![]() |
#91 |
BAN stały
|
Dot.: Miasta, z których wszyscy uciekają...
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85890279]Zaraz zaraz, ale osiedlowe pijaczki nie staną się trzeźwymi obywatelami, bo ktoś im zabronił kupić alkohol. Albo kupią go wcześniej, albo sami sobie nielegalnego bimbru upędzą w piwnicy. Ta historia już była, efekty są znane, dziwi mnie, że jeszcze ktoś wierzy w słuszność prohibicji.[/QUOTE]
Zwłaszcza, jeśli zawsze kupowali po godzinach otwarcia, bo znają sprzedawcę/właściciela, co zostało powiedziane. Wspomniane żabki są otwarte przeważnie do 23, po prohibicji do 22, serio, co to zmienia? Wcześniej kupowali o 23:30, a właściciel wbijał rano, teraz też będa kupować o 23:30, i właściciel będzie to nabijał na kase rano i dalej bedą tam sobie w obrębie sklepu przesiadywać. A rozumiem, że Atavish tylko na podstawie tego konkretnego, nieszczęsnego sklepu i osobistych doświadczeń popiera te przepisy Edytowane przez patusiaa23 Czas edycji: 2018-09-20 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
Inowrocław. To miasto to jakaś porażka. Część uzdrowiskowa jest jeszcze ok, ale od Dworca Głównego do Centrum wygląda okropnie. Niezadbane, szare, ludzie jacyś smutni. Nie polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85890279]Zaraz zaraz, ale osiedlowe pijaczki nie staną się trzeźwymi obywatelami, bo ktoś im zabronił kupić alkohol. Albo kupią go wcześniej, albo sami sobie nielegalnego bimbru upędzą w piwnicy. Ta historia już była, efekty są znane, dziwi mnie, że jeszcze ktoś wierzy w słuszność prohibicji.[/QUOTE]
Cytat:
Fajnie że zamiast przeczytać to co ja napisałam wolicie przyjść i mnie pokopać. Miłego kopania. Tylko zwracam uwagę że napisałam o tym, że nie wiem co jeszcze można z tym zrobić, a nie że całościowo popieram pomysł prohibicji. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nawet teraz przy Wolności gdzieś w okolicach na wysokości Focha, wyburzają kawałek kamienicy, został tylko parter, więc pewnie coś tam nowego powstanie, jak pisałam koło Simpley, Medyka i naprzeciwko PKSu żelbety w górę rosną, nie wiem czy się nie modernizuje Pałac Książąt, ten ze szkołą baletową ![]() ![]() ![]() Ja Tobie podałam konkretne miejsca, zmiany, i to niemało przykładów (i jeszcze nasuwają mi się inne), a Ty jedynie oj tam jakiś głupi mural, znajomi narzekają, a coś ci się nie podoba. Pewnie koszmarek jaki miałaś na mysli w okolicy Jagiellonów to nie urażając nikogo Muzeum Kultury Łużyckiej, nie wiem czy ten rezerwat był odnawiany czy stawiany od nowa, fakt, że wygląda średnio zachwycająco, ale to nie jest też stare. Chcesz to możesz widzieć tylko w ciemnych barwach ale wygląda to jednak przede wszystkim tak jak Tobie podałam. Muszę się kiedyś wybrac swoją drogą do Parku Miniatur, nigdy nie byłam. Może to i średnio interesujące jest ale to też nie jest jakaś stara inicjatywa. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-09-20 o 16:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Edytowane przez patusiaa23 Czas edycji: 2018-09-20 o 16:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85890354]Chyba lekko przesadzasz i jesteś nadwrażliwa, ja sobie wypraszam te teksty o kopaniu. Powinnaś raczej pomstować na nieudolne służby porządkowe, a nie popierać pomysł, który I TAK I TAK by nic nie zmienił.[/QUOTE]A ja wypraszam sobie wpychanie mi w usta słów których nie napisałam. Napisałam że przez desperację i zmęczenie nie widzę już innego sposobu. To nie znaczy że uważam go za słuszny i świetny. To znaczy że nie wiem co robić.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Konflikt Bydgoszcz/ Torun zawsze bedzie mi sie kojarzyla z konfliktem Gorzow Wlkp./ Zielona Gora. No i lubuskie i kuj- pom to jdyne wojewodzctwa z taim ukadek wladz w dwoch miastach. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
[1=b937e0c478c7f0bdd9edd1f 55f22ced0e16f646d;8588908 2]Wałbrzych to Dolny Śląsk
![]() Moim zdaniem piękne miasto, bywam dosyć często, ładnie położone w otoczeniu przyrody, Zamek Książ, liczne inne atrakcje i fajne punkty wypadowe na weekendowe wyjazdy dookoła, dużo dobrej architektury, bardzo rozległe, są sklepy, są knajpki, są imprezy, są mieszkania w bajecznie niskiej cenie ale jednak jest z nim coś nie tak że ludzie nie chcą tam mieszkać. Może brak pracy?[/QUOTE] Byłam tam dość dawno, bo z 10 lat temu ( ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
[1=b937e0c478c7f0bdd9edd1f 55f22ced0e16f646d;8588908 2]Wałbrzych to Dolny Śląsk
![]() Moim zdaniem piękne miasto, bywam dosyć często, ładnie położone w otoczeniu przyrody, Zamek Książ, liczne inne atrakcje i fajne punkty wypadowe na weekendowe wyjazdy dookoła, dużo dobrej architektury, bardzo rozległe, są sklepy, są knajpki, są imprezy, są mieszkania w bajecznie niskiej cenie ale jednak jest z nim coś nie tak że ludzie nie chcą tam mieszkać. Może brak pracy?[/QUOTE] Zgadzam się z Twoimi wrażeniami co do Wałbrzycha. Miasto w ciągu ostatnich lat bardzo się zmieniło na plus- remonty dróg, placów, budynków, powstanie Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia, więcej lokali gastronomicznych, rozwój ośrodka akademickiego (PWSZ). Piękne, ciekawe miejsca na czele z Zamkiem Książ, dużo zieleni, jeden z najlepszych teatrów w Polsce. I doskonałe miejsce wypadowe do okolicznych atrakcji, również do Czech. Co do tego, że ludzie nie chcą tu mieszkać - mam wrażenie, że właśnie w ostatnim czasie to się zmienia. Wałbrzych stał się przyjaźniejszy do mieszkania i życia. Z pracą nie jest tak źle, stale rozwija się strefa ekonomiczna, powstają nowe biznesy, otwierają się nowe kierunki studiów, przykładowo lokalna uczelnia zaczęła kształcić pielęgniarki, a w Wałbrzychu miejsc pracy dla nich nie brakuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
BAN stały
|
Cytat:
GDZIE w moim poście jest coś takiego, co mi drugi raz imputujesz, a ja cię drugi raz prosze o wskazanie tego. jakie oskarżenia, o co? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Tak sobie czytam ten wątek i aż mi się smutno zrobiło. Szkoda, że tyle miejsc powoli gaśnie i zmienia się w "umieralnie".
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uczciwi ludzie nie kupią, a pijaczki kupią. Więc akurat to jest tak głupie, że dziwię się, że ludzie, którzy ten projekt przegłosowali, potrafią jednocześnie siedzieć i oddychać. Przykro mi, że nacisnęłam na czuły punkt, ale najwyraźniej słusznie. Nie wiem, za co dokładnie sprzedajesz swoją wolność, ale za coś na pewno, skoro ci ten bezsensowny zakaz pasuje.
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85890484]Byłam tam dość dawno, bo z 10 lat temu (
![]() i dokładnie przez te 10 lat wołanie zostało wysłuchane i wiele, naprawdę wiele wyremontowano ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#109 | ||
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85890581]Też mnie to ciekawi. A tym bardziej ta niewspółmierna reakcja.[/QUOTE]Na spokojnie i raz jeszcze - napisałam że nie wiem jak sobie radzić z zaistniałą sytuacją. Że mnie przerasta a służby mają w doopie. I że nie wiem co jeszcze można zrobić.
W odpowiedzi dostałam że popieram prohibicję i że swoje poparcie opieram na jednej sytuacji, że sprzedałam swoją wolność, że moje poczucie zagrożenia jest nielogiczne, że jestem naiwna etc. Mimo tego że parokrotnie pisałam o tym, że to co piszę wynika z bezradności i zmęczenia, to i tak pojawiały się dalej komentarze o tym, że po prostu popieram prohibicję. Więc tak, dla mnie sytuacja w której mimo wyjaśnień jestem dalej oskarżana (bo niestety właśnie tak się czuję) o coś, co już wyjaśniałam, jest cholernie niekomfortowa. I pisanie że mam ochłonąć i że jestem nadwrażliwa tylko umniejsza moim odczuciom - bo pokazuje, że to co mnie rusza i jest dla mnie przykre można spławić i że jest nieważne (no spoko, nie musi dla Was być, ale jest różnica między "nie obchodzi mnie, ale rozumiem że kogoś innego to rusza", a "ochłoń, jesteś nadwrażliwa"). No sorry - dla mnie jest ważne i nie będę udawać, że nie jest. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
Cytat:
I Twoje "rozumiem,że" odebrałam opresyjnie. Na zasadzie "ja lepiej wiem, że chodziło Ci o...". Co moim zdaniem w kontekście innych postów w tym wątku zdawało się zasadne. Jeśli tak nie było, to przepraszam. Źle odczytałam intencje. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już Ci zresztą napisałam, że to nie było bezpośrednio do Ciebie. Czego się spodziewałaś stając w obronie tego zakazu? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, nie popieram prohibicji. Po prostu nie wiem co innego można zrobić z okolicznymi żabkowymi imprezowiczami. Bo dzwonienie na policję nie działa. Więc aktualnie zdaje mi się to być ostatnią deską ratunku. Ujową, ale jakąkolwiek. Gdybym widziała inną, to pewnie też bym w jej kierunku patrzyła z nadzieją. Więc nie, nie staję w obronie prohibicji. Patrzę na nią na zasadzie "a ch*j, może to by pomogło". A nie "świetna sprawa, tak powinno być wszędzie!" Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
BAN stały
|
No zupełnie tak nie było,dlatego przecieralam oczy, że cie kopie, oskrzam, Bóg wie co jeszcze. Spoko, rozumiem, że różnie można odczytać słowo pisane, bez tonu głosu,mimiki etc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No spoko, jeśli chcesz się poczuć, że coś robisz, ale tylko się namachasz bez pożytku. A pijaczki jak ta woda przez sitko i tak znajdą dziurę w systemie i ich nie ruszysz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#114 |
Wtajemniczenie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85890093]Albo Zielona Góra-Gorzów Wlkp
![]() Swoją drogą, taki ten Włocławek kiepski, a keczup całkiem dobry ![]() Keczup 'Włocławski' jest produkowany w Łowiczu, a na starym zakładzie we Włocławku pod własną marką wg tej samej receptury keczup 'Dworski' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Propozycja ode mnie: Łomża
Mam tam rodzinę, zdarza mi się być dość często i...no cóż, starówka jest nawet zadbana (ostatnio zaczęto remont zaniedbanej hali targowej, która stoi niedaleko), ale wychylić się poza jej obręb (nie liczę osiedli wielkich bloków, bo niestety nie znam tych okolic)- ała...zwłaszcza jeśli chodzi o drogi... Niby ośrodek akademicki (coś na kształt PWSZ też jest), miasto z ciekawą historią (starsze zresztą od Białegostoku ![]() ![]()
![]() |
#116 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Konto usunięte
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;85891407]Łomża kojarzy mi się tylko z piosenką "biegnie, biegnie renifer..." bo tam z Łomży skręcał na Marki.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Mi się Łomża kojarzy z marką piwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85889734]No oczywiście, że takie żarty są. I że najlepsze, co cię może spotkać w Sosnowcu, to autobus do Katowic.
Ale Zagłębie pała do nas równą miłością ![]() ![]() To przypomina mi trochę docinanie na linii Białystok- Łomża ![]() nie dość że kibice łomżyńskiego ŁKSu nie przepadają za kibicami Jagiellonii (choć w porównaniu do Legia-Jagiellonia to pikuś ![]() ![]() ![]() Przykładowy żart o Białymstoku (nadmienię tylko, że kiedyś przy Rynku Kościuszki był dość znany sklep rybny, zresztą funkcjonowała tam Centrala Rybna-to ważne przy tym dowcipie+do tego jeszcze jest troszkę lokalnej gwary): Koło sklepu rybnego idzie mama z czteroletnim synkiem. Chłopiec mówi do mamy (z dość silnym akcentem): Mamusiu mamusiu kup mi sljedzia!, na co mama: Oj synku synku, znowu łakocji ci się zachcijewa… albo kilka innych dowcipów: Targ w Białymstoku. -Są sljedzi? -Jest. -Da dwóch! Co robi policjant w Białymstoku? Śledzi śledzi ![]() Jak wygląda Białystok z lotu ptaka? Jak talerz z pierogami- połowa leniwe, połowa ruskie ![]() i żarty o Łomży: Dokąd jedzie pociąg z Teleexpressu? Na pewno nie do Łomży Ulubiona zabawa dzieci w Łomży? w miasto ale-tak już poza docinaniem sobie dwóch miast- najbardziej śmieszy mnie nazywanie Starosielc-jednej z dzielnic Białego "Meksykiem" (tak, ta część miasta to też Kononowicz&co. ![]() ![]() [https://www.facebook.com/bialysztok/...type=3&theater ] …nie wspominając już o różnych memach o Podlasiu (zwłaszcza właśnie o Białymstoku i Łomży, ale sporo jest też o innych miastach) krążących po necie ![]() ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;85891407]Łomża kojarzy mi się tylko z piosenką "biegnie, biegnie renifer..." bo tam z Łomży skręcał na Marki. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Dzięki, żeście mi przypomniały, aż sobie zaczęłam to w głowie śpiewać XDDDD ![]() ![]() I fakt, też jest takie piwo, nawet nienajgorsze (z "masowych-nibyregionalnych" jest jeszcze Żubr ![]() ![]() Z tych mniej znanych regionalnych podlaskich polecam: Browar Waszczukowe, Słodowy Dwór, Gloger (mają też browar Browar Służba Zdrowia- z piwami o ciekawych nazwach- np. ból zęba, ostry dyżur, stan zapalny) itd.
![]() |
#119 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Piwo mają wybitne, to fakt ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Pisałam o Piotrkowie i zapomniałam, że też mają niezłe piwo, nie wiem czy kojarzycie - Jan Olbracht. Piernikowy foch
![]() Pierwszy raz piłam je w jakimś barze w Trójmieście i myślałam, że to jakieś ichniejsze regionalne piwo a tu Piotrków - szok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:04.