Nasze ulubione jogurty. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-18, 14:48   #91
nowa16
Raczkowanie

Dot.: Czy jogurty są zdrowe?

A czy możecie mi powiedzieć jaka jest bezpieczna dzienna dawka jogurtów naturalnych bez cukru (tzn. ile w ciągu dnia można ich zjeść). Ja mam czasami taki dzień, że potrafię zjeść około 7 kubeczków po 175 gram każdy. Niestety na drugi dzień mam brzuch jak "balon" i bardzo źle się czuję 9mimo, że nie jestem uczulona na laktozę).
nowa16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 16:00   #92
loneliness
Rozeznanie

7 kubeczków?! Ojej :P

Co za dużo to niezdrowo

Dla osób odchudzających się: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=127964

Dla Przekupek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=134950 - 13 sierpnia - DOKŁADKA!
loneliness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 16:26   #93
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Czy jogurty są zdrowe?

Cytat:
Napisane przez nowa16
A czy możecie mi powiedzieć jaka jest bezpieczna dzienna dawka jogurtów naturalnych bez cukru (tzn. ile w ciągu dnia można ich zjeść). Ja mam czasami taki dzień, że potrafię zjeść około 7 kubeczków po 175 gram każdy. Niestety na drugi dzień mam brzuch jak "balon" i bardzo źle się czuję 9mimo, że nie jestem uczulona na laktozę).
Pewnie nikt nie potrafi dokładnie określić bezpiecznej dziennej dawki, bo zależy to od organizmu i pewnie jeszcze innych czynników. Jak dla mnie to 2 jogurty na dzień wystarczą. Wszystko z umiarem, bo później kończy się to takimi konsekwencjami jak np. brzuch balon
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-31, 21:11   #94
sloneckoo
Zadomowienie

GG do sloneckoo

Cytat:
Napisane przez mika_shiri Pokaż wiadomość
Nie mylisz się Znalazłam kiedyś ten przepis w internecie i za każdym razem jak mam czas to robię sobie ten jogurt.
Trzeba podgrzać mleko, ale tylko troszeczkę. Niektórzy dodają jeszcze mleko w proszku, ale jak nie mam to po prostu nie dodaję i też wychodzi, tylko że rzadszy. Potem dodaję kubeczek jogurtu naturalnego. Następnie chowam pojemnik z jogurtem(musi być bardzo szczelny) w ciepłym miejscu, np.owijam kocem.
Zazwyczaj robię sobie zapas i chowam w słoiczkach. Dodatkowo dodaję zmiksowane truskawki, maliny, wiśnie-"własnoręcznie" mrożone. Niby zajmuje to wszystko sporo czasu, ale jaka przyjemność z jedzenia takiego jogurtu
Ważne: owoce i inne dodatki dajemy tuż przed jedzeniem, nie przed fermentacją.
musze sprobowac sobie zrobic taki jogurcik bo nigdy nie jadlam takiego domowej roboty jedynie ze sklepu
i oczywiscie dolaczam sie do milosniczek jogurtow
Stary 2007-02-01, 00:12   #95
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sloneckoo Pokaż wiadomość
musze sprobowac sobie zrobic taki jogurcik bo nigdy nie jadlam takiego domowej roboty jedynie ze sklepu
i oczywiscie dolaczam sie do milosniczek jogurtow
Witam

Ja swego czasu tak eksperymentowałam. Ale ostatnio czasu brak, więc kupuje gotowce
Stary 2007-02-01, 09:54   #96
drea
Raczkowanie

ja codziennie na snadanie i kolacje jogurt, a do tego platki fitness i wafle ryzowe. jakby mi ktos zakazal jesc jogurty to chyba bym sie pociela ....
drea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-01, 11:43   #97
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drea Pokaż wiadomość
ja codziennie na snadanie i kolacje jogurt, a do tego platki fitness i wafle ryzowe. jakby mi ktos zakazal jesc jogurty to chyba bym sie pociela ....
Nie no spokojnie Raczej nikt Ci nie zabroni

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-02, 09:18   #98
Sylvitta
Raczkowanie

Mam pytanko odnośnie jogurtu domowej roboty, tzn. ile dokładnie mam wziąć mleka na kubeczek jogutru (bo raz widziałam 0,5 a raz 2litry- z 2 litrów to chyba wyjdzie żadzizn) i czy mogę sobie zrobić na zapas, tzn. czy da się go przechowywać w lodóce przez jakiś czas i jak długo?
Sylvitta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-03, 19:36   #99
carolin0905
Przyczajenie

Ja polecam ten przepis-chyba juz go tu umieszczalam ale przypomne, bo proporcje sa idealne
Skladniki
-mleko uht 1l. 0% lub 0.5%
-odtluszczone mleko w proszku
-maly jogurt danon lub jakis inny jogurt naturalny

mleko podgrzewamy w garnku do temperatury okolo 40-50C zdejmujemy szybciutko garnek z kuchenki
wsypujemy 5 duzych lyzek mleka w proszku
dodajemy jogurt naturalny
mieszamy i wlewamy do 2 sloiczkow
gdy jogo jest w sloiczkach zawijamy je szczelnie w kolderke by nie stracily ciepla na 8h
w tym czasie zgestnieje i po 8h chowamy do lodowki lub od razu jemy

Gdy robilam go pierwszy raz wydawało się to takie proste
ale pojawily sie pytania
Jak stwierdzić , że mleko ma już to 40-50% +zrobiłam ,,na oko
Potem mleko w proszku+to się rozpuściło bez problemu
Ale jogurt mam wrażenie że się ugotował, ciągle pływały kawałki
Potem osiem godzin w ciepełku
Po ośmiu godzinach dalej był cosik przyrzadziutki.
Wylać nie wylałam zostawiłem na blacie kuchennym i o nim zapomniałam o nim
Zgęstniał na 3 dzień.
Zjadłam , żyję , kłopotów żołądkowych nie było.
Tak więc jak po ośmiu godzinach nie zgęstnieje to trzeba poczekać.
Polecam jest PRZEPYSZNY!!!!
carolin0905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-04, 08:56   #100
Sathi
Zakorzenienie

Ja się przyzwyczaiłam do naturalnego jogurtu Danone Zot, taki w niebieskim opakowaniu, bez cukru, jest pyszny, gęsty.
Słodkie już przestały mi smakować, jakieś takie sztuczne w smaku są i strasznie słodkie, dopiero teraz to widzę jak przestawiłam się na naturalne.

MIŁEGO DNIA
Sathi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-20, 14:05   #101
olkaa_pw
Rozeznanie

odgrzebałam ten temat, żeby nowego nie zakładać
otóż widzę, że nie tylko ja tutaj kocham jogurty.. no i tu pojawia się pytanie: jak je wcisnąć w menu dzienne? bo nie ukrywam, że wolę taki solo, bądź z niewielkim dodatkiem, typu orzeszek, otręby.. II śniadanie?
olkaa_pw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-25, 20:19   #102
Dinulka
Zakorzenienie

Question Jogurt naturalny

dziewczyny od jakiś 2 miesięcy jem codziennie jogurt naturalny danone. włączyłam go do swojego jadlospisu, gdy się zabrałam za odchudzanie. najpierw były to małe kubeczki po 250 g, któe starczały mi na 2 dni... teraz jeden kubek 400g starcza mi na jeden dzień, może troszkę go zostaje na następny... Dodaję jogurt do obiadów, polewam nim warzywa (te mrożone na patelnię), ryż, robię z nim pomidory itp... jem go też tak o łyżeczką w ramach przekąski... i zastanawiam się czy to nie jest lekka przesada i czy on nie wnosi teraz więcej szkody niż pożytku...? z góry dziękuję za odpowiedzi
Dinulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-26, 16:18   #103
agacior89
Zakorzenienie

GG do agacior89

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
Widzę, że lubimy te same smaki jogurtów jogobella Ja do tego zestawu dorzucam jeszcze bananowy

Różne rzeczy się słyszy. Ja nic złego o jogurtach jogobelli nie słyszałam, w przeciwieństwie do jogurtów bakomy do której dodawali żelatynę (chyba każdy słyszał o tej aferze z żelatyną...) No ale plotki plotkami i tak naprawdę to do końca nikt nie wie co w tych jogurcikach siedzi Co nie zmienia faktu, że ja je poprostu uwielbiam
Te jogurciki light mają jakiś taki dziwny smak, wogóle mi przez przełyk nie przechodzą. Już wiem czemu, to pewnie ten słodzik.
jaka jak jaka afera? Ja wiem tyle że dodają żelatynę o to WIDAC, ale żeby az jakaś afera? Napisz coś wiecej

Cytat:
Napisane przez mika_shiri Pokaż wiadomość
Danone rzeczywiście dodaje soję genetycznie modyfikowaną. Niby wydał oświadczenie, że takowej nie używa, ale trochę się wkopał, bo kupuje soję od firmy, która słynie ze sprzedaży soi modyfikowanej genetycznie. Sieroty, nie potrafią porządnie kłamać
Ja odkąd się dowiedziałam, że używają soli transgenicznej nie jem ich jogurtów. Boję się, że wyrośnie mi trzeci cycek Tak na powaznie: to nic im nie można im udowodnić ani ich sprawdzić, więc do końca nie wiadomo co za świństwa wrzucają do jogurtów.
Z DANONEM PRECZ!!! Swego czasu pracowąłam jako hostessa, dla Danona własciwie, i przy okazji poznawania tej całej otoczki reklamowej sama się przekonałam, co się za reklamą kryje... Wyliczać można długo ale w skrócie mówiąc NIE WIERZCIE W NIC co wam mówią w tych reklamach. O soi nie słyszałam, wiem na pewno, że te całe formuły mocnych kości,baterie probiotyczne i tak dalej to jedynie wymysł producentów....
agacior89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-26, 18:05   #104
Milka19
Zakorzenienie

Wink Dot.: Czy jogurty są zdrowe?

Bakoma kupowała swego czasu żelatynę ze Zgierza

http://uwaga.onet.pl/szukaj.html?q=bakoma
Stary 2007-09-26, 18:37   #105
agatka-a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agacior89 Pokaż wiadomość
Z DANONEM PRECZ!!! Swego czasu pracowąłam jako hostessa, dla Danona własciwie, i przy okazji poznawania tej całej otoczki reklamowej sama się przekonałam, co się za reklamą kryje... Wyliczać można długo ale w skrócie mówiąc NIE WIERZCIE W NIC co wam mówią w tych reklamach. O soi nie słyszałam, wiem na pewno, że te całe formuły mocnych kości,baterie probiotyczne i tak dalej to jedynie wymysł producentów....
apisz cos wicej na ten temat bo to ciekawe
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-06, 19:30   #106
rozmarynek
Zadomowienie

fajny watek. odswiezam

Albert Einstein

rozmarynek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 20:41   #107
ehe
Raczkowanie

jogurt naturalny

Jaki jest wedlug Was najlepsyz jogurt naturalny.? Bo ja wlasnie poszukuje takiego, ktory by mialm najwiecej białka. Zaznaczam od razu, ze nie znalalzlam podobneog tematu na forum, chyba ze gdzies w watku jakims ten temat bylm poruszany. A jak na razie najlepszy jjogurt naturalny jaki ja znalalzlam to Jogurt Naturalny Zott bez cukru w 100g:
65kcal
białko: 4,7 g
ww: 4,7 g
tłuszcz: 3 g
Najgorszy dla mnie chyba jest z Bakomy, a ten Zot naprawde pyszny
ehe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 21:51   #108
truskaffka
Zakorzenienie

Dot.: jogurt naturalny

Zott lubie ale ten prawdziwy grecki tez nie wiem jaki ma sklad...bo akurat nie mam go w lodowce
and it teases you every night (..)
truskaffka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-19, 13:34   #109
Nikaa1990
Wtajemniczenie

Dot.: Jogurt naturalny

Cytat:
Napisane przez Dinulka Pokaż wiadomość
dziewczyny od jakiś 2 miesięcy jem codziennie jogurt naturalny danone. włączyłam go do swojego jadlospisu, gdy się zabrałam za odchudzanie. najpierw były to małe kubeczki po 250 g, któe starczały mi na 2 dni... teraz jeden kubek 400g starcza mi na jeden dzień, może troszkę go zostaje na następny... Dodaję jogurt do obiadów, polewam nim warzywa (te mrożone na patelnię), ryż, robię z nim pomidory itp... jem go też tak o łyżeczką w ramach przekąski... i zastanawiam się czy to nie jest lekka przesada i czy on nie wnosi teraz więcej szkody niż pożytku...? z góry dziękuję za odpowiedzi
Myślę, że jeśli nie jesteś na redukcji, 400 gram jogurtu na dzień to wcale nie jakas tam wyolbrzymiona dawka

30.37.45
75.74.50
Nikaa1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-28, 07:48   #110
Ather
Zakorzenienie

Co prawda na R powinno się unikac smakowych jogurtów, ale... nie wszystkie się tu odchudzają dlatego napiszę co nieco o moim najnowszym odkryciu
Ostatnio kupiłam 400 g, jogurtu hawajskiego - od razu stał się moim ulubionym zaraz po naturalnych. Kompozycja migdałów, ananasa, pomarańczy i jeszcze innych smaków. Miód cud z tej serii (Primello) jest m.in. jeszcze jeżynowo waniliowy.
Firma Elmilk
naprawdę polecam
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 09:16   #111
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
Co prawda na R powinno się unikac smakowych jogurtów, ale... nie wszystkie się tu odchudzają dlatego napiszę co nieco o moim najnowszym odkryciu
Ostatnio kupiłam 400 g, jogurtu hawajskiego - od razu stał się moim ulubionym zaraz po naturalnych. Kompozycja migdałów, ananasa, pomarańczy i jeszcze innych smaków. Miód cud z tej serii (Primello) jest m.in. jeszcze jeżynowo waniliowy.
Firma Elmilk
naprawdę polecam
Odwiedziłam strone producenta i wyglądają pysznie
Stary 2007-12-28, 09:23   #112
vorka
Raczkowanie

A ja uwielbiam nabiał i wszystko z tym związane :P
Mleko, ser biały, ser żółty, ser topiony, pleśniowy, jogurty, maślanki, kefiry... pcyha!
Nie wyobrażam sobie życia bez tego, dla mnie śniadanie to właśnie jakies płatki z mlekiem, kanapki jem z serem bo mięsa nie lubię, jogurty to dla mnie normalna przekąska...

Ktoś tam pisał, że po odstawieniu nabiału poprawia się cera... trochę dziwne, ale jak ja piłam przez 3 miesiące codziennie litr mleka to miałam idealną cerę, bez trądziku itd... aż się sama dziwiłam.

A najlepsze jogurty są bieszczadzkie, wg mnie mają najmniej tego wszystkiego sztucznego, poza tym są bardzo smaczne, a co najważniejsze nie grzeszą ceną też.

vorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 09:27   #113
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vorka Pokaż wiadomość
A ja uwielbiam nabiał i wszystko z tym związane :P
Mleko, ser biały, ser żółty, ser topiony, pleśniowy, jogurty, maślanki, kefiry... pcyha!
Nie wyobrażam sobie życia bez tego, dla mnie śniadanie to właśnie jakies płatki z mlekiem, kanapki jem z serem bo mięsa nie lubię, jogurty to dla mnie normalna przekąska...

Ktoś tam pisał, że po odstawieniu nabiału poprawia się cera... trochę dziwne, ale jak ja piłam przez 3 miesiące codziennie litr mleka to miałam idealną cerę, bez trądziku itd... aż się sama dziwiłam.

A najlepsze jogurty są bieszczadzkie, wg mnie mają najmniej tego wszystkiego sztucznego, poza tym są bardzo smaczne, a co najważniejsze nie grzeszą ceną też.
Ja też uwielbiam wszelkie serki, sery, jogurty i mleko - najlepiej w budyniu lub mannie
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 15:05   #114
olkaa_pw
Rozeznanie

Cytat:
Firma Elmilk
naprawdę polecam
ma kawałki owoców?
G.

licencjuszka resocjalizacji.
przyszła pani mgr, psychoterapeutka i dancehall queen
bo miłość jest silniejsza niż śmierć.

http://www.nowakadriana.blog.int eria.pl/
Stary 2007-12-28, 15:38   #115
(:Iza:)
Wtajemniczenie

a ja ostatnio zajadam sie naturalnym z dodatkiem muesli, otrębów i cynamonu polecam taki zestaw
(:Iza:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 20:43   #116
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olkaa_pw Pokaż wiadomość
ma kawałki owoców?
niewielkie ale zdarzają się.
Stary 2007-12-29, 13:32   #117
olkaa_pw
Rozeznanie

Cytat:
niewielkie ale zdarzają się.
nie znoszę kawałków owoców, dlatego pytam
te wszelkie jogobelle.. a fuj
G.

licencjuszka resocjalizacji.
przyszła pani mgr, psychoterapeutka i dancehall queen
bo miłość jest silniejsza niż śmierć.

http://www.nowakadriana.blog.int eria.pl/
Stary 2007-12-29, 13:38   #118
tamonita
Zakorzenienie

Cytat:
Firma Elmilk
naprawdę polecam
I tak go u mnie nie ma, ale zapytam
A jak stoi pod względem kalorycznym ?

Btw. a ja lubie jogobelle light truskawkową za to nie przepadam za ananasową
i wogóle jestem totalną fanatyczką nabiału... serki homo, wiejskie, jogurty owocowe, naturalne, twarogi, sery żólte, topione itd... uwielbiam, jedyne czego nie lubie z nabiału to:... mleko za to np. budyń i kakao tez uwielbiam
Nasz Dzień: 04.08.2012 r. http://www.suwaczek.pl/cache/d5ce1e934e.png

Niech się stanie... !
KCP

tamonita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-29, 13:41   #119
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olkaa_pw Pokaż wiadomość
nie znoszę kawałków owoców, dlatego pytam
te wszelkie jogobelle.. a fuj
dlatego tak jak napisałam - w tym są śladowe ilości kawałków, jak już to pomarańczy bodajże no i migdałów.

Cytat:
Napisane przez tamonita Pokaż wiadomość
I tak go u mnie nie ma, ale zapytam
A jak stoi pod względem kalorycznym ?

tak samo jak zwykła jogobella, nie light
Stary 2007-12-29, 13:44   #120
tamonita
Zakorzenienie

Cytat:

tak samo jak zwykła jogobella, nie light
No wiem, wiem... ale tak mnie kusiło aby spytać
Ja nadal jem tylko jogobelle light Jakoś cięzko mi przejść na zwykła I to chyba ze względu na ilość kalorii Normalnie musze się przyznać do tego sama przed sobą
Nasz Dzień: 04.08.2012 r. http://www.suwaczek.pl/cache/d5ce1e934e.png

Niech się stanie... !
KCP

tamonita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości