wagi i za tydzień/ dwa znów waga wzrośnie. Może to właśnie też kwestia tego, że się więcej rusza ale czy powinna jeszcze więcej jeść to nie wiem. Mój kloc np je bardzo dużo i czuje, że jest coraz cięższa... czasami to się zastanawiam gdzie jej się to wszystko mieści jak po obiedzie się jeszcze za bananem ogląda i krzyczy żeby dawać. I że jej brzuch nie boli 😂 Też gorzej wspominam to jak leżała, najgorzej było w 4 i 5 miesiącu. Teraz jest w stanie się długo sama bawic bo jak coś chce to sobie to wezmie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez sunshine16 Czas edycji: 2018-01-21 o 21:28 |
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Kurczę Zuzolka nie wiem co Ci doradzić. Ja nie waże małego w domu także nie wiem ile przybiera. Ale chyba na tym etapie już nie będą tyle przybierać co?
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Dracena, warzywa używam mrozone, niektóre z targu, buraki ziemniaki, marchewkę itp biorę od rodziców bo mają swój ogródek
|
|
|
|
#118 |
|
Zadomowienie
|
Mamusie kwietniowe 2017 cz. IX
Midusia, to ja mam przeciwnie, Rysio potrafi wziąć sobie książeczkę i ją 15 min oglądać siedząc w jednym miejscu. Ogólnie on potrafi sie naprawdę długo czymś zabawić. W krzesełku tez posiedzi spokojnie pół godziny jeśli będę mu zmieniać zabawki, choc teraz to męczące, bo ma fazę na rzucanie wszystkim.
Zuzolka, to Natalka naprawdę sporo je. Wydaje mi sie, ze nie ma jak w nią wepchać więcej i to przecież nie o to chodzi, zeby ją na sile karmic jeśli nie chce. Moze warto jej zrobic jakieś badania pod kątem prawidłowego wchłaniania? Moze ona ma jakaś alergie, która sie tylko tak objawia? Tylko to mi przychodzi na myśl, ale ja sie nie znam i mogę gadać głupoty. Mam nadzieje, ze to tylko taka jej uroda, ale nie dziwie sie, ze sie martwisz. Wiadomo, ze nasze dzieci juz bedą coraz wolniej przybierać, ale jednak jeśli dużo je a waga spada to ja tez bym szukała przyczyny. ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Copy, brawo dla Ali, ewidentnie ruszyła i juz jej nie zatrzymasz ![]() ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- A i jeszcze co do przybierania to ja czytałam gdzies, chyba na alaantkowr blw, ze koło roku dzieci "przestają jeść", czyli zaczynaja jesc mniej niż wcześniej właśnie dlatego, ze kończy sie faza najszybszego wzrostu. To był cytat z jakiejś mądrej książki, nie to, ze autorka bloga to wymyśliła 🙂Wiec to nie jest do końca tak, ze dzieci stają sie bardziej ruchliwe wiec w związku z tym jedzą więcej, raczej mozemy sie spodziewać, ze bedzie odwrotnie. |
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
Sun, a tak z ciekawości co to znaczy że Maja je bardzo dużo? Ile razy dziennie je oprócz piersi i jakie mniej więcej ilości?
Nowa, tak, na tym etapie już mniej się przybiera, podobno od 10 do 12 miesiąca taka "norma" to 100-200g na miesiąc także malutko. Tylko tu chodzi o nieprzybieranie i spadanie :/ Gosia, dzięki tez, chyba faktycznie dam jej 2 tygodnie i jak nic nie przybierze to pójdziemy na badania. Bo ona już je tyle, że raz, że nie ma ochoty na więcej, dwa nie ma czasu, bo kiedy, trzy, jakbym dala więcej to by pękła. Ehhh ![]() A Rysio bardzo ładnie się sobą zajmuje w takim razie. Jak bywacie w Pepco to tam są książeczki dla takich maluchów z twardymi kartkami i Natalki ulubiona to z kolorami (w środku jest tylko 5 kolorow) i ma fajne rymowanki i pytania też typu: co jest zielone? Trawa i drzewa, co zielonego się jeszcze miewa? A teraz pomyśl jeszcze troszeczkę, jakie kolory były w książeczce?😂 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- Gosia, oki, dzięki, faktycznie dzieci rosły bardzo szybko a teraz wyhamowują tylko się martwię jak waga spada po prostu.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Tez mamy te książeczki z pepco
![]() Zuzolka, z wagą nie pomogę, jak je dużo to może taka po prostu uroda Natalki ze ma szybką przemianę materii? Zwłaszcza jak się więcej rusza... a na którym jest centylu? Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:43.

miało być spaghetti ale w końcu dałam kurczaka. Ugotowałam makaron, osobno kurczaka i osobno pomidora, wymieszałam wszystko, dodałam zioła i tyle. Ale szczerze mówiąc dobre to było.
też gotuje Mai na dwa dni

a odnośnie wzoru to tez chce coś w miarę neutralnego żeby tz w razie czego tez mógł wyjść z młodym w nosidle na zewnątrz 

chociaż dziś zaczęła trochę się przesuwać do przodu więc może i ruszy niedługo 
mam wrażenie że nie zdąży zgłodniec po takiej porcji do kolejnego karmienia a jeszcze dodać kolejne? Zupy robię takie, że łyżka stoi, wody to tam tyle co nic.