A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-07-08, 21:34   #91
lain
Zakorzenienie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

a ja ksiazek prawie nie kupuje, bo dzialam na 3 duze i dobrze zaopatrzone biblioteki, tak ze wlasciwie co chce to mam
w domu nie ma gdzie juz tego trzymac (juz teraz czesc lezakuje w piwnicy, bow domu sie nie mieszcza), nio i sa inne wydatki totez chadzam do biblioteki najlepsze rozwiazanie
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-09, 12:42   #92
rachela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ami
Ja książek kupuję mało, chociaż czytam dużo. Od kupowania powstrzymują mnie względy mieszkaniowe: u mnie w domu już nie ma miejsca na nowe książki. I tak te zebrane przez rodziców zjamują nam połowę przestrzeni życiowej.
Ami, skąd ja to znam
U mnie półki się uginają, w pokoju rodziców dwu i pół metrowe półki zawalone całymi seriami... Dobrze, że mamy wysokie mieszkanie, bo z moją klaustrofobią nabawiłabym się czegoś nieciekawego
Tak więc - nie licząc tego, co mieć muszę i basta (poezja) - muszę się ograniczać. Ale już snuję plany, co to będzie, jak z TŻ znajdziemy się na własnych śmieciach... Taa, łóżko, lodówka, jego rower i moje książki

Oscar Wilde
rachela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-09, 14:07   #93
psycha
Zakorzenienie

GG do psycha

Na ksiazki wydaje srednio 30 zl na miesiac.. nie potrafie sie opanowac Chwilowo mam ponad 300 szt ..taka mala biblioteczka dla siebie Kupuje je na allegro, w ksiegarniach sa za drogie... :/
Najwiecej wydalam w przeciagu ostatnich miesiecy.. ok 700zl na wybrane pozycje lema z dziel zebranych..
psycha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-09, 19:20   #94
shachownica
Zakorzenienie

dziękuję za informację o wyd.lit. nie wiedziałam, że urządzają takie promocje. ja polecam stronę zysku, starsze pozycję, tak sprzed roku są sprzedawane za pół ceny, a kupując książki z normalnej oferty nie płaci się za przesyłkę.

allegro jest nieocenione jeśli chodzi o polowanie na oryginalne wydania, owszem niektórzy życzą sobie ceny z kosmosu, ale zazwyczaj ceny paperbacków wahają się od 6 do 20 złotych. ja ustawiłam sobie limit, więcej niż 10 zł nie płacę i nie narzekam na brak okazji

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-09, 20:29   #95
psycha
Zakorzenienie

GG do psycha

Jest wiele mniejszych ksiegarni internetowych w ktorych ceny ksiazek np. dziel platona sa o 10 zl nizsze niz na allegro..warto zatem sprawdzac Zas na allegro spotyka się ksiazki "unikaty" ktorych w ksiegarni nie znajde, poniewaz zostaly wydane X-dziesiat lat temu...i to wszystko za smieszne ceny hihi szczegolnie latem kiedy malo kto mysli o czytaniu ksiazek Lema kupowalam na allegro (tam i pracownicy WL dzialaja na wlasna kieszen) . Dla porownania taka summa technologiae kosztuje w WL ok 60zl a na allegro kupilam za 35 Ksiegarnie zadko odwiedzam...
Stary 2006-07-09, 21:15   #96
olunias
Raczkowanie

GG do olunias

dla zainteresowanych Pań podaję login tego pana od książek z wydawnictwa Muza o którym pisałam wcześniej. Login tego pana to "irekwal", ale tak jak pisałam on wystawia książki co jakiś czas i warto go sobie dodac do ulubionych i zaglądać co jakiś czas.Ja naprawdę kupiłam u niego już sporo książek i jestem zawsze zadowolona bo książki są nowe. A jeśli on pisze że są używane to są to po prostu zwroty z księgarni.
Poza tym często zaopatruję się w księgarni internetowej www.kkkk.pl (teraz jest fajna promocja na książki Irvinga) lub www.bookservice.pl (chyba nie ma tańszych księgarni)
Stary 2006-07-09, 22:32   #97
pink69
Zakorzenienie

Ja na książki nie wydaję nic,bo wypożyczam z biblioteki Baardzo dużo czytam

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-10, 16:51   #98
psycha
Zakorzenienie

GG do psycha

Tania ksiegarnia dedalus Ksiazki za grosze mozna powiedziec

http://www.dedalus.pl/ ksiazki od 2 zł Nie broszurki, tylko ksiazki Promocje typu z 26 zł na 5 zł
Stary 2006-07-10, 17:26   #99
elsi
Zakorzenienie

Znam w realu To sklepy "Tania książka" w których regularnie się pojawiam Fajnie mieć na nich internetowe namiary, bo ciągle zapominam kartki z moimi niepełnymi cyklami książek. A teraz sobie mogę sprawdzić on-line czego mi brakuje.
Dzięki Psycha!
elsi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-14, 21:38   #100
Anahstasia
Zakorzenienie

A oto moje najnowsze nabytki, o których opowiadałam + dwa tomy Jeżycjady z wizażowej wymiany
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-15, 11:28   #101
Asiek_
Przyczajenie

Hmmm- nawet jakbym chciała kupić jakąś książkę to nie mam zielonego pojęcia gdzie bym ją upchnęła- wszystkie regały zapchane ! We wrześniu może trochę sprzedam starych podręczników, ale na ich miejsce trzeba będzie kupić nowe i pewnie grubsze- w końcu to już będą studia a nie liceum. Poza tym pamietam jeszcze czasy kiedy książki były tanie jak barszcz, mam mnóstwo książek które kupiłam wtedy za 2 lub 3 zł a teraz zanim coś kupię to muszę dwa razy pomysleć- 30 zł to już pieniądz.
Asiek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-15, 19:06   #102
i_n_e_s
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pink69
Ja na książki nie wydaję nic,bo wypożyczam z biblioteki Baardzo dużo czytam
Ja tak samo, czasem od znajomych. Czytam dużo, na razie nie zarabiam więc nie mam pieniędzy na wszystkie książki które bym chciała mieć
i_n_e_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-20, 17:29   #103
natalas5
Zadomowienie

ja miesiecznie wydaje na ksiazki 100zl, kocham czytac.. w bibliotekach jakos niemoge znalesc teog co mnie interesuje przewaznie maja stare ksiazki,ale ja na ksiazki se nigdy nie zalowalam i nie bede zalowac, moge chodzic glodna brudna gola ale ksiazke musze kupic
natalas5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-21, 11:33   #104
olunias
Raczkowanie

GG do olunias

ja w przeciągu kilku ostatnich dni kupiłam sobie:
John Steinbeck-"Grona gniewu"( na Allegro)
John Steinbeck-"Autobus do San Juan"(tez na Allegro, bo w księgarniach nigdzie jej nie ma, ze względu na to że nie była wznawiana przez wiele lat)
Bret Easton Ellis- "Księżycowy park"( to jest ten sam autor który napisał "American psycho", na ta ksiązke tez się zreszta juz czaję)
Stary 2006-07-25, 19:29   #105
Anahstasia
Zakorzenienie

Chociaż się zarzekałam, że na razie nic więcej, nie dotrzymałam słowa Premia kwartalna znowu poszła na przyjemności A oto one:
- Mary Higgins Clark:'Zanim się pożegnasz', 'Najdłuższa noc', 'Moja słodka Sunday', 'Dom nad urwiskiem'
- John Irving: 'Czwarta ręka', 'Wymyślona dziewczyna', 'Syn cyrku'
- Ryszard Kapuściński 'Ten Inny' (ta książka z wymiany
- Carlos Ruiz Zafon 'Cień wiatru'
- Stanisław Lem 'Rasa drapieżców. Teksty ostatnie'
- Richard Mason 'Świat Suzie Wong'
- dr Joyce Reardon 'Czerwona róża. Z dziennika Ellen Rimbauer'
- Andrea Levy 'Wysepka'

I w ramach prezentu imieninowego od TŻta - mój najukochańszy Jasper Fforde: 'The well of lost plots', 'Something rotten', 'The big over easy'.

A teraz właśnie pakuję część tych skarbów i wybywam na 3 tygodniowe wakacje do Włoch

Do zobaczenia w sierpniu!
Stary 2006-07-25, 21:27   #106
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Ana Ty maniaczko Miłego urlopowania. Może tak po powrocie cykniesz fotkę całej swojej biblioteki? Z chęcią nacieszę oczy.

"Ludzie nie zdają sobie sprawy jak mało istnieją" Leo Lipski
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-26, 17:15   #107
primavera
Zakorzenienie

u mnie z wydatkami na ksiażki różnie...ale zawsze zbyt mało, niż bym chciała

Bazuję głównie na bibliotece (mam zaprzyjaźnione bibliotekarki; zawsze daja "cynk" o nowościach ), jeśli bardzo mi zależy na jakiejś książce-jestem w stanie wydać nawet sporą sumę.

Ostatnio poluję na wydania "Literatury na Obcasach" i "Literatury w spódnicy" czy jakoś tak - są wydawane po 2 książki w cenie jednej - tak więc za 10 zł mam dwie ksiązki.
Może i ich poziom nie jest porywający, ale teraz akurat mi tego trzeba (po męczącej sesji, obronie i po całym dniu w pracy), poza tym można wśród nich spotkać tzw perełki
Tym sposobem w ciągu ostatnich 2 miesiecy przybyło mi 10 książek

(muszę gdzieś tylko wyczaić, co ile są takie "dwupaki" w sprzedaży- zazwyczaj trafiam na nie przypadkiem).
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-26, 17:22   #108
paulakrk
BAN stały

GG do paulakrk

Cytat:
Napisane przez primavera

(muszę gdzieś tylko wyczaić, co ile są takie "dwupaki" w sprzedaży- zazwyczaj trafiam na nie przypadkiem).
Często tego typu promocje są w Empiku.
Wiele razy kupowalam tam trzy książki w cenie dwóch.
Zawsze to parę groszy 'do przodu'
paulakrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-26, 20:04   #109
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalas5
w bibliotekach jakos niemoge znalesc teog co mnie interesuje przewaznie maja stare ksiazki
tez tak myslalam, dopoki chodzilam do osiedlowki i nie wychylalam sie dalej. teraz dzialam na 3 biblioteki (m.in. Jagiellonke i AP) i tam mam wlasciwie co tylko zechce wczesniej niestety nie bylo tak kolorowo, bo jako nie-studentka nie moglam sie zapisac wiec obecnie wydaje na ksiazki tyle co na roczna oplate w tych bibliotekach - lacznie jakies 15-16 zl
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-27, 15:42   #110
indygo
Rozeznanie

ja przeważnie też buszuję w bibliotekach, rok i 2 lata temu latem szalałam na allegro [Hłasko, Cortazar], do dziś jeszcze tam sprawdzam najpierw, kiedy szukam unikatów... pamiętam, jak właściwie dla żartu wpisałam w wyszukiwarce "Opowiadania brazylijskie", bo akurat mi się przypomniało, że kiedyś czytałam... i były! oczywiście, tanie jak barszcz

oprócz tego, antykwariaty, tania książka.. a w zeszłym tygodniu, jeszcze na wakacjach, odkryliśmy z moim mężczyzną, że w Suwałkach istnieje jeszcze coś takiego jak Dom Książki!! grzechem byłoby w tak kultowe miejsce nie zerknąć.. więc spędziliśmy tam parę godzin [przeleciało!] on kupił Boya - Żeleńskiego i jeszcze jakieś 2 "kabaretowate" pozycje, a ja, ostatnio zakochująca się w moim Śląsku, "Pokład Joanny" Morcinka i "Bery i bojki" Ligonia [w sumie dałam 14 zł]

achh, książki... gdyby tak można było nie jeść...
Stary 2006-08-01, 16:38   #111
indygo
Rozeznanie

i dzisiaj kolejny nabytek, w naszej bibliotece: "Listy z podróży" Jeremiego Przybory za 1 zł
bo Przybora i Starsi Panowie to mój kolejny fioł, gdybyście coś miały do odstąpienia, dajcie znać koniecznie!!
Stary 2006-08-01, 16:51   #112
kulbit
Zakorzenienie

Moge powiedziec ile wydałam ostatnio Dokładnie w niedziele poszło 150 zł. w EMPIKU Ale dostałam rabacik bo jedna z książek była mojego męża i miała nieznaczne slady czytania wiec pan dał rabacik na wszystkie ksiazeczki
Do tego udało mi sie kupic jedna z ksiażek Kosinskiego, której akurat nie posiadam ani nie czytałam nawet za 11,90!! Jakas taka połka z przecenionymi ksiazkami była Zakupy udane
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-13, 15:32   #113
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joasiaa
Ana Ty maniaczko Miłego urlopowania. Może tak po powrocie cykniesz fotkę całej swojej biblioteki? Z chęcią nacieszę oczy.
Joasiu, dzięki!
Z obfotografowaniem całości mam problem o tyle, że 90% książek mam spakowanych w folie i pochowanych w kartonach, gdyż w domu nie mam na nie miejsca, a z racji trwającej już od roku przeprowadzki zagranicę, systematycznie je wywożę razem ze mną Co najwyżej mogłabym pstryknąć fotki tym, kupionym niedawno, zebranym w witrynce

A tak nawiązując do tematu wątku, to we wrześniu obiecałam sobie przeznaczyć trochę gotówki na nowe pozycje Na pewno kupię 'Cień Poego' Pearla, 'Czarną polewkę' Musierowicz, 'Śmierć króla Tsongora' Gaude i jeszcze jakieś 2 tytuły Tylko jakie wybrać, skoro kilkaset przychodzi mi na myśl?

Buziaki!
Stary 2006-08-19, 20:37   #114
Anahstasia
Zakorzenienie

Tak jak obiecałam, fotki tego co mam na chwilę obecną w pokoju Pomimo moich zapewnień, że żadnych nowych książek do września, już mam 5 nowych, a w najbliższych dwóch tygodniach kolejnych kilka przyjdzie do mnie z wymian targowiskowych Jak je zbiorę razem to obfotografuję i opiszę, bo dostanę parę pozycji, którymi się zainteresowałam całkiem przypadkowo, a które zdają się być ciekawe i warte poznania

Buziak!
Stary 2006-08-19, 21:25   #115
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Ana ja to juz chyba zostane Twoim etatowym szpiegiem-oglądaczem. Nie dość że z rozkoszą ogladam Twoje nabytki z kolorówki to teraz jeszcze z przyjemnością pogapie się na Twoją biblioteczke. Orgia jak nic

Zrobie zdjęcie mojej kolekcji ale najpierw to ja musze w niej posprzatać.

"Ludzie nie zdają sobie sprawy jak mało istnieją" Leo Lipski
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-20, 12:41   #116
shachownica
Zakorzenienie

postanowiłam stawić w końcu czoło swoim nowym nabytkom do tej pory byłam przekonana, że kupuję mało książek i niewiele na nie wydaję, pod wpływem tego wątku spojrzałam na półczkę z nowymi książkami czekającymi na swoją kolej i ... się przestraszyłam ale teraz jestem dzielna i stawię czoło rzeczywistości; moje
nowe książki:
kathy reichs 'fatal voyage'
jacqueline winspear 'maisie dobbs'
j-c izzo 'total cheops'
peter robinson 'w mogile ciemnej'
nevada barr 'liberty falling'
hakan nesser 'kim novak nigdy nie wykąpała się w jeziorze genezaret'
dodam tylko, że większość książek kupiłan na allegro, więcej grzechów na razie nie pamietam ( przesyłki jeszcze do mnie nie doszły) ale jak będzie trzeba to o nich napiszę

twory i potwory

Stary 2006-08-20, 14:46   #117
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joasiaa
Ana ja to juz chyba zostane Twoim etatowym szpiegiem-oglądaczem. Nie dość że z rozkoszą ogladam Twoje nabytki z kolorówki to teraz jeszcze z przyjemnością pogapie się na Twoją biblioteczke. Orgia jak nic

Zrobie zdjęcie mojej kolekcji ale najpierw to ja musze w niej posprzatać.
Dzięki Joasiu
To teraz ja z niecierpliwością czekam na zdjęcia Twoich skarbów

Cytat:
Napisane przez shachownica
postanowiłam stawić w końcu czoło swoim nowym nabytkom do tej pory byłam przekonana, że kupuję mało książek i niewiele na nie wydaję, pod wpływem tego wątku spojrzałam na półczkę z nowymi książkami czekającymi na swoją kolej i ... się przestraszyłam ale teraz jestem dzielna i stawię czoło rzeczywistości; moje
nowe książki:
kathy reichs 'fatal voyage'
jacqueline winspear 'maisie dobbs'
j-c izzo 'total cheops'
peter robinson 'w mogile ciemnej'
nevada barr 'liberty falling'
hakan nesser 'kim novak nigdy nie wykąpała się w jeziorze genezaret'
dodam tylko, że większość książek kupiłan na allegro, więcej grzechów na razie nie pamietam ( przesyłki jeszcze do mnie nie doszły) ale jak będzie trzeba to o nich napiszę
Shachownico, to ja mam prośbę - jak przeczytasz Izzo, napisz czy Ci się podobał Też się do niego przymierzam, ale jakoś nie mogę dotrzeć, bo zawsze coś innego staje mi na drodze

Buziaki
Stary 2006-08-20, 16:27   #118
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia
Shachownico, to ja mam prośbę - jak przeczytasz Izzo, napisz czy Ci się podobał Też się do niego przymierzam, ale jakoś nie mogę dotrzeć, bo zawsze coś innego staje mi na drodze

Buziaki
skończyłam juz ją czytać i muszę przyznać, że to bardzo dobra książka, taka bardzo w stylu chandlera ale właśnie dlatego pozostałe części tej trylogii nieprędko do mnie trafią, bo rzadko mam ochotę na takie depresyjne opowieści i ta zaspokoiła moje potrzeby na jakieś pół roku i mimo, że cenię styl autora to strasznie mnie irytuje główny bohater, twardziel z miękkim sercem, który albo ma kaca, albo jest pijany, albo właśnie będzie pił. mi się źle czyta książki, w której nie jestem w stanie polubić bohatera, ale to taki mój bzik, a książka jest naprawdę dobra.

mam pytanie anahstasio, czytałaś może książki fred vargas?

twory i potwory

Stary 2006-08-20, 17:27   #119
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia
Question Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez Anahstasia
- wszystkie 3 tomy Susanny Clarke 'Jonathan Strange i pan Norrell' - kilkanaście osób mi polecało tę serię, aż w końcu uległam

Pozdrawiam!
I jakie wrazenia po przeczytaniu? Zastanawiam sie nad kupnem serii

czarownicagosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-20, 17:54   #120
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Razem z Lubym najczęściej kupujemy książki w merlinie - średnio 1-2 przesyłki miesięcznie po kilka książek w każdej.
Do tego czasem kupujemy w księgarniach na mieście, jak coś upatrzymy i musimy mieć od razu
Książek mamy sporo, na pewno na małą biblioteczkę by wystarczyło
Głownie kupujemy fantastykę, aczkolwiek ja ze steraych czasów mam sporo pozycji literatury pięknej. No i sporo ksiązek naukowych i zawodowych.

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości