"Wyjście" z diety - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-06, 17:52   #91
martikya
Raczkowanie

Dot.: Jak wyjsc z diety 1000 kcal bez jojo?

Cytat:
Napisane przez italiaanka Pokaż wiadomość
Było nie zaczynać, bo taka dieta to nic dobrego, ale skoro już po ptakach... nie rzucać sięna jedzenie, a stopniowow dodawać kalorie aż dojdziesz do swojego zapotrzebowania...
Nie zgodze sie z ta wypowiedzia...
Moim zdaniem jest to najlepsza dieta. Jest najbardziej naturalna i najbardziej zgodna z organizmem ludzkim..A jej efekty -jesli sie ja stosuje dobrze- zostaja na zawsze.Jest to dieta ,ktora stosuje sie dlugo -dieta silnej woli.Nie dla slabych psychicznie..

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Cytat:
Napisane przez halfsara Pokaż wiadomość
jezeli cwiczysz to mozliwe ,ze po prostu twoja masa miesniowa sie zwieksza, miesnie waza wiecej niz tluszcz. Nie patrz tylko na wage, bierz pod uwage tez wymiary.
No wlasniemiesnie sa ciezsze niz tkanka tluszczowa. Ale o wiele zdrowiej byc dziesiec kilo ciezszym przez mase miesniowa nic o piec przez tk. tluszczowa
martikya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-28, 11:37   #92
cherrymuffin
Przyczajenie

Dot.: "Wyjście" z diety

Właśnie wolałam już wcześniej poszukać jak wyjść z diety, na której na razie jestem, bo nie chciałabym być ofiarą efektu jojo. Dzięki za te pomocne informacje
Stary 2010-05-08, 00:37   #93
Abigay
Raczkowanie

Czesc dziewczyny

a mzoe ktoras z Was wychodzila z diety cambridge ta metoda co tydzien + 100- 200 kalorii?. ja jestem na cambridge 560 kalorii, wiem ze to malo, ale ta dieta zawiera wszystkie witaminy i mineraly, ..i wlasciwie to jedyna dieta na ktorej jeszcze chudne, (za duzo w zyciu diet i jojowania), teraz postanowilam ze bede wcyhodzila dluzej i mądrzej, ( kiedys zawsze zawalalam wychodzenie z cambridge), ale ciekawa jestem czy komus udalo sie z cambridge wyjsc ta metoda "malych kroczków" i nie zaliczyc joja
Abigay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-22, 15:08   #94
purple purple
Przyczajenie

Cześć wszystkim "wychodzącym" Ogólnie, to mam niemały problem ze sobą i swoją dietą. W sumie dietą, to ciężko to nazwać.. Od ok 4 miesięcy nie jadam więcej niż 700 kcal. Często, bardzo często, było to nawet mniej- 500 albo 600 z groszami. Co tu dużo mówić.. CHCE TO SKOŃCZYĆ, bo widze, że zaczynam powoli przypominać dziewczę z podstawówki, zważając na mój niski wzrost-156cm. Na chwilę obecną ważę może 42 kg. Czuje sie jakoś tak mało kobieco;/ wszystkie spodnie, nawe te kupione nie tak dawno, lecą z tyłka. Co robić? Od ilu kcal zacząć? Dodam, że nie ćwicze, ale jak będzie trzeba, to spoko, bo nawet lubie- rower, hula hop. Rodzice się też martwią. Ja sama widzę, że nie jest dobrze. Poradźcie coś.
purple purple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-22, 17:37   #95
mircia14
Zakorzenienie

Witajcie
Ja tu widzę w większości dziewczyny wychodzące z diety 1000kcal, ale takie, co chudły na większej ilości kcal też są Ja jadam teraz ok. 1600 i przy ćwiczeniach spalających dziennie ok. 300kcal to jest tak optymalnie myślę. No ale chudnę na tym, zostały mi 2kg i już myślę o utrzymaniu, póki co dodałam węgle do kolacji. Tak do 2200 chcę dojść, bo aktywna będę dalej Także stopniowo nam się uda, trzymam za wszystkie kciuki !

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

Cytat:
Napisane przez purple purple Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim "wychodzącym" Ogólnie, to mam niemały problem ze sobą i swoją dietą. W sumie dietą, to ciężko to nazwać.. Od ok 4 miesięcy nie jadam więcej niż 700 kcal. Często, bardzo często, było to nawet mniej- 500 albo 600 z groszami. Co tu dużo mówić.. CHCE TO SKOŃCZYĆ, bo widze, że zaczynam powoli przypominać dziewczę z podstawówki, zważając na mój niski wzrost-156cm. Na chwilę obecną ważę może 42 kg. Czuje sie jakoś tak mało kobieco;/ wszystkie spodnie, nawe te kupione nie tak dawno, lecą z tyłka. Co robić? Od ilu kcal zacząć? Dodam, że nie ćwicze, ale jak będzie trzeba, to spoko, bo nawet lubie- rower, hula hop. Rodzice się też martwią. Ja sama widzę, że nie jest dobrze. Poradźcie coś.
Koniecznie jedz min.1000kcal przez pierwszy tydzień, a potem zwiększaj o 100-150 na tydzień. Jak można wyżyć na 500kcal
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-22, 18:41   #96
purple purple
Przyczajenie

No 500 to może przesadziłam, ale zazwyczaj to było tak około 650. Zawsze 5 posiłków, tylko takich marniutkich raczej ;/ Mam zamiar jeść normalny obiad tylko pół porcji (tego domaga się moja mama, ale sama zrobie to z chęcią - dawno tego nie robiłam. Fundowałam sobie warzywka z wody, zero tłuszczu. Albo skrawek piersi z kurczaka grilowanej (więc też bez tłuszczu) z surówką. Jeśli chodzi o słodycze, to nigdy od nich nie odeszłam, zawsze sobie wygospodarowywałam jakieś 90kcal na BigMilka albo batona Nestle Fitness. Aha- do tej pory raz na około 2 tygodnie robiłam sobie taki dzień wolny^^ np. ostatnio okazją do tego były imieniny taty- ciasta, torty.. właściwie bez ograniczeń.
Ale co, tak od razu na "głęboką wodę" od 1000 zacząć? To nie będzie szok dla mojego organizmu? W sumie, to jak przytyje troche, to nie będę jakoś strasznie rozpaczać, tylko nie chce żeby to był jakiś mega znaczący wzrost.
Dzięki za odpowiedź, i licze na następne rady, bo chyba się w tym pogubiłam.. nie chce być znów gruba, ale w anoreksje też nie chce popaść ;/
Stary 2010-05-22, 19:32   #97
mircia14
Zakorzenienie

no 1000 to musisz na pewno, nie mniej. Całe obiady są dobrym pomysłem na początek i duże śniadania !
Stary 2010-05-22, 22:08   #98
purple purple
Przyczajenie

Tak się zastanawiam jak mogłam być taka głupia! No niby schudłam, a raczej się wysuszyłam, a tego nie chciałam.. Za to cały czas jestem rozdrażniona, nic mnie nie czieszy, zdecydowanie za bardzo pilnuje godzin posiłków, kilka razy zdarzyło mi się zrezygnować z wieczornego wyjścia ze znajomymi, bo limit kalorii na ten dzień miałam już akurat wykorzystany, już mnie nawet tyłek od siedzenia boli- czuje same kości. Naprawdę zależy mi, żeby wyjść z tej "diety" z głową. Żebym mogła normalnie funkcjonować, bo teraz to czuję się taka.. beznadziejna i chyba nawet przegrana (mimo tego, że schudłam).
Więc biorę się za siebie! Nie mogę przecież całe życie ciągnąć na jogobelli light i warzywkach z wody.
mircia14- dzięki
Stary 2010-05-22, 22:09   #99
mircia14
Zakorzenienie

nie ma sprawy. Dobrze, że się zorientowałaś
Stary 2010-05-27, 16:57   #100
purple purple
Przyczajenie

A jak już wychodzę z tej diety i powoli dodaję kalorie, to czy 1 dzień "wolny od diety"- ale NIE na zasadzie 10 000 kalorii na raz, byle się zapchać, tylko np. 500-700 więcej niż planowane jakoś zaszkodzi? Bo w piątek mam ognisko klasowe pomaturalne- trzeba to uczcić - i nie wiem czy cały dzień nic nie jeść i zostawić sobie dzienny limit na wieczór czy jeść planowo, normalnie, a wieczorem pozwolić sobie po prostu na piwo, 1 kiełbaskę i parę chipsów itp. dodatkowo? Jeszcze zaznaczę, że w niedzielę dodaje kolejne 150kcal i czy tak mały odstęp czasu (między piątkiem a niedzielą- więc dniami, w których zjem więcej) będzie miał jakiś wpływ?
Stary 2010-05-29, 18:06   #101
milllllla88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez missmokrychgaci Pokaż wiadomość
Przeczytajcie moją historie .Ja byłam na diecie 800-1100 kcal.Później wychodząc z niej schudłam dwa kilo ,ale jak już byłam na etapie 1850 to one wróciły.Ale mi one wcale nie przeszkadzają.Tylko że jest jede problem jak znowu zwiększyłam do 2000 kcal to przytylam 1,5 kilo. i TERAZ tego nie idzie zbić .Im więcej ćwicze tym mam więcej na wadze.Jak nie ćwicze wogłole waga stoi w miejscu.No nie wiem co zrobić.Kocham ćwiczyć więc to dla mnie nie problem ale dlaczego moja waga jest taka uparta??To już jest czas półtora tygodnia jak się tak trzyma.Dodam że moje zapotrzebowanie wynosi 2100-2200.
Hmm, a nie pomyślałaś że to mięśnie mogą tyle ważyć? Lepiej mierzyć się centymetrem w tym przypadku niż wchodzić na wagę
milllllla88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-20, 19:37   #102
patussia
Raczkowanie

nie moge się doliczyć z tym zapotrzebowaniem kalorycznym. Weszłam na jakas str. Na jednej wyszło, ze 1300 na innej koło 1800 kcal.

W tym roku koncze 18 lat, mam 161 wzrostu, rzadko uprawiam sport. Ewentualnie dużo chodzę.

Jem teraz 1100 kcal. Zwiększanie co tydz o 150-200 będzie ok?

Wazę około 46-46.5 kg... 6 tyg spożywałam 800-1000 kcal + drobne ćwiczenia na brzuch.

Nie chcę przytyć wiecej niż 1kg

Proszę o odp

http://suwaczki.slub-wesele.pl/201205192337.html
patussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 00:26   #103
nuska111
Raczkowanie

1300 to za mało jak na zapotrzebowanie, ja bym wierzyła w te 1800, też mam 161 wzrostu i na urztymaniu powinno być tak 1800-2000 .
spokojnie jeśli będziesz dodawać ok 100-150 nie powinnaś przytyć. może nawet jeszcze pzy wychodzeniu zgubisz jakiś kilogram :p
ale i tak ważysz już mało więc chudnąć broń boże !

Edytowane przez nuska111
Czas edycji: 2010-07-05 o 00:27
nuska111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 11:30   #104
patussia
Raczkowanie

No schudlam do 44.7, potem przytylam do 45.4. Wczoraj się ważylam i 45.1 mam. Waga lubi skakać )

Jestem na etapie 1550-1600 kcal

Stary 2010-07-06, 21:13   #105
nuska111
Raczkowanie

a takie wahania to nie duże na szczęście. waga może w garnicach nawet 2 kg sie wahać :p np jak okres nadchodzi ...

to jak już jesteś na 1600 to ładnie bo ja kiedyś miałam czas że na 1600 to tyłam : O

Edytowane przez nuska111
Czas edycji: 2010-07-06 o 21:14
Stary 2010-07-07, 09:41   #106
patussia
Raczkowanie

No tylko się wkurzam troszke, ale to pewnie woda czy coś Bo nawet w talii mam wahania 1cm ;D

Stary 2010-07-07, 12:14   #107
nuska111
Raczkowanie

u mnie z dnia na dzień wahania w tali czasem są nawet 4 cm : O
Stary 2010-08-18, 21:48   #108
ewa122
Przyczajenie

witam..
bylam dlugo ok 1,5 miesiaca na diecie 800, teraz zaczelam jesc normalnie i szybko tyje.. chce teraz zgubic te kilogramy tylko nie wiem czy przejsc na 800 i stopniowo zwiekszac czy od razu na np. 1000..?
pomozcie..
ewa122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 21:56   #109
Baby14
Zakorzenienie

od razu na 1000 zwiększ.
Baby14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-03, 10:30   #110
Creepy Ginger Watcher
Raczkowanie

Odświeżam wątek! Do zrzucenia zostało mi 3kg, więc już powoli myślę o wychodzeniu. Słyszałam, że jeśli się wychodzi z diety stopniowo, powolutku, to wciąż można trochę schudnąć, dlatego myślę, że mogę już zacząć ten proces Z jednej strony strasznie się cieszę, a z drugiej bardzo się boję. Nigdy nie liczyłam kalorii, nie znam zapotrzebowania i nie mam pojęcia ile spożywałam do tej pory. Po przeczytaniu wątku wiem, że muszę po prostu wrzucać stopniowo do jadłospisu produkty, które wykluczyłam na diecie. Na pierwszy ogień idą białe makarony i masło.

Czy ktoś też wychodzi z diety? Jakieś rady? Żeby było raźniej
Creepy Ginger Watcher jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 16:28   #111
malgo515
Raczkowanie

Dziewczyny, licze bardzo na Waszą pomoc. Od zeszłego roku zmagam sie z wagą, która wynosiła od 70 do 53 kg (obecnie 59). W tej chwili jestem na diecie 1000 kcal, rozpoczynam wychodzenie i juz się boję. Przeszłam przez zaburzenia odżywiania, diety 400 kcal itp. Na diecie 1000 kcal schudłam przez jej 10 dni stosowania, a moje pytanie brzmi: czy jeśli bede dodawac po 100 kcal tygodniowo, to możliwe ze jeszcze schudnę? Albo co myslicie o tym ,zeby zatrzymać się na około 1400 kcal i jeszcze trochę schudnąć jak już dojdę do tego etapu? Czy ciagnąć 1000 i dopiero jak juz bedzie wszystko ok to podnosic? Chce jeszcze zbic około 4 kg. (Się rozpisałam... ;p)
malgo515 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 13:04   #112
yoka
Zadomowienie

Dziewczyny, bardzo proszę o pomoc. Wiem, że ten wątek od dawna jest nieodwiedzany, ale nie chcę zakładać nowego i zaśmiecać forum - mam nadzieję, że ktoś jednak to przeczyta.
Otóż, rzecz jasna chodzi o dietę, a konkretniej - o wyjście z niej, bez wielkich skutków ubocznych. Ale może zacznę od początku...
W zasadzie zaczęło się niewinnie - ponad rok temu przestałam po prostu jeść słodycze, mam tu na myśli wszelkie kupowane (żadnych czekolad, ciastek, ciast, wafelków, płatków itp.), ciasta domowej roboty od czasu do czasu zdarzało mi się zjeść, ale nie przesadzałam. Lekkie efekty były, cieszyło mnie to. Po pewnym czasie zaczęłam stosować "MŻ", które od paru miesięcy jest coraz bardziej rygorystyczne...
Schudłam dużo, im bardziej chudłam tym bardziej się cieszyłam. Ale zaczęłam przesadzać. Początkowo moim marzeniem było schudnąć 7-8kg, ale kiedy spadło mi kilkanaście - cieszyłam się. Nareszcie mi się udało! Ale teraz...
Weszłam na wagę i się przestraszyłam. Starałam się jeść normalnie, 5 posiłków dziennie, regularnie, dużo wody. Jednym słowem - zdrowo. Bo wiedziałam, że nie mogę dłużej ciągnąć diety, która opiera się na 1000 kcal, czasem mniej... A mimo to znów zdarzało mi się nie przekroczyć 1000 (np. wczoraj), mimo tych 5 posiłków... Do tego ćwiczę, 30 min prawie codziennie (w zależności od samopoczucia i czasu, dużo godzin spędzam poza domem - zajęcia). Czy powinnam przestać?
Wiem, że powinnam dorzucać 100 kcal/tydz, by nie przytyć (bardzo bym tego nie chciała), ale naprawdę nie wiem co mogę zjeść, by ten bilans podwyższyć - zawsze boję się, że jednak wyjdzie za dużo i dostanę jojo.
Bardzo Was proszę o pomoc, bo sama powoli już się w tym gubię...

yoka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 14:34   #113
joanna_ba
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to joanna_ba

Napisz jak wygląda Twój jadłospis, bez tego trudno doradzić
joanna_ba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 15:06   #114
yoka
Zadomowienie

Różnie bywa z jadłospisem, ale podam wczorajszy:

I śniadanie: kromka chleba żytniego (ok. 70g) + jajko na twardo + papryka (świeża)

II śniadanie: jabłko (ok. 200g miało, wiem, tutaj powinno być coś jeszcze, ale boję się przesadzić...)

Obiad: ryż brązowy (50g) + 4 kotlety sojowe (z wody + przyprawy) + brokuły

Podwieczorek: serek homo naturalny (250g - wiem, dużo...) + łyżeczka płatków migdałowych (zwykłe migdały w płatkach) + aromat

Kolacja: serek wiejski lekki + papryka + przyprawy

Do tego piję ok. 2l wody dziennie.

Edytowane przez yoka
Czas edycji: 2012-02-26 o 15:09
Stary 2012-02-26, 16:51   #115
joanna_ba
Raczkowanie

Całkiem nieźle sobie dajesz radę, przynajmniej nie opierasz diety na węglowodanach. Jeśli chcesz czegoś dorzucić , to tylko nie węgle. Po prostu spróbuj coś bardziej tłustego, lub więcej protein ( jajka, mięso ) i obserwuj czy tyjesz. Jak zaczniesz tyć, to zrezygnuj z węglowodanów, zostawiając inne bez zmian.

Proponuję przeczytać http://nowadebata.pl/2012/02/18/wspo...besem-czesc-1/ .

Pozdrawiam
Stary 2012-02-26, 17:02   #116
yoka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez joanna_ba Pokaż wiadomość
Całkiem nieźle sobie dajesz radę, przynajmniej nie opierasz diety na węglowodanach. Jeśli chcesz czegoś dorzucić , to tylko nie węgle. Po prostu spróbuj coś bardziej tłustego, lub więcej protein ( jajka, mięso ) i obserwuj czy tyjesz. Jak zaczniesz tyć, to zrezygnuj z węglowodanów, zostawiając inne bez zmian.

Proponuję przeczytać http://nowadebata.pl/2012/02/18/wspo...besem-czesc-1/ .

Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź.

Problem w tym, że nie wiem co dorzucać i gdzie, bo wielu rzeczy nie jem... Boję się przytyć.
Mięsa nie jem w ogóle (nie ze względu na dietę), więc nie mogę nic z niego dodać.

Zaczynam się martwić nie bez powodu - moje BMI już dawno przekroczyło granicę normy - ku dołowi, rzecz jasna...

Stary 2012-02-26, 17:22   #117
joanna_ba
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yoka Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedź.

Problem w tym, że nie wiem co dorzucać i gdzie, bo wielu rzeczy nie jem... Boję się przytyć.
Mięsa nie jem w ogóle (nie ze względu na dietę), więc nie mogę nic z niego dodać.

Zaczynam się martwić nie bez powodu - moje BMI już dawno przekroczyło granicę normy - ku dołowi, rzecz jasna...
Można jeść jajka, sery i orzechy ( ja preferuję migdały ) , wszystko to bogate proteiny i tłuszcze.

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Cytat:
Różnie bywa z jadłospisem, ale podam wczorajszy:

I śniadanie: kromka chleba żytniego (ok. 70g) + jajko na twardo + papryka (świeża)

II śniadanie: jabłko (ok. 200g miało, wiem, tutaj powinno być coś jeszcze, ale boję się przesadzić...) - tutaj możesz dorzucić garść migdałów

Obiad: ryż brązowy (50g) + 4 kotlety sojowe (z wody + przyprawy) + brokuły

Podwieczorek: serek homo naturalny (250g - wiem, dużo...) + łyżeczka płatków migdałowych (zwykłe migdały w płatkach) + aromat

Kolacja: serek wiejski lekki + papryka + przyprawy - jak zmienisz na tłusty, to sporo kalorii dodasz

Do tego piję ok. 2l wody dziennie.
I nie musisz się bać tłustych rzeczy, nie tyje się od nich, ale od nadmiaru węglowodanów
Stary 2012-02-26, 18:02   #118
yoka
Zadomowienie

Dziękuję .
Z tym serkiem - na tyle się przyzwyczaiłam do lekkiego, że innego już nie zjem...

Garść migdałów - to nie za dużo? Nie chciałabym od razu bardzo podwyższać bilansu dziennego - boję się tycia.

I jeszcze jedno pytanie - czy serek homo (250g, 58 kcal/100g) z łyżką kakao odtłuszczonego i łyżeczką płatków migdałowych to nie za dużo "szczęścia" na raz?

Stary 2012-02-26, 18:10   #119
joanna_ba
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję .
Z tym serkiem - na tyle się przyzwyczaiłam do lekkiego, że innego już nie zjem...

Garść migdałów - to nie za dużo? Nie chciałabym od razu bardzo podwyższać bilansu dziennego - boję się tycia.

I jeszcze jedno pytanie - czy serek homo (250g, 58 kcal/100g) z łyżką kakao odtłuszczonego i łyżeczką płatków migdałowych to nie za dużo "szczęścia" na raz?
Nie za dużo . Wiem po sobie, że jak za dużo zjem, to od razu następnego dnia się czuje.
Stary 2012-02-26, 18:54   #120
yoka
Zadomowienie

Mam ostatnie pytanie...

Tak jak pisałam wcześniej, staram się ćwiczyć 30 min dziennie. Jednakże moim celem nie powinno być już schudnięcie.

I jeśli dostarczam sobie nieco mniej niż 1000 kcal/dzień to czy nadal powinnam to kontynuować? Czy lepiej poczekać aż osiągnę jakąś większą liczbę kalorii?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości