Mamusie majowe 2018 cz. 10 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-04-04, 19:59   #91
niud
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie majowe 2018 cz. 10

Cytat:
Napisane przez DomimaZet Pokaż wiadomość
W teorii tak - chociaż czasami się czuje jakbym to już miała jechać na porodówkę ... Dziwie się tylko ze nie kazał mi za kilka dni znowu powtarzać ktg No ale chyba raczej wie co robi ... wiec mu wierze ...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Co lekarz to inna teoria.
Moja babka kazała mi chodzić w 1 ciąży od 39 co 2 dni, a gościu który robił opisy tych ktg za każdym razem mnie opier**lał, że nic się nie pisze więc po co przychodzę
Teraz mam chodzić od 36 i już drugi lekarz mi tak powiedział, widać taka warszawska szkoła )) Także wybieram się we wtorek.
niud jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 20:06   #92
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Domima, czyli pozytywnie na ktg, córcia jeszcze się nie wybiera w trybie pilnym.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 20:07   #93
85cabce079a739571384bfd24737f09ed791b49e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ladymama85 Pokaż wiadomość
Ja pierwszeslysze,u mnie nic nie kazala.szamac, wrecz przeciwnie sztucznie nie zwiekszac aktywnosci,chyba zeby dziecko spalo,nie wiem,nigdy nie wymagaly

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
No moja właśnie poszła spać na ktg 🤔
I kazali pogryźć coś.

85cabce079a739571384bfd24737f09ed791b49e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 20:10   #94
domii29
Zakorzenienie

Chodze dzis jak kaczka. Boli mnie spojenie, promieniuje do nogi i posladka. Do tego kregoslup coraz bardziej daje sie we znaki a w ciagu dnia zlapal mnie skurcz w nodze i mam ja do tej pory taka smiesznie obolala. Niech ten maj juz nadchodzi co bym sie ciut lzej poczula. Maz jak widzi ze ide to poklada sie ze smiechu

domii29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 20:18   #95
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ladymama85 Pokaż wiadomość
Ja pierwszeslysze,u mnie nic nie kazala.szamac, wrecz przeciwnie sztucznie nie zwiekszac aktywnosci,chyba zeby dziecko spalo,nie wiem,nigdy nie wymagaly

To tez są chyba różne szkoły - bo Np u laseczki która koło mnie leżała dzisiaj Dzidzia się w ogóle nie ruszała to ta Polozna przyszła zrobiła aferę ze jej się dziecko nie rusza i dawaj lapskami po brzuchu żeby rozruszać bobasa ...
także dziwne to wszystko - znowu tyle różnych szkół ☹️

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

Cytat:
Napisane przez niud Pokaż wiadomość
Co lekarz to inna teoria.

Moja babka kazała mi chodzić w 1 ciąży od 39 co 2 dni, a gościu który robił opisy tych ktg za każdym razem mnie opier**lał, że nic się nie pisze więc po co przychodzę

Teraz mam chodzić od 36 i już drugi lekarz mi tak powiedział, widać taka warszawska szkoła )) Także wybieram się we wtorek.

Od 36 tc ???? O matko - co ile dni ?
Apropo wódeczki może być i winko - nie pogardzę ❤️

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Napisane przez domii29 Pokaż wiadomość
Chodze dzis jak kaczka. Boli mnie spojenie, promieniuje do nogi i posladka. Do tego kregoslup coraz bardziej daje sie we znaki a w ciagu dnia zlapal mnie skurcz w nodze i mam ja do tej pory taka smiesznie obolala. Niech ten maj juz nadchodzi co bym sie ciut lzej poczula. Maz jak widzi ze ide to poklada sie ze smiechu

U mnie tez to spojenie daje czadu ☹️

DomimaZet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 20:21   #96
skorpio87
Rozeznanie

Heeeej
Ale natrzaskałyście, ledwo nadrobiłam...

KINIA, STOKROTKA dziękuję za troskę o moje gardło na pewno lepiej niż w nocy, płukanka pomogła choć zastanawiałam się czy to nie przeszkadza w podaniu leków... MYBOY a Ty jak tam?

FRYGA gratuluję wizyty, najważniejsze, że jest wszystko pod kontrolą
RUMIANEK, Kochana.... zawsze jest jakiś błąd pomiaru, może jest wzrost Maleńkiej akurat w granicach tego błędu, bo to ciężko tak złapać po tygodniu... no na pewno musiała coś przybrać, ja w to wierzę!
POLASIA cieszę się, że Ty też pod kontrolą i uspokojona

Dobrze, że jesteśmy tak pilnowane. Naprawdę nie wiem jak bym sobie psychicznie poradziła z trzema badaniami usg przez całą ciążę, jak to jest za granicą.

BRUNETKA dziękuję za wywołanie przyjęli mnie po 17.00. Miałam ktg, wszystko w porządku, dostałam zastrzyk w tyłek ze sterydami i kroplówkę z magnezem. Dopiero niedawno mnie ze wszystkiego poodpinali i mogę pisać, bo jedną ręką byłoby mi ciężko, jedną mogłam tylko nadrabiać Jedzenie smaczne i nawet uwzględnili ile mam mieć kalorii, niestety wynik po kolacji 183! na bank od chleba, nie odpowiadał moim cukrzycowym potrzebom najwyraźniej...

DOMIMA, MAGDALENKA, RENIFEREK dziękuję za miłe słowa odnośnie mojej wczorajszej wizyty

skorpio87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 20:36   #97
_St0kr0tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rybcia34 Pokaż wiadomość
Zapomniałam wam po spacerze zameldować,że wózek który miał dojechać w połowie kwietnia...dojedzie w połowie maja

Dzisiaj tżt napisał do nich z przypomnieniem a oni,że mają obsuwe.... załamana jestem. Spróbujemy poszukać innej strony, może mają wózek na stanie...

O kurcze a ja myslalam ze to u nas mieli duza obsuwe z wozkiem...
Cytat:
Napisane przez domii29 Pokaż wiadomość

Mi cos weszlo wczoraj w krzyz, jakby przeskoczylo i bola mnie plecy i tak sobie mysle poloze sie na brzuchu i maz mi porzadnie tam rozmasuje a po chwili "ups przeciez jestem w ciazy" a na siedzaco tego nie idzie rozruszac 😂😂

Cytat:
Napisane przez skorpio87 Pokaż wiadomość
Heeeej

KINIA, STOKROTKA dziękuję za troskę o moje gardło na pewno lepiej niż w nocy, płukanka pomogła choć zastanawiałam się czy to nie przeszkadza w podaniu leków... MYBOY a Ty jak tam?

RUMIANEK, Kochana.... zawsze jest jakiś błąd pomiaru, może jest wzrost Maleńkiej akurat w granicach tego błędu, bo to ciężko tak złapać po tygodniu... no na pewno musiała coś przybrać, ja w to wierzę!

Dobrze, że jesteśmy tak pilnowane. Naprawdę nie wiem jak bym sobie psychicznie poradziła z trzema badaniami usg przez całą ciążę, jak to jest za granicą.

BRUNETKA dziękuję za wywołanie przyjęli mnie po 17.00. Miałam ktg, wszystko w porządku, dostałam zastrzyk w tyłek ze sterydami i kroplówkę z magnezem. Dopiero niedawno mnie ze wszystkiego poodpinali i mogę pisać, bo jedną ręką byłoby mi ciężko, jedną mogłam tylko nadrabiać Jedzenie smaczne i nawet uwzględnili ile mam mieć kalorii, niestety wynik po kolacji 183! na bank od chleba, nie odpowiadał moim cukrzycowym potrzebom najwyraźniej...

DOMIMA, MAGDALENKA, RENIFEREK dziękuję za miłe słowa odnośnie mojej wczorajszej wizyty

Tez sie obawiam cukru po szpitalnych posilkach... Dobrze, ze na ktg w porzadku 👍
Domima z Twojego ktg tez sie ciesze, moze Lenka ladnie do terminy poczeka 😊
W temacie podkladow (na lozko) - jaki rozmiar macie kupiony? Ja na razie mam tylko takie do przewijania 60x60 chyba a ponoc lepsze 60x90 pod swoja pupe 😎 chyba musze dokupic.
Witam sie w nowej czesci ❤

_St0kr0tka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-04-04, 20:38   #98
brunetka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Heeeej

Słonce wynik cukrzycy po celestonie moze ci skoczyć nawet 3 razy tyle co masz. Nikt Ci tego nie powiedzial???

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ----------

Cukier wróci do normy dopiero na drugi, trzeci dzień po kolejnym zastrzyku, wiec spokojnie nie masz sie co martwic

brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 20:41   #99
Maalinkaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Zapomniałam wam po spacerze zameldować,że wózek który miał dojechać w połowie kwietnia...dojedzie w połowie maja

Dzisiaj tżt napisał do nich z przypomnieniem a oni,że mają obsuwe.... załamana jestem. Spróbujemy poszukać innej strony, może mają wózek na stanie...

O matko

---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Ano całkiem w porządku - dziękuje ze pytasz ... Ponoć zapis przepiękny i książkowy ... niezależnie od tego co to znaczy Wyczekalam się później na mojego gina bo akurat miał jakiś zabieg No i w sumie jak już się pojawił to pobrał gbs, zbadał na helikopterze i mówi ze wszystko pięknie ładnie i kazał mi przyjść normalnie na wizytę 13 a potem na kolejne ktg dopiero 16 także jeden dzień przed terminem porodu ...jakos nic nie mówił o wcześniejszym rozpakowaniu także ... No gdyby się coś zaczęło dziać to mam dzwonić... Hm czyli wiem ze nic nie wiem ...

Super że zapis taki piękny

2019:26
2020:13
Maalinkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 20:44   #100
skorpio87
Rozeznanie

STOKROTKA a wzięłam nawet 2j insuliny doposiłkowej co na wieczór raczej nie brałam, max. 1j.
BRUNETKA co Ty mówisz! Nikt mi czegoś takiego nie przekazał, ale też zastrzyk, który dostałam jakoś inaczej się nazywał... chyba... zapytam jutro. Bardzo Ci dziękuję za tą informację, nawet bym nie pomyślała, żeby to z tym powiązać.
Jak dobrze Was "mieć"

Edytowane przez skorpio87
Czas edycji: 2018-04-04 o 20:47
Stary 2018-04-04, 20:47   #101
brunetka2000
Zakorzenienie

Cytat:
STOKROTKA a wzięłam nawet 2j insuliny doposiłkowej co na wieczór raczej nie brałam, max. 1j.
BRUNETKA co Ty mówisz! Nikt mi czegoś takiego nie mówił, ale też zastrzyk, który dostałam jakoś inaczej się nazywał... chyba... zapytam jutro. Bardzo Ci dziękuję za tą informację, nawet bym nie pomyślała, żeby to z tym powiązać. Jak dobrze Was "mieć"

Dopytaj sie moj steryd na płucka nazywał sie Celeston, ale podobno po większosci sterydów może nastąpic taka reakcja, mi tez nikt nie powiedzial, dostalam prawie palpitacji serca jak na czczo wynik wyszedl mi 120, a po śniadaniu prawie 200. Dopiero jakas polozna powiedziala, że tak sie dzieje po tym zasyrzyku, potem juz dopytalam na obchodzie i wiecej informaxcji mi udzelili, szkoda tylko że tak późno jak sie strachu najadlam

brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-04-04, 20:49   #102
Fryga777
Raczkowanie

Dziewczyny a mówiłyście o tym spojeniu ginowi? Badal Was jakoś? Kurcze ja mu powiem w środę jak wytrzymam. Bo żeby iśc w miarę normalnie to muszę się trzymać za bożenę, a najgorsze że mogą być powikłania po porodzie.
Gratuluję udanych wizyt, bo ogólnie widzę wieści dobre
Fryga777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 20:53   #103
_St0kr0tka
Zakorzenienie

U mnie dziś po kolacji po zwykłych kanapkach i herbacie z cytryną 140... z dnia na dzień coraz bardziej mnie wnerwia ta cukrzyca.
Co do podkładów jeszcze, to nie wiem czy tam gdzie będę rodzić dają czy nie dają ale wiadomo jak to z polską służbą zdrowia bywa... wolę mieć swoje niż się prosić o czyjąś łaskę.
_St0kr0tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 20:54   #104
Maalinkaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _St0kr0tka Pokaż wiadomość
U mnie dziś po kolacji po zwykłych kanapkach i herbacie z cytryną 140... z dnia na dzień coraz bardziej mnie wnerwia ta cukrzyca.
Co do podkładów jeszcze, to nie wiem czy tam gdzie będę rodzić dają czy nie dają ale wiadomo jak to z polską służbą zdrowia bywa... wolę mieć swoje niż się prosić o czyjąś łaskę.
Cholerna cukrzyca... Ale już końcówka

2019:26
2020:13
Maalinkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 20:54   #105
niud
Wtajemniczenie

Cytat:
To tez są chyba różne szkoły - bo Np u laseczki która koło mnie leżała dzisiaj Dzidzia się w ogóle nie ruszała to ta Polozna przyszła zrobiła aferę ze jej się dziecko nie rusza i dawaj lapskami po brzuchu żeby rozruszać bobasa ...
także dziwne to wszystko - znowu tyle różnych szkół

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

Od 36 tc ???? O matko - co ile dni ?
Apropo wódeczki może być i winko - nie pogardzę

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

U mnie tez to spojenie daje czadu

Nie wiem co ile, to się pewnie jutro okaże na wizycie - mam nadzieję.
U mnie to kwestia dużego dziecka, chociaż babka o tym mówiła odkąd usłyszała o insulinie na noc.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-04-04, 20:59   #106
myboyismine
Zakorzenienie

Cytat:

dobrze pamiętam, że chciałaś xlandera?
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 21:02   #107
skorpio87
Rozeznanie

STOKROTKA
Cytat:
Napisane przez brunetka2000 Pokaż wiadomość
Dopytaj sie moj steryd na płucka nazywał sie Celeston, ale podobno po większosci sterydów może nastąpic taka reakcja, mi tez nikt nie powiedzial, dostalam prawie palpitacji serca jak na czczo wynik wyszedl mi 120, a po śniadaniu prawie 200. Dopiero jakas polozna powiedziala, że tak sie dzieje po tym zasyrzyku, potem juz dopytalam na obchodzie i wiecej informaxcji mi udzelili, szkoda tylko że tak późno jak sie strachu najadlam

Dopytam na pewno, ponownie dziękuję, że piszesz też bym pewnie mikro-zawału dostała... jestem w takim razie bardzo ciekawa jutrzejszego wyniku na czczo...
Cytat:
Napisane przez Maalinkaaaa Pokaż wiadomość
Cholerna cukrzyca... Ale już końcówka

Na końcówce miało być lepiej z tymi cukrami...

Stary 2018-04-04, 21:12   #108
myboyismine
Zakorzenienie

Cytat:
Ano całkiem w porządku - dziękuje ze pytasz ... Ponoć zapis przepiękny i książkowy ... niezależnie od tego co to znaczy Wyczekalam się później na mojego gina bo akurat miał jakiś zabieg No i w sumie jak już się pojawił to pobrał gbs, zbadał na helikopterze i mówi ze wszystko pięknie ładnie i kazał mi przyjść normalnie na wizytę 13 a potem na kolejne ktg dopiero 16 także jeden dzień przed terminem porodu ...jakos nic nie mówił o wcześniejszym rozpakowaniu także ... No gdyby się coś zaczęło dziać to mam dzwonić... Hm czyli wiem ze nic nie wiem ...

cieszę się, że w porządku

już pisałam, ale w moim przypadku był też piękny zapis ktg, ale słowa gina nie sprawdziły się

miałam robić robić rano płukankę solną, ale zrobię teraz, boję się smaku
Stary 2018-04-04, 21:15   #109
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
cieszę się, że w porządku

już pisałam, ale w moim przypadku był też piękny zapis ktg, ale słowa gina nie sprawdziły się

miałam robić robić rano płukankę solną, ale zrobię teraz, boję się smaku

Jak się czujesz ?

DomimaZet jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-04-04, 21:20   #110
blaira
Wtajemniczenie

Domima, super wieści po KTG

Skorpio, dobrze że udało się dziś ten szpeital "załatwić" zawsze to już spokojniejsza będziesz. Jakoś regularniej masz się tam pojawiać?

Naleśnikona się odzywała?
blaira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 21:20   #111
Fryga777
Raczkowanie

Zdublowałam ups

Edytowane przez Fryga777
Czas edycji: 2018-04-04 o 21:22
Fryga777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 21:22   #112
myboyismine
Zakorzenienie

Cytat:
Jak się czujesz ?

ogólnie dobrze, tylko to gardło mnie męczy ehh. Ból głowy na szczęście nie rozkręcił się
Stary 2018-04-04, 21:32   #113
rybcia34
Zakorzenienie

Cytat:
dobrze pamiętam, że chciałaś xlandera?
Taaak

Stary 2018-04-04, 21:36   #114
skorpio87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blaira Pokaż wiadomość

Skorpio, dobrze że udało się dziś ten szpeital "załatwić" zawsze to już spokojniejsza będziesz. Jakoś regularniej masz się tam pojawiać?

Ja tu jestem do piątku prawdopodobnie, więc tak, regularnie a nawet permanentnie zastrzyki ze sterydami w odstępach co 12h. Pobyt w SPA, taki zaszczyt...

Stary 2018-04-04, 22:04   #115
Ladymama85
Zakorzenienie

[1=85cabce079a739571384bfd 24737f09ed791b49e;8269549 1]No moja właśnie poszła spać na ktg
I kazali pogryźć coś.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]To u mnie chyba brzuchem trzesly u mnie to zawsze dzieci skopuja, to moze.dlatego

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Fryga777 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a mówiłyście o tym spojeniu ginowi? Badal Was jakoś? Kurcze ja mu powiem w środę jak wytrzymam. Bo żeby iśc w miarę normalnie to muszę się trzymać za bożenę, a najgorsze że mogą być powikłania po porodzie.
Gratuluję udanych wizyt, bo ogólnie widzę wieści dobre
Ja mam.tak.co.ciaze,i badali.mnie i to nie jest rozejscie tylko poprstu nacisk na te kosci tqm ,rozchodzi sie to wszystko mnie tez łapie.niestety

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
Napisane przez blaira Pokaż wiadomość

A no.wlasnie ,gdzie ten cwaniaczek

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

Cytat:
Taaak

Ja w pierwszej ciazy zamawialam.z.allegro,miel i.na stanie i zamowilam po.porodzie akurat i w ciagu 3 dni byl

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
ogólnie dobrze, tylko to gardło mnie męczy ehh. Ból głowy na szczęście nie rozkręcił się
Kupilas sobie te tamtum.verde?

Ladymama85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 22:06   #116
skorpio87
Rozeznanie

Może na naszym NALESNICZKU będą doktoraty pisać i ją zatrzymali na tych badaniach mam nadzieję, że jutro przyjdzie z wieściami o płci
A QAZSEW nie widzę żadnych planowanych wizyt, to już nie masz? Też się płci nie dowiemy?

Stary 2018-04-04, 22:18   #117
niud
Wtajemniczenie

Cytat:
DZiękuję za wywołanie przyjęli mnie po 17.00. Miałam ktg, wszystko w porządku, dostałam zastrzyk w tyłek ze sterydami i kroplówkę z magnezem. Dopiero niedawno mnie ze wszystkiego poodpinali i mogę pisać, bo jedną ręką byłoby mi ciężko, jedną mogłam tylko nadrabiać Jedzenie smaczne i nawet uwzględnili ile mam mieć kalorii, niestety wynik po kolacji 183! na bank od chleba, nie odpowiadał moim cukrzycowym potrzebom najwyraźniej...

Brunetka na pewno ma rację z tymi sterydami i cukrem, ale jakiś chleb "dobry" niech Ci lepiej ktoś dowiezie
Oby pobyt w spa szybko upłynął
Cytat:
Napisane przez _St0kr0tka Pokaż wiadomość
Kiedy niby jest ta końcówka ciąży w której ma być lepiej ?

Naleśniczku , gdzie jesteś

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-04-04, 22:54   #118
anka_1984
Raczkowanie

Witam w nowym wątku!

Ale lecicie z postami. Nie nadążam.
anka_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-04, 23:00   #119
polasia
Wtajemniczenie

Uff dobrnęłam do końca

Witam się w 10 części

I idę spać

polasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-05, 04:29   #120
skorpio87
Rozeznanie

Dzień dobry
A co się tu odwyczynia? Nikt nie pilnuje forum w nocy? Jeszcze nam ukradną!
Ja już po drugiej dawce sterydów i słuchaniu serduszka. Pani pielęgniarka potwierdziła informację o cukrach (BRUNETKA jesteś nieoceniona, jeszcze raz dziękuję ) i że szkoda, że nikt mnie nie uprzedził, bo szkoda moich nerwów... steryd nazywa sie Dexaven.

Życzę Wam na dziś lepszego humoru i samopoczucia

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości