![]() |
#91 | |
BAN stały
|
Dot.: Lepiej być ekstrawertykiem czy introwertykiem?
Cytat:
![]() generalnie to ciężko o człowieka 100% introwertyk czy 100% ekstrawertyk. każdy będzie miał jakieś cechy tego drugiego. cała rozmowa jest więc raczej czysto teoretyczna ![]() Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2020-04-20 o 21:29 Powód: dubel |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
Ekstrawertyk potrzebuje dużo więcej zewnętrznej stymulacji, niekoniecznie ze strony innych ludzi. Może tę potrzebę spełniać rozwijając kolejne zainteresowania, angażując się w nowe projekty, dyskutując na Wizażu i na milion innych sposobów, byle coś robić, chłonąć, być ciągle w ruchu. Introwertyk potrzebuje dużo mniej bodźców, dlatego częściej to właśnie on może sprawiać wrażenie mniej ciekawej osoby. A kontakt z innymi jest niezbędny zdecydowanej większości ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | ||
mad lad
|
Cytat:
Cytat:
Co masz w ogóle na myśli, pisząc, że te dwa typy osobowości są najbardziej przehajpowane?
![]() |
![]() |
#97 | |
Zadomowienie
|
Bo są uważane za rzadkie i najbardziej skorelowane z wysoką inteligencją. No i zwykle wychodzą w internetowych testach o ile nie zaznaczysz, że jesteś niemyślącym logicznie głupkiem nierozumiejącym abstrakcji.
![]() ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez chacaos Czas edycji: 2020-04-20 o 22:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
BAN stały
|
Bo jednak ludzie są trochę bardziej skomplikowani i to jest jednak jakieś wpychanie ich w szufladki. Niemniej ten jest całkiem niezły i całkiem powtarzalny. Robiłam go kiedyś z mężem i dziś zrobiliśmy znowu, wyszło to samo. Wiele rzeczy rzeczywiście pasuje, choć wiadomo, że nie wszystko.
Mnie zdecydowanie najbardziej pasują wady mojego typu: Very Argumentative, Insensitive, Intolerant, Can Find It Difficult to Focus. To wszystko ja. Gorzej z zaletami, tutaj tak szczerze pasuje mi tylko Knowledgeable, bo uczyć się lubię i łatwo mi to przychodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo to odebrałam.
![]() |
![]() |
#100 | ||||||
mad lad
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W przypadku myślenia: Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#101 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Temat jest na tyle niszowy, że, że trudno uznać za zarzut stwierdzenie, że się nie znasz. Niefajnie oczekiwać od rozmówcy, że odrobi za ciebie pracę domową.Chyba że jest 5 rano, więc jego mózg ma ochotę pisać rozprawki o mbti i typować Wizażanki. Tak, mbti jest niepotwierdzoną pseudonauką, wciąż jednak na tyle zgrabną i imo przydatną, że nie ma co dopisywać do niej fanfiction. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Chyba najbliżej ekstrawersji, którą ja czuję. Naprawdę ciężko mi zrozumieć aż tak duże 'uzależnienie' od ludzi i cierpienie wynikające z trudności w realizacji takiego 'uzależnienia' w XXI wieku. Towarzysko można także gdzieś tam się realizować przez internet, w pracy, to nie tylko notoryczne spotkania z innymi. Do tego właśnie ta ciągła potrzeba ruchu - stąd wiem, że nie jestem 'skrajnym' introwertykiem, bo siedząc w domu i mając za dużo czasu tylko dla siebie jestem chora, moja samopoczucie spada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Kurde, to jest tak bardzo moja wewnętrzna dusza, którą udało mi się z czasem trochę ogarnąć. Ale pamiętam, że jako już nastolatka panicznie bałam się jak ktoś dzwonił do drzwi (mimo że był to umówiony wcześniej elektryk), że potrafiłam wstrzymywać oddech przed drzwiami, żeby udawać, że nikogo nie ma w domu
![]() Edytowane przez Sabrinasab Czas edycji: 2020-04-21 o 08:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87773782]Chyba najbliżej ekstrawersji, którą ja czuję. Naprawdę ciężko mi zrozumieć aż tak duże 'uzależnienie' od ludzi i cierpienie wynikające z trudności w realizacji takiego 'uzależnienia' w XXI wieku. Towarzysko można także gdzieś tam się realizować przez internet, w pracy, to nie tylko notoryczne spotkania z innymi. Do tego właśnie ta ciągła potrzeba ruchu - stąd wiem, że nie jestem 'skrajnym' introwertykiem, bo siedząc w domu i mając za dużo czasu tylko dla siebie jestem chora, moja samopoczucie spada.[/QUOTE]
Tylko czy taki kontakt przez internet zastąpi ekstrawertykowi spotkania twarzą w twarz? Czy to nie tak, jakby ktoś na moje biadolenie o tym, że "jaaaa chceeeee dooooo lasuuuuuuuu" skwitował "włącz sobie las na yt"? Introwertyk nie musi lubić siedzieć w domu, nie każdy z nich jest domatorem. Ja np. lubię spacery, jazdę rowerem, ale wolę robić to samotnie. Wtedy z takiej aktywności czerpię najwięcej dla siebie, nikt mnie nie rozprasza. I ogólnie mam sporo zainteresowań, ale raczej są to rzeczy, gdzie żadne towarzystwo nie jest potrzebne. Jedynie w tenisa sama nie zagram. ![]() ![]() ![]() I mi z tych testów imbt wychodzi jak na razie INTP i INFP, ale tak sobie widzę w nich siebie. Edytowane przez natalia_t Czas edycji: 2020-04-21 o 11:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |||
mad lad
|
Obie opcje.
Również! Cytat:
Cytat:
![]() A ja uważam, że to fajne, kiedy rozmówca, powołując się na konkretny argument, jest w stanie ten argument ładnie i zrozumiale przedstawić, coby w imię produktywnej konwersacji ograniczyć do minimum wszelkie niedopowiedzenia i niejasności. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#106 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To też takie stereotypowe uproszczenie, że introwertycy boją się ludzi. No bo bez jaj, ja się ludzi nie boję, nie przeszkadza mi gdy ktoś obok mnie siedzi w poczekalni, nie wybieram schodów żeby nie jechać z kimś windą, w pracy mogę siedzieć z kimś w gabinecie długi czas, tylko po prostu nie zawsze mam ochotę z tym kimś gadać albo wchodzić w jakiekolwiek inne interakcje. Z szefem już kilka razy siedzieliśmy razem kilka godzin i zamieniliśmy w tym czasie trzy zdania. Ja robiłam swoje, on swoje - idealny człowiek do pracy w jednym pomieszczeniu. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja prywatnie wolę życie offline, ale to dlatego, że lubię kontakt fizyczny z ludźmi, jakkolwiek to brzmi. Natomiast jako ekstrawertyk mam potrzebę np. dzielenia się przesłuchaną piosenką, jakimś śmiesznym wydarzeniem, które właśnie miało miejsce bądź po prostu czasem chcę porozmawiać - wtedy internet pozwala na to w tej właśnie chwili zazwyczaj, bo mam też zawsze z kim porozmawiać. Dużo naszego życia ma cyfrowy wymiar i nawet jeśli z kimś mieszkasz to czasami ciężko odkładać przeżycia do fizycznych spotkań. Z drugiej strony BARDZO nie lubię w ludziach takiego hałasu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87775615]Ja prywatnie wolę życie offline, ale to dlatego, że lubię kontakt fizyczny z ludźmi, jakkolwiek to brzmi.
Natomiast jako ekstrawertyk mam potrzebę np. dzielenia się przesłuchaną piosenką, jakimś śmiesznym wydarzeniem, które właśnie miało miejsce bądź po prostu czasem chcę porozmawiać - wtedy internet pozwala na to w tej właśnie chwili zazwyczaj, bo mam też zawsze z kim porozmawiać. Dużo naszego życia ma cyfrowy wymiar i nawet jeśli z kimś mieszkasz to czasami ciężko odkładać przeżycia do fizycznych spotkań. Z drugiej strony BARDZO nie lubię w ludziach takiego hałasu ![]() ![]() Ogólnie też wolę ludzi w pełnej okazałości ![]() ![]() Też nie lubię "komentatorów na bieżąco", czyli osób, które w kinie co chwila plują do ucha z jakimś komentarzem, na spacerze ciągle muszą o czymś gadać... Nie lubię. Ogólnie to ponoć jako dziecko byłam taka, że skupiałam się na danej rzeczy w 100%, potem ewentualnie dzieliłam się wrażeniami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
Mi to do dzisiaj zostało, ta 100% koncentracja. Perfekcjonizm i wieloelementowe procesy w pracy - o wszystko muszę wypytać
![]() A jeszcze co do relacji z ludźmi - moja najlepsza przyjaciółka to typowy ekstrawertyk. Drze japę co chwilę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak u rodziców był ktoś znajomy, to udawałam, że śpię do skutku. ![]() Jak do 17, no to trudno. Byle nie musieć się witać... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Cytat:
To na przykład współlokatorzy, czy moja własna matka. A ja jak robię coś w kuchni, to chcę być sama. I nie zjem, nie zrobię sobie nic, nie wezmę, dopóki ktoś w kuchni jest. Nie ma, że współlokator gotuje, a ja wskoczę na chwilę zrobić herbaty. Zapomnij.
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ja tak nie mam. Nie mam problemu, że ktoś gdzieś tam sobie siedzi a ja coś muszę. Chyba że znam tą osobę i wiem, że zaraz będzie zagadywać bez sensu, byle tylko choćby trzech sekund w ciszy nie spędzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87776470]Oesu, nie mogę takich testów, nigdy nie wiem, co dokładnie autor danego pytania miał na myśli i analizuje na wszystkie strony
![]() ![]() jezu mam tak samo ![]() żadne pytanie mi nie pasuje. "Starasz się odpowiadać na emaile tak szybko jak to możliwe i nie znosisz bałaganu w skrzynce odbiorczej." - nie znoszę bałaganu wiec mam dużo katalogów i kataloguję się od razu, ale nie odpowiadam tak szybko jak możliwe. "Zazwyczaj jesteś zmotywowany(a) i energiczny(a)." zmotywowana? tak, zazwyczaj tak. energiczna? hahaha nie ![]() i co jak ja mam na takie pytania odpowiadać? wg mnie bezsensownie są skonstruowane te pytania. bo większość z nich dotyczy dwóch różnych zagadnień na które można różnie odpowiadać Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2020-04-21 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Konto usunięte
|
Słuszna uwaga, z takimi pytaniami też mam problem. I jak próbuję sobie przypomnieć różne sytuacje, to nie potrafię stwierdzić, czy częściej robiłam A, czy B, żeby coś wybrać. Wyobrażenie sobie takiej sytuacji też jakoś nie pomaga, bo pewnie przy problemie X wybrałabym pocieszanie, a przy problemie Y konkretną radę. Dużo zależałoby też od podejścia przyjaciela i jego oczekiwań. No nie wiem, jak można wybrać między tymi dwiema opcjami, żeby nie skłamać
![]() ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- "Twój dom i miejsce pracy są uporządkowane" - miejsce pracy tak, bo nienawidzę jak mi się wala milion rzeczy po biurku i chowam/sprzątam na bieżąco, ale w mieszkaniu już mi się strasznie nie chce sprzątać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() @natalia_t to nie jest lęk przed obcymi, bo ja też nie mam problemu siedzieć blisko nieznajomych np. w poczekalni. I też nigdy specjalnie nie miałam w pracy problemu, że ktoś obcy przychodził i coś chciał, sama pracowałam w pokoju w różnymi osobami i też problemu nie było, ale miałam/po części mam dalej w sobie jakąś taką głęboką niechęć do konfrontacji z ludźmi w niektórych sytuacjach. Dla mojego męża jest to np. niewyobrażalne jak ja się czuję wtedy i sama myślałam przez długi czas, że jestem jedyną taką osobą chodzącą na tej planecie. Edytowane przez Sabrinasab Czas edycji: 2020-04-22 o 06:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O, dokładnie to. Są pewne sytuacje, w których nienawidzę mieć kontaktu z ludźmi. Ale to w ogóle nie jest nieśmiałość czy strach przed obcymi. Bardzo dobrze to opisałaś. Jak na przykład Limonek pojedzie na drugi koniec miasata, co mu zajmie 2 godziny, choć mógłby zadzwonić i załatwić to w 5 minut. Ale on pojedzie, bo nienawidzi rozmawiać przez telefon z obcymi do tego stopnia.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.