![]() |
#91 |
Konto usunięte
|
Dot.: Mama chce, żebyśmy wzięli do siebie babcię
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87597021]Też się podpisuje pod tym. Moja 90 letnia babcia pochodzi ze wsi zabitej dechami. Skończyła ledwo podstawówkę i wydali ją za mąż. Czasem na nawet problem, żeby się poprawnie podpisać i jest mocno infantylna. Ale w życiu nie widziałam, żeby uderzyła zwierzę. Wręcz przeciwnie. Sama ma kota i mimo, że często ma problem z własnymi czynnościami pielęgnacyjnymi to jak kot był chory to mu podawała leki, bo nikogo innego nie chciał do siebie dopuścić. Także wychowanie kształtuje człowieka, ale też ludzie nie są bezwolną masą. Mogą weryfikować swoje poglądy i podejmować decyzję na temat tego jak oni traktują innych. Według mnie ktoś kto się znęca nad istotami słabszymi (dziecko, zwierzę) to zwyczajnie nie jest dobrym człowiekiem i nie ma co tutaj dorabiać filozofii.[/QUOTE]
Yup. Moja babcia podobnie. Wychowana na wsi zabitej dechami, zabijala kury, kaczki na obiad. Ale nigdy nie skrzywdzila psa, czy kota a nie byla milosniczka zwierzat domowych. Wiec, to nie kwestia "Wychowania i dawnych czasow", ale jakies zwylkej ludzkiej przyzwoitosci i wrazliwosci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Jej mąż się zgadza, ok. Jej, wasza matka, też ok. Ale Ty? Twoja mama nie chce źle. Jest po prostu zmęczona sytuacją, widzi że jesteś ogarnięta. Siostra ma to gdzieś. Mama szuka kogoś kto przejmie jej działkę ale na jej własnych zasadach. Niemniej za bardzo dałaś mamusi wejść sobie na głowę. Ty pracujesz, siostrze się nie chce, i twoja mama ciebie rozlicza że wydajesz na kosmetyczkę czy dentystę a nie siostrzeńca. Poza tym mówienie po imieniu do matki to naprawdę o niczym nie świadczy i nie wiem czym się jarasz. Jakaś terapia by ci się przydała bo coś jest nie tak. Nie umiesz odpuścić (te diety itp), wiecznie coś udowadniasz a matce czujesz potrzebę się tłumaczyć. Wciąż usiłujesz ''zasłużyć'' na jej miłość, takie nasuwa się skojarzenie. Ja bym rozwiązała problem asertywnością twojego męża. Nie i koniec i poza dyskusją. Dziwię się mu że jeszcze tego nie uciął a ty się miotasz chociaż taka niby uważasz jesteś charakterna. Twoją rodzinę jest stać na to by dotrudnić opiekunkę, kogoś kto będzie doglądał i odciąży mamę. Rodzice już teraz mają 3 pokoje. Mogą zamienić oba mieszkania na jeszcze większe lub domek. Zatrudnić kogoś na godziny lub na większy wymiar. Skoro matka chce robić wszystko wyłącznie sama (pardon, dalej: tobą) to już jej wybór. Ty pracujesz, nie ma cię 2 miesiące w roku, masz zwierzaki. Babcia nie jest ugodowa tylko rządzi się po swojemu. Też jej się nie dziwię, żyje kobita jak jej pasuje. Ogólnie cała twoja rodzinka robi co jej pasuje. Ty, siostra, matka, babcia. A dlaczego męża. Facet wybudował dom, pracuje, wyjeżdża, ma zwierzęta, a teściowa urządza mu z życia cyrk i usiłuje narzucać (korzystając z tego że masz zerowy brak asertywności względem matki) co on ma robić jak i z kim i kto u niego mieszkać. Parodia. Twoje psiapsianie z mamusią twoja sprawa, ale serio, matka nie chce wynająć opiekunki - to jest cała kwintesencja problemu - czy zamienić mieszkania na większe - i to miałby być powód żeby twój facet wywracał wszystko do góry nogami? Nie spał po nocach, nigdzie nie wyjechał, pozbył się zwierząt. Na jego miejscu od razu bym ci powiedziała żebyś się uspokoiła bo nie ma powodu by przystawać na takie akcje. Pomaganie w rodzinie i nie tylko naturalna sprawa ale nie w postaci takich odjazdów jakie usiłuje organizować twoja mama. To co u ciebie jest potrzebne to opiekunka i doglądanie babci. Np. możesz częściej ją wizytować by mama miała więcej czasu dla siebie. Nie wymaga to od ciebie abyś musiała rujnować sobie sytuację zawodową, nie wysypiać się, tracić pupili, rezygnować z okazjonalnych wyjazdów. ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2020-02-18 o 09:12 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Nie umiem w żaden sposób dojść do momentu, w którym zalilas się, że matka ci wypomina brak prezentów dla siostrzeńca, ale ja przechodziłam przez to samo xddd
Pomogło uparte powtarzanie, że to nie moje dziecko. Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Mysle, ze to takie samo gadanie z tym wychowaniem starszych ludzi i traktowaniem zwierzat, jak to ze dawniej sie naprawialo zwiazki, a teraz mlodzi sie rozwodza, rozstaja i kloca.
Dawniej to nic nie bylo naprawiane tylko zamiatane pod dywan. Kobiety najczesciej nie mialy kasy na pozew w sadzie, adwokata czy nawet na sama podroz do takich instytucji. Juz pomijajac to, ze spora czesc nawet nie wiedziala, ze sad istnieje. A jak juz ktores sie udalo jednak dotrzec i miec wlasna gotowke na sprawe, to i tak sedziowie potrafili odmowic rozwodu. Wiec niech sie babcia tak nie oburza, ze ona z dziadkiem az do smierci, a maz autorki to taki zly rozwodnik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Zasadniczo nie pisałam tego, żeby Ci uświadomić obciążenie alimentami, tylko pokazać brak zobowiązań opiekuńczych. ![]() Ale znamienne jest, że nie na to zwróciłaś uwagę. A Twoja siostra póki co wisi na rodzicach, kiedyś będzie musiała zmienić gałąź. ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- [1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87596105]Im więcej piszesz o swojej rodzinie, tym bardziej ja nabieram przeświadczenia, że nie chciałabym mieć z nimi nic wspólnego. ![]() Jako i ja... ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Cytat:
Ale na co miałby się dołożyć, skoro opiekunka nie, dom opieki nie...? ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
Sobie też nie powinnaś tego robić... Im więcej się tłumaczysz, uzasadniasz, racjonalizujesz, rozliczasz, tym więcej dajesz przestrzeni na wywieranie presji. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
BAN stały
|
[1=1a1574568a9ae6256c77117 bb8a68c832bc8434a_5e8bb4a 00727e;87597120]Yup. Moja babcia podobnie. Wychowana na wsi zabitej dechami, zabijala kury, kaczki na obiad. Ale nigdy nie skrzywdzila psa, czy kota a nie byla milosniczka zwierzat domowych. Wiec, to nie kwestia "Wychowania i dawnych czasow", ale jakies zwylkej ludzkiej przyzwoitosci i wrazliwosci.[/QUOTE]
No to rzeczywiście miłość do zwierząt po całości. Dwa gatunki spoko, a resztę można zaciukać. Tak naprawdę to myślę, że nasze społeczeństwo jest jeszcze bardziej porąbane niż za tych "dawnych czasów". Ktoś kopnie kota czy psa: krzyk pod niebiosa, okrucieństwo wobec zwierząt i w ogóle zamknąć go w więzieniu. A to że inne gatunki są trzymane w chowach przemysłowych w klatkach i boksach, w których nie mogą się całe życie obrócić i od tego chorują, niektórym się na żywca ucina jaja albo wręcz żywcem mieli: spoko, cywilizacja, no przecież to normalne, mięsko na obiad trzeba kupić. Dla mnie moja babcia była dla zwierząt lepsza niż większość znanych mi obecne ludzi, bo nawet jak zabijała, to się chociaż nie znęcała. Teraz większość społeczeństwa akceptuje programowe znęcanie się nad zwierzętami i jest spoko, jak nie muszą tego oglądać, to problemu nie ma. Ale jak jakaś staruszka nie ogarnęła jeszcze, że kota się nie przegania butem albo miotłą, bo jest stara i coraz mniej ogarnia, to jest hurr durr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A o koszmarze hodowli przemyslowych mi nie musisz opowiadac, poniewaz jestem na diecie 100% roslinnej, wlasnie z przekonan. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chodzi o miłość do zwierząt, tylko humanitaryzm. Co innego zabić zwierzę hodowane do tego na wsi, najszybciej jak się da, a co innego bić jakąkolwiek istotę w imię... nie wiadomo czego.
![]() |
![]() |
#99 |
BAN stały
|
Humanitarne zabijanie to oksymoron. Jeśli ktoś Cię zabije, to jakkolwiek by tego nie zrobił, i tak nie uznasz tego za humanitarne.
Nasza cywilizacja też niczego wspólnego z humanitaryzmem nie ma i tyle okrucieństwa wobec zwierząt, ile jest teraz, nie było chyba jeszcze nigdy. A stawiając się na miejscu ofiary, to ja osobiście wolałabym dostać kilka razy w życiu kopa, niż żeby mi ktoś miał uciąć łeb siekierą albo żeby mnie miał całe życie trzymać w miejscu przypominającym obóz koncentracyjny. Także po prostu rozwala mnie ta dwulicowość i odwrócenie priorytetów w społeczeństwie. Jeśli ktoś jest jak CatInTheCloset na diecie 100% roślinnej i nie używa niczego pochodzącego z tego "przemysłu", to zwracam honor. Może się złościć na babcie kopiące koty. Ale jeśli nie, to niech najpierw spojrzy w lusterko i się udławi tą swoją podwójną moralnością. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Przyczajenie
|
Nikt Was do niczego nie zmusi, nie musicie brać babci do siebie, zwłaszcza, że nie macie bliskiej relacji i nie jesteś jej niczego winna. Czemu mama jej nie weźmie?
Możesz powiedzieć, że mąż też nie chce babci i że się przyznał ostatnio podczas rozmowy :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem kociarą. Natomiast to, co piszesz o swojej babci i o dziecku siostry (łysol...), o samej siostrze (bo wybrała inaczej niż Ty), w dodatku ten kpiący ton wypowiedzi i prześmiewcze emotki, nie wywierają na mnie dobrego wrażenia. Co z tego, że kochasz zwierzęta, jak tak kpiąco i okropnie wypowiadasz się o ludziach? Też nie przepadam za dziećmi, ale po co ten ton, jakbyś Ty pozjadała wszystkie rozumy? Babci nie musisz brać do siebie i nie powinnaś, to prośba z kosmosu, ale trochę szacunku mogłabyś okazać innym ludziom oraz zrozumienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale to brzmi jak wypowiedź zbuntowanej nastolatki. Poza tym pominę kompletny brak empatii co do babci, która: - ma prawdopodobnie demencję, - umarło jej parę bardzo bliskich osób, - płacze w nocy, - jak widać, wszyscy ją sobie wpychają z ręki do ręki jak worek ziemniaków itd. - i ona ma żądania, żeby ktoś z nią poszedł na spacer do parku, jak śmie?! Nie mówię, żeby sztucznie martwić się o kogoś, z kim nigdy nie mieliśmy super relacji. Ale tutaj jest kompletny brak zrozumienia dla innych potrzeb, celów (siostra) czy innego wychowania, choroby, innych czasów (babcia) i krytykowanie babci, bo je schabowego z ziemniakami. Dla mnie tę pogardę na kilometr czuć. Ja tak żadną złotą osobą nie jestem, ale naprawdę musiałabym kogoś nienawidzić, żeby pisać o nim w podobnym tonie. Edytowane przez sublips Czas edycji: 2020-02-18 o 13:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Ja bym na Twoim miejscu wzięła w obroty mamę wspólnie z mężem i powiedziała jej stanowczo, że babci nie bierzesz i to nie podlega żadnej dyskusji. Nie zasłaniaj się kotami ani cienkimi ścianami, niepotrzebnie się tłumaczysz.
Rozumiem, że można nie chcieć seniorki oddać do DPSu, bo to jednak duży szok dla rodziny i głównej zainteresowanej, ale jeśli Was stać na profesjonalną opiekunkę, to głupi by z tego nie skorzystał. Niech matka z wujkiem się na nią złożą, bo babci emerytura, to mało będzie na utrzymanie mieszkania, leki, jedzenie i opiekę. Tu nie ma co żałować, w końcu prędzej niż później zostanie im mieszkanie po babci. Babcia też tak głupio się upiera, że tylko rodzina może jej pomagać czy tylko mama ma takie dziwaczne poglądy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słuchaj, starsi ludzie to nie zawsze biedne staruszki, którym demencja pomieszała w głowie, a które wcześniej były kochanymi babuniami, które dokładają obiadku i lepią pierożki. Nie, są też wredne staruchy, które przedtem były wrednymi babskami. Innymi słowy - czasem ktoś przez całe życie pracuje sobie na to, jak będą go traktować na starość. Z tego co pisze autorka, to właśnie tak zachowywała się jej babka. Więc nie rozumiem, czemu jak ktoś był dla mnie wredny, chamski, niemiły przez ~20 lat, to nagle teraz z racji tego, że jest stary mam go traktować dobrze? Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Generalnie, skrajne podejscie wielu wegan, czy wegetarian (wszystko albo nic albo jestes w 100% weganinem, albo smieciem - morderca, ktory je padline i powinien isc do piekla) nie jest pomocne i tylko zniecheca ludzi do tych idei. Nie wiem, skad ta skrajna nienawisc do ludzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ktoś całe życie zatruwał życie swoim dzieciom to czego oczekuje na starość? I nie mówię nawet tylko o wtrącaniu się w życie ale o dużo gorszych rzeczach, których żaden rodzic dziecku nie powinien robić. I czasem najgorsze jest to że te babcie nie widzą nic złego w swoim zachowaniu i nie mają nawet odrobiny wyrzutów sumienia ani pokory. Nawet przepraszam nie przechodzi przez gardło. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Moze jestem dziwna, ale znam bardzo wiele okolicznosci gdzie sama pragnelabym aby ktos mnie zabil (alzheimer w zaawansowanej fazie to przyklad z brzegu) zamiast dac mi ciepriec i robic z siebie warzywo. I uwazalabym to za bardzo humanitarne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wobec Autorki też nie widzę, żeby sama babcia zachowała się jakoś tragicznie i żeby zrobiła cokolwiek, żeby miała ją nienawidzić (poza oczywiście wątkiem ze zwierzętami, który jest obrzydliwy). Nie wiem, czy babcia natomiast mówi do kota "sio", czy to jest znęcanie, bo jeśli to drugie, to puściłyby mi nerwy, owszem. Ale Autorka w ogóle dramatyzuje w tym wątku, wypowiada się naprawdę strasznie - i o tę kpinę i ten fragment ze spacerem, że babcia ją poprosiła, mi tutaj chodzi. Ja widzę tylko, że nie mają bliskich relacji i nie miały. Ja ze swoją jedną babcią nie mam, ale jakby mnie poprosiła o wyjście na spacer, to bym z nią poszła. W sumie jakby ktokolwiek mnie poprosił (oczywiście bez przesady, to bym poszła). Nie wiem, dla mnie opisy, że babcia płacze w nocy i zmarły jej wszystkie bliskie osoby, jest raczej powodem do współczucia, a nie twierdzenia, że jest okropna, jest złem wcielonym. Podobnie po co ta informacja nam, że sika w spodnie itd.? Tak jakby nabijać się z czyjejś niedołężności albo pokazać, że ktoś się do niczego już nie nadaje. Autorka nie chce brać do siebie, ma do tego prawo i niech to powie głośno, a nie wymyśla jakieś bzdety i roztrząsa na milion kawałków, że koty, że coś tam i wypisuje, jakie dzieci są obrzydliwe. Tak naprawdę najgorsze wrażenie robi na mnie matka, która wciska innym swoją mamę jak worek ziemniaków. Cytat:
Edytowane przez sublips Czas edycji: 2020-02-18 o 14:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak śmiesznie trochę, bo nawet patrząc na kolekcje biżuterii - moja siostra zawsze na ważne okazje dostawała od babki złotą biżuterię - na chrzest, komunie, bierzmowanie, 18, ukończenie mgr, urodzenie dziecka. Czasem np. Tylko zawieszke czy kolczyki, pierścionek, a czasem cały złoty komplet (np. Na 18). Ja przez całe życie od babki dostałam złote kolczyki - na komunię. Oprócz tego moja babka nigdy nie dawała mi żadnych fajnych prezentów, typu maskotki, książki, gry. Zawsze to były jakieś pier.doły typu figurka murzynki z gołym cycem, albo para rękawiczek. No błagam. Moja siostra zawsze dostawała od babki fajne prezenty, typu magnetofon, rower, discman, mp3, albo po prostu kasę, a ja - figurka murzynki z gołym cycem, poszewka na poduszke albo obrus XDDDD Ale moja babka twierdzi, że ona nas kocha jednakowo i wcale nie traktuje nas inaczej Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
BAN stały
|
Już nie przeinaczaj, bo jak widać czarno na białym w zacytowanym przez ciebie fragmencie, autorka nazwała brak pracy zawodowej u kobiet destrukcyjnym zjawiskiem (i ma rację), a nie kobiety - destrukcją
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
po drugiej stronie szafy
|
No widać że jej się frustracja wylewa uszami, nieprzepracowanych problemów tu jest cała masa, widać że autorka sobie tu na forum znalazła miejsce do spuszczenia emocji ze smyczy, dlatego między innymi padła tu już rada dot. terapii.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Śmieszne. I smutne. A piszę to jako osoba bezdzietna, która nie chce mieć dzieci, i ma kota. I uważaj sobie, co chcesz, na szczęście kobiety wychowujące dzieci w domu mam nadzieję nie będą się przejmować wypowiedziami o tak niskim tonie. A i skoro brak pracy to "zjawisko destruktywne", szczególnie u młodych matek, które wychowują małe dzieci, no to niezłe macie standardy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałaś kiedyś do czynienia ze starszą, schorowaną, marudną osobą? Zajmowałaś się kiedyś nią tak na 100%? Bo łatwo się ocenia z boku. Babci przecież nie zmarły raptem wszystkie bliskie osoby, tylko mąż. Ma przecież dzieci, wnuki i prawnuka. No ale taka babcia sobie wkręci i koniec. Dlatego zamiast współczuć lepiej taką babcię uświadomić, że wcale nie jest sama. To samo z sikaniem, to dosyć istotna informacja jeśli miałoby się z taką osobą zamieszkać. Starzy ludzie najczęściej są na bakier z higieną, nie chcą się kąpać, raz w tygodniu im starcza, bo przecież oni nic takiego nie robili... Obsikane majtki potrafią suszyć na grzejnikach, bo to tylko mocz, a pampersy gdzieś kitrać pod łóżkiem albo obsikać kanapę. Chyba nie trzeba dodawać z czym to się wiąże? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że jest to trudne, ale widzę też wokół siebie mnóstwo młodych osób, które nie zrobią zakupów swoim dziadkom np., mimo że ci dali im naprawdę dużo. Na pewno jestem przewrażliwiona, szczególnie na krytykowanie kobiet wybierających macierzyństwo, pisanie, jakie dzieci są obrzydliwe i brak empatii. Edytowane przez sublips Czas edycji: 2020-02-18 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
po drugiej stronie szafy
|
Ale ona nie pisała tylko o macierzyństwie, a o kobietach niepracujących ogólnie. No takie jest jej zdanie, tak uważa, ma prawo, nie wiem co w tym szokującego. Nie próbuje (przynajmniej nic o tym w wątku nie ma) zmusić siostry ani żadnej niepracującej kobiety do podjęcia pracy, a zdanie o nich może mieć jakie sobie chce.
---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:26.