![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: 0oo,wielka prośba...
Tamtego co wczesniej pisalam nie umiem tak dobrze podac wg przepisu bo zawsze robie na oko i z tego co akurat w lodowce jest.
Ale tu kiolka przepisow moze cos cie zainspiruje: Kurczak w pomidorach Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić w paski, cukinię w słupki a pieczarki w plasterki. Cebulki osączyć z zalewy. Czosnek drobno posiekać. Paski kurczaka usmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać czosnek, cebulki, pieczarki i dusić 10 min, następnie włożyć cukinię i dusić kolejne 10 min. Wlać sok pomidorowy, wsypać przyprawy. Posolić, dodać pieprz, wlać sok z cytryny i dusić kurczaka około 20 min. Podawać z ryżem lub białym pieczywem. Składniki: 2 piersi kurczaka, ½ szklanki soku pomidorowego, 1 cukinia, 20 dag pieczarek, ½ słoika marynowanych cebulek, sok z ½ cytryny, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, ½ łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii. PIKANTNY GULASZ DROBIOWY Składniki 80 dag piersi z indyka lub kurczaka, 2 ogórki sałatkowe, 1 strąk czerwonej papryczki chili, 1 cebula, 2 szklanki rosołu (instant), 2 pęczki natki pietruszki, 5 łyżek śmietany kremówki, 3 łyżki oleju, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyzka mąki ziemniaczanej, sól, biały pieprz. Przygotowanie Piersi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Ogórki obrać, podzielić wzdłuż na połówki, wydrążyć łyżką pestki. Miąższ pokroić w plasterki. Paprykę chili umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w krążki. Cebulę obrać, posiekać. Mocno rozgrzać olej w rondlu, smażyć na nim mięso na dużym ogniu. Dodać paprykę i ogórek, krótko podsmażyć. Posolić i popieprzyć. Całość podlać rosołem. Gotować 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Połowę natki wsypać do gulaszu. Śmietanę wymieszać na gładko z mąką ziemniaczaną. Przygotowaną mieszanką zagęścić sos, krótko zagotować. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, posypać resztą natki pietruszki. Danie bardzo dobrze smakuje z ryżem ugotowanym na sypko. Paella valencia Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażyć na złoty kolor mięso i dodać fasolkę szparagową. Smażyć na małym ogniu wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem. Posypać słodką papryką, dodać pokrojone w kostkę pomidory, wlać bulion i dodać kurkumę. Wsypać ryż i gotować przez 8 - 10 min. Na wierzchu ułożyć krążki czerwonej papryki. Po wyparowaniu rosołu pozostawić całość na ogniu przez 3- 4 min. aby paella była lekko podpieczona od spodu. Składniki: 15 dag kurczaka, 15 dag cielęciny, 10 dag ryżu, 1 puszka fasolki szparagowej, 2 czerwone papryki, 2 średnie cebule, 2 pomidory, 1/2 szklanki bulionu, oliwa, sól, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej. Kurczak w sezamie Czas przygotowania: 30 min Czas marynowania: 20 min Proporcje: dla 2-3 osób Składniki: 2 piersi kurczaka (ok. 500g) olej do frytowania Marynata: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej ciemnego) 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki oleju sezamowego Sos: 1 szklanka wody 2 kopiaste łyżki sosu hoisin (ewentualnie jako zamiennik 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki octu) 1 łyżka cukru 4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki sosu chili lub sambal oelek (lub mniej w zależności od gustu) 2 łyżeczki oleju 2 ząbki czosnku wyciśnięte 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 zielona cebulka posiekana oraz: 2 łyżki prażonych ziaren sezamu - uzyskujemy je prażąc ziarna sezamu na suchej patelni aż uzyskają złoto-brązowy kolor zob. zdjęcie Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Mięso wymieszać z marynatą, odstawić na 20 min. Wymieszać składniki sosu, oprócz dymki. Przelać do małego garnka, zagotować. Następnie utrzymywać w cieple na bardzo małym ogniu na czas smażenia kurczaka. Mocno rozgrzać olej w woku. Smażyć porcjami kurczaka na złoto-brązowy kolor, wyjąć osączyć dokładnie z tłuszczu. Tuż przed końcem smażenia zagotuj jeszcze raz sos, dodaj dymkę. Przełóż kurczaka na półmisek, polej sosem, posyp ziarnem sezamu. Danie gotowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
jesteście jak zdrowie..
![]() ps.keira 24 mam pytanko-czy tymianek i rozmaryn może bytć taki z torebki ![]() ![]() ps2.Annet:Twój przepis na dodatkową panierke ze słonecznika też jest dość ciekawy,wsumie to nieraz zdarzyło mi sie chrupać ziarenka w kinie ale czy jej bedzie odpowiadać..:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
Witaj Grzeszniku
![]() Tymianek i rozmaryn jak najbardziej z torebki. Ja uzywam raczej suszonych zio, bo te w doniczkach jakos nie chca mi rosnac ![]() Zycze udanych zakupow i udanego obiadu we dwoje ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
kierko24,dzieki myśle że coś dobrego upichce!skoro w marketach dostane to mysle ze w M1 niebedzie z tym problemu..
pozdrowioneczka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#97 |
Przyczajenie
|
BARDZO bardzo proste przepisy
Dziewczyny, juz mi sie skoczyły pomysły na obiady. Może ktos prześle proste i niedrogie przepisy, a jednocześnie tanie. dziękuję bardzo!!!!
![]()
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
Dot.: Proste przepisy na obiady
Hej
![]() Poszukaj na forum watku "Co robicie dzisiaj na obiad". Tam na pewno cos znajdziesz. Przejrzyj rowniez przepisy na tej stronie: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy...ef0570b44e3179 Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Lubię kurczaka w pomidorach.Kupujesz kilka skrzydełek,podsmażasz je na głębokiej patelni.Gdy będą lekko brązowe ,dodajesz cebulkę, a po chwili zalewasz to wszystko pomidorami (albo surowe, pokrojone,bez skórki,albo z puszki).Patelnię przykrywasz,dusisz do miękkości (około 40 minut).Możesz lekko zagęścić sos mąką lub tylko samą śmietanką. Pycha,moja rodzina uwielbia to danie. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny za pomysły.
Madana jutro wyprobuję twój przepis na kurczaka. Powiedz z czym się go podaje: z ryzem, kaszą ziemniaczaną? Z czym jest najsmaczniej?
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Tereselka, widze ze jestes z Wilna
![]() Moze podasz nam przepisy na litewskie obiady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
![]() U nas to bardzo popularne są cepeliny litewskie, czyli inaczej pyzy. Zajmuje trochę czasu, ale na weekendowy obiad w sam raz. Ja to robię w następujący sposób: Składniki: 1.5 kg ziemniaków od 0,5 do 1kg mielonego mięsa wieprzowego 200 g boczku 1 cebula ząbek czosnku sól pieprz majeranek Śmietana 1 jajko Przyrządzanie: Przeprawiamy mieso mielone solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jajko, drobniutko krajamy czosnek, albo wyciskujemy przez praskę. Ja czasem dolewam do tego jeszcze ciut wody mineralnej. Dobrze wymieszać. Ziemniaki obrać i utarkować na drobnej tarce. Przez merlę wyciskujemy sok z ziemniaków tak by ciasto nie było rozlazłe, by mozliwe było wziąść taką papkę na dłoń i formować cepeliny, ale trzeba tez uważać żeby nie wycisnąć tego soku z całej siły bo cepeliny później bedą za twarde. Wycisnięty sok wylac do zlewu, na dnie naczynia zostaje krochmal, więc pozostałośc tez uzywamy do ziemniaczango ciasta, które solimy ( mniej wiecej 1 łyzeczka soli), jeżeli mamy dodajemy przyprawy do ziemniaków i 1 łyzeczka majeranku( jak kto go lubi). Na dłoni formujemy placek z ziemniaczanego ciasta i łozymy łyzkę farszu, druga dłonią zakręcamy te ciasto tak aby farsz był w środku i wrzucamy do duzego garnka z gotującą się i ciut posoloną wodą. Wielkość cepelinów bedzie zależała od wielkości naszej dłoni ![]() podczas gdy cepeliny się gotują krajamy drobiutko boczek ( bardzo smakuje wędzony) i smazymy na patelni, z czasem tez dodajemy pokrojoną cebulę ( ja cebuli nie dadaję bo mąż ją nie lubi ![]() Jezeli się nie zje wszystkiego można odegrzać na jutro w tym samym garnku, albo wyjąć pokroić cepelin na kilka części i rozegrzać na patelni. Może napisałam zbyt skomplikowanie, ale jest naprawdę łatwe do zrobienia. Smacznego! Na każde pytanie chetnie odpowiem ![]()
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zrozumialam
![]() Wlasnie chyba w weekend zrobie ![]() ![]() Dziekuje serdecznie ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Można z ryżem lub ziemniakami.Znowu moja rodzina opycha się tym daniem.Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
![]()
ja od 3 dni jem na obiad to samo (uzaleznilam sie)
najpierw robie tzatziki, biore baklazana - kroje w plasterki 0,5 centymetrowe, ktore sole i odstawiam na 20 minut. po tym czasie oplukuje je w wodzie, wycieram i wrzucam na patelnie. smaze do zarumienienia po czym palaszuje z tzatzikami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
Madana, dziś przyrządzam na obiad Twego kurczaka w pomidorach
![]() ![]()
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję,że smakowało i się udało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
Skrzydełka w pomidorach były baaaardzo smaczne
![]()
![]() |
#111 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
z samego rana i w jednej skarpetce. W spodniah była Lolą. W szkole-Dolly. W rubrykach-Dolores. Lecz w moich ramionach zawsze była Lolitą." Edytowane przez cappucino Czas edycji: 2005-08-27 o 11:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Rozeznanie
|
1 pierś podwójna z kurczaka
1 opakowanie pampuch(zależy od liczby osób) pomysł na obiad winiary w tym wypadku kurczak z pieczarkami surówka meksykańska mięso podsmażamy dodajemy rozrobiony w wodzie(200ml.)"kurczak z pieczarkami" i wlewamy do mięa dusimy ok.20 min.potem dolewamy śmietanę do gotowania rama dusimy ok.5min.podajemy z podgrzanymi na parze kluskami oraz surówką pychoooooootka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Co mogę sama zrobić?
Hmmm...poradźcie coś...mam niecałe 15 lat, a nie umiem nic kompletnie zrobić, nawet jajka ugotować. Znacie może jakieś fajne przepisy (najlepiej na jakieś napoje, słodyczki itp.), żebym mogła je całkiem sama stworzyć? Ważne, żeby było mało składników i by był to naprawdę proste do wykonania. Jeśli ktoś będzie wiedział, to proszę pisać.
Buźka ![]()
![]() |
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
Dot.: Co mogę sama zrobić?
Hej
![]() Byl juz podobny watek o beztalenciu kulinarnym. Poszukaj. A co do slodkosci to ciasteczka kokosowe sa bardzo latwe do przygotowania. Tez jest przepis na forum. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
keira24 - ale tam są przepisy na coś konkretniejszego, a ja bym chciała zrobić jakiś napój, czy coś do jedzonka - byle na deser
![]() morwa74 - z tym, że ja poszukuję czegoś 'swojego' ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
Sa najprostsze ciasteczka serowe i te kokosowe. Ciasta tez sa. Widzialam jeden torcik z serkow homogenizowanych i galaretek. Spokojnie dalabys sobie rade. Poszukaj, a na pewno cos znajdziesz.
Buziaki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
puszkę mleka skondensowanego miksujemy aby uzyskać pianę dodajemy do tego 2 galatetki rozpuszczone w 1/2 l.wody gdy galaretki bedą się już ścinać wlac do mleka miksując wstawić do lodówki na ok.pół godzinki potem wylać na to jeszcze jedną galaretke może być już inny smak można dodać także owoce 3 galaretkę też rozpuszczamy w mniejszej ilości wody |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
ja radze zrobic lody
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:10.