![]() |
#91 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy zakończyć ten związek? To mnie przerasta
Cytat:
Dla mnie na przykład wspólne rozliczanie podatków jest niepotrzebne, a wspólnoty majątkowej nie chcę mieć nigdy z nikim i co za tym idzie, musiałabym dodatkowo robić wycieczkę do notariusza, żeby jedną umową naprawiać drugą, której i tak do niczego nie potrzebuję i jeszcze płacić za to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |||
BAN stały
|
Cytat:
I tak samo mogę uważać że rozstanie się z kims z powodu czegoś takiego (co ja uważam za tak banalne) jak ślub to w rzeczywistości pretekst a nie miłość do tej osoby. Bo uważam że małżeństwo to nie jest tyle zachodu ile np. ty tutaj jawisz, dokladnie jak pisała Beksa, żyjesz z kimś i mieszkasz z kimś, więc część związaną z byciem parą masz już opanowaną, a w przypadku samego ślubu, w najgorszym razie rozwieść się można więc nie są to żadne jak to kiedyś były ''kajdany''. ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Cytat:
Tak samo jak po urodzeniu dziecka rejestrujesz je w urzędzie a przecież czy to zrobiłabyś czy nie, ono od tego istnieć nie przestaje. Dla społeczeństwa jednak jeśli byś nie zarejestrowała to by go ''nie było''. Nie potrzebowałabyś tak samo prawa jazdy bo kluczowe jest że nauczyłas się jeździć. Ani świadectwa maturalnego skoro możesz sama coś przeczytać i siebie przepytać. I tak można mnożyć. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2019-03-29 o 18:54 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Tak samo dla ciebie może być banalne, że twój partner chce być nazywany przez otoczeniem mężem zamiast chłopakiem, a dla mnie taka chęć jest wyrazem charakteru, którego nie toleruję u partnera. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
BAN stały
|
Hultaj, kłócisz się ze mną, a ja nawet nie wyraziłam zdania na ten temat (Ty je sobie dopisałaś). Po prostu wyraziłaś opinię i stwierdziłaś, że to nie opinia, ale fakty i statystyki. A jak zapytałam, skąd to wzięłaś, to zaczęłaś się kłócić. Chyba masz dużo wolnego czasu albo lubisz się kłócić.
A porównanie związków międzyludzkich do pracy chirurga jakoś mnie nie przekonuje. Na tej zasadzie najlepszymi kandydatami do związków byłyby osoby, które zaliczyły ich najwięcej, bo mają największe doświadczenie, najlepiej wielokrotni rozwodnicy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Konto usunięte
|
A co za różnica czy wie się "więcej"? Na pewno 20 latek wie więcej o sobie i swoich potrzebach niż dowolny oceniający go 40 latek.
Cytat:
![]() Tak z ciekawości - jeśli zerwie ta strona, która chciała ślubu, to też nie ma nic wspólnego z miłością? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Ale ja nigdzie nie powiedziałam że mowa miałaby być o 2 osobach. No bez kitu. Po prostu uważam że większe jest prawdopodobieństwo że 20latek zmieni zdanie o czymś co mu nie pasuje niż 40latek. Bo 40latek miał więcej czasu na testowanie tego co mu się podoba lub nie, a 20latek z kolei to sobie zakłada że coś mu się podoba lub nie. Cytat:
Cytat:
![]() Tylko że z niebraniem ślubu to zawsze jest ten problem że nigdy nie masz pewności czy chodzi o niechęć do ślubu czy po prostu nie chcesz się pobrać z tą konkretną osobą. I ta osoba która tego ślubu chce jesli straci przez to zaufanie i czuje się gorsza zerwie relację bo ta się posypie od braku zaufania i poczucia wyjątkowości. W 2 stronę to raczej nie działa bo jak ktoś ślubu nie chce to chyba logiczne że go to gila i nie dorabia do tego głębszej teorii, słusznie czy nie. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2019-03-29 o 23:52 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
18 latka, 22 czy 25 latka nie chce dzieci i ślubu - nie jest dojrzała, skąd ona może wiedzieć czego będzie chcieć na całe życie, zawsze jej się może odmienić. Okej. Co w takim razie z dziewczynami które w wieku 18, 22, 25 lat wiedzą że chcą mieć dzieci i męża? U mnie na studiach 23-25 to był największy boom na śluby, a niektóre dziewczyny to już na 1 roku studiów były w ciąży czy po ślubie. Nawet w liceum miałam 3 dziewczyny, które były mamami. Rozumiem, że powinno im się te dzieci odbierać i zabronić zawierania związków ![]() Przecież są za młode, niedojrzałe. To ja już nie wiem - można zrobić sobie dzieciaka w wieku 20 lat bo jest się na to dojrzałym, ale jednocześnie w tym samym wieku jest się zbyt niedojrzałym by móc wiedzieć, że się go nie chce? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie jest powiedziane że hajtając się w wieku 30 czy 40 lat się nie rozwiedziesz, ale o ile nie mówimy faktycznie o jednej z tych relacji które się faktycznie udały, to prawdopodobienstwo tego, że małżeństwo zawierane na bardzo wczesnym etapie życia przetrwa jest mniejsze. Nie będę szukać statystyk dla Megamag bo mi się nie chce, ale taki pogląd lansuje centralnie wizażowy ogół, cokolwiek to znaczy, uprzedzając Lis; bo taka mniej więcej współeczesnie wg mnie jest społeczna opinia, z kolei poparta obserwacjami przez innych. Tona wpisów z gatunku że ''20tka to ho ho, ojejku tam, kochasz go, jeszcze poznasz milion innych gości, a w ogóle to takie wczesne związki rzadko kiedy wygrywają z próbą czasu''. No wybacz ale sporo tu wątków przejrzałam więc nie zmyślam. Na potrzeby tego tematu: 20tka to w pełni ukształtowany beton, fiu fiu. No sorry ale nie. A propos małżeństw i statystyk, jesli prawdą jest że co drugie czy nawet co trzecie małżeństwo konczy się rozwodem to akurat Polska jest jednym z tych krajów w Europie gdzie wiek małżonków należy do najniższych. Nie wiem czy średnia to nie była coś ok 24 lata. Aktualne statystyki rozwodowe nie bedą tym samym w znacznym stanie dotyczyć odpowiednio później zawieranych małżeństw. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2019-03-30 o 10:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:48.